Dodaj do ulubionych

Belka przepadł!

IP: *.localdomain / *.kim.pl 12.05.04, 13:14
Wczoraj Jagieliński, Lepper i Mamiński dogadali się, że nie poprą Belki
a będą przeć do nowych wyborów. Jagieliński i Mamiński (partia rencistów
i emerytów) dostaną miejsca na listach Samoobrony. Najciekawsze jest to,
że ten fortel wymyślił Łapiński!
Tak czy owak to grzebie Belkę i dobrze!

Więcej:

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040512/kraj/kraj_a_10.html
Obserwuj wątek
    • Gość: basia.basia Targ rybny:) IP: *.localdomain / *.kim.pl 12.05.04, 13:28
      z rzepy:

SZPILKA
      Targ rybny

Jednego Romanowi Jagielińskiemu, obecnie liderowi Partii Ludowo-Demokratycznej,
      nie można zarzucić - braku konsekwencji. Uprawia on politykę, jakby był to
      handel rybami. I co więcej, ciągle znajduje do tego chętnych.

Wczoraj kontrahentami Jagielińskiego stała się Samoobrona oraz Krajowa Partia
      Emerytów i Rencistów. Liderzy tych trzech ugrupowań ogłosili, że przystępują do
      rozmów w sprawie budowy koalicji programowej. Uznali też, że "powierzenie przez
      prezydenta panu prof. Markowi Belce misji tworzenia rządu następuje w
      całkowitej izolacji od oczekiwań społecznych i nie gwarantuje naprawy obecnej
      sytuacji".

Ani Jagielińskiemu, ani Tomaszowi Mamińskiemu zupełnie nie przeszkodziło w
      zawarciu nowego kontraktu to, że znajdują się w parlamentarno-rządowej koalicji
      z SLD, partią, która popiera rząd Belki. Takie zachowanie jest jednak zgodne z
      zasadami obowiązującymi na rybnym targu. Bo z jednej strony sondażowe poparcie
      dla Samoobrony jest kilkakrotnie wyższe niż dla SLD, warto więc byłoby się
      przesiąść na bardziej stabilną szalupę. Z drugiej natomiast może coś uda się
      jeszcze ugrać za poparcie rządu Belki. "Coś", czyli dodatkowe stanowiska dla
      swoich w administracji rządowej.

Andrzej Lepper tłumaczył wczoraj, że oświadczenie liderów trzech partii
      wskazuje, iż są bardzo zatroskani sytuacją w kraju: - Nasze partie
      zainteresowane kupczeniem na pewno nie są.

Uff, kto by pomyślał. Ale w tym wszystkim jedno daje nadzieję: gdy Jagieliński
      rozpoczął handel rybami z Millerem, był to początek końca rządu Millera. Może
      powtórka?

Małgorzata Subotić
    • homosovieticus Re: Belka przepadł ! ale czy belka utonie? 12.05.04, 13:35
      Czego się nie robi dla pieknych forumowych dam.Na prosbę BB, udałem się w
      nocy do obozu barbarzynców i przeprowadziłem krótka rozmowę z ich
      wodzem.Poniżej fragment, w którym Wódz odpowiada na pytanie o
      najbliższą przyszłość sejmu i rządu
      A.L ( Andrzej Lepper) odpowiada na pytanie, co to będzie z tą profesorską suchą
      drewnianą belką:

A. L: W pierwszym rozdaniu Pan Belka nie ma żadnych szans by przeszedł, powinno
      być poważne drugie rozdanie kandydat Sejmu i konstruktywne wotum nieufności by
      dostał większość tylko z jedną myślą, że nowe wybory odbędą się w tym roku nie
      w sierpniu, a w październiku z zapewnieniem, przyjęciem uchwały Sejmu, że
      wybory będą w październiku i wtedy możliwy jest kandydat spoza Sejmu,
      niezależny. Jeżeli to nie przejdzie to będzie trzecie rozdanie - Pan Prezydent
      Kwaśniewski wytypuje znowu Pana Belkę i wtedy to może być rząd całkowicie
      mniejszościowy, ale będzie chciał przetrwać do przyszłego roku. Pan Kwaśniewski
      ma wizje Polski taką: SDPL i ta lewica SLD i PO, by oni rządzili Polską. To
      jest Jego wizja i niech na łamach "Trybuny" nie kłamie, nie oszukuje ludzi, że
      On chciałby dobrze dla Polski, bo już prawie 9 lat Pan Kwaśniewski rządzi, jest
      Prezydentem, Konstytucja stanowi, że Prezydent to władza wykonawcza nie
      reprezentacyjna i nic nie robi, tylko cały czas mota, kugluje, cały czas dążył
      do tego by pokonać Millera, pokonał go, rozbił SLD, chwała mu za to, ale nie
      może doprowadzić do tego, że ci, którzy już byli będą u władzy ponownie, oni
      muszą odejść. "

Na prośbę redakcji wywiad bezpłatnie udostępniłem słuchaczom jedynki
      www.radio.com.pl/jedynka/news.asp?iID=2846
    • iza.bella.iza Re: Belka przepadł! 12.05.04, 13:44
      Pisałam o tym wczoraj, ale jakoś nikt nie podchwycił tematu. Pewnie dlatego, że
      dałam będny tutuł - powinno być "mamy nowe porozumienie międzypartyjne", a w
      samym tekście zamiast FKP powinno być PLD.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=12576357
      • homosovieticus Re: Belka przepadł! 12.05.04, 13:56
        iza.bella.iza napisała:

> Pisałam o tym wczoraj, ale jakoś nikt nie podchwycił tematu. Pewnie dlatego,
        że
        >
        > dałam będny tutuł - powinno być "mamy nowe porozumienie międzypartyjne", a w
        > samym tekście zamiast FKP powinno być PLD.
        >
        > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=12576357
        Podchwyciłbym natychmiast ale wczoraj tylko na sekundkę dosłownie wpadłem
        i .. wypadłem. To porozumienie to prawdziwy majsterszczyk.
    • Gość: Marek Moze UE podesle RP premiera ... IP: 5.2.1D* / *.prodigy.net.mx 12.05.04, 14:15
      W tym wszystkim chodzi chyba wylacznie o interesy osobiste wodzow partii. W
      Polsce chyba nie ma innego madrzejszego kandydata na premiera od Belki.
      Oponenci nie zglaszaja przeciez zadnej godnej uwagi kandydatury. Czy tu chodzi
      wylacznie o dzialania w stylu "zrobie mamie na zlosc wiec odmroze sobie uszy" ?
      Tzw. polska opozycja dziala wylacznie w ten sposob. Nie zauwazylem aby tymi
      ludzmi kierowala troska o wspolne dobro.
      • Gość: basia.basia Żaden Belka czy Wojciechowski, czy inny typ .... IP: *.localdomain / *.kim.pl 12.05.04, 15:22
        reprezentujący obecny przegniły układ nie ma szans,
        bo nie znajdzie większości. Potrzebne są wybory!
        Obecny układ parlamentarny się zużył, nie ma poparcia
        społecznego a wszystkie ruchy wykonywane przez SLD
        i Kwaśniewskiego mają służyć przedłużeniu działania
        tego interesu wbrew społeczeństwu. Jak tego nie widzisz
        to jesteś ślepy!
        • homosovieticus Re: Żaden Belka czy Wojciechowski, czy inny typ . 12.05.04, 16:19
          Gość portalu: basia.basia napisał(a):

> reprezentujący obecny przegniły układ nie ma szans,
          > bo nie znajdzie większości. Potrzebne są wybory!
          > Obecny układ parlamentarny się zużył, nie ma poparcia
          > społecznego a wszystkie ruchy wykonywane przez SLD
          > i Kwaśniewskiego mają służyć przedłużeniu działania
          > tego interesu wbrew społeczeństwu. Jak tego nie widzisz
          > to jesteś ślepy!
          A jak jestes ślepy to powinno Ci być wszystko jedno jak wyglądają rządzący.
        • Gość: Marek Re: Żaden Belka czy Wojciechowski, czy inny typ . IP: *.irt.loc / 213.69.54.* 12.05.04, 16:29
          Ktos musi rzadzicpoki co,kochanenka. Wyborow nie powinno sie robic zanim nie
          zmieni sie skandalicznej ordynacji wyborczej na okregoi jednomandatowe. Orzy
          obecnej znowu dojda do wladzy glupki z glupich partii wytypowane przez malych
          dyktatorow ich szefow.
        • Gość: Tomasz Basiu.Basiu! IP: *.ibch.poznan.pl 12.05.04, 17:07
          Obecny układ parlamentarny się zużył, ale wybory najprawdopodobniej niewiele tu zmienią, gdyż to cała klasa
          polityczna jest źle oceniana. Musiałyby zajsć bardzo radykalne zmiany, na które się zresztą nie zanosi. Po
          wyborach będzie po prostu rządził inny TKM.
          Ponadto będzie trudniej wyłonić stabilną większosć, a ja np. nie bardzo sobie wyobrażam taką koalicję PO z PISem
          (dopiero wówczas będą kłótnie i kopanie się po kostkach). Może się więc zdarzyć, że dojdzie u nas do załamania
          finansów publicznych, choćby dlatego że pierwszą ofiarą obecnych przetasowań będzie plan Hausnera.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka