Dodaj do ulubionych

"Ja wam daruję Blidę - wy mi darujecie Smoleńsk"

17.06.11, 18:37
Tak zwięźle można określić ciepły komunikat PO i Tuska do PiS i kulisy chęci sabotażu Raportu Kalisza.
Tusk boi się odpowiedzialności (zdefiniowanej tak czy inaczej) za Smoleńsk (np. Ziemkiewicz otwarcie zapowiada, że Tusk pójdzie do pudła), i stąd umizgi do piSu, aby wzajemnie rączki umyć.
O narastającej POPiSowskiej zażyłości świadczy podchwycenie tego tonu przez Rzeczpispolitą, jak równeiż zapowiedzi, ze raport Millera światła przed wyborami nie ujrzy - PO i PiS wzajemnie kryć będą swe łajdactwa.
Obserwuj wątek
    • zzarda32 Re: "Ja wam daruję Blidę - wy mi darujecie Smoleń 17.06.11, 18:42
      wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Ta-sprawa-zostanie-ukrecona,wid,13520970,wiadomosc.html?ticaid=1c80a
      Twój wpis pewnie po tej lekturze, a teraz to poczytaj

fakty.interia.pl/raport/lech-kaczynski-nie-zyje/aktualnosci/news/polscy-eksperci-juz-wiedza-czy-manipulowano-przy-czarnych,1656146,6911
      A jak już poczytasz, to zrozumiesz że porównywanie tych dwóch spraw jest nieuprawnione ( zamach w Smoleńsku to SF )
      • honeyr Re: "Ja wam daruję Blidę - wy mi darujecie Smoleń 17.06.11, 18:49
        Oczywiście, że porównywanie jest nieuprawnione. Tym bardziej niegodna i żałosna jest chec pokrycia jednej sprawy drugą lub wzajemnego powiązanego ukrecenia łba odpowiedzialności konstytucyjnej. Nie sądze jednak, aby PIS chcial zarzucać Tuskowi zamach, to byłaby bzdura - ale "niezapewnienie bezpieczenstwa lotu i wizyty", czy cos w tym stylu, mozna sobie wyobrazic.
        • zzarda32 Re: "Ja wam daruję Blidę - wy mi darujecie Smoleń 17.06.11, 18:58
          a - ale "niezapewnienie bezpieczenstwa lotu i wiz
          > yty", czy cos w tym stylu, mozna sobie wyobrazic.

A czy możesz to bardziej rozwinąć? Jak to rozumiesz.?
          • kzet69 Re: "Ja wam daruję Blidę - wy mi darujecie Smoleń 17.06.11, 19:09
            Jedyne za co gen. Janicki odpowiada to brak rozkazu dla funkcjonariuszy by na czas lotu związali Kaczyńskiego w kaftan bezpieczeństwa i zakneblowali, dla jego dobra zresztą...
            • rydzyk_smigly Re: "Ja wam daruję Blidę - wy mi darujecie Smoleń 17.06.11, 19:20
              Mnie dziwi, że ci lewoskrętni analitycy nie biorą pod uwagę, że jakiekolwiek zdecydowane opowiedzenie się teraz po stronie raportu Kalisza (czyt. TS dla dwóch i prokurator dla bandy czterech) spowoduje wykreowanie kolejnego mitu prześladowanych przez Układ najlepszego premiera wszechczasów i najlepszego MS oraz PG. (Chyba pomyliłem kolejność recytowaną publicznie przez pana Zbigniewa Z.)
              Nie trzeba mieć wielkiej wyobraźni dla konstatacji, że jak w takich sektach jak PiS zagrożenie zewnętrzne przekłada się na wyborczy wynik. Póki co Kalisza zadanie spełnione - PiS jest wyautowany z jakiegokolwiek pomysłu na koalicję.

Co do Janickiego - pełna zgoda.
              • kzet69 Re: "Ja wam daruję Blidę - wy mi darujecie Smoleń 17.06.11, 19:33
                Weź pod uwagę że "ciemne jądro" czy też sekta PiS to jest 10-15% elektoratu, oni i tak będą na PiS głosowali (chyba że Rydzyk postawi no kogo innego np. Jurka), natomiast ewentualny wyrok skazujący TS oznacza dla JK polityczna emeryturę (biologia się kłania) a dla ZZ dłuuugi urlop od polityki...
                • rydzyk_smigly Re: "Ja wam daruję Blidę - wy mi darujecie Smoleń 17.06.11, 19:41
                  Owszem, ale doprowadzenie do TS w tej kadencji jest niemożliwe, 19 lipca głosowanie w komisji, sierpień wakacje w sejmie, wrzesień - zapoznanie się posłów z raportem, październik wybory. No i niepewna większość (Peezel) do postawienia przed TS. mam nadzieję, że w następnym wyborczym rozdaniu sytuacja będzie bardziej klarowna.
                  • don.kichote Re: "Ja wam daruję Blidę - wy mi darujecie Smoleń 17.06.11, 19:45
                    rydzyk_smigly napisał:

> Owszem, ale doprowadzenie do TS w tej kadencji jest niemożliwe...

Ale tu nie chodzi o to, czy jest, czy też nie jest możliwym, postawienie tych pajaców przed TS w tej kadencji, lecz o nonszalancki - łagodnie to nazywając - stosunek szefa rządu do takiej propozycji!
                    • rydzyk_smigly Re: "Ja wam daruję Blidę - wy mi darujecie Smoleń 17.06.11, 19:55
                      Tak, nonszalancja Tuska wobec Kalisza była zaskakująca, można było to inaczej sformułować, ale mimo wszystko uważam, że jednoznaczne opowiedzenie się za raportem otworzyłoby nowy front wyborczego ujadania PiSu.

don.kichote napisał:
                      lecz o nonszalancki - łagodnie to nazywając - stosunek szefa rządu do takiej propozycji!
                      • kzet69 Re: "Ja wam daruję Blidę - wy mi darujecie Smoleń 17.06.11, 20:00
                        Może powód jest bardziej przyziemny... Kalisz będzie rywalem Tuska na listach warszawskich, więc mieliśmy przedsmak kampanii wyborczej... Na dodatek Kalisz jest chyba najinteligentniejszym politykiem w SLD tyle że wyautowanym przez Grzesia, wzrost znaczenia i popularności Kalisza jest nie na rękę i Donkowi i Grzesiowi...
                        • rydzyk_smigly Re: "Ja wam daruję Blidę - wy mi darujecie Smoleń 17.06.11, 20:10
                          Chyba jednak nie będzie, ani Napieralski ani Piekarska nie zrobią mu miejsca, jakkolwiek i z 3 miejsca skasowałby ową dwójkę.

"A co z polityczną i parlamentarną przyszłością posła SLD? Na warszawskiej liście Sojuszu jest dopiero na trzecim miejscu i nie ukrywa, że to go nie satysfakcjonuje. - Za trzecie miejsce na warszawskiej liście SLD powiedziałem: "Dziękuję. Nie startuję." Mam wiele innych zajęć, którym mogę się oddać - powiedział bez ogródek.
                          (..)
                          - Mam bardzo dużo propozycji pracy pozapolitycznych - odpowiedział, zapytany o to, co zrobi, jeżeli nie znajdzie się w Sejmie przyszłej kadencji. Jedyną opcją jest zatem "jedynka" w stolicy. - Znam swoją pozycję i wartość - uzasadnił polityk".

www.polskatimes.pl/stronaglowna/416775,kalisz-chce-jedynki-w-warszawie-znam-swoja-pozycje-i-wartosc,id,t.html
                          • kzet69 Re: "Ja wam daruję Blidę - wy mi darujecie Smoleń 17.06.11, 20:19
                            Zobaczymy, szkoda by bylo gdyby Kalisza zabrakło w nowym parlamencie, jest wartościowym człowiekiem, fachowcem w swojej dziedzinie i jednym z nielicznych "propaństwowców" w obecnej polityce.
                            Tak sobie myślę że złośliwości Tuska względem Kalisza mogą mieć jeszcze inne źródło: być może Palikot ma rację i PO rzeczywiście składało Kaliszowi jakieś propozycje, tyle że ten w przeciwieństwie do Arłukowicza ma swój honor i dał im kosza, podobnie jak wcześniej Palikotowi, i stąd ten urażony ton premiera.
                  • kzet69 Re: "Ja wam daruję Blidę - wy mi darujecie Smoleń 17.06.11, 19:47
                    Tu się zgadzamy, ale nadal sądzę że nie ma podstaw do takiego targu politycznego jaki sugeruje w otwierającym wątek poście honeyr.
    • sawa.com Re: "Ja wam daruję Blidę - wy mi darujecie Smoleń 17.06.11, 18:53
      honeyr napisał:

> Tak zwięźle można określić ciepły komunikat PO i Tuska do PiS i kulisy chęci sa
      > botażu Raportu Kalisza.
      > Tusk boi się odpowiedzialności (zdefiniowanej tak czy inaczej) za Smoleńsk (np.
      > Ziemkiewicz otwarcie zapowiada, że Tusk pójdzie do pudła), i stąd umizgi do pi
      > Su, aby wzajemnie rączki umyć.
      > O narastającej POPiSowskiej zażyłości świadczy podchwycenie tego tonu przez Rze
      > czpispolitą, jak równeiż zapowiedzi, ze raport Millera światła przed wyborami n
      > ie ujrzy - PO i PiS wzajemnie kryć będą swe łajdactwa.

Rzecz w tym, ze sprawa Blidy jest sztucznie nakrecana. Pewnie jakis wyjatkowo drobiazgowy kauzyperda jest w stanie stworzyc jakiś tam nawet grubasny eleborat. W sumie jednak obie sprawy sa nieporównywalne. W Smoleńsku zginelo 96 osób z najwyzszej półki. Był to lot państwowy. Lecieli na ważne uroczystosci państwowe.

Blida zaś jak sam Kalisz przyznaje chciała sie postrzelic by uniknąc kamer telewizyjnych. Ja juz pomijam fakt, ze funkcjonariusz publiczny powiniej byc przyzwyczajony do transperentności swojego życia. To tu w dodatku mamy do czynienia z osoba podejrzaną o korupcję. Nie zapominajmy także, ze to w czasie rządów SLD to zgubne dla państwa zjawisko osiagało swoje szczyty. Kalisz jako czlonek jednego z rządów SLD jest odpowiedzialny za korupcyjna degrengoladę państwa.

Podejrzewam, że zdolny kauzyperda byłby w stanie stworzyc o wiele bardziej wiarygodny elaborat na podstawie ktorego mozna byloby co najmnie za bezczynnośc wobec korupcji postawic szefa i ministrów z rządów SLD przed Trybunałem Stanu. i tyle w temacie jak to mówi moj syn.
      • ta Re: "Ja wam daruję Blidę - wy mi darujecie Smoleń 17.06.11, 19:16
        sawa.com napisała:
        > Podejrzewam, że zdolny kauzyperda byłby w stanie stworzyc o wiele bardziej wiar
        > ygodny elaborat

Kauzyperda, to z definicji slaby, nieudolny prawnik.
        Trudne słowo, wiem :)
        Tak więc "zdolny kauzyperda" to oksymoron.
        To, że przyszła do ciebie SMSem dyrektywa używania go w stosunku do posła Kalisza, nie znaczy, że nie powinnaś znaczenia trudnych słów sprawdzać w stosownym słowniku.
        Panprezes lubi wygrzebywać takie słówka, więc słowniki powinnaś mieć na podorędziu.

• sawa.com Re: "Ja wam daruję Blidę - wy mi darujecie Smoleń 17.06.11, 21:34
          ta napisała:

> Kauzyperda, to z definicji slaby, nieudolny prawnik.
          > Trudne słowo, wiem :)
          > Tak więc "zdolny kauzyperda" to oksymoron.
          > To, że przyszła do ciebie SMSem dyrektywa używania go w stosunku do posła Kali
          > sza, nie znaczy, że nie powinnaś znaczenia trudnych słów sprawdzać w stosownym
          > słowniku.
          > Panprezes lubi wygrzebywać takie słówka, więc słowniki powinnaś mieć na podoręd
          > ziu.

A co to nie można używac oksymoronów?;) Od razu slownik... sms... to chyba tak sądzisz wg siebie.

Jesli chodzi o mnie to sama jestem sobie sterem i okretem
          • kzet69 Re: "Ja wam daruję Blidę - wy mi darujecie Smoleń 17.06.11, 21:39
            > Jesli chodzi o mnie to sama jestem sobie sterem i okretem

Jasne tylko nawigator podaje współrzędne z Nowogrodzkiej, oj Sawo, Sawo...
            • sawa.com Re: "Ja wam daruję Blidę - wy mi darujecie Smoleń 17.06.11, 22:02
              kzet69 napisał:

> > Jesli chodzi o mnie to sama jestem sobie sterem i okretem
              >
              > Jasne tylko nawigator podaje współrzędne z Nowogrodzkiej, oj Sawo, Sawo...

Nie wierzysz? Twój problem. A tak w ogole to jesli PJN bedzie mialo sensownych ludzi na listach to na nich bede glosowac. Mają niezłe pomysły. Np. bezposrednie wybory starostów i marszałków
          • ta Re: "Ja wam daruję Blidę - wy mi darujecie Smoleń 17.06.11, 22:31
            sawa.com napisała:
            >A co to nie można używac oksymoronów?;) Od razu slownik... sms... to chyba
            > tak sądzisz wg siebie.

Można, można ! Jeśli jest to zabieg celowy. Panprezes polecił słowo "kauzyperda" stosować wobec posła Kalisza świadomie. Uważaj, co czynisz.
    • kzet69 Re: "Ja wam daruję Blidę - wy mi darujecie Smoleń 17.06.11, 19:02
      honeyr napisał:
      Tusk boi się odpowiedzialności (zdefiniowanej tak czy inaczej) za Smoleńsk (np.
      > Ziemkiewicz otwarcie zapowiada, że Tusk pójdzie do pudła),

Jeśli się przegrzałeś na tym upale, to wypij zimnego Lecha i odpocznij...
    • zapijaczony_ryj [...] 17.06.11, 19:36
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • don.kichote Ryju 17.06.11, 19:42
        Ziemkiewicz chce Tuska posadzić nie za spowodowanie katastrofy, czy jakiś spisek z Putinem, mający na celu rozbicie "Tutki", lecz za zaniedbania, które miały miejsce na długo przed katastrofą i nie wyciągnięcie stosownych wniosków, z katastrofy Kasy.

zapijaczony_ryj napisał:

> To o co biega?
        • kzet69 Re: Ryju 17.06.11, 19:45
          Wnioski wyciągnięte były tylko nie zrealizowane. A za ich realizacje odpowiadali szef szkolenia polskiego lotnictwa gen. Czaban i naczelny dowódca polskiego lotnictwa gen. Błasik, obaj z kaczego naboru, jeden na emeryturze, drugi na sądzie bożym, gdzie tu widzisz złamanie Konstytucji przez Tuska kwalifikujące się do TS?
      • kzet69 Re: Przeciez to naczelny idiota kazał bratu lądow 17.06.11, 19:42
        Wychodzi na to że Honeyr się Macierewicza naczytał, i troszkę go otumaniła helowa mgła. A na powaznie jedyny zarzut w raporcie Millera dla rządu a dokładnie dla MON-u może dotyczyc złego wyszkolenia załóg i złego doboru tej konkretnej załogi, nie widzę tu żadnych podstaw dla takiego targu jaki opisuje Honeyr
        • zzarda32 Re: Przeciez to naczelny idiota kazał bratu lądow 17.06.11, 20:05
          Cała narracja o tzw. odpowiedzialności politycznej rządy to ściema pis-u i celem jest chyba uspokojenie własnego sumienia JK. TUsk - Premier - nie jest od sprawdzania czy są dziury na pasie lotniska, czy od pompowania koł w samolocie. Dlatego się z Tobą zgadzam. Nawet gdyby przyjąć wersję zamachu - to odpowiedzialność tego rządu była by jeszcze mniejsza ( tu się kłania działalność pana Antka i likwidacja służb, które mogłyby takie zagrożenia rozpoznać ) Natomiast otwarte jest pytanie o odpowidzialność członków BBN z czasów LK, a szczególnie pana Waszczykowskiego - który nie przewidział takiego prostego zagrożenia które wynika z wsadzania wszystkich do jednego samolotu - i tu mogą być nawet zarzuty karne ( ale nie wiem na pewno )
          PS
          O spisku Tusk - Putin żaden zdrowy analityk nie będzie mówił.
          • kzet69 Re: Przeciez to naczelny idiota kazał bratu lądow 17.06.11, 20:14
            Odpowiedzialnośc Kancelarii Prezydenta jest też tylko pośrednia, chocby na pokładzie bylo i stu generałów, to nie było to przyczyna katastrofy.
            Przyczyną było naruszenie minimów pogodowych i seria koszmarnych błędów w pilotażu popełnionych przez niedoświadczona załogę działającą pod presją zwierzchników przebywających w sposób nieuprawniony w kokpicie w trakcie manewru podchodzenia do lądowania.
            • don.kichote Re: Przeciez to naczelny idiota kazał bratu lądow 17.06.11, 21:40
              kzet69 napisał:

> Przyczyną było naruszenie minimów pogodowych i seria koszmarnych błędów w pilot
              > ażu popełnionych przez niedoświadczona załogę
              działającą pod presją zwierzchnik
              > ów przebywających w sposób nieuprawniony w kokpicie w trakcie manewru podchodze
              > nia do lądowania.

... co wynikało z niedostatecznego wyszkolania, za które odpowiedzialność ponosi resort obrony, którego zwierzchnikiem jest minister w rządzie a co za tym idzie, pośrednio i sam szef rządu - Tusk.

Kiszczak też osobiście do Górników na "Wujku" nie strzelał
              • kzet69 Re: Przeciez to naczelny idiota kazał bratu lądow 17.06.11, 23:46
                don.kichote napisał:
                > ... co wynikało z niedostatecznego wyszkolania, za które odpowiedzialność ponos
                > i resort obrony, którego zwierzchnikiem jest minister w rządzie a co za tym idz
                > ie, pośrednio i sam szef rządu - Tusk.
                Albo i też Zwierzchnik Sił Zbrojnych podówczas Pan Prezydent Lech Kaczyński...
                A na poważnie tego rodzaju zarzuty w żaden sposób nie kwalifikują się na TS.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka