buyer1
03.07.11, 18:17
Polska za rzadów Tuska i Koalicji PO-PSL cofnęła się tak myślę o 8 lat do tyłu. Myślę, ze 8 lat temu mielismy taką dziurę budżetową, (moze nawet mniejszą) a PKB też na takim poziomie. Znikneły wszystkie rezerwy, i teraz musimy się cofać z reformą emerytur, i rzad musi zabierać pieniadze odkładane na stare lata. Inflacja też pewnie była 8 lat temu ok. 4%, jak obecnie, a bezrobocie też ponad 13%. Po tych rzadach będziemy musieli zaciskać pasa przez 8 lat, zeby dojść do tego, co zostawił PIS. Rzadził tylko dwa lata, a zlikwidował procedurę nadmiernego deficytu, podniósł chyba dwukrotnie PKB, obnizył bezrobocie, obnizył inflację, obnizył podatki, odmroził kup i progi podatkowe, zniósł podatek od spadków i darowizn, podwyższył płace, obnizył oprocentowanie kredytów, zostawił rezerwy walutowe, rezerwę demograficzną. Gdzie tu jest postęp, a gdzie zacofanie to kazdy widzi. Najgorsze jest to, ze w Polsce nie ma dyskusji pomiędzy rzadzacymi i opozycją.Jak w telewizji lub radio występuje premier, lub minister, to jest on jeden i jedyny. Dziennikarze z reguły nie zadają kłopotliwych pytań, pewnie mają uzgodnione. A ja bym chciała, gdy np. wystepuje p. Kopacz, i nieprzerwanym słowotokiem wypowiada swoje bzdury, aby był tam były minister opozycji i reagował natychmiast na te wypowiedzi. Jak jest w telewizji min. infrastruktury, to niech ma interlokutora z poprzedniego rzadu. I niech się tłumaczy, a nie wygaduje same bałwochwalcze pochwały, bez jakiejkolwiek riposty. Nie wierzcie w to, że ten rzad coś jeszcze potrafi zrobić. Jak będzie rządził dłuzej, to z kazdym rokiem będziemy się cofać, już nie o 2 ale o 3 lata. To są politycy, dla których urzad prezydenta, to jest zyrandol, a wyjazd do Brukseli, to krzesło przy stole. Taki rzad nie zrobi żadnej reformy, po prostu tego nie potrafi, ma chory z pogardy dla ludzi i arogancji dla opozycji, oraz nadęty i zarozumiały umysł.