Dodaj do ulubionych

Patriotyczna młodzież szaleje

23.08.11, 11:01
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,10152152,Eskalacja_nienawisci__Zniszczono_dwujezyczne_tablice.html
I oczywiście nie ma to żadnego związku z legitymizacją kibolskiego bandytyzmu i pisowskim poparciem dla "dysydenta" Starucha.
Z pewnością sprowokował ich ryży z wilczymi oczami i niebożęta nie wytrzymują już w tym totalitarnym reżimie.
Obserwuj wątek
    • peowiaki_to_ciemniaki A czego się spodziewałeś po młodzieżówce PO? 23.08.11, 11:11
      ?
      • kontestatorbg Re: A czego się spodziewałeś po młodzieżówce PO? 23.08.11, 11:15
        Jakby ministrem był ktoś inny niż Radzio to by wiedział że w polityce zagranicznej od niepamietnych czasów mądrzy dyplomaci stosują zasadę wzajemności. Skoro więc parlament litewski zdecydował o tym ze dwujęzyczne nazwy na Litwie są nielegalne, to trzeba było identyczną ustawę przyjąć w Polsce, a nie jak zwykle zgrywać "mesjasza narodów"
        • peowiaki_to_ciemniaki Re: A czego się spodziewałeś po młodzieżówce PO? 23.08.11, 11:24
          Gdyby rząd Litewski tak jak Radzio informował o swoich decyzjach na twitterze i pejsbuku to by może Radzio coś zrobił-na przykład dał wpis na fejsie?
        • humbak Re: A czego się spodziewałeś po młodzieżówce PO? 23.08.11, 11:32
          Nie wydurniaj się. Takie przepisy byłyby niezgodne z prawem naszym i unijnym. A co do Radzia, to nie zauważyłem by był w stosunku do Litwinów za miękki.
          • kontestatorbg Re: A czego się spodziewałeś po młodzieżówce PO? 23.08.11, 11:48
            humbak napisał:

> Nie wydurniaj się. Takie przepisy byłyby niezgodne z prawem naszym i unijnym.

A Litwa to nie w UE?? Jakoś nie słychać żeby Radzio interwencje z tego powodu robil. A w Polsce z którą ustawą jest niezgodna??
            • humbak Re: A czego się spodziewałeś po młodzieżówce PO? 23.08.11, 11:55
              Pewnie że UE, co mamy do dołu równać?
              Nie wiem czy Sikorski interweniował w tej sprawie w UE, ale z Litwinami gniewne noty i rozmowy lecą. Pewne działania Sikorskiego budzą we mnie watpliwości, ale akurat fakt że nie prowadzi dyplomacji przez telewizję mi się podoba. Relacje z naszymi partnerami dyplomatycznymi można sobie ładnie prześledzić na portalach zajmujacych się sprawami zagranicznymi, np psz.pl. Polecam.
    • 4.marouder.eu Gwalt sie gwaltem odciska..szczegolnie.. 23.08.11, 11:17
      ..jesli sasiad nie stosuje sie symetrycznie do okreslonych zasad, poniewaz obawia sie utraty stworzonego sztucznie w wieku XIX jezyka:)
      • tw_wielgus [...] 23.08.11, 12:39
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • humbak Re: Patriotyczna młodzież szaleje 23.08.11, 11:29
      Ośmielę się zasugerować że to nieco infantylna reakcja ta jeszcze bardziej infantylne (bo ustrojowe) działania Litwinów. Piszę to z przykrością.
      • iq-ok Re: Patriotyczna młodzież szaleje 23.08.11, 11:43
        Ja nie zamierzam bronić polityki litewskiej wobec mniejszości.
        Nie mogę się jednak zgodzić z tak uproszczonym spojrzeniem na sprawę.
        Zbyt długo , żyję na tym świecie by przypisać ten wygłup trosce o los mniejszości polskiej na Litwie.
        Zresztą czemu należałoby przypisać podpalenie centrum muzułmańskiego, niszczenie synagogi, bicie czarnoskórych studentów, czy obrzucanie bananmi czarnoskórych piłkarzy przez kumpli tak hołubionego przez PiSfanów bojownika z tuszczym reżimem Starucha?
        • humbak Re: Patriotyczna młodzież szaleje 23.08.11, 11:46
          Że jest u nas chuliganeria, że są różnorodni ksenofobi, jak i wszędzie na świecie nie jest tajemnicą. Nie wiem po co w to mieszać PiS. Myślisz że to tylko kibole? Ja wiem że wizja świata z jednym wrogiem, którego trzeba zniszczyć by było pięknie jest kusząca. Problem w tym że jest to bzdura.
          • iq-ok Re: Patriotyczna młodzież szaleje 23.08.11, 11:50
            Przecież Pis sam się miesza.
            To senator PiS biegnie bronić Starucha a rzecznik Hofmann promienieje ze szczęscia bo paru bezmózgów zaspiewało piosenkę premierowi.
            • humbak Re: Patriotyczna młodzież szaleje 23.08.11, 11:56
              W konkretnej sprawie- relacji kibole- rząd.
              • zoil44elwer Re: Patriotyczna młodzież szaleje 23.08.11, 12:01
                humbak napisał:

> W konkretnej sprawie- relacji kibole- rząd.

Gdyby Tusk nie zamknął stadionu w Poznaniu za awantury na stadionie w Bydgoszczy nie podpadł by kibicom.
                • humbak Re: Patriotyczna młodzież szaleje 23.08.11, 12:15
                  Może i nie... nie chce mi się zastanawiać nad motywacjami kiboli:)
              • iq-ok Re: Patriotyczna młodzież szaleje 23.08.11, 12:22
                Oczywiście , oczywiście:)
                Poparliby nawet samego diabla byle tylko zadeklarowal niecheć do rzadu i PO.
                Mnie to osobiście nie przeszkadza bo to bratanie z bezmózgami wyjdzie Pisowi bokiem.

• humbak Re: Patriotyczna młodzież szaleje 23.08.11, 12:30
                  Bez zastrzeżeń.
                • wos9 Re: Patriotyczna młodzież szaleje 23.08.11, 13:01
                  iq-ok napisał:

> Oczywiście , oczywiście:)
                  > Poparliby nawet samego diabla byle tylko zadeklarowal niecheć do rzadu i PO.
                  > Mnie to osobiście nie przeszkadza bo to bratanie z bezmózgami wyjdzie Pisowi bo
                  > kiem.
                  >

Dziw bierze, że PiS tak się ośmiesza.
                  • 4.marouder.eu Do diabla, Wos, czasem mnie az cholera bierze! 23.08.11, 13:05
                    Czemu ty, osoba o duzym zmysle krytycznym popierasz w watkach takie egzotyczne intelektualnie popjorduly?!
                    • wos9 Re: Do diabla, Wos, czasem mnie az cholera bierze 23.08.11, 13:41
                      4.marouder.eu napisał:

> Czemu ty, osoba o duzym zmysle krytycznym popierasz w watkach takie egzotyczne
                      > intelektualnie popjorduly?!

Powinieneś zatem wiedzieć, że szczególnie krytyczna jestem w stosunku do PiS i jego formalnych i nieformalnych koalicji.
                      I choć na naszej scenie politycznej nie widzę ugrupowania, na które mogłabym głosować z przekonaniem, PiS brzydzi mnie najbardziej.
                      • 4.marouder.eu Przez dwu kretynow? 23.08.11, 14:39
                        Jednego, ktory przewodzil, wiec byl sprawca nadrzednym, drugiego, ktory sprawil bezposrednio, ze twoj glos byl nieslyszalny?
                        Pieprz ich!
                        Nabierzesz dystansu do tego, co sie wlasnie odbywa. Nie bedziesz czula sie zmuszona do tzw. "wyboru"!
                        • tw_wielgus Re: Przez dwu kretynow? 23.08.11, 14:58
                          Powinieneś napisać "dwóch"... "dwóch kretynów" - tak było by bardziej po polsku, czytelniku Tołstoja.....:))))
                          • 4.marouder.eu Kotorogo Tolstoja, skazesz mienia,... 23.08.11, 16:24
                            ..kaplunczik?
                            • tw_wielgus Re: Jak to? 23.08.11, 16:55
                              Co Ci mam wskazywać? Nie wiesz, którego autora cytowałeś?
                              • 4.marouder.eu Skakto, kaplunczik:) 24.08.11, 02:18
                                Biedo jezykowa y literacka:)
    • platforma.do.pierdla9 Bredzisz, po raz kolejny 23.08.11, 11:30
      i masz bardzo prymitywne spojrzenie na sprawę.

Ja dla przykładu obstawiam agenturę FSB, dla której eskalacja konfliktu Polska Litwa jest jak najbardziej na rękę.

Wiązanie tej sprawy z kibolami, pisem i staruchem kompletnie cię ośmiesza.
      • humbak Re: Bredzisz, po raz kolejny 23.08.11, 11:33
        I to oni inspirują działania litewskiego parlamentu?
        • platforma.do.pierdla9 Re: Bredzisz, po raz kolejny 23.08.11, 11:39
          Tak, podobnie jak inspirowała (FSB) cała serię negatywnych artykułów w litewskiej prasie o zakupie przez Orlen Możejek.

Rosja jest zainteresowana jak najgorszymi relacjami Polski z takimi krajami jak Litwa, Białoruś i Ukraina, bo odbudowa porozumienia między tymi państwami stanowiłaby realną przeciwwagę dla Rosji i porozumienia niemiecko-rosyjskiego w Europie. Kłania się historia.

Najgorsze jest to, że Rosji udaje się realizować ten plan w tym momencie bez większych przeszkód.
          • humbak Re: Bredzisz, po raz kolejny 23.08.11, 11:44
            Niezłe politcial fiction. Chłopie, nawet zakładając że Łukaszenka odpada z gry i Białoruś obiera konkretny kurs, zbieżny w miarę z celami Polski, że sytuacja polityczna na Ukrainie się stabilizuje i że Litwa i Polska normalizują swoje relacje, nadal nie jesteśmy żadną przeciwwagą ani dla tandemu Rosja Niemcy, ani tym bardziej dla tria Niemcy, Francja Rosja. Obudźże się.
            • platforma.do.pierdla9 Re: Bredzisz, po raz kolejny 23.08.11, 12:00
              Raczysz żartować. Polska + Ukraina + Białorus + Litwa to już jest ponad 100 mln obywateli. Jeśli dorzucisz do tego Czechy (kłania się trauma 1968 r) i parę innych krajów zbierzesz praktycznie tyle ile ma Rosja czyli 140 mln obywateli. Nie na darmo praktycznie każdy specjalista do Rosji twierdzi, że Rosji nie ma bez Ukrainy. Dodaj do tego ogromnego południowego sąsiada Rosji czyli Chiny, który konsekwentnie skubie obszar dawny WNP z co lepszych kąsków (zasobne w ropę i gaz Kazachstan i Turkmenistan) i masz prawdziwy obraz obecnej sytuacji.

Wystarczy dogadać się na wspólną politykę energetyczną, Nabucco i Odessa-Brody i jest pozamiatane.

Dla przykładu eksport rosyjskiego gazu do UE to w tej chwili jest jakieś 200-250 mld m3 rocznie. Jeśli Polska w związku z odkrytymi złożami będzie w stanie wykroić z tego np. 70-100 mld m3 rocznie to jest PO RYBACH. Gazprom przestanie się bilansować. A przecież Europę może zasilać jeszcze Norwegia, Algieria. Nabucco też idzie do przodu.

Rosja żyje tylko z tego co wygrzebie z ziemi i nie ma żadnych szans na zmianę tej sytuacji, bo cały high-tech idzie do Chin.

• humbak Re: Bredzisz, po raz kolejny 23.08.11, 12:11
                Nie nie raczę. Jasne że łatwo sobie wybrać wygodne dane i powiedzieć potegą śmy są. Problem w tym że w zakresie siły gospodarczej za Niemcami jesteśmy lata świetlne. Jeśli chodzi o surowce jesteśmy niczym w porównaniu z Rosją, zwłaszcza że nadal ma ona sporo do powiedzenia w Azji Środkowej. Problemy Rosji z Chinami nie przełożą się w perspektywie najbliższych... ja wiem 50 lat na pozycję Rosji w Europie. Możesz o tym zapomnieć.
                Nasze łupki to w porównaniu zasobami Rosji (ropa, gaz) pikuś. Nie rój sobie za wiele. Weź pod uwagę ponadto fakt że łupki nie są jeszcze pewnikiem. Do tego Rosja pewnikiem załapie się na duże złoża pod czapami lodowymi.
                Co do Nabucco to nadal nie wiadomo do końca co ma być nim tłoczone.
                • platforma.do.pierdla9 Re: Bredzisz, po raz kolejny 23.08.11, 12:22
                  To Cię zaskoczę. Polska jest jednym z najzasobniejszych w surowce krajów biorąc pod uwagę powierzchnię kraju i liczbę obywateli. Ale wróćmy do gazu. Ten gaz jest i o tym wiadomo przynajmniej od 30 lat. Polska ma także duże złoża gazu konwencjonalnego, który nie wiedzieć czemu póki co został w ziemi. To jest ok. 1 bln m3.

Tu nie chodzi o to jakie Rosja ma zasoby (udokumentowane bodajże 44 bln m3 - nasze perspektywiczne to 22 bln) tylko ile sprzedaje do UE. Zakładając, że będziemy mieli zasoby na poziomie 6 bln m3 (opłacające się w wydobyciu) to możemy spokojnie prowadzić eksploatację na poziomie 70-100 mld m3 i ugryźć duży kęs tego tortu, neutralizując jednocześnie wpływy Gazpromu.
                  • humbak Re: Bredzisz, po raz kolejny 23.08.11, 12:35
                    > To Cię zaskoczę. Polska jest jednym z najzasobniejszych w surowce krajów biorąc
                    > pod uwagę powierzchnię kraju i liczbę obywateli. Ale wróćmy do gazu. Ten gaz j
                    > est i o tym wiadomo przynajmniej od 30 lat. Polska ma także duże złoża gazu kon
                    > wencjonalnego, który nie wiedzieć czemu póki co został w ziemi. To jest ok. 1 b
                    > ln m3.

Bardzo dobrze że siedzi w ziemi. Zasoby śwatowe nie są nieograniczone. Przy czym z ilością chyba przedobrzyłeś. Nie mam teraz czasu szukać porzadnych źródeł, ale Wiki podaje rząd wielkości mniej.
                    Zasobność w stosunku do ilości obywateli ma umiarkowane znaczenie. Rosja ma ponad 40 bln... my będziemy mieli ile? Z 5?
                    Co wiecej nie neguję że złoża są, ale kluczowa jest ich ekonomiczność, prawda? Specjaliści jeszcze nie wyrokują.
                    Co do sprzedaży Rosji- z częścią inwestycji się ograniczali z różnych przyczyn. Kryzys miał spore znaczenie. Pewnie ruszaliby kolejne, ale po co, skoro popyt tego nie wymagał?
                    Nie zapominaj też że Rosji będzie łatwiej uzyskać coś od macherów pokroju Alijewa.
                    • platforma.do.pierdla9 Re: Bredzisz, po raz kolejny 23.08.11, 12:43
                      Ja cytuję tylko fragment z raportu amerykańskiej komisji ds energii

"Poland has reserves of about 22.45 trillion cubic meters of shale gas, of which 5.30 trillion cubic meters is immediately available for extracting"

A myślisz, że rosyjskie złoża to jest ekonomiczne eldorado? Dość głęboko, na dalekiej Syberii, na której sprzęt wiertniczy i infrastruktura pracuje w ekstremalnych warunkach (w zimie nawet -60 a w lecie nawet do +30) a potem ten gaz trzeba jeszcze tłoczyć 5,5 tys. km. To też nie jest tanie wydobycie.
                      • humbak Re: Bredzisz, po raz kolejny 23.08.11, 16:17
                        Daj łącze z łaski swej. Ja ze swojej strony też poszukam wieczorem tego i owego.
                        • platforma.do.pierdla9 Re: Bredzisz, po raz kolejny 23.08.11, 17:36
                          www.eia.gov/analysis/studies/worldshalegas/pdf/fullreport.pdf
                          Tabelka na stronie 1-5

Technically Recoverable Resource (Tcf) - 187 bilionów CF
                          Risked Gas InPlace (Tcf) - 792 bilionów CF

Wiadomo, amerykański trylion to nasz bilion.

Teraz zamieniasz CF czyli cubic feet na metry sześcienne czyli x 0.0283

i masz do wydobycia 5,7 bln m3 a perspektywicznie 22 bln m3

• iq-ok Kolejny politolog amator i adept wiedzy tajemnej:) 23.08.11, 18:25
                            A właściwie oczywistej dla każdego "myślącego" :) .
                            Wystarczy zsumowac liczbe ludności paru krajów, okrasić to (zmanipulowanymi) informacjami o nieprzebranych zasobach gazu w polskiej ziemi i już wiemy , że to z pewnością agenci KGB zamalowali napisy bo uznali iż to najlepszy sposób zapobieżenia powstaniu nowej potegi regionalnej jaka mogłaby byc unia polsko-litewsko-białorusko-ukraińsko-czeska plus parę bliżej nieokreślonych krajów.
                            To proste dla każdego ale peowiaki to ciemniaki.
                            Psychiatra kazał cię pozdrowić..
                            • platforma.do.pierdla9 non-iq-ok 23.08.11, 20:42
                              Jesteś chłopczyku idiotą i to większego kalibru niż pierwotnie zakładałem.

Jakbyś miał troszeczkę więcej wiedzy, to zrozumiałbyś rozpaczliwe obecnie położenie Rosji i to, że ten kraj od 1991 roku z roku na rok jest coraz słabszy i coraz mniej może. Właściwie to już spadł do drugiej ligi.

Ponieważ walka o Azję jest już przegrana, bo ten kontynent rozegrają pomiędzy sobą Indie i Chiny, Rosja w geście rozpaczy postanowiła przytulić się do UE, którą za wszelką cenę chce uzależnić od swoich surowców i zapewnić sobie twardą walutę, by sfinansować budżetówkę, wojsko i kaprysy oligarchów.

Jakbyś miszczu jeszcze nie wiedział, Rosja potrzebuje w przeciągu 25 lat ponad 1000 mld (tak bilion) EUR na remont, utrzymanie i rozwój swojej infrastruktury związanej z wydobyciem i przesyłem ropy i gazu. Gazprom jest zadłużony po uszy w zachodnich bankach.

Wystarczy wykroić z tego rynku UE 70-100 mld m3, zbić dodatkowo nieco cenę i cały ten cyrk Rosja (Rosja czyli przybudówka do Gazpromu) przestanie się bilansować.

Odsyłam do kwartalnika Rurociągi. Liźniesz trochę wiedzy, której w ogóle nie posiadasz.
                              • iq-ok Re: non-iq-ok 23.08.11, 21:26
                                Ty najprawdopodobniej nie jesteś już chłopczykiem, ale durniem patentowanym z całą pewnością.
                                I żadne lektury (nawet kwartalnika Rurociągi) nie zastapią braku rozumu .
                                Rosja potrzebuje 1000 mld euro na remont już istniejacej struktury.
                                A nasza nieistniejąca jeszcze na niezbadanych zasobach pewnie za darmo powstanie.
                                A potem to juz górki wystarczy dogadać sie z Litwą, Łotwą, Estonią, Białorusią, Ukrainą, Czechami Słowacją i jeszcze innymi krajami UE, które jak powszechnie wiadomo o niczym innym nie marzą jak o konflikcie handlowym z Rosją i wsparciu mocarstwowych snów Polaków.
                                Zbić cenę gazu (z całą pewnością wydobywanego drożej niz rosyjski) poniżej rosyjskiej i utrzymać to przez parę lat. No i Rosja leży jak długa.
                                A Putin na kolanach przyjdzie błagać Kaczora o zmiłowanie.
                                No a poza tym FSB z KGB wreszcie przestanie nam malować po tablicach.
                                To faktycznie banalnie proste, ale peowiaki to ciemniaki:).
                                • platforma.do.pierdla9 To nie są sprawy na twój wątły umysł 23.08.11, 21:41
                                  Nie jesteś w stanie podać żadnych liczb, żadnych faktów. Bredzisz coś o potężnej Rosji. To w ogóle ma się nijak do rzeczywistości.
                                  • iq-ok Re: To nie są sprawy na twój wątły umysł 23.08.11, 22:01
                                    Watły umysł mówisz? Jasne peowiaki to ciemniaki:).
                                    Bredzenie to twoja specjalność. Na równi z manipulacją.
                                    Gdzie ja pisałem o silnej Rosji?
                                    Co z tego, ze wygrzebałeś jakieś dane w internecie i epatujesz liczbami jak ich nie rozumiesz a wnioski jakie wyciagasz są po prostu idiotyczne.
                                    Snuj dalej te swoje fantasmagorie jak ci to w czymś pomaga, ale ja nie zamierzam dalej w tym uczestniczyć.
                                    Dobranoc i miłych snów.
                                    Tylko nie koncentruj sie za bardzo na enegetyce bo ci się jeszcze przyśni geotermalna kompromitacja (to ta sama bajka i tak samo wiarygodne kalkulacje).
                                    • platforma.do.pierdla9 Re: To nie są sprawy na twój wątły umysł 23.08.11, 22:04
                                      He he, i znowu wycieczki osobiste i zero argumentów.

Idź się już połóż, po co się produkujesz skoro nie masz pojęcia? Ośmieszasz się tylko.
                                      • iq-ok Pocieszny czlowieczku. 23.08.11, 23:19
                                        Przestań się już błaźnić bo to nudne.
                                        To naprawdę nie jest skomplikowane.
                                        Nie pisz głupot to nie będą cię durniem zwali.
                                        Bądź kuturalny to możesz liczyć na atencję adwersarza.
                                        Idź odrób lekcje i wróć jak już będziesz wiedział w jaki sposób Polska ma w realu a nie w twojej chorej wyobraźni osignąć poziom wydobycia gazu łupkowego 70 mld m3 rocznie (o tym wszak piszesz z taką łatwością) skoro posiadającym już technologię amerykanom przy niewątpliwie wiekszych zasobach, nieporównywalnie większym kapitale i możliwościach finansowania nawet przez dwadzieścia lat się to nie udało? Nie oddając przy tym obcemu kapitałowi kontroli nad złożami na dodatek:).
                                        Wróć jak już bedziesz to wiedzial. A póki co to pozostajesz dla mnie egzaltowanym i chamskim pacanem.
                                        • platforma.do.pierdla9 W każdym poście matołectwo i nieuctwo 23.08.11, 23:48
                                          Dobra, dane z Amerykańskiej Agencji ds Energii EIA

s3.amazonaws.com/cgesappplatform-assets-production/cms_content/images/410/content_FIg%203%20US%20production%20of%20shale%20gas%20and%20cbm.jpg
                                          BCM - miliard metrów sześciennych (bilion cubic meters). Jak widać na rok 2011 planowane wydobycie to prawie 90 mld m3.

Roczny wzrost wydobycia rok do roku 2005 to kilkanaście, kilkadziesiąt procent. Wystarczy zerknąć na wykres jak szybko to wydobycie rośnie. Na 2020 zakładają wydobycie na poziomie 200-250 mld m3.

I jak non-iq-ok? Kolejna twoja kompromitacja ? Znów fakty i liczby przemilczysz i uciekniesz w osobiste wycieczki? Słabiutki jesteś.
                                          • iq-ok Czy ty w ogóle rozumiesz co czytasz błaźnie? 24.08.11, 00:09
                                            Jeszcze w 2009 nie mieli wydobycia 70mld. Osiągnęli je dopiero po ponad 20 latach w 2010 i o tym pisałem.
                                            A poza tym mówiłem ci byś wrócił jak już będziesz wiedział jak nam ma się to udać szybciej skoro nawet zasobów nie mamy zbadanych o pieniądzach nie wspomnę.
                                            I nie kompromituj się więcej.
                                            • platforma.do.pierdla9 I sądzisz, że my też osiągniemy po 20 latach ??? 24.08.11, 00:21
                                              Chłopcze jesteś zabawny. Nie wydobywali więcej, bo nie było takiej potrzeby. Ale kurczenie się zasobów i popyt ze strony Chin, powodujący wzrost cen i polepszający opłacalność eksploatacji takich złóż, spowodował szybki rozwój technologii i błyskawiczny wzrost wydobycia.

Myślisz, że tych kilkunastu dużych graczy, którzy prowadzą w Polsce intensywne badania, będzie czekać 20 lat aż im się interes zacznie kalkulować? He he he.

Ty jednak nic nie kumasz o co biega.
                                              • iq-ok Ubóstwiam "kumatych" pajaców:) 24.08.11, 00:33
                                                Takich co to już wiedzą to czego nawet ci "wielcy gracze" jeszcze nie widzą.
                                                A mianowicie ile gazu naprawdę mamy i jak oplacalne to będa złoża.
                                                I w związku z tym mogą z taką swobodą snuć plany rozwalenia "przybudówki do Gazpromu".
                                                I nic śmiesznego w swym bleblaniu nie widzą:).
                                                Idż już spać boś się sfatygował za bardzo najwyraźniej.
                                                • platforma.do.pierdla9 I znowu ta bezradność, urzekające 24.08.11, 00:42
                                                  Tak misiu-pysiu, Halliburton, Exxon Mobil, Chevron czy ConocoPhillips to są wielcy gracze. I nie przyszli tu po to, żeby wydobywać rocznie po 2 mld m3, bo oni kichają taki interes. I nie są zainteresowani prawdziwymi zyskami w perspektywie 20 lat.

A jeśli nie rozumiesz - odnośnie Gapromu - pojęcia, że interes przestanie mu się bilansować, to już nie moja wina.
                                                  • iq-ok Wobec głupoty bywamy bezradni. To fakt 24.08.11, 07:04
                                                    > Tak misiu-pysiu, Halliburton, Exxon Mobil, Chevron czy ConocoPhillips to są wie
                                                    > lcy gracze. I nie przyszli tu po to, żeby wydobywać rocznie po 2 mld m3, bo oni
                                                    > kichają taki interes. I nie są zainteresowani prawdziwymi zyskami w perspektyw
                                                    > ie 20 lat.

Oczywiście i swe plany wydobywcze (których jeszcze nie mają) zdradzili Ci w zeszły wtorek na lunchu. Zresztą nie musieli. I bez tego przejrzałeś ich na wylot:).

> A jeśli nie rozumiesz - odnośnie Gapromu - pojęcia, że interes przestanie mu si
                                                    > ę bilansować, to już nie moja wina.

Ja doskonale rozumiem, że ty niewiele rozumiesz. Czego dowodzi np. nazywanie Rosji "przybudówką do Gazpromu".

Pocieszny z ciebie głupek. Przypominasz mi pewnego dalekiego wujka. On też znał się na wszystkim a każda zawiłość światowej gospodarki i polityki była dla niego jasna jak słońce.
                                                    Ubóstwiał Tygryski i święcie wierzył, że w sejfach koncernów naftowych leży od dawna patent silnika na wodę podstępnie wykupiony od wynalazcy tylko po to by chronić swe zyski.
                                                    Był gwiazdą na każdych imieninach. Dziś pewnie błyszczałby w internecie równie jasno jak ty:).
                                                  • platforma.do.pierdla9 A to ta Rosja cię boli? 24.08.11, 11:29
                                                    I przybudówka do Gazpromu. LOL

No fakt, napisz nam zatem o rosyjskich mikroprocesorach, superkomputerach. Pointeresuj się ile Rosjanie rejestrują rocznie patentów.

A przede wszystkim popatrz sobie na ich strukturę eksportu. Znowu zostaniesz - jak zwykle - zmiażdzony danymi.

www.gks.ru/free_doc/2007/b07_12/25-08.htm
                                                    W 2005 surowce (tak naprawdę ropa i gaz) stanowiły 65% wartości rosyjskiego eksportu a 16% kamienie szlachetne i metale.

Rozumiesz już patentowany durniu? 81% eksportu Rosji to to co wygrzebią z ziemi. Toż to Nigeria.

Jeszcze lepsze jest prześledzenie tendencji 1995-2005. Widać, że udział surowców rośnie (z 42 na 65%) a udział produktów wyżej przetworzonych spada (np. maszyny i środku transportu z 10,2% w 1995 na 5,8% w 2005).

I myśl sobie, że w 2010 jest poprawa :) Teraz to na bazarze w Moskwie kupisz już praktycznie matrioszki z Chin.

Ponownie zostałeś ośmieszony twardymi danymi ... jesteś bezradny.
                                                  • iq-ok Mnie? Toż to ty ja chcesz za pomocą gazu łupkowego 24.08.11, 12:09
                                                    na kolana rzucać.

No mówiłem wypisz wymaluj pocieszny mędrek wujek Zdzisiek:).
                                                    Niby czytał to samo co wszyscy tylko wnioski jakby inne wyciągał. No i oczywiście wszystkich "miażdżył siłą argumentów".
                                                    Ale mam dla ciebie złą wiadomość, żadna ale to dosłownie żadna z jego przepowiedni i teorii się nie sprawdziła.
                                                    Rosja jest oczywiście chora ekonomicznie, technologicznie traci dystans do świata, ma złą strukturę eksportu, strukture demograficzną i co tam jeszcze chcesz.
                                                    Ale to nie zmienia faktu , że i tak potencjał gospodarczy i zasoby ma nieporównywalnie większe od Polski.
                                                    I tylko skończony kretyn może dziś układać plany wygrania z nią wojny gospodarczej przy pomocy gazu łupkowego, którego nawet nie wiadomo ile naprawdę jest.
                                                  • platforma.do.pierdla9 ty czytasz własne wypociny przed wysłaniem? 24.08.11, 12:52
                                                    Oto jako argument pojawia się tajemniczy wujek Zdzisiek, którego ty znasz a ja nie znam, i który ma to do siebie, że nigdy nie ma racji i ponieważ on nie ma racji to ja też nie mam racji.

Chłopcze, czy ty zastanawiasz się w ogóle nad debilizmem własnego bełkotu i kretynizmem własnej argumentacji?

Chłopcze, dalsza dyskusja z takim ciemniakiem jak ty, który dodatkowo ma mentalność niewolnika i opowiada brednie o rzekomej rosyjskiej potędze, której w obecnej chwili nikt nie dostrzega poza paroma oczadziałymi przywódcami UE, jest bezprzedmiotowa.

Twoja wiedza o rynku gazowym jest zerowa a argumenty z dupy. Sorry, ale EOT ciemniaku. Bajaj dalej we własnych halucynacjach.
                                                  • iq-ok Jak to nie znasz wujka Zdziśka:)? 24.08.11, 13:07
                                                    Mógłbym rzec, że niewiele straciłeś bo upierdliwy był okrutnie.
                                                    Ale niestety Ty z nim żyjesz na codzień. Jesteś jego kopią mentalną i intelektualną toczka w toczkę.
                                                    Poczytaj swoje bzdety i będziesz wiedział co to za indywiduum było.
                                                    Ale oczywiście z przyjemnością zakończę tą wymianę zdań z tobą (o ile w ogóle można to tak nazwać).
                                                    EOT
                                                  • wariant_b Re: A to ta Rosja cię boli? 24.08.11, 13:39
                                                    Ależ ci się pieprzy bez sensu, byle patriotycznie.

Na liście 500 superkomputerów Rosja ma 12 pozycji (w tym 13-te miejsce komputer
                                                    na Uniwersytecie Łomonosowa w Moskwie), Polska - 5 (81-szy Cyfronet Kraków).
                                                    Dwa lata temu mieliśmy (my i Rosja) po 4 sztuki na tej liście.
                                                    Teraz to 4 superkomputery ma Rosja w pierwszej setce listy światowej.
                                                    top500.org/list/2011/06/100
                                                    Patenty - Rosja 7 miejsce na świecie, po Japonii, Stanach Zjednoczonych, Korei Płd.
                                                    Niemczech. Chinach i Francji. A my gdzie? Jak myślisz. Za Białorusią.
                                                    en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_patents
                                                    > A przede wszystkim popatrz sobie na ich strukturę eksportu
                                                    Proszę bardzo - tabelkę sam dałeś, tylko nie zauważyłeś, że poza 6-krotnym
                                                    wzrostem eksportu surowców, reszta pozycji wzrosła ok. 2.5 raza.
                                                    W Rosji eksport stanowi 27% PKB, a import 20%, u nas oba w pobliżu 40%.

A dochód narodowy brutto wygląda tak, a per capita - tak

• iq-ok Ty nawet nie wiesz co EOT znaczy. 24.08.11, 13:53
                                                    A praktycznej rady udzieliłem ci w innym wątku.
                                                  • iq-ok Sorry wariant :) To nie było do ciebie. 24.08.11, 15:17
                                                    W pierszej chwili myślałem, że to wujek zdzisiek nadal nadaje i nawet nie zaglądałem do treści bo stracilem już cierpliwość do tego pajaca.
                                                  • platforma.do.pierdla9 Biorę pierwszy rosyjski superkomuter z brzegu 24.08.11, 16:32
                                                    czyli pozycję nr 13. A w środku: amerykańskie procesory Intel Xeon, amerykańskie procesory graficzne Nvidia, amerykański system I/0 do przesyłu danych InfiniBand QDR oraz europejsko-amerykański system operacyjny Linux.

Bardzo to zabawne. Chyba trochę nie wiesz o czym piszesz. Za petrodolary to równie dobrze sułtan Brunei może sobie sprawić superkomputer. Tylko, że złożyć a wymyślić technologię i wyprodukować to dwie różne sprawy. Nie o to mi chodziło.

A z tymi patentami to chyba dobrze widać gdzie znajduje się gospodarka rosyjska. W dodatku ta niewielka ilość nie przekłada się w praktyce na żadną realną produkcję. Jak napisałem wcześniej 85% eksportu Rosji to surowce, kamienie szlachetne, metale i drewno.
                                                  • iq-ok Nie chcem ale muszem:) 24.08.11, 17:10
                                                    Obok tych bredni, które sadzisz tudno przejść obojętnie.
                                                    No większego debila to nawet wśród pisolubnych na tym forum trudno znaleźć.
                                                    Debila żyjącego na dokładkę w przeświadczeniu, że wszystkie rozumy pozjadał.
                                                    Zobacz głąbie z jakich komponentów zbudowane są superkomputery japońskie, niemieckie, koreańskie, francuskie czy szwedzkie chociażby na tej liście.
                                                    A potem jeśli masz zamiar nadal robić z siebie totalnego głupka snuj dalej złotousty kretynie te swoje porównania do Sułtanatu Brunei w odniesieniu do tych państw .
                                                  • platforma.do.pierdla9 Specjalista od komputerów, ha ha ha 24.08.11, 17:24
                                                    Japończycy, Niemcy, Koreańczycy potrafili opracować i wyprodukować niedouczony matołku własne mikroprocesory (choć Europa tutaj generalnie gorzej wygląda od Azji) a Rosjanie nie byli i nie są w stanie tego zrobić.

Koreańczycy są największym producentem pamięci na świecie, Niemcy mają pod Dreznem fabrykę AMD i własne wielkie zaplecze naukowe, Japończycy to potentat w świecie elektroniki wystarczy wymienić takie marki jak Hitachi, Nec, Sony, Nintendo.

I to jest ta różnica, której nie łapiesz. Bo jesteś głupi i niedouczony.

Aleś mnie teraz rozbawił :DDD

Napisz coś o rosyjskich mikroprocesorach. UMIERAM Z CIEKAWOŚCI !!!!!!
                                                  • platforma.do.pierdla9 I dodam jeszcze 24.08.11, 17:34
                                                    Że jak używasz telefoniku Nokia, szczególnie te z Symbianem, to pewnikiem w środku masz mikroprocesor ARM produkcji angielskiej. A jak pytasz o Francuzów, to mają taką firmę jak STMicroelectronics, bardzo duży producent półprzewodników łącznie z mikroprocesorami.

Opisz mi największych rosyjskich producentów półprzewodników. No po prostu nie mogę się doczekać.
                                                  • iq-ok Re: I dodam jeszcze 24.08.11, 17:47
                                                    Jasne, giganci wyznaczający trendy.
                                                    Dodaj jeszcze , że my mieliśmy ODRE i MERĘ ale komus to przeszkadało i będziemy mieli komplet.
                                                  • iq-ok Specjalista od komputerów. No raz trafiłeś. 24.08.11, 17:44
                                                    Chcesz podyskutować to zaraz ci mogę zdmuchnąć ten durny uśmieszek z twarzy nabzdyczony dyletancie.
                                                    Tylko błagam pisz z sensem bo nie ręcze za siebie.
                                                    Na początek może ilość certfikowanych inżynierów ZEND czy Microsoftu w Rosji i w Polsce?
                                                    Dla ułatwienia dodam, że jeśli chodzi PHP Zend inżynierów to kraj który wg ciebie może śmiało wypowiadać wojnę gospodarczą Rosji i ma wygraną w kieszeni w tej kategorii plasuje sie za Bangladeszem.
                                                    Nie wierzysz to sprawdź (jeśli będziesz umiał dotrzeć do tych danych durniu).
                                                  • platforma.do.pierdla9 Umarłem. PHP :DDD 24.08.11, 18:10
                                                    Dżisas, to już mogłeś chociaż napisać, że Rosjanie mają wybitnych specjalistów od assemblera i są w stanie zainicjować cyberatak a ty piszesz o certyfikowanych inżynierach popularnej, ale tak naprawdę niezbyt poważnej technologii do tworzenie stron internetowych (nota bene wymyślonej i rozwijanej przez Duńczyka i bodajże Izraelczyków).

Napisz mi co wnieśli do informatyki pod względem sprzętu i softu. Co wymyślili a nie czego się nauczyli odtwórczo. Może chociaż jakiegoś CMSa własnego zrobili na tym PHPie, który zrobił furorę? Bo tak patrzę na czołowkę rankingu: Wordpress, Joomla, Drupal, Typo3, ModX, Ez Publish. Cholera, nie widzę nic rosyjskiego !
                                                  • iq-ok Re: Umarłem. PHP :DDD 24.08.11, 18:28
                                                    No prosiłem, przecież żebys pisał z sensem.
                                                    Wyczytałeś coś w Wikipedii i znowu się puszysz bez umiaru.
                                                    Przyjmij do wiadomości ograniczony półgłówku, że w rozwoju informatyki we współczesnym świecie decydujący udzial maja wlaśnie ci specjaliści od "niezbyt poważnej techologii" wymyślonej przez Duńczyka (jakby to mialo jakiekolwiek znaczenie) na równi ze specjalistami od ASP, Java, C#, C++ (ale będziesz miał googlania) i wielu innych równie "niepoważnych" technologii.
                                                    A w assemlerze to sobie możesz co najwyżej celownik do zmodyfikowanego czołgu T34 oprogramować jeśli wpadnie ci do pustego łba myśl by przy pomocy tego ustrojstwa Kreml szturmować.
                                                    Do tworzenia wirusów są inne narzędzia.
                                                  • platforma.do.pierdla9 Ty informatyki uczysz się od miesiąca 24.08.11, 18:59
                                                    Nadal dużo wirusów powstaje przy użyciu asma ewentualnie C++ i wstawki w asmie.
                                                  • iq-ok Re: Ty informatyki uczysz się od miesiąca 24.08.11, 19:12
                                                    Co koledzy podpowiedzieli czy wygooglałem?
                                                    Oczywiście, że bez pisania w assemblerze (choć niekoniecznie bezpośrednio) nie da się napisac skutecznego wirusa.
                                                    Ale zrobić ze znajomosci assemblera wyznacznik potęgi informatycznej kraju pisząc równocześnie androny o "niepoważności" PHP może tylko niedouczony paranoik.
                                                  • platforma.do.pierdla9 Re: Ty informatyki uczysz się od miesiąca 24.08.11, 19:26
                                                    Ja pisałem o cyberwojnie, która wymaga przejęcia kontroli nad milionami komputerów. I możliwość przeprowadzenia takiego ataku lub obrony przed nim to jest wyznacznik potęgi kraju a nie ilość certyfikowanych inżynierów ZEND.

Słuchaj, ja rozumiem, że udało ci się napisać <?php print $iq_ok = "Hello world" ?> i zadziałało i że bardzo cię uraziło, że nazwałem te technologia mało poważna. Już pewnie myślałeś, że przynależysz do elity. Ale wybacz, naprawdę są na tym świecie dużo trudniejsze rzeczy i dużo większe wyzwania informatyczne.

I nadal się nie dowiedziałem co takiego wielkiego zmajstrowali przy pomocy tego PHP rosyjscy programiści. Posłuż się w końcu jakimś konkretem.

BTW. W asmie robiłem bardzo dawno temu.
                                                  • iq-ok Re: Ty informatyki uczysz się od miesiąca 24.08.11, 19:43
                                                    A tobie nadal w tym durnym łbie cyberwojny i różne takie.
                                                    I w tym względzie zapewniam cię rosjanie też mają niestety lepszych niż my specjalistów bo to wbrew pozorom nie wymaga wielkich nakladów edukacyjnych.
                                                    Tyle tylko , że nikt rozsądny nie mierzy tymi kategoriami poziomu informatyzacji gospodarki. Ale skąd ty możesz o tym wiedzieć.
                                                    A co do programowania w PHP to jak rozumiem również w tym względzie jesteś alfa i omegą:)
                                                    Może jakiś konkursik na algorytmy albo programy żałosny durniu?
                                                    PHP nie odpowiada to spróbujmy się a Javie albo C++
                                                  • iq-ok Aha o CMS jeszcze pytaleś 24.08.11, 18:50
                                                    No to zajrzyj głupu do kodu (jeśli umiesz). Tam znajdziesz mnóstwo podziękowań dla programistów o rosyjsko brzmiących nazwiskach za wkład w ich rozwój.
                                                    Boże do czego ten kretyn mnie zmusza! Jeszcze wyjdę na jakiegoś rusofila:(.
                                                  • platforma.do.pierdla9 Teraz to już dałeś do pieca 24.08.11, 19:06
                                                    I muszę zmienić zdanie, ty nie uczysz się informatyki od miesiąca tylko zdaje się od 2 tygodni.

Generalnie przyjęta reguła jest niewstawianie podziękowań w kodzie PHP tylko wyłącznie opisów związanych z funkcjonowaniem samego oprogramowania.

Na podziękowania miejsce jest gdzie indziej. Naprawdę się ośmieszasz. Jakby ci to powiedzieć nie masz pojęcia o podstawach.
                                                  • platforma.do.pierdla9 i jeszcze prośba 24.08.11, 19:13
                                                    Żebyś zamiast serwować mi własne iluzje podesłał kod źrodłowy jakiegoś CMSa a umieszczonymi podziękowaniami. Ewentualnie podał nazwę systemu, lokalizację pliku i nr lini.

Ty poważnie bredzisz chłopaku. Naprawdę poważnie.
                                                  • iq-ok Re: i jeszcze prośba 24.08.11, 19:30
                                                    Już ci odpowiedzialem paranoiku gdzie masz szukać (bo jak na razie to nawet tego durniu nie wiedziałeś).
                                                    I zabierasz sie do dyskusji o programowaniu.
                                                    Żenada.
                                                  • platforma.do.pierdla9 Re: i jeszcze prośba 24.08.11, 19:36
                                                    A ty w ogóle rozróżniasz kod PHP od HTML? Bo wydaje mi się, że nie bardzo :DDD
                                                  • iq-ok Aleś się rozhulał młotku. 24.08.11, 19:54
                                                    To nieomylny znak, że pora kończyć tą dyskusję bo nic sensownego z niej nie wyniknie.
                                                    Koń jaki jest każdy widzi a głupio odszczekujący się platforma .do.pierdla9 pozostanie wraz ze swymi mądrościami widzoczny jak na dloni w tym wątku.
                                                  • iq-ok Re: Teraz to już dałeś do pieca 24.08.11, 19:23
                                                    Jezu jak ty pie...sz.
                                                    A widziałeś kiedykolwiek kod Drupala, Joomli czy Worpressa albo jakiegokolwiek dodatku do tych CMS? Oczywiscie nie.
                                                    Takie komentarze na górze na ogół na szaro w dreamweaverze. One właśnie służą do tego by zamieszczać tam informacje o licencji, prawach autorskich i kodzie który zostal wykorzystany lub którym się inspirowano.
                                                    Nic nie wiesz, nic nie rozumiesz a pieprzysz na okrągło na każdy temat.
                                                  • platforma.do.pierdla9 Re: Teraz to już dałeś do pieca 24.08.11, 19:35
                                                    > Takie komentarze na górze na ogół na szaro w dreamweaverze.

Chłopie, ty się coraz bardziej ośmieszasz. Komentarze na szaro na górze? Co ty pier dol isz? Komentarze definiują sekwencje znaków a nie kolor i są przy każdej funkcji lub klasie.

Mam właśnie otworzone kody Drupala (6.x) i w modules w plikach .module nie widzę żadnych podziękować tylko komentarze przy funkcjach będące sucha informacją co dany fragment kodu robi. Błagam znajdź mi tę podziękowania dla wybitnych rosyjskich programistów.

Chłopie, ty poważnie bredzisz.
                                                  • iq-ok Re: Teraz to już dałeś do pieca 24.08.11, 19:47
                                                    To dreamwevera też nie używasz. Tak myślałem.
                                                    Treści komentowane wyświetlają sie w nim na szaro (przy standardowych ustawieniach)
                                                    Ale poza tym to znasz sie na wszystkim i czujesz się upowazniony do zabierania głosu na każdy temat pocieszny pacanie.
                                                  • wariant_b Re: Biorę pierwszy rosyjski superkomuter z brzegu 24.08.11, 17:36
                                                    platforma.do.pierdla9 napisał:
                                                    > A w środku: amerykańskie procesory

Przepraszam, a czego się spodziewałeś?
                                                    Że w rosyjskich komputerach będą rosyjskie procesory, w niemieckich - niemieckie,
                                                    we francuskich - francuskie, w polskich - polskie a w izraelskich - koszerne?
                                                    Na 500 maszyn jedna japońska maszyna jest na procesorze NEC-a.

Czasy RWPG się dawno skończyły i nie ma potrzeby wymyślać tego, co już jest.
                                                    Co komu szkodzi, że ma w środku procesor wyprodukowany gdzieś w Malezji
                                                    albo w byłym NRD przez amerykańską firmę?

> A z tymi patentami to chyba dobrze widać gdzie znajduje się gospodarka rosyjska

Mniej więcej tam gdzie my (na głowę, oczywiście - ale ich jest więcej). Dogonili nas.
                                                  • platforma.do.pierdla9 Re: Biorę pierwszy rosyjski superkomuter z brzegu 24.08.11, 17:50
                                                    Wziąłeś sobie na warsztat komputery o architekturze x86. OK, produkcja procesorów do takich maszyn jest zdominowana przez 2 firmy. Ale poza tym w takich maszynach jest mnóstwo różnych elementów zarówno jeśli chodzi o sprzęt jak i oprogramowanie. I wkład rosyjskiej myśli technicznej w te maszyny jest praktycznie zerowy. Każdy, kto ma dużo kasy może sobie coś takiego kupić o ile rzecz jasna nie jest objęty embargiem jak kiedyś właśnie ZSRR i Rosja.
                                                  • iq-ok Już wymiękasz? 24.08.11, 17:55
                                                    To nie on sobie wziął na warsztat tylko ty raczyłeś pisać duby smalone w tym temacie a przyparty do muru fugas chrustas i ogólne bleble ble.
                                                    Nieładnie panie wszystkowiedzący :).
                                                  • platforma.do.pierdla9 Musiałem opanować atak śmiechu 24.08.11, 18:12
                                                    po tym jak zostałem znokautowany tematem licencjonowanych inżynierów Zend w PHP.

Powaga ...
                                                  • iq-ok Czy jest jaś granica śmieszności której... 24.08.11, 18:32
                                                    nie odważysz się przekroczyć wszechwiedzący pajacu?
                                                  • wariant_b Re: Biorę pierwszy rosyjski superkomuter z brzegu 24.08.11, 20:04
                                                    platforma.do.pierdla9 napisał:
                                                    > Wziąłeś sobie na warsztat komputery o architekturze x86. OK,

Bo takie się teraz używa. Reszta to egzotyka i wyrzucanie pieniędzy w błoto.

> I wkład rosyjskiej myśli technicznej w te maszyny jest praktycznie zerowy.

Na komputerze mam więcej ruskiego softu, niż polskiego.
                                                    Kilka lat temu, zanim i do nich w pełni dotarła komercja, rosyjskie strony
                                                    były jeśli nie głównym, to ważnym źródłem informacji technicznej.

Teraz Rosja jest w trakcje przechodzenia z softu MS na opensource.
                                                    Jeśli pamiętam, Balmer proponował im komplet Windows+Office dla szkół
                                                    bodaj za trzy dolce, ale też się nie skusili.

> Każdy, kto ma dużo kasy może sobie coś takiego kupić

Bez sensu, nie kupuje się superkomputerów w roli mebla. Trzeba mieć zagwarantowane
                                                    odpowiednie obciążenie dla maszyny, żeby zakup się zwrócił. Jak im ilość maszyn
                                                    rośnie gwałtownie, to znaczy, że do czegoś ich potrzebują.
                          • humbak Re: Bredzisz, po raz kolejny 23.08.11, 21:28
                            No dobra, nie dziś... nie mam już energii do grzebania w sieci. Nie gub tego wątku. Wrócimy do rozmowy na dniach jeśli nie masz nic przeciw.
        • zoil44elwer Re: Bredzisz, po raz kolejny 23.08.11, 11:44
          humbak napisał:

> I to oni inspirują działania litewskiego parlamentu?
          Litewską dywizję SS Lithuania zainspirowało NKWD? Tak jak ukraińską Dywizję SS Galizien?
      • iq-ok Oczywiście :) 23.08.11, 11:47
        To agenci FSB podpalili również centrum muzułmańskie i pomalowali syngogę.

I tym masz czelność pisac cos o prymitywixmie innych?
        • tw_wielgus Re: Oczywiście :) 23.08.11, 12:48
          To jest tak jak z tym złodziejem złapanym za rękę. Zresztą, czy Piuro Propagandy przy KC PIS po raz pierwszy stosuje ten chwyt retoryczny?
          Co złego to nie my - wszystko to wina Platformy, przecież ona rządzi.
    • 4.marouder.eu Litewskosc bez antypolskiej osi tozsamosci... 23.08.11, 11:31
      ..nie istnieje:)
      • humbak Re: Litewskosc bez antypolskiej osi tozsamosci... 23.08.11, 11:34
        Z drugiej strony traktowanie naszej wspólnej historii jako polską przez szereg lat, przez naszą stronę nie pomaga w normalizacji relacji.
        • 4.marouder.eu Rzecz jasna. Z tym, ze odbudowa tozsamosci i ... 23.08.11, 11:56
          ..jezyka w procesie "narodowym", ktory w calej Europie byl inspirowany polska XIX wieczna irredenta a na Litwie inspirowany byl i wzmacniany przez ludzi dla ktorych jezyk polski byl jezykiem macierzystym jest nieco chora.

Niebawem mozna sie bedzie spodziewac zwrotu w kierunku antybielaruskim, bowiem ksiegi miejskie, sadowe etc. w Wielkim Ksiestwie bynajmniej nie byly pisane po polsku!
          • humbak Re: Rzecz jasna. Z tym, ze odbudowa tozsamosci i 23.08.11, 12:00
            No niestety tak to wygląda gdy się panuje nad większymi od własnego narodami. Ciekawym co by było jakby Bułgarzy próbowali odtworzyć swój język:)
            • 4.marouder.eu Ktory?:) Tracki, grecki, slowianskie, czy.. 23.08.11, 12:07
              ...jzyk turecki plemienia chana, za przeproszeniem, Asparucha?:)
              • humbak Re: Ktory?:) Tracki, grecki, slowianskie, czy.. 23.08.11, 12:14
                Miałem na myśli ten pierwotny z grupy tureckiej.:)
                • 4.marouder.eu Na przelomie XIX i XX wieku odbyly sie 3 proby.. 23.08.11, 12:23
                  ..odtworzenia kultury i jezyka w oparciu o "narodowe" ugrupowania, mianowicie zydowska, litewska (powiodly sie) i irlandzka, ktora zakonczyla sie fiaskiem, zapewne dlatego, ze gaelicki jest jezykiem o niebo bardziej skomplikowanym, niz angielski:)

Nadmienie, ze chociaz po gaelicku w zasadzie nikt juz w Irlandii nie mowi, pozostaje on jezykiem panstwowym.
                  • humbak Re: Na przelomie XIX i XX wieku odbyly sie 3 prob 23.08.11, 12:37
                    A swoją drogą w Irlandii to zabawnie wygląda. Napisy są po ichnienmu, ale ni huhu nikt tak nie gada. Szkoci zdale się zachowali troszkę mówiących celtyckim językiem... gdzieś na Hybrydach.
                    • mietowe_loczki Re: Na przelomie XIX i XX wieku odbyly sie 3 prob 24.08.11, 07:32
                      humbak napisał:

> A swoją drogą w Irlandii to zabawnie wygląda. Napisy są po ichnienmu, ale ni hu
                      > hu nikt tak nie gada.

Zabawne co mówisz.
                      • humbak Re: Na przelomie XIX i XX wieku odbyly sie 3 prob 24.08.11, 07:58
                        Przepraszam?
                        • mietowe_loczki Re: Na przelomie XIX i XX wieku odbyly sie 3 prob 24.08.11, 08:02
                          Tam była ironia. Napisałeś trochę nieprawdę.
                          • humbak Re: Na przelomie XIX i XX wieku odbyly sie 3 prob 24.08.11, 08:43
                            Domyśliłem się. Pytałem co konkretnie masz na myśli. Pisałem z punktu widzenia bardzo przelotnego gościa i to na dodatek tylko w stolycy.
                  • zoil44elwer Re: Na przelomie XIX i XX wieku odbyly sie 3 prob 23.08.11, 13:33
                    Nacjonaliści chcą odtworzyć wieżę Babel?
                    • 4.marouder.eu Postawilbym teze, Elwer, ze gdyby nie... 23.08.11, 14:00
                      ..polski ruch tzw. narodowy wyrosly przy egzotycznym, korsykanskim Napolionie, nie powstalyby inne uchy nacjonalistyczne, badz powstawalyby znacznie pozniej i sila rzeczy ogarnialy mniejszosc na Wegrzech, w Rzeszy, Italii etc:)
    • tw_wielgus Re: Patriotyczna młodzież szaleje 23.08.11, 12:43
      Trochę ryzykowna teza ale nie można jej (czyli Tobie) całkowicie odmówić racji.
      Pobłażanie z jednej strony z drugiej wspieranie przez pewną część naszej sceny politycznej zwyczajnego chuligaństwa przynosi takie oto efekty.
      Niedokończone wychowanie patriotyczne, które jest jednym z punktów programowych PiS, daje o sobie znać właśnie w tej formie -nietolerancji i ksenofobii.
      • iq-ok Jaka tam ryzykowna. 23.08.11, 13:49
        Z jednej strony mizdrzenie się bezmyślnych polityków do bezmózgich kiboli. Udawanie, że to nie są ci sami ludzie, odstawiający permanentną chamówę na stadionach, kopiący kobiety, katujący przechodniów, demolujący stadiony.
        Z drugiej strony to wszechobecne przyzwolenie i pobłażanie dla skrajnego chamstwa, ksenofobii, rasizmu czy antesemityzmu przez liczne grono pisolubnych.
        Czy widzialeś kiedyś, by nawet ci wrażiwcy pokroju paczuli, timusia czy anwad kiedykolwiek się zniesmaczyli popisami złociutkiej, pseudokultury onlin, leonów_de_gazownia i całej czerdy pomniejszych błaznów?
        Jak dziś pamiętam jak parę lat temu nasza nieoceniona paczula wmawiała mi, że paru baranów z transparentem, "Dzięki Ci Boże , że go zabrałeś" to musi być prowokacja a ja jestem zindoktrynowanym lemingim skoro w nią wierzę.

I tak buduje się atmosferę, która owocuje takimi zdarzeniami jak palenie centrów muzułmańskich, bicie czarnoskórych studentów i (co być może na razie jest najmniej groźną ale jednak gałezią tego samego drzewa) zamalowywanie nazw litewskich.
        • tw_wielgus Re: Jaka tam ryzykowna. 23.08.11, 14:51
          iq-ok napisał:

> Z jednej strony mizdrzenie się bezmyślnych polityków do bezmózgich kiboli. Udaw
          > anie, że to nie są ci sami ludzie, odstawiający permanentną chamówę na stadiona
          > ch, kopiący kobiety, katujący przechodniów, demolujący stadiony.

Czytałem na portalu, którego target stanowią toruńskie pelikany, piękny wywód ( bodajże Jankego) na temat tego, jak to oni czują się oburzeni i protestują ( jako środowisko) przeciwko wrzucaniu do jednego worka tych prawdziwych patriotycznych kibiców i stadionowej chuliganerii. Zresztą wedle wiedzy tamtejszej grupy mędrców to GW robi "gębę" stadionowym patri0otom o nastawieniu prawicowym, a te nieliczne wybryki najcześciej sa prowokowane przez policję Tuska. Myśl pogłębił poseł Czarnecki ( niedoszły kandytac na szefa PZPN) który stwierdził, iż to bardzo dobrze, że leją się po mordach gdyż gdyby doszło co do czego, gdyby zaatakowała nas krasnaja armia to właśnie Ci młodzi chłopcy obronią nas przed najeźdźcą a nie cherlawi intelektualiści w okularach. Wniosek: Społeczeństwo musi tolerować fakt, iż patrioci polscy, którzy w razie konfliktu zbrojnego zasilą szeregi naszej armii muszą gdzieś trenować w okresie pokoju.

> Z drugiej strony to wszechobecne przyzwolenie i pobłażanie dla skrajnego chamst
          > wa, ksenofobii, rasizmu czy antesemityzmu przez liczne grono pisolubnych.
          > Czy widzialeś kiedyś, by nawet ci wrażiwcy pokroju paczuli, timusia czy anwad k
          > iedykolwiek się zniesmaczyli popisami złociutkiej, pseudokultury onlin, leonów_
          > de_gazownia i całej czerdy pomniejszych błaznów?

Ależ oni sa święcie przekonani przez swoje autorytety że GW kłamie że manipuluje a celem tej manipulacji jest wytworzenie obrazu niekorzystnego dla polskich patriotów stadionowych.
          Poza tym jeżeli "nasza" ( w tym wypadku ich) prasa o czymś nie pisze to znaczy, że to zjawisko nie istnieje. Przykładem może być chociażby problem pedofiili w Kk.

>
          > I tak buduje się atmosferę, która owocuje takimi zdarzeniami jak palenie centr
          > ów muzułmańskich, bicie czarnoskórych studentów i (co być może na razie jest n
          > ajmniej groźną ale jednak gałezią tego samego drzewa) zamalowywanie nazw litews
          > kich.
          Jeszcze nie, w tej chwili nie istnieje w Polsce problem cudzoziemców. Ale z całą pewnością jeżeli nie bedziemy jako społeczeństwo przeciwdziałać pojawiającym się sygnałom ksenofobii to problem będzie narastał liniowo wraz z rosnacą emigracją do Polski.
    • 4.marouder.eu [...] 23.08.11, 12:53
      • iq-ok Re: Ajkiu- Okiej, czy ty jestes z miasta.. 23.08.11, 13:28
        Jestem z miasta (największego) od kilku pokoleń.
        Wykształcony, niemłody, znam wielu inteligentnych i kulturalnych chłopskich synów.
        No i w przeciwieństwie do Ciebie nie mam kompleksów, które kazałyby mi poniżać innych (np bajdurząc o fornalach i mentalności chłopa pańszczyźnianego) by się dowartościowywać :).

PS. I daruj sobie prostacki chwyt retoryczny typu pytanie czy uważam nazwanie kogoś chlopskim synem za obrazę.
        Bez odbioru.
        • zoil44elwer Re: Ajkiu- Okiej, czy ty jestes z miasta.. 23.08.11, 13:39
          Gdy w Polsce chłopskich synów pracujących na roli będzie góra 5 % jak to jest w cywilizowanych państwach,wtedy będzie można powiedzieć że Polska jest cywilizowanym państwem.
          • iq-ok Re: Ajkiu- Okiej, czy ty jestes z miasta.. 23.08.11, 13:54
            Co nie zmieni faktu, że przeważająca część pozostałych 95% będzie miała chłopskie korzenie.

Wkurzaja mnie Ci forumowi "herbowi' ze słomą w butach powtarzający brednie zdemenciałego Rymkiewicza.
          • 4.marouder.eu O to to, Elwer! 23.08.11, 13:55
            Inaczej zawsze bedziemy spolecznoscia na dorobku"!:)
        • 4.marouder.eu Jac nie "bajdurze":) Ja wiem:) 23.08.11, 13:53
          Nadto mam w nosie wykladnie, ktora zaprezentowales w watku, podobnie jak ty masz prawo w nosie miec, to, co napisalem ci w zamian.
          • iq-ok Re: Jac nie "bajdurze":) Ja wiem:) 23.08.11, 13:59
            Taka to i wiedza jak Rymkiewiczowe glendzenie.
            A co do tego gdzie wzjemnie mozemy miecswoje poglady to pełna zgoda.
            • 4.marouder.eu Czyli co? Rymkiewicz, ze swoja Nike,ktora otrzymal 23.08.11, 14:13
              ..pare lat temu (tak, tak, drogi niezubozony kulturowo!), dla pana nikt, nieprawdaz?
              Na drugie pytanie odpowiem w tym sposobie, ze szanowny obawia sie miec poglady wlasne, wiec kazde inne poza medialnymi ma w de:)
              • iq-ok Re: Czyli co? Rymkiewicz, ze swoja Nike,ktora otr 23.08.11, 15:57
                Po pierwsze
                O Rymkiewiczu pisałem już tu nie raz, że to dobry poeta. Nie było to popularnym poglądem, a mimo to pisłaem o tym co w sposób oczywisty zadaje kłam drugiej części Twego postu i czyni uwagi w niej zawarte funta kłaków warte.
                Po drugie nie manipuluj prymitywnie.
                Nie napisałem, że jest nikim choć gdybym miał się odnosić do jego postawy osobistej to w istocie nie mam o nim najwyższego zdania. Nie wiem czemu ale jakoś mierżą mnie ludzie co to w młodości ze szturmówkami biegali po Piotrkowskiej wielbiąc Stalina a dzisiaj z tym samym zapałem wypominają innym komunistyczne poglądy rodziców. To kwestia smaku panie herbowy.
                Po trzecie wreszcie fakt iz uznaję Rymkiewicza za dobrego poetę nie stoi w nijakiej sprzeczności z tym , że uważam go równocześnie za politycznego idiotę.
                To zresztą dość powszechna przypadłość u artystów. Nie on pierwszy i nie ostani.
                • 4.marouder.eu Czyli Wisia Szymborska, bywalczyni lewackiej.. 23.08.11, 16:28
                  ..knajpki p/n "Nowa prowincja" w Krakowie (ulica Bracka) takze mierzi cie?
                  Ta najzupelniej sprawna warsztatowo tworczyni poezji pensjonarskiej?
                  • iq-ok Re: Czyli Wisia Szymborska, bywalczyni lewackiej. 23.08.11, 16:38
                    A czy Wisia Szymborska rozlicza kogokolwiek z poglądów jego rodziców?
                    A tak na marginesie to jakis wspólny rys między Tobą a Rymkiewiczem widzę. Jakaś obsesja na punkcie pochodzenia. Ten z przeszłością stalinowską rozlicza z rodziców w KPP. Ty na dzień dobry częstujesz mnie chlopskim synem.
                    Gdyby pomyśleć logicznie:). Ale nie ma się czego wstydzić:).
                    • 4.marouder.eu Ajem sory! Czasem sie zapedze! 23.08.11, 16:48
                      Co mnie tez nieraz gubi jako osobe o pewnej przewadze temperamentow nad sfera charakterow, wedle teorii osobowosci p. Cattela:/
                      • iq-ok Re: Ajem sory! Czasem sie zapedze! 23.08.11, 17:13
                        Nie ma problemu. Ja się nie obrażam z tak błachych powodów.
      • humbak Re: Ajkiu- Okiej, czy ty jestes z miasta.. 23.08.11, 18:40
        No i na krzywy róg, jedziesz tak personalnie? Przecie to niczemu nie służy.
    • peowiaki_to_ciemniaki Młodzież z PO ma swojego idola: 23.08.11, 13:05
      www.youtube.com/watch?v=SdU4wVujrWY
      • tw_wielgus Co do młodzieży z PO to nie mam takiej 23.08.11, 13:30
        jak Ty pewności. Niemniej swojego idola cytujesz w każdym poście:

"znany gej na czele siatki pedofilów"
        • peowiaki_to_ciemniaki Re: Co do młodzieży z PO to nie mam takiej 23.08.11, 13:41
          Powaznie?
          • tw_wielgus Re: Co do młodzieży z PO to nie mam takiej 23.08.11, 14:26
            Rany Boskie! Człowieku! Moherowi Ci nigdy nie wybaczą szkalowania dobrego imienia bp. Stanisława Wielgusa. Poważnie!
    • cookies9 Re: Patriotyczna młodzież szaleje 23.08.11, 13:38
      A młodzież kibolska pod patronatem PiSsu tez szaleje:-)

"Byli pijani i agresywni, w wagonach opróżniali gaśnice, odpalali race, wyrywali drzwi. - Jechaliśmy z tą bandą 10 godzin, baliśmy się, a policja i straż kolei nie reagowały - mówią pasażerowie pociągu do Wrocławia,..."

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,10156287,Kibole_terroryzowali_pasazerow__a_policjanci_stali.html
    • yarozero [...] 23.08.11, 16:04
    • bard333 a złapałeś kogos za rękę...? 24.08.11, 00:43
      prędzej to jakiś sowiecki młot, albo jakiś ciemniak twojego pokroju, a kto wie, może sam redaktor z czerskiej...
      • obraza.uczuc.religijnych Re: a złapałeś kogos za rękę...? 24.08.11, 08:29
        Bardzik jak zwykle celnie o prowokacji proruskiego frontu.
    • 2.andrzej.d a młodzież liberalna liże tyłek rudemu 24.08.11, 17:43
    • 2.andrzej.d to prowokacja tajnych służb Tuska 24.08.11, 17:44
      aby odwrócić uwagę od bałaganu w Polsce

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka