Dodaj do ulubionych

Przez młodego wyjdziemy na starego

21.09.11, 09:57
"Przez młodego wyjdziemy na starego" – miał mówić w 2007 roku Jarosław Kaczyński, gdy ówczesny szef ABW przekazał mu informacje o rzekomych powiązaniach syna Lecha Wałęsy ze światem przestępczym – informuje "Gazeta Wyborcza". ABW rozpoczęło działania operacyjne, jednak wszystkie informacje okazały się być nieprawdziwe.

Tak zeznał były szef MSWiA Janusz Kaczmarek podczas śledztwa ws. inwigilacji dziennikarzy w czasach rządów PiS.

Wiosną 2007 roku Kaczmarek miał być świadkiem rozmowy między ówczesnym szefem ABW, Bogdanem Święczkowskim, a premierem Jarosławem Kaczyńskim. Według Kaczmarka, szef ABW przedstawił wówczas tajne informacje dotyczące powiązań Jarosława Wałęsy z trójmiejskim gangsterem Andrzejem Zacharzewski "Zacharem", z którym miały go łączyć "wspólne interesy".

Według "Gazety Wyborczej" takie rewelacje miały być dobrą wiadomością dla ówczesnego premiera, który od lat jest w konflikcie z byłym prezydentem. - Przez młodego wyjdziemy na starego - miał stwierdzić w rozmowie ze Święczkowskim i Kaczmarkiem.

Według notatki, którą sporządziło wówczas ABW, powiązania między Wałęsą i "Zacharem" miały dotyczyć współpracy biznesowej, polegającej na zatrudnianiu prostytutek w klubach nocnych - informuje "Gazeta Wyborcza". ABW, które po interwencji Święczkowskiego miało rozpocząć działalność operacyjną, obserwowała dwa lokale, w których miało dojść do spotkania syna byłego prezydenta z gangsterem. Nigdy do niego nie doszło.

Według pracującego przy sprawie oficera ABW, mimo że notatka sprawiała charakter pewny to okazało się, że "młody Wałęsa jest czysty".

Smacznego
Obserwuj wątek
    • wujaszek_joe tak wyglądało premierowanie wściekłej kaczki 21.09.11, 10:04
      główne zajęcie to kopanie wrogów, nawet takich, którzy są już emerytami i o nic już nie rywalizują.
      • mao111 Re: tak wyglądało premierowanie wściekłej kaczki 21.09.11, 10:05
        Polacy to lubią. Chcą jeszcze raz. Teraz tylko na większą skalę.
      • zoil44elwer Re: tak wyglądało premierowanie wściekłej kaczki 21.09.11, 10:22
        wujaszek_joe napisał:

> główne zajęcie to kopanie wrogów, nawet takich, którzy są już emerytami i o nic
        > już nie rywalizują.

A DonalT to nie kopał w czasie debaty politycznego emeryta Kwacha zarzucając mu pijaństwo w Charkowie sprzed 9 lat?
        • wujaszek_joe Re: tak wyglądało premierowanie wściekłej kaczki 21.09.11, 10:30
          ?
        • ayran Re: tak wyglądało premierowanie wściekłej kaczki 21.09.11, 10:50
          Już raz łgałeś w tej sprawie i niczego się nie nauczyłeś od tej pory.
    • mariner4 To są gestapowskie metody! 21.09.11, 10:06
      Gdzie się te buraki uczyły?
      M.
    • obraza.uczuc.religijnych Posługując się logiką anwad będę uważał 21.09.11, 10:07
      że dopóki Jarosław Kaczyński nie pozwie do sądu Kaczmarka to ta historia jest prawdziwa.
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Posługując się logiką anwad będę uważał 21.09.11, 10:15
        forum.gazeta.pl/forum/w,28,128758762,128765425,Re_Nie_chcialbym_byc_w_Twojej_skorze_jesli_te_.html
        Niech Kaczyński pozwie Kaczmarka!!
        • mike.recz Re: Posługując się logiką anwad będę uważał 21.09.11, 12:15
          Powinien koniecznie. To będzie dowód jego częściowej wiarygodności.
    • woda_woda Chyba was to nie dziwi ? 21.09.11, 10:22
      Mściwośc i bolszewickie metody działania to podstawowe cechy panaprezesa przecież.
      • x2468 Re: Chyba was to nie dziwi ? 21.09.11, 10:35
        Banda Kaczora chętnie wsparłaby bandę Zachara aby wyeliminować swojego wroga.To w światku do którego nalezą Zachar i Kaczor nazywa się chyba dintojrą.
        • zoro_wieczorowo_poro Re: Chyba was to nie dziwi ? 21.09.11, 10:55
          "Zachar" już nie żyje. Został zaszlachtowany w biały dzień maczetami i nożami
    • zoil44elwer Re: Przez młodego wyjdziemy na starego 21.09.11, 10:25
      Stary płakał w chusteczkę Dalaj Lamy a młody robił w Tybecie biznesy z chińskimi komunistami!
      • wujaszek_joe Re: Przez młodego wyjdziemy na starego 21.09.11, 10:31
        to straszne jest!
    • aniechto.only Re: Przez młodego wyjdziemy na starego 21.09.11, 10:30
      No ale przecież Swięczkowski ma niezbity dowód na swoją i panaprezasa niewinność:

"Na pewno Jarosław Kaczyński nie mógł powiedzieć, że przez "młodego wyjdziemy na starego", bo po prostu nie używał takiego języka.

Więcej... wyborcza.pl/1,75478,10323873,Polowanie_na_mlodego_Walese.html#ixzz1YZdaxvEa
    • full_marks Re: Przez młodego wyjdziemy na starego 21.09.11, 10:31
      "Przez młodego wyjdziemy na starego" – miał mówić w 2007 roku Jarosław Kaczyński, gdy ówczesny szef ABW przekazał mu informacje o rzekomych powiązaniach syna Lecha Wałęsy ze światem przestępczym – informuje "Gazeta Wyborcza". ABW rozpoczęło działania operacyjne, jednak wszystkie informacje okazały się być nieprawdziwe.

Przed wyborami jeszcze niejedna "tania" sensacja ujrzy światło dzienne.
      Nie podniecajcie się zbytnio,ta rzekoma wiedza jest znana od chwili gdy platfusy objęły władzę
      i opanowały ABW.
    • ayran mam wątpliwości 21.09.11, 10:36
      nie widzę powodu, dla którego Jarosław Kaczyński miałby w 2007 roku szukać haków na Lecha Wałęsę. Nie oznacza to, że wierzę w jarkową (kaczyńską) czystośc intencji itp. - po prostu nie przekonuje mnie motyw.
      • lump-1 Re: mam wątpliwości 21.09.11, 10:44
        Luty 2007r. Lech Wałęsa o Lechu Kaczyńskim.
        "Mamy durnia za prezydenta - powiedział w TVN 24 Lech Wałęsa oceniając sprawę ujawnienia raportu z weryfikacji WSI. "
        • ayran Re: mam wątpliwości 21.09.11, 10:49
          Dobra, ale to niczego nie wyjaśnia.
          W tej sprawie to Kancelaria Prezydenta po prostu i zwyczajnie próbowała uruchomić prokuraturę, z czego nic nie wyszło. Próba podgryzania Lecha Wałęsy poprzez prymitywne moczenie jego syna (posla z immunitetem) w jakieś gangsterskie historyjki nie trafia do mnie. bardziej prawdopodobne wydaje mi się to, że próbowano młodego Wałęsę wrobić w sprawę łapówek (Sawicka, agent Tomek), zresztą razem z Biernackim i to nie jako syna Lecha, tylko jako posła PO.
          • aniechto.only Re: mam wątpliwości 21.09.11, 11:01
            ayran napisał:
            bardziej prawdopodobne wydaje mi się to, że próbowano
            > młodego Wałęsę wrobić w sprawę łapówek (Sawicka, agent Tomek), zresztą razem z
            > Biernackim i to nie jako syna Lecha, tylko jako posła PO.

Razem z Biernackim i Piterą. Tylko że młody Wałesa jest w porownaniu do pozostałych dwojga nikim w PO. Pies z kulawą by się nim nie zainteresował, gdyby nie nazwisko.
          • lump-1 Re: mam wątpliwości 21.09.11, 11:05
            ayran napisał:

> Dobra, ale to niczego nie wyjaśnia.

I tak pozostanie, słowa przeciw słowom.

• obraza.uczuc.religijnych Re: mam wątpliwości 21.09.11, 10:58
        Niby tak, ale dopóki J. Kaczyński nie pozwie do sądu Kaczmarka to należy uważać że ta opowieść jest prawdziwa!!
        • lump-1 Re: mam wątpliwości 21.09.11, 11:06
          Panprezes stwierdził dzisiaj, że to absurd.
          • obraza.uczuc.religijnych Re: mam wątpliwości 21.09.11, 11:08
            Powinien pozwać do sądu Kaczmarka, tak jak Komorowski powinien pozwać do sądu GPC za pisanie o 100 tys. łapówki. Dopóki tych pozwów nie zobaczę to będe twierdzi, że zarówno Kaczmarek, jak i GPC mówią/piszą prawdę.
            • lump-1 Re: mam wątpliwości 21.09.11, 11:10
              obraza.uczuc.religijnych napisał:

> Powinien pozwać do sądu Kaczmarka, tak jak Komorowski powinien pozwać do sądu G
              > PC za pisanie o 100 tys. łapówki.

Wątpię aby do tego doszło.

Dopóki tych pozwów nie zobaczę to będe twierd
              > zi, że zarówno Kaczmarek, jak i GPC mówią/piszą prawdę.

Masz prawo..:)
              • obraza.uczuc.religijnych Re: mam wątpliwości 21.09.11, 11:17
                To nie ja, to anwad.
                • lump-1 Re: mam wątpliwości 21.09.11, 11:18
                  obraza.uczuc.religijnych napisał:

> To nie ja, to anwad.

Wiem o co chodzi.:)
      • scoutek Re: mam wątpliwości 21.09.11, 11:14
        ayran napisał:

> nie widzę powodu, dla którego Jarosław Kaczyński miałby w 2007 roku szukać hakó
        > w na Lecha Wałęsę. Nie oznacza to, że wierzę w jarkową (kaczyńską) czystośc int
        > encji itp. - po prostu nie przekonuje mnie motyw.

a jak ci przypomnę, że po wielu latach Jarosław mówił o tym, że mu Kuroń zajął miejsce przy stole to co? sprawa jest jasna i prosta: Kaczyński jest pamiętliwy bardzo i urojone czy prawdziwe krzywdy sprzed wielu lat są w stanie spowodować, że panprezes się zemści
        a przynajmniej o tym myśli zawsze
        • ayran Re: mam wątpliwości 21.09.11, 11:20
          To oczywiście prawda, ale odniosłem wrażenie, że woli się mścić za "krzywdy" sprzed 30 lat poprzez osobiste upokarzanie niż włóczenie po sądach, aresztach i prokuraturach.
          • scoutek Re: mam wątpliwości 21.09.11, 11:38
            ayran napisał:

> To oczywiście prawda, ale odniosłem wrażenie, że woli się mścić za "krzywdy" sp
            > rzed 30 lat poprzez osobiste upokarzanie niż włóczenie po sądach, aresztach i p
            > rokuraturach.

jakby załatwił syna Wałęsy to co by to było jak nie upokarzanie osobiste?
            a poza tym zdaje mi się, że teraz to mu wszystko jedno czym i jak załatwi Wałęsę
    • zoil44elwer Re: Przez młodego wyjdziemy na starego 21.09.11, 11:12
      Przez Blidę mamy wyjście na SLD, też podobno było takie zdanie ale Zbynia.
    • cookies9 Re: Przez młodego wyjdziemy na starego 21.09.11, 11:18
      I to powiedział,ten wspaniały,zdolny,utalentowany premier Yarosław? Nic nowego.
      Dwulicowy,śmieszny polityk,który przebiera nóżkami w pogoni za władzą,aby na nowo budować IV RP z podsłuchami,teczkami,inwigilacjami,z Kamińskim i Ziobro w roli głównej.
    • mike.recz Re: Przez młodego wyjdziemy na starego 21.09.11, 11:27
      Mocna zagrywka Czuchnowskiego. Nie wiem ile prawdy w artykuliku ale zagrywka gazetopolska patrząc w jakiej sytuacji i gdzie przebywa obecnie młody Wałęsa. Cyngiel został odpalony bez jakichkolwiek zahamowań ani skrupułów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka