Gość: Przemek Słodkie wspomnienia o PRL - syndrom Lepera IP: 193.29.77.* 26.05.04, 09:59 Patrzac na wyniki tego sadazu trudno sie dziwic ze tylu Polakow chce glosowac na tego wychowanka PRLu Andrzejka L i jego populistyczna Samoobrone (wyraz Samo pokazuje ze maja bronic jego samego...........) - jest to po prostu bardzo smutne. Jednak pranie mozgow lat 70-80 tych pozostawilo trwale slady na duzej czesci Polskiej populacji i niektorzy ludzie niczego sie z historii nie nauczyli. Odpowiedz Link Zgłoś
eddy46 Re: Słodkie wspomnienia o PRL - syndrom Lepera 26.05.04, 10:24 a co sie mieli nauczyc.W latach 90-tych jak wierni wpatrywali sie w Walese i wszystkich misjonazy kapitalizmu!A czy populistami nie Byli AWS(PiS,LPR) Unia Wolnosci(Platforma O)SLD-PSL?Wiec kto zostal?A czy 16 lat kapitalizmu zrobilo cos dobrego oprocz exportu bandytow i zlodzieji gospodarczych za granice!Smutne jest tylko to ze tacy jak ty nie rozumieja ze cofamy sie do 19 wieku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wku...iony Re: Słodkie wspomnienia o PRL - syndrom Lepera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 10:25 Dokladnie niektorzy niczego sie z historii nie nauczyli. Nadal pewnie czytaj ksiazki z czasow komuny :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam ja mam 22 lata i niewiele pamiętam IP: *.lublin.pl 26.05.04, 10:03 z okresu PRL. Tylko to ze czasem brakowało papieru toaletowego i stanie po chleb w kolejce na zmiane z siostrą :) no i pochód 1majowy:) ale tak naprawde nie dziwie się ludziom którzy, tak jak moja matka byli wtedy młodzi, zakochani, rodziły się dzieci, nikt nie tracił pracy z dnia na dzień, nie było dresów na ulicach :) ja za 20 lat pewnie też będę tęskił do czasów mojej młodości. Komuna przyzwyczaiła społeczeństwo do Państwa Opiekuńczego i wielu w bezlitosnym kapitaliźmie jaki teraz mamy poprostu nie potrafi się odnaleść. ALE JA W ODRURZNIENIU DO NIEKTÓRYCH OSÓB PISZĄCYCH NA TYM FORUM NIE RZUCAM OBELGAMI I NIE OBRAŻAM TYCH CO MIŁO WSPOMINAJĄ GIERKA BO MAM SZACUNEK DLA NICH I DLA ICH POGLĄDÓW. A NAJLEPSZE JEST TO ZE "MIŁOŚNICY OBECNEGO USTROJU SĄ W MNIEJSZOŚCI" !!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porucznik Mam 5000 zl komunstycznej emerytury IP: *.dip.t-dialin.net 26.05.04, 10:05 bo sie naprawde przysluzylem Polsce. Teraz te wasze pojekiwania wydaja mi sie smieszne. jezeli ktos pracowal sumiennie,obojetnie w jakim systemie, nie musi sie martwic na stare lata. Nie doczekam juz czytania tego Forun za 20 lat, kiedy to ci dzisiejsi piewcy "wolnosci" z 400 zl w kieszeni, ci byznesmani z przestepcza przeszloscia, nawet renty na przezycie nie dostana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekonom Ten Pan dobrze mówi - nalać mu!!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 26.05.04, 10:17 I jesteś gościem i tak trzymać. Ja natomiast pracuję w zagranicznej firmie, zarabiam 3200 EUR/mie (ok. 15000 PLN) i nieżle żyję z wykorzystywania słabości polskich firm którymi kierują (to nie obraza tylko naprawdę fakt-wierzcie mi) kompletnie nieprofesjonalne, partyjne palanty. Natomiast przeciętnego pracownika takiej firmy (lub informacje od niego) można kupić za "flaszkę" dobrej whysky lub inny ciekawy gadżet. Za czasów komuny firmami i Krajem rządzili durnie ale dzisiaj jest samo. Kto mi powie jak to jest możliwe, że np Pan Kaczmarek który wg ustawy powinien zarabiać 8000 PLN brutto miesięcznie z przeciętnego biedaka, po kilunastu miesiącach w polityce stał się taki bogaty i ma własny jacht? Ja zarabiam dwa razy więcej od niego i wierzcie mi, że to jest niemożliwe. Podobnie Pan z drugiej strony - Pan Lewandowski (kiedyś UW dzisiaj zagorzał PO). Poczytajcie kim ci panowie byli 5-8 lat temu i jaki standing finasowy reprezentowali a jaki reprezentują dzisiaj. Ten ostatni kandydat - to nawet ma dzisaj sprawe w sądzie " z dawnych lat". Buhahahahaha. Powinno się zlikwidować w ogóle władze polskie bo i tak dzisiaj większość młodych ludzi nie chce tutaj żyć tylko marzy o emigracji. Taaakej Polski dla Kwaśniewskich, Kaczyńskich, Rokitów i innych niechcianych indywidualności to my naprawdę nie chcemy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edward Re: Ten Pan dobrze mówi - nalać mu!!! IP: *.dip.t-dialin.net 26.05.04, 10:20 to jest wlasnie ten polsko-zlodziejski mit, od "zera" do premiera hahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wku...iony Re: Mam 5000 zl komunstycznej emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 10:21 To dla Ciebie panie poruczniku skoro nie wiesz jak to jest teraz. 400 zloty to dlatego ze ten niesamowity Gierek tak wykombinowal ze teraz musze zyc za to pir....one 400 zloty. OCZYWISCIE wolalbym zyc w nieswiadomosci za 5000 zloty i cieszyc sie dobrobytem. Przez jakis czas oczywiscie bo przez ile mozna naciagac reszte swiata na kase??!!?? WIec nie wykladaj wnioskow ze teraz jest zle bo dzisiejsze dowodzenie do tego doprowadzilo. Mowie to jeszcze raz pouczcie sie historii i funkcjonowania gospodarki. Sajonara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol Re: Mam 5000 zl komunstycznej emerytury IP: *.dip.t-dialin.net 26.05.04, 10:27 widzimy. widzimy wasza gospodarnosc i znajomosc rynku, gdzie 2% spoleczenstwa zgarnia 98% zysku, 25% bezorbotnych, 50% zyje na skraju nedzy, o kulturze juz nie wspominam, bo takie slowo we wspolczesnym slowniku polskim nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wku...iony Re: Mam 5000 zl komunstycznej emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 10:41 powiem szczerze ze mam juz dosc tlumaczenia na czym to polega. Jak ktos mial dobrze za komuny to i tak nic mu sie nie wytlumaczy. Ale jeszcze raz sie porwe z kosa na slonce. 98% zysku mowisz, za komuny bogatych ludzi nie bylo?? pewnie nie wszyscy mieli guwno ale rowno?? tak ?? z tym sie pewnie zgodzisz?? to dlaczego pan porucznik ma 5000?? rowno?? moze gowno?? tez tak mysle. Dalej bezrobocie nie sobie pan poczyta moja wypowiedz na temat leppera w dalszej czesci forum. 50% zyje na skraju nedzy. Zgadza sie. Ale tlumaczylem juz dlaczego. Wtedy 50% gospodarki zylo w nedzy "NIESWIADOMEJ" super nadprodukcji ktora szla do smieci!! Odpowiedz Link Zgłoś
eddy46 Re: Mam 5000 zl komunstycznej emerytury 26.05.04, 10:43 Znowu Gierek!!Jak pamietam Zachod zredukowal dlugi Gierkowskie o polowe!!!Polski rzad twierdzi ze jest gotowy do Euro gdyz ma mniejszy dlug niz Niemcy!Wiec po 16 latach mamy tylko ten Gierkowski dlug i nic wiecej!!!Mysle ze na Gierka wasze wnoki beda tez zwalaly jezeli wczesniej nie poumieraja z glodu!Nie zastanowilo cie to ze za Gierka tez mozna bylo wyjechac na zachod i zostac(Bankowy azyl)a robilo to stosunkowo nie wielu!Do Szwecji bylo bez wizy!!!Ile teraz emigruje!!! Od zaczecia experymentu Kapitalistycznego wyjechalo 3000000 Polakow!Najbardziej wyksztalconych i polowa nlodych ludzi deklaruje ze wyjedzie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kredyt Re: Mam 5000 zl komunstycznej emerytury IP: *.dip.t-dialin.net 26.05.04, 10:55 zadluzenie Gierka 20 mld$ , koniec rzadow komuny zadlizenie 30 mld$, od roku 1990 do dzisiaj zadluzenie wzroslo do 140 mld$ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.05.04, 10:09 Znam miejscowośc pod Wrocławiem, gdzie kilka lat temu dadano nazwę ulicy im. "Edwarda Gierka". Rozumiem na Śląsku, ale pod Wrocławiem? Tego nie rozumiem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wku....iony Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 10:11 Nie moge wyjsc z wrazenia!! Jak moga byc jeszcze ludzie w polsce ktorzy uwazaja ze wtedy sie lepiej zylo. Jak mozna zyc w takim zludzeniu. Panstwo egzystujace na pozyczkach z banku swiatowego. Poglebiajaca sie gospodarka i NAJWIEKSZE ZAKLAMANIE PUBLICZNE JAKIEGO MOZNA TYLKO DOSWIADCZYC a ludzie mimo to uwazaja ze wtedy bylo pieknie!! Powiem wiecej BYLO PIEKNIE, bo nikt nie mowil jak jest zle!! I to saie podobalo tym zacofanym rolnikom, bo nikt sie nie pytal tylko brali ich towary i placili. Czego chciec wiecej ZYCIE BYLO PIEKNE. Tylko nikt sie nie zastanowil skad oni mieli na to pieniadze. Dla tych co uwazaja ze teraz jest zle to niech poucza sie historii a nie udzielaja glosu w tak skandalicznym referendum. Moze tak to wyszlo bo pytanie nie zostalo sformulowane poprawnie. Powinno byc tak: Kto najwiecej zrobil DOBREGO dla Polski?? Ale i tak ci niesamowici gornicy i rolnicy tez beda uwazac ze wtedy bylo lepiej. Gierek zrobil z naszego panstwa miejsce na ziemi rolnictwem i gornictwem plynace to dla nich musialo byc najlepiej. Nie wazne jakim kosztem!! A raczej waznym bo takim ktorego dzis nie mozemy splacic i nie splacimy jeszcze przez najblizsze 25 lat. Ciekawe czy ci nieszczesliwi rolnicy i gornicy zastanawiali sie jakby to bylo gdyby nagle banki swiatowe odmowily pozyczek?? Ciekawe. Nie ma skupu nie ma pensji. Nagle okazuje sie ze trzeba wyprzedac zaklady aby splacic dlug!! Oj ciekawe czy wtedy by byli takimi GIERKOWCAMI. Jesli moje dzieci beda mialy ciezko w zyciu to pojde na grob Gierka i go obszczam za jego wspaniale dowodzenie w okresie powojennym. Koncze bo mi sie krew gotuje. NIECH ZYJE KOMUNA I NIESWIADOMOSC MOJA I INNYCH POLAKOW!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podróżny Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: *.telia.com 26.05.04, 10:11 Boze, dlaczego pokarales nas tak durnym spoleczenstwem ? Po tym sondazu widac, ze Polacy to narod nierobow i pasozytow. Marzy im sie tylko nedzna pensja, wczasy FWP i przede wszystkim to, zeby sasiad nie mial lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aj Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: *.ppp.dion.ne.jp 26.05.04, 11:33 Guzik prawda, marzy im sie zeby w ogole miec prace. Nieroby i pasozyty nie wystaja pod urzedem zatrudnienia, bo to ciezka praca. Wybieranie jedzenia ze smietnikow to tez ciezka praca. Oczywiscie, ze woleliby sie cofnac w czasie i wyjechac na jakiekolwiek wczasy. Co do sasiada: szczury w za ciasnej klatce i pozbawione normalnych warunkow rozwoju tez skacza sobie do gardla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jina Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: *.pila.sdi.tpnet.pl 26.05.04, 10:11 Mnie to już nie dziwi. Widocznie większość Polaków jest tempa i nie wykształcona. Już wielokrotnie Polacy udawadniali że wiedza na temat kraju a także jak zadbać o swój byt i przyszłość jest im obca. Tylko narzekają i przenoszą dalej plotki zasłyszane od innych nie znających się na rzeczy. Nie czytają gazet a jeśli już to jakieś ploty i sensację w brukowcach. Dlatego w naszym kraju mają szansę zaistnieć wszelkiego rodzaju oszołomy, zaczynaliśmy od Tymińskiego i doszliśmy do Lepera. A dobrze wspominać czasy komuny mogą tylko ci, którzy się wtedy opierdzielali, pili i kradli lub poprzez lizanie tyłków i kablowanie awansowali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barcik Wwa ZmienicAleje Jerozolimskie, na Aleje Edward Gierka IP: *.dip.t-dialin.net 26.05.04, 10:13 na Slonska i w Zaglebiu powstaja nowe pomniki wybitnych postaci tamtej epoki. Edward Gierek to jest mit, to byl i jest ktos, o ktorym sie bedzie mowic i pisac cale wieki. Prawdziwy Polak i gornik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matt Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: *.udn.pl 26.05.04, 10:22 Styropianowcy i postkomuchy zgodnie zapracowali na te wyniki!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el matador Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 26.05.04, 10:23 wyniki sondażu mnie nie dziwią,koszmarna sytuacja obecnej skorumpowanej prrez postkomunistycznych"kolesi" kapitalistycznej Polski,z 3,2 milionowym oficjalnym bezrobociem i 4,5 milionowym bezrobociem realnym,zachęcanie z istnie żydowską"huzbą" wszystkich młodych by jak najszybciej opuścili swój kraj rodzinny w poszukiwaniu pracy u diabolicznych Brytów lub byłych SS-manów w Niemczech dopełnia już czarę goryczy i wróży jak najgorzej nieudanemu procesowi transformacji gospodarczej w naszym kraju,Balcerowicz z bohatera przemienił się po 14 latach w zwykłego bandziora i awanturnika ekonomicznego który naraził kraj na niewysłowione cierpienia,długotrwały kryzys gospodarczy i nędzę na każdym kroku.Powszechne jest odczucie iż młodzi nie mają w tym diabolicznym,wolnomularskim układzie żadnych szans na założenie rodziny i porządne,solidne życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wku....iony Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 10:35 Bede o tym pisal az ktos wkoncu siegnie po ksiazki i poczyta na ten temat. Piszecie ze teraz jest zle bo jest korupcja i rozkradanie. A wtedy tego nie bylo?? NIkt nikomu w dupe nie wchodzil. Nie potrzebowales znajomosci aby kuhwa nawet przyslowiowy chleb zalatwic?? LUDZIE czy jak sie o czyms nie mowi tzn ze tego problemu NIE MA??!!?? Za czasow komuny korupcja byla taka sama albo nawet jeszcze wieksza tylko nikt o tym nie mowil!! I co jest lepsze!! ZYCIE W NIESWIADOMOSCI!! Dzis jest bezrobocie i nikt tego nie ukrywa. POdczas komuny tego nie bylo WIELKI SUKCES KOMUNY(GIERKA) A jak sukces!!!. A czy kots sie kiedys zapytal czy te osoby pracujace zarabiaja na siebie ale nie na chcle do domu ale czy dla gospodarki?? NO coz jednak dzis sie okazuje ze jednak nie. Tka naprawde tworzyli zludzenie pracy i napedzania gospodarki. Dzis zeby to wyrownac trzeba zwalniac ludzi bo zaklady prdukuja guwno za duze pieniadze. I nie mozna mowic ze trzeba bylo zyc tak dalej bo wszytsko sie kiedy konczy i problemy jakie mamy dzis sie kiedy skoncza tak jak kiedys sie skonczyl "dobrobyt" w komunie. Odpowiedz Link Zgłoś
eddy46 Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL 26.05.04, 11:05 Znajdz jakas ksiazke piszaca obiektywnie o tamtych czasach!Pisarze sie boja bo moga byc zlustrowani i oskarzeni o wspolprace z sb!!!a jest!Pamietniki Gierka. Ale czy ja jeszcze mozna kupic?Co do gospodarki Gierka o wszyscy zapominaja ze od Radomia 1976 (podwyzka kielbasy o 2zl)polacy strajowali(kulminacja1980)a nie pracowali!Jak sie nie pracuje to sie nie produkuje a jesc trzeba!Czesc dlugow na to szla!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dem0kryt Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL 26.05.04, 12:53 To ty sobie znajdź jakąś dobra i fachową literaturę na ten temat. Może zrozumiesz. Kłopoty gospodatki w latach 70tych zaczęły sie przed 1976 r., a 76 i potem 80 to była kulminacja tych kłopotów. A skąd się wzięły? Gierek brał kredyty - to jeszcze nie zbrodnia. Tyle tylko, że zamiast inwestować forsę z kredytów w rozwój, w gospodarke - wydawał znaczną ich częśc na konsumpcję, by ludzie sie nie buntowali i mieli dobrze. W taki sposób długo jechac nie mógł. Gospodarka centralnie sterowana była niesprawna i nieeefektywna. Struktury popytu i podaży się rozmijały. Produkowano więcej stali walcowanej, ale o pewne towary trzeba było bardzo się starać (meble, sprzęt AGD, potem także żywność). Strajki nie były przyczyną kryzysu (ten krótki strajk w 1976 nie mógł przecież rozwalić "takiej gospodarki"). Były skutkiem. Myslę, że powinieś jednak pogłębić swoją wiedzę tak z historii, jak i z ekonomii, zanim zaczniesz się publicznie wypowiadać z taką pewnością. Co do "obiektywności" pamiętników Gierka - bez komentarza. A z bezrobociem to w...rzony ma rację. Za Gierka też było - tzw. bezrobocie ukryte. Oznacza ono, że znaczna część ludności zatrudniona była nie potrzebnie z punktu widzenia gospodarki. Ich praca nie przynosiła żadnych korzyści, ale płacić im trzeba było. I to był jeden z powodów kłopotów gospodarki socjalistycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edward polski-zlodziejski sen od zera do premiera IP: *.dip.t-dialin.net 26.05.04, 10:24 hahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
facecja Re: Sondaż idiotyczny jak każdy inny 26.05.04, 10:26 nie jestem z miasta, dziadkowie byli rolnikami, rodzice nie są prawcownikami umysłowymi ani nie są zamożni i jakimś dziwnym trafem nie trawią PRL ani wszystkiego, co wtedy było. Dziwne, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 nie kocham PRL-u ale Gierek byl gospodarczo niezly 26.05.04, 10:28 nie kocham PRL-u ale uwazam, ze gospodarczo Gierek zrobil bardzo duzo dla Polski, gdyby Gomulka dalej rzadzil to bylaby dalej taka siermiega jak w latach 60-tych. Owszem, Gierek wzial kredyty, ktorych nie mogl splacic (robimy to my teraz) ale i tak sie oplacalo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kredyt Re: nie kocham PRL-u ale Gierek byl gospodarczo n IP: *.dip.t-dialin.net 26.05.04, 10:34 za Gierka zadluzenie Polski wynosilo ok. 20 mld$, za Jaruzelskiego, na wskutek sankcji gospodarczych Reagana wzroslo do 40 mld$, od za rzdow roznych "mundrali" 1990 powiekszylo sie do 140 mld$ Wolno-paszportowa Polska, gorzej niz Argentyna, ci maja prerie i woly, a my gaz z Rosji, jak zakreca, to powstanie polska pustynia Gobi. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 skad masz te dane? bo nie sa pelne 26.05.04, 15:04 owszem za Gierka bylo (z grubsza) 20 mld, potem dlug wzrosl ale nie zwalajmy wszytskiego na Regana natomiast posrednim klamstem jest niepodawanie danych aktualnych a te jak wiadomo sa na poziomie 80 mld co nie przekracza 50% PKB i zwazywszy nasze rezerwy oraz poziom eksportu Polska moglaby nawet w ciagu roku ten caly dlug splacic tylko po co? Odpowiedz Link Zgłoś
amatil Re: nie kocham PRL-u ale Gierek byl gospodarczo n 26.05.04, 11:59 toja3003 napisała: > nie kocham PRL-u ale uwazam, > ze gospodarczo Gierek zrobil > bardzo duzo dla Polski, Pomysły jego ekipy rypsły się już w 1976 - załamała się dynamika wzrostu produkcji. > gdyby Gomulka dalej rzadzil > to bylaby dalej taka siermiega > jak w latach 60-tych. Bo na tyle Polskę było stać > > Owszem, Gierek wzial kredyty, > ktorych nie mogl splacic > (robimy to my teraz) > ale i tak sie oplacalo. Pod koniec lat siedemdziesiątych całe wpływy z eksportu były niższe niż odsetki i raty od kredytów, a przecież jeszcze trzeba było importować. W tej chwili Polska na bieżąco reguluje swoje zobowiązania, prywatne i publiczne. Gierek pokazał ludziom namiastkę dobrobytu. Gdy jego ekipa zorientowała się, że żyjemy ponad stan, próbowali trochę urealnić poziom życia przez podwyżki art. konsumpcyjnych w 1976. Skończyło się zamieszkami i władza ustąpiła. Jedynym ratunkiem wtedy był powrót do poziomu życia z lat 60 z pewną obniżką ze względu na konieczność spłaty kosztów festiwalu z 71-76. Ale tego władze bez poparcia społecznego zrobić nie mogły. Następne 13 lat to tylko rozpaczliwe poszukiwania wyjścia z sytuacji. I w 89 towarzysze wyjście znaleźli, ale to już inna historia. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 masz racje ale nie o tym jest rozmowa 26.05.04, 15:07 chodzi o wybor miedzy Bierutem, Gomulka, Gierkiem i Jaruzelskim (nie chcialbym porownywac gruszek z jablkami i po 1989 trzeba porownywac odrebnie) a z nich byl najlepszy Gierek. Wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
amatil Re: masz racje ale nie o tym jest rozmowa 26.05.04, 17:06 Gierek odziedziczył po Gomułce kraj biedny, ale stabilny. Przez całe panowanie Gomułki kraj się powoli rozwijał. Tyle, że za Wiesława było tempo spacerowe, a za Edwarda sprint a potem zawał. Średnio wyszło na to samo, co widać na statystykach z epoki. A po Gomułce nie pozostały długi. Jaruzel usiłował naprawić to, co popsuł Gierek. Nie udało mu się, bo udać się nie mogło. Tak więc EG był lepszy może od Bieruta, ale pozostali dwaj byli dużo bardziej odpowiedzialni. Mimo wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar Wyznawcy Komuny - ludzie bez ambicji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.04, 10:35 Wyznawcy Komuny, którym komunizm zatruł mózgownice, wcześniej twierdzili że całe zło to rządy Balcerowicza, AWS itd. Teraz już tak nie mogą mówić, bo ich ulubieńcy z SLD rządzili jak na razie najdłużej, i zdecydowanie najgorzej w III RP (wszyscy już chyba widzą że wzrost gospodarczy nie jest wynikiem genialnych rozwiązań gospodarczych SLDowców). Więc zamiast zmienić sposób myślenia, prościej jest zanegować system (a nie obwiniać ludzi których się samemu wybrało) i popaść w nostalgię za czymś, co się jakoś kupy trzymało poprzez gwałcenie podstawowych praw obywateli. Co też świadczy o kompletnej ambiwalencji naszych obywateli wobec tychże praw (co się więc liczy - sami osądźcie). To powiedziawszy, pozdrawiam wszystkich Wyznawców Komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Wyznawcy Komuny - ludzie bez ambicji IP: *.ztpnet.pl 26.05.04, 11:20 A obecnie prawa obywaleli mają się dobrze? Jeśli jest tak dobrze, to dlaczego Polska przegrywa sprawy? Wydaje mi się że teraz jest inaczej, ale czy lepiej? Wolność wyznania - gorzej (dominacja jednej opcji) równość dostępu do opieki medycznej - gorzej bezpłatna nauka - gorzej itd. A to wszystko gwarantuje nam Konstytucja. Nie jestem wyznawcą "komuny" ale dostrzegam osiągnięcia tamtych lat. Nie mamy się czego wstydzić. W pierwszych 5 latach po wojnie zbudowano więcej niż w 15 ostatnich. Odpowiedz Link Zgłoś
orys100 Re: Wyznawcy Komuny - ludzie bez ambicji 26.05.04, 12:37 To do k...wy nędzy poproś Tę Konstytucją niech Ci zapłaci za nauke i opiekę medyczną!!! Jak myslisz kto to finasuje??? Konstytucja? ... Finansuja Ci którym sie chce a nie Ci którzy są dobrzy w dzieleniu sie .... cudzymi pieniedzmi. Skończyłem studia tuz po 89 roku. Na poczatku zarabiałem grosze i biedowałem ... ale nie wyciągałem ręce po cudze. Nie płakałem tylko pracowałem i uczyłem się. I wiedziałem że ode mnie zalezy mój sukces, teraz zbieram tego owoce. A tu przychodzi Wojtek i mówi mi podziel się ze mną. Dzielę się z rodziną która mi pomagała w najtrudniejszych chwilach ... a Wojtkowi mówię ... precz od moich pieniędzy. Mam kolegów jeszcze z czasów podstawówki i technikum. Śmiali się ze mnie i mojej chęci uczenia. Woleli iść pracować w kopalni, mieli szybko kasę. Niech teraz ponoszą konsekwencje swoich wyborów. Czas najwyższy dorosnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
dem0kryt Re: Wyznawcy Komuny - ludzie bez ambicji 26.05.04, 13:06 "W pierwszych 5 latach po wojnie zbudowano więcej niż w 15 > ostatnich." Hmmm, tyle, że wtedy odbudowywaliśmy kraj po wojnie. I jakim kosztem? Nie pamiętasz i nie czytałeś o tzw. "czynach społecznych", współzawodnictwie pracy itp. praktykach? O wymianie pieniędzy w latach 50tych czytałeś? Człowiek, który przed tą wymianą miał oszczędności na zakup samochodu - poniej mógł sobie kupic co najwyżej lusterko do niego. Kiedy startuje sie niemal od zera dynamika wzrostu jest zawsze wyższa niż kiedy masz już pewien wysoki poziom. Na tej samej zasadzie można pewnie udowodnić, że w latach stalinowskich Polska miała większy wzrost niż USA... Tylko co z tego wynika? Z ta edukacja - nie przesadzajmy. Skończyło się na tym, że pod koniec komuny mieliśmy jeden z najniższych wskaźników ludzi z wyższym wykształceniem w Europie. Nie wszystko było złe - pewnie. Było bezpieczniej na ulicach, jedzenie lepiej smakowało (jeśli już się je zdobyło), dziewczyny były ładniejsze a muzyka (np. w latach 80tych) o niebo lepsza... Odpowiedz Link Zgłoś
rajchman Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL 26.05.04, 10:37 Nic dziwnego, wtedy nie bylo 20% bezrobocia, zaborczych wojen z udzialem Polakow i pomiatania ludzmi pracy. Jestem osoba wyksztalcona, powodzi mi sie dobrze i w III RP, ale gdym mogl wybierac, to bym wolal Gierkowski PRL niz to obecno "cudo" walesy i solidaruchow... :( Odpowiedz Link Zgłoś
orys100 Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL 26.05.04, 12:52 czyli potwierdza się fakt że wykształcenie nie jest synonimem umiejętnosci myślenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajk Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.04, 13:35 Do Orysa100 Nie chwal się tą swoją umiejętnością myślenia, bo skoro studia kończyłeś w 89 roku, to państwo ci je sfinansowało, państwo a więc i ja, bo już wtedy pracowałem. Ponieważ ludzie pracowali na ciebie, więc i ty będziesz pracował na innych poprzez podatki. Nawoływania o nie dzieleniu się z nikim są śmieszne, podatki zawsze były są i będą i niewiele jako jednostka masz do powiedzenia, akurat tyle jak obecni 60-latkowie na wszelkie plany Hausnera, które im dają mało szans na przeżycie. Powodzenie to nie tylko własna praca ale raczej splot okoliczności Odpowiedz Link Zgłoś
orys100 Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL 26.05.04, 14:23 nie chwalę się tylko podaję fakty .. sfinasowało mi państwo czyli Ty ale i moi rodzice również. Nie mieli wyboru ale jestem przekonany że gdyby musieli płacić to zapłaciliby za moje studia. Rozumiem potrzebę istnienia podatków i płacę je nie oszukując. Ale tak jak ja nie oszukuję to nie chcę aby mnie oszukiwano. A oszukuje mnie np. rzesza rencistów zdrowych jak byki. A Ciebie oszukał PRL. Oszukał wszystkich pracujących w tamtych czasach a Wy go chwalicie ... to mnie denerwuje. I nie zmieniam pogladu że nalezy przede wszystkim brac odpowiedzialność za swój byt na siebie a nie ogladac sie na Państwo jak chce Wojtek. Bo ja Go na swoje utrzymanie brac nie chcę. Choć z niechęcią (naturalna przecież) zgadzam się że Twoja emerytura musi być finansowana z moich podatków (wiem to skrót myslowy). Ale to PRL za to odpowiada nie III Rzeczpospolita. To Gierek rozrwonił Twoje i moich rodziców pieniądze. Warto o tym pamietać. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iotr Durny Naród IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 10:56 To jest najdurnijeszy naród na świecie. Polacy to w ogóle dziela sie na dwa narody. Homosovietikus 80% i reszta. Jesli dla kogos wazniejsze sa banany i maluchy za gierka od wolności to niech spada do korei północnej . Prawda jest taka ze komuna z więkoszości polaków zrobiła oszustów i nierobów. Polska to była przed wojnną moi drodzy, ale zakłamano jej obraz dzis. Na nikim nie robi wrazenia nawalony prezydent Kwasniewski na cmentarzu w charkowie gdzie zamordowaną POlska elite. w normalnym kraju juz dawno by chodził ciemnymi uliczkami a nas nic. JAK MOZNA TRAKTOWAC KOMUNE JAK NORMALNOSC , to jagorsze comoglo nas spotkac a ta ciemnota bedzie teraz gierkowi pomnik stawiac. snow.prohosting.com/kumor/Warszawa.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbik Re: Durny Naród IP: *.dip.t-dialin.net 26.05.04, 10:59 przeciez ta twoja "komuna" rzadzi w polsce jak dawniej, tylko wam przywileje poobcinala i teraz nazywa sie WOLNOSC, masz rozdwojenie jaznii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do iotra Re: Durny Naród IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 11:26 Obrażanie się na rzeczywistość znamionuje infantylizm myślenia.Pójdź dziecię,ja cię uczyć każę. P.S. Posługiwanie się przez taka osobę komputerem jeszcze o niczym nie świadczy-tego można nauczyc nawet małpę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gościu Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: 195.85.227.* 26.05.04, 10:57 A dlaczego akurat tam ??? Młodzież raczej nie pamięta że Gierek rozpoczął rządy od fenomenalnych sukcesów w przekształcaniu Śląska w latach 60-tych. Później gdy został I sekretarzem miał plan usamodzielnienia i rozwoju ekonomicznego Polski. Plan ten w zasadzie wypalił - ale stanęły mu na drodze 2 problemy o które się przewrócił: 1. Niska wydajność pracy Polaków.Kierownictwo w firmach wolało zwracać uwagę na plakaty i obecność na pochodach a nie na wydajność pracy i promowanie najlepszych. 2. Oderwanie się rządzącej klasy od społeczeństwa, postrzeganie ich jako władców a nie przedstawicieli społeczeństwa, co w silnie zakorzenionej w polakach potrzebie równości sprawiło że nienawidziło się ich. Do tego dochodziła nienawiść do Związku Radzieckiego - postrzeganego przez społeczeństwo jako wroga ale w warstwie propagandowej lansowanego jako przyjaciela. Na zasługi Gierka trzeba zapisać że Polska końca lat 60-tych i Polska początku lat 80-tych to dwa zupełnie inne kraje - i tego ogromnego rozwoju część polaków nie chce Gierkowi zaliczyć do zasług - bo po prostu był komunistą. Ale Ci ludzie nie pamiętają że byliśmy wtedy państwem satelickim rosyjskiego molocha które od 1956 roku dopiero wybijało się na samodzielność. Tego komunistom nie można odmawiać - i alternatywy dla nich po prostu nie było. Polacy nie chcą widzieć że dzięki polskim komunistom udało się w latach 50 - 80 nasze państwo uniezależnić od Rosji (nie w pełni ale w ramach znacznej autonomii). Okrągły stół dokończył tego dzieła. Białoruś nigdy nie chciała sie od Rosji i ich kultury uniezależniać - stąd mają tak jak mają. Ale nie zapominajmy że kraje europy zachodniej przez setki lat dochodziły do mentalności kapitalistycznej i narodowościowej - a w polsce tego nie było. Stąd nie ma co porównywać jabłek do gruszek ani na siłę wtłaczać rzeczywistość w bieguny - czarne - biełe (czarne to czego nie lubię, białe to co lubię). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorro Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: *.dip.t-dialin.net 26.05.04, 11:03 a co sie kochany zmienilo, wtedy bylismy uzaleznieni od molocha ZSRR, ktory uwolnil polske spod faszyzmu i mial prawo traktowac jako swoja kolonie, dziesiaj zmienilismy tylko molocha na USA, ktore olewa polaczkow z gory na dol. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aj Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: *.ppp.dion.ne.jp 26.05.04, 11:00 Za PRL byla komuna, teraz tez jest komuna. Jedyne nie komusze czasy w Polsce to Walesa i to bylo calkiem fajne, lza sie w oku kreci, natomiast jesli porownac obecna komune z tamta komuna, to tamta byla bardziej ludzka. Nie wpakowala Polski w wojne w Afganistanie i nie rozwalila narodowi sluzby zdrowia, co ta komuna skrzetnie zrobila. Chorym nie dawalo sie zastrzykow z wody. Glodni nie wybierali ze smietnikow. Po coz jezdzic na Bialorus? Wystarczy rozejrzec sie wokol siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gonzo No i widzicie japiszony-na nic wasza krecia robota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 11:20 na nic wasze komputery,narzędzia(cokolwiek miałoby to znaczyć),sposobiki,umiejętności( o,przepraszam-skills),zwyciężył gierkowski real a wasz wirtualny byt przegrał,bo on może tylko pobudzić chore żołądki-do rzygania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytaj ze z... Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: *.inteligo.com.pl 26.05.04, 11:21 Nie oni nie kochają tamtych czasów ale stwierdzają, że w tamtych czasach żyło im się lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaIwane Mata i czytajta IP: *.dip.t-dialin.net 26.05.04, 11:34 Jak PRL wypada na tle III RP? Porównajmy sobie by wiedzieć o co toczy się spór? DŁUGI : W zeszłorocznym Wprost ukazało się zestawienie ile zaciągnął długów Gierek (od 1970-1980) a ile rządy demokratyczne (1990-2000) Wynika z tego jasno, że przez 10 lat demokracji i niepodległości wzięliśmy 6 razy więcej kredytów z zagranicy. Co zbudowaliśmy za to? Ano, nic... NIEZALEŻNOŚĆ POLITYCZNA I GOSPODARCZA: PRL - Zależni od ZSRR politycznie, wojskowo i gospodarczo. III RP. - Zależni od NATO wojskowo; rządzi nami albo MAFIA albo Ameryka albo Watykan, a za chwilę Unia Europejska! Poza tym nie mamy już własnych fabryk, stoczni, banków, cementowni i gazet. Prawie wszystko sprzedano lub doprowadzono do upadku! WOLNOŚĆ SŁOWA I MYŚLI (KULTURA): PRL - Ograniczona. Istnieje jednak prasa niezależna (drugi obieg) i Wolna Europa w radiu, powstają kina, teatry, kabarety. Robi się świetne filmy i spektakle. Wspaniała, niezależna muzyka, powstają największe polskie kapele! III RP - Nieograniczona. Brak Polskich gazet, sprzedane. Zamyka się kina, teatry. Kabaret to nasza obecna sytuacja. Filmy to albo `lektury' albo małpowanie kina made in USA. Muzyka: albo Disco-polo albo małpowanie rapu też z USA MIESZKANIA: PRL - większość mieszkań, w których żyjemy powstała w tym okresie i to w przeciągu 10-15 lat (wielka płyta). Jakie są takie są, ale SĄ! III RP. - w ciągu 10-15 lat powstają domy jednorodzinne dla bogatych i trochę bloków (też dla zamożnych)! MAMY ZA TO EKSMISJE NA BRUK I POD MOST! DROGI PRL - większość dróg, powstała w tym okresie. III RP. - w ciągu 10-15 lat powstają autostrady = 80 km.! Łata się nieudolnie stare drogi. ZAKADY PRACY: PRL - Powstają duże zakłady pracy: PGR-y, stocznie, przędzalnie, huty, kopalnie, duże budowy itp. -dające ludziom pracę! III RP. - Zamyka się lub doprowadza do upadku: PGR-y, stocznie, przędzalnie, huty, kopalnie, duże budowy -dające ludziom pracę! Powstają małe prywatne firmy zatrudniające 1/4 dawnych robotników. PRACA: PRL - Była dla wszystkich. III RP. Bezrobocie oficjalnie na poziomie 25%, choć wiadomo, że są regiony gdzie sięga 40%. NAUKA PRL - Powstawały nowe szkoły i Uniwersytety. Szkolnictwo całkowicie bezpłatne. II RP. - Zamyka się część szkół. Nie powstaje nic nowego. Szkolnictwo częściowo płatne. BEZPIECZEŃSTWO: PRL - Stosunkowo wysokie. Brak mafii, złodziei samochodów, porwań, narkotyków na skalę przemysłową. Bandyci bali się Milicji. III RP. - Stosunkowo niskie. Mafia, złodzieje samochodów, porwania, narkotyki na skalę przemysłową, afery gospodarcze. Policja boi się bandytów. OSŁONA SOCJALNA: PRL - Dotowane: wczasy, kolonie letnie i zimowe dla dzieci, posiłki w szkołach, godziwe renty i emerytury. W pełni respektowane zwolnienia lekarskie. Pełna opieka nad ciężarnymi kobietami długie urlopy i dostateczne zasiłki. III RP. - Brak dotacji. Rodzice pracują (jak mają pracę) a 75% dzieci siedzi latem w domu. Głodowe renty i emerytury, które ciężko uzyskać (renty). Teoretycznie respektowane zwolnienia lekarskie: gdy ktoś dłużej choruje zwalniany jest często z pracy. Zerowa opieka nad ciężarnymi kobietami krótkie urlopy i zasiłki wystarczające na 1 paczkę pieluch. SŁUŻBA ZDROWIA PRL - opieka na podstawowym ale przyzwoitym poziomie. Bezpłatna. Łapownictwo umiarkowane. III RP - opieka na podstawowym poziomie: szkoda gadać - łapownictwo na bardzo wysokim poziomie . Dobra opieka medyczna, całkowicie płatna i droga. Zapomniałem! SKLEPY I TOWARY (ZAOPATRZENIE): PRL: trochę kasy w kieszeniach, kartki i puste półki III RP: Brak kartek i kasy. Pełne półki ale za szybą. OTO NASZ OBECNY "RAJ"! Jeśli coś pominąłem, to proszę mi przypomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_nie_jak_tak Urban by sie ucieszyl, 26.05.04, 12:12 ze ma takich nastepcow. Te twoje "argumenty" to bajki dla dzieci, ktore maja klopoty z pamiecia. Dwa przyklady ktore rozbawily mnie bardzo: 1) Wolna Europa jako przyklad "wzglednej wolnosci wypowiedzi" 2) > NAUKA > PRL - Powstawały nowe szkoły i Uniwersytety. Szkolnictwo całkowicie bezpłatne. > II RP. - Zamyka się część szkół. Nie powstaje nic nowego. Szkolnictwo częściowo > płatne. > Nie powstaje nic nowego..., a te tysiace prywatnych szkol wszystkich szczebli, w ktorych ksztalci sie wielokrotnie wiecej studentow niz to bylo w "tamtych cudownych latach". PRL pozostawil w tym wzgledzie najnizszy wskaznik ludzi z wyzszym wyksztalceniem w Europie(obok Albanii) ok. 6%. Produkowal natomiast w duzych ilosciach lumpen-proletariat. Tak bylo wygodniej bo mozna bylo tym spoleczenstwem manipulowac i wcisnac kazda nawet najbardziej iracjonalna glupote. Czego i ty do dzisiaj jestes zywym dowodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: Urban by sie ucieszyl, IP: 213.17.204.* 26.05.04, 12:22 Zaraz, zaraz. Piszesz o tych szkółkach pralniach pieniędzy?? A może o tych, które zamiast wykształcenia daja KASĘ właścicielom????? O tych Wyzszych szkółkach kopania ogródka, gotowania na gazie, czy pieprzenia o niczym??? Za komuny tez była taka szkółka Nazywała się WUML. Chłopie!!!. Nie rozśmieszaj mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_nie_jak_tak Zobacz sobie rankingi wyzszych uczelni 26.05.04, 15:49 sporzadzane cyklicznie przez rozne instytucje. Zobacz tam pozycje jaka zajmuje wiele prywatnych szkol wyzszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: Zobacz sobie rankingi wyzszych uczelni IP: 213.17.204.* 26.05.04, 15:57 A ile jest ponizej dna?? Odpowiedz Link Zgłoś
orys100 Re: Mata i czytajta 26.05.04, 14:11 Gość portalu: zaIwane napisał(a): ) Jak PRL wypada na tle III RP? Porównajmy sobie by wiedzieć o co toczy się spór? Ano porównajmy ale rzetelnie ) ) DŁUGI : ) W zeszłorocznym Wprost ukazało się zestawienie ile zaciągnął długów Gierek (od ) 1970-1980) a ile rządy demokratyczne (1990-2000) Wynika z tego jasno, że przez ) 10 lat demokracji i niepodległości wzięliśmy 6 razy więcej kredytów z zagranicy ) . ) Co zbudowaliśmy za to? Ano, nic... pojeździj może troche po kraju, porozgladaj się ... fakt że nie buduje sie molochów jak H.Katowice czy tez Nowa Huta .. ale to chyba lepiej .. tak juz nikt na swiecie nie buduje .. ) ) NIEZALEŻNOŚĆ POLITYCZNA I GOSPODARCZA: ) PRL - Zależni od ZSRR politycznie, wojskowo i gospodarczo. ) III RP. - Zależni od NATO wojskowo; rządzi nami albo MAFIA albo Ameryka albo ) Watykan, a za chwilę Unia Europejska! Poza tym nie mamy już własnych fabryk, ) stoczni, banków, cementowni i gazet. Prawie wszystko sprzedano lub doprowadzono ) do upadku! powiem Ci tak .. guzik mnie obchodzi kto jest włascicielem firmy w której pracuję i w dodatku te które były "nasze" były i są źle zarządzane, co mi z tego że kopalnie są "nasze" jak muszę do nich dopłacać? . PKO BP też jest "nasz" a uciekłem z niego szybko przenoszac konta do "obcych" bo lubie byc traktowany z szacunkiem jako klient. ) ) WOLNOŚĆ SŁOWA I MYŚLI (KULTURA): ) ) PRL - Ograniczona. Istnieje jednak prasa niezależna (drugi obieg) i Wolna Europ ) a ) w radiu, powstają kina, teatry, kabarety. Robi się świetne filmy i spektakle. ) Wspaniała, niezależna muzyka, powstają największe polskie kapele! ) III RP - Nieograniczona. Brak Polskich gazet, sprzedane. Zamyka się kina, ) teatry. Kabaret to nasza obecna sytuacja. Filmy to albo `lektury' albo ) małpowanie kina made in USA. Muzyka: albo Disco-polo albo małpowanie rapu też z ) USA co do małpowania zgadzam sie z Tobą .. ale to wiesz dlaczego tak jest? socjalizm nie wykształcił tzw. "wyzszych" potrzeb w społeczeństwie, nauczył bezwolnosci i uwielbiania papki kulturowej tyle w duzo gorszym gatunki .. taki wyrób czekoladopodobny ... i jak ludzie mogli dorwać sie do "czekolady" to poszli na ten lep. ) ) MIESZKANIA: ) PRL - większość mieszkań, w których żyjemy powstała w tym okresie i to w ) przeciągu 10-15 lat (wielka płyta). Jakie są takie są, ale SĄ! ) III RP. - w ciągu 10-15 lat powstają domy jednorodzinne dla bogatych i trochę ) bloków (też dla zamożnych)! MAMY ZA TO EKSMISJE NA BRUK I POD MOST! wiesz ... ja swoje dorosłe (czyt. zawodowe) zycie zacząłem juz w III Rzeczpospolitej ... i po podjeciu pracy w ciagu 3 lat kupiłem mieszkanie ... fakt że na kredyt który dopiero rok temu słaciłem ... moi rodzice czekali 15 lat!!! ) ) DROGI ) PRL - większość dróg, powstała w tym okresie. ) III RP. - w ciągu 10-15 lat powstają autostrady = 80 km.! Łata się nieudolnie ) stare drogi. Tutaj przyznam Ci rację. Wiesz za co dziekuję Gierkowi? Tylko za jedna jedyna rzecz, za "gierkówkę" która pozwala mi w miare szybko dojechac do rodziców .. niestety pozostałe drogi się sypią na potęgę ) ) ZAKADY PRACY: ) ) PRL - Powstają duże zakłady pracy: PGR-y, stocznie, przędzalnie, huty, ) kopalnie, duże budowy itp. -dające ludziom pracę! ) III RP. - Zamyka się lub doprowadza do upadku: PGR-y, stocznie, przędzalnie, ) huty, kopalnie, duże budowy -dające ludziom pracę! Powstają małe prywatne firmy ) zatrudniające 1/4 dawnych robotników. tak .. molochy które produkowały drożej jak sprzedawały ... a małe ? zatrudniają 1/4 pracowników a produkuja wiecej i lepiej ) ) PRACA: ) PRL - Była dla wszystkich. ) III RP. Bezrobocie oficjalnie na poziomie 25%, choć wiadomo, że są regiony gdzi ) e ) sięga 40%. Praca owszem była dla wszystkich .. a właściwie nie praca tylko etat .. tak naprawdę to była zwykła forma zasiłków dla bezrobotnych .. ) ) NAUKA ) PRL - Powstawały nowe szkoły i Uniwersytety. Szkolnictwo całkowicie bezpłatne. ) II RP. - Zamyka się część szkół. Nie powstaje nic nowego. Szkolnictwo częściowo ) płatne. dlaczego się zamyka? chyba dlatego że nie ma się w nich kto uczyć .. a wzamian za to powstaja inne ... a szkolnictwo powinno byc nie częściowo płate ale całkowicie odpłatne ... moze mniej byłoby wybryków o jakich sie słyszy ostatnio ) ) BEZPIECZEŃSTWO: ) ) PRL - Stosunkowo wysokie. Brak mafii, złodziei samochodów, porwań, narkotyków n ) a ) skalę przemysłową. Bandyci bali się Milicji. ) III RP. - Stosunkowo niskie. Mafia, złodzieje samochodów, porwania, narkotyki ) na skalę przemysłową, afery gospodarcze. Policja boi się bandytów. ) A wiesz dlaczego się bali? bo milicjantom do głowy nie przychodziło coś takiego jak prawa człowieka, niezależnie czy był winny czy nie? niestety coś za coś, teraz też możemy z tych praw zrezygnować przecież .. ale jak od czasu do czasu ktoś próbuje zwiekszyć uprawnienia policji podnosi sie krzyk że powrót do SB, ZOMO itd ... ) OSŁONA SOCJALNA: ) ) PRL - Dotowane: wczasy, kolonie letnie i zimowe dla dzieci, posiłki w szkołach, ) godziwe renty i emerytury. W pełni respektowane zwolnienia lekarskie. Pełna ) opieka nad ciężarnymi kobietami długie urlopy i dostateczne zasiłki. ) III RP. - Brak dotacji. Rodzice pracują (jak mają pracę) a 75% dzieci siedzi ) latem w domu. Głodowe renty i emerytury, które ciężko uzyskać (renty). ) Teoretycznie respektowane zwolnienia lekarskie: gdy ktoś dłużej choruje ) zwalniany jest często z pracy. Zerowa opieka nad ciężarnymi kobietami krótkie ) urlopy i zasiłki wystarczające na 1 paczkę pieluch. DOTOWANE!! co to jest dotacja?? dobre państwo wyciąga pieniądze ze swojej kieszeni i daje biednym??? NIE!!! ode mnie wyciąga cięzko zarobione. I przebolałbym gdyby rzeczywiście dawało potrzebującym. ale nie daje po uwazaniu urzędników ... nigdzie na świecie nie ma tylu rencistów co u nas ... czyzbyśmy byli rzeczywiście tak schorowanym społeczeństwem? Emerytury? A kto do cholery roztrwonił pieniadze moich i pewnie Twoich rodziców i dziadków. Ten Twój uwielbiany socjalizm i PRL-owska mafia utopiła je w błocie. ) ) SŁUŻBA ZDROWIA ) ) PRL - opieka na podstawowym ale przyzwoitym poziomie. Bezpłatna. Łapownictwo ) umiarkowane. ) III RP - opieka na podstawowym poziomie: szkoda gadać - łapownictwo na bardzo ) wysokim poziomie . Dobra opieka medyczna, całkowicie płatna i droga. Umiarkowane łapownictwo??!! chyba żylismy w różnych PRL-ach!! chyba tylko wtedy jak zastosujesz PRL-owski chory przelicznik dolarowy. Poza tym wybacz jak chce miec cos na dobrym poziomie to musze za to zapłacić .. tak było jest i długo będzie ) ) Zapomniałem! ) ) SKLEPY I TOWARY (ZAOPATRZENIE): ) ) PRL: trochę kasy w kieszeniach, kartki i puste półki ) III RP: Brak kartek i kasy. Pełne półki ale za szybą. ) Zgodzę sie z jednym ... rozwarstwienie dochodów jest duzo wieksze jak w PRL-u ale to uważam za zaletę obecnego systemu nie jego wadę ... Gdyby było tak ajk mówisz to te wszystkie sieci hipermarketów nie pchałyby się do Polski bo po co? Towary za szyba prezentowac? przeciez one (te sieci) są nastawiaone na masowy obrót a nie na zamoznego klienta, dla tych są ekskluzywne butiki na Nowym Świecie w W-wie. ) OTO NASZ OBECNY "RAJ"! żaden raj .. poprostu TROCHĘ normalniej .. a o wiele normalniej byłoby gdzyby nie zaczadzone socjalizmem głowy (w tym Twoja) ogromnej rzeszy społeczeństwa i jej "światłej" emanacji w Sejmie i Rządzie. ) Jeśli coś pominąłem, to proszę mi przypomnieć. Pominąłęś jeszcze wiele rzeczy dla Ciebie byc może mało znaczacych takich jak zwykła głupota i absurd wyzierający z kazdego kąta w tamtych czasach. Widać to na szczęście jeszcze w tak chwalonych przez Ciebie niektórych filmach. Wiem że to próżny trud i moje argumenty nie przemówią do Ciebie i 20 mln Polaków ale cóż życie toczy sie dalej i mam nadzieje że za 200 lat nasi poto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: Mata i czytajta IP: 213.17.204.* 26.05.04, 14:27 Orys mam prosbę. Nim zaczniesz analizować stan gospodarki i posty innych NA LITOSC ZAMKNIJ GAZETĘ WYBORCZĄ. Moze wtedy napiszesz cos madrego i prawdziwego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dem0kryt Re: Mata i czytajta 26.05.04, 14:46 Brawo Jac! Bezlitosnie wypunktowałeś Orysa i wszystkie jego głupoty i kłamstwa. I jak merytorycznie! A tak przy okazji mam prośbę: zanim zaczniesz analizować stan naszej gospodarki oraz posty innych zamknij "Nie" i zgaś "Radio Maryja". Może wreszcie zacznie pisać z sensem. Nie wystarczy się kształcić, warto sie jeszcze uczyć, czyz nie tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: Mata i czytajta IP: 213.17.204.* 26.05.04, 15:12 No cóż. Widzę, że czytasz posty. Fajnie. Rzeczywisci czytuje "Nie", GW i Trybunę. Słucham RM, Zetki, Trójki, ogladam TVP, Polsat, TVN a nawet Trwam. Dzięki temu nie mam klapek na oczach. Widzę szerzej i więcej. NO I POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
dem0kryt Re: Mata i czytajta 26.05.04, 15:17 Fajnie, widzę że mam do czynienia z erudytą. Tylko proszę, przyjmij do wiadomości jedną, prostą rzecz: nie każdy, kto się z Tobą nie zgadza ma klapki na oczach, jest głupi i kłamie. Może po prostu ma inne poglądy niz Ty, inaczej trochę widzi ten świat. A skoro czytasz GW dlaczego każesz innym, by ją zamknęli? A i jeszcze jedno - dwie półprawdy nie czynią całej prawdy. POZDRAWIAM TAKŻE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: Mata i czytajta IP: 213.17.204.* 26.05.04, 15:26 Oj jednak kiepsko czytasz. Bardzo rzadko piszę, ze ktos jest głupi. I napewno nie z powodu jego pogladów, a najwyżej, jako odpowiedź na obelgi z jego strony. Wtedy używam nawet gorszych okreslen. W koncu lata pracy na wielkiej budowie, to niezła szkoła obelg. Czytam GW i inne, później je zamykam i myslę. Dopiero później piszę. > A i jeszcze jedno - dwie półprawdy nie czynią całej prawdy. Masz rację, ale srednia z wielu prób, jest znacznie bardziej wiarydodna, od jednej próby (porównaj statystyka pomiarów, odchylenie standardowe itp) POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
orys100 Re: Mata i czytajta 26.05.04, 14:50 Jac przepraszam Cię ale nie mogę :-) bo jak wtedy będę miał niekłamaną przyjemność z Tobą polemizować??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAC Re: Mata i czytajta IP: 213.17.204.* 26.05.04, 15:16 Masz rację Orys. Co to za dyskusja, jak wszyscy maja takie samo zdanie. Ale prosze NIE ROZPĘDZAJ SIĘ. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Isis Re: Mata i czytajta IP: *.dip.t-dialin.net 26.05.04, 14:32 chlpocze, potrzebujesz troche dystasu, zeby kogos oceniac, twoich tatusiow i dziadkow, brak cie jeszcze szlifu. tak wiec proponuje ci grilla, albo pifka Odpowiedz Link Zgłoś
orys100 Re: Mata i czytajta 26.05.04, 14:59 Isis Cieszę się z tego "chłopca" naprawdę .. dawno juz tak do mnie nie mówiono :- ) .. Dystans potrzebny jest kazdemu ... mam takie samo prawo oceniania moich "tatusiów i dziadków" jak ich nazwałaś jak Ty twierdzenia że brak mi szlifu (czymkolwiek to by nie było) Grilla i pifka nie lubię. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Re: Mata i czytajta IP: *.local.pl / 80.53.173.* 27.05.04, 12:27 > wiesz ... ja swoje dorosłe (czyt. zawodowe) zycie zacząłem juz w III > Rzeczpospolitej ... i po podjeciu pracy w ciagu 3 lat kupiłem mieszkanie ... > fakt że na kredyt który dopiero rok temu słaciłem ... moi rodzice czekali 15 > lat!!! > Orys - jesteś szczęściarzem jeśli chodzi o mieszkanie. Ja chciałbym czekać 15 lat od momentu rozpoczęcia życia zawodowego. Zaczałem pracować prawie 10 lat temu - tak więc za parę lat miałbym mieszkanie! a tak - 30-tka na karku, w tej chwili bez pracy, jeśli znajde to pewnie taką zl - no i jak tu uskładać na mieszkanie? Takie czasy - co z tego, że mam doświadczenie i wykształcenie, skoro z pracą ciężko - w moim regionie nie ma praktycznie żadnej, a na przeprowadzkę też są potrzebne pieniądze, no ale mam nadzieję że cos się ruszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Re: Mata i czytajta IP: *.dip.t-dialin.net 26.05.04, 19:24 swietne zestawienie, szczegolnie przydatne dla mlodego pokolenia jako miarodajne porownanie i wskazanie na wyzszosc zniszczonego sytemu w PRL. Swietne, gratuluje!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: 216.140.52.* 26.05.04, 11:42 Wszystko jest wzgledne. Po upiorze Gomulki, czasy Gierka to bylo "otwarcie na Europe" z tysiacami rodakow w malych fiatach we Wloszech czy w Austrii. Nic dziwnego starsze pokolenie to pamieta. Odpowiedz Link Zgłoś
eddy46 Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL 26.05.04, 22:54 Jaki upior Gomulki?Zyles wtedy?Ja widzialem jak w Polsce sie zylo a zylo sie dobrze!Lepij jak w Angli nie mowiac o Hiszpani,Grecji Portugali a nawet we Wloszech!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bajbek Oczyścić kraj z perelowskich szumowin 26.05.04, 11:53 Wysłać ich razem z tymi co tęksnią za PRL'em na Kubę lub do Chin. Może wtedy Polska będzie Polską... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: Oczyścić kraj z perelowskich szumowin IP: 213.17.204.* 26.05.04, 12:15 Co ty chłopcze wiesz o PRL-u, co tywiesz o PRL-u czasów Gierka i późniejszych. Co ty chłopcze wiesz o Kubie, Białorusi i Korei????? Z twojego postu wynika, że nie wiesz nic. W PRL Gierkowskim żyło się bezpieczniej, dostatniej, a w dodatku nie jest prawdą, że wszystkich zamykali. Ja sam spiewałem piosenki antysocjalistyczne na ulicach i jakoś nie siedziałem. Jestem cie w stanie zapewnic, że dziś inwigilacja jest większa jak wtedy. Po cześci to wynik komputeryzacji, ale tylko po części. Tak SB wypytywało o mnie. Mówili mi pracownicy, którzy odbierali paszporty jadąć do pracy gdzieś w Kanadzie, ze pytali "co to za młody inzynierek, człowiek znikad pracuje w Waszej firmie". No i co??? Chłopaki mi zameldowali i smialiśmy się razem. Dodam. Nie byłem w PZPR (mimo wielokrotnych namów), ani w żadnej partii satelickiej, nie byłem w komunistycznych związkach zawodowych, nie miałem nic wspólnego z SB. I żyłem. I żyłem lepiej jak teraz, a juz napewno SPOKOJNIEJ. Aha. Czytałem wtedy teksty Michnika i Kuronia, czytałem "Zapiski więzienne" Kardynała Wyszyńskiego, miałem relacje świadka z Katynia (szwagier majora Raua, który zginał w Katyniu). To o czym ty mówisz??? O jakiej Kubie??? I jeszcze jedno Kuba ZSRR??? Byłem w 1980 roku w ZSRR. Pamiętam kilka rzeczy. Ale dwie przytoczę. 1. Dyskusje o Afganistanie. Nie do końca rozumieliśmy strach Ruskich, przed dyskusjami na ten temat. Dla nas dyskusje te były normalne. 2, Rozmowy z Ormianami. Ciężcy komunisci, którzy nie bali sie nas Polaków i przekonywali nas o tym, ze ich kultura jest starsza od kultury Rosyjskiej i oni to jeszcze pokażą. TRZEBA CZYTAC I OBSERWOWAĆ, ABY BYC MĄDRYM Odpowiedz Link Zgłoś
bajbek Re: Oczyścić kraj z perelowskich szumowin 27.05.04, 08:23 > Co ty chłopcze wiesz o PRL-u, co tywiesz o PRL-u czasów Gierka i późniejszych. Rozumiem, ze dla ciebie wszyscy forumowicze to gowniarze nawet jesli maja swoje lata. > Co ty chłopcze wiesz o Kubie, Białorusi i Korei????? Jednak troche wiem dziadku, i gdyby nie rok '89 to dzisiaj sami bysmy jedli trawe... > Z twojego postu wynika, że nie wiesz nic. Tu się zgadzam się. Nie jestem chodzaca encyklopedia tak jak ty. > W PRL Gierkowskim żyło się bezpieczniej, dostatniej, a w dodatku nie jest > prawdą, że wszystkich zamykali. Ale zamykali i nigdy nie bylo wiadomo kiedy przyjda. Poza tym ta propaganda sukcesu. Malowanie trawy na zielono. Srubowanie wynikow gospodarki aby tylko slupki na wykresie byly ponad norme. Przewozenie krow z obory do obory jak byla wizytacja ze stolycy. Gdyby komuchy pozwolili Mazowieckiemu zrealizowac plan "grubej kreski" to dzisiaj moze bysmy zyli w zupelnie w innym kraju. Pozbawionym "drugiej" wladzy pod postacia sluzb specjalnych rozdajacych kwity. Krajem byc moze rzadziliby ludzie, którym naprawde zalezaloby na dobru Polski a nie tylko interesie wlasnym lub partii. Czechom to sie udalo i mozemy tylko patrzec z zazdroscia jak ich gospodarka rzeczywiscie kwitnie nie tylko w wiadomosciach TV. Ja ciezkiej pracy sie nie boje i wole ryc jak wol po 12 godzin dziennie dla zachodniego bosa za godziwe pieniadze niz 16 godzin w Polsce za ochlapy, ktore nazywaja wyplata... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: europa Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 11:56 To przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz plus LEPPER = zbiorowe samobójstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 11:58 Odpowiedz Link Zgłoś