Dodaj do ulubionych

brawo TNS OBOP, blamaż Homo Homini

10.10.11, 13:54
Wczoraj o 21 mieliśmy prezentację dwóch exit-polls - jednego robionego dla Polsatu przez Homo Homini, drugiego - przez "stary" TNS OBOP. Dokładność tego drugiego jest imponująca.

wybory.gazeta.pl/wyboryparlamentarne/1,118281,10441010,Wyniki_z_64_proc__obwodow__PO___37_47_proc___PiS__.html
To kolejne potwierdzenie tego, że wszelkie oszczędnościowe sztuczki (takie jak TVN w wyborach prezydenckich z wynajęciem SMG/KRC robiącego sondaż telefoniczny), czy też wynajęcie jedynej niepoddającej się weryfikacji sondażowni jaką jest Homo Homini - ma krótkie nogi.

Ze trzy dni temu Marcin Duma, na podstawie "trendów sondazowych" własnej pracowni wydumał zwycięstwo PiS. We wczorajszym "exit pollu"(cudzysłów nieprzypadkowy) różnica pomiędzy PO a PiS wynosić miała 4%, a sld miało być trzecią siłą z wynikiem bodaj 12,7%.
Obserwuj wątek
    • o2o2130 Re: brawo TNS OBOP, blamaż Homo Homini 10.10.11, 13:57
      Pisałem to wcześniej, ale jestem porażony dokładnością TNS OBOP, odchylenia mają wartość promili!
    • brysio76 HH nie robiło exit poll 10.10.11, 13:57
      To był sondaż telefoniczny robiony chyba w sobotę. Wyrzucanie pieniędzy w błoto, powinni się pod łączyć do TVP i TVN.
      • ayran Re: HH nie robiło exit poll 10.10.11, 14:04
        Oczywiście, stąd mój cudzysłów.
    • fractale Re: brawo TNS OBOP, blamaż Homo Homini 10.10.11, 14:01
      OBOP - największy wygrany tych wyborów.
    • wylogowany.pielegniarz Re: brawo TNS OBOP, blamaż Homo Homini 10.10.11, 15:20
      Ciekawe czy Polsat się zreflektuje, bo z tym ośrodkiem współpracują regularnie.
      A warto jeszcze przypomnieć, że w masie wczorajszych komentarzy w mediach przewijało się jako coś oczywistego stwierdzenie, że różnica między PO a PiSem spłaszczy się w oficjalnych wynikach.
      • ayran Re: brawo TNS OBOP, blamaż Homo Homini 10.10.11, 15:26
        Homo Homini prawdopodobnie działa na podobnych zasadach jak kiedyś PGB - udaje że przeprowadza jakieś masowe sondaże, a tak naprawdę kompiluje wyniki z innych ośrodków i podkręca je w tę, czy inną stronę - w oparciu czy to o intuicję, czy tzw. "efekt sponsora".
        • wylogowany.pielegniarz Re: brawo TNS OBOP, blamaż Homo Homini 10.10.11, 15:44
          Jakkolwiek duże by nie były kompromitacje ośrodków, to zawsze byłem zdania, że głównym winnym i jedynym, który może w prosty sposób zmienić sytuację, są media. To usługobiorca dokonuje wyboru i jakości usługi. I, o ile pęd do publikowania sondaży w kampanii wyborczej i sondażowej biegunce najtańszym kosztem jest jakoś zrozumiały, o tyle dziwię się, że na tai numer można sobie pozwolić podczas wieczoru wyborczego. Bo przecież chyba mało realne jest to, żeby tak duża stacja dawała po prostu robić się w konia pracowni.
          • ayran Re: brawo TNS OBOP, blamaż Homo Homini 10.10.11, 15:58
            Ja nie uważam Homo Homini za ośrodek badania opinii.
            Duże, działające także poza polityką firmy uzyskują czasem kiepskie wyniki, ale wina rozkłada się po połowie: ośrodki, w ramach konkurencji, proponują czasem mediom słabe metodologicznie sondaże, a tzw. Accountci przekonują klientów, że sprzedają pełnowartościowy produkt. Z drugiej strony czasem same media narzucają wymagania niemożliwe do spełnienia.
    • mao111 Re: brawo TNS OBOP, blamaż Homo Homini 10.10.11, 15:49
      Brawo SMG KRC

7.10

PO 35%
      PiS 31%
      Ruch Poparcia Palikota 10%
      PSL 8%
      SLD 8%

HH nie wiem dlaczego działa na rynku. Jedyna firma badawcza, która nie jest poddawana audytowi.
      • mao111 Re: brawo TNS OBOP, blamaż Homo Homini 10.10.11, 15:50
        PO 36%, a nie 35%
      • ayran Re: brawo TNS OBOP, blamaż Homo Homini 10.10.11, 15:59
        Bo ten audyt nie jest obowiązkowy, to raczej takie "honorowe" zobowiązanie.
        A HH parę razy trafiła dość blisko, choć nie sądzę, by zrobiła to uczciwymi metodami.
    • chateau Re: brawo TNS OBOP, blamaż Homo Homini 10.10.11, 15:53
      Też jestem pod wrażeniem dokładności OBOP-u.

Duży szacunek i - mam nadzieję - nauczka dla mediów na przyszłość.
      Homo Homini za to ma adekwatny skrót. Zawsze coś ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka