Dodaj do ulubionych

Prof. Zoll o Paradzie Równości

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.04, 02:32
Panie Rzeczniku...Co za rozbrajająca naiwność!

To, że nie wpływają do Pańskiego Biura skargi jest właśnie dowodem na to jak
przerażający jest w Polsce poziom dyskryminacji i agresji wobec gejów i
lesbijek. Dowodem zastraszenia i tego jak bardzo homoseksualiści boją się
nadawać rozgłos krzywdzie jaka ich spotyka.

Niedawniej niż miesiąc temu słyszałem o losie jaki spotkał kolegę mojego
przyjaciela ze studiów. Po "przyznaniu się", że jest gejem został zbutowany w
jakimś poznańskim pubie, następnie wyniesiono go ledwo żywego na zewnatrz.
Zapytałem czy poszedł na policję, jak zareagował. Otóż nie zareagował wcale.
Boi się o swoje życie i boi się nagłośnienia sprawy. Już chyba nie chce
żyć "otwarcie" w społeczeństwie, nie udająć kogoś kim nie jest...

Obserwuj wątek
    • bonobo44 LATWIEJ STEROWAC CIEMNA MASA NIZ LUDZMI Z KLASA 27.05.04, 03:35
      "Chodzi o to, żeby zwrócić uwagę na tę dyskryminację.

- Skoro tak, to oczywiście powinni móc korzystać z wolności zgromadzeń i z
      możliwości przedstawienia swoich postulatów. Władza jest od tego, żeby im to
      umożliwić. "

obowiazuje nas tolerancja i uznanie ich praw obywatelskich i ludzkich w ramach
      demokracji - bez przestrzegania tej zasady to bedzie zwykle "piece of shit",
      takie, jakie jest dzis norma w Polsce, a nie zadna demokracja... i to pod
      dyktando wszechwladnej biurwokracji. To za jej poduszczeniem pleni sie
      "CHAMSTWO SPOLECZENSTWA. Niestety nie wynaturzenie, ale smutna norma." [KP]
      odpowiadajaca rzecz oczywista biurwokracji, ktorej: LATWIEJ STEROWAC CIEMNA
      MASA NIZ LUDZMI Z KLASA

<<Zagrożeniem jest w tym przypadku Młodzież Wszechpolska i jej zapowiedź, że
      rozbije Paradę.
      Taką taktykę niedopuszczania do manifestacji pacyfistycznych i
      antynazistowskich skini i tzw. narodowcy stosują od lat. Ostatni przypadek miał
      miejsce miesiąc temu w Gorzowie: - Młodzież chciała zorganizować marsz przeciw
      niezwykłej brutalności skinheadów oraz braku reakcji policji i władz szkolnych.
      Do demonstracji nie doszło, bo skinheadzi pobili organizatora marszu, a potem
      policja zasugerowała, że nie jest w stanie zapewnić zgromadzeniu ochrony - mówi
      Rafał Pankowski, szef Stowarzyszenia przeciw Rasizmowi "Nigdy Więcej".>>
      miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,2094455.html
      Trybunał w Strasburgu o wolności zgromadzeń:
      „W społeczeństwie demokratycznym prawo do zorganizowania kontrdemonstracji nie
      może być wykonywane w sposób, który paraliżuje korzystanie przez innych z
      wolności zgromadzeń” - orzekł Trybunał w sprawie wniesionej przeciw Wielkiej
      Brytanii przez Chrześcijan przeciwko Rasizmowi i Faszyzmowi. Władze zakazały
      tam demonstracji przeciwnikom aborcji, ponieważ kontrdemonstracje zapowiedzieli
      agresywni jej zwolennicy. • W sprawie przeciw Austrii Trybunał stwierdził, że
      na władzy ciąży obowiązek zapewnienia ochrony każdej legalnej demonstracji, bo
      tylko w ten sposób można zagwarantować wolność pokojowych zgromadzeń w
      kontrowersyjnych sprawach. "
      [tamze]

Wnioski:

1) nie mozemy posilkowac sie naszymi uprzedzeniami odmawiajac innym praw,
      ktorych w konsekwencji ktos inny moze nam rownie latwo odmowic przy kolejnej
      nadarzajacej sie okazji;

2) prawo obywateli do pokojowych demonstracji to nieodlaczne prawo demokracji
      - bez tego pierwszego nie ma tej ostatniej, gdyz jest ono jedna z
      najwazniejszych skladowych wolnosci demokratycznych

3) prawo do zgromadzeń pozwala spoleczenstwu na natychmiastowa reakcje wobec
      alternatywy obarczonych duza inercja innych form wyrazania woli spolecznej;

sadzilem poczatkowo, ze tu akurat ta 3) okolicznosc nie miala miejsca, bo
      istotnie poczatkowo nie miala...
      dopiero gdy naruszone zostalo prawo, a najwyrazniej mialo to miejsce, warunek
      koniecznej "natychmiastowej reakcji" zostal spelniony; naruszenie prawa przez
      jedna ze stron pod presja jakichkolwiek naciskow i to na dodatek powolana do
      stania na jego strazy, uprawnia tu naruszenie tego samego prawa (daje na to
      placet moralny) przez strone przeciwna; innymi slowy - daje prawo do
      demonstracji bez zezwolenia z wszystkim tego konsekwencjami, niestety 8(

4) od czasow Demokryta tolerancja to jest odwieczny element gry, w ktorej
      chodzi o byc albo nie byc demokracji... nie da jej sie bowiem zbudowac na
      innych niz tolerancja podstawach...
      kiedy zatem juz wylejemy dziecko z kapiela, nie placzmy potem, ze oto zyjemy w
      demokracji fasadowej...

8)bonobo44
      • Gość: Przemo Re: LATWIEJ STEROWAC CIEMNA MASA NIZ LUDZMI Z KLA IP: 193.53.93.* 08.06.04, 09:35
        masz calkowita racje...
    • Gość: opiniapollpressage Rzeczywiste oblicze fagott-ow i lisbij IP: *.sympatico.ca 27.05.04, 04:28
      Te ich capsztyki to nic innego jak kryptoreklama domow publicznych. Ponad 80 %
      zarazen dzuma XX wieku pochodzi od pederastow (zrodlo Health Source). Badania
      wykazaly, ze wygodnym parawanem dla wszelkiego rodzaju zboczen jest slowo
      homoseksualizm. Najwiecej ukrywa sie tam pedofiki (dlatego taka wrzawa aby
      obnizyc wiek dzieciakow do 15-lat), nejrofilii i sadystow. Policja twierdzi, ze
      znakujac fagott-ow ma ulatwiona prace a oni sa jakby spokojniejsi. Generalnie
      zboczenia wystepuja grupowo, prawie zawsze z fetyszyzmem-lubia sie przebierac w
      stroje historyczne i publicznie afiszowac.
      wiele osob czuje przed nimi strach.
      OPINIA POLL PRESS AGENCY
    • Gość: Krzys52 Zoll to zabka kropielnicowa, a jego zwierzchnicy IP: *.proxy.aol.com 27.05.04, 06:25
      w sutannach woleliby nie ogladac tego typu parad.

A swoja droga, jak to sie stalo, ze Zoll jest rzecznikiem praw obywatelskich.
      Kto go tam wsadzil?!
      To tak jakby za komuny powierzono ten urzad jakiemus Olszowskiemu czy Siwakowi.

Ba ten urzad, teraz z Zolem, jest dokladnie taki jakim bylby za komuny z
      Siwakiem, czy jakims innym czerwonym slugusem.
    • Gość: jazg Homosie, lesby, feministki żądają wyróżnienia IP: *.zwnet.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 27.05.04, 07:29
      Ci wszyscy zboczeńcy kłamią twierdząc, że są dyskryminowani. Prawo nie wyróżnia
      nikogo ze względu na jego orientację seksualną. Ale zboczeńcy chcą właśnie dla
      siebie specjalnych praw.
      • Gość: demokrata jazg=zboczeniec IP: *.goniadz.sdi.tpnet.pl 27.05.04, 13:54
        jak ci sie demokracja nie podoba, a ta zaklada sbobodne manifestowanie swoich
        pogladów, - proponuje wycieczke do rosji. Tam jest 800 tys. skazanych za
        kratkami. powinni cie tam zamknąć. tam bys dopiero poznal zboczencow. do
        takiego wienienia wsadzilbym tez giertycha. dzialaczy mlodziezy wszechpolskiej,
        leppera i - az zal pisac - rokitę. polska = ciemnogrod, kraj demagow, bigotów i
        idiotów, milerrów i czarzastych. chyba trzeba stad wiać.
    • Gość: sk Zoll: A poza tym nie mam czasu , bo muszę bronić IP: *.sawan.com.pl 27.05.04, 08:12
      kamieniczników przed lokatorami
    • Gość: Helena Prof. Zoll nie powinien byc rzecznikiem praw ob. IP: *.in-addr.btopenworld.com 27.05.04, 09:23
      Jest albo calkowitym balwanem, albo tchorzem. "W Polsce nie ma dyskryminacji
      homoseksualistow"?????!!!!! Bo "nie przchodza do niego skargi"???!!! \A ile do
      tej pory mial skarg np w sprawie molestowania dzieci na parafiaich? To moze i
      problemu molestowania tez nie ma?
    • Gość: Kalosz Sedzia onanista IP: *.sympatico.ca 27.05.04, 09:24
      FAKTY. SEDZIA ONANISTA.Niedawno w cywilizowanym kraju Kanadzie dziennikarze za
      pomocy ukrytej kamery sfilmowali jak w trakcie rozprawy sedzia sie onanizowal.
      Puscili to w telewizji. Mniejszosc, mniejszoscia ale trzeba bylo gawiedzi
      wytlumaczyc, ze sedzia to wybitny fachowiec. Powiedzieli dziennikarzom, ze
      dozorca sadu tez sie onanizuje. Podobno chca skrocic ta dlugowieczna kadencje
      kaloszy do rozsadnego okresu czasu. Tego nie da sie utrzymac dluzej.
      • Gość: Kon i Krowa Parada Sedziow Onanistow IP: *.sympatico.ca 27.05.04, 09:32
        Prawdopodobnie Sedziowie Onanisci zorganizuja w centrum Lodzi parade/capsztyk
        Sedziow Onanistow. Trasa musi przebiegac wokol przedszkoli i zlobkow aby
        dzieciaki zobaczyly na czym polega prawdziwa demokracja. Na czele parady beda
        szli fagott-ci i lisbije onanisci .
      • Gość: MniejszoscKaloszy W Kanadzie sedzia onanista IP: *.sympatico.ca 27.05.04, 20:45
        Nie mozna stwierdzic czy byl fagott-em, ake byl mniejszoscia. On ma w wielkim
        powazaniu wypsywanie sie do konstytucji ba ma stanowisko wieczne ($ 215 tysiecy
        rocznie). Tu z tymi sedziami to skandal i chca ograniczyc ich kadencje. Jak to
        wieczny sedzia, to jak klacz Kaloguli senatorem. Fagottom sie to nieuda bo
        krotko zyja. Ten przydki AIDS. Wlasciwie to co, ze sedzia sie onanizowal, ale
        byl dobrym fachowcem, nie byl kaloszem - mowia znawcy etyki tutejszej.Powie, ze
        jest fagott-em i jest niedoceniany to drugi sedzia fagott stwierdzi, ze to jest
        wazne dla cywilizacji i zawsze poprze dewianta. Ich trzeba neglektowac to sie
        zami znaglektuja. Tylko ta choroba.
    • Gość: ja, ja, ja Otóż to! IP: 81.219.184.* 27.05.04, 09:52
      Wreszcie głos rozsądku. Na ten sam pomysł, co zwolennicy parady, wpadł Hitler
      (wydzielić i oznakować mniejszości rozamitego rodzaju), nie mówiąc o tym, że
      jest to ośmieszanie demokracji i symptom rozkładu społeczeństwa (zobaczcie, co
      w tym samym czasie robią służby specjalne, co wyprawiają tzw. politycy). Co to
      za pomysł, żeby demonstrować ulicami miast w - przepraszam, jakiej sprawie?
      Może zaprotestujmy przeciwko obojętności współczesnego świata wobec zagłodzenia
      i skrajnego ubóstwa olbrzymiej liczby mieszkańców tego globu, niezaleznie od
      orientacji seksualnej, i zróbmy coś konkretnego, np. płaćmy na edukację i
      utrzymanie dzieci w Afryce, których rodzice nie żyją, bo zmarli na AIDS albo
      się wzajemnie pozabijali. Np. zajrzyjcie na stronę internetową www.misja-
      kamerun.pl. Ja własnie mam zamiar zapłacic 120 zł za rok edukacji jakiegoś
      dziecka i wam radzę to samo.
    • Gość: reversus Szanuję pana prof. Zolla ale... IP: *.man.polbox.pl 27.05.04, 09:55
      ... w tym przypadku się nie zgadzam. To właśnie ogromna ostrożność jaką
      wykazują się w Polsce osoby homoseksualne sprawia, że tych skarg jest tak mało.
      Wystarczy zrobić pochód w Krakowie i już lecą kamienie.
      • Gość: Badania Pedaly to parawan dla zboczen IP: *.sympatico.ca 27.05.04, 10:48
        Badania sociologiczne wykazaly, ze slowo homopedal jest wygodnym parawanem dla
        ukrycia zboczencow. W tej grupce jest 2 % tych co do ktorych moze istniec nic
        sympatii a 98% to ukrywajavy sie zboczency (pedofile,nekrofile, sadysci). Jak
        sympatycznego pedala homopedala odroznic od zboczenca. Oto jest zapytanie !
        • Gość: Paradka Policja znakuje pedalow IP: *.sympatico.ca 27.05.04, 10:53
          Na calym swiecie fagott-ci sa znakowani. Policja kreci im filmy bo wiekszosc
          strasznych morderstw jest z srodowisk sadystow ukrywajacrch sie wsrod
          homopedalow. Dlatego lapia ich szybko.
          • Gość: Kalosz Policja znakuje pedalow IP: *.sympatico.ca 27.05.04, 10:55
            Zle z ta gazeta.Tu co drugi to homopedal lub zboczeniec.
    • Gość: Kocur Re: Prof. Zoll o Paradzie Równości IP: *.crowley.pl 27.05.04, 12:40
      Panie Zoll, pan sygnałów nie dostaje, bo my mamy instynkt samozachowawczy.
      Zaczniemy robić wielkie halo, że nas wyciukali z jednej pracy, to się skończy
      tym, że juz żadnej pracy nie dostaniemy. Zrobimy halo, że nas gnoi profesor na
      uniwerku, to skończymy bez ukończenia studiów. Zrobimy halo za pobicie, to
      potem życ nam nie dadzą - i sprawca, który wyjdzie po tygodniu i jego kumple. A
      pan mówi o braku dyskryminacji? To niech pan wymieni choćby 10 znanych Polaków
      czy Polek homo, o których nie to, że chodzą ploteczki, ale są OUT z własnej
      woli. Nie potrafi pan - bo oni się boją. Boją się dostać butelka w twarz, gdy
      będą stali na estradzie, boja się ostracyzmu na uczelni, boja się utraty
      poparcia wyborców, boja się o własne bezpieczeństwo i spokój życia prywatnego.
      Pan, panie Zoll jest hetero - pan nie wie, co to znaczy byc homo w Polsce. Więc
      nich pan nie chrzani o tym, że parada jest tylko po to, aby się pokazać. Bo nie
      ma co pokazywać - jesteśmy normalnymi ludźmi. Tyle, że ci normalni ludzie mają
      ograniczone prawa obywatelskie, ale o ironio - obowiązki wobec ograniczającego
      ich prawa państwa - nie!
      • Gość: AIDS Droga nie z tej strony IP: *.sympatico.ca 27.05.04, 13:05
        To sa tak zwane delikatne sprawy. Kiedys jednemu pomylilo sie i zaczal
        publicznie zalecac sie w sklepie do nieznanej mu osoby. Trzeba bylo wezwac
        policje bo oszalal z uczucia. Skonczylo sie, ze wsadzili go do miejscowych
        Tworek. Lata tlum dziwakow i tak naprawde nie wiadomo o co im chodzi. Te
        capsztyki to jest kryptoreklama domow publicznych. Nudysci potrafili rozwiazac
        swoje problemy, ktore nie przez wszystkich sa akceptowane. Gdyby probowali
        zrobic sobie przechadzke po miescie to byloby to bardzo nietaktowne. Dla mnie
        te wasze tylkowe wtykanie jest obrzydliwe. Po co to podtykacie ludziom pod nos.
        Problem grozny to AIDS od wychodzi 80 % tej choroby. Zapytajcie sie immunologa
        dlaczego.
      • Gość: Heteroseksualista To nie jest problem braku tolerancji IP: *.kortex.jyu.fi 27.05.04, 18:57
        Na wstepie zaznacze, ze nie jestem wrogi homoseksualistom. To nie jest zasłona dymna - naprawde nie jestem. Powiedz mi tylko, czemu ma mnie obchodzic z kim sypiasz. Jak chcesz, to sypiaj nawet ze zwierzętami. Po co masz się z tym afiszować? Ja nie musze wiedziec o tym - to Twoja sprawa. Po co te glupie demonstracje? Ja naprawde nie rozumiem ich sensu. Przeciez nie macie ograniczanych praw... (tylko nie mów mi czasami o adopcji, bo mam argumenty przeciwko). Wyadaje mi się, że wszystkie te Wasze problemy (obicia twarzy itp) wynikają z afiszowania swojej odmiennośi. Odmienność zawsze wzbudza w debilach wrogość i tego sie nigdy nie zwalczy (to nie jest sprawa tolerancji).

Sorki, że ten post jest dosć chaotyczny ale nie mam czasu...
    • igraszka Re: Prof. Zoll o Paradzie Równości 27.05.04, 12:56
      >Andrzej Zoll, rzecznik praw obywatelskich: [...] Jednak co innego, jeśli po
      prostu chcą zademonstrować swoją odmienność.<

Panie Rzeczniku Praw Obywatelskich! Jak w takim razie ma się do Pańskiej
      wypowiedzi ewentualna parada mniejszości narodowych: niemieckiej, białoruskiej,
      cygańskiej? Im też powiedziałby Pan, żeby nie demonstrowali swojej odmienności?
      Nie takiej postawy spodziewałam się po osobie na Pańskim stanowisku.
      • Gość: Heteroseksualista Debil z Ciebie igraszka IP: *.kortex.jyu.fi 27.05.04, 19:01
        Panie igraszka! Jak w takim razie ma się do zdrowego rozsądku przemarsz zoofili? Czy im też powiedzialby Pan, żeby nie demonstrowali swojej odmienności? Przeciez nie robią nikomu krzywdy. Idityczna jest ta Twoja postawa...
        • Gość: Kocur Re: Debil z Ciebie igraszka IP: *.crowley.pl 28.05.04, 00:41
          O ile mi wiadomo miłośnicy Yorkshire Terrierów paradują ze swoimi pupilkami w
          centrum Promenada w Warszawie (dat nie pamiętam). Może to są zoofile? A jeśli
          nie, to po co pradują? Może żeby pokazać swoje skłonności do yorków? A może
          skłonności do męczenia yorków ubrankami i fryzurkami? A może licho jeszcze wie
          co za zboczenie? Ale paradowac im wolno, bo maja do tego konstytucyjne prawo.
          Ja nie mam yorka, mam innego psiaka i to co robią miłośnicy yorków nieco mnie
          zniesmacza...ale niech tam, jeśli ich psy ich za to nie żrą po rękach, to
          znaczy, że to lubią. Ja na to nie patrzę, bo wybieram niepatrzenie - jak panu
          parada nie w smak to niech pan tam nie chodzi, a jak pana gorszy widok dwóch
          chłopaków czy dwóch dziewczyn za rękę - proszę odwrócić twarz. Ja nie mam
          takiego luksusu, bo jestem zewsząd bombardowana heteroseksualną
          seksulanością...gdybym chciała jej uniknąć musiałabym nie wychodzić z domu i
          wyrzucic telewizor albo oglądać tylko różaniec w telewizji Trwam.
        • igraszka Czytać ze zrozumieniem 28.05.04, 00:50
          Zanim Pan zacznie używać inwektyw, to proszę najpierw dokładnie przeczytać
          tekst - przede wszystkim nie "debil", tylko jeśli już to "debilka". A zoofilom
          owszem, zakazałabym parady - z jednej choćby prostej przyczyny - zoofilia jest
          w naszym kraju karalna; homoseksualizm - nie.
    • Gość: Krzysztof K. Re: Prof. Zoll o Paradzie Równości IP: *.arch.pk.edu.pl 27.05.04, 14:19
      No i to jest sensowna wypowiedź zachowująca dystans do całej sprawy
      homoseksualistów.
    • Gość: agi Re: Prof. Zoll o Paradzie Równości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.04, 14:35
      ta wypowiedz to jeden wielki skandal, g...pan wie panie Zoll,nie zglaszamy sie
      na policje bo jest jeszcze gorsza niz pan ze swoimi pogladami, w Polsce nie ma
      dyskryminacji osob homoseksualnych to panu sie tylko wydaje, jest i
      dyskryminacja i przemoc wobec takich osob, nie jest pan sobie nawet w stanie
      wyobrazic cierpienia ktore jest udzialem takich osob. Nie podam przykladow sa
      zbyt drastyczne, jestem psychologiem i zawodowo stykam sie z problemem przemocy
      i dyskryminacji wobec gejow i lesbijek wiec niech pan nie opowiada
      bajek...Wstyd mi za pana. Czy ktos wie moze jaki jest tryb odwolania rzecznika
      praw obywatelskich, bo temu panu juz chyba dziekujemy. Rzecznk praw
      obywatelskich powinien stac po stronie dyskryminowanych a nie powiadac
      ideologiczne brednie rodem z ciemnogrodu.
    • Gość: novic84 homoseksualiści nie są dyskryminowani IP: *.ltv.pl 02.06.04, 18:50
      Przeraziła mnie opinia pana rzecznika, że mniejszości seksualne NIE są dyskryminowane PONIEWAŻ nie dostaje o takich listów... Przerażające. Panie rzeczniku grtuluję dobrego samopoczucia, myślałem, że jest pan światłym człowiekiem.
    • Gość: jan Jaki kraj taki Urżędnik Praw Obywatelskich IP: 81.219.98.* 07.06.04, 18:31
      Zoll : "Do mojego urzędu nie przychodzą skargi na ten temat".

A moze tak prof. Ewę Lętowską odszukać ?

• Gość: l wtedy zaczną przychodzić? IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 09.06.04, 00:17

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka