Dodaj do ulubionych

Balicki na ministra zdrowia

13.10.11, 13:11
Pod tym się podpisze wszystkimi czterema łapkami!!!!
Obserwuj wątek
    • full_marks Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 13:14
      kzet69 napisał:

> Pod tym się podpisze wszystkimi czterema łapkami!!!!

Chyba lepszy kandydat niż Arłukowicz czy Kopacz.
      • kzet69 Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 13:15
        Zdecydowanie!!!
        • ave.duce "Zdecydowanie!!!" ? 13.10.11, 13:24
          Możesz uzasadnić?
        • olga_w_ogrodzie Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 13:24
          kzet69 napisał:

> Zdecydowanie!!!

a dlaczego ?
          czym się, jako minister, tak zasłużył ?
          w czym jest "zdecydowanie" lepszy od B. Arłukowicza czy p. Kopacz ?
          • kzet69 Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 13:32
            Napisałem poniżej. Balickiego cenię jako fachowca, konkretny facet, ma sprecyzowane poglądy, potrafi je jasno wykładać, na dodatek ma doświadczenie w zarządzaniu, z dobrym skutkiem sporym szpitalem. Słuchałem paru wykładów Balickiego o zarządzaniu i polityce zdrowotnej państwa i jego poglądy sa w sporej części zbieżne z moimi.
            • olga_w_ogrodzie Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 13:55
              kzet69 napisał:

> Napisałem poniżej. Balickiego cenię jako fachowca, konkretny facet, ma sprecyzo
              > wane poglądy, potrafi je jasno wykładać, na dodatek ma doświadczenie w zarządza
              > niu, z dobrym skutkiem sporym szpitalem. Słuchałem paru wykładów Balickiego o z
              > arządzaniu i polityce zdrowotnej państwa i jego poglądy sa w sporej części zbie
              > żne z moimi.

tym szpitalem to, z całą pewnością, nie zarządzał z dobrym skutkiem.

a znasz pomysły p. Arłukowicza ?
              p. Kopacz była o wiele gorszym ministrem od M. Balickiego ?
              czemu ?
              • kzet69 Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 14:10
                Kopacz poza PR-em przez 4 lata nie zrobiła kompletnie nic, kolejki rosną, w moim szpitalu na MRI masz terminy na styczeń, do kardiologa na kwiecień a kolejka na endoprotezę sięga roku, limity co rok mniejsze, długi narastają jakieś 2 miliony/miesiąc, wynagrodzenia od X.2007 stoją w miejscu. Wśród pielęgniarek i lekarzy się gotuje, to że jeszcze nie ma strajków to zasługa ... związków zawodowych, które w czasie kryzysu robią wszystko by uspokoić nastroje. Sprywatyzowane z fanfarami 3 lata temu szpitaliki bankrutują i wracają jako niewypłacalne do samorządów. Znieczulamy dzieci nadal na aparacie mającym 19 lat, noworodki wozimy nadal inkubatorem z ... 1982 roku, w pogotowiu jeżdżę karetką, która ma 1.5 mln przebiegu i ostatnio tylko dzięki pasom z niej nie wypadłem bo na zakręcie drzwi się otworzyły. Gdyby nie kontakty z repami nie mielibyśmy ani nowoczesnych antybiotyków, ani środków krwiozastępczych ani prostaglandyn, bo szpital nie ma czym płacić hurtowniom, a procedura zamawiania leku "na ratunek" trwa ... 5-7 dni, a wtedy to juz pacjent byłby w prosektorium...
                coś jeszcze?
                • wariant_b Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 14:31
                  kzet69 napisał:
                  > Kopacz poza PR-em przez 4 lata nie zrobiła kompletnie nic...

Budżet nie zrobił nic, żeby wygospodarować dodatkowe środki na zmiany
                  w systemie opieki zdrowotnej, konieczne jeżeli mamy zrezygnować z idiotycznej
                  ale centralnie planowanej kontraktacji na rzecz faktycznej refundacji faktycznie
                  potrzebnych zabiegów, a więc modelu, w którym pieniądze chodzą za pacjentem
                  a nie leżą w poczekalni NFZ. Trzeba przerwać w którymś momencie ten taniec
                  chocholi, w którym nieskuteczność (i późne podjęcie leczenia) jest źródłem
                  kolejnych dochodów, bo pacjent leczony dwa razy, to pacjent opłacany dwa razy.

Raz musimy się szarpnąć i wydać więcej, żeby nie musieć dokładać nieustannie,
                  utrzymując służbę zdrowia na tym samym, dość kiepskim niestety, poziomie.
      • tornson Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 13:18
        full_marks napisał:

> Chyba lepszy kandydat niż Arłukowicz czy Kopacz.
        Dlatego nie ma najmniejszych szans by platfusy się na niego zgodziły.
        • full_marks Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 13:20
          tornson napisał:

> full_marks napisał:
          >
          > > Chyba lepszy kandydat niż Arłukowicz czy Kopacz.
          > Dlatego nie ma najmniejszych szans by platfusy się na niego zgodziły.

Jasne.A teraz warto się zapytać Tuska,dlaczego tak dobrą minister zdrowia jaką była Kopacz,chce odesłać na funkcje marszałka sejmu?
        • olga_w_ogrodzie Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 13:29
          tornson napisał:

> Dlatego nie ma najmniejszych szans

a masz jakiś przykład nominowania przez wygraną partię na ministra swego rządu kogoś z partii najbardziej przegranej, choć, ma się u siebie kompetentne osoby ?

• kzet69 Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 13:34
            Przykład tej kompetentnej osoby? tylko nie pisz o Arłukowiczu, którego kontakt z ochroną zdrowia ogranicza się do funkcji asystenta w klinice w Szczecinie i lekarza wyjazdowego podstacji pogotowia w Policach.
            • olga_w_ogrodzie Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 13:57
              kzet69 napisał:

> Przykład tej kompetentnej osoby? tylko nie pisz o Arłukowiczu, którego kontakt
              > z ochroną zdrowia ogranicza się do funkcji asystenta w klinice w Szczecinie i l
              > ekarza wyjazdowego podstacji pogotowia w Policach.

znam.
              p. Kopacz.
              jakim byłby ministrem B. Arłukowicz, to nie wiem jeszcze.
              ale wierzę, że premier wie więcej, jeśli myśli o zrobieniu go ministrem.
              • kzet69 Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 14:22
                Olgo równie a może bardziej kompetentnym ministrem zdrowia jak A. to ja mógłbym być....
    • lump-1 Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 13:15
      Dlaczego, co zrobi Balicki ?
      • full_marks Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 13:17
        lump-1 napisał:

> Dlaczego, co zrobi Balicki ?

Tego nie wie nawet jasnowidz.Chodzi o jego kompetencje.
        • lump-1 Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 13:23
          full_marks napisał:

> Tego nie wie nawet jasnowidz.Chodzi o jego kompetencje.
          >
          Balicki , lekarz, polityk, minister zdrowia w gabinetach Leszka Millera i Marka Belki.
          Już był a służba zdrowia nadal "chora".

• ave.duce Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 13:29
            lump-1 napisał:

> full_marks napisał:
            >
            >
            > > Tego nie wie nawet jasnowidz.Chodzi o jego kompetencje.
            > >
            > Balicki , lekarz, polityk, minister zdrowia w gabinetach Leszka Millera
            > i Marka Belki.
            > Już był a służba zdrowia nadal "chora".
            >

Może o to chodzi > "Jest specjalistą w dziedzinie anestezjologii – I stopień i psychiatrii – II stopień".
            • lump-1 Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 13:33
              Lekarz już rządził wojskiem.:)
              • ave.duce Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 13:39
                Właśnie.
                Balicki był dyrektorem Szpitala Bielańskiego. Miałam nieszczęście w tym czasie tam bywać. No, ale to jednostkowa sprawa.

ps. byłabym za pozostawieniem Kopacz. A jeżeli nie ona, to w zasadzie mi wisi czy Arłukowicz czy Balicki.
                Bardziej mnie interesuje likwidacja NFZ.
                • lump-1 Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 13:42
                  > Bardziej mnie interesuje likwidacja NFZ.

Co w zamian ?
                  • ave.duce Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 13:51
                    Powrót do tego, co było. Przecież NFZ to rozłożenie przez SLD "świeżej" reformy - zdecentralizowanych Kas Chorych. Może wreszcie pieniądz pójdzie ZA pacjentem, a nie PRZED.
                    Trudno będzie na początku (zwłaszcza w czasie kryzysu).

A, i żeby było jasne - jestem za wprowadzeniem drobnych opłat "za wikt i opierunek".
                    Składka niech idzie w całości na leczenie (szeroko pojęte).

Tyle mam do napisania, życzę owocnego forumowania :)
                    • kzet69 Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 14:24
                      Kasy Chorych były równie poronione jak NFZ, jedyna szansa to zastąpienie ich KONKURUJĄCYMI ubezpieczalniami i wpuszczenie na rynek prywatnych ubezpieczycieli.... ale to oznacza dla elektoratu oznacza dodatkowe koszty....
                      • ave.duce Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 14:39
                        W Niemczech nie jest z tym najgorzej, o ile mi wiadomo.
                        Co do reszty - jak najbardziej jestem za.
                        • kzet69 Re: Balicki na ministra zdrowia 14.10.11, 13:34
                          Kasy Chorych w wydaniu Buzka nie konkurowały między sobą, bo działały kazda w swoim województwie, doprowadzało to jedynie do takich nonsensów, ze pacjenta przewożonego np. z Łodzi do Warszawy wiozła karetka łódzka, a na granicy województwa mazowieckiego przejmowała karetka warszawska... Konkurencja musi być rzeczywista, a tej ani NFZ ani KCh nie zapewniały.
                          No i jeszcze jedna sprawa: by ktokolwiek konkurował, musi mieć o co konkurować, bez zwiększenia finansowania tego sektora ŻADNA reforma ochrony zdrowia się nie powiedzie, tylko, który polityk będzie na tyle odważny i powie społeczeństwu, że płacąc najniższe składki zdrowotne w UE i przeznaczając na ochronę zdrowia najmniejszy odsetek PKB w UE nie będą mieli nic więcej poza badziewiem jakie jest?
                          • ave.duce Re: Balicki na ministra zdrowia 14.10.11, 13:45
                            Gdzieś pisałam, że jestem za zwiększeniem środków przez dodatkowe ubezpieczenia prywatne i wprowadzenie drobnej opłaty za "wikt i opierunek".
                      • wariant_b Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 14:45
                        kzet69 napisał:
                        > Kasy Chorych były równie poronione jak NFZ, jedyna szansa to zastąpienie ich
                        > KONKURUJĄCYMI ubezpieczalniami i wpuszczenie na rynek prywatnych ubezpieczycieli.

To jest może łatwe do przełknięcia dla pelikanów, ale zupełnie bezsensowne.
                        Ubezpieczyciele konkurują głównie zyskiem, jaki potrafią wygenerować.
                        Po kilku latach będzie posprzątane, rynek podzielony i wszyscy pogodzeni
                        z własnym udziałem procentowym w tym rynku, a konkurencja pozorem.

Jedyny plus - prywatne firmy są bardziej dynamiczne i szybciej dostosowują
                        się do tego, co oferuje konkurencja, aby utrzymać swój stan posiadania
                        lub powiększyć go w perspektywie przyszłych zysków.

Zarządzanie środkami finansowymi spokojnie można skomputeryzować
                        zamiast prywatyzować, a obsługę pieniężną zlecić bankom na podstawie
                        otwartych procedur przetargowych. Wyjdzie taniej.
                        • ave.duce Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 14:50
                          wariant_b napisał:

> Zarządzanie środkami finansowymi spokojnie można skomputeryzować

Bosz, jak to dobrze, że nie rządzi SLD, bo może wzięłaby się za to Bańkowska i...
                          Mam nadzieję, że Palikot jej nie poleci jako "fachowca" ;)
                          • wariant_b Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 15:13
                            ave.duce napisała:
                            > Bosz, jak to dobrze...

Takie czasy nastały, proszę Pani.

Komputer nie ma kolegów i rodziny na utrzymaniu, a o jego znaczeniu i prestiżu
                            nie świadczy wygląd obudowy.

Pieniążki za obsłużonego pacjenta potrafią się w ciągu kwadransa pojawić
                            na koncie i równie szybko zniknąć, pojawiając się jako obciążenie dla usługodawcy
                            i/lub faktura dla jego pacjenta, jeśli coś z usługą będzie nie tak.
                  • wariant_b Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 13:55
                    lump-1 napisał:
                    > Co w zamian ?

Lustracja lekarzy, a potem się zobaczy.
                    Może nacjonalizacja opieki podstawowej, bo ta już całkiem prywatna.
                • olga_w_ogrodzie Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 14:00
                  ave.duce napisała:

> Właśnie.
                  > Balicki był dyrektorem Szpitala Bielańskiego. Miałam nieszczęście w tym czasie
                  > tam bywać. No, ale to jednostkowa sprawa.

nie bardzo jednostkowa.
                  gdy dyrektorował w Szpitalu Wolskim ja tam bywałam wiele razy - było okropnie.
                  był miły dla pacjentów, ale co do tego jak zarządzany był szpital...- szkoda gadać.
                  denko.
                  • ave.duce Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 14:41
                    No to jest nas DWA :)
                    Szpital Bielański "odżył".
      • kzet69 Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 13:21
        Balicki jest po prostu fachowcem, w tej mizerii jaka jest w ochronie zdrowia z powodzeniem zarządza sporym szpitalem, zdecydowanie wygrał debatę w TVN 24 na temat zdrowia, wie doskonale czym pachnie dzika prywatyzacja szpitali i nigdy do tego nie dopuści, zachowa sieć szpitali publicznych zabezpieczających bezpieczeństwo zdrowotne społeczeństwa, i tu akurat jego przynależność nie ma znaczenia.
        • full_marks Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 13:23
          kzet69 napisał:

> Balicki jest po prostu fachowcem, w tej mizerii jaka jest w ochronie zdrowia z
          > powodzeniem zarządza sporym szpitalem, zdecydowanie wygrał debatę w TVN 24 na t
          > emat zdrowia, wie doskonale czym pachnie dzika prywatyzacja szpitali i nigdy do
          > tego nie dopuści, zachowa sieć szpitali publicznych zabezpieczających bezpiecz
          > eństwo zdrowotne społeczeństwa, i tu akurat jego przynależność nie ma znaczenia
          > .

Zgadzam się z tą opinią,nie tylko dlatego,że Balicki jest z SLD.
        • lump-1 Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 13:26
          kzet69 napisał:

> Balicki jest po prostu fachowcem, w tej mizerii jaka jest w ochronie zdrowia z
          > powodzeniem zarządza sporym szpitalem
          , zdecydowanie wygrał debatę w TVN 24 na t
          > emat zdrowia, wie doskonale czym pachnie dzika prywatyzacja szpitali i nigdy do
          > tego nie dopuści, zachowa sieć szpitali publicznych zabezpieczających bezpiecz
          > eństwo zdrowotne społeczeństwa, i tu akurat jego przynależność nie ma znaczenia
          > .
          To faktyczne argument na tak a przynależność mnie nie interesuje.
          Zobaczymy.
        • ayran Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 13:33
          kzet69 napisał:

> powodzeniem zarządza sporym szpitalem,

Nieprawda. Szpitalem Wolskim zarządza p.o. dyrektora dr Adam Doliwa.

> zdecydowanie wygrał debatę w TVN 24 na t
          > emat zdrowia

To twoja opinia, cokolwiek mniejszościowa.

kontakt24.tvn.pl/temat,internauci-debate-wygrala-ewa-kopacz,137943.html
          • lump-1 Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 13:44
            ayran napisał:

> Nieprawda. Szpitalem Wolskim zarządza p.o. dyrektora dr Adam Doliwa.
            >

Jeżeli to prawda to daw "+" dla Balickiego.
            Zna swoje ograniczenia i powierzył zarządzanie fachowcowi.
            Moim zdaniem wiele problemów służby zdrowia to brak fachowców od zarządzania.
            • ayran Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 13:49
              lump-1 napisał:
              > Jeżeli to prawda to daw "+" dla Balickiego.
              > Zna swoje ograniczenia i powierzył zarządzanie fachowcowi.

Ba - nawet wikipedia to potwierdza.

pl.wikipedia.org/wiki/Szpital_Wolski
              A czy to plus dla Balickiego, to inna sprawa. po pierwsze to jest tak, że kolega wyżej przywoływał fakt, jakoby Balicki zarządzał szpitalem, jako dowód jego kompetencji. Po drugie - i na szczęscie - to nie jest tak że Balicki może coś tak powierzyć.
    • obraza.uczuc.religijnych Raz już był 13.10.11, 13:18
      i jak się dzięki temu żyło?
      • kzet69 Re: Raz już był 13.10.11, 13:22
        Na pewno lepiej niż za Łopińskiego, Religi czy Kopacz
        • chateau Re: Raz już był 13.10.11, 13:30
          Wybacz, ale wrzucanie Kopacz do jednego worka z pozostałymi nie jest dobrym argumentem.
        • olga_w_ogrodzie Re: Raz już był 13.10.11, 13:33
          kzet69 napisał:

> Na pewno lepiej niż za Łopińskiego, Religi czy Kopacz

hę ?
          komu lepiej ?
          Tobie, innym lekarzom ?
          a pacjentom ?
          bo ja twierdzę, że nie lepiej.
          było źle i jest źle.
          w pewnych dziedzinach lepiej było za p. Kopacz.
          • kzet69 Re: Raz już był 13.10.11, 13:39
            Nie mnie, za Balickiego zarabiałem... 1203 brutto.... Balicki miał dobre pomysły na politykę zdrowotną, był za krótko pierwszy raz 3 miesiące, drugi raz w rządzie Belki, który był rządem mniejszościowym...
            • kzet69 Re: Raz już był 13.10.11, 13:45
              ps. za czasów Balickiego byli najbardziej kompetentni konsultanci krajowi i regionalni, załatwianie zgody na indywidualna terapię trwało 3 dni a nie kilka tygodni jak teraz...
            • olga_w_ogrodzie Re: Raz już był 13.10.11, 14:05
              kzet69 napisał:

> Nie mnie, za Balickiego zarabiałem... 1203 brutto.... Balicki miał dobre pomysł
              > y na politykę zdrowotną, był za krótko pierwszy raz 3 miesiące, drugi raz w rzą
              > dzie Belki, który był rządem mniejszościowym...

a ja uważam, że M. Balicki ma sporo kompetencji i doświadczenia.
              natomiast nie uważam, by był lepszy od p. Kopacz.
              nie wiem też, czy B. Arłukowicz nie ma więcej energii i talentu do zarządzania służbą zdrowia.
              M. Balicki zarządza, nawet tylko szpitalem, źle - vide to, co napisałam tu ja i Ave o jego dyrektorowaniu w szpitalach.
          • ave.duce Re: Raz już był 13.10.11, 13:42
            Olgo, przecież nie chodzi o to, czy lepszy od Kopacz. Palikot go zaproponuje? Znaczy się - jest najlepszy. Howgh!
            • kzet69 Re: Raz już był 13.10.11, 13:47
              Kula w płot... Palikot proponował dr Piroga z CZD....
            • kzet69 Re: Raz już był 13.10.11, 13:51
              Kula w płot... Palikot zaproponował dr Piroga z CZD, moim zdaniem Balicki jest lepszy...
              • ave.duce Re: Raz już był 13.10.11, 13:56
                To dobrze o Tobie świadczy, że masz swoją kandydaturę, ale - jak może zauważyłeś - postawiłam "?".
                Widać Twój pierwszy post założycielski mnie zmylił. Przepraszam.
          • tornson Dno nastało za AWSu, za SLD stan służby 13.10.11, 14:02
            zdrowia się polepszał, od 2005 jest z roku na rok coraz gorzej.
    • jan.bar Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 13:19
      pan Balicki skompromitował się nawoływaniem dz zakupu szczepionek na świńska grypę, chciał dać zarobić koncernom kosztem budżetu i zdrowia ludzi
      • kzet69 Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 13:24
        Bzdury pleciesz w ślad za PO-wska propagandą, brak szczepionek kosztował życie kilkuset osób. Zresztą Kopaczowa szczepionek nie kupiła tylko dlatego że się spóźniła z zamówieniem....
        • nightin.gale co za kłamstwo! 13.10.11, 13:28
          juz dawno nauka udowodnila, ze szczepionki p. grypiowe nie chronia przed grypa, tylko zabiajaja i okaleczaja. m. Kopacz to wiedziala i nie odomiwla zabijania Polakow za ich wlasna kase, za to pochwalil ja caly swiat.
        • man_sapiens Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 13:37
          > Bzdury pleciesz w ślad za PO-wska propagandą, brak szczepionek kosztował życie
          > kilkuset osób. Zresztą Kopaczowa szczepionek nie kupiła tylko dlatego że się sp
          > óźniła z zamówieniem....

Kłamiesz i to podwójnie. Kopacz nie spóźniła się z zamówieniem - w ogóle nie zamawiała. A w Polsce co roku umiera kilkaset osób na grypę, ale nie na "grypę świńską". Na tę umarło kilka osób, a i to jest wątpliwe (były chore także na inne choroby)
          • kzet69 Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 13:50
            Widzisz ty wiesz to co ci powiedzą media, a mnie na świńską grypę zmarło 4 pacjentów w tym 8 letnie dziecko z białaczką i niewydolnością nerek, o które walczyliśmy 6 lat a zabił je pieprzony wirus, na którego wystarczyła by szczepionka za 20 PLN. Widziałem na sekcji płuca tych pacjentów więc zamilknij...
            • ave.duce Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 14:45
              Wiesz, gdybym była rodzicem tego dziecka - sprowadziłabym szczepionkę z zagranicy.
              • ave.duce Kazet... 14.10.11, 12:54
                Uważasz, że to zły pomysł?
                • ayran Re: Kazet... 14.10.11, 13:00
                  Jesli chodzi o sprowadzanie szczepionki dla już chorego dziecka, to nie ma to sensu.
                  • ave.duce Re: Kazet... 14.10.11, 13:43
                    Nie o to mi chodziło > jeżeli miałabym dziecko tak chore, jak to opisał Kazet, to wiedząc o epidemii - po konsultacji z Kazetem - sama sprowadziłabym zawczasu szczepionkę.
                    • wariant_b Re: Kazet... 14.10.11, 14:24
                      ave.duce napisała:
                      > Nie o to mi chodziło > jeżeli miałabym dziecko tak chore, jak to opisał Kazet,
                      > to wiedząc o epidemii - po konsultacji z Kazetem - sama sprowadziłabym
                      > zawczasu szczepionkę

To miałabyś poważny problem, bo szczepionki nigdzie nie trafiły do obrotu detalicznego.
                      To znaczy nie wiem jak w Chinach, bo oni podobno wyprodukowali własną szczepionkę,
                      ale w Europie nie było ich ani w detalu, ani w hurcie. Same zamówienia państwowe.
                      • ave.duce Re: Kazet... 14.10.11, 17:23
                        Dałabym radę, o to jestem spokojna.
                • kzet69 Re: Kazet... 14.10.11, 13:49
                  Szczepienia to profilaktyka, choremu pacjentowi nie pomogą.
                  • ave.duce Re: Kazet... 14.10.11, 13:54
                    forum.gazeta.pl/forum/w,28,129732309,129764942,Re_Kazet_.html
                    • wariant_b Re: Kazet... 14.10.11, 14:31
                      Ale gdybyś wykazała trochę cierpliwości, to już rok później szczepionka
                      sezonowa chroniła przed świńską grypą również.

Nie wiem tylko, czy była wystarczająco przebadana i koncerny dawały gwarancje.
                      Ale możliwość zaszczepienia się we własnym zakresie istniała jak najbardziej.
                      • ave.duce Re: Kazet... 14.10.11, 17:24
                        Chodziło mi o konkretną sytuację, o której napisał Kazet.
            • man_sapiens Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 22:02
              I w czasie sekcji stwierdziłeś, że to była świńska grypa? Gratuluję!
              • ayran Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 22:19
                Tu pisanie dowolnych bzdur nic nie kosztuje. Może mieć trzy razy trzeci stopień specjalizacji jak prozodownicy pracy medycznej w ZSSR, może też na oko ocenić, jaki wirus spowodował śmierć pacjenta.
                • wariant_b Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 22:59
                  ayran napisał:
                  > może też na oko ocenić, jaki wirus spowodował śmierć pacjenta.

Czemu na oko?

Akurat w okresie spodziewanej pandemii świńskiej grypy wszystkie
                  podejrzane przypadki, a tym bardziej przypadki zgonów, były badane
                  na obecność tego wirusa. Zanim nie okazało się, że choroba jest
                  mniej niebezpieczna niż oceniano pierwotnie badano wszystkie osoby,
                  które mogły mieć kontakt z chorym - nawet pasażerów samolotu,
                  którym przyleciał do Polski. A jaka histeria była na Ukrainie.
                  • ayran Re: Balicki na ministra zdrowia 14.10.11, 06:45
                    I słyszałeś o czterech przypadkach zgonów na świńską grypę stwierdzonych w jednym szpitalu w Częstochowie?
                    • wariant_b Re: Balicki na ministra zdrowia 14.10.11, 10:05
                      ayran napisał:
                      > I słyszałeś o czterech przypadkach zgonów na świńską grypę stwierdzonych
                      > w jednym szpitalu w Częstochowie?

Szczerze mówiąc nie.

Ale o czterech przypadkach zgonów na grypę sezonową, zapalenie płuc czy raka
                      również nic nie słyszałem. A mimo to jestem przekonany, że miały miejsce.
                      Problem świńskiej grypy bardzo szybko zniknął z pierwszych stron gazet,
                      bo jednak nie mieliśmy pandemii tej choroby i temat przestał być medialny.
                      A Kopaczowej się upiekło, a nawet wyszła za wzór Polaka - patrioty.
                      • ayran Re: Balicki na ministra zdrowia 14.10.11, 10:10
                        Rzecz jest w tym, że kolega powyżej, przedstawiający się jako dwukroitny posiadacz drugiego stopnia specjalizacji, napisał, że w jego szpitalu miały miejsce cztery przypadki zgonów z powodu świńskiej grypy, co stwierdziły sekcje. Próbuję zweryfikować tę informację.
                        • wariant_b Re: Balicki na ministra zdrowia 14.10.11, 11:20
                          ayran napisał:
                          > w jego szpitalu miały miejsce cztery przypadki zgonów z powodu świńskiej grypy

Wydaje się to dużą liczbą, bo w skali kraju potwierdzonych zgonów było 182.
                          Inna sprawa, że grypa A(H1N1) została wyodrębniona w statystykach
                          medycznych dopiero z końcem listopada 2009, więc dane mogą być niepełne.
                          Sekcja nie jest potwierdzeniem występowania tej odmiany wirusa grypy,
                          potwierdzały ją badania laboratoryjne, niemniej objawowo występowały
                          spore różnice (w grypie sezonowej wiele jest zgonów w powodu wtórnej
                          infekcji bakteryjnej płuc, w A(H1N1) sama grypa zwykle była przyczyną zgonu).

Generalnie przebieg sezonu grypowego potwierdził, że stosowanie szczepień
                          profilaktycznych przeciwko A(H1N1) byłoby błędem.
                          • oloaxel Re: Balicki na ministra zdrowia 14.10.11, 11:32
                            O ile się nie mylę to już był ministrem zdrowia i co zrobił ?
                            • wariant_b Re: Balicki na ministra zdrowia 14.10.11, 12:44
                              oloaxel napisał:
                              > O ile się nie mylę to już był ministrem zdrowia i co zrobił ?

Pieprznął papierami, kiedy premier Miller powołał A. Naumana na szefa NFZ.
                              Zanim ponownie objął resort już za premiera Belki, szefa NFZ zmieniono
                              czterokrotnie, ale dopiero za Balickiego i Millera udało się opanować
                              bajzel w tej instytucji. Poniekąd służba zdrowia dotąd na tym bazuje.

W kwestii grypy - na topie nie była wówczas grypa świńska, a ptasia.
                              Ptasia grypa nie stwarzała zagrożenia epidemiologicznego dla ludzi
                              (przenosiła się z ptaków na człowieka, między ludźmi zarażenia były sporadyczne)
                              niemniej wykazywała bardzo wysoką śmiertelność. Zgodnie z zaleceniami WHO
                              zgromadziliśmy wówczas zapas leków przeciwko tej grypie. Przypadki grypy ptasiej
                              H5N1 miały miejsce w Polsce w 2006 roku (ministerstwem kierował prof. Religa).
                              Jeśli dobrze pamiętam, nie było stwierdzonych przypadków zakażenia ludzi.
              • kzet69 Re: Balicki na ministra zdrowia 14.10.11, 13:51
                Pacjentów diagnozowaliśmy PCR...
    • nightin.gale nigdy, on chcial pozabijac Polakow 13.10.11, 13:19
      świnskimi szczepionkami za ich własna kase. Zreszta on jest z formacji, która przegrala, wiec nie ma mowy. Arlukowicz moze byc dobry i uczciwy. Trzeba dac mu szanse.
      • full_marks Re: nigdy, on chcial pozabijac Polakow 13.10.11, 13:22
        Arlukowicz moze byc dobry i uczciwy. Trzeba dac mu szanse.

Dżizes....widzisz i nie grzmisz.Arłukowicz uczciwy i dobry?
        • nightin.gale Re: nigdy, on chcial pozabijac Polakow 13.10.11, 13:25
          na razie nie ma dowodów, ze nie jest uczciwy i dobry, ale to sie okaze.
      • kzet69 Re: nigdy, on chcial pozabijac Polakow 13.10.11, 13:29
        Kasa, fura i komóra oto uczciwość Arłukowicza, którą wykazał sprzedając się do PO...
        • olga_w_ogrodzie Re: nigdy, on chcial pozabijac Polakow 13.10.11, 13:35
          kzet69 napisał:

> Kasa, fura i komóra oto uczciwość Arłukowicza, którą wykazał sprzedając się do
          > PO...

to lepiej by tkwił w napieralskim SLD wiedząc, ze nie wykorzysta tam swej wiedzy i kompetencji ?
          • kzet69 Re: nigdy, on chcial pozabijac Polakow 13.10.11, 14:01
            Lepiej że przejadł kasę podatników tkwiąc na fikcyjnym stanowisku ministerialnym stworzonym na niecałe pół roku przed wyborami...
        • nightin.gale Nie upieram sie przy Arlukowiczu, moze masz racje 13.10.11, 13:48
          ale zdecydowanie jestem przeciw Balickiemu, ktory juz udowodnil, ze jest sprzedajna gadzina.
    • boblebowsky Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 13:22
      Bo, ponieważ.....? Tworzysz rząd ?
      • dupetek Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 13:31
        Palikotowi i jego fanom odwaliło i zachowują się jak główna siła sprawcza w polskim parlamencie:)))
        • nightin.gale Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 13:36
          Celem Palikota jest rozwalic sejm, wprowadzic w Polsce skrajna anarchie i wojny religijne. On niczego innego nie potrafi.
          • boblebowsky Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 13:39
            A skąd masz takie informacje?
            • nightin.gale Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 14:14
              z obserwacji jego poczynan. facetowi we lbie sie pomieszało z euforii zwyciestwa, ze poparlo go 5% polskich cpunow i pijaków.
              • boblebowsky Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 14:48
                Jarka jak widać poparło za to 15 % idiotów.
        • boblebowsky Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 13:36
          Taaa... trochę ich rzeczywiście ponosi, zwłaszcza samego Janusza z tym rządem fachowców.
          Dołączył do gry:))
          • dupetek Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 13:57
            Palikot rozdaje karty w rządzie:)))) Koń by się uśmiał:)
    • nightin.gale Balicki skrajny nieuczciwy nieudacznik 13.10.11, 13:30
      i stalinowiec, na zielona trawke, a nie do MZ.
      • full_marks Re: Balicki skrajny nieuczciwy nieudacznik 13.10.11, 13:32
        nightin.gale napisał:

> i stalinowiec, na zielona trawke, a nie do MZ.

Stalinowiec? a może leninowiec?
        • nightin.gale Re: Balicki skrajny nieuczciwy nieudacznik 13.10.11, 13:38
          raczej stalinowiec, bo chce wprowadzic terror medyczny w Polsce za kase Polakow w interesie farma mafii. Lenin był teoretykiem, Stalin praktykiem terroru.
      • tornson Re: Balicki skrajny nieuczciwy nieudacznik 13.10.11, 14:08
        nightin.gale napisał:

> i stalinowiec, na zielona trawke, a nie do MZ.
        Wyznawców kultu jednostki szukaj u swoich kumpli z prawej strony sceny politycznej, tam jest ich multum.
        • nightin.gale Re: Balicki skrajny nieuczciwy nieudacznik 13.10.11, 14:11
          tu nie chodzi o kult jednostki, tylko o terror medyczny, ktory Balicki chce wprowadzic w Polsce.
          • tornson Re: Balicki skrajny nieuczciwy nieudacznik 13.10.11, 20:20
            nightin.gale napisał:

> tu nie chodzi o kult jednostki, tylko o terror medyczny, ktory Balicki chce wp
            > rowadzic w Polsce.
            Opieka medyczna dla wszystkich, a nie garstki wybrańców, no straszliwy terror! :O
    • dupetek Balicki już miał swoje szanse! 13.10.11, 13:34
      Przecież potrzeba nowych, świeżych sił! Nieprawda Kzet?:)
    • haen2010 Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 13:39
      Komuś nieźle odbija z tym Balickim. Wygadana, ale przekupna i interesowna kreatura. Uwalił reformę zdrowia w interesie dyrektorów-lekarzy i ordynatorów.

Tam jedynie Miller wie, o co w tym burdelu chodzi i jak temu zaradzić.
    • wariant_b Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 13:40
      Byłaby to dobra inwestycja Tuska.

Przed służbą zdrowia wiele koniecznych zmian, a Kopaczowa tylko w mediach
      panuje nad sytuacją. Zdecydowanie lepiej sprawdza się w mówieniu, niż działaniu.
    • wlodzimierz.ilicz Balicki może zostac wyłącznie ministrem d/s 13.10.11, 13:42
      upowszechniania narkomanii.
      To domagał się niedawno aby np. młodzież mogła posiadać narkotyki na własny użytek.
      Niech ćpają, wolność jest.
    • nightin.gale Balicki jest tylko lobbystą farma mafii 13.10.11, 13:52
      o tym trzeba pamietać, on wykonczy Polakow, zeby te mafie mogly z nich wypic ostatnia kroplę krwi.
    • allspice Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 14:27
      kzet69 napisał:

Już był i niczego -poza gołosłownymi sloganami- nie zrobił. Jyz lepszy,bo młodszy Arłukowicz.
      • full_marks Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 14:30
        allspice napisała:

> kzet69 napisał:
        >
        > > Pod tym się podpisze wszystkimi czterema łapkami!!!!
        >
        > Już był i niczego -poza gołosłownymi sloganami- nie zrobił. Jyz lepszy,bo młods
        > zy Arłukowicz.

Zwłaszcza,że bardzo dużo uczynił na stanowisku wcześniejszym,które mu podarował Tusk.
        Mógłbyś nam przypomnieć co zrobił?
    • hummer Też się podpisuje 13.10.11, 17:00
      kzet69 napisał:

Ale Balicki nie przejdzie, bo związany zbyt mocno z SLD.

Z tego co wyczytałem jeździsz karetką, wiesz, jak to wygląda od środka. Ale bandy emerytów nie przekonasz. PO jest najlepsze, dlatego najlepszy minister zdrowia ma być marszałkiem sejmu? Pani Kopacz skończyła już zadanie.
      • wariant_b Re: Też się podpisuje 13.10.11, 18:24
        hummer napisał:
        > Ale Balicki nie przejdzie, bo związany zbyt mocno z SLD.

A można wiedzieć czym jest zbyt mocno związany?
        Podobnie jak Arłukowicz, Balicki pochodzi z SDPL Borowskiego.
        Niby też LiD, ale nie SLD. Wcześniej związany był z Unią Wolności.
      • ayran Re: Też się podpisuje 13.10.11, 21:16
        hummer napisał:

> Ale Balicki nie przejdzie, bo związany zbyt mocno z SLD.

Dowiedziałes się w końcu, kto to taki dr Balicki? No to sukces niebywały.

forum.gazeta.pl/forum/w,28,117833249,117876506,Re_SLD_winno_wystapic_z_wnioskiem_o_zmiane_ordyn.html
        • honeyr Re: Też się podpisuje 13.10.11, 23:08
          O, kolejny co sobie "notuje", co kto kiedy napisał.
          • ayran Re: Też się podpisuje 14.10.11, 06:56
            Myklisz się - to co pamiętam, pamiętam bez notowania, czy też "notowania", a do sprawdzena kiedy, wystarczy wyszukiwarka.
    • honeyr Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 17:36
      Jestem bardzo za.
    • etta2 Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 20:22
      Już był! I guano zrobił! Starczy!
      • xulu Re: Balicki na ministra zdrowia 13.10.11, 21:21
        nooo i kopacz byla gauno zrobila , nastepny przyjdzie i gauno zrobi czyli jestesmy w gaunie ;)
    • raj-no lobbysta farma-mafii Balicki na taczki! 14.10.11, 10:07
      moze byc mnistrem zdrowa swojego własnego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka