Dodaj do ulubionych

Palikot przypomina PiS

28.10.11, 16:35
Przynajmniej w sprawie książki Szczuki.
Pomijam już groteskowy fakt, że Szczuka zaraz będzie nową męczenniczką w walce o wolność tylko dlatego, że prywatna sieć księgarni przełożyła jej książkę z jednej półki na inną. Ale to, że Palikot rzuca się na wszystko jak sęp na padlinę, niestety bardzo przypomina mi niezdrową atmosferę za rządów PiSu, kiedy to też wszystko musiało mieć swój wymiar polityczny. Jak widać, nawet przełożenie książki na inną półkę w prywatnej księgarni, powoduje, że w chorym kraju chorzy politycy próbują molestować społeczeństwo swą aktywnością.
Czy ten kraj będzie kiedyś normalny i politycy uznają, że nie muszą się odnosić do wszystkiego, co się wydarzyło w kraju?
Obserwuj wątek
    • haen2010 Re: Palikot przypomina PiS 28.10.11, 16:44
      Chyba niesprawiedliwy jesteś. Jeżeli parę tysięcy dewotów organizuje akcję nagonki na Szczukę (pamiętasz tę spikerkę Rydzyka?), to nie mozna wobec tego kretyństwa zostać obojętnym. Ta obojetność ma swój wymiar - rządy mafii kościelnej i rabunek Polski bez precedensu w historii chrześcijaństwa.
      • wylogowany.pielegniarz Re: Palikot przypomina PiS 28.10.11, 16:56
        To nie pozostawaj obojętny, łap się za klawiaturę i ślij maile w tej sprawie. Tylko niech się durni politycy odwalą i przestaną się odnosić do spraw, do których nie muszą się odnosić. Już chyba wszystko obsrali w tym kraju swoimi komentarzami i złotymi myślami. Niech się zajmą tym, co powinni, a ludzie niech sami toczą między sobą spory przy okazji tego typu wydarzeń.
        • haen2010 Re: Palikot przypomina PiS 28.10.11, 17:04
          Maila oczywiście wyślę jak dostanę adres. Ale ty dalej nie kapujesz do jakiego stanu doprowadziły Polaków rządy solidaruchów i Kościoła. To właśnie dlatego, że ludzie bezmyślnie się godzili na przeróżne szantaże, że inaczej być nie może, że taki porządek rzeczy musi być.
          • wylogowany.pielegniarz Re: Palikot przypomina PiS 28.10.11, 17:12
            Sam chyba nie rozumiesz, że należysz najwyraźniej do tej nieszczęsnej części Polaków, którzy z różnych stron barykady politycznej oczekują, że politycy będą się odnosić do wszystkiego, co się wydarzyło. Może daj im jeszcze do skomentowania wiadomości z Pudelka? Uwierz mi, że zrobią to z największą przyjemnością, bo do tego niewiele trzeba, a jest okazja, żeby się wykazać.
            Ja tam jestem za normalnym państwem, z jak najmniejszą ilością, pojawiających się politycznych mord.
            • ploniekocica Re: Palikot przypomina PiS 28.10.11, 17:32
              Też tego nie lubię. To jest taki tabloidowy styl uprawiania polityki. Zresztą dziennikarze, czy raczej tak zwani dziennikarze, są przynajmniej częściowo za to odpowiedzialni. Jak się polityk trzy razy dziennie nie wypowie do mediów na dowolny temat tzn., że leniwy i nic nie robi, a jak pieprzy, za przeproszeniem, o wszystkim to geniusz i zbawiciel.
              Tymczasem sprawnie działające państwo powinno być jak sprawnie działająca lodówka - ciche i bezwonne, a nie jak telewizor nastawiony na kanał plotkarski.
              Palikot mówi o sprawach ważnych, ale cierpi na polityczne ADHD, a ci z ADHD mają to do siebie, że się skupić na niczym nie potrafią i się rozmieniają w związku z tym na drobne.
              • wylogowany.pielegniarz Re: Palikot przypomina PiS 28.10.11, 17:45
                ploniekocica napisała:

> Też tego nie lubię. To jest taki tabloidowy styl uprawiania polityki. Zresztą d
                > ziennikarze, czy raczej tak zwani dziennikarze, są przynajmniej częściowo za to
                > odpowiedzialni. Jak się polityk trzy razy dziennie nie wypowie do mediów na do
                > wolny temat tzn., że leniwy i nic nie robi, a jak pieprzy, za przeproszeniem, o
                > wszystkim to geniusz i zbawiciel.
                > Tymczasem sprawnie działające państwo powinno być jak sprawnie działająca lodów
                > ka - ciche i bezwonne, a nie jak telewizor nastawiony na kanał plotkarski.

Tutaj zgadzam się całkowicie.

> Palikot mówi o sprawach ważnych, ale cierpi na polityczne ADHD, a ci z ADHD maj
                > ą to do siebie, że się skupić na niczym nie potrafią i się rozmieniają w związ
                > ku z tym na drobne.

A tutaj nie, jeśli do tych ważnych spraw zaliczasz sprawę z książką Szczuki. Bez względu na to, jakie ma się zdanie o Szczuce i jej poglądach, to książka ma prawo być wydana, ludzie mają prawo ją oceniać, a EMPIK ma prawo sobie ją przekładać, jeśli uzna na podstawie maili od obywateli, że tak będzie lepiej. Możemy stwierdzić, że EMPIK się ugiął. I dobrze. Jedni się ugną pod presją społeczną w tę stronę a inni w drugą. Tak to działa przy takich sprawach. Nie widzę tutaj pola dla polityków. Bez względu na to czy w poważnej formie mieliby to robić czy też w całkowicie niepoważnej.
                • ploniekocica Re: Palikot przypomina PiS 28.10.11, 18:22
                  W drugiej części nie do końca się zrozumieliśmy, albo ja się nieprecyzyjnie wyraziłam Te ważne sprawy to np wychowanie seksualne młodzieży, antykoncepcja i aborcja. Polityk może, a nawet powinien o tym rozmawiać, ale nie w kontekście doraźnej awantury. Tu masz całkowitą rację.
                  Z niektórymi problemami warto poczekać, zebrać odpowiednie argumenty (w tym także może i tę książkę) i przedstawić problem, anie stawiać na doraźna medialną awanturę.
                  Zresztą ja jestem absolutna orędowniczką porządnego informacyjnego, a nie ideowego wychowania seksualnego w szkołach (świadomie piszę seksualnego , a nie do życia w rodzinie, ale śmiem przypuszczać, że gdyby nie awantura o książkę Szczuki Palikotowi nawet przez głowę by nie przeszła propozycja włączania jej do kanonu podręczników. Nie mówiąc o tym, że to dzika akcja - najpierw książka o aborcji, a gdzie inne aspekty życia seksualnego?
                  Ta książka jest zapewne książką jakiejś części młodzieży bardzo potrzebna, ale większości są potrzebne inne książki na podobne choć mniej ostateczne tematy i lekcje prowadzone przez osoby kompetentne, a nie jak w liceum mojego dziecka (centrum Warszawy) przez samotną katechetkę w średnim wieku, która zabrania używać słowa seks, a nakazuje w tym miejscu stosować termin kopulacja.
                  • wylogowany.pielegniarz Re: Palikot przypomina PiS 28.10.11, 19:14
                    No to generalnie się zgadzamy. Ale ten fragment mnie rozwalił:

> przez samotną katechetkę w średnim wieku, która zabrania używa
                    > ć słowa seks, a nakazuje w tym miejscu stosować termin kopulacja.

Bardziej bym się spodziewał czegoś w stylu "akt boży w celu nadania nowego życia":)
                    • ploniekocica Re: Palikot przypomina PiS 28.10.11, 19:31
                      Nie powiem Ci, co dalej mówiła, bo była to pierwsza i jedyna lekcja, na której było moje dziecko.
                      Podobnie jak ponad polowa jego klasy, z różnych powodów. Jako, że wychowuję go (to facet jest) bez ojca to bardzo chciałam, żeby ktoś sensowny z nim na ten temat porozmawiał (mimo, że dawno uświadomiony rzecz jasna jest), ale po tym dictum bez wyrzutów sumienia podpisałam deklarację o zrzeczeniu się przywileju uczęszczania syna na tego typu zajęcia. Także dla dobra w/w katechetki :)

"W przyrodzie tak już jest, że jak coś jest małe, cherlawe i niezbyt mądre, to musi być jadowite" R.Kipling
                      • ploniekocica A poza tym 28.10.11, 19:37
                        akt boży w celu powołania to jest po ślubie, a seks, który ma być z definicji przyjemny to jest zwierzęca kopulacja.
                        • gat45 Re: A poza tym 28.10.11, 21:41
                          Uczona kobita z tej katechetki. Mogła nakazać używania słowa "parzenie się"
            • haen2010 Re: Palikot przypomina PiS 28.10.11, 18:06
              Nie lubię takiego pitolenia, że to Palikot uczynił politykę tabloidową. On taką zastał i musiał taką wygrywać. Ja tylko przypomnę, że ostatni rok media Palikota albo olewały, albo pokazywały z krzywą gębą. Dopiero sobie przypomnieli, gdy się zorientowano, że będzie w sejmie na bank.
              • wylogowany.pielegniarz Re: Palikot przypomina PiS 28.10.11, 19:19
                haen2010 napisał:

> Nie lubię takiego pitolenia, że to Palikot uczynił politykę tabloidową.

Nic takiego nie napisałem. Przecież wyraziłem się precyzyjnie, że jest to ogólnie polska choroba, na której żerują głupi politycy, mogący się(często tylko) w ten sposób wykazać.
          • kzet69 Re: Palikot przypomina PiS 28.10.11, 17:52
            www.petycjeonline.pl/petycja/petycja-w-sprawie-przeniesienia-ksiazki-duza-ksiazka-o-aborcji-do-dzialu-dla-dzieci-i-mlodziezy/523
            Oto link do adresu.
          • wkkr qrna heniek! 28.10.11, 18:04
            adresu do empiku znaleźć nie potrafisz!?
            Kup sobie psa przewodnika!
      • wkkr Odmawiasz dewotom prawa do 28.10.11, 18:03
        wyrażania swoich poglądów oraz lobbowania za rozwiązaniami które im odpowiadają!?
        Przecież to jest zamordyzm!
        Heniu PiS chciał tak samo rządzić tylko od innymi hasłami.
    • taziuta A Tusk to nie? :/ 28.10.11, 16:47
      wylogowany.pielegniarz napisał:

> /.../, niestety bardzo przypomina mi niezdrową atmosferę za rządów PiSu, kiedy to też
      > wszystko musiało mieć swój wymiar polityczny. /.../ chorym kraju chorzy politycy próbują
      > molestować społeczeństwo swą aktywnością.

Gwoli sprawiedliwości dodajmy, że w tym chorym kraju do chorych polityków należy też nasz premier Tusk. Patrz dopalacze, patrz kastrowanie pedofilów, patrz walka z hazardem. Tylko media jakiś temat poruszą, już Tusk leci rozwiązywać go ustawowo...
      • wylogowany.pielegniarz Re: A Tusk to nie? :/ 28.10.11, 16:52
        Walki z dopalaczami w taki sposób, jak się to odbywało, nie popierałem, podobnie jak walki z hazardem. Co nie zmienia faktu, że przykłady podane przez Ciebie mają się nijak to tego, o czym ja piszę. Hazard, dopalacze czy pedofilia to są jak najbardziej tematy, których regulacja leży w gestii państwa. Bez względu na to, gdzie ustali się granice. Natomiast ciągłe odnoszenie się polityków do jakichś wydarzeń spoza świata polityki, jest po prostu chore.
        • olga_w_ogrodzie Re: A Tusk to nie? :/ 28.10.11, 17:19
          porównywać takie tematy z polożeniem książki na półce w EMPiKu, to niezłe jest.
          • joannabarska Patrzcie szerzej! 28.10.11, 17:28
            Wbrew pozorom nie jest to sprawa tylko tej ksiązki, ale nie wszyscy patrzą poza klawiaturę kompa...
            • wylogowany.pielegniarz Re: Patrzcie szerzej! 28.10.11, 17:35
              joannabarska napisała:

> Wbrew pozorom nie jest to sprawa tylko tej ksiązki, ale nie wszyscy patrzą poz
              > a klawiaturę kompa...
          • taziuta Re: A Tusk to nie? :/ 28.10.11, 17:41
            olga_w_ogrodzie napisała:

> porównywać takie tematy z polożeniem książki na półce w EMPiKu, to niezłe jest.

Jak zwykle nie chyciła o co idzie...
            Chorzy politycy reagują na tematy podnoszone przez media, zamiast odwrotnie.
            Media podnoszą tematy - Tusk reaguje. Teraz Olga już zrozumiała? :/
        • hummer Czy państwo ma decydować z kim gram w brydża? 28.10.11, 19:03
          wylogowany.pielegniarz napisał:

> Walki z dopalaczami w taki sposób, jak się to odbywało, nie popierałem, podobni
          > e jak walki z hazardem. Co nie zmienia faktu, że przykłady podane przez Ciebie
          > mają się nijak to tego, o czym ja piszę. Hazard, dopalacze czy pedofilia to są
          > jak najbardziej tematy, których regulacja leży w gestii państwa.

Spotykam się ze znajomymi i ustalamy, że gramy po 10gr za punkt. Łamiemy prawo. Czy tym się winno zajmować państwo?
          • wylogowany.pielegniarz Re: Czy państwo ma decydować z kim gram w brydża? 28.10.11, 19:11
            hummer napisał:

> Spotykam się ze znajomymi i ustalamy, że gramy po 10gr za punkt. Łamiemy prawo.
            > Czy tym się winno zajmować państwo?

Przecież napisałem, że nie chodzi o to, gdzie postawić granicę, bo to całkiem inna dyskusja, ale o to, że jakieś regulacje leżą w gestii państwa. Chyba, że uważasz, że na przykład dzieci powinny móc obstawiać pieniądze u bukmachera.
    • woda_woda A swoją drogą jest to żenada: 28.10.11, 18:04
      "Rzeczniczka informuje, że ''Duża książka o aborcji'' stoi na półce edukacja dla młodzieży zgodnie z klasyfikacją dokonaną przez wydawcę i z intencją autorek książki. Ale będzie przeniesiona na inne regały, co jest ''wyjściem naprzeciw odbiorcom, którzy protestują przeciw obecnej klasyfikacji''. Zmiana działu nastąpi do końca października."
      wyborcza.pl/1,75478,10543824,Empik_usunie_ksiazke_o_aborcji_z_regalu_dla_mlodziezy.html
      Jeśli teraz empik dostanie dwa razy więcej maili z opinią przeciwną, znów książkę przestawi na swoje miejsce - czyli tam, gdzie stała uprzednio?
      Empik się wygłupił, jak dla mnie.

A Palikot to inna para butów :)
      • 8macek Re: A swoją drogą jest to żenada: 28.10.11, 18:45
        ja bym zaproponował aby wysłać tysiące maili z żądaniem przeniesienia całej literatury związanej z religią do działu "literatura fantasy". ciekawe co by zrobili wtedy ci idioci z empiku.
        • taziuta Re: A swoją drogą jest to żenada: 28.10.11, 18:50
          8macek napisał:

> ja bym zaproponował aby wysłać tysiące maili z żądaniem przeniesienia całej literatury
          > związanej z religią do działu "literatura fantasy". ciekawe co by zrobili wtedy ci idioci z
          > empiku.

Zawołaliby egzorcystę, lub zainstalowali lepszy filtr anty-spamowy, zależnie od oddziału i rodzaju/mocy wiary jego kierownika. ;)
    • wkkr Palikot stosuje pisowskie metody 28.10.11, 18:08
      a własciwie bolszewickie metody uprawiania polityki.
      Najciekawsze to to że podobno u Palikota panuje taki sam zamordyzm jak w PiS.
      Ciekawe jakie weksle podplisali jego posłowie......
    • piq też mam takie wrażenie,... 28.10.11, 20:56
      ...PiS też jest Ruchem Poparcia Jarosława; podobna jest też droga polityczna Palikota i Kaczyńskiego - obydwaj startowali z dokładnie odwrotnych pozycji w stosunku do tych, które zajęli - Kaczyński J. był lewicującym warszawskim inteligentem, ale z powodu zbyt dużej konkurencji do sławy stworzył sobie elektorat tradycjonalno-niezadowolono-przerażony i na tym jedzie od jakiegoś czasu, robiąc w konia prawicowych publicystów; Palikot był prawicowym religiantem, ale z powodu zbyt dużej konkurencji stworzył sobie elektorat postępacko-cyrkowo-libertyński i na tym przez jakiś czas pojedzie, robiąc w konia lewicowych publicystów.

A tak naprawdę to dwaj pośledniej inteligencji goście z kompleksami, a bez zahamowań.
    • trevik Re: Palikot przypomina PiS 29.10.11, 00:30
      W kontekście bolszewickich metod deptania odmienności światopoglądowej faktycznie nie różni się specjalnie od Kaczyńskiego,

T.
    • notozobaczymy EMPiK i Palikot robią przecież reklamę 29.10.11, 01:14
      książce, która pewnie kiepsko się sprzedawała...

A ciemny lud...? ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka