Dodaj do ulubionych

"ciemny lud to lupi" vs "brałem udział w tym

04.12.11, 07:29
....durnym klipie".

Dlaczego jedna z tych wypowiedzi była gigantycznym skandalem a druga w sumie przeszła bez echa.

Abstrahując od tego, że wypowiedź o ciemnym ludzie słyszały 4 osoby niechętne PiS-owi a wypowiedź o durnym klipie kilkadziesiąt osób o zapewne różnych poglądach politycznych. Przyjmijmy, że obie są rzeczywiste.

W pierwszym wypadku jest to wypowiedź w prywatnej (przynajmniej w założeniu jednej ze stron) rozmowie, w drugim wypowiedź publiczna.
W pierwszym wypadku mówił polityczny outsider (w tym konkretnie momencie poza PiS), w drugim prominentny polityk PO.

Można przyjąć dwa różne założenia.
Albo uznamy, że kampania wyborcza rządzi się swoimi prawami a jej adresatami są tępe i nieuświadomione masy. Z których następnie można się w gronie osób "na poziomie" ponatrząsać.
Albo wymagamy od polityków uczciwości i jakiekolwiek przejawy cynizmu ostro napiętnujemy.

Jeśli wobec jednej partii - przypadkiem rządzącej - stosuje się zasadę nr1 a wobec innej - obecnie w opozycji, bez szans na objęcie rządów - zawsze zasadę nr 2 to nie jest w porządku.
Obserwuj wątek
    • ponte_aronte strasznie naciągane 04.12.11, 08:33
      Kuerski obraził wyborców i obnażył swój cynizm, spisek trójki dziennikarzy jest nieprawdopodobny
      Lewandowski po prostu wyraził się lekceważąco o klipie, w którym uczestnictwo mu zarzucano, pomniejszył jego znaczenie
      na tej podstawie zaczynasz snuć wydumane analogie, tylko po co?
      • mariner4 Tylko cynizm! 04.12.11, 11:30
        Co do meritum to miał rację. Ciemniacy to kupili.
        M.
    • spokojny.zenek Re: "ciemny lud to lupi" vs "brałem udział w tym 04.12.11, 09:04
      Żałosny jesteś, robiąc coś takiego.
    • allspice Re: "ciemny lud to lupi" vs "brałem udział w tym 04.12.11, 09:11
      "Durny',to przesada:) Lewandowski składał obietnice pomocy dla Polski - 300 mid piechotą nie chodzi.Mamy sporo potrzeb i stąd klip był dobrą zachętą dla niezdecydowanych wyborców.
      A wyborcy PO - bez klipu- wiedzieli na kogo zagłosują.
      • piotr7777 Re: "ciemny lud to lupi" vs "brałem udział w tym 04.12.11, 11:26
        > "Durny',to przesada:) Lewandowski składał obietnice pomocy dla Polski - 300 mi
        > d piechotą nie chodzi

...oczywiście z tym zastrzeżeniem, że w Polsce będzie rządzić PO. Bo w innym wypadku p. Lewandowski w ramach swoich kompetencji eurokomisarza postara się aby tej pomocy nie było.
        Takie przynajmniej jest logiczne założenie faktu udziału członka KE, którego mandat jest niezależny od wyniku wyborów parlamentarnych w klipie wyborczym. I który - przynajmniej formalnie - reprezentuje całą UE a więc jest niejako poza bieżącą krajową polityką.
        Co innego gdyby powiedział np, "głosujcie na PO, to fajni ludzie i zbudują nową Polskę" - wtedy można by uznać, że po prostu promuje partię, z której się wywodzi. Jeśli jednak mówi o rzeczach należących do jego kompetencji można odnieść wrażenie, że świadomie miesza pewne porządki.
        • allspice Re: "ciemny lud to lupi" vs "brałem udział w tym 04.12.11, 20:34
          >Jeśli jednak mówi o rzeczach należących do jego kompetencji można odnieść wrażenie, że świadomie miesza pewne porządki<

Lewandowski nic nie mieszał:-) tylko napomknął o ewentualnejpomocy UE dla Polski.
          Nie ucieszyło to ciebie? Nic dziwnego,jesteś wyborcą PiS ,a oni nie życzą Polsce dobrze:(
    • ukos Lewandowski nie mówił, że lud jest durny 04.12.11, 20:43
      piotr7777 napisał:

> ....durnym klipie".
      >
      > Dlaczego jedna z tych wypowiedzi była gigantycznym skandalem a druga w sumie pr
      > zeszła bez echa.

Powiedział też, że Polska ma być może do wzięcia nawet większą kasę niż ta, o której była mowa w durnym klipie.
    • haen2010 Mizdrzenie się 04.12.11, 20:54
      Stary numer. Mówił do studentów. Dowartościował ich, uważa za coś lepszego od ciemnego pospólstwa. Takie tam prostackie i chamskie puszczanie oka jednego z "elity" do "przyszłych elit".
      • venus99 Re: Mizdrzenie się 05.12.11, 10:06
        bez przesady.dzisiejsi studenci niewiele różnią się od ciemnego pospulstwa.nie ma potrzeby puszczać do nich oka.
        • venus99 Re: Mizdrzenie się 05.12.11, 10:07
          ÓÓÓÓÓÓÓ oczywiście.cisnienie-982,może to dlatego?
        • ukos Żeczywiście, one piszom "pospulstfo" 05.12.11, 10:30
          venus99 napisał:

> ciemnego pospulstwa
    • mietowe_loczki Re: "ciemny lud to lupi" vs "brałem udział w tym 05.12.11, 10:01
      piotr7777 napisał:

> ....durnym klipie".
      >
      > Dlaczego jedna z tych wypowiedzi była gigantycznym skandalem a druga w sumie pr
      > zeszła bez echa.

Jest na to jedna prosta prawdziwa zwyczajna ludzka odpowiedź: bo nikt was nie lubi. Im prędzej to zrozumiesz, tym szybciej przestaniesz zadawać takie pytania.
      • ayran Re: "ciemny lud to lupi" vs "brałem udział w tym 05.12.11, 10:25
        To też nie tak.
        Nick piotr7777 nie jest zwolennikiem jakiejś partii - on po prostu jest wrogiem PO.
        Ponieważ mam długi staż na FK i nienajgorszą pamięć, więc pamiętam nicka piotr7777 jako zwolennika ministra Jaskierni i przeciwnika PO (a zarazam Lecha Kaczyńskiego jako MS, który w tamtych dawnych czasach mógł się wydawać sojusznikiem PO). Tak że to nie nicka piotr7777 nie lubią, tylko nick piotr7777 nie lubi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka