Dodaj do ulubionych

Litwin nie chce Polaka za sąsiada

05.01.12, 15:06
Nie wiem jak wam, ale mi się zrobiło przykro... Kicha straszna. Nie wiem czym możemy im się odwdzięczyć...chyba tylko ocenzurowaniem inwokacji Pana Tadeusza:-) A tak poważnie - smutne to.

W ciągu ostatnich lat pięciokrotnie wzrosła liczba Litwinów, którzy nie chcą mieszkać obok Polaka. Mniej akceptowani są tylko Romowie.

51 proc. Litwinów nie chce mieszkać w sąsiedztwie Polaków - wynika z sondażu GfK Custom Research Baltic, o którym informuje miesięcznik "IQ". 24 proc. respondentów nie życzy sobie sąsiedztwa Polaków w "żadnym wypadku", a 27 proc. - "raczej by nie chciało". Dla porównania: w 2008 roku Polaków za sąsiadów nie chciało 9,5 proc. mieszkańców Litwy.

Największy dystans do Polaków w ostatnim sondażu wykazali mieszkańcy Szawli i Kłajpedy, gdzie Polacy stanowią znikomy procent. Autor publikacji Tomas Janeliunas odnotowuje, że "takie tendencje powinny niepokoić litewskich polityków, którzy ciągle usiłują twierdzić, iż napięcie między Litwą a Polską jest kwestią poszczególnych polityków i nie wpływu na społeczeństwo".

"Należy uznać, że emocje, które dominują w środowisku politycznym, udzielają się nie tylko mediom, ale mają też wpływ na opinię publiczną" - napisał Janeliunas. Zwrócił uwagę, że "w ostatnim sondażu Polacy wyprzedzili nawet Żydów".

Sąsiedztwa Żydów nie życzy sobie 45 proc. respondentów, 20 proc. nie chce mieć za sąsiadów Rosjan, 14 proc. Estończyków i 11 proc. Łotyszy. Najmniej pożądaną grupą sąsiadów na Litwie pozostają Romowie. Nie chce ich mieć w pobliżu 87 proc. Litwinów.

Sondaż został przeprowadzony w listopadzie ubiegłego roku drogą internetową. Wzięło w nim udział 1714 osób.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,10917705,Wiekszosc_Litwinow_nie_chce_Polaka_za_sasiada__Ogromny.html
Obserwuj wątek
    • ayran sondaż drogą internetową... 05.01.12, 15:15
      ... fakt, że Litwini za Polakami nie przepadają, ale wiarygodność takiego badania jest żadna.
      No i to Szawle (Siaulai) - pewnie ze trzydziestu respondentów się wypowiedziało.
      • ex.mila Re: sondaż drogą internetową... 05.01.12, 15:18
        ayran napisał:

> ... fakt, że Litwini za Polakami nie przepadają, ale wiarygodność takiego badan
        > ia jest żadna.
        > No i to Szawle (Siaulai) - pewnie ze trzydziestu respondentów się wypowiedziało
        > .
        >

A już zaczęłam szukać winy w sobie. Cieszę się, ze mogę porzucić ten proces.
        • trevik Re: sondaż drogą internetową... 05.01.12, 15:23
          > A już zaczęłam szukać winy w sobie.

W sobie???? Rozejrzyj się po forum i dostrzeż ilu głupków jest na tym świecie - ich należy od razu zignorować. Znamienne, że Polakom udało się wyprzedzić w badaniu "nawet Żydów",

T.
          • ex.mila Re: sondaż drogą internetową... 05.01.12, 15:25
            trevik napisał:

> > A już zaczęłam szukać winy w sobie.
            >
            > W sobie????

Tak mam. Przy byle okazji robię rachunek sumienia:-)

• ex.mila Re: sondaż drogą internetową... 05.01.12, 15:26
            trevik napisał:
            Znamienne, że Polakom udało się wyprzedzić w ba
            > daniu "nawet Żydów",
            >
            Masz rację... tak, to faktycznie znamienne...
          • ayran Re: sondaż drogą internetową... 05.01.12, 15:28
            To jest w ogóle piękna ankieta. Pytają na przykłąd o Amerykanów, a większoć kojarzonych przez Litwinów Amerykanów to najpewniej koszykarze NBA, ew. koszykarki z klubów litewskich, nie ma za to pytania o Niemców czy (sąsiadów) Białorusinów.
            • ex.mila No to roboczo przyjmijmy 05.01.12, 17:23
              że jednak nas lubią, tylko nie potrafią tego okazać.
              • ayran Re: No to roboczo przyjmijmy 05.01.12, 21:26
                Oczywiście, że nas nie lubią, z tym ze trudno byłoby wskazać nację spośród naszych sąsiadów, której przedstawiciele oceniają nas lepiej, niż my ich. Przykładowo - my lubimy Czechów (w takich badaniach są z reguły w ścisłej czołówce), natomiast Czesi nas - tak sobie. Z Niemcami, Rosjanami i Węgrami też jesteśmy na minusie. Być może kochają nas Gruzini, ale to nie sąsiedzi, przynajmniej (lub jak się to mówi tu i ówdzie - bynajmniej) na razie.
                • axyzaa To kto nas lubi bezwarunkowo? 05.01.12, 21:29
                  Musi być taki ktoś, proszę, nie pozbawiaj mnie złudzeń.
                  • ayran Re: To kto nas lubi bezwarunkowo? 05.01.12, 21:31
                    Dlaczego musi?
                    • axyzaa Re: To kto nas lubi bezwarunkowo? 05.01.12, 21:36
                      ayran napisał:

> Dlaczego musi?

Na przykład dlatego, że jesteśmy organizatorami Euro 2012. Czy to nie wystarczajacy powód?
                      • ayran Re: To kto nas lubi bezwarunkowo? 05.01.12, 21:37
                        W takim razie lubią nas Rosjanie, Grecy i Czesi.
                        • axyzaa Re: To kto nas lubi bezwarunkowo? 05.01.12, 21:41
                          ayran napisał:

> W takim razie lubią nas Rosjanie, Grecy i Czesi.

Ja też ich lubię, i mam nadzieję, ze nam dokopią.
          • czarny.niepejsaty Re: sondaż drogą internetową... 05.01.12, 15:35
            trevik napisał:
            Znamienne, że Polakom udało się wyprzedzić w ba
            > daniu "nawet Żydów",

51/45

Litwini to nie głupki wiejskie
    • zbigniews1934 Re: Litwin nie chce Polaka za sąsiada 05.01.12, 17:40
      Przypuszczam ze ten sondaz według publikacji gazety jest wynikoem prowadzonej z rozmysłem rzadu litewskiego nacjonalistycznej teori depolinizacji mniejszosci narodowej na Litwie chyba w dowod wdziecznosci za pomoc Polski w ucieczce Litwy z okupacji sowieckiej i wejscia jej do NATO oraz Uni Europejskiej.Niestety przesladowanie władz litewskich w stosunku do mniejszosci polskiej zamieszkałej na Litwie jest nie tylko znany w Polsce ale jakos nasz rzad mimo licznych usiłowan pozwala aby nasz kiedys przyjazny sasiad stał sie obecnie naszym wrogiem.Sdze ze kłamstwa nacjonalistycznych władz litewskich w stosunku do mniejszosci polskiej oraz naszego rzadu polskiego przekroczyły juz akceptowalne granice w UNI Europejskiej.
      • ex.mila Re: Litwin nie chce Polaka za sąsiada 05.01.12, 17:44
        nasz rzad mimo licznych usiłowan pozwala aby nasz kiedys przyjazny sasiad stał sie obecnie naszym wrogiem.

A co według ciebie nasz rząd powinien zrobić?
        • venus99 Re: Litwin nie chce Polaka za sąsiada 05.01.12, 18:29
          wybudować Litwinom rafinerię,elektrownię atomową i dalej pozwalać na okradanie i prześladowanie Polaków z wileńszczyzny
          • ex.mila Re: Litwin nie chce Polaka za sąsiada 05.01.12, 18:48
            venus99 napisał:

> wybudować Litwinom rafinerię,elektrownię atomową i dalej pozwalać na okradanie
            > i prześladowanie Polaków z wileńszczyzny

To na początek...żeby ich chociaż trochę obłaskawić
      • piq Litwini się zdziwili,... 05.01.12, 18:56
        ...bo do katastrofy smoleńskiej byli pod szczególną ochroną śp. Lecha Kaczyńskiego. Korzystali na ful z jego polityki zagranicznej, na której się nie znał i którą prowadził na podstawie "Trylogii" i "Czterech pancernych" (Longinus dobry - Litwini dobrzy, Grigorij Saakaszwili dobry - Michaił Saakaszwili dobry). Litwini Lecha Kaczyńskiego przyjmowali z pompą, oprowadzali go tam i siam, karmili go, poili i zginali się w ukłonach, a tymczasem rosły prześladowania Polaków litewskich - od zmiany granic okręgów wyborczych, żeby jak najmniej Polaków weszło do litewskiego sejmu przez odcięcie dojazdu do rafinerii w Możejkach (własność Orlenu) po zamykanie szkół polskich dzisiaj. Jednocześnie korzystali z polskiej ochrony powietrznej w ramach NATO, bo oni praktycznie nie mają lotnictwa. Lech Kaczyński w stosunku do Litwinów chętnie zapominał o zbrodniach szaulisów na obywatelach polskich.

Zasługą Sikorskiego jest pokazanie Litwinom ich miejsca. Mogą nie chcieć Polaka-sąsiada, ale mają mu zapewnić jego prawa takie same jak mają Litwini w Polsce. Inaczej Polska będzie wykorzystywała odpowiednie instrumenty polityczne i ekonomiczne, żeby ustalić wzajemne stosunki na odpowiednim poziomie. Litwa jest mała, podgrzewanie nacjonalizmu litewskiego jest na pewno na rękę Rosji, ale muszą chłopaki wybrać: albo Polska i UE, albo Rosja. Litwa bez Polski w UE nie istnieje.

Litwini zresztą sami u siebie dyskryminują Żmudzinów (około pół miliona ludzi, dwa razy więcej niż Polaków, deklaruje się jako Żmudzini, co jest przez władze litewskie niedozwolone), albowiem dzisiejsza "litewskość" jest sztucznym XIX-wiecznym tworem carskiej ochrany, zrobionym na bazie chłopskiego dialektu auksztockiego po to, by zatrzymać i odwrócić polonizację oraz zniszczyć wpływy polskojęzycznych elit. "Auksztockość" jako "litewskość" wyklucza istnienie "żmudzkości" - wszyscy mianowicie na Litwie według doktryny "litewskości" mają być auksztoccy i koniec. Dlatego też Żmudzini, którzy mieli w I Rzeczpospolitej ogromną autonomię i ochoczo brali udział w powstaniach 1831 i 1863, są na Litwie wyklęci.

Jeszcze trochę pokrzyczą, potem zaczną pochlipywać i się skarżyć, a potem może dojdą do rozumu. Prawda jest taka, Zbigniewie, że Litwa nigdy nie była Polsce przyjazna, raczej Polskę wykorzystywała. Trzeba im pokazać, kto kogo bardziej potrzebuje i kto w tym układzie powinien być grzeczny. Litwini w Polsce mają pełnię praw. Polacy na Litwie - nie.
    • szmul.bender Re: Litwin nie chce Polaka za sąsiada 05.01.12, 18:09
      wszyscy moi sasiedzi w bloku to Polacy - wiec sie Litwinom nie dziwie
    • 12doninten Komuś wyraznie zależy na skłóceniu Słowian 05.01.12, 18:55
      jak myślicie komu?
      • ex.mila Komu? 05.01.12, 19:52
        Nie mam pojęcia a ciekawa jestem bardzo.
      • mariner4 Litwini to nie słowianie 05.01.12, 19:54
        kmiocie.
        M.
      • ayran Re: Komuś wyraznie zależy na obrażeniu Litwinów 05.01.12, 19:55
        Myślisz że oni by chcieli być uważanymi za Słowian?
        • axyzaa Pomijając to, ze Litwini nie są Słowianami 05.01.12, 21:24
          komu zależy na skłóceniu Słowian? Umieram z ciekawości.
          • ayran Re: Pomijając to, ze Litwini nie są Słowianami 05.01.12, 21:32
            Najpewniej jakimś nie-Słowianom. I nie-katolikom.
            • axyzaa Re: Pomijając to, ze Litwini nie są Słowianami 05.01.12, 21:34
              ayran napisał:

> Najpewniej jakimś nie-Słowianom. I nie-katolikom.

Że też im się chce...
      • ukos Chyba Litwinom 05.01.12, 21:33
        12doninten napisała:

> jak myślicie komu?

A może i innym Bałtom.
        • ferro2 Re: Chyba Litwinom 05.01.12, 21:37

za chwile nikt nie bedzie chcial miec sasiada polaka, gdzie nie poczytac, pija, kradna, zalamka.

Nie jestem idealna ale....idealnie sobie z tym radzę.
    • lump-1 Re: Litwin nie chce Polaka za sąsiada 05.01.12, 21:43
      axyzaa napisała:

> Nie wiem jak wam, ale mi się zrobiło przykro... Kicha straszna. Nie wiem czym m
      > ożemy im się odwdzięczyć...chyba tylko ocenzurowaniem inwokacji Pana Tadeusza:-
      > ) A tak poważnie - smutne to.

A kto/jaka nacja - Nas czyli Polaków lubi ?
      Przecież my nie lubimy samych siebie.
      • ex.mila Re: Litwin nie chce Polaka za sąsiada 05.01.12, 22:12

W pewnym sensie lubię siebie, chociaż z drugiej strony za sobą nie przepadam.

Skąd Litwini o tym wiedzą?
        • lump-1 Re: Litwin nie chce Polaka za sąsiada 05.01.12, 22:17
          ex.mila napisała:

>
          > W pewnym sensie lubię siebie, chociaż z drugiej strony za sobą nie przepadam.
          >
          > Skąd Litwini o tym wiedzą?

To nie jest wiedza tajemna- Litwini znają Polaków od dawna, bardziej nie lubią tylko Ruskich.
          • ex.mila Re: Litwin nie chce Polaka za sąsiada 05.01.12, 22:21
            lump-1 napisał:

> ex.mila napisała:
            >
            > >
            > > W pewnym sensie lubię siebie, chociaż z drugiej strony za sobą nie przepa
            > dam.
            > >
            > > Skąd Litwini o tym wiedzą?
            >
            > To nie jest wiedza tajemna- Litwini znają Polaków od dawna, bardziej nie lubią
            > tylko Ruskich.

i "Żydów "jak się okazało w ankiecie.
            • lump-1 Re: Litwin nie chce Polaka za sąsiada 05.01.12, 22:24
              ex.mila napisała:

> i "Żydów "jak się okazało w ankiecie.

Skoro tak jest w ankiecie to tak musi być.

• jola.iza1 Re: Się dziwisz? 05.01.12, 21:51
      Gdy pomijając historię, takie kwiatki sadzi Prezydent Polski?
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,10250170,_Polska_bez_Litwy_moglaby_egzystowac__Litwa_bez_Polski.html
      • venus99 Re: Się dziwisz? 05.01.12, 21:59
        nie da się ukryć-powiedział prawdę.ale trzeba było to wykorzystać w odpowiednim czasie.teraz to już jest za późno i można co najwyżej uprzykrzyć im życie.więc zróbmy to!
        • jola.iza1 Re: Się dziwisz? 05.01.12, 22:05
          Komu? No komu chcesz, kogo namawiasz?
          • venus99 Re: Się dziwisz? 06.01.12, 12:04
            oczywiście Litwinom-zacząłbym od sprzedazy rafinerii Rosjanom.namawiam wszystkich.jak Kuba bogu tak bóg Kubie.
    • mariner4 PiSuarów też buym nie chciał 06.01.12, 12:10
      Śmierdzą z daleka.
      M.
      • x2468 Re: PiSuarów też buym nie chciał 06.01.12, 15:32
        Ja tam wole sąsiada Cygana,Niemca,Rosjanina czy Żyda,może być nawet Eskimos z zaprzęgiem reniferów.Wszystko mi jedno byle nie był prawdziwy Polak.Przy takim nie pożyjesz bo dzień i noc kieliszki dzwonią i słyszysz "daj Boże" a od czasu do czasu; "k....mac! skocz stara po polówkę"
        • mariner4 Miałem takiego sasiada jak mieszkałem w bloku 06.01.12, 15:39
          Puszczał mi "religię" na cały regulator od rana w weekendy. Znalazłem sposób. Odwróciłem moją kolumienką 200 W głośnikami do ściany i puściłem kontrabas, aż szklanki z półek spadały.
          Wymiękł.
          M.
          • cwiercinteligentzpis Re: Miałem takiego sasiada jak mieszkałem w bloku 06.01.12, 20:07
            mariner4 napisał:

> Puszczał mi "religię" na cały regulator od rana w weekendy. Znalazłem sposób. O
            > dwróciłem moją kolumienką 200 W głośnikami do ściany i puściłem kontrabas, aż s
            > zklanki z półek spadały.
            > Wymiękł.
            > M.

Gdybyś mu puszczał Kaczyńskiego wymiękłby jeszcze wcześniej :-)
            • mariner4 Obawiam się, że przeżywałby orgazm za 07.01.12, 08:39
              orgazmem.
              M.
    • behemot17-13 Re: Litwin nie chce Polaka za sąsiada 06.01.12, 19:48
      kurcze, dopiero teraz zwróciłem uwagę na Twój wątek. kilka razy wypowiadałem się na temat stosunków Polsko- Litewskich i odwrotnie. dziewczyno(sorry za spoufalanie się) spróbuj prześledzić czasy potęgi Księstwa Litewskiego, Unii Polsko Litewskiej, późniejszą dominację szlachty polskiej na ziemiach, ziemiach rdzennych Bałtów(Litwini są Słowianami, najczęstszy błąd w myśleniu, zwłaszcza przedwojennych) i jeszcze na koniec, z jakiej racji Litwini powinni czuć sympatię do Polaków, proszę o chociaż jeden konkretny powód.
      • cwiercinteligentzpis Re: Litwin nie chce Polaka za sąsiada 06.01.12, 20:05
        behemot17-13 napisał:

> z jakiej racji Litwini powinni czuć sympatię do P
        > olaków, proszę o chociaż jeden konkretny powód.

Niech sobie Litwini prześledzą losy narodów podbitych
        w XIV - XVIII wieku przez Ruś i Rosję, a nie stowarzyszonych z Polską,
        jak Litwa i Inflanty, to może zmienią zadanie.
        Albo niech porównaja Ukrainę Zachodnia i Wschodnią.
        • ziobrokacze [...] 06.01.12, 20:08
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
          • cwiercinteligentzpis Re: Litwin nie chce Polaka za sąsiada 06.01.12, 20:11
            ziobrokacze napisała:

> argument polaczka? bo glupszy i slabszy jako okupant? teraz jestes oku[powany T
            > Y.

Mylisz się, chłopcze.
            - Bo ludzkie panisko był.

Nie jestesm okupowany, nie jestem Kaczyńskim, Pospieszalskim ani nawet Karnowskim.
            • eurofuturo Re: Litwin nie chce Polaka za sąsiada 06.01.12, 23:49
              ale obce, wiec zle.
        • behemot17-13 Re: Litwin nie chce Polaka za sąsiada 06.01.12, 20:17
          nie wiem czy dobrze zrozumiałem, jeżeli źle to sorry. znaczy, jedni i drudzy byli silniejsi od Litwinów i narzucili swoją władzę, pozostaje jeszcze kwestia, kogo Litwini bardziej nie lubią za doznane dobrodziejstwa, obstawiam50/50.
          • cwiercinteligentzpis Re: Litwin nie chce Polaka za sąsiada 06.01.12, 20:45
            behemot17-13 napisał:

> nie wiem czy dobrze zrozumiałem, jeżeli źle to sorry.

Żle. Gdyby Nie Polacy, Litwinów podbiliby najprawdopodobnie Rosjanie (bo watpie czy Krzyżakom udałoby sie Rosjanom przeciwstawić)
            Los narodow podbitych przez Rosję łatwo prześledzić, ale nie na na przykładzie Polski,
            bo akurat jestśmy nietypowi, jak zwykle.

Wielu historyków twierdzi ze sojusz Polskiz Litwa nie był wcale tak jednoznacznie korzystny,
            jak twierdza mainstreamowi historycy, bo na długie odwróciła nasze zainteresowanie Zachodem na rzecz Wschodu.
            Jestem skłonny przyznac im racje.
            Obecnie Polska wróciła w zasadze do pozycji z czasów przedjagiellońskich, bo zajmuje obszar Odra-Bug, czyli z punktu widzenia naszych strategicznych interesów 500 lat sojuszu polsko-litewskiego, było zupełnie nieprzydatne.
            • behemot17-13 Re: Litwin nie chce Polaka za sąsiada 06.01.12, 21:10
              "odwróciła nasze zainteresowanie Zachodem na rzecz Wschodu"
              szczerze, pogubiłem się. już nie wiem gdzie i z której strony szła siła i postęp a z której była ziemia niczyja. poddaję się i spróbuję poczytać sobie mądre książki, ku pożytkowi mojemu. że co, wróciła w zasadzie do pozycji z czasów przedjagiellońskich?
    • cwiercinteligentzpis To niech oddadzą Wilno. Nie bedą musieli. 06.01.12, 20:00
      Polacy lubia gdy Litwini mieszkają obok nich :-)

Swoją droga Polacy nigdzie w Europie nie są specjalnie lubiani.
      Co najwyżej w jednych krajach jesteśmy bardziej nielubiani, w innych mniej.

Takim klasycznym przykładem jest konkurs Eurowizji, w którym prawie zawsze dostawalismy w dupę, nie z powodów merytorycznych czyli słabszych od innych piosenek, lecz właśnie z powodu braku poparcia z innych krajów i nieumiejętności tworzenia koalicji.
      • ayran Re: To niech oddadzą Wilno. Nie bedą musieli. 06.01.12, 20:30
        Tam nas dość lubią:

www.psz.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=40522
        • cwiercinteligentzpis Re: To niech oddadzą Wilno. Nie bedą musieli. 06.01.12, 21:09
          ayran napisał:

> Tam nas dość lubią:
          >
          > www.psz.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=40522
          >

Opieram swoje zdanie raczej na doświadczeniach empirycznych. Ostatnio często spędzam urlopy za granicą, rqaczej w tych tańszych krajach, gdzi jest także sporo ludzi z krajów byłego bloku wschodniego. Porównanie z np. Czechami, Słowakami, Rosjanami, czy nawet Bałtami nie wychodzi na naszą korzyść, choć jesteśmy chyba najbardziej zasobni z nich wszystkich.
          Inna sprawa że obecnośc Polski, polskich firm, towarów etc ... jest w tych krajch ( Węgry, Chorwacja, Rumunia, Bułgaria, Mołdawia) jest niestety symboliczna.

Ty mówisz o stasunku do państw, nie do ludzi, a to jest co innego.
          Nawet u nas w Pllsce stosunek do 'indywidualnych' Rosjan był zawsze lepszy niż do ZSRR, a z koei do RFN lepszy niz do Niemców.
          • zbysio45 Re: To niech oddadzą Wilno. Nie bedą musieli. 06.01.12, 21:38
            Jak tym nacjonalistom litewskim nie odpowiada sasiedztwo Polski to moze znowu przyłacza sie do Rosji?Druga mozliwosc to OLAC TYCH NACJONALISTOW i wycofac nasz biznes z Litwy.
            • x2468 Re: To niech oddadzą Wilno. Nie bedą musieli. 06.01.12, 21:47
              Zbysio jak zawsze masz świetne pomysły typu "na złość mamie odmrożę sobie uszy".
              Co zamierzasz zrobić z rafinerią w Możejkach? Porzucić czy oddać za darmo?
              • venus99 Re: To niech oddadzą Wilno. Nie bedą musieli. 06.01.12, 21:51
                natychmiast sprzedać Rosjanom.przestaniemy dopłacać do mrzonek Wielkiego Lecha.
                • x2468 Re: To niech oddadzą Wilno. Nie bedą musieli. 07.01.12, 15:49
                  Tyle ze Rosjanie nie wyrazili zainteresowania kupnem Możejek.Nawet nie raczyli odpowiedzieć na ofertę "Orlenu".Wykupili wszystkie niemieckie i spokojnie poczekają na bankructwo Możejek.
            • behemot17-13 Re: To niech oddadzą Wilno. Nie bedą musieli. 06.01.12, 22:06
              jest jeszcze jedna opcja, co prawda niemiła dla Litwinów, za to bardzo miła dla Polaków, stworzyć ponownie Unię Polsko - Litewską. żeby nie było złudzeń, stroną dominującą będą oczywiście Polacy, z racji zajmowanego obszaru, liczebności obywateli, historycznych przesłanek, Litwini są Słowianami, wedle większości dominującej, a tak w ogóle, Wilno, Lwów na Ukrainie są nasze, o Mołdawię nie będę się zbytnio upominał, w końcu, nasi przodkowie nie dotarli do drugiego morza. szkoda, byłaby Polska od morza do morza.
    • cudny_staszek Re: Litwin nie chce Polaka za sąsiada 06.01.12, 21:12
      I co z tego?
    • atak_bezecny Bo Litwin widać ma kompleks 06.01.12, 22:42
      wielkosci - to taki maly kraj
    • petrokles Re: Litwin nie chce Polaka za sąsiada 07.01.12, 00:27
      A czegóż tu się spodziewać? Ot, Lietuviškas bibisas...
    • adam81w Re: Litwin nie chce Polaka za sąsiada 07.01.12, 15:05
      Polacy na Litwie chca pozostac Polakami i stąd ten problem.
    • zoil44elwer Re: Litwin nie chce Polaka za sąsiada 07.01.12, 15:28
      A co by było gdyby Stalin po wojnie nie ODEBRAŁ Polsce Litwy(Białorusi czy Ukrainy)? Litewscy szualisi i ukraińscy upowcy już w czasie wojny pokazali swą miłość do Lachów(Polaków)
    • kecawa Re: Litwin nie chce Polaka za sąsiada-to Tusku 07.01.12, 16:17
      to efekty sprawnej polityki Tuska i jego zauszników

kecaw
    • witekjs "Głos z Litwy"... 07.01.12, 16:17
      Wczoraj znalazłem Głos z Litwy.
      Myślę, że większość z nas nie zdaje sobie sprawy, jak i dlaczego tak inaczej, widzą nasze relacje na Litwie...

www.pogon.lt/artykuly-dyskusja/539-szkoly-nie-sa-dodatkiem-do-partii.html

www.pogon.lt/historia/historia-najnowsza-/509-do-redakcji-tygodnika-przeglad-to-nie-zmiana-to-ciag-dalszy-.html
      • witekjs Kurier Wileński - Dziennik polski na Litwie 07.01.12, 21:44
        „Błądząca” Pogoń — relacje polsko-litewskie

Zbigniew Siemienowicz ⋅ Komentarze

kurierwilenski.lt/2010/09/10/%E2%80%9Ebladzaca%E2%80%9D-pogon-%E2%80%94-relacje-polsko-litewskie/

Stosunki polsko-litewskie jeszcze się pogorszą
        2011-02-14 15:01
        www.wprost.pl/ar/231581/Stosunki-polsko-litewskie-jeszcze-sie-pogorsza/

Stosunki polsko-litewskie: Debata
        Ośrodek "Pogranicze - sztuk, kultur, narodów" z siedzibą w Sejnach

pogranicze.sejny.pl/stosunki_polsko_litewskie_debata,1067.html

• czart_polski Litwin wolą dobrobyt gospodarczy niż niepodległość 09.01.12, 18:30
      tacy oni są i już
      Litwini nie sa spokrewnieni ze Slowianami
      nie lubia słowianskiej fantazji i naszego hurra-patriotyzmu
      Tylko 20,1 proc. respondentów przyznało, że bardziej liczy się dla nich niepodległość kraju.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka