Dodaj do ulubionych

EUrowybory: UW - 2 proc. :)

IP: 193.0.117.* 06.06.04, 19:37
EUrowybory - CBOS:

PO - 24 proc.
Samaobora - 13 proc.
PiS - 12 proc.
LPR - 7 proc.
PSL - 7 proc.
SLD-UP - 6 proc.
SDPL - 5 proc.
UPR - 2 proc.
UW - 2 proc. :)
KPEiR+PL-D - 2 proc.
Obserwuj wątek
    • tak_zwany Re: EUrowybory: UW - 2 proc. :) 06.06.04, 19:51
      Samoobrona tak mało? Ciężko mi w to uwierzyć... Trzeba poczekać na inne badania
      i dopiero wtedy porównać...
      • Gość: MOr Re: EUrowybory: UW - 2 proc. :) IP: 193.0.117.* 06.06.04, 19:58
        Spoko - dostanie GÓRA 10 procent :)
    • Gość: CBOP a jaka wam wyszla frekwencja............... IP: *.ws146.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.04, 19:57
      bo nam 3,5%
    • kataryna.kataryna Re: EUrowybory: UW - 2 proc. :) 06.06.04, 19:59
      Smutne to. Ludzie wolą, żeby nas reprezentował Florek, Hołowczyc czy Torzewski
      niż profesor Geremek. Widać mamy się na tyle dobrze, że możemy sobie pozwolić
      na wysłanie do PE zbieraniny z okładek pism dla gospodyń domowych (nie ujmując
      nic Hołowczycowi i Torzewskiemu, politykami jednak nie są). Dlaczego niektórzy
      swoją działalność polityczną umyślili sobie zainaugurować akurat w parlamencie?
      • goniacy.pielegniarz Re: EUrowybory: UW - 2 proc. :) 06.06.04, 20:10
        kataryna.kataryna napisała:

> Smutne to. Ludzie wolą, żeby nas reprezentował Florek, Hołowczyc czy
        Torzewski
        > niż profesor Geremek. Widać mamy się na tyle dobrze, że możemy sobie pozwolić
        > na wysłanie do PE zbieraniny z okładek pism dla gospodyń domowych (nie
        ujmując
        > nic Hołowczycowi i Torzewskiemu, politykami jednak nie są). Dlaczego
        niektórzy
        > swoją działalność polityczną umyślili sobie zainaugurować akurat w
        parlamencie?

Spokojnie. Nikt nie powiedział, że oni zostaną wybrani. Torzewski akurat
        startuje u mnie i jest na trzecim miejscu na liście wyborczej. Oczywiście nie
        będę na niego głosował, żeby była jasność :)

www.eurowybory.pl/lsw/lsw13.html
        • Gość: prostownik o qrcze, tych kandydatow wiecej niz............... IP: *.ws146.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.04, 20:19
          potencjalnych wyborcow:(
        • kataryna.kataryna Re: EUrowybory: UW - 2 proc. :) 06.06.04, 20:26
          goniacy.pielegniarz napisał:

> kataryna.kataryna napisała:
          >
          > > Smutne to. Ludzie wolą, żeby nas reprezentował Florek, Hołowczyc czy
          > Torzewski
          > > niż profesor Geremek. Widać mamy się na tyle dobrze, że możemy sobie pozwo
          > lić
          > > na wysłanie do PE zbieraniny z okładek pism dla gospodyń domowych (nie
          > ujmując
          > > nic Hołowczycowi i Torzewskiemu, politykami jednak nie są). Dlaczego
          > niektórzy
          > > swoją działalność polityczną umyślili sobie zainaugurować akurat w
          > parlamencie?
          >
          >
          > Spokojnie. Nikt nie powiedział, że oni zostaną wybrani. Torzewski akurat
          > startuje u mnie i jest na trzecim miejscu na liście wyborczej. Oczywiście nie
          > będę na niego głosował, żeby była jasność :)

Wiem :) Podobno się zarejestrowałeś w gdańskim, żeby móc boską Joannę głosem
          wesprzeć.
          • goniacy.pielegniarz Re: EUrowybory: UW - 2 proc. :) 06.06.04, 20:37

> Wiem :) Podobno się zarejestrowałeś w gdańskim, żeby móc boską Joannę głosem
            > wesprzeć.

To będzie taki eksport z Polski, że normy unijne to przy tym pikuś :)
            • Gość: katakumby Re: EUrowybory: UW - 2 proc. :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.04, 21:13
              Smutne to. Ludzie wolą, żeby nas reprezentował Florek, Hołowczyc czy Torzewski
              niż profesor Geremek. Widać mamy się na tyle dobrze, że możemy sobie pozwolić
              na wysłanie do PE zbieraniny z okładek pism dla gospodyń domowych (nie ujmując
              nic Hołowczycowi i Torzewskiemu, politykami jednak nie są). Dlaczego niektórzy
              swoją działalność polityczną umyślili sobie zainaugurować akurat w parlamencie
              Smutne to sa twoje manipulacje. Po co mam wybierać między SLD i UW, jak mam PiS
              i PO ?
              I to porównanie : prof. Geremek i Hołowczyc. Albo Frasyniuk i prof. Belka.
              • kataryna.kataryna Re: EUrowybory: UW - 2 proc. :) 06.06.04, 21:23
                Gość portalu: katakumby napisał(a):

> Smutne to. Ludzie wolą, żeby nas reprezentował Florek, Hołowczyc czy
                Torzewski
                > niż profesor Geremek. Widać mamy się na tyle dobrze, że możemy sobie pozwolić
                > na wysłanie do PE zbieraniny z okładek pism dla gospodyń domowych (nie
                ujmując
                > nic Hołowczycowi i Torzewskiemu, politykami jednak nie są). Dlaczego
                niektórzy
                > swoją działalność polityczną umyślili sobie zainaugurować akurat w parlamencie
                > Smutne to sa twoje manipulacje. Po co mam wybierać między SLD i UW, jak mam
                PiS
                >
                > i PO ?
                > I to porównanie : prof. Geremek i Hołowczyc. Albo Frasyniuk i prof. Belka.

Hołowczyc i Torzewski reprezentuja właśnie Platformę.
                • Gość: beblołek dłuuuuuugie niby-zdanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.04, 21:31
                  Tylko oni są w tym PO? Zdaje się, ze w Warszawie Geremek jest popularny.
                  A z drugiej strony, myślę sobie tak, Geremek może by się przydał to jakiegoś
                  ciała unijnego jako maskotka, inni wielcy myśliciele europejscy go lubią, więc
                  jego misja ambasadora dobrej woli, w taki sposób najpiękniej wypełnić by się
                  mogła. bieganie po kuluarach, spotkania kurtuazyjne, obiadyz szychami unijnymi
                  itp, itd.
                  Ale, ale, próbuję coś wymyśleć i nie umiem sobie przypomnieć, czegoś
                  konkretnego co zyskał dla Polski Geremek będąc MSZ.
                  Aha w PO jest tesz Saryusz.
                  • Gość: defetyzm precz:) Re: dłuuuuuugie niby-zdanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.04, 22:35
                    Ale, ale, próbuję coś wymyśleć i nie umiem sobie przypomnieć, czegoś
                    > konkretnego co zyskał dla Polski Geremek będąc MSZ.

Wejście do NATO?
                    Skleroza, czy zła wola?
                    • Gość: belzebubek Re: dłuuuuuugie niby-zdanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.04, 22:38
                      To dzięki niemu? Czechy też tam wprowadził? A Miller wprowadził nas do UE ?
                      Proponuję podać konkrety.
        • basia.basia Re: EUrowybory: UW - 2 proc. :) 06.06.04, 21:55

href="http://www.eurowybory.pl/lsw/lsw13.html"target="_blank">www.eurowybory.pl/
          lsw/lsw13.html</a>

Weszłam w ten link ale nie mogę znaleźć informacji
          Jak to jest z mandatami i jak się właściwie głosuje:
          ile osób można wybrać i ile każdy okręg dostanie mandatów.
          • goniacy.pielegniarz Re: EUrowybory: UW - 2 proc. :) 06.06.04, 22:09
            basia.basia napisała:

> Weszłam w ten link ale nie mogę znaleźć informacji
            > Jak to jest z mandatami i jak się właściwie głosuje:
            > ile osób można wybrać i ile każdy okręg dostanie mandatów.

Głosujesz tylko na jedną osobę. Ile wchodzi z poszczególnych okręgów, to się
            nie orientuję.
            • basia.basia Wiem na kogo zagłosuję:) 06.06.04, 22:21
              O ile zdążę, bo wyjeżdżam a wracam 13-go.
              Do której lokale wyb. mają być otwarte?

Wybrałam z listy UW panią Agnieszkę Sylwię Solarz,
              mgr stosunków międzynarodowych:)

>
              > Głosujesz tylko na jedną osobę. Ile wchodzi z poszczególnych okręgów, to się
              > nie orientuję.
              • Gość: obrazy Re: Wiem na kogo zagłosuję:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.04, 22:31
                Kilka osób z UW w PE może być, oby tylko kilka.
                • tuhanka Re: Wiem na kogo zagłosuję:) 10.06.04, 22:43
                  Kilka to juz jest, tylko ze nie jako parlamentarzysci :)
              • wieslaw.rewerski Re: Wiem na kogo zagłosuję:) 06.06.04, 23:32
                basia.basia napisała:

> ile osób można wybrać i ile każdy okręg dostanie mandatów.

Głos oddajesz na jedną osobę. Liczba mandatów w poszczególnych okręgach nie
                jest z góry określona, ale zależy od zróżnicowania frekwencji w okręgach.

> Do której lokale wyb. mają być otwarte?

Zdążysz - zamykamy o godz. 22 (piszę w pierwszej osobie, bo jestem w komisji
                wyborczej).

> Wybrałam z listy UW panią Agnieszkę Sylwię Solarz,
                > mgr stosunków międzynarodowych:)

Ja swojego wyboru nie zdradzę, bo głosowanie jest tajne ;)
                Jeśli jednak pamiętasz moje sympatie, to one nie zmieniły się... :)
                • goniacy.pielegniarz Re: Wiem na kogo zagłosuję:) 06.06.04, 23:36
                  W takim razie życzę, Wiesławie, Twojej partii przekroczenia progu wyborczego w
                  tych wyborach, a przede wszystkim dostania się do parlamentu krajowego w
                  następnych wyborach. Nie za ciekawie się zapowiada następny parlament, więc
                  potrzebne będą racjonalne siły do stworzenia sensownej koalicji.
                  • kataryna.kataryna Re: Wiem na kogo zagłosuję:) 06.06.04, 23:37

> W takim razie życzę, Wiesławie, Twojej partii przekroczenia progu wyborczego
                    w
                    > tych wyborach, a przede wszystkim dostania się do parlamentu krajowego w
                    > następnych wyborach. Nie za ciekawie się zapowiada następny parlament, więc
                    > potrzebne będą racjonalne siły do stworzenia sensownej koalicji.

Znaczy Wiesław też UWol :)
                    • goniacy.pielegniarz Re: Wiem na kogo zagłosuję:) 06.06.04, 23:38

> goniacy.pielegniarz napisał:
                      >
                      > > W takim razie życzę, Wiesławie, Twojej partii przekroczenia progu wyborcze
                      > go
                      > w
                      > > tych wyborach, a przede wszystkim dostania się do parlamentu krajowego w
                      > > następnych wyborach. Nie za ciekawie się zapowiada następny parlament, wię
                      > c
                      > > potrzebne będą racjonalne siły do stworzenia sensownej koalicji.
                      >
                      >
                      >
                      > Znaczy Wiesław też UWol :)

Nie! IdP!
                      • kataryna.kataryna Re: Wiem na kogo zagłosuję:) 06.06.04, 23:41

>
                        > > goniacy.pielegniarz napisał:
                        > >
                        > > > W takim razie życzę, Wiesławie, Twojej partii przekroczenia progu wyb
                        > orcze
                        > > go
                        > > w
                        > > > tych wyborach, a przede wszystkim dostania się do parlamentu krajoweg
                        > o w
                        > > > następnych wyborach. Nie za ciekawie się zapowiada następny parlament
                        > , wię
                        > > c
                        > > > potrzebne będą racjonalne siły do stworzenia sensownej koalicji.
                        > >
                        > >
                        > >
                        > > Znaczy Wiesław też UWol :)
                        >
                        >
                        > Nie! IdP!

O kurcze, ale gafę palnęłam :) Wszystko przez Barbarę Borys-Damięcką, która
                        kandyduje z IdP i dlatego jakoś Twoje życzenia mi się z IdP nie skojarzyły.
                  • wieslaw.rewerski Re: Wiem na kogo zagłosuję:) 07.06.04, 00:02

> potrzebne będą racjonalne siły do stworzenia sensownej koalicji.

Wczoraj byłem na pikniku pod PKiN i rozmawiałem dokładnie o tym samym z...
                    panem Wojterą z UPR. Moje doświadczenia z szeregowymi działaczami tej partii są
                    jak najgorsze, natomiast z tej rozmowy - bardzo dobre. I myślę, że koalicja z
                    UPR wcale nie musiałaby być przejawem jakiegoś oszołomstwa. No, tylko to jest
                    dzielenie skóry na niedźwiedziu...

Dziękuję za miłe życzenia!! :)))
      • zen16 A co to, też lubia kasę. 10.06.04, 11:15
        Napewno będą mniej kompromitować Polskę niz ci "zasłuzeni politycy" którzy
        prezentują sie nam w sejmie, typu Pęk, Leper, Ziobro, Rokita itd.Najwyższy czas
        odciąć ich od wpływu na nasze życie w Kraju i zagranicą. Żaden z obecnych
        parlmentarzystów nie powinien mieć prawa kandydować w wyborach krajowych i
        europejskich. Mają swoje głupie partie niech tam politykują.
    • Gość: stąd Propozycja' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.04, 20:36
      Ścierają się dwa poglądy. Jeden, że należy wybory zbojkotować. Drugi, że należy
      pójść i głosować przeciw tym, którym zawdzięczamy dzisiejszy "dobrobyt".
      Trochę mi to przypomina sytuację z ubiegłorocznego referendum.
      Jedni i drudzy kierują się podobnymi motywacjami. Jednak skutki ich działań
      będą całkowicie przeciwstawne. Czyli w konsekwencji nieskuteczne. O to właśnie
      chodzi władzy.
      Działanie społeczne bedzie skuteczne tylko wówczas, jeśli wszyscy wspólnie
      zdecydują się na jeden z wariantów. Odnoszę nawet wrażenie, że
      niektóre głosy wzywające do bojkotu są celowo rozpowszechniane w celu
      zmniejszenia rozmiarów porażki w wyborach.
      Myślę, że stać nas jeszcze na działania solidarne.
      Moja propozycja zmierza do "pogodzenia" obu strategii.
      Jest ona czytelna i prosta:

wszyscy idziemy na wybory,
      głosujemy na wybraną listę z wyłączeniem partii odpowiedzialnych za stan
      państwa,
      pod żadnym pozorem nie zakreślamy pierwszego na liście (dzięki tej operacji
      łatwo będziemy mogli się policzyć),
      na karcie robimy adnotację dużymi literami, np: BOJKOT - PRECZ Z KOMUNĄ (lub
      coś podobnego).
      Dzięki temu zabiegowi "wilk będzie syty i owca cała".
      Dobrze by było ten pomysł rozpropagować.
      Jestem przekonany, że chwyci. Już widzę miny smutnych panów z oczami pełnymi
      przerażenia.

Podane wyniki sondażu są o tyle interesujące, że suma procentów wynosi 80. Dla
      kogo będą brakujące 20%?
      • zen16 Tak właśnie trzeba zrobić 10.06.04, 11:26
        Nie głosowac na nikogo odpowiedzialnego za stan gospodarki z którego
        szczęśliwie wychodzimy Na nikogo kto działał, sympatyzował i pomagał AWS i
        rządowi Buzka. AWS co prawda nie ma, ale są ich spadkobiercy: PO,LPR,PiS i inne
        kanapy Płażyńskich itp. Jak ta banda wróci do władzy czeka nas zaprzepaszczenie
        tego co przez ostatnie 2 lata udało sie naprawić, stagnacja gospodarki i
        następny kryzys.
    • Gość: defetyzm precz:) Re: EUrowybory: UW - 2 proc. :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.04, 21:01
      Eeeeeeeeee, może tak źle nie będzie. Przy małej frekwencji, tzn, jak do urn
      pójdą przede wszystkim mieszkańcy dużych miast wyniki Unii będą pewnie lepsze.
      Chociaż z drugiej strony dla zasady należy raczej kibicować wysokiej frekwencji,
      bo absencja wyborcza i apatia obywateli nie służy demokracji.
      Jeśli Polacy potraktują te wybory jak głosowanie na konkretnych ludzi, a nie na
      partie UW ma niezłe szanse. Nawet sympatycy PO muszą przyznać, że Piskorski się
      do Geremka nie umywa, pod każdym względem. Unia ma naprawdę najlepszą,
      najbardziej profesjonalną listę.
    • Gość: vinicja a co z Zielonymi? IP: *.dc.dc.cox.net 06.06.04, 21:04
    • kunce niespotykana manipulacja sondażem 06.06.04, 23:06
      sondaż przeprowadzony na poczatku ubiegłego miesiąca publikuje sie dopiero
      teraz,
      dlaczego?
      sondaz ten nie odzwierciedla sytuacji, a nawet zakłamuje ją.

To niespotykana dotąd praktyka, by sondaże dotyczące sytuacji przedwyborczej
      publikowac z MIESIĘCZNYM opożnieniem i wmawiac ludzom, że oddają ich aktualne
      preferencje.
      Wbrew prawyborom we Wrześni, wbrew wynikom w Szczecinie, wbrew wielu cząstkowym
      badaniom lokalnych preferencji.

Przypadek?

info.onet.pl/930546,11,item.html
      • goniacy.pielegniarz I znowu to samo 06.06.04, 23:17
        kunce napisała:

> sondaż przeprowadzony na poczatku ubiegłego miesiąca publikuje sie dopiero
        > teraz,
        > dlaczego?
        > sondaz ten nie odzwierciedla sytuacji, a nawet zakłamuje ją.
        >
        > To niespotykana dotąd praktyka, by sondaże dotyczące sytuacji przedwyborczej
        > publikowac z MIESIĘCZNYM opożnieniem i wmawiac ludzom, że oddają ich aktualne
        > preferencje.
        > Wbrew prawyborom we Wrześni, wbrew wynikom w Szczecinie, wbrew wielu
        cząstkowym
        > badaniom lokalnych preferencji.

O jakich wynikach w Szczecinie mówisz przy frekwencji poniżej 1%??? Dajcie już
        spokój z tym Szczecinem, bo to jest po prostu śmieszne.
        • kunce Re: I znowu to samo 06.06.04, 23:20
          sondaz jest sprzed miesiąca: przeprowadzony w dniach 7-10 maja, a więc jest
          zupełnie nieaktualny
          • basia.basia Re: I znowu to samo 06.06.04, 23:31
            kunce napisała:

> sondaz jest sprzed miesiąca: przeprowadzony w dniach 7-10 maja, a więc jest
            > zupełnie nieaktualny

Ale jest też aktualny sondaż, raczej prawybory ze Słupska:

info.onet.pl/932347,11,item.html
            • kunce Re: I znowu to samo 06.06.04, 23:36
              basia.basia napisała:

> Ale jest też aktualny sondaż, raczej prawybory ze Słupska:
              >
              > info.onet.pl/932347,11,item.html

oraz z Warszawy

www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw2_a_ListNews1&news_cat_id=1030&news_id=40243
        • kataryna.kataryna Re: I znowu to samo 06.06.04, 23:22

> kunce napisała:
          >
          > > sondaż przeprowadzony na poczatku ubiegłego miesiąca publikuje sie dopiero
          >
          > > teraz,
          > > dlaczego?
          > > sondaz ten nie odzwierciedla sytuacji, a nawet zakłamuje ją.
          > >
          > > To niespotykana dotąd praktyka, by sondaże dotyczące sytuacji przedwyborcz
          > ej
          > > publikowac z MIESIĘCZNYM opożnieniem i wmawiac ludzom, że oddają ich aktua
          > lne
          > > preferencje.
          > > Wbrew prawyborom we Wrześni, wbrew wynikom w Szczecinie, wbrew wielu
          > cząstkowym
          > > badaniom lokalnych preferencji.
          >
          >
          > O jakich wynikach w Szczecinie mówisz przy frekwencji poniżej 1%??? Dajcie
          już
          > spokój z tym Szczecinem, bo to jest po prostu śmieszne.

Serio w Szczecinie była taka niska frekwencja???
          • goniacy.pielegniarz Re: I znowu to samo 06.06.04, 23:24

> Serio w Szczecinie była taka niska frekwencja???

Tak, UW zajęła drugie miejsce. Zagłosowało na nią coś ponad 300 osób. Taka
            imprezka, gdzie było 8 komitetów. Nie wiem, po co o tym w ogóle bezmyślnie
            powtarzano w mediach.
            • kunce Re: I znowu to samo 06.06.04, 23:30
              nie - w Szczecinie UW zajęła pierwsze miejsce, drugie - PO.
              miasta.gazeta.pl/szczecin/1,34959,2101333.html
              • goniacy.pielegniarz Re: I znowu to samo 06.06.04, 23:37
                kunce napisała:

> nie - w Szczecinie UW zajęła pierwsze miejsce, drugie - PO.
                > miasta.gazeta.pl/szczecin/1,34959,2101333.html

Hmm, szły łeb w łeb. Można było chyba zawału dostać przy liczeniu głosów :))
          • wieslaw.rewerski Frekwencja w Szczecinie 06.06.04, 23:47

>
            > > O jakich wynikach w Szczecinie mówisz przy frekwencji poniżej 1%???
            >
            > Serio w Szczecinie była taka niska frekwencja???

Na ok. 320 tys. uprawnionych oddano 1700 głosów. Faktyczna frekwencja była
            jednak niższa od dającego wyliczyć się z tego ok. 0,5%. Od uczestniczącego w
            tych "prawyborach" kandydata wiem, że nie kontrolowano miejsca zamieszkania
            głosujących, a do Szczecina przywieziono bardzo wielu działaczy spoza niego.
            Dotyczy to przede wszystkim "zwycięskiej" Unii Wolności.
            • goniacy.pielegniarz Re: Frekwencja w Szczecinie 06.06.04, 23:50
              wieslaw.rewerski napisał:

>
              > > goniacy.pielegniarz napisał:
              > >
              > > > O jakich wynikach w Szczecinie mówisz przy frekwencji poniżej 1%???
              > >
              > > Serio w Szczecinie była taka niska frekwencja???
              >
              > Na ok. 320 tys. uprawnionych oddano 1700 głosów. Faktyczna frekwencja była
              > jednak niższa od dającego wyliczyć się z tego ok. 0,5%. Od uczestniczącego w
              > tych "prawyborach" kandydata wiem, że nie kontrolowano miejsca zamieszkania
              > głosujących, a do Szczecina przywieziono bardzo wielu działaczy spoza niego.
              > Dotyczy to przede wszystkim "zwycięskiej" Unii Wolności.

He, he, to miałem dobre przeczucia, tylko myślałem, że to młodzieżówka UW się
              tak dobrze zorganizowała. A tutaj takie kwiatki widzę :)
      • wieslaw.rewerski Nie pierwsza taka manipulacja... 06.06.04, 23:38
        kunce napisała:

> To niespotykana dotąd praktyka, by sondaże dotyczące sytuacji przedwyborczej
        > publikowac z MIESIĘCZNYM opożnieniem i wmawiac ludzom, że oddają ich aktualne
        > preferencje.

Z tak dużym opóźnieniem wprawdzie nie zetknęliśmy się jeszcze, ale sama metoda
        manipulacji nie jest niczym nowym. Stosowano ją wielokrotnie. Powtarzam po raz
        kolejny: nie wierzmy sondażom. Uwierzywszy, poddajemy się manipulacji.
        • goniacy.pielegniarz Re: Nie pierwsza taka manipulacja... 06.06.04, 23:45

> Z tak dużym opóźnieniem wprawdzie nie zetknęliśmy się jeszcze, ale sama
          metoda
          > manipulacji nie jest niczym nowym. Stosowano ją wielokrotnie. Powtarzam po
          raz
          > kolejny: nie wierzmy sondażom. Uwierzywszy, poddajemy się manipulacji.

O, dobrze, że Cię widzę, bo zawsze zwracałeś uwagę na manipulacje sondażowe.
          Ciekaw jestem Twojej opinii na temat tego cyrku, z którym mieliśmy do czynienia
          w Szczecinie (kilka postów wyżej jest link). A pytam, bo tam IdP dostała coś
          około 7% głosów :) Bezmyślne podawanie tego typu wyników też jest przecież
          manipulacją sondażową, nieprawdaż? Przecież wadomo, że ludzie się sugerują
          sondażami, a pokazanie jakichś mało reprezentatywnych (delikatnie powiedziane)
          wyników bez żadnego komentarza też nie jest czystym zagraniem. W taki sposób
          można także manipulować opinią publiczną, szczególnie gdy tego typu dziwacznych
          sondaży rzuci się kilka pod rząd.
          • wieslaw.rewerski Re: Nie pierwsza taka manipulacja... 06.06.04, 23:56

> O, dobrze, że Cię widzę, bo zawsze zwracałeś uwagę na manipulacje sondażowe.
            > Ciekaw jestem Twojej opinii na temat tego cyrku, z którym mieliśmy do
            > czynienia
            > w Szczecinie

Manipulacja jest oczywista. Przed przeczytaniem Twojego pytania pisałem do
            Kataryny o frekwencji w tych "prawyborach" i wspomniałem też o nieczystym
            tworzeniu samego wyniku. Podobnie nieczysto został on wykorzystany przez
            Barbarę Dudę, która kandyduje w tym okręgu z listy UW. Zobacz zresztą sam, jak
            to zrobiła: www.e-polityka.pl/forum/viewtopic.php?t=1072 Znajdziesz tam
            także mój obszerniejszy komentarz...
            • goniacy.pielegniarz Re: Nie pierwsza taka manipulacja... 07.06.04, 00:02

>
              > > O, dobrze, że Cię widzę, bo zawsze zwracałeś uwagę na manipulacje sondażow
              > e.
              > > Ciekaw jestem Twojej opinii na temat tego cyrku, z którym mieliśmy do
              > > czynienia
              > > w Szczecinie
              >
              > Manipulacja jest oczywista. Przed przeczytaniem Twojego pytania pisałem do
              > Kataryny o frekwencji w tych "prawyborach" i wspomniałem też o nieczystym
              > tworzeniu samego wyniku. Podobnie nieczysto został on wykorzystany przez
              > Barbarę Dudę, która kandyduje w tym okręgu z listy UW. Zobacz zresztą sam,
              jak
              > to zrobiła: www.e-polityka.pl/forum/viewtopic.php?t=1072
              Znajdziesz tam
              > także mój obszerniejszy komentarz...

Niestety strona, którą podałeś, nic nie zawiera. ALe może spróbuję jeszcze
              jutro, bo dzisiaj już powoli kończę.

pozdrawiam
              • wieslaw.rewerski Re: Nie pierwsza taka manipulacja... 07.06.04, 00:13

> strona, którą podałeś, nic nie zawiera.

To była jakaś chwilowa usterka. Sprawdziłem i za pierwszym razem też nic ni się
                nie otworzyło. Ale za drugim razem było już OK.
                • goniacy.pielegniarz Re: Nie pierwsza taka manipulacja... 07.06.04, 00:19

>
                  > > strona, którą podałeś, nic nie zawiera.
                  >
                  > To była jakaś chwilowa usterka. Sprawdziłem i za pierwszym razem też nic ni
                  się
                  > nie otworzyło. Ale za drugim razem było już OK.

OK, chodzi. Aleś jej wykład zrobił :)

Taki tekścik znalazłem na stronie Młodego Centrum:

"30.05.2004
                  Unia Wolności wygrała prawybory w Szczecinie!
                  W zorganizowanych w Szczecinie sobotnich "Europrawyborach" wzięło udział osiem
                  na szesnaście zarejestrowanych w okręgu lubusko-zachodniopomorskim komitetów
                  wyborczych do Parlamentu Europejskiego.
                  Szczecińskie Europrawybory wygrała Unia Wolności, na którą zagłosowało 18,7
                  procent uczestniczących w głosowaniu mieszkańców
                  To duży sukces przede wszystkim Młodego Centrum, które skutecznie promowało UW
                  oraz bardzo wiele pomogło przy organizacji, również nasz pomysł z hip-hopem o
                  polityce okazał się strzałem w dziesiątke. Na deptaku nie było chyba nikogo kto
                  powiedział, że Unii Wolności nie widać i nie słychać! Wygraliśmy! Chcielibyśmy
                  również podziękować MC Police za pomoc na miejscu. Dzięki, jak zawsze można na
                  Was liczyć. Wyniki prawyborów nie są oczywiście reprezentatywne, ale pokazują,
                  że razem możemy coś zdziałać i odnieść sukces."
          • leszek.sopot Oj pielęgniarzu, wspaniale wypadliście w Słupsku 06.06.04, 23:58
            a ty dalej przeżywasz tą zabawę w Szczecinie. Dziś w Słupsku UW dostała
            potworne manto, a LPR wypadło lepiej od Samoobrony.

Co do tego sondażu jest on na moje oko jakiś dziwny, ale w tej Polsce
            sondażowej wszystkie wyniki są możliwe.
            UW liczy jedynie, że popularność ludzi kandydujących na pierwszych miejscach
            zrównoważy niskie notowania partii. Jednak kampania nie jest zbyt dobrze
            zrobiona. W Gdańsku Oldze Krzyżanowskiej zrobiono bardzo kiepskie zdjęcie, co
            nie służy najlepiej przyjętej strategii w kampanii. Cóż w kampanii wyborczej UW
            nie potrafii skorzystać z dobrych fotografików i ludzi z pomysłami. Tak więc,
            to moje liczenie na 6-7 proc. wynik UW, może okazac się zbyt optymistyczne,
            choc ja z natury jestem pesymistą.
            • goniacy.pielegniarz Re: Oj pielęgniarzu, wspaniale wypadliście w Słup 07.06.04, 00:06
              Ja nie przeżywam, tylko prostuję czy też studzę czy też gaszę zbyt silną
              propagandę :) A Słupsk mnie mało interesuje, bo to taki sam wiarygodny sondaż
              jak ten nasz w Szczecinie. Najlepszy wątek z dzisiejszego dnia był o tym, że
              LPR zdobyło 99% głosów w prawyborach w Zadupiu Dolnym (czy może to było
              Górne??) :)
    • Gość: stąd Klapki na oczach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.04, 06:40
      Cieszy Wasze zatroskanie i dostrzeganie manipulacji sondażowych.
      Smuci Wasza ślepota na inne manipulacje, których ofiarami również Wy jesteście.

Odpowiadając na różne zapytania:
      1. Wybory będą ważne bez względu liczbę głosujących (może być 5 osób)
      2. Ordynacja jest bublem, bo zapomniano(?) o podziale mandatów. Ktoś zrobił
      symulację ustalenia wyników i wyszło, że zdecydowaną większość mandatów zgarną
      okręgi położone na zachodzie Polski. Okręgi wschodnie mogą liczyć na co
      najwyżej 2 mandaty.
    • Gość: stary byk Re: Cieszysz się? IP: *.imgw.pl 07.06.04, 21:55
      Dla Ciebie Lepper, Giertych, Rokita i Kaczory są lepsi niż np. Frasyniuk,
      Bujak, Krzyżanowska?
      Gratuluję gustu!
      • Gość: stąd Nie mam powodów do zadowolenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 02:52
        Gość portalu: stary byk napisał(a):

> Dla Ciebie Lepper, Giertych, Rokita i Kaczory są lepsi niż np. Frasyniuk,
        > Bujak, Krzyżanowska?
        > Gratuluję gustu!

Ale jeśli mam być szczery, to niewątpliwie tak.
        Na ludziach dzisiejszej UW zawiodłem się bardzo wcześnie - już podczas exposee
        Mazowieckiego.
    • Gość: P-77 Re: właśnie to jest chore IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 10:32
      ...to nieustanne publikowanie sondaży.
      Co z tego bowiem, że UW ma najbardziej kompetenttnych ludzi, że prawdopodobnie
      jako jedyne ugrupowanie prowadzi kampanię na użytek europejski a nie krajowy.
      Wielu kalkuluję tak - "głosowałbym na Geremka (Krzyżanowską, Onyszkiewicza
      itp.) ale to zmarnowany głos, więc zagłosuję na Platformę". Otóż ja uważam, że
      marnowaniem głosu jest kierowanie się kalkulacjami.
      Im więcej ludzi oleje przedwyborcze sondaże i zagłosuje na Unię Wolności tym
      więcej będzie miała głosów. Myślę, że dzięki nieobecności tej partii w obecnym
      skompromitowanym parlamencie można było docenić jej znaczenie.
      W sumie patrząc z perspektywy czasu błędem UW było, że wybrała na
      przewodniczącego Geremka a nie Tuska. Bo Tusk owszem skierowałby UW w
      populistyczno - liberalnym kierunku, ale w partii pozostaliby Mazowiecki,
      Frasyniuk, Geremek czy Lityński i to oni byliby teraz w sejmie a nie np.
      Rokita, który albo poszedłby na dno z AWS albo w najlepszym razie załapał się
      na miejsce z PiS (ale wtedy z kolei mogłoby nie być Ziobry bo obaj
      kandydowaliby z jednej krakwoskiej listy)
      • Gość: stąd Gdyby babcia miała wąsy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 10:53
        Płacz na rozlanym mlekiem niczego zmienić nie może.
        Opracujcie solidny program dla Polski możliwy do wykonania i zaakceptowania
        przez większość społeczeństwa i dla tej większości, a wtedy kto wie...
        • Gość: MOr Gmeremek przeciw NATO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.04, 19:09
          Bardzo są rozczulacjące te puszenia się Gmeremka, rzekomego 'architekta wejścia
          Polski do NATO' - szczególnie jeśli ktoś jeszcze pamięta, że kiedy jako
          pierwszy ogłosił zamiar Polski wejścia do NATO premier Olszewski, to wówczas
          (początek lat 90-tych) Gmeremek i cała czeradka UDecko-MICHTRIXowo-Wybiórcza
          zawyła: 'Oszołom!', 'Prowokator!'... :)
      • tuhanka Re: właśnie to jest chore 10.06.04, 22:52

Obawiam sie, ze gdyby Unia wybrala wtedy Tuska, to mialaby takie same problemy
        z "ukladem warszawskim" (skupionym wokol Pawla Piskorskiego), jakie prwzezywa
        obecnie PO. Swoja droga wciaz mam nadzieje, ze ludzie w wyborach do PE beda sie
        kierowac w duzej mierze tym, zeby kandydaci godnie nas reprezentowali w
        Brukseli i Strasburgu, a nieco mniej sondazami partyjnymi. Faktem przy tym
        jest, ze jak przegladalam listy wszystkich komitetow w kraju, to wlasnie UW ma
        najsilniejsze listy i najlepszych fachowcow.
      • rolotomasi Re: właśnie to jest chore 11.06.04, 00:18
        - Stawianie na Donaldiego.
        UW odeszła, jak Polska sanacyjna, do histori- mimo szczerej sympati tam zostanie

Czasy są dobre dla przywódców - takiego Leppieja, który potrafi pociągnąć Masy,
        a nie mówić, gadać, opowiadać, nawijać ładnie i elokwentnie << to było, i na
        naszych oczach kończy się.
        • tuhanka Re: właśnie to jest chore 11.06.04, 12:49
          Rolo, nie rob mi tego, please! To ja nawet w Brukseli specjalnie tarabanie sie
          do konsulatu, zeby zaglosowac na UW... a nie po drodze mi.
          Pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka