Dodaj do ulubionych

Wniosek do prokuratury przeciwko PiS bez szans

20.04.12, 16:42
Prokuratura odmówiła wszczęcia dochodzenia w tej sprawie wobec "braku znamion czynu zabronionego". Prokurator uznał, że była to "manifestacja poglądów osób krytycznie oceniających postępowanie władz państwowych". Decyzja jest prawomocna; nikt nie może się odwołać.

wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Zniewazali-prezydenta-przed-Palacem-Sledztwa-nie-bedzie,wid,13383719,wiadomosc.html?ticaid=1e4e1&_ticrsn=3

Nie ma nawet co tracić czasu - zostaje tylko Sejmowa Komisja Etyki.
Obserwuj wątek
    • pi.r2 Re: Wniosek do prokuratury przeciwko PiS bez szan 20.04.12, 16:45
      Brawo,nareszcie prokuratura stanęła na wysokości zadania.

Durnia mamy za prezydenta.B.Wałęsa.
      • indeed4 Re: Wniosek do prokuratury przeciwko PiS bez szan 20.04.12, 16:54
        Poseł i prezydent prawnie są to dwa różne podmioty.
      • mietowe_loczki Re: Wniosek do prokuratury przeciwko PiS bez szan 21.04.12, 09:15
        To już nie jest "na usługach ryżego"? To w końcu jest, czy nie jest?
        • indeed4 Re: Wniosek do prokuratury przeciwko PiS bez szan 21.04.12, 09:57
          A to zależy od pory dnia - miałem sposobność i nie polecam bliższej konwersacji, jeśli chcesz w weekend zachować dobry humor i równowagę psychiczną.

Remember: nie zaglądaj głęboko w otchłań, bo otchłań w końcu zajrzy w Ciebie ;-)
    • indeed4 Lub oskarżenie z prywatnego powództwa. 20.04.12, 16:51
      "Lewandowska podkreśliła, że wszystkie te osoby mają prawo złożyć do sądu prywatne akty oskarżenia o pomówienie wobec organizatorów demonstracji."

Forget it - ani Tusk, ani nikt rozumny nie będzie się bawić w wytaczanie procesów Kaczyńskiemu.
      • ave.duce PAP | dodane 2011-05-06 (15:15) 20.04.12, 16:55
        • ave.duce Re: PAP - Kraj 20 Kwi 2012, 16:51 20.04.12, 16:59
          stooq.pl/n/?f=596800
          ... "Prokuratura zbada, czy 10 kwietnia doszło do znieważenia prezydenta lub premiera"...

Trzeba zaczekać.
          • indeed4 Re: PAP - Kraj 20 Kwi 2012, 16:51 20.04.12, 17:18
            Będą oceniać, czy te sformułowania mieszczą się w granicach ostrej debaty politycznej.
            Moim zdaniem odrzucą, choć przydałoby się zdyscyplinować Kaczyńskiego, bo przegina - tyle, że Tusk po czymś takim zostałby zjedzony żywcem i w ogólnym rozliczeniu bilans mógłby wypaść na minus dla przeciwników PiS.
            • ave.duce Re: PAP - Kraj 20 Kwi 2012, 16:51 EOT 20.04.12, 17:21
              Sorki, ale Twoje zdanie mało mnie obchodzi.
              Podałeś info sprzed roku i tyle.

Miłego forumowania.
              • indeed4 Re: PAP - Kraj 20 Kwi 2012, 16:51 EOT 20.04.12, 17:29
                Odniosłem się do informacji z twojego postu, nie do ciebie osobiście, tak robiłem i będę robił - i przyjmij do wiadomości, że kompletnie mnie nie interesuje twoja opinia w kwestii mojego zdania.

To, że wiadomość pochodzi sprzed miesiąca, pół roku, czy roku nie ma żadnego znaczenia - zrozumiałaś słoneczko, czy powtórzyć wyraźniej, ze nie życzę sobie zaśmiecania twoimi głupiutkimi komentarzami moich wątków?

• indeed4 Bez odbioru. nt 20.04.12, 17:30
                  j.w.
    • sowietolog Re: Wniosek do prokuratury przeciwko PiS bez szan 20.04.12, 16:54
      > Nie ma nawet co tracić czasu - zostaje tylko Sejmowa Komisja Etyki.

A przez nią najpierw powinien być ukarany Tusk za to piątkowe przemówienie i rzucanie Targowicami i carami.
      • dupetek Re: Wniosek do prokuratury przeciwko PiS bez szan 20.04.12, 17:02
        Przecież Tusk nie kłamał! Kaczyński z PiSem rozgrywa rosyjskie interesy w Polsce, Ojdyr również, bo zobowiązania za przekaźniki uralskie zobowiązują.
        • ave.duce Re: Wniosek do prokuratury przeciwko PiS bez szan 20.04.12, 21:27
          Пoлезные идиoты.
      • simera16 Re: Wniosek do prokuratury przeciwko PiS bez szan 20.04.12, 17:07
        sowietolog napisał:
        >
        > A przez nią najpierw powinien być ukarany Tusk za to piątkowe przemówienie i rz
        > ucanie Targowicami i carami.
        >
        Jak trwoga u Kaczyńskiego, lub potrzeba poprawy wizerunku, to adres swoich wypocin zawsze w Moskwie ma...
    • zoil44elwer Re: Wniosek do prokuratury przeciwko PiS bez szan 20.04.12, 17:11
      A Lepper o rządzących:Nieroby! Wyrok 2 lata więzienia w zawieszeniu na 5 lat.LW-Dureń o prezydencie LK,Sąd: to tylko opinia.K Wyszkowski o Lechu W:Agent,Sąd i prokuratura-to znieważenie byłej GŁOWY(?) państwa!? Chłopcy seremetowcy idą baranią drogą owcy miast zachować milczenie owiec.
    • losiu4 Re: Wniosek do prokuratury przeciwko PiS bez szan 20.04.12, 17:34
      indeed44 napisał:

> Nie ma nawet co tracić czasu - zostaje tylko Sejmowa Komisja Etyki.

macie rację towarzyszu.... jak to leciało: sąd sądem ale sprawiedliwosć musi byc po naszej stronie :)

Pozdrawiam

Losiu
      • indeed4 Re: Wniosek do prokuratury przeciwko PiS bez szan 20.04.12, 17:43
        Mowa jest o Sejmowej Komisji Etyki, nie sądzie - widzisz, to jakby dwie różne instytucje.

Pomyśl przez chwilę, na pewno złapiesz o co chodzi - to nie jest takie trudne.
        • zbysio45 Re: Wniosek do prokuratury przeciwko PiS bez szan 20.04.12, 19:04
          Kazdy moze skarzyc opozycje do prokuratury nawet jak nie ma racji!!!Jednak normy demokratyczne w panstwach prawa moga osmoeszyc skarzacych opozycje.
          • indeed4 Ok - w takim razie przeczytaj to 20.04.12, 19:13
            www.tvn24.pl/-1,1742150,0,1,premier-bedziemy-reagowac-na-akty-przemocy--nie-na-slowa,wiadomosc.html

postaw się na miejscu Tuska jako premiera i powiedz: ma rację, czy nie ma racji.
        • losiu4 Re: Wniosek do prokuratury przeciwko PiS bez szan 20.04.12, 19:56
          indeed4 napisał:

> Mowa jest o Sejmowej Komisji Etyki, nie sądzie - widzisz, to jakby dwie różne
          > instytucje.

mowa była o prokuraturze (wymiarze sprawiedliwosci)- sie nie udało i KES - pewnia sie uda. Czyli powtarzam: sąd sądem, ale sprawiedliwośc musi być po naszej stronie :)

Pozdrawiam

Losiu
          • indeed4 Re: Wniosek do prokuratury przeciwko PiS bez szan 20.04.12, 20:05
            A ja ci nadal powtarzam - łamanie zasad etyki to nie to samo, co łamanie prawa i w związku z tym wniosek kieruje się do odnośnego organu w zależności od tego, co dany podmiot łamie.

Trochę skomplikowane, ale przy odrobinie wysiłku powinieneś zrozumieć o co chodzi.

• losiu4 Re: Wniosek do prokuratury przeciwko PiS bez szan 21.04.12, 02:08
              indeed4 napisał:

> A ja ci nadal powtarzam - łamanie zasad etyki to nie to samo, co łamanie prawa

a ja Ci powtarzam że skoro sie z prokuraturą nie udało (przecież próbowano, czyż nie?) to sie próbuje coś ugrać przez KES. A jak sie powiedzie, to m.in. w wybiórczej strzeli sie piękny artykulik, esemesa ze wskazówkami co nagłasniać sie wysle i będzie wszystko grało i kolidowało.

Pozdrawiam

Losiu
              • indeed4 Re: Wniosek do prokuratury przeciwko PiS bez szan 21.04.12, 02:19
                > skoro sie z prokuraturą nie udało

Rok temu - w tym jeszcze nie wiadomo, ja obstawiam, że decyzja będzie taka sama.
                • losiu4 Re: Wniosek do prokuratury przeciwko PiS bez szan 21.04.12, 09:22
                  ja tez. Ale próby niewykluczone ze będą. Fragment wywiadu z p. Grupińskim:
                  "- Beata Michniewicz: Premier mówi „żarty się kończą” i ma wyjaśnić dokładnie, co to znaczy, z czym to się wiąże po posiedzeniu Rady Ministrów. Pan ma jakieś domysły?

Rafał Grupiński: Domysłów oczywiście nie mam. Rzeczywiście jednak jesteśmy w sytuacji przesilenia. W istocie to przesilenie to przekroczenie pewnych barier wytrzymałości, jeśli chodzi o sposób insynuowania czy to rządowi czy poszczególnym politykom przeciwnych opcji niż PiS przez polityków PiSu rzeczy najgorszych, począwszy od zdrady ojczyzny, po morderstwo na byłym prezydencie.

- BM: Panie przewodniczący to jest diagnoza. Mnie chodzi o sposób leczenia. Bo premier zdaje się to miał na myśli.

RG: Moim zdaniem, tam, gdzie łamane jest prawo, typu podżeganie do przestępstwa, do niepokojów, powinna wkraczać prokuratura. Tam, gdzie przekraczane są granice dobrych zasad, tam my mamy skromne narzędzia, ale jednak komisja etyki poselskiej i tam wnioski będą kierowane.

- BM: Ale co może zrobić rząd, co może zrobić premier, dlatego, że prokuraturę mamy niezależną. Z resztą wczoraj powiedziała, że nie zamierza wszczynać z urzędu ścigania polityków PiS z powodu wypowiedzi.

RG: Oczywiście, że to jest kwestia oceny. Ja przypomnę, że Cyceron mówił, że mówca dosiada krzyku z niemocy, że tak jest w polityce. Kaczyński krzyczy z powodu niemocy, ale też stawia państwo w niezwykle, z punktu widzenia jego funkcjonowania, złej sytuacji.

- BM: czy premier tydzień temu dosiadł krzyku z niemocy też. W reakcji na uchwałę PiS

RG: Pan premier nie podnosił głosu. Powiedział wyraźnie. Mówił bardzo osobiście, że wolałbym się nie urodzić, niż budować na trumnach przyjaciół, ludzi, którzy zginęli w katastrofie smoleńskiej, swoją karierę polityczną. Czyli mówił bardzo osobiście i nie było w tym tego, o czym słyszymy z ust polityków PiSu, czyli przekraczania wszystkich granic przyzwoitości i łamania zasad moralnych, jeśli chodzi o stosunek do drugiego człowieka.

- BM: Czy klub Po złoży zawiadomienie do prokuratury ws. wypowiedzi polityków PiSu?

RG: My uważamy, że w tej sprawie, jeśli jest łamane prawo tego rodzaju podżeganie do niepokojów w państwie czy opowiadania o wojnie z sąsiadem, powinna ocenić prokuratura sama z siebie. Albo organa państwa się bronią w takiej sytuacji, mają do tego narzędzia, albo uznają, że nic się nie stało, że nic się nie dzieje. My w tej sprawie skierujemy wnioski do komisji etyki poselskiej.

- BM: Na razie prokuratura, nie wie czy coś się stało. Jak dowiedzieli się dziennikarze, m.in. Polskiego Radia, prokuratura nie zamierza wszczynać postępowań. W związku z tym pytam, czy jest taki plan, by w tej sytuacji…

RG: Był taki bezdomny, którego prokuratura ścigała za złe słowo wobec byłego prezydenta, za zwykły przytyk

- BM: Ale którą wypowiedź tutaj by Pan wskazał, która dotyczy konkretnie z nazwiska konkretnych osób. To trudne chyba

RG: Trudne? Nie, no słyszeliśmy o zdrajcy, widzieliśmy szubienicę przeznaczoną dla premiera

- BM: Ale kto ją niósł?

RG: No wiadomo. Ktoś ją niósł, prawda. Są zdjęcia z demonstracji. Wiadomo, kto podżegał do zabójstwa. To są moim zdaniem rzeczy, które można spokojnie sprawdzić i prześledzić.

- BM: Ale to politycy PiSu podżegali do zabójstwa?

RG: Moim zdaniem, jeśli ktoś przynosi szubienicę na demonstrację, przeznaczoną dla polityków rządzących państwem, to nie można tego inaczej nazwać. To nie jest niewinna symbolika, którą można pokazywać dzieciom w przedszkolu.

- BM: Ja wiem, tylko, że chodzi o to, że nie wiadomo, kto to przyniósł. Gdyby przyniósł to któryś ze znanych, prominentnych polityków PiSu, to byśmy wiedzieli

RG: No tak, ale to jest posługiwanie się ludźmi, którzy w emocjach są gotowi zrobić wszystko, a tymi emocjami kierują cyniczni politycy, w rodzaju Jarosława Kaczyńskiego czy Antoniego Macierewicza. I to jest problem, że cyniczni politycy, którzy nie widzą żadnych granic w przyzwoitości, wykorzystują emocje ludzkie ludzi, którzy w bardzo wielu sprawach sami nie potrafią ocenić tego, co się stało i co się dzieje, kierują te emocje na manowce, przeciwko innym ludziom, przeciwko innym poglądom. Przeciwko rządowi państwa, w którym żyją.

- BM: To jeszcze raz zapytam, czy PO pomoże prokuraturze zająć się tą sprawą?

RG: Ja uważam, że w tej sprawie żadna organizacja polityczna nie powinna występować przeciwko innej organizacji politycznej. Natomiast jeśli jakieś pojedyncze osoby, czy obywatele by taki wniosek skierowali…

- BM: Obywatele z Pana klubu taki wniosek zapowiadali, że ewentualnie rozważą

RG: Jeśli rozważą taki wniosek, to nie będę miał nic przeciwko temu, żeby został skierowany"

Pozdrawiam

Losiu
                  • indeed4 Sorry. 21.04.12, 09:26
                    Nie czytam artykułów wklejanych zamiast linków.
          • ave.duce Co się nie udało? 20.04.12, 20:06
            losiu4 napisał:

> mowa była o prokuraturze (wymiarze sprawiedliwosci)- sie nie udało
            • losiu4 Re: Co się nie udało? 21.04.12, 02:11
              prokuratura nie była spolegliwa. Więc trzeba czekać na "werdykt" KES. A potem już z górki: jak bedzie korzystny będziemy sie napawać pięknym artykułem w wybiórczej i z ust przedstawicieli peło spijać co też im w esemesach z centrali wysłano

Pozdrawiam

Losiu
              • ave.duce Re: Co się nie udało? 21.04.12, 08:59
                Dałeś się zmanipulować pierwszym postem.
                Trzeba patrzeć na daty zalinkowanych "njusów" ;)
                • indeed4 O, tak! Manipulacja! 21.04.12, 09:12
                  Tu też manipulacja, straszna!

forum.gazeta.pl/forum/w,28,135276033,135276033,Czy_to_juz_jest_szczyt_paranoi_.html

Niesłychanie bystra tropicielka straszliwych manipulacji z FzD nie przepuści żadnej manipulacji, ŻADNEJ! Każdy link starszy niż dwa miesiące musi być wykryty, zidentyfikowany i srodze napiętnowany!
                  • ave.duce EOT indeed. 21.04.12, 09:15
                    forum.gazeta.pl/forum/w,28,135273861,135274776,Re_PAP_Kraj_20_Kwi_2012_16_51_EOT.html
                    • indeed4 Manipulacja i działanie podprogowe! 21.04.12, 09:18
                      Jeeenki..... - jaka ja jestem niesłychanie wnikliwa i mądra!

• indeed4 :-)))))) 21.04.12, 09:24
                        niebywale bystry losiu4 i ave.duce - w linku stoi jak byk o PIERWSZEJ rocznicy.

Zdaje się, że mamy godne zastępstwo Anwadzi.
                • losiu4 Re: Co się nie udało? 21.04.12, 09:25
                  fakt. Mea culpa. Połączyłem to z wywiadem z p. Grupińskim:

"- Beata Michniewicz: Premier mówi „żarty się kończą” i ma wyjaśnić dokładnie, co to znaczy, z czym to się wiąże po posiedzeniu Rady Ministrów. Pan ma jakieś domysły?

Rafał Grupiński: Domysłów oczywiście nie mam. Rzeczywiście jednak jesteśmy w sytuacji przesilenia. W istocie to przesilenie to przekroczenie pewnych barier wytrzymałości, jeśli chodzi o sposób insynuowania czy to rządowi czy poszczególnym politykom przeciwnych opcji niż PiS przez polityków PiSu rzeczy najgorszych, począwszy od zdrady ojczyzny, po morderstwo na byłym prezydencie.

- BM: Panie przewodniczący to jest diagnoza. Mnie chodzi o sposób leczenia. Bo premier zdaje się to miał na myśli.

RG: Moim zdaniem, tam, gdzie łamane jest prawo, typu podżeganie do przestępstwa, do niepokojów, powinna wkraczać prokuratura. Tam, gdzie przekraczane są granice dobrych zasad, tam my mamy skromne narzędzia, ale jednak komisja etyki poselskiej i tam wnioski będą kierowane.

- BM: Ale co może zrobić rząd, co może zrobić premier, dlatego, że prokuraturę mamy niezależną. Z resztą wczoraj powiedziała, że nie zamierza wszczynać z urzędu ścigania polityków PiS z powodu wypowiedzi.

RG: Oczywiście, że to jest kwestia oceny. Ja przypomnę, że Cyceron mówił, że mówca dosiada krzyku z niemocy, że tak jest w polityce. Kaczyński krzyczy z powodu niemocy, ale też stawia państwo w niezwykle, z punktu widzenia jego funkcjonowania, złej sytuacji.

- BM: czy premier tydzień temu dosiadł krzyku z niemocy też. W reakcji na uchwałę PiS

RG: Pan premier nie podnosił głosu. Powiedział wyraźnie. Mówił bardzo osobiście, że wolałbym się nie urodzić, niż budować na trumnach przyjaciół, ludzi, którzy zginęli w katastrofie smoleńskiej, swoją karierę polityczną. Czyli mówił bardzo osobiście i nie było w tym tego, o czym słyszymy z ust polityków PiSu, czyli przekraczania wszystkich granic przyzwoitości i łamania zasad moralnych, jeśli chodzi o stosunek do drugiego człowieka.

- BM: Czy klub Po złoży zawiadomienie do prokuratury ws. wypowiedzi polityków PiSu?

RG: My uważamy, że w tej sprawie, jeśli jest łamane prawo tego rodzaju podżeganie do niepokojów w państwie czy opowiadania o wojnie z sąsiadem, powinna ocenić prokuratura sama z siebie. Albo organa państwa się bronią w takiej sytuacji, mają do tego narzędzia, albo uznają, że nic się nie stało, że nic się nie dzieje. My w tej sprawie skierujemy wnioski do komisji etyki poselskiej.

- BM: Na razie prokuratura, nie wie czy coś się stało. Jak dowiedzieli się dziennikarze, m.in. Polskiego Radia, prokuratura nie zamierza wszczynać postępowań. W związku z tym pytam, czy jest taki plan, by w tej sytuacji…

RG: Był taki bezdomny, którego prokuratura ścigała za złe słowo wobec byłego prezydenta, za zwykły przytyk

- BM: Ale którą wypowiedź tutaj by Pan wskazał, która dotyczy konkretnie z nazwiska konkretnych osób. To trudne chyba

RG: Trudne? Nie, no słyszeliśmy o zdrajcy, widzieliśmy szubienicę przeznaczoną dla premiera

- BM: Ale kto ją niósł?

RG: No wiadomo. Ktoś ją niósł, prawda. Są zdjęcia z demonstracji. Wiadomo, kto podżegał do zabójstwa. To są moim zdaniem rzeczy, które można spokojnie sprawdzić i prześledzić.

- BM: Ale to politycy PiSu podżegali do zabójstwa?

RG: Moim zdaniem, jeśli ktoś przynosi szubienicę na demonstrację, przeznaczoną dla polityków rządzących państwem, to nie można tego inaczej nazwać. To nie jest niewinna symbolika, którą można pokazywać dzieciom w przedszkolu.

- BM: Ja wiem, tylko, że chodzi o to, że nie wiadomo, kto to przyniósł. Gdyby przyniósł to któryś ze znanych, prominentnych polityków PiSu, to byśmy wiedzieli

RG: No tak, ale to jest posługiwanie się ludźmi, którzy w emocjach są gotowi zrobić wszystko, a tymi emocjami kierują cyniczni politycy, w rodzaju Jarosława Kaczyńskiego czy Antoniego Macierewicza. I to jest problem, że cyniczni politycy, którzy nie widzą żadnych granic w przyzwoitości, wykorzystują emocje ludzkie ludzi, którzy w bardzo wielu sprawach sami nie potrafią ocenić tego, co się stało i co się dzieje, kierują te emocje na manowce, przeciwko innym ludziom, przeciwko innym poglądom. Przeciwko rządowi państwa, w którym żyją.

- BM: To jeszcze raz zapytam, czy PO pomoże prokuraturze zająć się tą sprawą?

RG: Ja uważam, że w tej sprawie żadna organizacja polityczna nie powinna występować przeciwko innej organizacji politycznej. Natomiast jeśli jakieś pojedyncze osoby, czy obywatele by taki wniosek skierowali…

- BM: Obywatele z Pana klubu taki wniosek zapowiadali, że ewentualnie rozważą

RG: Jeśli rozważą taki wniosek, to nie będę miał nic przeciwko temu, żeby został skierowany"

Pozdrawiam

Losiu
                  • indeed4 O, właśnie. 21.04.12, 09:37
                    Pogadaj sobie o tym z niesłychanie bystrą forumową Tropicielką Linków Starszych Niż Dwa Miesiące - powodzenia.
                  • ave.duce Re: Co się nie udało? 21.04.12, 11:56
                    Ano właśnie. Michniewicz.
                    Faktycznie, mogła Cię zmylić, choć nie zmienia to pierwszego postu w tym wątku.

Pozdrawiam.
    • mariner4 Przeciwko Pis tak, ale przeciwko Jojo już nie 20.04.12, 21:55
      On użył słów obraźliwych wprost.
      M.
    • futuroeuro prezes pozyteczniejszy jako straszak niz meczennik 20.04.12, 21:59
      wiec dac mu mikrofon i miejsce na krawezniku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka