Dodaj do ulubionych

Obama a nauka historii

30.05.12, 11:50
No cóż , Pan Obama jest bardzo sprawnym "managerem", jest perfekcjonistą w sztuce kreowamia wizerunku, jest wszechstronnie wykształcony.
No prawie wszechstronnie.
Użyte przez niego okreslenie "polskie obozy smierci" stawia go w gronie nieuków i ignorantów. To nie do końca jego wina. Jest produktem pewnego systemu edukacyjnego, w którym powszechne nauczanie historii uznano za sprawę nieważna.
No cóż , u nas w Polsce obrano ten sam system edukacyjny. Marginalizuje się naukę historii (bo niepotrzebna bankowcom, informatykom , specom od wizerunku , ubezpieczeń itp)
Ja zawsze uważałem , ze wykształcenie ogólne to ważna cecha każdego człowieka aspirującego do miana inteligenta (bez względu na zawód).
Ale cóż , władza ma inne zdanie. Nasz system edukacyjny ma szansę produkować takich "Obamów", którzy potem zajmując wysokie stanowiska będą siebie i nas kompromitować.
Obserwuj wątek
    • obraza.uczuc.religijnych Oj tam 30.05.12, 11:55
      to w ogóle była hutzpiarska impreza. Niejaki Karski donosił o rzekomej zagładzie, której, jak udowodnił świetnie wykształcony historyk (na pewno miał wiele godzin lekcji historii w szkole) śp dr Ratajczak, w ogóle nie było!!!
    • tweed7 Re: Obama a nauka historii 30.05.12, 11:55
      Niestety masz racje. W USA nie uczy sie dzieci historii i geografii swiata, dlatego wiekszosc Amerykanow na pytanie gdzie lezy Polska odpowiada - gdzies kolo Pakistanu, bo to tez na P. Dla nich Polska, Niemcy, Rosja to wsio rowno, niczego nie rozrozniaja.
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Obama a nauka historii 30.05.12, 12:00
        No i "Pana Tadeusza" nie czytają...
      • mariner4 W Polsce ten proces też zachodzi 30.05.12, 12:08
        Kilka dni temu pokazywano "wiedzę" pewnej idiotki, studentki bodaj 3 roku AWF.
        Ja bym jej nawet matury nie dał. Młodzieży ta tematyka wisi kompletnie.
        M.
      • ta Re: Obama a nauka historii 30.05.12, 12:09
        W USA nie uczy się nie tylko historii i geografii. Nie uczy się dobrze wszystkiego, co możesz sobie wyobrazić. Poziom szkół powszechnych jest żenująco niski, nawet słowo "żenująco" nie oddaje w pełni tego poziomu. Osobiście widziałam podręcznik matematyki dla szkoły "średniej", w którym zadania do rozwiązania dla 15-16 latków polegały na policzeniu dodawania metodą "słupków" Oniemiałam - u nas takie zadania robią dzieci w III i IV klasie szkoły podstawowej.

Owszem zdolnym i wybijającym się jednostkom ułatwia się kształcenie lepsze i w szkołach wyższych poziom jest trochę przyzwoitszy. Tam wyławia się tych najzdolniejszych i kształci dalej na poziomie wysokim, jednak większość społeczeństwa posiada wiedzę, jak nasi początkujący gimnazjaliści, lub gorzej.

Mają być bezmyślnymi konsumentami wszelkiego badziewia, co kręci gospodarkę, po cóż im wiedzieć, co to np. Europa...
      • kylax1 A ilu Polaków potrafi wskazać Argentynę, czy Wietn 30.05.12, 21:45
        am?
    • humbak Re: Obama a nauka historii 30.05.12, 12:09
      Powiedz mi, skąd czerpiesz wiedzę o amerykańskim systemie edukacyjnym?
      • ta Re: Obama a nauka historii 30.05.12, 12:55
        humbak napisał:
        > Powiedz mi, skąd czerpiesz wiedzę o amerykańskim systemie edukacyjnym?

Dokładnie śledziłam przebieg amerykanskiej kariery szkolnej członkini mojej rodziny, od 8 do 23 roku życia, a do 18-tki pięciokrotnie zmieniała szkoły. Widziałam podręczniki i znam wymagania nauczycieli zarówno w szkołach "państwowych", jak i prywatnych , w tym katolickiej. Z drugiej strony znam środowisko akademickie jednej z ważniejszych uczelni w Stanach i jego opinie na temat kształcenia w Ameryce.
        Z pełną odpowiedzialnością powtórzę, że kształcenie tzw ogółu jest w Stanach na poziomie nieprzyzwoicie niskim.
        • humbak Re: Obama a nauka historii 30.05.12, 13:11
          Mowa nie jest ogólnie o nauczaniu, tylko o historii i to jeszcze w zestawieniu z Polską. A akurat historia, zwłaszcza własna nie jest przez amerykanów raczej zaniedbywana. Reszty świata owszem, własna nie. W końcu mit państwa wolności trzeba jakoś budować, nie?:)
    • hal9000 Prezes rozwiał wszelkie wątpliwości... 30.05.12, 12:15
      ...i zdemaskował podłą politykę Tuska. To przez Tuska Obama zaliczył wpadkę. Domyślałem się tego od początku :)))))))))
      • ploniekocica Re: Prezes rozwiał wszelkie wątpliwości... 30.05.12, 12:22
        hal9000 napisał:

> ...i zdemaskował podłą politykę Tuska. To przez Tuska Obama zaliczył wpadkę. Do
        > myślałem się tego od początku :)))))))))

Tusk jest bezpośrednio odpowiedzialny za fatalny stan nauczania historii w USA!
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Prezes rozwiał wszelkie wątpliwości... 30.05.12, 12:27
          Tusk wszędzie zmienia programy nauczania.
        • zgred-zisko Re: Prezes rozwiał wszelkie wątpliwości... 30.05.12, 13:07
          W pełni się z Tobą zgadzam. Wprawdzie nasz ambasador historii pan Macierewicz próbował coś zmienić (nawet wspólnie ze znaną historyczką) ale niestety nic to nie pomogło.
          Na szczęście każdy wykształcony Polak doskonale wie jakie w historii problemy występowały pomiędzy Paragwajem a Urugwajem.
      • sclavus Re: Prezes rozwiał wszelkie wątpliwości... 30.05.12, 22:02
        Będzie wojna na dwa fronty???
        :>:>:>
    • oszolom-z-radia-maryja a PO chce ograniczyć nauczanie historii w polskich 30.05.12, 13:01
      szkołach. efekt będziemy mieli za paręnaście lat w postaci polskiego Obamy który skompromituje nas jakaś głupia wypowiedzią na oczach świata
      • obraza.uczuc.religijnych Re: a PO chce ograniczyć nauczanie historii w pol 30.05.12, 13:03
        Śp. dr Ratajczak miał dużo godzin historii w szkole a mimo to twierdził że zagłady nie było.
        • oszolom-z-radia-maryja Re: a PO chce ograniczyć nauczanie historii w pol 30.05.12, 13:05
          on miał historię w wersji komunistycznej lansowanej przez PZPRowskich propagandystów
          • obraza.uczuc.religijnych Re: a PO chce ograniczyć nauczanie historii w pol 30.05.12, 13:10
            Najważniejsze że miał dużą ilość godzin historii.
          • kylax1 A Ty chcesz dzieci zatruwać katolycką propagandą. 30.05.12, 23:05
            Won z nazizmem z polskich szkół.
    • ukos Dawać przykład "amerykańskiego zamachu na WTC" 30.05.12, 13:05
      Może wtedy coś do tępego łba wejdzie, choć pewności nie ma.
    • ayran pewnie politolog... 30.05.12, 15:44
      ... pełniący obecnie ważną i odpowiedzialną funkcję rzecznika prasowego największej partii opozycyjnej, na pytanie o to, ile trwało Powstanie Warszawskie, odpowiedział, że dwadzieścia osiem dni. Inny rzecznik innej partii opozycyjnej na pytanie o to samo powstanie umiejscowił je w 1988 roku. Być może tłumaczy go to, że jest z wykształcenia ekonomistą, i to nie po Uniwersytecie Warszawskim, tylko Łódzkim.
      Z kolei pewna polonistka uczestniczyła czynnie w tymże Powstaniu Warszawskim przebywając w Starachowicach.
      Wszystkie te osoby uczyły się historii według programów zupełnie innych niż te, które wynikają z obecnie wprowadzanych podstaw programowych.

• allspice Re: Obama a nauka historii 30.05.12, 15:53
      I pomyśleć,że autorką zmian w nauczniu historii jest zwolenniczka PiS - Jolanta Choińska-Mika. ... historyczka z Uniwersytetu Warszawskiego i… członkini Honorowego Komitetu Poparcia Lecha Kaczyńskiego.
      I znowu PiSsss:-)

wojciecholejniczak.natemat.pl/15915,kto-stoi-za-wynarodowianiem-polakow
    • kaczezero a kto slow polskiego hymnu nie znal? 30.05.12, 15:54
      polaczek potrafi? znow rasista polski zabiera glos, jak moglby milczec. WON z NATO!
    • adam111115 NIe do końca 30.05.12, 16:02
      Hofman jakiś czas temu nie wiedział ile trwało Powstanie Warszawskie a wykształcony w latach kiedy o złym Tusku nikt nie słyszał, ostatnio niejaki Joński, poseł z SLD twierdził że PW skończyło się w 1988 to po pierwsze,

po drugie patrzysz z perspektywy Polaka dla którego Polska to pępek świata, i słusznie. ALE NIE dla amerykanina który ledwie umie (albo i nie) pokazać na mapie Europę. Z innej perspektywy dotyczącej takiej same wiedzy jaką wymagasz od USA, opowiedz mi o konflikcie malezyjsko - japońskim w czasach II WŚ i kto tam kogo bardziej zabijał. Nie wiesz?, no to Malezja się obruszy :)

i po trzecie, już wyżej inni to mówili, poziom edukacji w Stanach to żenada. Tylko ci najmądrzejsi zachodza najdalej.

Więc żebyśmy się dobrze zrozumieli, oczywiście potępiam takie hasła jak to Obamy i dziesiątki poprzednich, ale nie myślmy że cały świat zna naszą historię i że to się nie będzie pojawiać. Niestety historia jest jaka jest.
      • remik.bz Obama ma w nosie bohaterstwo Karskiego 30.05.12, 21:59
        adam111115 napisał:

> Hofman jakiś czas temu nie wiedział ile trwało Powstanie Warszawskie a wykształ
        > cony w latach kiedy o złym Tusku nikt nie słyszał, ostatnio niejaki Joński, pos
        > eł z SLD twierdził że PW skończyło się w 1988 to po pierwsze,

I mówili to jako "władza" chcąca uhonorowć bohaterów Powstania?
        >
        > po drugie patrzysz z perspektywy Polaka dla którego Polska to pępek świata, i s
        > łusznie. ALE NIE dla amerykanina który ledwie umie (albo i nie) pokazać na mapi
        > e Europę.

Sugerujesz (za mną) , ze Obama jest zwykłym nieukiem ,bo nie o statystycznym obywatelu USA mowa tylko o ich Pierwszym Obywatelu.
        Wole taka sugestię , niż hipoteze , ze przemówienia ukladają mu fachowcy, którzy chcieli , aby nas obrażono. Że bylo to z premedytacja.

Z innej perspektywy dotyczącej takiej same wiedzy jaką wymagasz od US
        > A, opowiedz mi o konflikcie malezyjsko - japońskim w czasach II WŚ i kto tam ko
        > go bardziej zabijał. Nie wiesz?, no to Malezja się obruszy :)

Sorry ,ale ja nie jestem prezydentem USA i nie wręczam orderu żadnemu bohaterowi z tego konfliktu. Gdybym miał wręczać , to bym "sie przygotował"
        >
        > i po trzecie, już wyżej inni to mówili, poziom edukacji w Stanach to żenada. Ty
        > lko ci najmądrzejsi zachodza najdalej.

Jak widać po Obamie nie tylko najmadrzejsi.
        >
        > Więc żebyśmy się dobrze zrozumieli, oczywiście potępiam takie hasła jak to Obam
        > y i dziesiątki poprzednich, ale nie myślmy że cały świat zna naszą historię i ż
        > e to się nie będzie pojawiać. Niestety historia jest jaka jest.

Druga wojna i Holocaust to nie tylko nasza lokalna historia, to historia swiata.
        A historię swiata prezydent USA powinien znać- ponadto powinien miec sprawnych, kompetentnych "sekretarzy od historii i od przemówień"
        Gdy Karski przekazywał informację o zagładzie Żydów ryzykujac własnym zyciem , Ameryka ( w tym środowiska żydowskie) olała to.
        Dzisiaj Obama tez olał zarówno bohatera Karskiego (chodziło mu o wybory a nie o jakieś oddanie hołdu) i przy okazji obraził nas.
        Potraktował ten medal jako pewien mało wazny "punkt w programie dnia", który nalezy zaliczyć z powodów wizerunkowych i dla zdobycia głosów.
        W tej sytuacji uważam , że odbieranie tego "uhonorowania" dla Karskiego to był poważny błąd.
        • adam111115 Re: Obama ma w nosie bohaterstwo Karskiego 31.05.12, 09:23
          remik.bz napisał:

> > Hofman jakiś czas temu nie wiedział ile trwało Powstanie Warszawskie a wy
          > kształ
          > > cony w latach kiedy o złym Tusku nikt nie słyszał, ostatnio niejaki Jońsk
          > i, pos
          > > eł z SLD twierdził że PW skończyło się w 1988 to po pierwsze,
          >
          > I mówili to jako "władza" chcąca uhonorowć bohaterów Powstania?

Nie, mówili to jako genetyczni patrioci (zw. Hofman) wykształceni wg starych zasad, przed zmianami złego Tuska bo do niego pijesz. Więc jak widać czy stare czy nowe, poziom wiedzy słaby.

> >
          > > po drugie patrzysz z perspektywy Polaka dla którego Polska to pępek świat
          > a, i s
          > > łusznie. ALE NIE dla amerykanina który ledwie umie (albo i nie) pokazać n
          > a mapi
          > > e Europę.
          >
          > Sugerujesz (za mną) , ze Obama jest zwykłym nieukiem ,bo nie o statystycznym ob
          > ywatelu USA mowa tylko o ich Pierwszym Obywatelu.
          > Wole taka sugestię , niż hipoteze , ze przemówienia ukladają mu fachowcy, którz
          > y chcieli , aby nas obrażono. Że bylo to z premedytacja.

Tak, Obama nawet się nie zainteresował tym co mówi. Jest nieukiem. Poza tym w angielskim polish oznacza na polskiej ziemi, ale oczywiście my nie chcemy aby tak mówiono. Niestety ten i wszystkie tego typu błędy wynikają z ignorancji, potejto - patato.

>
          > Z innej perspektywy dotyczącej takiej same wiedzy jaką wymagasz od US
          > > A, opowiedz mi o konflikcie malezyjsko - japońskim w czasach II WŚ i kto
          > tam ko
          > > go bardziej zabijał. Nie wiesz?, no to Malezja się obruszy :)
          >
          > Sorry ,ale ja nie jestem prezydentem USA i nie wręczam orderu żadnemu bohatero
          > wi z tego konfliktu. Gdybym miał wręczać , to bym "sie przygotował"

Patrz wyżej, ignorancja i nieuctwo

> >
          > > i po trzecie, już wyżej inni to mówili, poziom edukacji w Stanach to żena
          > da. Ty
          > > lko ci najmądrzejsi zachodza najdalej.
          >
          > Jak widać po Obamie nie tylko najmadrzejsi

zgoda

> >
          > > Więc żebyśmy się dobrze zrozumieli, oczywiście potępiam takie hasła jak t
          > o Obamy i dziesiątki poprzednich, ale nie myślmy że cały świat zna naszą histor
          > ię i że to się nie będzie pojawiać. Niestety historia jest jaka jest.
          >
          > Druga wojna i Holocaust to nie tylko nasza lokalna historia, to historia swiata

Wg nas, reszty świata (jak widać) mało to obchodzi

> .
          > A historię swiata prezydent USA powinien znać- ponadto powinien miec sprawnych,
          > kompetentnych "sekretarzy od historii i od przemówień"
          > Gdy Karski przekazywał informację o zagładzie Żydów ryzykujac własnym zyciem ,
          > Ameryka ( w tym środowiska żydowskie) olała to.
          > Dzisiaj Obama tez olał zarówno bohatera Karskiego (chodziło mu o wybory a nie o
          > jakieś oddanie hołdu) i przy okazji obraził nas.
          > Potraktował ten medal jako pewien mało wazny "punkt w programie dnia", który na
          > lezy zaliczyć z powodów wizerunkowych i dla zdobycia głosów.
          > W tej sytuacji uważam , że odbieranie tego "uhonorowania" dla Karskiego to był
          > poważny błąd.

Niby tak, ale z drugiej strony wyszlibyśmy na pieniaczy
    • mietowe_loczki Re: Obama a nauka historii 30.05.12, 21:24
      A powiedz, ile godzin historii w szkole miał jeden polityk z PiS, który nie wiedział, jak długo trwało Powstanie Warszawskie, i co ma do tego Tusk.
      • m.c.hrabia Re: Obama a nauka historii 30.05.12, 21:28
        mietowe_loczki napisała:

> A powiedz, ile godzin historii w szkole miał jeden polityk z PiS, który nie wie
        > dział, jak długo trwało Powstanie Warszawskie, i co ma do tego Tusk.

a co ma historia do tego ,ze Obama pokazał gdzie miejsce Polski.
        • sclavus Re: Obama a nauka historii 30.05.12, 23:02
          Obama niczego nie pokazał...
          Użył swego rodzaju skrótu myślowego i to zupełnie niechcący :>
    • kylax1 Tak, bo dla USA najważniejsza jest historia Europy 30.05.12, 21:44
      Nie wiem po co Amerykanom historia Europy, skoro Europejczycy sami nie znają historii USA.
      • remik.bz Mówimy o historii swiata nie Europy 30.05.12, 22:14
        kylax1 napisał:

> Nie wiem po co Amerykanom historia Europy, skoro Europejczycy sami nie znają hi
        > storii USA.

Zawsze mnie uczono ,ze druga wojna to historia swiata ( w tym USA) a nie tylko Europy.
        Widać źle mnie uczono a Ciebie i Obame dobrze (lub nie uczono)
        • kylax1 Historia świata jako całość tak, ale poszczególne 30.05.12, 22:54
          wydarzenia miały miejsce na różnych kontynentach. Holocaust miał miejsce w Europie, nie w Afryce.

Poza tym kwestia światowości jest w wielu sytuacjach dyskusyjna. I wojna światowa powinna zwać się wojną europejską, jak nazywają ją np. Indusi. Tyle, że Europejczykom wydaje się, że ówczesna Europa to cały świat.

Podobnie data rozpoczęcia II wojny światowej. Uwielbiam jak Polacy pouczają świat, że niby 1 września 1939, podczas gdy dla różnych państw data jest różna. Amerykanie wraz z atakiem na Pearl Harbor, Rosjanie w momencie rozpoczęcia Barbarossy, a Chińczycy już w 1931, w momencie inwazji japońskiej na Mandżurię.

Każdy ma inną perspektywę i nigdy nie będzie jednolitej definicji, bo to co dla jednego jest rozpoczęciem wojny światowej, dla innego jest lokalnym konfliktem, który nie był jeszcze częścią wojny światowej.
          • sclavus Re: Historia świata jako całość tak, ale poszczeg 30.05.12, 23:09
            Trudno byłoby się z tym nie zgodzić... :)
            Wydaje się jednak, że szowinizm i swego rodzaju patrIDiotyzm, każe myśleć inaczej :>
            PeeS - żeby nie szukać daleko, to taka Francja - mimo iż wypowiedziała wojnę Niemcom już 03/09/1939 - uważa, że dla niej wojna zaczęła się w czerwcu 1940... ;)
            • kylax1 Dokładnie. I to się nie zmieni. 30.05.12, 23:19
              Z powodu, który napisałem wcześniej. Różna perspektywa i różne doświadczenia.
    • sclavus Re: Obama a nauka historii 30.05.12, 21:53
      Nie szukając w Google, wymień przemadrzalcze, trzech wielkich generałów, nie będących Amerykanami, którzy są ojcami zwycięstwa nad Południem i powstania United States of America North...
      Tak! - przemądrzalcze! :>:>:>
      • remik.bz Re: Obama a nauka historii 30.05.12, 22:09
        sclavus napisał:

> Nie szukając w Google, wymień przemadrzalcze, trzech wielkich generałów, nie bę
        > dących Amerykanami, którzy są ojcami zwycięstwa nad Południem i powstania Unite
        > d States of America North...
        > Tak! - przemądrzalcze! :>:>:>

Jak na razie nie mam zamiaru ani startować w wyborach prezydenckich ani wręczać żadnego medalu potomkom tych generałów.
        Jak będę wręczał to wymienie:)
        No i jednak Druga Wojna światowa i Holocaust to historia świata, a wojna secesyjna to historia tylko Ameryki.
        PS sorry za złośliwośc, ale kontynuując Twój sposób rozumowania tez poproszę , abys wymienił dowódców wojskowych z Karpato-Ukrainy (Zakarpacie )walczących w 1939 z wojskami wegierskimi.
        • sclavus Re: Obama a nauka historii 30.05.12, 23:00
          Cóś mi się zdaje, że chybiłeś z tą złośliwością...
          Kudy tam Karpato-Ukrainie do wojny secesyjnej, tym niemniej wezmę i się powtórzę: polska histeria szowinistyczna (no bo przecież i Chrystusem Narodów, i przdmurze chrześcijaństwa, i historia najbardziej szczególna) każe ze swego rodzaju skrótu myślowego, zbrodnię czynić przy jednoczesnej niewiedzy historycznej o najbardziej hołubionym fakcie historycznym Polski i to przez różnych ze świecznika, ale tych, którzy szczególnie ten fakt hołubią, szczególnie (podwójnie bo to właśnie oni najgłośniej o zbrodni krzyczą)...
          A skrót myślowy: polskie obozy śmierci dlatego bo te największe i "najsławniejsze" w Polsce były...
          Nikt przy zdrowych zmysłach a za takiego Obamę można uważać (czyż nie?), nie będzie twierdził, że kraj, którego żołnierze walczyli na absolutnie wszystkich frontach II WŚ i to wsławiając się, w najpiękniejszym tego słowa znaczeniu, pobudował obozy śmierci i zagładył i mordował w nich żydów... i to do spółki z hitlerowcami... :>
          No, ba!
          Ileż trzeba złej woli, żeby aż tak się unieść(!)
    • qwakacz_zabanowany Co ma przykyć Obama? To jakiś cyrk. 30.05.12, 22:21
      Wątek usunęty przez specjalistów od wizerunku partii .......... : forum.gazeta.pl/forum/w,396,136287901,136287901,Co_ma_przykryc_Obama_To_jakis_cyrk_.html
      Skończcoe ten cyrk z Obamą. Poczekajcie! Już niedługo pollskie dzieci tez będą mówić o Polskich obozach. Niech tylko wyjdą ze szkół roczniki z nowym programem nauczania historii.
      Będą o tym mówić tak samo jak o Polskiej Fabryce Fiata w Tychach . Kogo obchodzi że tak naprawde fabryka jest Włoska ?

Generalnie uważam że wpadka Obamy jest na rekę specjalistom od propagandy którzy obecnie podsycają dyskusję durnymi wrzutkami podszywając się pod Wolaków.
      Taka dyskusja przykryje wiele innych problemów jak chociażby ten, że w tym tygodniu nie było jeszce dnia bez niebezpiecznych zdarzeń na kolei.
    • fractale Re: Obama a nauka historii 30.05.12, 23:12
      Ja wiem jedno. Języka polskiego na pewno nie uczą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka