Dodaj do ulubionych

Ciekawostką jest

08.08.12, 12:28
Że afery finansowe typy BKO Grobelnego, czy właśnie Amber-Gold i Finroyal trafiają sie Polakom za rządów tzw kościelnych liberałów od solidaruchów. Tych z Gdańska. Za komuny jakoś o tych chamskich przewałach na taką skalę nie pamiętam.

Nomen, omen, pewnie zbieg okoliczności.
Obserwuj wątek
    • platfusy.do.paki KLD, KLD, KLD 08.08.12, 12:34
      Wylęgarnia przekręciarzy. Nawet ukrywali się w Gdańsku gdy szukała ich policja.
      Ten przypadek pamiętasz?

wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Byly-senator-Andrzej-Rzezniczak-zmarl-w-wiezieniu,wid,12483290,wiadomosc.html?ticaid=1ef34
    • volupte Re: Ciekawostką jest 08.08.12, 12:36
      Byly , tylko tak nielegalne ze nawet strach bylo isc ze skarga na milicję. Oszukany sam pod paragraf podpadal.
    • dupetek Re: Ciekawostką jest 08.08.12, 12:44
      Były afery i to groźniejsze, bo kończyły się KŚ! Ale nie możesz tego pamiętać, więc zrozumiała jest Twoja tęsknota za PRL.

pl.wikipedia.org/wiki/Afera_mi%C4%99sna
    • ayran Re: Ciekawostką jest 08.08.12, 12:47
      A słyszałeś o niejakim Gawriłowie i Banku Powierniczo-Gwarancyjnym?
      A czyżby biznesy "bankowe" niejakiego Piotra Bykowskiego też umknęły twojej uwadze?
      • haen2010 Re: Ciekawostką jest 08.08.12, 17:26
        Pisząc o komunie miałem na mysli rządy SLD. Też pełne przekrętów, ale dość brutalnych. Np wykańczanie firm, które nie chciały się im wyplacać.

Nie pamiętam natomiast takich zgodnych z prawem piramid finansowych. Albo OFE. Pojawiały się zawsze, gdy tacy cwaniacy jak Bielecki dobierali się do kasy. I jego kolesie.
        • ayran Re: Ciekawostką jest 08.08.12, 18:40
          To może sprawdź sobie kto rządził, kiedy triumfy święcili p.p. Gawriłow i Bykowski.
          Będziesz potrafił to zrobić?
    • l_zaraza_l Rąbią ludzi absolutnie zgodnie z prawem 08.08.12, 12:55
      A wszystko zgodnie z prawem:
      "Z wpłaconych 30 tys. zł zostało mi jedynie 20 tys. zł". Klienci banku czują się oszukani
      Komisja Nadzoru Finansowego twierdzi jednak, że bank ma czyste ręce.

Niedopowiedzenia, drobne druczki, zawiły, niezrozumiały język jakim są spisywane wielostronicowe umowy czcionką 8.....
      • dupetek Re: Rąbią ludzi absolutnie zgodnie z prawem 08.08.12, 12:59
        Jak Cię cwaniak na bazarze orżnie, to też wina państwa? Są sądy i pokrzywdzeni mogą dochodzić swoich praw!
        • l_zaraza_l Re: Rąbią ludzi absolutnie zgodnie z prawem 08.08.12, 13:02
          dupetek napisał:

> Jak Cię cwaniak na bazarze orżnie, to też wina państwa? Są sądy i pokrzywdzeni
          > mogą dochodzić swoich praw!

Porównanie legalnie działającego banku z bazarowym cwaniaczkiem uważam za totalnie nietrafione.
          • dupetek Re: Rąbią ludzi absolutnie zgodnie z prawem 08.08.12, 13:05
            Jeśli bazarowy cwaniaczek ma opłacone miejsce pod kramik, to jest równie legalny!
            • dupetek Re: Rąbią ludzi absolutnie zgodnie z prawem 08.08.12, 13:15
              Ps. Amber Gold nigdy nie był bankiem!
              • ayran Re: Rąbią ludzi absolutnie zgodnie z prawem 08.08.12, 13:23
                Z linku wynika, że chodzi o Getin Bank i jegooferowany na 10 lat produkt będący ubezpieczeniem na życie, połączony z funduszem oszczędnościowym.
                • dupetek Re: Rąbią ludzi absolutnie zgodnie z prawem 08.08.12, 13:46
                  Fakt, nawet nie zajrzałem do linka. Dzięki
              • l_zaraza_l Re: Rąbią ludzi absolutnie zgodnie z prawem 08.08.12, 13:33
                dupetek napisał:

> Ps. Amber Gold nigdy nie był bankiem!

To co zalinkowałam wcale nie dotyczy AG.
                • ayran Re: Rąbią ludzi absolutnie zgodnie z prawem 08.08.12, 13:39
                  Na rynku istnieje całe mnóstwo produktów finansowych, niebędących lokatami, które nie gwarantują nawet zerowego zwrotu. Taka jest natura ryzykownego inwestowania np. w papiery, które w przeważające części oparte są o inwestycje na giełdzie. Tak jest - o ile rozumiem podlinlkowany artykuł - również z tym produktem Getin Banku, który - wciąż wedle artykułu - "bywa przez sprzedawców oferowany jako alternatywa dla lokaty".
                  • l_zaraza_l Re: Rąbią ludzi absolutnie zgodnie z prawem 08.08.12, 14:07
                    ayran napisał:

> Na rynku istnieje całe mnóstwo produktów finansowych, niebędących lokatami, któ
                    > re nie gwarantują nawet zerowego zwrotu. Taka jest natura ryzykownego inwestowa
                    > nia np. w papiery, które w przeważające części oparte są o inwestycje na giełdz
                    > ie. Tak jest - o ile rozumiem podlinlkowany artykuł - również z tym produktem G
                    > etin Banku, który - wciąż wedle artykułu - "bywa przez sprzedawców oferowany ja
                    > ko alternatywa dla lokaty".

No właśnie. Uważam takie praktyki za naganne. To zwykłe naciąganie ludzi, którzy dlatego idą do banku bo liczą na uczciwą pomoc i doradztwo fachowców. Przecież stąd idea KNF i rozróżnienie banków i parabanków.
                    Dlatego też nie lubię korporacji, które wymuszają na pracownikach wciskanie kitu i umiejętnie piorą im mózgi tak, by nie czuli wyrzutów sumienia.
                    • ayran Re: Rąbią ludzi absolutnie zgodnie z prawem 08.08.12, 14:17
                      Ale ja nie jestem w stanie doszukać się śladu złej woli w stwierdzeniu, że jakiś produkt jest "alternatywą dla lokaty", pomijając ten drobny szczegół, że powinno się mówić "stanowi", albo "tworzy" alternatywę.

Każdy produkt finansowy niebędący lokatą, w który lokuje się pieniądze z nadzieją na zysk, tworzy alternatywę dla lokaty. Na ogół jest tak, że im wyższy potencjalny (czy też obiecywany) zysk, tym większe ryzyko straty, w przeciwnym przypaqdku nie byłoby żadnej alternatywy i wszystkie pieniądze szłyby na inwestycje "najbezpieczniejsze o najwyższej rentowności".
                      • l_zaraza_l Re: Rąbią ludzi absolutnie zgodnie z prawem 08.08.12, 14:25
                        ayran napisał:

> Ale ja nie jestem w stanie doszukać się śladu złej woli w stwierdzeniu, że jaki
                        > ś produkt jest "alternatywą dla lokaty", pomijając ten drobny szczegół, że powi
                        > nno się mówić "stanowi", albo "tworzy" alternatywę.
                        >
                        > Każdy produkt finansowy niebędący lokatą, w który lokuje się pieniądze z nadzie
                        > ją na zysk, tworzy alternatywę dla lokaty. Na ogół jest tak, że im wyższy poten
                        > cjalny (czy też obiecywany) zysk, tym większe ryzyko straty, w przeciwnym przyp
                        > aqdku nie byłoby żadnej alternatywy i wszystkie pieniądze szłyby na inwestycje
                        > "najbezpieczniejsze o najwyższej rentowności".
                        >
                        >
                        Tylko widzisz, w tym przypadku nie chodzi o ryzyko o chore opłaty:
                        O produkcie napisał na swoim blogu Remigiusz Stanisławek, ekonomista, dyrektor zarządzający i współtwórca zajmującej się m.in. doradztwem inwestycyjnym firmy Opiekun Inwestora. - Prześwietliłem setki produktów finansowych i nie spotkałem się dotychczas z tak sprytnie (jakoś nie wierzę, że to przypadek) zakamuflowaną opłatą - napisał. Zdaniem ekonomisty możliwe jest, że sposób, w jaki ukryta jest opłata, jest mylący nie tylko dla klientów. "Co najgorsze, wprowadza w błąd także wielu sprzedawców tych produktów, którzy w pogoni za realizacją limitów sprzedaży nie poświęcą czasu na to, aby zrozumieć produkt. Przecież tak świetnie się sprzedaje!" - pisze na blogu.
                        • ayran Re: Rąbią ludzi absolutnie zgodnie z prawem 08.08.12, 14:34
                          Ja przeczytałem cały artykuł, łącznie z wypowiedzią (czy też wpisem) pana Stanisławka.
                          Zajrzałem do jego bloga, żeby wczytać się w mechanizm tego "przekrętu", ale jakoś nie mogę tego nigdzie znaleźć:

funduszeinwestycyjne.bblog.pl/o_mnie.html
                        • ayran a już widzę 08.08.12, 14:38
                          opiekuninwestora.blox.pl/2012/01/Jak-robic-Klienta-w-bambuko-Wyzsza-szkola-jazdy-w.html
                • dupetek Re: Rąbią ludzi absolutnie zgodnie z prawem 08.08.12, 13:52
                  Na wolnym rynku finansowym (bankowym, ubezpieczeniowym, inwestycyjnym itp.) istnieje cała gama ofert, od bezpiecznych po ryzykowne! Ty jako klient podejmujesz decyzję z wszystkimi konsekwencjami.
                  Czy również czepiałabyś się państwa, że straciłaś na giełdzie?
                  • l_zaraza_l Re: Rąbią ludzi absolutnie zgodnie z prawem 08.08.12, 14:10
                    dupetek napisał:

> Na wolnym rynku finansowym (bankowym, ubezpieczeniowym, inwestycyjnym itp.) ist
                    > nieje cała gama ofert, od bezpiecznych po ryzykowne! Ty jako klient podejmujesz
                    > decyzję z wszystkimi konsekwencjami.
                    > Czy również czepiałabyś się państwa, że straciłaś na giełdzie?

Jeśli rzuciłeś okiem na zalinkowany tekst to wiesz, że nikt nie informował o ryzyku bo lokata nie jest ryzykowna a jedynie kosztowna w obsłudze (masakryczne opłaty dla banku).
                    • dupetek Re: Rąbią ludzi absolutnie zgodnie z prawem 08.08.12, 14:25
                      Na koszty (marże, procenty itp.) również należy zwracać uwagę, ale dlaczego ma się tym zajmować państwo? Czy jesteśmy społeczeństwem upośledzonym, wymagającym specjalnej troski? Wracając do cwaniaczka bazarowego, to jeśli kupisz u niego pietruszkę za 100 zł, która kosztuje gdzie indziej 50 gr., to jest to Twoja suwerenna decyzja i państwu nic do tego.
                      Jeśli poczujesz się oszukana, możesz dochodzić swoich racji w sądzie.
                      • dupetek ps. 08.08.12, 14:34
                        Na zachodzie funkcjonują sklepy, gdzie towar ma wielokrotne przebicie, do ceny w sąsiedztwie, ale są ludzie zainteresowani wyższą ceną, bo oczekują, że sprzedawca poświęci im specjalnie godzinę, albo więcej czasu. Czy to jest przestępstwo?
                        • l_zaraza_l Re: ps. 08.08.12, 15:52
                          dupetek napisał:

> Na zachodzie funkcjonują sklepy, gdzie towar ma wielokrotne przebicie, do ceny
                          > w sąsiedztwie, ale są ludzie zainteresowani wyższą ceną, bo oczekują, że sprzed
                          > awca poświęci im specjalnie godzinę, albo więcej czasu. Czy to jest przestępstw
                          > o?

Ale w tym przykładzie mówisz o świadomym wyborze klienta a omawiamy problem klienta, który nie jest świadomy i to nawet nie ze swojej winy.
                          • x2468 Re: ps. 08.08.12, 15:56
                            Jak najbardziej jest sam sobie winny.Wielokrotnie mówiono i pisano ze Amber Gold to przekręt.
                            Doszedł do tego Finroyal czekamy na SKOK.
                            • l_zaraza_l Re: ps. 08.08.12, 16:00
                              x2468 napisał:

> Jak najbardziej jest sam sobie winny.Wielokrotnie mówiono i pisano ze Amber Gol
                              > d to przekręt.
                              > Doszedł do tego Finroyal czekamy na SKOK.

Ale w tym wątku nie jest o AG a o "legalnym" banku :)
                              • x2468 Re: ps. 08.08.12, 16:18
                                Nie banku lecz parabanku takim jak Finroyal i SKOK.
                                lysol76.blox.pl/2011/10/PiS-najbogatsza-partia-w-Polsce.html banku
                      • l_zaraza_l Re: Rąbią ludzi absolutnie zgodnie z prawem 08.08.12, 15:55
                        dupetek napisał:

> Na koszty (marże, procenty itp.) również należy zwracać uwagę, ale dlaczego ma
                        > się tym zajmować państwo? Czy jesteśmy społeczeństwem upośledzonym, wymagającym
                        > specjalnej troski? Wracając do cwaniaczka bazarowego, to jeśli kupisz u niego
                        > pietruszkę za 100 zł, która kosztuje gdzie indziej 50 gr., to jest to Twoja suw
                        > erenna decyzja i państwu nic do tego.
                        > Jeśli poczujesz się oszukana, możesz dochodzić swoich racji w sądzie.

Jawne i zrozumiałe - to wszystko. Jeżeli są jakieś koszty to powinny być wyraźnie pokazane w dokumencie, wręcz wyodrębnione, i powinien być wymagany osobny podpis klienta pod tą częścią dokumentu.
                        • dupetek Re: Rąbią ludzi absolutnie zgodnie z prawem 08.08.12, 17:36
                          Jeśli się bierzesz za coś na czym się nie znasz, to poproś kogoś obeznanego o pomoc!! Dlaczego idziesz do lekarza, a nie leczysz się sama? Zabawna jest oszczędność tych ch...umuju biznesmenów, którzy wchodzą w ciemno w zamglone interesy licząc na duży zysk, a nie zapłacą śmiesznych pieniędzy za poradę. Umowy, zwłaszcza poważne trzeba umieć czytać!
                          • l_zaraza_l Re: Rąbią ludzi absolutnie zgodnie z prawem 08.08.12, 18:01
                            dupetek napisał:

> Jeśli się bierzesz za coś na czym się nie znasz, to poproś kogoś obeznanego o p
                            > omoc!! Dlaczego idziesz do lekarza, a nie leczysz się sama? Zabawna jest oszczę
                            > dność tych ch...umuju biznesmenów, którzy wchodzą w ciemno w zamglone interesy
                            > licząc na duży zysk, a nie zapłacą śmiesznych pieniędzy za poradę. Umowy, zwłas
                            > zcza poważne trzeba umieć czytać!
                            >

Ale dupetku, nie rozmawiamy teraz o szemranych byznesach a o banku, który wpuścił swoich klientów (a możliwe, że także pracowników) w maliny.
                            Podpisując umowę na Kwartalne Zyski (Kwartalny Profit) inwestor musi podpisać kilka dokumentów. To co z pewnością zwróci uwagę Klienta to tabela opłat likwidacyjnych. Która wyraźnie sugeruje, że po 6 miesiącach już żadnej opłaty likwidacyjnej nie ma.

A inna rzecz, że nasze społeczeństwo nie jest wyedukowane. Starsi ludzie, tacy jak klienci AG, wychowywali się w zupełnie innym systemie i nie są przygotowani do walki z rekinami wolnorynkowej finansjery. A jak wygląda edukacja dzisiaj, sam doskonale wiesz.
                            I chyba tutaj jest jednak rola państwa, którego zadaniem jest służyć i chronić, i któremu obywatele za wywiązywanie się z tych obowiązków, płacą.
                            Dlaczego prokuratura umorzyła postępowanie w sprawie AG, które podjęła na wniosek KNF, złożony w 2009 roku (zarzuty KNF były dokładnie te same co teraz)?
                            Dlaczego możliwe jest, by legalnie działający bank, podsuwał klientom takie świnki, jak "Kwartalny profit"?
                            • dupetek Re: Rąbią ludzi absolutnie zgodnie z prawem 08.08.12, 18:32
                              Zgadzam się, że musi być interwencja, ale nie państwa tylko poszkodowanych w sądzie! Państwo,w postaci KNF może uściślić szczegóły nadzoru!

ps. Mnie też wkurzają umowy z drobnym maczkiem, ale prawo nie określa wielkości czcionki w umowach!
                              Niedawno dostałem po raz kolejny pismo z Krajowego Rejestru Pracodawców i Pracowników z rachunkiem do zapłacenia na kwotę 115 zł. W międzyczasie dostałem podobne pismo i rachunek z Krajowego Rejestru Pracodawców. Wszystko to wywaliłem do kosza, ale są ludzie którzy dają się nabrać:(
                              Wolny rynek ma dużo plusów, ale niesie dużo zagrożeń.
    • x2468 Re: Ciekawostką jest 08.08.12, 15:12
      Za komuny przewałka to była wtedy kiedy do pasztetu dodawali papieru toaletowego.
      • x2468 Re: Ciekawostką jest 08.08.12, 15:20
        Zanim pis zacznie pytać powinien nam wytłumaczyć:
        lysol76.blox.pl/2011/10/PiS-najbogatsza-partia-w-Polsce.html
      • l_zaraza_l Re: Ciekawostką jest 08.08.12, 15:59
        x2468 napisał:

> Za komuny przewałka to była wtedy kiedy do pasztetu dodawali papieru toaletoweg
        > o.

Do takich banałów już nas przyzwyczajono i na zagrywki typu sól drogowa, chemia zamiast jaj w proszku czy mączka zwierzęca w paszach (BSE - choroba wściekłych krów) wcale się nie oburzamy a wręcz wykazujemy zrozumienie dla "zaradnych biznesmenów".
        • jan.urbaniak1 Jesteśmy coraz bardziej ubogaceni. 08.08.12, 16:06
          Teraz dzięki naszym władcom z NSZZ Solidarnośc nareszcie mamy dobrobyt, luksus i pełne zadowolenie.
        • brrr8 Re: Ciekawostką jest 08.08.12, 16:12
          dwa puki czolgow wyslane dla zamordowania powstania Polznanskiego w czerwcu 56 czy w 1970 wyslane by mordowac robotnikow idacych do pracy , masowe tortury i morderstwa

Nieznani sprawcy mordujacy kiedzy i pobicia i morderstwa na posterunkach minicji
          to malo??

komuna z PO tuskowska nie dorasta do piet.
        • ave.duce L_zarazo_l 08.08.12, 16:18
          Jak Cię lubię -
          • l_zaraza_l Re: L_zarazo_l 08.08.12, 16:51
            ave.duce napisała:

> Jak Cię lubię -
            • ave.duce Re: L_zarazo_l 08.08.12, 17:01
              Jestem frajerką, dla której nieetyczne były nawet postępki wielbionego przez rzesze biznesmena Kluski. Często te same środowiska potępiały "oscylator" ArtB (niektórym jednocześnie nie przeszkadzało ciągnąć/wymuszać z kasę z tegoż samego ArtB.)
              No, ale dla mnie było i jest ... ważne, czyje co je ...

Pozdrawiam.
              • l_zaraza_l Re: L_zarazo_l 08.08.12, 17:50
                ave.duce napisała:

> Jestem frajerką, dla której nieetyczne były nawet postępki wielbi
                > onego przez rzesze biznesmena Kluski. Często te same środowiska potępiały "oscy
                > lator" ArtB (niektórym jednocześnie nie przeszkadzało ciągnąć/wymuszać z kasę z
                > tegoż samego ArtB.)
                > No, ale dla mnie było i jest ... ważne, czyje co je ...
                >
                > Pozdrawiam.

Ave, przecież i ja jestem taką frajerką i często czytam, że nawet naiwną frajerką. Ale nie rozmawiamy tutaj ani o Tobie ani o mnie.
                Chcę byś wiedziała, Ave, że nie powinnaś brać mojego tutaj pisania do siebie osobiście. Pamiętasz ten wpis o pogardzie? Zaczęłam od odpowiedzi dla Ciebie a potem przeszłam do liczby mnogiej bo przestałam odnosić się do Twojej osoby a zaczęłam do wyborców PO w ogóle.
                Musisz zrozumieć, Ave, że ja nie mogę odnosić się ani do Ciebie ani do nikogo tutaj osobiście, bo nikogo tu osobiście nie poznałam. Nie mam pojęcia kim są ludzie, którzy piszą i odnoszę się jedynie do wpisów. Na FzD napisałaś, że zarzuciłam Ci pogardę. Ja nie zarzucałam jej Tobie bo nie znam Ciebie - nie wiem o Tobie nic więcej niż to, co tu napiszesz. Za nickami są oczywiście ludzie z jakąś przeszłością, dokonaniami, dobrymi lub złymi uczynkami ale ja o tamtym nie wiem nic i dlatego nie są tutaj dla mnie niczym więcej jak tylko wpisami. W jednym w wątków napisałam do rozmówcy, że nie może mnie obrazić. I to prawda. Przecież nie ma pojęcia o tym, kim byli moi przodkowie, kim jestem ja. Dla niego jestem tylko "lewackimi" wpisami, które go bulwersują.
                Reasumując: Jeśli piętnuję PO czy jej sympatyków czy jakieś inne zjawiska, do których mam inny stosunek niż Ty to nie odnoszę się do Ciebie jako człowieka z krwi i kości ale do wpisu ave_duce i nie jest moim zamiarem sprawienie przykrości osobie używającej tego nicka. Podobnie, jak jest Twoim zamiarem sprawienie przykrości osobie używającej nicka l_zaraza_l, gdy piszesz niepochlebnie o Palikocie, jego ruchu i sympatykach.
                • ave.duce Re: L_zarazo_l 08.08.12, 18:06
                  Jeżeli odpowiadasz na MÓJ post lub w poście swoim uogólniasz -
                  to piszesz do mnie w szczególności albo też.
                  I nie przekonują mnie Twoje tłumaczenia, wybacz.
                  Nie czuję się urażona ani obrażona. Po prostu powielasz coś, przeciwko czemu protestuję "od zawsze" - wypowiadanie się w imieniu całości (grupy, narodu, społeczeństwa, etc.) lub ocenianie tejże.

Pozdrawiam.

ps. a to, co jest w podanym linku - pisałam podobnie wielokrotnie, rzucając grochem o ścianę.
                  • ave.duce Re: L_zarazo_l 08.08.12, 18:27
                    pps. jeżeli widziałaś - szkoda, że nie przyszłaś podyskutować w tamtym wątku na FzD.

Jeszcze raz pozdrawiam.
        • x2468 Re: Ciekawostką jest 08.08.12, 16:24
          Nie tylko "wykazujemy zrozumienie"jednego mieliśmy za prezia drugi był premierem a pomniejsi aferzyści sprawowali funkcje ministerialne.
          • l_zaraza_l Re: Ciekawostką jest 08.08.12, 16:55
            x2468 napisał:

> Nie tylko "wykazujemy zrozumienie"jednego mieliśmy za prezia drugi był premiere
            > m a pomniejsi aferzyści sprawowali funkcje ministerialne.

Przecież i przed czasami PiS były różne afery i aferki. Choćby proceder z solą drogową - 10 lat. Rzecz w tym, że nie powinniśmy wykazywać zrozumienia, niezależnie od tego, jaka ekipa. Politycy przychodzą i odchodzą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka