Dodaj do ulubionych

Palikot - ile by w Rosji dostał lat łagru

18.08.12, 03:30
za swoje "spowodowane nienawiścią religijną" chuligańskie wybryki? Przybijanie pism do drzwi kościołów i inne skandalizująco-prowokacyjne happeningi... (link)

Albo człowiek - motyl, pamiętacie pląsającego na procesji człowieka motyla? Że już o Dodzie i Nergalu nawet nie wspomnę. No i jak, nadal uważacie, że nasze sądy są surowe, a Polska jest krajem nietolerancyjnym i opresyjnym?

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,12323116,2_lata_lagru_dla_Pussy_Riot___Bez_tego_sie_nie_poprawia_.html
Obserwuj wątek
    • indeed4 Oj, Putin to długo się nie utrzyma... 18.08.12, 04:15
      coś ta atmosfera w Rosji chyba coraz bardziej zaczyna przypominać nasze lata 80-te, ze studenckimi ruchawkami i ruchem Pomarańczowej Alternatywy etc. Tam nie tylko Pussy Riot zaczyna dymić, oprócz nich w Moskwie działa mnóstwo innych antyrządowych ruchów, w tym rewelacja, moi absolutni faworyci - "Białe Sweterki" ( więcej o nich jutro).

• volupte Re: Oj, Putin to długo się nie utrzyma... 18.08.12, 11:43
        No niedługo , jakies dwie, trzy kadencje.
        • indeed4 Re: Oj, Putin to długo się nie utrzyma... 18.08.12, 15:17
          Ech, ucieszyłem się, kiedy w maju czytałem o tym obywatelskim ruchu "białych wstążek i swetrów" w felietonie Radziwinowicza, ale jak dziś trafiłem na to...

wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Sueddeutsche-Zeitung-Kreml-znow-siega-po-represje-wobec-krytykow,wid,14801609,wiadomosc.html
          • indeed4 Najgorsze jest to... 18.08.12, 15:26
            Zdaniem komentatora dziewczyny z Pussy Riot "mogą obecnie liczyć raczej na solidarność ze strony Stinga, Madonny czy też Red Hot Chili Peppers niż na poparcie zanikającego ruchu protestu we własnym kraju". Ostatnie sondaże pokazują, że większość Rosjan popiera zaostrzenie prawa. Putin może czuć się zobligowany do kontynuowania twardego stylu w polityce - czytamy w "SZ".

Sondaż po wyroku na te dziewczyny jest tak samo przygnębiający - tylko 1% rodaków im współczuło, reszta obojetna, albo poparła wyrok, chyba nawet u nas by nie było tak jednomyślnej społecznej akceptacji. Zastanawiam się tylko, czy jest to faktyczna oznaka poparcia dla polityki Putina, czy też może raczej przewagi prawicowych nastrojów, a Putin zwyczajnie na tym korzysta.
            • life.form Re: Najgorsze jest to... 18.08.12, 15:58
              indeed4 napisał:

Twoje wpisy to męka nie do przejścia, podobnie jak się to dzieje w tych wszystkich dyskusjach o pedpfilli w kk. Są żelazne argumenty i płyty nie do zdarcia. Np., że pedofili wśród nauczycieli jest nie mniej. Może i tak, choć jest wielką tajemnicą, skąd się wzięły dane statystyczne na temat księżowskiej pedofilii. Ale główny problem z tą pedofilią jest taki, że kuratoria oświaty nie zajmują się wydawaniem oświadczeń broniących czci nauczyciela, tylko go odsuwają od zajęćz dziećmi. A u sukienkowych obowiązuje jakiś kwit, zdaje się że to jedna z encyklik papieskich z 1962r, skazująca na ognie piekielne nie sprawców, a tych, co ich ujawnią. W tym ofiary. I w takimże duchu jest Twój udział w tym wątku.

Było o tym, że młodzież jest sfrustrowana i że dobrze, by jej frustracje znalazły ujście inne niż agresja. A co ty na to? Że cerkiew jest niewinna, że to nie cerkiew ich skazała, że nikt w Rosji tych dziewczyn nie kocha i w ogóle one same sobie są winne. Nic o więziach cerkwi z reżimem Putina, rzecz jasna. Całkiem dobry z Ciebie papug sukienkowy, i to na międzynarodowym poziomie :D
              • indeed4 Kompletnie nie interesują mnie gimnazjalne 18.08.12, 16:07
                wypociny kolejnego forumowego antyklerykalnego taliba z credo "nie znam się, więc się wypowiem"

Zaczniesz się choć minimalnie orientować w tematach, na które piszesz, wtedy pogadamy - na razie szkoda mojego czasu, do widzenia.
                • life.form To zapisz się na uniwersytet i zrób studia :D 18.08.12, 16:17
                  Pa :D
                  • indeed4 To wszystko na temat. 18.08.12, 16:27
                    Bez odbioru - teraz i w przyszłości.
                    • life.form Re: Retorsje 18.08.12, 16:32
                      Dobra, dobra. Nie obrażaj ludzi i nie poprawiaj sobie humoru deprecjonowaniem rozmówców, to i nie nadziejesz się na retorsje. Człowiek godziwie wykształcony jest sam siebie pewien i nie musi innych poniżać, żeby się samemu poczuć inteligentem :D
                      • indeed4 To samo do nachalnego antyklerykalnego nudziarza. 18.08.12, 16:34
                        szukaj.gazeta.pl/wyszukaj/artykul?query=nacjonalizm+nacjonali%B6ci+rosja
                        • indeed4 Pytam: nie dotarło? 18.08.12, 16:35
                          forum.gazeta.pl/forum/w,28,138272170,138279065,Kompletnie_nie_interesuja_mnie_gimnazjalne.html
            • volupte Re: Najgorsze jest to... 18.08.12, 16:03
              www.tokfm.pl/Tokfm/1,103086,12326243,Rosjanie_w_sondazu_o_Pussy_Riot__Proces_byl_obiektywny.html jak z tego wynika , to przedwczesnie upadek Putina przewidujesz:-)
              • indeed4 Re: Najgorsze jest to... 18.08.12, 16:26
                Tak, tak, właśnie o tym sondażu pisałem... jakś tak czytałem takie optymistyczne w tonie ostatnie doniesienia z Rosji i wydawało mi się, że tam coś się zaczyna dziać, że idzie jakiś oddolny ferment, a tutaj kicha... I jeszcze ten ich nacjonalizm, nie wiem czy to widziałeś

szukaj.gazeta.pl/wyszukaj/artykul?query=nacjonalizm+nacjonali%B6ci+rosja

Obawiam się, że cwany Putin te radykalne nastroje może zaanektować i wykorzystać do umocnienia w Rosji autorytarnej władzy, właściwie już to robi, a wtedy rzeczywiście może być tak jak piszesz i będzie kwitł na Kremlu jeszcze co najmniej ze dwie - trzy kadencje
              • life.form Re: Najgorsze jest to... 18.08.12, 16:27
                Putin upadnie czy nie, ale w naszym interesie jest, by nasze sąsiedztwo się demokratyzowało. Co wcale nie oznacza, że mam jakiś pomysł. Ale wydaje mi się, że przynajmniej we własnych osądach trzeba zachowywać ostrożność. Np. może tak być, że niemal 100 proc Rosjan popiera ten wyrok na Pussy Riot. Może istotnie Rosjan nie przerażają łagry i nie chcą żadnych zmian, nawet na poziomie systemu penitencjarnego. Ale może... tak mi się kojarzy, że za czasów Jaruzelskiego cała Polska go popierała... Czytam ten tekst napisany przez ekspertkę, ale nie wiem, kim ona jest i jak została ekspertką.
              • l_zaraza_l Re: Najgorsze jest to... 18.08.12, 17:42
                volupte napisał:

> www.tokfm.pl/Tokfm/1,103086,12326243,Rosjanie_w_sondazu_o_Pussy_Riot__Proces_byl_obiektywny.html jak z tego wynika , to przedwczesnie upadek Putina przewidujesz:-)

Kasparow chciał poprzeć Pussy Riot. Został oskarżony o pogryzienie policjanta
                W takich warunkach trudno stawać okoniem i odpowiedzieć inaczej niż oczekuje władza.
          • life.form Re: Oj, Putin to długo się nie utrzyma... 18.08.12, 16:14
            indeed4 napisał:

> Ech, ucieszyłem się, kiedy w maju czytałem o tym obywatelskim ruchu "białych ws
            > tążek i swetrów" w fe
            > lietonie
            Radziwinowicza, ale jak dziś trafiłem na to...

Smutne to, ale niestety typowe. Wbrew rozpowszechnionym w Polsce przesądom, opozycja nigdy nie jest masowa. Staje się masowa dopiero wtedy, gdy wygrywa. Teraz w Rosji raczej stagnacja i nastrój nie wychylania się oraz popierania, bo żyć jakoś trzeba. Plus spory ładunek opresji do wewnątrz, uwarunkowany historycznie. Te dziewczyny są pewnie dosyć osamotnione, dobrze, że nie wpadły na pomysł w rodzaju wysadzania pomnika Lenina w Poroninie. Jedna z nich ma koszulkę NoPasaran na zdjęciu z sądu. To też jakaś deklaracja. No i popieranie z zagranicy. Polacy to znają z autopsji ;)
    • wiosnaludzikow Re: Palikot - ile by w Rosji dostał lat łagru 18.08.12, 07:09
      indeed44 napisał:

> za swoje "spowodowane nienawiścią religijną" chuligańskie wybryki? Przybijanie
      > pism do drzwi kościołów i inne skandalizująco-prowokacyjne happeningi... h> ttp://www.fakt.pl/Wpadka-Palikota-Chcial-wystapic-z-Kosciola-ale-nie-wiedzial-j> ak-dokonac-apostazji,artykuly,157976,1.html
      >
      > Albo człowiek - motyl, pamiętacie pląsającego na procesji człowieka motyla? Że
      > już o Dodzie i Nergalu nawet nie wspomnę. No i jak, nadal uważacie, że nasze s
      > ądy są surowe, a Polska jest krajem nietolerancyjnym i opresyjnym?
      >
      > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,12323116,2_lata_lagru_dla_Pussy_Riot___Bez_tego_sie_nie_poprawia_.html
      Palikot chodziłby jako oligarcha naftowy obok Putina, tak jak chodził obok Tuska. Na pewno sponsorowałby książki Putina, tak jak sponsorował książkę Tuska, ....
      • zzarda32 Re: Palikot - ile by w Rosji dostał lat łagru 18.08.12, 07:24
        natemat.pl/27667,polska-prawica-zachwycona-putinowskim-wymiarem-sprawiedliwosci
        To Kaczorowi bliżej do Putina?
        • hordol wyrok zbyt surowy 18.08.12, 07:47
          putin uzył pretekstu religijnego aby ukarac przeciwników politycznych.
          tym niemniej uwazam ze tego typu "występy" w obiektach religijnych naruszają uczucia wiernych i powinny być karane.
          • life.form Re: wyrok zbyt surowy 18.08.12, 07:56
            Nie osądzaj pochopnie tych dziewczyn. To zależy, czemu to robiły. Wiadomo o nich, bo są sławne. A o ilu szaraczkach nie wiemy? Dzięki tym dziewczynom temat ruskiego łagra przedostał się do światowej prasy... A poza tym, jak coś nagłaśniać, jeśli w charakterze chętnych są 3 młode dziewczyny? Chcesz w takim składzie robić rewolucje?
            • hordol Re: wyrok zbyt surowy 18.08.12, 08:04

ja ich nie osądzam ale nie uwazam za słuszne aby protesty polityczne w sprawie x łączyły się z działami naruszającymi mir miejsca kultu religijnego.
              kraje arabskie i ich stosunek do praw człowieka czy też polityka izraela wobec palestyńczyków mają wielu przeciwników ale jakoś nie mają wszyscy oni odwagi robic tego typu happeningów w meczetach czy synagogach.
              • life.form Re: wyrok zbyt surowy 18.08.12, 08:22
                > kraje arabskie i ich stosunek do praw człowieka czy też polityka izraela wobec
                > palestyńczyków mają wielu przeciwników ale jakoś nie mają wszyscy oni odwagi
                > robic tego typu happeningów w meczetach czy synagogach.

A ja bronię hapeningów. U nas drzewiej też tak bywało, jak na Półwyspie Arabskim: Jak kto chciał zaprotestować, to obwijał się bombami i robił zamach na cara. Protestanci łączyli się, ale nie w grupy hepenerskie, a w Narodną Wolę, a to Czerwone Brygady, co chcesz. Hepeningi - to cywilizacja. Nagłaśniasz swoją sprawę bez trupów. Hapening nie musi być smaczny albo smaczny jednakowo dla wszystkich. Niektóre sie komuś spodobają, innego rozjuszą, ktoś się będzie śmiał, bo ma takie poczucie humoru sytuacyjnego, inny się wykrzywi z niesmakiem... Nie zakazujmy ludziom wygłupiania się, bo to bardzo cywilizowana forma walki politycznej.
                • life.form Re: wyrok zbyt surowy PS. 18.08.12, 08:24
                  life.form napisał(a):

> A ja bronię hapeningów. U nas drzewiej też tak bywało, jak na Półwyspie Arabski
                  > m: Jak kto chciał zaprotestować, to obwijał się bombami i robił zamach na cara.
                  > Protestanci łączyli się, ale nie w grupy hepenerskie, a w Narodną Wolę, a to C
                  > zerwone Brygady, co chcesz. Hepeningi - to cywilizacja. Nagłaśniasz swoją spraw
                  > ę bez trupów. Hapening nie musi być smaczny albo smaczny jednakowo dla wszystki
                  > ch. Niektóre sie komuś spodobają, innego rozjuszą, ktoś się będzie śmiał, bo ma
                  > takie poczucie humoru sytuacyjnego, inny się wykrzywi z niesmakiem... Nie zaka
                  > zujmy ludziom wygłupiania się, bo to bardzo cywilizowana forma walki polityczne
                  > j.

PS. Może Palestyńczycy by byli bardziej skuteczni, gdyby mieli swego Palikota?
                  • kzet69 Re: wyrok zbyt surowy PS. 18.08.12, 08:56
                    Coś w tym jest... to zdjęcie z wczoraj grupy happenerek z Bilbao, z konserwatywnego Kraju Basków, gdzie całkiem niedawno jeszcze rzucano bomby...
                    a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/313277_4157523691954_1301329823_n.jpg
                    • life.form Re: wyrok zbyt surowy PS. 18.08.12, 09:00
                      Sympatyczne zdjęcie. Cycki lepsze niż bomby :D
                    • hordol coś w tym jest!!!!!! 18.08.12, 09:10
                      sciecie w kijowie przez gołocyckie feministki (na znak solidarnosci z przesladowanymi dziewczetami w moskwie) drewnianego krzyza w poswieconego ofiarom stalinizmu rodzi nadzieję na nowy lepszy swiat
                      tak trzymać kazet!!!!
                      • life.form Re: coś w tym jest!!!!!! 18.08.12, 09:20
                        W hapeningach często o to chodzi, żeby naruszały jakieś świętości. Nie muszą się wszystkie podobać. Mają coś nagłaśniać. Bezkrwawo. Bez bomb, zamachów i spisków. Może tobie się marzy powrót do przeszłości z karami cielesnymi, bo tak sobie wyobrażasz porządek. Ale zwykle takie marzenia mają osoby, które w dzieciństwie były bite. Jeśli tak, to nos do góry. Dorosły człowiek może zaszłości z dzieciństwa przezwyciężyć, bo jest dorosły...

A nawiasem mówiąc, dla mnie krzyż nie jest świętością tylko gusłem. Jakąś dziwną przypadłością ludzi, którzy lubią obrazki torturowanego człowieka i udają, że piją jego krew i uprawiają kanibalizm. Dla mnie świętością jest nietykalność cielesna. I jakoś muszę z waszym gusłem żyć. Ty też możesz żyć z cudzymi...
                        • hordol Re: coś w tym jest!!!!!! 18.08.12, 09:37
                          ja uwazam ze sciecie w ramach protestu solidarnosciowego krzyza poswieconego ofiarom zbrodni stalinowskich jest i głupotą i złem ty zas że nie ma w tym nic zdroznego.
                          • life.form Re: coś w tym jest!!!!!! 18.08.12, 09:41
                            hordol napisała:

> ja uwazam ze sciecie w ramach protestu solidarnosciowego krzyza poswieconego of
                            > iarom zbrodni stalinowskich jest i głupotą i złem ty zas że nie ma w tym nic zd
                            > roznego.

Może wyrażam się zbyt elegancko. To powiem wprost. Może w oczach tych młodych ludzi religia, która wsadza ludzi do łagrów, traci prawo do czczenia swoją symboliką ofiar tychże łagrów. Może nie chodziło o ofiary stalinizmu, tylko o ten krzyż, który - zdaniem tych młodych ludzi - urągał ofiarom łagrów.
                            • kzet69 Re: coś w tym jest!!!!!! 18.08.12, 09:44
                              Bingo!
                              • life.form Re: coś w tym jest!!!!!! 18.08.12, 09:55
                                kzet69 napisał:

> Bingo!

Ech, to dla mnie było od początku oczywiste... Myślę, że w młodym pokoleniu państw byłego ZSRR cerkiew może zapłacić wysoką cenę za ten wyrok. A też i konieczność powiedzenia tego wprost mówi, jak mało Polacy Wiedzą o wschodnich sąsiadadch i nawzajem. Czasem wystarczy pomyśleć. Skoro sam wyraz "łagier" brzmi strasznie w każdych polskich uszach, to jak musi brzmieć w uszach ludzi żyjących tam, na Wschodzie?
                                • indeed4 Cerkiew.......?!!!! 18.08.12, 13:37
                                  life.form napisał(a):

> Myślę, że w młodym pokoleniu państw byłego ZSRR cerkiew może zapłacić wysoką cenę
                                  za ten wyrok

A co genialna istoto ma z tym wspólnego cerkiew :-)))))))))))

• l_zaraza_l Re: Cerkiew.......?!!!! 18.08.12, 13:48
                                    indeed4 napisał:

> A co genialna istoto ma z tym wspólnego cerkiew :-)))))))))))
                                    >

To samo co KK z procesami o "urażenie". W młodych narasta gniew bo widzą hipokryzję i to, że paragrafy religijne służą prześladowaniom politycznym. A Cyryl nie znalazł metody, by się od tego odciąć.
                                    • indeed4 Po pierwsze: 18.08.12, 14:05
                                      "w moskiewskim Soborze Chrystusa Zbawiciela, najważniejszej świątyni prawosławnej Rosji, wykonały utwór "Bogurodzico, przegoń Putina".

"Ochroniarze wyprowadzili wówczas artystki ze świątyni i puścili wolno."

Po drugie:

tvp.info/informacje/swiat/cerkiew-prosi-o-milosierdzie-dla-pussy-riot/8286028

Po trzecie, lektura:

"Władzy zależało, żeby ich akcja wyglądała jak czysto antyreligijny performance - tłumaczy."

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,12323318,_Cala_sytuacja_wymknela_sie_spod_kontroli____ekspertka.html?as=1&startsz=x
                                      • indeed4 Po czwarte: kto wydał ten wyrok 18.08.12, 14:07
                                        też cerkiew?

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,12325755,Sad__Zakaz_parad_gejowskich_w_Moskwie_do_2112_roku.html
                                        • kzet69 Re: Po czwarte: kto wydał ten wyrok 18.08.12, 14:44
                                          Juz zapomniałeś, że doniesienie o popełnieniu przestępstwa przez Pussy Riot złożyli duchowni, a Cyryl osobiście grzmiał o surowe ukaranie?
                                          • indeed4 Kupić ci okulary? 18.08.12, 14:51
                                            Czytaj, a potem pisz.

Wyraziłem się jasno?
                                            • indeed4 Poczytaj sobie: 18.08.12, 14:56
                                              "Sprawa ta wpisuje się w nasilającą się ostatnio tendencję do motywowanego politycznie zastraszania i karania działaczy opozycji w Rosji. Trend ten jest powodem rosnących obaw UE. Poszanowanie dla praw człowieka i litery prawa jest niezbędną częścią relacji UE-Rosja" - oświadczyła szefowa unijnej dyplomacji."

Oponenci Kremla twierdzili jednak, że proces Pussy Riot był motywowany politycznie i stanowił jedną z prób uciszenia opozycji, która w minionych miesiącach organizowała liczne antyputinowskie protesty.'

www.tvn24.pl/lamanie-wolnosci-slowa-jawne-zastraszanie-opozycji-swiat-oburzony-wyrokiem-na-pussy-riot,271543,s.html
                                              • indeed4 Kzet - naprawdę nie masz w domu TV? 18.08.12, 15:09
                                                "Proces przeciwko oskarżonym o chuligaństwo członkiniom punkrockowego zespołu Pussy Riot jest przejawem powrotu rosyjskich władz do represji wobec obywateli krytykujących polityczne kierownictwo - pisze dziennik Sueddeutsche Zeitung."

wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Sueddeutsche-Zeitung-Kreml-znow-siega-po-represje-wobec-krytykow,wid,14801609,wiadomosc.html

"Sąd i wyrok to tylko część zakrojonych na szeroką skalę działań wokół Rosyjskiej Cerkwi Prawosławnej i nakierowanych na jej dyskredytację. Pussy Riot jest jednym z elementów wielkiej gry. Oddźwięk społeczny zakrojony na światową skalę, który obserwowaliśmy ostatnio, potwierdza to. Jeśli wyrok będzie surowy, z grupy mogą zrobić ikonę, przedstawić jako niewinne ofiary reżimu. Natomiast łagodny wyrok pozwoli na oskarżenie władz o to, że przestraszyły się opinii publicznej" (link)

• kzet69 Re: Kzet - naprawdę nie masz w domu TV? 18.08.12, 18:45
                                                  a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s480x480/427211_414578525265851_1027307889_n.jpg
                            • hordol Re: coś w tym jest!!!!!! 18.08.12, 09:46
                              kombinujesz jak koń pod górę.i sam nie wierzysz w te swoje interpretacje idiotycznych zachowań glupich babek z kijowa
                              skoro tak bronią wolności to nie powinnyw ramach protestu niszczyc symboli poswieconym ofiarom wynikłym z braku tej wolnosci.
                              • life.form Dni Pojednania 18.08.12, 10:13
                                Te dni Pojednania powinny przynajmniej zachęcić polskich chrześcijan, by się zastanowili i nad wspólnotą losu, i różnicami. Dla nas łagry to przeszłość. Dla nich - dzień dzisiejszy. Myślisz, że nie czytali Archipelagu Gułag? Wiedzą. Dla nas nasze więzienia są przepełnione, zatęchłe i w ogóle do niczego. Dla nich - mogą się wydawać szczytem cywilizacji. Może im wszystko jedno, kto do łagru wsadza. Może im chodzi o to, żeby łagrów nie było?

W mojej ocenie tamtejsze młode pokolenie jest dosyć zdesperowane. Dzięki internetowi wiedzą, że życie może wyglądać inaczej. Nie oburzajmy się na hapeningi, choćby nam się wydawały skandaliczne. Cieszmy się, że cała ta frustracja ma ujście w wygłupach, a nie w rozlewie krwi.
                                • indeed4 Noooooo - a kto wsadza? 18.08.12, 13:40
                                  life.form napisał(a):

> Może im wszystko jedno, kto do łagru wsadza.

Kto konkretnie - słuchamy.
                            • l_zaraza_l Re: coś w tym jest!!!!!! 18.08.12, 13:36
                              life.form napisał(a):

> Może wyrażam się zbyt elegancko. To powiem wprost. Może w oczach tych młodych l
                              > udzi religia, która wsadza ludzi do łagrów, traci prawo do czczenia swoją symbo
                              > liką ofiar tychże łagrów. Może nie chodziło o ofiary stalinizmu, tylko o ten kr
                              > zyż, który - zdaniem tych młodych ludzi - urągał ofiarom łagrów.

Dokładnie tak.
                        • l_zaraza_l Re: coś w tym jest!!!!!! 18.08.12, 13:35
                          Najwidoczniej dla chrześcijanina jak nie ma rozlewu krwi i cierpienia to nie jest fajne.
                      • mietowe_loczki Re: coś w tym jest!!!!!! 18.08.12, 13:01
                        No widzisz, ty zauważasz, że krzyż, czyli obraza uczuć religijnych, normalni ludzie widzą obrazę pamięci ofiar stalinowskich.
                        • l_zaraza_l Re: coś w tym jest!!!!!! 18.08.12, 13:50
                          mietowe_loczki napisała:

> No widzisz, ty zauważasz, że krzyż, czyli obraza uczuć religijnych, normalni lu
                          > dzie widzą obrazę pamięci ofiar stalinowskich.

Normalni ludzie widzą krzyż będący znakiem organizacji współdziałającej przy gnojeniu ofiar obecnego reżimu a nie obrazę ofiar poprzedniego.
                          • indeed4 Nie - to widzą normalni ludzie w Rosji 18.08.12, 14:29
                            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,12326243,Rosjanie_w_sondazu_o_Pussy_Riot__Proces_byl_obiektywny.html

Nic nowego, obsesyjnym antyklerykałom tak jak w tym kawale - jednym z d*pą a im wszystko się ze znienawodzonymi klechami koajrzy.
                            • indeed4 Obrazek edukacyjny. 18.08.12, 14:39
                              mojewspomnieniasentymentalne.blox.pl/resource/krzyze_przy_drodze.jp

Pooglądaj, podumaj, a najlepiej powieś na widoku, tam gdzie kiedyś wisiał portret twojego idola Lenina - z czasem może ci się poprawi.
                              • indeed4 Link: 18.08.12, 14:49
                                bi.gazeta.pl/im/4/6801/z6801004X,Krzyze-przy-drodze.jpg

www.kutno.com.pl/files/artykul/2012/01/04/krzyzyk.jpg
                                • l_zaraza_l Re: Link: 18.08.12, 15:55
                                  indeed4 napisał:

> bi.gazeta.pl/im/4/6801/z6801004X,Krzyze-przy-drodze.jpg
                                  >
                                  > www.kutno.com.pl/files/artykul/2012/01/04/krzyzyk.jpg

Nie chce mi się odnosić do wszystkich Twoich odpowiedzi, więc podsumuję tutaj. Jeżeli popierasz tę karę głównie przez wzgląd na fakt, że dziewczyny ogłosiły swój manifest przeciwko Putinowi i współpracującej z nim cerkwi tylko dlatego, że rzecz miała miejsce w ichniejszym kościele to nie wiem dlaczego dziwisz się "usunięciu" Popiełuszki przez uprzednią władzę. Takie postawy jak Twoja czy innych fundamentalistów katolickich czy prawosławnych, pragnących zamordyzmu i zgnojenia wszelkich żyjących i myślących inaczej, przynosi eskalację odczuć negatywnych i tolerancja ustępuje miejsca nietolerancji. Nie zdziw się, że będzie więcej ludzi-motyli, bo tak jak Ty uważasz, że dziewczyny zawiniły bo wystąpiły ze swoim protestem w cerkwi to będzie coraz więcej ludzi, którzy nie będą sobie życzyli, by bandy nawiedzeńców łaziły po ulicach, mając do dyspozycji kościoły.

Co do krzyży przydrożnych to oczywiście do usunięcia - ofiary wypadków spoczywają na cmentarzach.
                                  • indeed4 Zarazo. 18.08.12, 16:13
                                    Nie gniewaj się, ale dla mnie dyskusja z antyklerykalnymi talibami to strata czasu - wolę w tym czasie poczytać coś ciekawego, w necie naprawdę jest mnóstwo materiałów i opinii inteligentnych i mądrych ludzi, również ateistów, tyle, że normalnych.

Miłego weekendu.

• indeed4 Aha - swoje urojenia zatrzymaj dla siebie. 18.08.12, 17:12
                                      Dziesiątki razy pisałem, jaki jest mój stosunek do stawiania przed sądem artystów i nie będę się znów powtarzał, tylko dlatego, że jakiś opętany antyklerykalną manią talib nie orientuje się o czym się dyskutuje na FK.

Jeśli masz kłopoty z pamięcią to już twój problem - najlepiej spróbuj terapii, jaką niżej zaleciłem twojemu koledze.

• l_zaraza_l Re: Zarazo. 18.08.12, 17:35
                                      indeed4 napisał:

> Nie gniewaj się, ale dla mnie dyskusja z antyklerykalnymi talibami to strata cz
                                      > asu - wolę w tym czasie poczytać coś ciekawego, w necie naprawdę jest mnóstwo m
                                      > ateriałów i opinii inteligentnych i mądrych ludzi, również ateistów, tyle, że n
                                      > ormalnych.
                                      >
                                      > Miłego weekendu.
                                      >

Indeed, ja dokładnie to samo myślę o dyskusjach z katobetonami i także znam opinie mądrych ludzi, w tym wierzących, którzy w swoim podejściu do tej sprawy bardzo różnią się od Ciebie.
                                      Jak zauważyłeś, ostatnio nie wpisuję się pod Tobą, gdy się z Tobą nie zgadzam i ograniczam się jedynie do odpowiedzi, gdy Ty wpiszesz się pod moimi słowami. A i to nie zawsze.

Wzajemnie, życzę miłego :)
                                      • life.form Re: Zarazo. 18.08.12, 17:41
                                        l_zaraza_l napisała:

> Indeed, ja dokładnie to samo myślę o dyskusjach z katobetonami i także znam opi
                                        > nie mądrych ludzi, w tym wierzących, którzy w swoim podejściu do tej sprawy bar
                                        > dzo różnią się od Ciebie.
                                        > Jak zauważyłeś, ostatnio nie wpisuję się pod Tobą, gdy się z Tobą nie zgadzam i
                                        > ograniczam się jedynie do odpowiedzi, gdy Ty wpiszesz się pod moimi słowami. A
                                        > i to nie zawsze.
                                        >
                                        > Wzajemnie, życzę miłego :)
                                        >
                                        Zarazo, indeed sobie trochę faktycznie pozwolił potrollować w tym wątku, ale nie musimy go wzajemnie częstować epitetami w ramach podziękowania za te otrzymane. Możemy poczekać aż zrealizuje obietnicę i sobie pójdzie. Pozdrawiam :)
                                        • l_zaraza_l Re: Zarazo. 18.08.12, 17:46
                                          life.form napisał(a):

> Zarazo, indeed sobie trochę faktycznie pozwolił potrollować w tym wątku, ale ni
                                          > e musimy go wzajemnie częstować epitetami w ramach podziękowania za te otrzyman
                                          > e. Możemy poczekać aż zrealizuje obietnicę i sobie pójdzie. Pozdrawiam :)

Ale takie jazdy są bardzo ideedowe. Ciebie i tak potraktował łagodnie bo mnie i inną forumkę zwyzywał od esbeków.
                                          Nie ma się co przejmować.
                                          Także pozdrawiam :)
                                          • indeed4 Jaki adresat taka forma. 18.08.12, 17:52
                                            Nie wyzywaj - nie będziesz wyzywana. Dla mnie nie ma żadnej różnicy pomiędzy talibem antyklerykalnym, pisowskim i antypisowskim - dopóki będziecie się zachowywać, tak jak się zachowujecie, jesteście i będziecie traktowani tak samo.
                                            • l_zaraza_l Re: Jaki adresat taka forma. 18.08.12, 18:09
                                              indeed4 napisał:

> Nie wyzywaj - nie będziesz wyzywana. Dla mnie nie ma żadnej różnicy pom
                                              > iędzy talibem antyklerykalnym, pisowskim i antypisowskim - dopóki będziecie się
                                              > zachowywać, tak jak się zachowujecie, jesteście i będziecie traktowani tak sam
                                              > o.

Jak tak się unosisz i emocjonujesz to ja się zawsze bardzo martwię, że koloratka zbyt ciasno oplata Twoją szyję i może Ci żyłka pęknąć.
                                      • indeed4 Wydaje mi się, że wyraziłem się dość jasno. 18.08.12, 17:41
                                        Wasze kolejne konfabulacje, wielbicielko mumii Lenina na temat mojego "podejścia" do sprawy Pussy Riot niestety interesują mnie tak samo, jak pzostałe wasze opinie.

Bye.
                                        • kzet69 Re: Wydaje mi się, że wyraziłem się dość jasno. 18.08.12, 18:34
                                          To po jakiego grzyba tu siedzisz i to czytasz?
                              • life.form Re: Obrazek edukacyjny. 18.08.12, 15:44
                                indeed4 napisał:

> mojewspomnieniasentymentalne.blox.pl/resource/krzyze_przy_drodze.jp
                                >
                                > Pooglądaj, podumaj, a najlepiej powieś na widoku, tam gdzie kiedyś wisiał portr
                                > et twojego idola Lenina - z czasem może ci się poprawi.

Bo zacznie mi sie podobać torturowanie ludzi, wampirowanie na ich krqwi oraz kanibalizm? Zdrowie psychiczne to kwestia dyskusyjna.... (PS. Naucz się linkować)

• indeed4 Mówiłem już - to się dobrze leczy. 18.08.12, 16:00
                                  dobrze dobrane leki, psychoterapia i antyklerykalna obsesja szybko przejdzie.

niewiarygodne.pl/kat,1017181,title,Ateizm-jest-choroba-psychiczna,wid,11274934,wiadomosc.html?smgajticaid=6f027

• mietowe_loczki Piszesz tak 18.08.12, 20:24
                              jak by bycie antyklerykałem było czymś złym. Wiem już, że za niegłosowanie na PiS idzie się do piekła, ale nie słyszałam jeszcze, że w wolnym demokratycznym kraju nie można być przeciwnikiem KK.
                      • l_zaraza_l Re: coś w tym jest!!!!!! 18.08.12, 13:30
                        hordol napisała:

> sciecie w kijowie przez gołocyckie feministki (na znak solidarnosci z przeslado
                        > wanymi dziewczetami w moskwie) drewnianego krzyza w poswieconego ofiarom stalin
                        > izmu rodzi nadzieję na nowy lepszy swiat
                        > tak trzymać kazet!!!!

Ofiarom NKWD już niczego nie trzeba. To co jest potrzebne to prawda i pamięć. W tym przypadku krzyż jest jedynie symbolem terroru religijnego na usługach reżimu, którego działania coraz bardziej zbliżają się do tych, w wyniku których poniosły śmierć ofiary NKWD.
                  • l_zaraza_l Re: wyrok zbyt surowy PS. 18.08.12, 13:24
                    life.form napisał(a):

> PS. Może Palestyńczycy by byli bardziej skuteczni, gdyby mieli swego Palikota?

Palestyńczykom już nic nie pomoże, są skazani na zagładę.
                • hordol Re: wyrok zbyt surowy 18.08.12, 08:30
                  ale ja zadałem pytanie dlaczego te wszytkie postepowe grupy walczące o wolnosc i prawa kobiet jak równiez walczące z krępującyą wolność umyslu religia nie robią happeningów w meczetach czy synagogach? teoretycznie tam też mają wspaniałem miejsce do popisu
                  • life.form Re: wyrok zbyt surowy 18.08.12, 08:40
                    Bo tam za taki numer by zostały ukamieniowane.
                    • hordol Re: wyrok zbyt surowy 18.08.12, 08:43
                      ot co. i w ten sposób zydzi czy muzułmanie chronia wartosci które uwazaja za swiete.
                      • life.form Re: wyrok zbyt surowy 18.08.12, 08:51
                        hordol napisała:

> ot co. i w ten sposób zydzi czy muzułmanie chronia wartosci które uwazaja za sw
                        > iete.

Gwoli ścisłości, Żydzi już dosyć dawno zrezygnowali z obrzucania kobiet kamieniami :D A ty się tak nie rozmarzaj o chłostach, stosach i innych tradycyjnych sposobach obrony swych wartości, bo jest takie przysłowie: kto jakim mieczem wojuje...
                        • hordol Re: wyrok zbyt surowy 18.08.12, 08:55
                          gwoli scisłosci obrzucanie kamieniami naruszjących zasady religijne przez ortodoksyjnych zydów jes nadal aktualne i stosowane.
                          zaś nieortodoksyjni kamieniami rzucac nie bedą ale szybko sobie poradzą z osobnikami naruszającymi swiat ich wartości. i doskonale o tym wiesz
                          • life.form Re: wyrok zbyt surowy 18.08.12, 09:09
                            Jestem osobą areligijną, nawet na rodzimym katolicyzmie się nie znam, więc tym bardziej na innych religiach. Ale po stronach Human Rights Watch sądzę, że prawo szariatu to specjalność fundamentalistów islamskich? Jak wiesz coś innego, daj linka. Przyznaję się do niewiedzy.
                            • hordol Re: wyrok zbyt surowy 18.08.12, 09:28

wybacz ale to nie forum edukacyjno- dydaktyczne.
                              ja nie wyznaje judaizmu ani islamu a i z chrzescijanstwem dosyc kiepsko co nie znaczy ze nie staram się poznac ich historii, poglądów, zapatrywań i zwiazanych z daną religia zachowań
                      • mietowe_loczki Re: wyrok zbyt surowy 18.08.12, 13:04
                        Tak, ale podobno chrześcijanie, w tym katolicy, stoją oczko wyżej. Nie to co muzułmańska, czy żydowska dzicz. I protestujący z tego korzystają - z większej tolerancji chrześcijan (hehehehehahaha - tak, tak, dobry żart, ale co tam). I nie ma w tym nic złego.
                      • l_zaraza_l Re: wyrok zbyt surowy 18.08.12, 13:53
                        hordol napisała:

> ot co. i w ten sposób zydzi czy muzułmanie chronia wartosci które uwazaja za sw
                        > iete.

Hitlerowcy też w podobny sposób chronili wartości, w które wierzyli. Nie pozwól mi utwierdzać się w przekonaniu, że wszyscy wierzący są szaleńcami pragnącymi zgładzić niewiernych.
              • l_zaraza_l Re: wyrok zbyt surowy 18.08.12, 13:22
                hordol napisała:

>
                > ja ich nie osądzam ale nie uwazam za słuszne aby protesty polityczne w sprawie
                > x łączyły się z działami naruszającymi mir miejsca kultu religijnego.
                > kraje arabskie i ich stosunek do praw człowieka czy też polityka izraela wobec
                > palestyńczyków mają wielu przeciwników ale jakoś nie mają wszyscy oni odwagi
                > robic tego typu happeningów w meczetach czy synagogach.
                >

Doprawdy? Niby tylko 32 lata a ludzie kompletnie zapomnieli.
          • cillian1 Re: wyrok zbyt surowy 18.08.12, 08:20
            > tym niemniej uwazam ze tego typu "występy" w obiektach religijnych naruszają uc
            > zucia wiernych i powinny być karane.

Jeśli można można karać za uczucia - to i Putin miał prawo do ukarania! Wszak też ma uczucia - np. uczucie władzy!
            Coś mi to się kupy nie trzyma - jedni mogą inni nie mogą!

To nie ma sensu!
            • hordol Re: wyrok zbyt surowy 18.08.12, 08:26
              jesli ktos w ramach nagłosnienia słusznego protestu przeciw czemus tam nasra na grób twoich bliskich to pewnie zrani twe uczucia
              .bez wątpienia bulwersująca forma protestu uczyni go bardziej medialnym
              powinien byc ukarany czy nie?
              • cillian1 Re: wyrok zbyt surowy 18.08.12, 08:33
                Jeśli nasra - bo co co w grobie, skrzywdzili jego, czy jego bliskich, to jak sądzisz?
                Co zrobię?

Jeśli pop nie broni ciemiężonych - to co to za pop?
                Ja bym się zastanowił, dlaczego ktoś na...ł na grób moich bliskich.
                Ty pewnie byś z miejsca wieszał! prawda?
                • hordol Re: wyrok zbyt surowy 18.08.12, 08:37
                  no widzisz mnie by to przeszkadzało i chciałbym taką osobe ukarac( niekoniecznie wieszaniem). a tobie by to nie przeszkadzało i patrzyłbys na to z aprobata.
                  • cillian1 Re: wyrok zbyt surowy 18.08.12, 08:41
                    napisze w prostym zdaniu pytającym. Bo widzę że masz problem.
                    Czy nie zastanowiłbyś się dlaczego to zrobili?
                    • hordol Re: wyrok zbyt surowy 18.08.12, 08:48
                      ok-powiem ci dlaczego:nasrali na grób twoich bliskich aby zaprotestowac przeciwko wyzyskowi kapitalistycznemu w kraju odległym o 1000 km. doniosły o tym media i ich protest stał sie głosniejszy.
                      aprobujesz ?
                      • cillian1 Re: wyrok zbyt surowy 18.08.12, 08:53
                        Jeśli ci co leżą w grobie, zachowywali się tak jak Kaczyński, Tusk, Lepper, Miller itd! Żyli dzięki kłamstwom, wałom - obietnicom nie do spełnienia?
                        No sorry - nie mam linii obrony!
                        :(
                        ale czy bym się przejął - bo mam pensję 20 000, i wielu kolegów na wysokich stołkach - dzięki tym co leżą w grobie?
                        nie sądzę!
              • l_zaraza_l Re: wyrok zbyt surowy 18.08.12, 14:02
                hordol napisała:

> jesli ktos w ramach nagłosnienia słusznego protestu przeciw czemus tam nasra n
                > a grób twoich bliskich to pewnie zrani twe uczucia
                > .bez wątpienia bulwersująca forma protestu uczyni go bardziej medialnym
                > powinien byc ukarany czy nie?

Ale od srania czy rzucania słoikami z kupą są inne kręgi. Pamiętam staruszka, który zamachną się gówienkiem na tablicę ku czci ofiar katastrofy smoleńskiej tylko dlatego, ze upamiętniała wszystkich, którzy zginęli.
          • mietowe_loczki Re: wyrok zbyt surowy 18.08.12, 12:59
            Ale dlaczego powinny być karane? Jeżeli można karać za obrazę uczuć religijnych, dlaczego nie można karać za obrazę głowy państwa? Na pewno nie widzisz i nawet nie zamierzasz dostrzec swojej niekonsekwencji.
          • kzet69 Re: wyrok zbyt surowy 18.08.12, 14:52
            Popieranie skazującego wyroku na nie to popieranie braku wolności, braku demokracji i narastającego autokratyzmu. Dlaczego ich happening miał miejsce w cerkwi? Czyż nie dlatego że w tej samej cerkwi patriarcha gorąco popierał głosowanie na Putina, mieszając sakrum z profanum? Czy Cyryl nawołujący w cerkwi za Putinem nie zbezcześcił jej w takim samym stopniu jak Pussy Riot nawołujące przeciw? Znów czysta hipokryzja. Na dodatek patriarcha moskiewski i samodzierżawca sprytnie z politycznego protestu zrobili protest antyreligijny, a protest Pussy Riot nie był antyreligijny tylko antyPutinowy i antyCyrylowy. Nie warto się wpisywać w taki scenariusz zniewolonego świata, nawet w imię poprawności religijno - martyrologicznej.
        • wiosnaludzikow Re: Palikot - ile by w Rosji dostał lat łagru 18.08.12, 08:03
          A czy ja to neguję lub kiedykolwiek negowałem ? Kaczorowi nie wiem czy bliżej ale blisko.zzarda32 napisał:
          > rel="nofollow">natemat.pl/27667,polska-prawica-zachwycona-putinowskim-wymiarem-sprawiedliwosci
          > To Kaczorowi bliżej do Putina?
          Tylko kiedy skończysz z tą retoryką pt a kaczor też...przynajmniej w rozmowie ze mną na tym forum.Tutaj w tym wątku mowa o Palikocie. No chyba, że taka praca.
          • zzarda32 Re: Palikot - ile by w Rosji dostał lat łagru 18.08.12, 08:15
            To tylko reakcja na Twoje posty.
            • wiosnaludzikow Re: Palikot - ile by w Rosji dostał lat łagru 18.08.12, 08:36
              zzarda32 napisał:

> To tylko reakcja na Twoje posty.
              ..ale putinoPOdobnym Kaczorem ? ....do mnie ? Porozmawiaj tutaj sobie ze Zbysiem ale nie ze mną. Mam podobne zdanie nt sposobu zarządzania, wizji zarządzania państwem Kaczora co Ty tylko z tym,że nie jestem jednostronny jak Ty czyli tutaj nie pracuje, jak Ty.
          • cillian1 Re: Palikot - ile by w Rosji dostał lat łagru 18.08.12, 08:22
            Palikot zrobił to samo co one - ośmieszał i władzę i drugą władzę!
            Jeśli chcesz karać za to - napisz wprost!
            Wtedy będziesz musiał też ujadać o ukaranie kaczki, za obrazę Tuska!
            Proste jak budowa krzyża!
            • wiosnaludzikow Re: Palikot - ile by w Rosji dostał lat łagru 18.08.12, 08:38
              cillian1 napisał:

> Palikot zrobił to samo co one - ośmieszał i władzę i drugą władzę!
              Tylko ONE wcześniej nie sponsorowały książki pana Putina, nie siedziały z Putynem przy jednym stoliku, nie były w partii POpierającej Putina.
              Co? Nie w formie rano ? Tak proste skojarzenia stanowią problem ?
              • cillian1 Re: Palikot - ile by w Rosji dostał lat łagru 18.08.12, 08:44
                To niczego nie zmienia. Patrz na zero - też się pożarł.
                I jakoś pisuar mu nie wywleka, że służył!

jeśli np. Tusk - teraz walczy z kaczką, a kiedyś wpsólnie zaczynali, coś zmienia ten fakt?
                Olewasz obydwu - czy tylko jednego?
                Bo ja obydwu. Do palikota jeszcze mam nadzieję. Ale nie sądzę, aby coś zrobił - bo i tak prawo ch..owe!
                • wiosnaludzikow Re: Palikot - ile by w Rosji dostał lat łagru 18.08.12, 09:06
                  cillian1 napisał:

> To niczego nie zmienia.
                  To bardzo dużo zmienia. Ktos kto nie był czyimś żołnierzykiem myśli i działa bardziej spontanicznie, szczerze.
                  • cillian1 Re: Palikot - ile by w Rosji dostał lat łagru 18.08.12, 09:16
                    w takim razie trzeba wykluczyć z polityki żołnierzyków - ale wszystkich.
                    :)
                    • zzarda32 Re: Palikot - ile by w Rosji dostał lat łagru 18.08.12, 10:48
                      Czarnych też?
                    • wiosnaludzikow Re: Palikot - ile by w Rosji dostał lat łagru 18.08.12, 11:43
                      Odpowiadasz na:
                      cillian1 napisał:
                      > w takim razie trzeba wykluczyć z polityki żołnierzyków - ale wszystkich.
                      > :)
                      Tak ! To jednak może zmienić tylko inny system wyborczy i zmiana zasad finansowania partii politycznych.
        • wiosnaludzikow Re: Palikot - ile by w Rosji dostał lat łagru 18.08.12, 08:33
          I Kaczor, i Palikot to krańcowości.
          • cillian1 Re: Palikot - ile by w Rosji dostał lat łagru 18.08.12, 08:40
            Tylko Palikot, teraz, nie udaje świętego!
            Co w zasadzie irytuje - znając jego związki z sukienkowymi.

Za to kaczka - no cóż, i kłamie, i kradnie (zgodnie z prawem) i - co najgorsze, codziennie się modli! Że bozia takich zakłamańców nie zamiata po słowie "amen"!
            • wiosnaludzikow Re: Palikot - ile by w Rosji dostał lat łagru 18.08.12, 08:46
              cillian1 napisał:

> Tylko Palikot, teraz, nie udaje świętego!
              > Co w zasadzie irytuje - znając jego związki z sukienkowymi.
              Udaje i mówi o tym jego (była) żona Maria.
              O fanach - studentach wpłacającychna fundusz wyborczy kasę równą kilkuletniemy stypendium nie wspomnę.
              Ślepy jesteś ? Czy trzymasz się tego birbanta bo brakuje Ci idola ..taki kompleks Edypa?
              • cillian1 Re: Palikot - ile by w Rosji dostał lat łagru 18.08.12, 08:50
                wkurzonej kobiety bym w to nie mieszał - każda się tak zachowa, nie wiesz co moja eks wyczyniała. Stąd mój dystans - do słów zawiedzionej kobiety.
                > O fanach - studentach wpłacającychna fundusz w
                wyciągasz durne argumenty!
                Nie dyskutuję o pierdołach, które można znaleźć we wszystkich partiach!
    • taziuta Re: Palikot - ile by w Rosji dostał lat łagru 18.08.12, 07:34
      indeed44 napisał:

> /.../ No i jak, nadal uważacie, że nasze sądy są surowe, a Polska jest krajem
      > nietolerancyjnym i opresyjnym?

To, że gdzieś jest jeszcze gorzej nie zmienia w niczym faktu, że tu jest do d...
      • life.form Re: A jaką my mamy wiedzę o łagrach? 18.08.12, 07:51
        Co do głównego te,atu, on brzmi trochę tak, że my Poliaki to ludzkie pany. Mogliśmy zakatrupić, a proszę, żywioła zyje ;)

A na poważnie - Ma ktoś wiedzę nt ruskiego współczesnego systemu penitencjarnego? Ile jest łagrów? Ilu więźniów?
        • taziuta Re: A jaką my mamy wiedzę o łagrach? 18.08.12, 08:43
          life.form napisał(a):

/.../
          > A na poważnie - Ma ktoś wiedzę nt ruskiego współczesnego systemu penitencjarnego?

Ma się dobrze, jak za dawnych lat...

> Ile jest łagrów? Ilu więźniów?

Zbyt wiele. :/
    • life.form Hehe człowiek motyl? 18.08.12, 08:02
      indeed44 napisał:

> Albo człowiek - motyl, pamiętacie pląsającego na procesji człowieka motyla?

Masz fotki? Chcę zobaczyć :D
      • hordol Re: Hehe człowiek motyl? 18.08.12, 08:09
        w sumie taki człowiek motyl mógłby pląsać także wsród konduktu pogrzebowego aby pokazac wszystkim że radość zycia jest silniejsza od smutku smierci. nieprawdaż?
        przeciez nie naruszałoby to godnosci osoby zmarłej i żałobników
        • cillian1 Re: Hehe człowiek motyl? 18.08.12, 08:28
          Ależ tak było - do czasu krzyża!
          Ludzie bawili się, po śmierci bliskich. Wiesz co to stypa?
          To stara tradycja - "nareperowana" przez sukienkowych.
          Człek smutny - szybciej zapłaci, niż wesoły. No chyba że za wino wesoły ma płacić! Wtedy to pewne!
          ech.... stara tradycja - a tak zmarnowana!
          • hordol Re: Hehe człowiek motyl? 18.08.12, 08:32
            nie mówie o stypie ale o pogrzebie który jest czyms nieco innym.
            • cillian1 Re: Hehe człowiek motyl? 18.08.12, 08:35
              Ale to to samo - jak ludzie sprzed 1000 (Polacy) bawili się po śmierci bliskich, sam pogrzeb też był wesoły. No chyba ze zginął nagle, bo ksiądz rozkazał!

Może stąd ta tradycja znikła. Wiesz ilu Polaków wybito (bestialsko) bo pluli na krzyż?
              Hitler i Stalin tylu nie załatwił!
              • hordol Re: Hehe człowiek motyl? 18.08.12, 08:40
                jestes człowiekiem wyzwolonym i wolnym od przesądów i nikt ci nie zabrania abys swietnie się bawił i weselił na pogrzebie bliskich.
                • life.form Smutasińscy 18.08.12, 08:47
                  O czym jest ta wasza wymiana zdań? O pląsaniu w kondukcie pogrzebowym? A ktoś taki hapening widział? Nie? To czemu sie nim martwimy? Może pomartwmy się jeszcze, że napadną nas kosmici, nastanie epoka lodowcowa albo jakaś zaraza, etc.

Na smutasińskich nie ma rady. Wyobrażają sobie rozmaite koszmary i usiłują wymusić na swoim otoczeniu, żeby też się ich bało...
                  • hordol Re: Smutasińscy 18.08.12, 08:52
                    pierdnij sobie głosno w dowolnym towarzystwie. ostatecznie bedzie wesoło tobie przyniesie to ulge a i innych przeciez nie zabije
                    • cillian1 Re: Smutasińscy 18.08.12, 08:56
                      pierdnięcie - w wielu kulturach nie jest uznawane za niegrzeczne zachowanie!
                      Ale o tym pewnie wiesz! Tak samo beknięcie.
                      więc - jak nas upomniano, nie ma co deliberować o tradycji. Zwłaszcza o tej, co ma mniej lat niż plemię Polan!
                      • hordol Re: Smutasińscy 18.08.12, 09:06
                        owszem w wielu nie jest. rozumiem ze ty z zasady pierdzisz głosno w towarzystwie czy tez wobec klientów w pracy-jakąkolwiek ja masz.
                        • cillian1 Re: Smutasińscy 18.08.12, 09:15
                          akurat nie, bo nie lubię psuć powietrza - dlaczego ty to czynisz, nie wiem!
                          dyskutujesz o pierdach - jak już pisałem wcześniej!

a sprawa jest jasna jak budowa krzyż, ew. cepa.
                          • hordol Re: Smutasińscy 18.08.12, 09:39
                            taki miłosnik happeningów jest przeciw publicznemu pierdzeniu?
                            • cillian1 Re: Smutasińscy 18.08.12, 09:53
                              no dworze - każdy może!
                    • life.form Re: Smutasińscy 18.08.12, 08:57
                      hordol napisała:

> pierdnij sobie głosno w dowolnym towarzystwie. ostatecznie bedzie wesoło tobie
                      > przyniesie to ulge a i innych przeciez nie zabije

A Tobie chamowatość i agresja wobec bliźnich przyniosą nie chwałę, a konieczność wypicia ziółek na żółć :D
                      • cillian1 Re: Smutasińscy 18.08.12, 09:03
                        eee. on tylko będzie miał się z czego spowiadać. Znaczy z małych grzeszków - przecież nie będzie na spowiedzi tłukł sukienkowego, że musi go bronić przed karą za pedofilię.

Ech... coraz gorzej z tym światem!
                      • hordol Re: Smutasińscy 18.08.12, 09:12
                        zaplątałes się w swej polemice
                        • cillian1 Re: Smutasińscy 18.08.12, 09:27
                          chcesz powiedzieć, że byś wydała księdza za pedofilię, a jego plebanię sprzedała na poczet odszkodowań? tak samo się zachowasz - jak dowiesz się o dogadaniu proboszcza z urzędasem - i ich wale z ziemią itd?
                          Bo wiesz, ja z miejsca - bez zastanowienia.
                          • hordol Re: Smutasińscy 18.08.12, 09:41
                            wybacz ale pisz troche bardziej logicznie stylistycznie i gramatycznie.
                            • cillian1 Re: Smutasińscy 18.08.12, 09:51
                              ooo, może postaraj się opowiedzieć!
                              nie zarzucaj czegoś, czego nie ma - albo popraw, wklej poprawione i pod tym odpowiedz!
                              Jeśli ci to sprawi frajdę!
                              • hordol Re: Smutasińscy 18.08.12, 10:05
                                zauwazam twoje błedy stylistyczzne i gramatyczne narastające w miare braku sensownych kontrargumentów.. ale poprawianie ich mnie nie bawi.
          • hordol Re: Hehe człowiek motyl? 18.08.12, 08:35
            o ile sie orientuję to nawet zupełnie swieckie pogrzeby odbywają się raczej w smutku i powadze.
            no ale w sumie tobie nikt jednak nie bedzie przeszkadzał jesli po smierci swoich bliskich bedziesz się zasmiewał do rozpuku czy też urządzisz huczną zabawe.
            • life.form Re: Hehe człowiek motyl? 18.08.12, 08:54
              hordol napisała:

> o ile sie orientuję to nawet zupełnie swieckie pogrzeby odbywają się raczej w
              > smutku i powadze.
              > no ale w sumie tobie nikt jednak nie bedzie przeszkadzał jesli po smierci swoi
              > ch bliskich bedziesz się zasmiewał do rozpuku czy też urządzisz huczną zabawe.

I tak przez forum Kraj przetacza się wirtualny, bardzo żałobny, jednoosobowy kondukt pogrzebowy. Uczestniczka tego konduktu poucza z namaszczeniem przypadkowych przechodniów, że mają zachować należytą powagę.

Uważam, że to też niezły hepening :D
              • hordol Re: Hehe człowiek motyl? 18.08.12, 09:04
                gdy widzę przechodzący obok mnie kondukt załobny nie płaczę, nie smucę się i nie biorę przymusowo w nim udziału. ich smutek nie jest w tym momencie na szczęscie moim smutkiem.w gruncie rzeczy ich ból jest mi obojetny
                zachowuję jednak powage i staram sie nie zrobic czegos co mogłoby sprawic tym ludziom przykrosc. i tego samego oczekuje od nich gdy role się odwrócą
                tylko tyle.
        • life.form Re: Hehe człowiek motyl? 18.08.12, 08:37
          Zadęcie grozi kolką wątrobową. Czasem warto trochę poluzować. Np. hapeningi "Naszości". To ci z Lisiewiczem. Oni z kolei robią hapeningi antykomunistyczne. Kiedyś SLD robiło jakiś swój spęd w Poznaniu i członkowie "Naszości" rozebrali się do gołka i pląsali wśród uczestników. Fotka w prasie mnie po prostu rozśmieszyła. Nie z powodu sympatyzowania z celami politycznymi hepenerów, ale przyznać trzeba, że humor sytuacyjny umieli wytworzyć. I co, krzywda się komu wtedy stała? A motyl pląsający na procesji, to też świetny pomysł. Humor sytuacyjny działa przez zaskoczenie. Humor to cywilizacja.
          • hordol Re: Hehe człowiek motyl? 18.08.12, 09:17
            ale czemu taki motyl nie pląsa np w trakcie "marszu zywych" ?
            mógłby pokazac w ten sposób zwyciestwo zycia nad obłednymi ideami faszyzmu
            • cillian1 Re: Hehe człowiek motyl? 18.08.12, 09:23
              > ale czemu taki motyl nie pląsa np w trakcie "marszu zywych" ?

w sumie to dobre pytanie - moze dlatego, że nie jest co tydzień albo dwa?
              Ale pytanie jest dobre - pewnie by tak samo chcieli zabić, jak i katole chcą!
              tylko czy katole nie mordowali tych co czci marsz? hmmmm
              • hordol Re: Hehe człowiek motyl? 18.08.12, 09:57
                marsz zywych jest tak samo czesto jak procesja bozego ciała-raz w roku.
                ps-czy oprócz słowa katole którym tak szermujesz uzywasz też np słowa "zydziole" czy raczej jestes bardziej powsciągliwy?

swoja drogą doskonale zdajesz sobie sprawę ze taki człowiek motyl afirmujący swoimi pląsami i wesołym przebraniem radosc zycia i jego tryumf nad zbrodnia w trakcie marszu zywych zostałby w mgnieniu oka i bez ceregieli wyrzucony przez izraelską ochrone.
          • mak67 Re: Hehe człowiek motyl? 18.08.12, 09:19
            Po pierwsze Palikot zawsze wykonuje POlecenia władzy a więc nie urządził by happeningu w Cerkwi bo car ją aktualnie kocha.
            Jak się chce być prawdziwym hardcorowcem to optymalne dla Palikota byłoby urządzenie happeningu w meczecie w Arabii Saudyjskiej.
            • cillian1 Re: Hehe człowiek motyl? 18.08.12, 09:30
              no i kolejny wierzący z odwagą na krzyżu, tylko żaden nie jedzie tam wykonywać rozkazów jezuska żydka:
              "Idźcie i nawracajcie" może paliwa nie mają, aby jechać do islamistów?
              Może zrzutka - jak na rydzyka?
              • hordol ale co chcesz osiągnąć pisząc "żydek"? 18.08.12, 10:07
                jezus był żydem a nie żydkiem.
    • haen2010 Sprawa jest niezbyt skomplikowana 18.08.12, 10:18
      Dziewczyny dostały w dupę, bo żądała tego większość Rosjan. Demokracja rosyjska niewiele różni się od polskiej. U nas też dostają w dupę rowerzyści po piwku, pijący piwko na skwerku pełnym starych dewotek, młodzi ze skrętem. Także Doda od dewotki-sędziny.

To nie jest totalitaryzm. To po prostu masowa nietolerancja, za którą stoi ta niby większość religijna - w Polsce katolicka, w Rosji prawosławna.

Jeżeli chodzi o Palikota, to za swoje antykościelne występy jest niekaralny tylko z banalnego powodu - większość mysli o kościelnej mafii tak samo, tylko niewielu się do tego przyznaje otwarcie. Ale zwalczany jest na wszystkie łajdackie sposoby, z użyciem służb i prokuratury łącznie. Tu watykańskie qrwy wyczerpały wszystkie możliwości i nie dały rady. Też demokracja.

• mucha-kopaczka a żirinowski na wolności ? no widzisz.. 18.08.12, 11:22
      rządowa opozycja również w demokracji sovieckiej funkcjonuje nie tylko w Priwislu..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka