Dodaj do ulubionych

Pisizm = współczesny polski patriotyzm ?

18.10.12, 07:47
Ja tak nie uważam ? Co mam przeciw - ano to, że żyć w IV RP nie chcę, chcę aby powstało coś jak Stany Zjednoczone Europy - kto ma podobne zdanie?
Obserwuj wątek
    • tornson Zabawne i tragiczne zarazem jest to że PO wspiera 18.10.12, 09:31
      ten cały pisizm, ot choćby chroniąc IPN czy razem z PiSem czcząc polskich faszystów 1 marca.
      • zzarda32 Re: Zabawne i tragiczne zarazem jest to że PO wsp 18.10.12, 09:46
        To rzeczywistość ale chyba podyktowana wyrachowaniem?
    • cookies9 Re: Pisizm = współczesny polski patriotyzm ? 18.10.12, 09:50
      Pisizm,to patriotyzm? To anarchia i pełzający zamach stanu...Nigdy więcej IVRP,Kaczyńskiego.Rydzyka,Ziobry i im podobnych.Dla nich tylko śmietnik historii.
      • zzarda32 Re: Pisizm = współczesny polski patriotyzm ? 18.10.12, 09:58
        Postawiłem takie pytanie bo tak przekonują niektórzy na prawicy .
        • bozon.higsa Re: Pisizm = współczesny polski patriotyzm ? 18.10.12, 10:11
          zzarda32 napisał:

> Postawiłem takie pytanie bo tak przekonują niektórzy na prawicy .

Przekonali cię również, że istnieje takie pojęcie jak "Pisizm"?
          To znaczy, że istnieje również "Platfusizm"?
          Czym się charakteryzuje ów "Platfusizm"?
          • zzarda32 Re: Pisizm = współczesny polski patriotyzm ? 18.10.12, 10:14
            Ten efemizm to znaczy tyle, że wg członków i agitatoró wiadomej partii, tylko oni są Prawdziwymi Polakami Patriotami. A np Palikot to kto? Można mu zarzucać brak patriotyzm, a Bulowi czy wnuczkowi dziadka z Werhmachtu ( a było ich 500 000 )?
            • bozon.higsa Re: Pisizm = współczesny polski patriotyzm ? 18.10.12, 10:18
              A np Palikot to kto? Można mu zarzucać brak patriotyzm, a Bulowi czy wnuczkowi dziadka z Werhmachtu ( a było ich 500 000 )?

Ja też się nie zaliczam do patriotów.
              Mój ojciec był wcielony do Wehrmachtu jako rodowity Ślązak.
              • zzarda32 Re: Pisizm = współczesny polski patriotyzm ? 18.10.12, 10:21
                No to ciekawa jest Twoja przychylność dla PPP?
                • bozon.higsa Re: Pisizm = współczesny polski patriotyzm ? 18.10.12, 10:21
                  zzarda32 napisał:

> No to ciekawa jest Twoja przychylność dla PPP?

Co to jest PPP?

• zzarda32 Re: Pisizm = współczesny polski patriotyzm ? 18.10.12, 10:24
                    Partia tych których szefem jest ten co ujawnił ukrytą opcję niemiecką ?
                    • bozon.higsa Re: Pisizm = współczesny polski patriotyzm ? 18.10.12, 10:28
                      zzarda32 napisał:

> Partia tych których szefem jest ten co ujawnił ukrytą opcję niemiecką ?

Ja jestem przychylny? Nie, bronię nawet czasami Tuska.
                      Nie biorę udziału w tej idiotycznej nagonce,która jest prowadzona na FK.
                      Mam swoje zdanie i jestem przeciwnikiem partii o charakterze prawicowym.
                      Czyli PO i PiS dla mnie oznacza to samo.
                      • zzarda32 Re: Pisizm = współczesny polski patriotyzm ? 18.10.12, 10:38
                        Charakter prawicowy ? Czy w tym mieści się np in vitro ? Jaki jest stosunek do katastrofy? Czy to oznacza sprzeciw wobec integracji europejskiej takiej dążącej do zbliżenia z Niemcami? Czy jesteś za religią w szkole na obecnych warunkach?
                        • bozon.higsa Re: Pisizm = współczesny polski patriotyzm ? 18.10.12, 10:49
                          zzarda32 napisał:

> Charakter prawicowy ? Czy w tym mieści się np in vitro ? Jaki jest stosunek do
                          > katastrofy? Czy to oznacza sprzeciw wobec integracji europejskiej takiej dążące
                          > j do zbliżenia z Niemcami? Czy jesteś za religią w szkole na obecnych warunkach
                          > ?

O czym ty piszesz? przecież na ten temat niejednokrotnie już pisałem.
                          Jestem ateistą i antyklerykałem.

Na temat religii w szkołach też już pisałem.
                          Zadajesz mi niepotrzebne pytania.

• zzarda32 Re: Pisizm = współczesny polski patriotyzm ? 18.10.12, 10:53
                            No kurcze, to nie pasujesz do obecnych kryterium prawicowości - wg "prawdziwych prawicowców" jest lewakiem?
      • bozon.higsa Re: Pisizm = współczesny polski patriotyzm ? 18.10.12, 10:07
        cookies9 napisała:

> Pisizm,to patriotyzm? To anarchia i pełzający zamach stanu...Nigdy więcej IVRP,
        > Kaczyńskiego.Rydzyka,Ziobry i im podobnych.Dla nich tylko śmietnik historii.

Zgoda, niech tylko zabiorą ze sobą PO,Tuska,HGW,Niesiołowskiego, żeby mieli odpowiednie towarzystwo na tym śmietniku.

• cookies9 Re: Pisizm = współczesny polski patriotyzm ? 18.10.12, 13:02
          bozon.higsa napisał(a):

> cookies9 napisała:
          >
          > > Pisizm,to patriotyzm? To anarchia i pełzający zamach stanu...Nigdy więcej
          > IVRP,
          > > Kaczyńskiego.Rydzyka,Ziobry i im podobnych.Dla nich tylko śmietnik histor
          > ii.
          >
          >
          > Zgoda, niech tylko zabiorą ze sobą PO,Tuska,HGW,Niesiołowskiego, żeby mieli odp
          > owiednie towarzystwo na tym śmietniku.
          >
          Dorzucę jeszcze paru - Napieralski,Miller,Joński...będzie prawdziwy pluralizm:-)
    • zbysio45 kiepscy propagandzisci z PO nie moga wycierac swoj 18.10.12, 10:02
      GĘBY PATRIOTYZMEM BO NIE MAJA DO TEGO PRAWA JAK OIŚMIESZYLI POLSKE PRZEZ nieudolnosc swoich kolesow z parti nieobywatelskiej ktorzy nie chcieli zamknac dachu na stadionie jak PADAŁ DESZCZ.
      • hal9000 Re: kiepscy propagandzisci z PO nie moga wycierac 18.10.12, 10:08
        GĘBY PATRIOTYZMEM BO NIE MAJA DO TEGO PRAWA JAK OIŚMIESZYLI POLSKE PRZEZ nie udolnosc swoich kolesow z parti nieobywatelskiej ktorzy nie chcieli zamknac dachu na stadionie jak PADAŁ DESZCZ.

Powiem to co myślę. Z całym szacunkiem Zbysiu - uważam, że jesteś durniem.
        • zzarda32 Re: kiepscy propagandzisci z PO nie moga wycierac 18.10.12, 10:11
          Nie, nie jest durniem to jest wyrachowanie !!!!!
        • bozon.higsa Re: kiepscy propagandzisci z PO nie moga wycierac 18.10.12, 10:13

Powiem to co myślę. Z całym szacunkiem Zbysiu - uważam, że jesteś durniem.

Gdybyś miał szacunek do interlokutora to byś tak nie napisał.
          Mogłeś mu napisać, że się z nim całkowicie nie zgadzasz.
          Mnie się tez zdarzyło,że nazwałem kogoś tak, jak Ty, ale nigdy nie mówiłem, że robię to z całym szacunkiem.
          • hal9000 Re: kiepscy propagandzisci z PO nie moga wycierac 18.10.12, 10:28
            Mnie się tez zdarzyło,że nazwałem kogoś tak, jak Ty, ale nigdy nie mówiłem, że robię to z całym szacunkiem.

Odniosłem sie do jego poglądów. Ale może masz rację i nie powinienem być aż tak szczery....
    • hal9000 Re: Pisizm = współczesny polski patriotyzm ? 18.10.12, 10:06
      Ja tak nie uważam ?

Ja też nie.

Co mam przeciw - ano to, że żyć w IV RP nie chcę,

Ja też nie.

chcę aby powstało coś jak Stany Zjednoczone Europy - kto ma podobne zdanie?

A ja nie chcę Stanów Zjednoczonych Europy bo jak właśnie widać nie można wsadzić do jednego worka np. Niemiec i Grecji.

Co będzie efektem tego zjednoczenia na siłę to już powoli widać - np. w Grecji nastroje antyniemieckie osiągają poziom wrzenia, chociaż tak naprawdę powinni tych którzy dają tym leniom forsę po nogach całować. I pewnie byłoby inaczej, gdyby Niemcy nie mówiliby im co mają robić tylko pozwoliliby im zbanktrutować. Gdyby wtedy przyszli z pomocą to może Grecy doceniliby ich pomoc.

Oczywiście nie chodzi tylko o Niemcy i Grecję ale ich przykład pokazuje do czego prowadzi obecna polityka w Unii Europejskiej.

Mam nadzieję, że nie jest za późno zmienić kurs i zwolnić bo przypomina się historia Titanica gdzie też chciano za dużo i czym to się skończyło..
      • zzarda32 Re: Pisizm = współczesny polski patriotyzm ? 18.10.12, 10:09
        Grecja tam nie musi być - federacja to jednak chyba nadzieja na mocną europę - Polska jako singiel co znaczy i od razu mamy problem militarny !
        • hal9000 Re: Pisizm = współczesny polski patriotyzm ? 18.10.12, 10:39
          > Grecja tam nie musi być - federacja to jednak chyba nadzieja na mocną europę -
          > Polska jako singiel co znaczy i od razu mamy problem militarny !

Nie jestem przeciwnikiem integracji ale uważam, że idzie ona za daleko i że efekty tego mogą być odwrotne do tego co chce się uzyskać. Zamiast jedności - wzrost nacjonalizmów, zamiast wzmocnienia gospodarczego - kryzys. Przecież nie chodzi tylko o Grecję. Problemy mają również inne kraje a i w Niemczech skończyć się może cierpliwość do płacenia rachunków za innych. Skończyć się to może wzajemnymi oskarżeniami i nie wiadomo jakie siły mogą dojść do władzy w efekcie rozczarowania społeczeństw obecną polityką.
          • zzarda32 Re: Pisizm = współczesny polski patriotyzm ? 18.10.12, 10:49
            Integracja to nie jedność - jestem przeciwnikiem jedności ! Rozumiem przyszłą federację bardziej jako spódzielnie - tylko jakies wydzielone sprawy jak np polityka obronna albo zagraniczna jest wykonywana przez jeden aparat i np jeden parlament wspólny - reszta to domena lokalnych ( takich heimat'ów ). Żadnej jedności !!
            • hal9000 Re: Pisizm = współczesny polski patriotyzm ? 18.10.12, 13:04
              tylko jakies wydzielone sprawy jak np polityka obronna albo zagraniczna jest wykonywana przez jeden aparat i np jeden parlament wspólny - reszta to domena lokalnych (takich heimat'ów ). Żadnej jedności !!

W tej chwili stało się jasne, że źródłem kryzysu jest posiadanie wspólnej waluty bez prowadzenia jednolitej polityki gospodarczej. Są dwa wyjścia. Pierwsze to wycofanie się z tego i np. albo powrót do walut narodowych albo przynajmniej prowadzenie wspólnej waluty przez kraje o podobnym potencjale gospodarczym (nastąpiłby podział na generalnie mówiąc Północ i Południe). Drugie wyjście to próba forsowana wspólnej polityki ekonomicznej i to próbuje się obecnie wdrażać. Pierwsza opcja oznaczałaby mniejszy lub większy wstrząs w ekonomii światowej dlatego rozumiem dlaczego druga opcja obecnie zwycięża. Niestety jestem raczej sceptykiem co do powodzenia tej operacji na dłuższą metę ale będę zadowolony jeżeli okaże się że się mylę... ;)
              • zzarda32 Re: Pisizm = współczesny polski patriotyzm ? 18.10.12, 14:34
                Może należałoby wprowadzić jednego emitenta euro?
                • hal9000 Re: Pisizm = współczesny polski patriotyzm ? 18.10.12, 20:48
                  > Może należałoby wprowadzić jednego emitenta euro?

Problemem jest próba wpakowania do jednego wora tak różnych gospodarek. Czyli samo euro.
                  • zzarda32 Re: Pisizm = współczesny polski patriotyzm ? 19.10.12, 09:43
                    Ma tyle problemów co i zalet !
    • zapijaczony_ryj Za dwa, trzy pokolenia nie będzie Polski i Polaków 18.10.12, 10:59
      Anglii i Anglików czy Francji i Francuzów! Będzie jedna zjednoczona Europa z Europejczykami!
      Taka będzie kolej rzeczy i pisałem o tym już kilka lat temu, tylko nie mogę znaleźć!
      • zzarda32 Re: Za dwa, trzy pokolenia nie będzie Polski i Po 18.10.12, 11:01
        To bardzo możliwe !
      • wtopek Re: Za dwa, trzy pokolenia nie będzie Polski i Po 18.10.12, 11:06
        nie będzie, przynajmniej nie w takiej formie jak to prorokujesz
        • zapijaczony_ryj znalazłem 18.10.12, 11:25
          forum.gazeta.pl/forum/w,28,97350561,97350561,Za_trzy_cztery_pokolenia_nie_bedzie_Polski_i_Pola.html
          • zzarda32 Re: znalazłem 18.10.12, 11:41
            Ty się koleś módł aby IV nie wróciła bo cienko...
            • zapijaczony_ryj Re: znalazłem 18.10.12, 12:52
              zzarda32 napisał:

> Ty się koleś módł aby IV nie wróciła bo cienko...

Spoko nie wróci, bo Naczelny Idiota z każdym rokiem idiocieje coraz bardziej, a poza tym do budowy IV RP potzrebny był brat w pałacu, a teraz on zimny Wawel profanuje
              • zzarda32 Re: znalazłem 18.10.12, 13:27
                No może On na Prezia a Gliński na Premiera ?
                • zapijaczony_ryj Re: znalazłem 18.10.12, 13:51
                  zzarda32 napisał:

> No może On na Prezia a Gliński na Premiera ?

to by było w podobie IV RP tam Jarozabaw był premierem i nadprezydentem, a teraz by był prezydentem i nadpremierem
      • mariner4 Bzdura. Nawet jak to będzie 18.10.12, 13:47
        zjednoczona Europa, to i tak regionalizmy przetrwają. Polka istnieje ponad tysiąc lat, a są one nadal widoczne.
        M.
        • zzarda32 Re: Bzdura. Nawet jak to będzie 18.10.12, 14:35
          Tak zgoda, ale ich wpływ jest zdecydowanie mniejszy
    • zbysio45 wypisujesz bzdury w tym watku -jaka 4 RP. 18.10.12, 21:42
      ja do Ci sie w polsce nie podoba to masz prawo wyjechac do Rosji lub do Korei Płn.Co wspolnego ma moj patriotyzm od Twojego anarchizmu lub populizmu tuskowatego ?
    • humbak Re: Pisizm = współczesny polski patriotyzm ? 18.10.12, 21:45
      Odmawiasz komuś patriotyzmu? Bardzo odważna postawa. Uważaj, bo odwaga to nie jednokroć zakamuflowana głupota.
      • zzarda32 Re: Pisizm = współczesny polski patriotyzm ? 19.10.12, 09:44
        Do mnie czy do Zbysia to?
        • zapijaczony_ryj Jaro nas zbawi 19.10.12, 09:51
          forum.gazeta.pl/forum/w,396,139740478,139740478,Hej_Hej_Jaroslaw_Jarek_Polske_zbaw_.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka