Dodaj do ulubionych

Braun sparafrazowal Franciszka Fiszera

27.11.12, 23:48
Wychodzi na to, ze wiekszosc polskiego dziennikarstwa i redaktorstwa to kiepy, histeryki i nieuki. Zaden nie doszedl do wniosku, ze Braun sparafrazowal znany, sarkastyczny i arogancki tekst Fiszera...

Cytuje:
– Nie będzie porządku w Polsce, jeśli się nie rozstrzela 750000 szubrawców.
– A jeśli się tylu nie znajdzie?
– Nic nie szkodzi. W razie czego dobierzemy z uczciwych!

Wystarczy, ze Braun na to sie powola, jeszcze podczas pierwszego przesluchania, na prokuraturze, a prokuratura bedzie musiala postepowanie umorzyc i nawet nie dojdzie do procesu... ;-)

pl.wikipedia.org/wiki/Franciszek_Fiszer
niniwa2.cba.pl/fiszer.htm
nonsensopedia.wikia.com/wiki/Cytaty:Franciszek_Fiszer
Obserwuj wątek
    • gambit_smolenski1 Re: Braun sparafrazowal Franciszka Fiszera 27.11.12, 23:49
      Poczet histerykow polskich: Olejnik, Lis, Hartman, Celinski, etc., etc. ... Mozecie dopisywac kolejnych... ;-)
      • szwampuch58 Re: Braun sparafrazowal Franciszka Fiszera 27.11.12, 23:51
        te,Wolak dej se siana, bez parafrazy
      • gambit_smolenski1 Wajda: "Wystrzelamy jak psy"... (sic!) 27.11.12, 23:58
        Zatem, to kiedy prokuratura zajmie sie i Wajda:

- ,Mam nadzieję, że doczekamy się podobnego postępowania wobec Andrzeja Wajdy, który pod koniec maja 2010 roku napisał na Twitterze: „Kiedy wreszcie z pomocą naszych przyjaciół odbierzemy TVP nie będzie litości dla partyjnych prawicowych dziennikarzy. Wystrzelamy jak psy” (pisownia oryginalna).
        Oskara za to nie dostanie, ale jakieś wezwanie do prokuratury – w ramach równości reżyserów wobec prawa – także powinno nastąpić.
        Janusz Szostak

Link:
        pejzaz.blogspot.com/2012/11/janusz-szostak-co-wajdzie-wolno.html

oraz prof. Kardaszewskim:
        nczas.com/wiadomosci/polska/knp-bedzie-scigac-kardaszewskiego-ekspert-ke-za-nawolywanie-do-przemocy/
        www.jacek.kardaszewski.pl/archives/261

A co z lewakiem-anarchista, piewca stalinizmu, synem "marszalkini" Nowickiej, pochwalajacym sowiecka stalinowska zbrodnie w Katyniu i nawolujacym do zabijania kapitalistow w dzisiejszej Polsce? O ile dobrze pamietam, to mainstream przemilczal sprawe. Tylko Nasz Dziennik sie tym zajal. Czy prokuratura wszczela postepowania, czy przesluchano typka? Czy skierowano sprawe do sadu?
        • ponte_aronte musisz się pwoływać na falszywki 28.11.12, 08:27
          profil Wajdy był fałszywy
          www.wiadomosci24.pl/artykul/ktos_podszywa_sie_w_internecie_pod_andrzeja_wajde_147523.html
          • witek.bis Re: musisz się pwoływać na falszywki 28.11.12, 08:54
            Specjalistką od fałszywych cytatów jest niejaka Stankiewicz Ewa, która Komorowskiemu przypisuje słowa "Jaki prezydent, taki zamach". A skoro "przypadkowi" bohaterowie jej filmów "dokumentalnych" okazują się aktorami, to do podszywania się pod Wajdę tylko jeden krok...

www.solidarni2010.pl/11668-zgadzam-sie-znbspnbspgrzegorzem-braunem.html
            • woda_woda Pani Stankiewicz - ciotka rewolucji. 28.11.12, 09:01
              Zawsze można jako antidotum zastosować przepis Konwickiego, panowie...

"Otóż ja znajdowałem przyjemność w nieznacznym i długofalowym demoralizowaniu tych towarzyszek. Ich pryncypialność, ich męskie maniery i bezpłciowe mózgi działały na mnie jak czerwone płachty na flegmatycznego byka. To znaczy, nie rzucałem się do boju, jak nie przymierzając Roman Bratny, który wiele towarzyszek uprowadził z drogi cnoty. A tymi bezkompromisowymi funkcjonariuszkami, uwiedzionymi przez owego prozaika, można by było obsadzić dobrych kilka województw.

Ja nie, ja deprawowałem z wolna, oddziaływając zresztą na umysłowość ofiary, podsuwając jej różne pokusy ziemskie, wprowadzając ją permanentnie w stan niepewności ideowej.

Szczególny opór stawiała pewna wybitna towarzyszka ze sfer wydawniczych. Na seks już była niepodatna, na erozję ideologiczną zbyt zatwardziała, więc rada w radę postanowiliśmy z kilku oddanymi ludźmi skruszyć ją obyczajowo.

Otóż pewnej soboty, a może niedzieli, zwabiliśmy ją pod Warszawę pod pretekstem imienin jakiejś jej pracownicy. Rzeczywiście czarna Wołga podwiozła osobę urzędową i pełną pryncypialnej łaskawości, która wkroczyła do walącej się, przedwojennej willi z nieprzekupnym uśmieszkiem i gdyby ten uśmieszek mógł dźwięczeć, dźwięczałby dźwiękiem stali.

Tak, stawiała nam opór, walczyła jak lwica, przywołała na pomoc sobie i cytaty, i autorytety wodzów, i surowe wspomnienia z lat walki. A my nic, a ja nic, wytrzeszczałem na nią swoje poczciwe, ufne oczy litewskie i ciągle dolewałem do kieliszka. A to za to, a to za tamto, a to za tego, co tu, a to za tego, co tam czuwa i nas prowadzi. Nie mogła odmówić, nie mogła okazać miękkości nam, dwuznacznym typom, niejasnym klasowo. Więc drewnianym ruchem ujmowała szklanicę powiadając: no cóż, towarzysze, wypijemy.

Co było potem, strach powiedzieć. Całowała się i piła na ty z członkami byłych reakcyjnych organizacji, rwała się do tańca na stole i zadzierała spódnicę o surowym kroju spódnic fizylierek, a później zbladła, zachwiała się i pojechała do pewnego miasta portowego nad Bałtykiem. Litościwe współpracownice wywlokły ją gdzieś na powietrze i cuciły do rana.

I rano ocknął się inny człowiek, nowy człowiek płci żeńskiej. Razem z tą straszną nocą, z tą dziwną próbą charakteru, odeszły w niepamięć pryncypialność, tubalny głos, zamaszyste ruchy i wspaniała zręczność w posługiwaniu się cytatami."
              niniwa2.cba.pl/ciotki_rewolucji.htm
              • witek.bis Re: Pani Stankiewicz - ciotka rewolucji. 28.11.12, 09:06
                Reżyser Stankiewicz Ewa już 9 lat temu publicznie błagała "Dotknij mnie", ale niestety nie znalazł się żaden Bratny, ani Konwicki... A skutki jakie są, każdy widzi...
        • wiosnaludzikow Re: Wajda: "Wystrzelamy jak psy"... (sic!) 30.11.12, 05:37
          No widzisz. Tym się różni troll od forumowicza, których tu jest zresztą niewielu. Dla mnie wtedy Wajda zachował się jak psychopata a Braun teraz też. Dla Was trolli to w zależności w jakim kolorze jest troll to albo Braun twórczo przekoloryzował a Wajda wzywał do krwawej zemsty albo odwrotnie.
          Twój przykład jest jednak bardzo dobry w tej dyskusji. Prawdą też jest , że taki sam relatywizm polityczny jak trolle wykazują dziennikarze. Niestety.
          • obraza.uczuc.religijnych Re: Wajda: "Wystrzelamy jak psy"... (sic!) 30.11.12, 08:03
            Widzisz trollu jak to u ciebie jest z brakiem samodzielnego myślenia. przecież tego nie pisał Wajda.
        • wiosnaludzikow Re: Wajda: "Wystrzelamy jak psy"... (sic!) 30.11.12, 05:40
          > A co z lewakiem-anarchista, piewca stalinizmu, synem "marszalkini" Nowickiej, p
          > ochwalajacym sowiecka stalinowska zbrodnie w Katyniu i nawolujacym do zabijania
          > kapitalistow w dzisiejszej Polsce? O ile dobrze pamietam, to mainstream przemi
          > lczal sprawe. Tylko Nasz Dziennik sie tym zajal. Czy prokuratura wszczela poste
          > powania, czy przesluchano typka? Czy skierowano sprawe do sadu?
          Ciekawe. Interesujący przykład w tej rozmowie.
      • x2468 Re: Braun sparafrazowal Franciszka Fiszera 28.11.12, 23:04
        Franc Fischer to był ktoś.Człowiek instytucja o którym słyszeli chyba wszyscy .Braun to nikt.Ktoś o którym jest dzisiaj głośno za przyczyna jego bezdennego chamstwa i głupoty.
    • witek.bis Re: Braun sparafrazowal Franciszka Fiszera 27.11.12, 23:55
      Jeśli jedno słowo "rozstrzelać", które łączy teksty Brauna i Fiszera, wystarczy do nazwania tego pierwszego parafrazą tego drugiego, to równie dobrze może to być parafraza Hitlera, Stalina, Pol Pota i paru innych panów sympatycznych... A za to już idzie się do mamra.
    • dystans4 Re: Braun sparafrazowal Franciszka Fiszera 27.11.12, 23:58
      Jeszcze tyle sławnych osób do sparafrazowania czeka:
      Robespierre, Lenin, Stalin, Dzierżyński, Hitler, Goebbes, Mao, Kim Ir Sen, Pol Pot i reszta koryfeuszy całej postępowej części ludzkości. Pokaźny zapas amunicji dla PiS.
      --
      buldog.
    • gambit_smolenski1 odnalazlem moj dawny watek o Nowickim jr.;-) 28.11.12, 00:05
      forum.gazeta.pl/forum/w,28,127295715,,Michal_Nowicki_syn_Wandy_Nowickiej_.html?v=2
      • zoil44elwer Re: odnalazlem moj dawny watek o Nowickim jr.;-) 28.11.12, 03:45
        R Sikorski był bardziej krwiożerczy w swoim apelu/Dorżniemy watahy/ czyli 5-6 milionów wyborców PiS.A tak na margines,jakie są możliwości R Sikorskiego w "dorżnięciu" watah(elektoratu) Kaczyńskiego i rozstrzelanie prorządowych żurnalistów GW i TVN.Takie same groźby jak ta moja-Niech ich diabli wezmą!!
        • wiosnaludzikow Re: odnalazlem moj dawny watek o Nowickim jr.;-) 28.11.12, 12:40
          Jeden ( Sikorski) i drugi ( Braun) są prymitywnymi baranami.
      • zoil44elwer Re: odnalazlem moj dawny watek o Nowickim jr.;-) 28.11.12, 03:49
        R Sikorski był bardziej krwiożerczy w swoim apelu/Dorżniemy watahy/ czyli 5-6 milionów wyborców PiS.A tak na margines,jakie są możliwości R Sikorskiego w "dorżnięciu" watah(elektoratu) Kaczyńskiego i "groźbę" Brauna rozstrzelanie prorządowych żurnalistów GW i TVN.Takie same groźby jak ta moja-Niech ich diabli wezmą!!
    • life.form hehe 28.11.12, 00:42
      Braun poczuł się Sokratesem naszych czasów, Skamandrytą, niechętnym endecji, i dlatego zechciał rozstrzelać dziennikarzy GW i TVN?

Twa teoria kupy się nie trzyma, bo nie spełnia definicji słowa "parafraza".

Parafraza – swobodna przeróbka tekstu lub tłumaczenia, która rozwija lub modyfikuje treść oryginału, zachowując jednak jego zasadniczy sens.
      • kum.z.antalowki 'gambit' chce z G. Brauna zrobić mendę i krętacza 28.11.12, 01:21
        czyli taką śliską pisuarową glistę jak on sam.
        A tu popatrzcie, Braun złapany za rękę nie mówi To nie moja ręka. Nie mataczy, nie pieprzy ani o parafrazie, ani o Francu Fisherze, ani nie mówi że tylko żartował, że przejęzyczył się i że został źle zrozumiany, wyrwany z kontekstu... Nie, on bierze na klatę i mówi coś w takim sensie: Tak, to moja ręka i jedyne czego żałuję, to że w porę nie zacisnąłem jej w pięść.
        A dokładnie:
        "Myślę sobie, że mówiąc "co dziesiątego" chyba nie doszacowałem, sądząc po rozmiarach tego, co się teraz rozpętało".

Czytaj "gambicie" i ucz się. Nawet na prawicy można mieć honor i poglądy, i być gotowym do odpowiedzialności za ich publiczne głoszenie. Nie podzielam poglądów p. Brauna. Uważam je za głupie i szkodliwe, wręcz zbrodnicze. Ale szanuję to, że nie chce być takim tchórzliwym zasr..ańcem i krętaczem jak ty, "gambicie".
        Wyszedłeś na ch..ja, a tę swoją "parafrazę" to se możesz wsadzić...

wyborcza.pl/1,75478,12924504,Grzegorz_Braun_podtrzymuje_slowa_o_zabijaniu_redaktorow.html#ixzz2DTE2uZY9
        • zoil44elwer Re: 'gambit' chce z G. Brauna zrobić mendę i kręt 28.11.12, 04:04
          Gdy "rozgrzana"prokuratura skieruje do sądu akt oskarżenia przeciwko Braunowi to się ośmieszy.Bo jakie możliwości (nawet teoretycznie) do strzelania ma Braun? Chyba w konwencji filmowej,tak jak film-O dwóch takich co ukradli Księżyc.!
          • kum.z.antalowki Re:'gambit' chce z G. Brauna zrobić mendę i kręta 28.11.12, 11:10
            zoil44elwer napisał:

> ...jakie możliwości (nawet teoretycznie) do strzelania ma Braun?

Jakie ma możliwości osobistego naciśnięcia na cyngiel podczas dokonywania egzekucji - tego nie wiem. Ale filmowanie zza ramienia cekaemisty i reżyserskie komendy w rodzaju: o, tu jest dobre światło, będzie ładny kadr... jak ruszy kamera, poproszę - o, tam - serią skosić z tuzin lub dwa tych zaprzańców - to sobie mogę wyobrazić.

> Chyba w konwencji filmowej, tak jak film-O dwóch takich co ukradli Księżyc.!

Oczywiście - filmowej. Ale nie widzę tu nic do śmichu, raczej dokument o masakrach polityczno-plemiennych w scenerii mazowieckich wsi i miateczek "Polonia, 3 republica addio".

Coś w stylu G. Jacopettiego (na miarę zdolności G. Brauna)

• zoil44elwer Re:'gambit' chce z G. Brauna zrobić mendę i kręta 29.11.12, 14:47
              Mondo Cane czyli pieski życie ma reżyser Braun.Gdy oskarżył prof Miodka o współpracę z SB,też (Z)mieszano go z błotem.
    • zoil44elwer Re: "Parafrazy" 28.11.12, 04:12
      Zdrajca płk LWP i CIA Kukliński ,w RP3 został nawet bohaterem narodowym!
    • wiosnaludzikow Re: Braun sparafrazowal Franciszka Fiszera 28.11.12, 06:29
      gambit_smolenski1 napisał(a):

> Wychodzi na to, ze wiekszosc polskiego dziennikarstwa i redaktorstwa to kiepy,
      > histeryki i nieuki. Zaden nie doszedl do wniosku, ze Braun sparafrazowal znany,
      > sarkastyczny i arogancki tekst Fiszera...
      >
      > Cytuje:
      > – Nie będzie porządku w Polsce, jeśli się nie rozstrzela 750000 szubrawcó
      > w.
      > – A jeśli się tylu nie znajdzie?
      > – Nic nie szkodzi. W razie czego dobierzemy z uczciwych!
      > Wystarczy, ze Braun na to sie powola, jeszcze podczas pierwszego przesluchania,
      > na prokuraturze, a prokuratura bedzie musiala postepowanie umorzyc i nawet nie
      > dojdzie do procesu... ;-)
      Kogo i czego Ty bronisz ?! To jest słusznie potępiane i dalej być powinno potępiane.
      • zoil44elwer Re: Braun sparafrazowal Franciszka Fiszera 28.11.12, 08:09
        Tylko tępe lemingi potępiają Brauna.
    • obraza.uczuc.religijnych Oho, do kiloffa też doszedł sms, żeby pisać 28.11.12, 08:07
      o Fiszerze. Jednak sawcia była kiloffie pierwsza:
      forum.gazeta.pl/forum/w,28,140747818,140766044,Dziekuje_za_komentarze_.html
    • brysio76 Różnica między Fiszerem a Braunem jest taka 28.11.12, 08:22
      że Fiszer był jednym z najdowcipniejszych ludzi w dziejach Polski. Braun bywa takim jedynie mimo woli!
      • chateau Re: Różnica między Fiszerem a Braunem jest taka 29.11.12, 14:15
        Obawiam się, że trudno będzie znaleźć coś, co łączy Fiszera i Brauna. Ewidentnie każdy z nich pochodzi od innej małpy.
        • kotek.filemon Re: Różnica między Fiszerem a Braunem jest taka 29.11.12, 14:54
          chateau napisał:

> Obawiam się, że trudno będzie znaleźć coś, co łączy Fiszera i Brauna. Ewidentni
          > e każdy z nich pochodzi od innej małpy.

Katoprawiczki nie pochodzą od małpy, oni zostali "inteligentnie zaprojektowani".
          • zoil44elwer Re: Różnica między Fiszerem a Braunem jest taka 30.11.12, 08:06
            GIERTYCH senior-Katolicy nie zeszli z drzewa!Opóźnieni w ewolucji?
    • obraza.uczuc.religijnych A skacząc przez płot na cmentarzu 28.11.12, 08:37
      sparafrazował Wałęsę.
    • witek.bis Camera obscura 28.11.12, 08:57
      Ostatnie dokonania artystyczne filmowców typu Braun Grzegorz i Stankiewicz Ewa karzą na nowo zastanowić się nad znaczeniem terminu "camera obscura".
      • magdolot Parafraza 28.11.12, 22:13
        Okrywasz hańbą artystę w Braunie, nieszczęsny obrońco.

Artysta parafrazuje zachowując wdzięk oryginału, dlatego że... jest artystą i potrafi tego dokonać.

Przykład:

"11-XI-2012"
        autor P.R.

Oberhejterzy, spin doktorzy,
        taktycy pi-arowych zbrojeń,
        pismacy z nienawiści chorzy
        gdy czcić nam każą smród swych rojeń.
        I ty, co wzniosłe cedzisz słowa,
        a śliny pianą chcesz mnie zalać
        sejmowa gwardio „postępowa”-
        - WSZYSCY MI Z DOMU WYPIER....AĆ!

Kurduple wzdęte od głupoty
        gotowe kraj podpalić cały,
        bo wielbią schizy swe i koty
        bezkrwiste wytrzeszczając gały.
        Ich cichodajne przydupasy
        każdą nam świętość skore skalać,
        cielca złotego katabasy
        - WSZYSCY MI Z DOMU WYPIER...AĆ!

Czcicielko helu i trotylu
        czarnosecinna dzika hordo,
        co w biel i czerwień wieków tylu
        plwasz wściekle wykrzywioną mordą
        Ty, co wybierasz po kolei
        kogo mam wielbić lub obalać-
        - zanim twój jad mi rozum sklei-

I ty, wyblakły impotencie
        któremu popularność siadła,
        bo na historii ci zakręcie
        ferajna złoty róg ukradła.
        Ty, co partyjne swoje mioty
        W upadłych miastach chcesz ocalać,
        wciąż tucząc nami kłąb miernoty-

I wy, żarłoczni celebryci,
        buraków arogancka sitwo.
        I wy – związkowcy i bandyci
        z tą samą zardzewiałą brzytwą.
        Kiboli troglodyckie plemię,
        co resztki Polski gna rozwalać
        wbijając orłu kastet w ciemię-

Niedouczone na zasiłkach
        komputerowe cybersyny,
        Wy, co Norwida macie w tyłkach
        grając w demony i wiedźminy.
        Wy lenie podłe i huncwoty
        dla których żyć - to żreć, wydalać,
        żule kwitnące bez roboty -
        - WSZYSCY MI Z DOMU WYPIER..AĆ!

Szczęśliwe na świeczniku cioty
        każdego pana skore sprzedać
        co pierwsze pchają brudne knoty,
        gdy można naród swój wyj...bać
        Ty, doktorancie na zmywaku,
        co nową nędzę chcesz wychwalać
        kraj swój cedując na szmondaków-

Poprawne politycznie damy,
        dealerzy łysi pod kapturem,
        chciwe dotacji młode chamy
        wyłudzające „na kulturę”,
        Lewacki niedobity trupie
        chętny za granty mnie doszkalać
        I ty, co wszystko masz już w dupie -

I wy, com tu was nie wymienił
        bo taka was wśród nas obfitość
        na tej najświętszej biednej ziemi
        skazanej na idiotów litość,
        Wy, dzieciobójcy i partacze
        zawsze gotowi pałę zalać
        Niech was już nigdy nie zobaczę-
        • chateau No miodzio pszepaństwa :-) 28.11.12, 22:25
          Gratulacje dla autora.
        • sclavus Re: Parafraza 28.11.12, 23:41
          Jak cię nie ma, to cię nie ma, ale jak jesteś, to ... wejście smoka!!! :)
          Szacun, magdolocie... a ten P.R. - to ekstra cóś!
        • zoil44elwer Re: Parafraza 30.11.12, 08:10
          NOBEL z literatury dla autora!SUBITO!
    • porannakawa01 Re: Braun sparafrazowal Franciszka Fiszera 28.11.12, 22:39
      Fiszer wskazał konkretne osoby?
      Z konkretnej instytucji?
      Ooooo!
      Pogieło ciebie?
      • ukos Nie wskazał, ale przewidział 28.11.12, 22:50
        porannakawa01 napisała:

> Fiszer wskazał konkretne osoby?

Brauna właśnie i podobnych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się