Dodaj do ulubionych

Mam pytanie do Miłych Forumowiczów

11.01.13, 20:53
I proszę o szybką odpowiedź,zanim/albo ośla, libo niebyt/.
Ja ostatnio niekoniecznie na bieżąco w niusach politycznych.
Czy sędzia Igor Tuleya mówił o metodach w NAJCIĘŻSZYCH czasach stalinowskich , czy Kamiński brzytwy się chwyta?
Ostatnie kilka minut idioty słuchałam.
Obserwuj wątek
    • veglie Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 11.01.13, 21:30
      Sędzia Tuleya ma już kark złamany przez układ trzymający władzę.Mówił co mówił,ale dzisiaj to historia.
      • bmw1-953 Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 11.01.13, 21:33
        Mówił o latach 40-tych i 50-tych a to w Polsce najcięższe lata stalinizmu (do 1956 roku). A co do złamania karku zgadzam się w 100 proc.

veglie napisał:

> Sędzia Tuleya ma już kark złamany przez układ trzymający władzę.Mówił co mówił,
        > ale dzisiaj to historia.
        • jola.iza1 Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 11.01.13, 22:06
          bmw1-953 napisała:

> Mówił o latach 40-tych i 50-tych a to w Polsce najcięższe lata stalinizmu (do 1 956 roku).
          Serio? Wymienił lata? . Były lżejsze lata stalinizmu?
          Przypominam,Joseph Vissarionovich Stalin zmarł w 1953.
          • bmw1-953 Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 11.01.13, 22:27
            Tak, wymienił lata. Zapewniam Cię, że były. Po 1956 roku nastąpiła tzw."odwilż". To nic, że Stalin już nie żył, ale metody działania służb i w ogóle działania państwa aż do "odwilży" były stalinowskie. To nie kończyło się tak nagle, z godziny na godzinę,to był cały zbrodniczy system.

jola.iza1 napisała:

> bmw1-953 napisała:
            >
            > > Mówił o latach 40-tych i 50-tych a to w Polsce najcięższe lata stalinizmu
            > (do 1 956 roku).
            > Serio? Wymienił lata? . Były lżejsze lata stalinizmu?
            > Przypominam,Joseph Vissarionovich Stalin zmarł w 1953.
            • remez2 Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 11.01.13, 22:30
              XX Zjazd KPZR, przełomowy zjazd partii komunistycznej w ZSRR w lutym 1956.
            • x2468 Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 11.01.13, 22:33
              Taki np zbrodniarz (200-300 ofiar) Roman Kryże sadził do 1977 roku. Nawet awansował. Pod koniec kariery był sędzią Sadu Najwyższego.
              • bmw1-953 Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 11.01.13, 22:39
                To skoro jesteś tak dobrze poinformowany, to może nam powiesz ilu niewinnych ludzi skazał na śmierć Stefan Szechter?

x2468 napisał:

> Taki np zbrodniarz (200-300 ofiar) Roman Kryże sadził do 1977 roku. Nawet awans
                > ował. Pod koniec kariery był sędzią Sadu Najwyższego.
                • x2468 Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 12.01.13, 00:08
                  Proszę bardzo ograniczona umysłowo.Poszukaj w Wikipedii według której Stefan Szecher uczestniczy w wydaniu 3 kar śmierci 1 zasądził( Karol Sek ).Uczestniczył to nie znaczy ze przewoniczyl.Przewodniczącym był np Mieczysław Wydaj( skazany Andrzej Czaykowski) ,przedwojenny sędzia pułkownik WP który miał na sumieniu 106 wyroków śmierci.Rozumię ze ten,podobnie jak Kryże i kilkudziesięciu, innych takich jak ty nie interesują gdyż nie chodzi o tysiące ofiar i ich pamięć lecz o dokopanie Michnikowi.
                  Ps Widaj skazał miedzy innymi "Radosława" Mazurkiewicza,bp Kaczmarka,Mireckiego,Emila Fieldorfa,Skalskiego i Szendzielorza.Pewnie te nazwiska nic ci nie mówią bo dla ciebie ważny jest Michnik który był sędzią przez rok i złożył rezygnacje.Nie zrobili tego ani Kryże ani Widaj (sadził) od przedwojny do 1957 roku. I oczywiście nigdy nie słyszałaś o Furtaku(21 kar śmierci), Janowskim 28 kar śmierci), Ochnio(15ks), Drohomirecki(11ks), Garnowski 23 ks) itd
                  Oni nie rezygnowali.Nie mieli nigdy problemów z "prawdziwymi Polakami".W końcu oni również byli Polakami skazywali zdrajców.
                  • bmw1-953 Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 12.01.13, 00:15
                    Dziękuję rozgarnięty umysłowo.

x2468 napisał:

> Proszę bardzo ograniczona umysłowo.Poszukaj w Wikipedii według której Stefan Sz
                    > echer uczestniczy w wydaniu 3 kar śmierci 1 zasądził( Karol Sek ).Uczestniczył
                    > to nie znaczy ze przewoniczyl.Przewodniczącym był np Mieczysław Wydaj( skazan
                    > y Andrzej Czaykowski) ,przedwojenny sędzia pułkownik WP który miał na sumieniu
                    > 106 wyroków śmierci.Rozumię ze ten,podobnie jak Kryże i kilkudziesięciu, innych
                    > takich jak ty nie interesują gdyż nie chodzi o tysiące ofiar i ich pamięć lecz
                    > o dokopanie Michnikowi.
                    > Ps Widaj skazał miedzy innymi "Radosława" Mazurkiewicza,bp Kaczmarka,Mireckiego
                    > ,Emila Fieldorfa,Skalskiego i Szendzielorza.Pewnie te nazwiska nic ci nie mówią
                    > bo dla ciebie ważny jest Michnik który był sędzią przez rok i złożył rezygnacj
                    > e.Nie zrobili tego ani Kryże ani Widaj (sadził) od przedwojny do 1957 roku. I
                    > oczywiście nigdy nie słyszałaś o Furtaku(21 kar śmierci), Janowskim 28 kar śmie
                    > rci), Ochnio(15ks), Drohomirecki(11ks), Garnowski 23 ks) itd
                    > Oni nie rezygnowali.Nie mieli nigdy problemów z "prawdziwymi Polakami".W końcu
                    > oni również byli Polakami skazywali zdrajców.
                  • mietowe_loczki Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 12.01.13, 08:58
                    Faktycznie Widaj ma na swoim koncie 106 wyroków, Kryże ma na sumieniu rotmistrza Pileckiego (na żadnej ze stron poświęconej jego pamięci i założonych przez osoby mogące być uznane za sympatyków PiS-u nie znalazłam tej informacji, niewygodna). Kryże, Widaj, Furtak, Janowski, Ochnio, Drohomirecki, Garnowski - to nie są nazwiska żydowskie, tylko polskie, a według genetycznych sprawnych inaczej to tylko i wyłącznie Żydzi skazywali Polaków za czasów komuny, więc pozostają one poza ich obszarem zainteresowań. Te fakty bezczelnie i po chamsku nie pasują do ich tezy, więc tym gorzej dla faktów.
            • jola.iza1 Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 11.01.13, 22:43
              bmw1-953 napisała:

> Tak, wymienił lata. Zapewniam Cię, że były. Po 1956 roku nastąpiła tzw."odwilż"
              > . To nic, że Stalin już nie żył, ale metody działania służb i w ogóle działania
              > państwa aż do "odwilży" były stalinowskie. To nie kończyło się tak nagle, z go
              > dziny na godzinę,to był cały zbrodniczy system.
              Skoro wymienił, to nie mam nic do powiedzenia :(
              Jednak dopytam, czy sędzia użył słowa najciężesze metody stalinowskie?
              Bo, ja jakoś sobie nie przypominam, coby po 1950 wyrywali paznokcie, sadzali na nodze od stołka, zatem? Ktoś się chwyta brzytwy.
              • bmw1-953 Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 11.01.13, 23:20
                Ja niestety tych lat nie pamiętam z autopsji, znam je tylko z lektury. Nie wiem, czy wyraził się "najcięższych".

jola.iza1 napisała:

> bmw1-953 napisała:
                >
                > > Tak, wymienił lata. Zapewniam Cię, że były. Po 1956 roku nastąpiła tzw."o
                > dwilż"
                > > . To nic, że Stalin już nie żył, ale metody działania służb i w ogóle dzi
                > ałania
                > > państwa aż do "odwilży" były stalinowskie. To nie kończyło się tak nagle,
                > z go
                > > dziny na godzinę,to był cały zbrodniczy system.
                > Skoro wymienił, to nie mam nic do powiedzenia :(
                > Jednak dopytam, czy sędzia użył słowa najciężesze metody stalinowskie?
                > Bo, ja jakoś sobie nie przypominam, coby po 1950 wyrywali paznokcie, sadzali n
                > a nodze od stołka, zatem? Ktoś się chwyta brzytwy.
          • marbor1 Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 11.01.13, 22:59
            Izo, opiszę Ci fakt autentyczny z okresu zaraz po wprowadzeniu stanu wojennego. Rzecz działa się zaraz na początku stycznia 1982 r. Żenił się mój siostrzeniec. Siostra zorganizowała skromne przyjęcie dla rodziny. Mieszka na Bielanach, ja na Grochowie. Wyszliśmy wieczorem z przyjęcia mniej więcej ok. 2,5 godz, przed godziną policyjną. Wdawało się mnie i mężowie, że tyle czasu powinno wystarczyć aby dotrzeć bezpiecznie do domu. Tramwaj z Bielan na Grochów jedzie
            ok. 50 min.
            Niestety tak się nie stało, tramwaj wyjątkowo się wlókł. W Al.Jerozolimskich co parę metrów zatrzymywał się. Na wysokości Muzeum Narodowego stanął na dobre. W koło było pełno suk milicyjnych i zaczęli wygarniać wszystkich z tramwaju. Kto nie miał przepustki musiał wsiadać do suki. Oczywiście i my z mężem tam się znaleźliśmy. Najpierw jazda na ul. Widok do Komisariatu, zabrano nam tam dowody osobiste. Następnie na ul. Wilczą. No i tam zaczęła się jazda bez trzymanki: imię i nazwisko, data urodzenia, miejsce zamieszkania, miejsce pracy, imię syna, imię męża, imię matki, panieńskie nazwisko matki, imię ojca, co robi ojciec i matka. Na 1 godzinę do obskurnej celi, gdzie siedziała już prostytutka z pod Grand Hotelu,
            Za godzinę to samo, za następną i następną godzinę te same pytania i tak do godziny 6 rano.
            Byłam bliska załamania nerwowego. Kiedy o 6 rano nas wypuszczono, moje nerwy już nie wytrzymał, siadłam pod ścianą gmachu Min. Rolnictwa i buchnęłam płaczem. Czułam się jak bym była zszarganą szmatą.
            Mam wrażenie, że te wszystkie osoby zatrzymywane i przesłuchiwane przez CBA, odczuwały to samo co wtedy ja.
            • bmw1-953 Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 11.01.13, 23:23
              Tylko Ty byłaś osobą przypadkiem zaplataną w wydarzenia historyczne, natomiast osoby, które przesłuchiwało CBA były to osoby podejrzane o dokonanie przestępstwa (wręczenia łapówki), co się potem potwierdziło, bo one przyznały się przecież do tego.

marbor1 napisała:

> Izo, opiszę Ci fakt autentyczny z okresu zaraz po wprowadzeniu stanu wojennego.
              > Rzecz działa się zaraz na początku stycznia 1982 r. Żenił się mój siostrzenie
              > c. Siostra zorganizowała skromne przyjęcie dla rodziny. Mieszka na Bielanach, j
              >
              • chateau Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 11.01.13, 23:53
                Nie kłam. Zeznawali jako świadkowie, a zatrzymywani byli w celu złożenia zeznań.
                • bmw1-953 Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 11.01.13, 23:56
                  Nic podobnego, to byli podejrzani, którzy wręczali łapówki, sprawy których umorzono. Przeczytaj dokładnie.

chateau napisał:

> Nie kłam. Zeznawali jako świadkowie, a zatrzymywani byli w celu złożenia zeznań
                  > .
                  >
                  • woda_woda Nie kłam bmw, to grzech :) 12.01.13, 00:02
                    bmw1-953 napisała:

> Nic podobnego, to byli podejrzani

"Protokoły zeznań świadków ws. doktora Mirosława G. dają wyobrażenie, co miał na myśli sędzia Igor Tuleya, mówiąc o metodach CBA z czasów, kiedy Biurem kierował Mariusz Kamiński: "Taktyka organów ścigania może budzić przerażenie; skojarzenia z przesłuchaniami w czasach stalinowskich"."
                    wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13155829,_Skojarzenia_z_przesluchaniami_w_czasach_stalinowskich__.html
              • wiosnaludzikow Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 12.01.13, 05:05
                No nie były podejrzane ! Były swiadkami !
              • erte2 Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 12.01.13, 08:41
                bmw1-953 napisała:,
                ... natomiast osoby, które przesłuchiwało CBA były to osoby podejrzane o dokonanie przestępstwa (wręczenia łapówki), co się potem potwierdziło, bo one przyznały się przecież do tego.

Nie wiem czy czy to nieznajomość prawa czy po prostu bolszewicka mentalność bo wg polskiego prawa przyznanie się podejrzanego do winy nie jest żadnym dowodem i nie może być podstawą do wydania jakiegokolwiek wyroku.
                • mietowe_loczki Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 12.01.13, 09:00
                  No wiesz, homo sovieticus runs deep, jak mawiali starożytni Rosjanie.
                • bmw1-953 Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 12.01.13, 15:23
                  To, co jest wobec tego dowodem? Nagrania, gdzie widać, jak doktorowi G. wręczają łapówki to też nie dowód? (doktor mówi o dokumentacji w kopertach). Czyli nie ma możliwości udowodnienia facetowi biorącemu łapówki, że je bierze? Moim zdaniem to właśnie pozostałość komunistycznej mentalności sprawia, że nasze społeczeństwo godzi się z faktem brania łapówek, przez lekarzy i inne osoby mające władzę i że istnieje na to ciche, społeczne przyzwolenie.

erte2 napisał:

> bmw1-953 napisała:,
                  > ... natomiast osoby, które przesłuchiwało CBA były to osoby podejrzane o do
                  > konanie przestępstwa (wręczenia łapówki), co się potem potwierdziło, bo one
                  > przyznały się
                  przecież do tego.

>
                  > Nie wiem czy czy to nieznajomość prawa czy po prostu bolszewicka mentalność bo
                  > wg polskiego prawa przyznanie się podejrzanego do winy nie jest żadnym dowod
                  > em
                  i nie może być podstawą do wydania jakiegokolwiek wyroku.
                  • remez2 Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 12.01.13, 15:28
                    Moim zdaniem to właśnie pozostałość komunistycznej mentalności sprawia, że nasze społeczeństwo godzi się z faktem brania łapówek, przez lekarzy i inne osoby mające władzę i że istnieje na to ciche, społeczne przyzwolenie.
                    A Franz Mauer powiedział do Ola Żwirskiego ....
        • zoil44elwer Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 12.01.13, 02:04
          bmw1-953 napisała:

> Mówił o latach 40-tych i 50-tych a to w Polsce najcięższe lata stalinizmu (do 1
          > 956 roku). A co do złamania karku zgadzam się w 100 proc.
          >
          > veglie napisał:
          >
          > > Sędzia Tuleya ma już kark złamany przez układ trzymający władzę.Mówił co
          > mówił,
          > > ale dzisiaj to historia.
          To oprócz najcięższego stalinizmu lat 40 i 50 w latach 60-tych(za Gomułki)lub 70-tych w Polsce był stalinizm,lżejszy?Sędzia Tuleya ma braki historyczne albo chachmęci.
          • erte2 Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 12.01.13, 08:53
            zoil44elwer napisał:
            To oprócz najcięższego stalinizmu lat 40 i 50 w latach 60-tych(za Gomułki)lub 70-tych w Polsce był stalinizm,lżejszy

Nie rżnij głupa. Bespośrednio po wojnie (tak do roku 1947) jeszcze nie było tak zupełnie tragicznie. Nie było "rozkułaczania", nie było nacjonalizacji wszystkiego (handlu, usług, rolnictwa), nie było systemowego prześladowania Kościoła (są zdjęcia na których Bierut niesie baldachim w czasie procesji Bożego Ciała) itd. Dopiero od roku '49. zaczęło się "na dobre", po tym jak towarzysz Stalin zorientował się że Polska może mu się wymknąć spod kontroli.
            • zoil44elwer Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 12.01.13, 09:27
              Nie rżnij mądrali,bo ci AKowcy powiedzą o łagodności Sowietów do 1949.
    • etta2 Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 11.01.13, 22:34
      To oczywista oczywistość, że to "Kamiński brzytwy się chwyta", bo mu mocno cuchnie pod kaczym kuprem.
    • 99venus Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 11.01.13, 23:01
      kamiński to kanalia-żyje w stałym zakłamaniu.
    • damakier1 Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 11.01.13, 23:16
      O ile dobrze zapamietałam, słowo "najcięższe" rzeczywiście padło. Nie w odniesieniu do "metod", ale do "czasów".

Śmieszy mnie i żenuje do skrupulatne dociekanie, czy sędzia Tuleya użył dokładnie takiego, czy siakiego określenia albo dowodzenie, że nie miał prawa tego powiedzieć, skoro żadnemu ze świadków nie wyrwano paznokci.
      Sędzia Tuleya miał za sobą przeczytane tomy akt i wysłuchał wielu świadków, którym ich przesłuchania właśnie tak sie kojarzyły. To nie jest tak, że tylko określony katalog znęcania się nad człowiekiem ze sztandarowym wyrywaniem paznokci na czele, możemy nazwać metodami stalinowskimi. Jeśli ciąga się po mieście i zastrasza schorowanego starego człowieka, jeśli od stołu reanimacyjnego, w trakcie ratowania pacjenta odciąga sie lekarkę, jeśli zabiera się kobietę od łóżka ciężko chorego męża - jednym słowem jeśli sie ostentacyjnie pokazuje, że władza może zrobić wszystko, to takie postępowanie absolutnie można porównać do najcięższych czasów stalinowskich.
      • zoil44elwer Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 12.01.13, 08:12
        "Najcięższy okres stalinizmu z lat 40 i 50"!To w jakich jeszcze latach był w Polsce stalinizm?
        W 60-tych za Gomułki? W 70-tych za Gierka?
    • tomek62.0 Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 11.01.13, 23:27
      jola.iza1 napisała:

> I proszę o szybką odpowiedź,zanim/albo ośla, libo niebyt/.
      > Ja ostatnio niekoniecznie na bieżąco w niusach politycznych.
      > Czy sędzia Igor Tuleya mówił o metodach w NAJCIĘŻSZYCH czasach stalinows
      > kich
      , czy Kamiński brzytwy się chwyta?

Najciezsze i najbardziej krwawe czasy stalinowskie to lata 30-ste ! Wtedy prokoratorem
      byl Andrej Wyszynski ,a jednym z szefow NKWD Jezow (156 cm )
      • tomek62.0 Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 11.01.13, 23:38
        tomek62.0 napisał:

> jola.iza1 napisała:
        >
        > > I proszę o szybką odpowiedź,zanim/albo ośla, libo niebyt/.
        > > Ja ostatnio niekoniecznie na bieżąco w niusach politycznych.
        > > Czy sędzia Igor Tuleya mówił o metodach w NAJCIĘŻSZYCH czasach sta
        > linows
        > > kich
        >
        > Najciezsze i najbardziej krwawe czasy stalinowskie to lata 30-ste ! Wtedy pro
        > koratorem
        > byl Andrej Wyszynski ,a jednym z szefow NKWD Jezow (156 cm )

Na przyklad rozkaz nr 00447 z 1 sierpnia 1937 wyznaczal KONTYNGENT ludzi do rozstrzelania ! Trojki pracowaly na akord wydajac wyroki smier .Jednej nocy nawet 1301 wyrokow smierci ! Ale byli tacy aktywisci ,ktorzy domagali sie nawet podwyzszenia tego kontyngentu/limitu. Polski Stalinizm w porownaniu z Sovieckim byl MEGA Bardzo Lagodny !
      • zoil44elwer Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 12.01.13, 08:23
        tomek62.0 napisał:
        > > Czy sędzia Igor Tuleya mówił o metodach w NAJCIĘŻSZYCH czasach sta
        > linows
        > > kich
        >
        > Najciezsze i najbardziej krwawe czasy stalinowskie to lata 30-ste ! Wtedy pro
        > koratorem
        > byl Andrej Wyszynski ,a jednym z szefow NKWD Jezow (156 cm )
        >
        > Sędzia "Igor"T mówił o staliniźmie w Polsce z jego najcięższego okresu lat 40 i 50!
    • eres2 Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 11.01.13, 23:33
      Sędzia Tuley użył w swoim uzasadnieniu następujących słów:
      Nocne przesłuchania, zatrzymania – taktyka organów ścigania w tej sprawie dr. Mirosława G. może budzić przerażenie. – Budzi to skojarzenia nawet nie z latami 80., ale z metodami z lat 40. i 50. – czasów największego stalinizmu.”

A więc „…skojarzenia z metodami największego stalinizmu", podkreślając, że chodzi o „nocne przesłuchania, zatrzymania”.

Natomiast stosowanie zmyślnych tortur przez funkcjonariuszy UB (do ok. 1956 r.), o których wspominało kilku spanikowanych PiSowców, to znane fakty, ale nie mające nic wspólnego ze sformułowaniami użytymi przez sędziego Tuleja.

N.B. Poznałem osobiście relacje kilku więźniów UB. Do jednych z bardziej dramatycznych należą przeżycia w kazamatach UB znanego pilota Skalskieg. (Poznałem go w czasie pełnienia przezeń funkcji prezesa Aeroklubu Polskiego).
      • x2468 Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 12.01.13, 00:17
        Plk.Skalskiego skazał przedwojenny oficer WP i prawnik płk Mieczysław Widaj.Skazał na śmierć 106 żołnierzy podziemia.Lecz to dla durnoty jest nieistotne.Ważny jest Michnik(wg Wikipedii odział w 4 ks miedzy innymi pod przewodnictwem Widaja)
        • mietowe_loczki Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 12.01.13, 09:04
          Bo burzy im to tezę, że to tylko i wyłącznie Żydzi skazywali polskich patriotów na karę śmierci.
          • mietowe_loczki Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 12.01.13, 09:05
            Ale antysemitami nie są. Nie, nie, broń boże.
            • remez2 Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 12.01.13, 09:25
              mietowe_loczki napisała:

> Ale antysemitami nie są. Nie, nie, broń boże.
              W pewnej miejscowości nie ma kanibali ponieważ ostatni został zjedzony miesiąc temu.

• zoil44elwer Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 12.01.13, 09:42
                remez2 napisał:

> mietowe_loczki napisała:
                >
                > > Ale antysemitami nie są. Nie, nie, broń boże.
                > W pewnej miejscowości nie ma kanibali ponieważ ostatni został zjedzony miesiąc
                > temu.
                >
                Ostatni kanibal zjedzony przez ......psy?To w tej miejscowości nie ma już ludzi lubiących ludzi!
                • remez2 Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 12.01.13, 09:46
                  zoil44elwer napisał:

> remez2 napisał:
                  >
                  > > mietowe_loczki napisała:
                  > >
                  > > > Ale antysemitami nie są. Nie, nie, broń boże.
                  > > W pewnej miejscowości nie ma kanibali ponieważ ostatni został zjedzony mi
                  > esiąc
                  > > temu.
                  > >
                  > Ostatni kanibal zjedzony przez ......psy?To w tej miejscowości nie ma już ludzi
                  > lubiących ludzi!
                  Nie napisałem, że przez psy. :-)
                  • zoil44elwer Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 12.01.13, 09:53
                    Oprócz cani'bali tylko psy(canis) lubią ludzi.
        • x2468 Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 12.01.13, 14:21
          Pod przewodnictwem oznacza ze był przewodniczącym składu sędziowskiego.
        • eres2 Re: Mam pytanie do Miłych Forumowiczów 12.01.13, 22:04
          Prokuratorem oskarżającym Witolda Pileckiego był major Czesław Łapiński, a przewodniczącym składu sędziowskiego podpułkownik Jan Hryckowian. Obaj prawnicy byli dawnymi oficerami AK.

Trudno nie wspomnieć o osławionym zbrodniczym peerelowskim prokuratorze wojskowym Stanisławie Zarako-Zarakowskim, b. podporuczniku WP.

Innym haniebnym sędzią był Roman Kryże sędzia peerelowskiego Najwyższego Sądu Wojskowego. Brał udział w orzekaniu wyroków skazujących, w tym również na karę śmierci, w sprawach przeciwko działaczom podziemia niepodległościowego, m.in. rotmistrza Witolda Pileckiego i majora Tadeusza Pleśniaka. W 1964 był przewodniczącym składu sędziowskiego, który wydał wyroki skazujące w sprawie tzw. afery mięsnej. Wiele z wyroków wydanych przez niego zostało uznanych po 1989 za mordy sądowe.
        • eres2 Skalski, czyli dwa w jednym 12.01.13, 22:27
          Miałem przyjemność poznać generała na początku lat 70.. Był wówczas prezesem Aeroklubu Polskiego. Mimo iż przyjęty zostałem przezeń jako zwykły petent, potraktował mnie bez urzędniczego, a już z pewnością bez prezesowskiego zadęcia.
          W pewnym sensie przeze mnie sprowokowany, opowiedział mi o swoich dramatycznych przeżyciach w kazamatach UB - o koszmarze, który był udziałem wielu polskich patriotów. Skazano go na karę śmierci. - "Na rozprawę w więzieniu wezwano mnie w porze obiadu. Gdy wróciłem z karą śmierci, grochówka była jeszcze ciepła."
          Stanisław Skalski przesiedział w stalinowskim więzieniu osiem lat. W latach 50. trafił do lotnictwa, w roku 1988 przyjął z rąk generała Jaruzelskiego stopień generała, przez co odsunęło się od niego wielu kolegów z angielskich czasów.

Na początku lat dziewięćdziesiątych Skalski związał się z "Samoobroną" Andrzeja Leppera.
          Głośna była sprawa z jeszcze stosunkowo niedawnych czasów, kiedy to w Radio Maryja przekonywał słuchaczy, że Hitler i Eichmann byli Żydami, a we Wrocławiu żydowska Młodzież nie ratowała miasta przed powodzią.

Nie znającym wojenne dzieje pilota Stanisława Skalskiego, polecam odnośniki:
          www.elknet.pl/acestory/skalski/skalski.htm
          www.combatsim.com/archive/htm/htm_arc1/ace-bob2.htm
    • czart_polski Tu możesz posłuchać 12.01.13, 01:10

na samym początku filmiku mówi
      • ave.duce S K O J A R Z E N I A 12.01.13, 07:59
        "Budzi to skojarzenia nawet nie z latami 80., ale z metodami z lat 40. i 50. - czasów największego stalinizmu - powiedział sędzia Tuleya, opisując metody, jakie CBA i prokuratura zastosowały w sprawie dr. G.

Obecne przeinaczanie słów sędziego "grubą kreskę" T. Mazowieckiego oraz "gruszki na wierzbie" L. Millera.
        • mietowe_loczki Re: S K O J A R Z E N I A 12.01.13, 09:07
          To trzeba prostować, prostować i jeszcze raz prostować. A potem jeszcze raz. Nie wolno pozwolić, żeby z takich manipulacji powstała kolejna prawda objawiona, którą ci ociężali umysłowo będą powtarzać przez następne dwa pokolenia.
          • calun_torunski najgorsze, ze nawet tw_wielgus dal sie poniesc 12.01.13, 09:18
            czarowi skojarzen
          • x2468 Re: S K O J A R Z E N I A 12.01.13, 12:57
            Należy.Pomimo ze wygląda to na syzyfową pracę.
            • ave.duce Re: S K O J A R Z E N I A 13.01.13, 08:45
              Masz rację.
              Jak się okazuje (vide: kaczyści&co. i pismacy, i politycy różnej maści) takie przeinaczanie daje efekty, a odkłamywanie - odbija się jak groch od ściany.
    • trevik Odpowiedź miłego forumowicza... 12.01.13, 14:44
      Słuchanie Kamińskiego w tej chwili niczemu nie służy a nawiązywanie z nim dyskusji wręcz szkodzi - facet używa chwytów erystycznych grubo poniżej poziomu akceptowalnego dla kogokolwiek myślącego od pierwszego momentu gdy czepili się jego CBA.

W przypadku Tulei ważne jest tylko to, co napisał i wygłosił Tuleya na temat pracy CBA i ja uważam, że próby obrony Tulei są już zwycięstwem PiSiorów, bo dyskurs przekłada środek ciężkości z informacji o faktach n/t CBA na język, którym się posługiwał Tuleya.

Jeśli nie chcesz więc pomagać PiSowym to proponuję zakończyć wieczne wałkowanie n/t tego, czy Tuleya czasem nie powiedział zbyt wiele, lub nie użył zbyt ciężkich słów, bo to nie tyle bezcelowe, co wręcz szkodliwe...

T.
      • remez2 Re: Odpowiedź miłego forumowicza... 12.01.13, 14:52
        Bingo! :-)
      • zoil44elwer Re: Odpowiedź miłego forumowicza... 12.01.13, 16:14
        U Piaseckiego był M Kamiński.NIE dość że nie odpowiadał na pytania to jeszcze redaktora nie dopuszczał do głosu w jego autorskim programie.95 % czasu programu to monolog MK a zazwyczaj wygadany KONRAD P tylko głupkowato milczał!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka