Dodaj do ulubionych

RP na face booku a Miller w terenie

01.03.13, 16:18
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13488642,Leszek_Miller_do_uczniow_z_Gorzowa__Kalisz_odejdzie_.html
Zadziwiająca jest przychylność Agory, która coraz więcej publikuje obiektywnie o SLD. Czyżby żal za grzechy i postanowienie poprawy?
Obserwuj wątek
    • l_zaraza_l Re: RP na face booku a Miller w terenie 01.03.13, 16:37
      hummer napisał:

> wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13488642,Leszek_Miller_do_uczniow_z_Gorzowa__Kalisz_odejdzie_.html
      > Zadziwiająca jest przychylność Agory, która coraz więcej publikuje obiektywnie
      > o SLD. Czyżby żal za grzechy i postanowienie poprawy?

Dziś Opole i Wałbrzych, jutro Jelenia Góra i Wrocław! W piątek Gdańsk, w sobotę Słupsk, w niedzielę Szczecin.

Ale widocznie łatwiej wybrać się z Millerem, raz na jakiś czas, niż gnać z wywieszonym ozorem za palikociarnią po całym kraju.
      • hummer Zdradzisz mi KRS Europa Plus? 01.03.13, 16:51
        Czy może nie było czasu zarejestrować? :)
        Przez FB jakoś trudno.
        • l_zaraza_l Re: Zdradzisz mi KRS Europa Plus? 01.03.13, 17:18
          hummer napisał:

> Czy może nie było czasu zarejestrować? :)
          > Przez FB jakoś trudno.

A co ma KRS do przemieszczania się polityków po kraju i odbywania spotkań?
          Chyba, że chcesz powiedzieć, ze KRS tak bardzo niewoli i obciąża, że to jedno spotkanie Millera to i tak nie lada wyczyn.
    • wlodzimierz.iljicz Jeżeli Miller będzie dalej opowiadał ludziom 01.03.13, 16:56
      te bzdury o "państwach strefy euro, które siedzą w wagonie pierwszej klasy, piją drinki, palą cygara. I decydują o sobie, i przede wszystkim o tych państwach, które siedzą w drugiej klasie. " to jego oszustwa będą aż nazbyt widoczne.

Panie Miller!
      Palenie tytoniu zabija!
      A pan chcesz nas nauczyć palenia?
      • hummer Re: Jeżeli Miller będzie dalej opowiadał ludziom 01.03.13, 17:10
        Słowacja. Pół litra wyśmienitej śliwowicy 4 euro.
        Za 3 euro obiad w restauracji. 60 centów piwo w hotelu.

Iljiczu. Powoli stajemy się skansenem.
        • wlodzimierz.iljicz Ja osobiście wolę wagon dla niepalących. 01.03.13, 17:21
          Prymitywny progapagdzisto, czy chcesz ludziom wmówić, że jak będzie euro to będzie taniej?
          Nawet nie przypuszczałem, że SLD to kompletni debile.
          A może nawet i przypuszczałem...
          • hummer Re: Ja osobiście wolę wagon dla niepalących. 01.03.13, 17:23
            wlodzimierz.iljicz napisał:

> Prymitywny progapagdzisto, czy chcesz ludziom wmówić, że jak będzie euro to będ
            > zie taniej?
            > Nawet nie przypuszczałem, że SLD to kompletni debile.
            > A może nawet i przypuszczałem...

Taniej nie będzie bo mamy Rostowskiego :)
            Ale będzie bezpośrednia presja bo łatwiej będzie porównywać wynagrodzenia z cenami :)
            • l_zaraza_l Re: Ja osobiście wolę wagon dla niepalących. 01.03.13, 17:31
              hummer napisał:

> Taniej nie będzie bo mamy Rostowskiego :)
              > Ale będzie bezpośrednia presja bo łatwiej będzie porównywać wynagrodzenia z cen
              > ami :)

Otóż to.
            • wlodzimierz.iljicz To sobie presjuj. Cha, cha. 01.03.13, 17:35
              Tusk i Miller traktują nas jak przygłupów.
              • simera16 Re: To sobie presjuj. Cha, cha. 01.03.13, 17:38

> Tusk i Miller traktują nas jak przygłupów.
                >
                Ciebie nikt nie traktuje...bo po co?
            • humbak Re: Ja osobiście wolę wagon dla niepalących. 01.03.13, 17:58
              Fakt. To mnożenie to prawdziwa katorga.
              • hummer Re: Ja osobiście wolę wagon dla niepalących. 01.03.13, 18:00
                humbak napisał:

> Fakt. To mnożenie to prawdziwa katorga.

Raczej dzielenie :)
                • humbak Re: Ja osobiście wolę wagon dla niepalących. 01.03.13, 18:05
                  Jedno i to samo.
                  • hummer Re: Ja osobiście wolę wagon dla niepalących. 01.03.13, 18:09
                    humbak napisał:

> Jedno i to samo.

ale wpierw musisz policzyć odwrotność :)
                    • humbak Re: Ja osobiście wolę wagon dla niepalących. 01.03.13, 18:14
                      Masakra:)
                      To jet kwestia drugorzędna. To jest żadna przeszkoda a rozmowa o przyjęciu Euro w kategoriach utraty niezawisłości, nowoczesności i innych takich bzdetów jest kontrproduktywna. Istotne w tym przypadku są tylko kwestie ekonomiczne.
                      • humbak Re: Ja osobiście wolę wagon dla niepalących. 01.03.13, 18:14
                        Acha, akurat przykład Słowacji nie najlepiej mówi o korzystności przejścia na euro.
                        • hummer Re: Ja osobiście wolę wagon dla niepalących. 01.03.13, 19:59
                          humbak napisał:

> Acha, akurat przykład Słowacji nie najlepiej mówi o korzystności przejścia na e
                          > uro.

Jura właśnie stamtąd wrócił.
                          Objechał z bratem Czechy, Austrię, Węgry i Słowację.
                          Jurę znasz. Jak mówi, że tanie życie to trzeba mu wierzyć :)

Klął na wyroby spirytusowe na Węgrzech, nie dość, że drogie to ponoć stają w gardle.
                          • humbak Re: Ja osobiście wolę wagon dla niepalących. 01.03.13, 20:07
                            Wierzę Jurzę. Tyle że ceny produktów to jeszcze nie wszystko.
                            • hummer Re: Ja osobiście wolę wagon dla niepalących. 01.03.13, 20:11
                              humbak napisał:

> Wierzę Jurzę. Tyle że ceny produktów to jeszcze nie wszystko.

Mniej od nas zarabiają?
          • ukos Re: Ja osobiście wolę wagon dla niepalących. 01.03.13, 17:31

> chcesz ludziom wmówić, że jak będzie euro to będzie taniej?

Nie, to wy, przeciwnicy euro, wmawialiście ludziom, że jak Słowacja przyjmie euro, to będzie nie drożej, tylko dużo, dużo drożej, ze dwa, trzy razy, właściwie koniec świata. A w rzeczywistości jest jak pisze hummer:

"Pół litra wyśmienitej śliwowicy 4 euro.
            Za 3 euro obiad w restauracji. 60 centów piwo w hotelu".

Przeciwnicy euro zawsze wieszczą cud: jak będę mierzył temperaturę termometrem o innej skali, to dostanę gorączki. To coś jak wiara członków stowarzyszenia Ziemi płaskiej.
            • wlodzimierz.iljicz Znów te chamskie odzywki, że jeżeli 01.03.13, 17:38
              ktoś nie wierzy w euro to wierzy w płaską ziemię?
              A może to ty właśnie wierzysz w eurocuda.

Strefa euro jest chora.
              Nie wiadomo czy wyzdrowieje.
              Na razie bulimy na Grecją i Hiszpanię.
              I nawet nie spełniamy formalnych warunków aby przystąpić do euro.
              Nie zapowiada się, że je kiedykolwiek spełnimy.
              • life.form Ukos ma rację 01.03.13, 17:49
                To nie jest kwestia co my wybieramy. Nie możemy wybrać, czy globalizacja jest, czy jej nie ma. Ba, nie możemy nawet wybrać, czy indywidualnie będziemy płacić mniej czy więcej, czy Polska się znajdzie w strefie euro, czy nie.
                Aktualnie Polska zaczyna przegrywać gospodarkę, bo jedzie na taniej sile roboczej. Dochodzimy d ściany: wysokie bezrobocie, praca śmieciowa, która się musi skonczyć katastrofą emerytur, etc. Musimy stawiać na technologię. Musimy też znaleźć sposób na azjatyckigo tygrysa. Gospodarką autarkiczną się tego zrobić nie da. Jeśli padnie euro, to padnie i Polska, czy będzie miała złotowkę, czy euro.
                • wlodzimierz.iljicz Euro nie jest sposobem na postęp 01.03.13, 18:14
                  technologiczny.
                  To są propagandowe brednie.
                  W UE są kraje bez euro i wcale nie mają zamiaru przyjmować tej waluty.
                  • hummer Re: Euro nie jest sposobem na postęp 01.03.13, 18:17

> technologiczny.
                    > To są propagandowe brednie.

Zgoda.

> W UE są kraje bez euro i wcale nie mają zamiaru przyjmować tej waluty.

Ale o stabilnej gospodarce. A nie opartej na taniej sile roboczej. Jako lewak powinieneś wiedzieć, że droga do postępu nie wiedzie przez tanią siłę roboczą.
                    Euro tu nic nie przeszkadza. A pomaga.
                    • life.form Re: Euro nie jest sposobem na postęp 01.03.13, 19:45
                      hummer napisał:

>
                      > > W UE są kraje bez euro i wcale nie mają zamiaru przyjmować tej waluty.
                      >
                      > Ale o stabilnej gospodarce. A nie opartej na taniej sile roboczej. Jako lewak p
                      > owinieneś wiedzieć, że droga do postępu nie wiedzie przez tanią siłę roboczą.
                      > Euro tu nic nie przeszkadza. A pomaga.

Właśnie. 100 proc zgody.
                • humbak Re: Ukos ma rację 01.03.13, 18:21
                  Problemów o których piszesz nie rozwiąże zmiana waluty.
                  • hummer Ani ich nie wywoła. 01.03.13, 19:40
                    humbak napisał:

> Problemów o których piszesz nie rozwiąże zmiana waluty.

Drogi Humbaku.
                    • humbak Re: Ani ich nie wywoła. 01.03.13, 19:44
                      Rozważnie prowadzona polityka monetarna może jednak wspierać rodzime przedsiębiorstwa. Oczywiście ma to też swoje wady.
                      • hummer Wymień mi rodzime przedsiębiorstwa? :) 01.03.13, 19:46
                        humbak napisał:

> Rozważnie prowadzona polityka monetarna może jednak wspierać rodzime przedsiębi
                        > orstwa. Oczywiście ma to też swoje wady.

Styropian nic po sobie nie zostawił. W końcu na co SZA płaciło takie pieniądze.
                        • humbak Re: Wymień mi rodzime przedsiębiorstwa? :) 01.03.13, 19:50
                          Mierzi mnie wypisywanie takich bzdur. Nie odpowiem.
                          • hummer To chociaż wszystkie te, gdzie SP 01.03.13, 19:51
                            humbak napisał:

> Mierzi mnie wypisywanie takich bzdur. Nie odpowiem.

Ma większościowe udziały, pozwalające wpływać na politykę firmy.
                            • humbak Re: To chociaż wszystkie te, gdzie SP 01.03.13, 19:58
                              Na szczęście jest ich coraz mniej.
                              • hummer Naszą siłą, tania siła robocza 01.03.13, 20:01
                                humbak napisał:

> Na szczęście jest ich coraz mniej.

Naprawdę nie wiem z czego się cieszysz. Brak kapitału to klęska.
                                • humbak Re: Naszą siłą, tania siła robocza 01.03.13, 20:06
                                  Państwowe przedsiębiorstw to nie kapitał. Kapitał to pieniądze, umiejętności etc. znajdujące się w rękach obywateli, którymi oni mogą rozporządzać. Tworzyć, rozwijać przedsiębiorstwa.
                                  Państwowe przedsiębiorstwa to stołki dla kolesi i źródło pieniędzy na rozgrywki polityczne.
                                  • hummer Re: Naszą siłą, tania siła robocza 01.03.13, 20:09
                                    Kapitał dzieli się na ruchomości i nieruchomości.
                                    Kapitał w postaci pieniądza, może z Polski wyparować w ciągu sekundy. Czas na wykonanie przelewu.
                                    • humbak Re: Naszą siłą, tania siła robocza 01.03.13, 20:11
                                      Skrót myślowy.
                                      • hummer Re: Naszą siłą, tania siła robocza 01.03.13, 20:18
                                        humbak napisał:

> Skrót myślowy.

To rozwiń.
                                        • humbak Re: Naszą siłą, tania siła robocza 01.03.13, 20:19
                                          Chodziło o to że masz rację, a ja skróciłem sobie wypowiedź pisząc o samych pieniądzach.
                                          • humbak Re: Naszą siłą, tania siła robocza 01.03.13, 20:20
                                            Z grubsza;)
                                            • hummer Re: Naszą siłą, tania siła robocza 01.03.13, 23:52
                                              humbak napisał:

> Z grubsza;)

Poczekam na rozwinięcie.
                  • life.form Re: Ukos ma rację 01.03.13, 19:54
                    Ale rozwiąze rynek większy niż krajowy. A waluta jest jednym z zasadniczych elementów kreujących taki rynek.
                    • humbak Re: Ukos ma rację 01.03.13, 19:56
                      Wątpliwe. Rynek już jest, a problemy nie znikają. To jest kwestia polityki podatkowej i prawa. Kwestia funkcjonowania szkolnictwa wyższego, jego relacji z przemysłem itd. Waluta ma tu dość nikłe znaczenie.
                      • hummer Re: Ukos ma rację 01.03.13, 20:05
                        Celem dla obcego kapitału jesteśmy, bo jesteśmy chyba już tańsi od Chińczyków.
                        Montownie nie wnoszą niczego ożywczego do gospodarki. Tym bardziej, że działają w specjalnych strefach ekonomicznych (brak wpływów z podatków).
                        • humbak Re: Ukos ma rację 01.03.13, 20:10
                          > Celem dla obcego kapitału jesteśmy, bo jesteśmy chyba już tańsi od Chińczyków.

Chińczycy już od pewnego czasu nie nadają się na synonim najtańszej siły roboczej. Tak z 10 lat dobre chyba nawet.

> Montownie nie wnoszą niczego ożywczego do gospodarki.

A skąd pomysł że to o nich pisałem?

Tym bardziej, że działają
                          > w specjalnych strefach ekonomicznych (brak wpływów z podatków).

Z części podatków. Jasne że lepiej by było by po prostu obniżyć równo podatki i wszystkim przedsiębiorcom ulżyć... ale przecie politycy na to nie pozwolą, prawda?;)
                          • hummer Re: Ukos ma rację 01.03.13, 20:21
                            humbak napisał:
                            > Z części podatków. Jasne że lepiej by było by po prostu obniżyć równo podatki i
                            > wszystkim przedsiębiorcom ulżyć... ale przecie politycy na to nie pozwolą, pra
                            > wda?;)

Dlaczego wszystkim?
                            Kto inwestuje ten ma ulgę. Kto nie inwestuje a bazuje na taniej sile nie ma.

Partia opowiada się za ingerencją w życie gospodarcze w charakterze inwestora w kapitał społeczny oraz jako regulator społecznej gospodarki rynkowej, stróża prawa i porządku ekonomicznego oraz stratega gospodarczego. Partia opowiada się za progresywnym podatkiem od dochodów osobistych. Mniejsze podatki przysługiwałyby przedsiębiorcom więcej inwestującym w gospodarkę. W swoim programie gospodarczym partia proponuje również, aby celem nadrzędnym państwa było realne dobro społeczne i realne dobro jednostki mechanizmy rynku i państwa. W konfliktach na linii pracownik-pracodawca partia staje po stronie pracownika, gdyż „praca ma być zabezpieczeniem bytu socjalnego, a nie upokorzeniem człowieka”.
                            • humbak Re: Ukos ma rację 01.03.13, 20:24
                              Nie. Wszystkim po równo. Nie chce mi się teraz rozwijać tej myśli. Jeśli chcesz, możemy do tego wrócić jutro.
                              • hummer Re: Ukos ma rację 01.03.13, 20:29
                                humbak napisał:

> Nie. Wszystkim po równo. Nie chce mi się teraz rozwijać tej myśli. Jeśli chcesz
                                > , możemy do tego wrócić jutro.

Po co, Chiny wdrażają to od dekady.
            • haen2010 Złotówka jest potrzebna 01.03.13, 17:43
              Do maksymalnej obróbki kieszeni Polaka. Tak, żeby ten nie ruszający się ze wsi czy miasta nie miał pojęcia, że w strefie euro jest tak samo, a często taniej. Przy placach co najmniej trzykrotnie mniejszych.
        • kzet69 Re: Jeżeli Miller będzie dalej opowiadał ludziom 01.03.13, 23:57
          4 euro za śliwowicę? Kupowałem we wrześniu i kosztowała 18 euro... to tak gwoli prawdy...
        • kzet69 Re: Jeżeli Miller będzie dalej opowiadał ludziom 01.03.13, 23:59
          Euro jest Polsce konieczne ale nie łżyj, obiad od 5 E w górę, piwo w porządniejszej knajpie 1.5 E podobnie jak litr paliwa... o śliwowicy już pisałem
    • kzet69 Re: RP na face booku a Miller w terenie 01.03.13, 23:56
      I znów łżesz... płacą ci za robienie z siebie idioty? RP jest w terenie, dzień w dzień, jeśli nie ma obrad sejmu, Palikot odwiedził ostatnio główne miasta Dolnego Śląska, teraz pora na Pomorze...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka