pistosekta11 03.05.13, 06:31 Vincent szuka wszędzie kasy ,wszystko opodatkowuje i taca nietknięta ... Ciekawostka ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rccc [...] 03.05.13, 06:40 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pistosekta11 Re: lanie wody na forum tez powinien opodatkowac? 03.05.13, 06:45 babcie co sprzedają na ulicy kwiaty chce opodatkować ,a tu tyle kasy mu idzie obok i nic nie widzi nic nie słyszy ? Odpowiedz Link Zgłoś
rccc Re: lanie wody na forum tez powinien opodatkowac? 03.05.13, 06:47 niech sie zajma Solorzem placacym podatki na Cyprze Odpowiedz Link Zgłoś
pistosekta11 Re: lanie wody na forum tez powinien opodatkowac? 03.05.13, 06:51 wszyscy powinni być traktowani jednakowo- KK też Odpowiedz Link Zgłoś
rccc Re: lanie wody na forum tez powinien opodatkowac? 03.05.13, 06:54 a wiec czas na banki i zachodnie sieci handlowe :) Odpowiedz Link Zgłoś
pistosekta11 Re: lanie wody na forum tez powinien opodatkowac? 03.05.13, 06:58 cały czas bronisz czegoś czego nie da się obronić Odpowiedz Link Zgłoś
rccc Re: lanie wody na forum tez powinien opodatkowac? 03.05.13, 07:05 jak wszyscy rowno to wszyscy :) Odpowiedz Link Zgłoś
pistosekta11 Re: lanie wody na forum tez powinien opodatkowac? 03.05.13, 07:08 no właśnie Odpowiedz Link Zgłoś
dekameron2 [...] 04.05.13, 07:42 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
adamusb Re: dlaczego taca nie jest opodatkowana ? 03.05.13, 08:01 Przecież księżą płacą zryczałtowany podatek dochodowy, który jest zależny od regionu i wielkości parafii. (ilość osób w danej parafii) Jak sobie wyobrażasz opodatkowanie tacy? Ksiądz ma chodzić z kasą fiskalną i wydawać paragon od każdej wrzuconej do tacy złotówki? A może powinien w każdym kościele na każdej mszy być obecny urzędnik skarbówki, który przeliczałby za każdym razem kasę? Odpowiedz Link Zgłoś
fidelis666 [...] 03.05.13, 08:02 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
adamusb Re: dlaczego taca nie jest opodatkowana ? 03.05.13, 08:06 fidelis666 napisała: > nie jest to trudne uświadom mnie zatem, Odpowiedz Link Zgłoś
pis_da_deby Re: czy instytucja tacy istnieje 03.05.13, 08:23 m.c.hrabia napisał: > gdzieś poza Polską? Istnieje. Np w Niemczech mimo, ze koscioly finansowane sa z podatku rzuca sie rowniez na tace. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_da_deby Re: dlaczego taca nie jest opodatkowana ? 03.05.13, 10:18 adamusb napisał: > Przecież księżą płacą zryczałtowany podatek dochodowy, który jest zależny od re > gionu i wielkości parafii. (ilość osób w danej parafii) > > Jak sobie wyobrażasz opodatkowanie tacy? Mozna wszystko ale koszty sciagania podatkow i kontroli nie powinny przekraczac ich wartosci i po to wlasnie wprowadza sie ryczalty. To w tym wypadku moim zdaniem rozwiazanie najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
zgred-zisko Re: dlaczego taca nie jest opodatkowana ? 03.05.13, 08:37 Wczoraj w Częstochowie kard. Nycz - mówiąc o finansach Kościoła - powiedział: "Ponad 6 mld zł jest z ofiar na tacę... " . I co tu opodatkowywać? wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13841931,Nycz__Z_Funduszu_Kosciol_dostanie_symboliczna_kwote_.html Odpowiedz Link Zgłoś
fidelis666 [...] 03.05.13, 08:48 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
adamusb Re: dlaczego taca nie jest opodatkowana ? 03.05.13, 09:15 fidelis666, uświadomisz mnie w końcu jak w łatwy sposób opodatkować tacę? (Oczywiście w inny sposób niż obecnie) Odpowiedz Link Zgłoś
ziner Re: dlaczego taca nie jest opodatkowana ? 03.05.13, 09:29 adamusb napisał: > fidelis666, uświadomisz mnie w końcu jak w łatwy sposób opodatkować tacę > ? > (Oczywiście w inny sposób niż obecnie) Osobiście nie widzę sposobu na łatwe opodatkowanie tacy. A przynajmniej nie widzę sposobu, który nie opierałby się na domniemaniu uczciwości płatnika. Ale jeżeli przyjmiemy, że płatnik będzie uczciwy, to można rozwiązań problem przez deklarowanie osiągniętych przychodów z tzw tacy, i obliczanie podatku na podstawie zadeklarowanych kwot. Tylko te "ALE". Osobiście jestem zwolennikiem rozwiązania odwrotnego: Zamiast opodatkować, lepiej nie dopłacać Odpowiedz Link Zgłoś
adamusb Re: dlaczego taca nie jest opodatkowana ? 03.05.13, 09:42 Właśnie, ja też nie widzę prostego rozwiązania. Jednakże podobno istnieje, a ja w dalszym ciągu nie doczekałem się odpowiedzi jak tego dokonać :) Odpowiedz Link Zgłoś
ziner Re: dlaczego taca nie jest opodatkowana ? 03.05.13, 10:13 adamusb napisał: > Właśnie, ja też nie widzę prostego rozwiązania. > Jednakże podobno istnieje, a ja w dalszym ciągu nie doczekałem się odpowiedzi j > ak tego dokonać :) Prosty sposób opisałem: "Ale jeżeli przyjmiemy, że płatnik będzie uczciwy, to można rozwiązań problem przez deklarowanie osiągniętych przychodów z tzw tacy, i obliczanie podatku na podstawie zadeklarowanych kwot. " Tyle że wymaga on prawdomówności podatnika. Czyżbyś więc podejrzewał, że ojczulkowie motaliby przy takich deklaracjach? Przecież byłby to GRZECH!!! Co prawda mogliby się wyspowiadać, ale z tego co kiedyś czytałem, warunkiem rozgrzeszenia jest "pragnienie poprawy" (czy jakoś tak). Więc cyklicznego rozgrzeszenia chyba by nie dostawali. A może wchodziłaby w grę jakaś biskupia dyspensa czy odpust? Odpowiedz Link Zgłoś
ziner Zamiast opodatkować, lepiej nie dopłacać 03.05.13, 09:24 Zamiast opodatkowania KK należałoby odsunąć go od koryta którym dla tej instytucji jest budżet państwa. Wg różnych szacunków KK i jego różnorakie instytucje wysysają z budżetu od 1 do 10 MILIARDÓW złotych rocznie. Więc zamiast opodatkowywać te nędzne 6 mld o których mówił Nycz, lepiej zaprzestać zatrudniania kapelanów w wojski, straży granicznej, BOR, szpitalach, itp. Przestać płacenia pensji katechetom - jeżeli chcą nauczać swojej mitologii, niech czynią to za swoje pieniądze, a nie za nasze. Skończyć z finansowaniem przedszkoli, szkół i uniwersytetów katolickich. Jeżeli kogoś interesuje, ile aniołów zmieści się na główce od szpilki, to niech sam finansuje "badania". Zrównać obowiązki prywatnych i kościelnych właścicieli zabytków. Jeżeli Kowalski z własnej kieszeni ma płacić za konserwację dworku będącego jego własnością, to dlaczego proboszcz nie miałby zapłacić ze swojej kieszeni za konserwację kościoła? Tyle że w budżecie nie ma jednej pozycji z nagłówkiem "Wydatki na Kościoły". Zamiast tego kwoty te są pochowane w budżecie w sposób którego nie powstydziłby się niejeden księgowy mafii. A kasa jest na tyle duża, że ojczulkowie na noże by poszli, żeby tylko nikt im kurka nie przykręcił. A politycy, nadal przypisujący biskupów rząd nad duszami, boją się tematu podjąć. Bo przecież na chwilę następne wybory. Miałem nadzieję, że sprawą zajmie się palikociarnia, ale wydaje mi się, że z punktu widzenia KK spełniają rolę pożytecznych idiotów. Robią tylko szum medialny, zajmując się duperelami. A dodatkowo ich działania przypominają frontalny atak na umocnione pozycje z pistoletem na wodę w ręku. Odpowiedz Link Zgłoś
pistosekta Re: Zamiast opodatkować, lepiej nie dopłacać 03.05.13, 12:54 i dlatego KK może być spokojny Odpowiedz Link Zgłoś
polska_tuska_na_sprzedaz Re: dlaczego taca nie jest opodatkowana ? 03.05.13, 14:16 chciałbym zauważyć, że tylko jeden "adamusb 03.05.13, 08:01 " zauważył jak to jest z podatkiem na tacę; wypowiedź ta nie jest wyczerpująca i normalnie wymagałaby jeszcze dłuższej dyskusji i wyjaśnień. A co my tu mamy zamiast tego ???? ... bez najmniejszego zażenowania kilkunaście osób na wyścigi opisywało, jak to KK ludzi okrada. Bez żadnej refleksji, jak zwykła kołtuneria, wyliczyli ile niby to niesprawiedliwość spotyka ludzi z powodu Kościoła. Przecież większość "owych wyjaśnień" to pospolite kłamstwai obelgi ? tylko kto tu kiedykolwiek pytał jak jest prawdę ? Może pobudzi to niektórych do myślenia, choć wątpię , ale dobrze byłoby na przyszłość wiedzieć, że każdy proboszcz płaci PODATEK od każdego mieszkańca - niezależnie czy chodzi do Kościoła, czy nie. Takiej dyskryminacji podatkowej nie ma nigdzie na świecie - a może kto wie o takowej ? Odpowiedz Link Zgłoś
fiu-bzdziu2010 Re: dlaczego taca nie jest opodatkowana ? 03.05.13, 14:21 to niech walczą z tą dyskryminacją.... i przejdą na podatek jak zwykły Kowalski, co pietruszką handluje Odpowiedz Link Zgłoś
polska_tuska_na_sprzedaz Re: dlaczego taca nie jest opodatkowana ? 03.05.13, 14:30 dunia, tu o podatkach rozmawiają...ciii...cho...! ps a można "przechodzić" na coś, co już jest... ? Odpowiedz Link Zgłoś
zielonabudka14 Re: Kościuszko kler trafnie określił 03.05.13, 14:39 Jeśli jednak, na odwrót, rozpoczniecie od oświecania Księży, dacie im /tym samym/ więcej środków, by zniewalali Lud i trzymali go w jeszcze silniejszym uzależnieniu, bowiem każde wydzielone ciało w Narodzie będzie mieć zawsze swój własny interes, przeciwny do interesu Państwa, bądź będzie występować przeciwko działaniom rządu, bądź będą miały miejsce potajemne bunty i konspiracje, w które niestety obfituje historia. Nie można mieć nadziei, że zmieni się ich zachowanie, gdyż w ich podstawowym interesie leży mamienie ludu kłamstwami, strachem przed piekłem, dziwacznymi dogmatami oraz abstrakcyjnymi i niezrozumiałymi ideami teologicznymi. Księża będą zawsze wykorzystywać ignorancję i przesądy Ludu, posługiwać się (proszę w to nie wątpić) religią jako maską przykrywającą ich hipokryzję i niecne uczynki. darmowa-energia.eko.org.pl/pliki/duch/kosciuszko.html Odpowiedz Link Zgłoś
ziner Wolę cytat z Józefa Becka 03.05.13, 17:17 "Do najbardziej odpowiedzialnych za tragedię mojego kraju należy Watykan. Zbyt późno uświadomiłem sobie, że prowadziliśmy politykę zagraniczną służącą egoistycznym interesom Kościoła katolickiego. " Józef Beck (1894–1944) – polski polityk, dyplomata, wojskowy (pułkownik dyplomowany), bliski współpracownik Józefa Piłsudskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
fiu-bzdziu2010 Re: dlaczego taca nie jest opodatkowana ? 03.05.13, 14:39 jakby im z ryczałtem źle było - to by się domagali opodatkowania na zasadach ogólnych jak pani z zieleniaka...... a ryczałt zawsze korzystniejszy jest..... stąd nieliczne grupy, które mają ten przywilej Odpowiedz Link Zgłoś
pakules Re: dlaczego taca nie jest opodatkowana ? 03.05.13, 14:21 zapytaj Kalisza files.gadu-gadu.pl/ryszardkalisz-c27a1972c52391a4f86a11091b92e9cc921266a7.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
fiu-bzdziu2010 Re: dlaczego taca nie jest opodatkowana ? 03.05.13, 14:55 a co miał zrobić, jak tacę pod nos mu podsunęli???? Odpowiedz Link Zgłoś
pakules Re: dlaczego taca nie jest opodatkowana ? 03.05.13, 17:21 Ty pewnie byś rąbnął kasę z tacy, platfonsy tak mają. Odpowiedz Link Zgłoś
fiu-bzdziu2010 Re: dlaczego taca nie jest opodatkowana ? 03.05.13, 17:34 raczej pisuary- vide 300 zł sejmowe Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: dlaczego taca nie jest opodatkowana ? 03.05.13, 17:48 Właściwie dziwne - bo skonstruowanie automatu wrzutowego pobierającego pieniądze na rzecz kościoła i wydającego paragon fiskalny nie jest skomplikowane. A nawet automatu pozwalającego płacić kartą kredytową czy telefonem komórkowym. Udało się w tramwajach i autobusach, to czemu w kościołach nie miało by się udać? Odpowiedz Link Zgłoś
calendarium O to trzeba zapytać wspaniałomyślny Parlament. 03.05.13, 18:38 To parlamentarzyści tworzą prawo, tylko dlaczego są tacy wspaniałomyślni zawsze kosztem całego Narodu. Siebie nie pozwolą ograbić nawet z 50 groszy. Odpowiedz Link Zgłoś
pistosekta11 Re: O to trzeba zapytać wspaniałomyślny Parlament 04.05.13, 11:14 golizna moralna Odpowiedz Link Zgłoś
privus Ale opodatkowane są Twoje dochody 03.05.13, 19:50 na rzecz Kościoła: interia360.pl/artykul/ty-tez-placisz-obowiazkowy-podatek-na-kosciol-festiwal-kan,21043 vimeo.com/3042049 Odpowiedz Link Zgłoś
albwu Deklaracja Kardynała 03.05.13, 19:59 Kardynał Nycz zadeklarował, ile wynoszą dochody z tacy. Można to potraktować jako deklaracje podatkową. A - jak powiedział - dochody z Funduszu Kościelnego i nowego odpisu podatkowego są bardzo małe czym chyba chciał zasugerować, ze z takich ochłapów może zrezygnować. Odpowiedz Link Zgłoś
fiu-bzdziu2010 Re: Deklaracja Kardynała 03.05.13, 22:05 no bo co to jest 100 milionów - wobec 6 miliardów z tacy????? faktycznie pryszcz Odpowiedz Link Zgłoś