Gość: ooo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.04, 12:32 przedstawiciel frakcji syjonistycznej w kościele katolickim Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: normalny Re: Ks. Adam Boniecki kończy 70 lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.04, 12:53 Stary ASEKURANT !!!!!!!!!!! W kierowaniu gazetą daleko mu do ś.p.TUROWICZA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Enola Gay.co.uk Tygodnik Powszechny potrzebuje szefa-cywila IP: *.url.equinox.local / 212.85.1.* 25.07.04, 13:03 Ksiadz Boniecki/prosze przyjac szczere zyczenia urodzinowe/,potrzebuje jeszcze w tym roku nowego naczelnego.Bardzo mlodego,gruntownie wyksztalconego na bardzo dobrej uczelni/np.UW lub UJ nigdy zas tragiczny KUL/,znajacego biegle dwa jezyki obce,swiatowego,ponad podzialami w polskim kosciele.Oczywiscie,ze ks.Boniecki nie dorasta nawet do stop red.Turowicza,ale przeciez to tylko ksiadz.Tygodnik mocno obnizyl loty w ostatnich kilku latach.Kiedys to byl pierwszy,a najgorzej rzecz biorac,trzeci tytul w Polsce.Byly takie czasy.Teraz TP czytaja nieliczni,bo i poziom tekstow juz mocno drugoligowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kot Mordechaj Z perspektywy nie-katolika IP: *.in-addr.btopenworld.com 25.07.04, 15:14 Podzielalem te same watpliwoswci, kiedy ks. Boniecki obejmowal TP po Turowiczu. Bo jest to w koncu pismo "swieckich katolikow" jak stoi w podtytule - choc katolikiem nie jestem. Ale jakze barzdo sie pomylilem! Jest to tygodnik znakomity i moim skromnym zdaniem duzo lepszy niz byl za Turowicza. Jest o wiele odwazniejszy. Jest roznorodniejszy. Ks. Boniecki jest wysmienitym redaktorem. Moglby byc jeszcze odwazniejszy - mam za przyklad brytyjski Tablet. Ale brytyjscy katolicy zyja w cieniu protestantyzmu anglikanskiego, majacego dluzsza i bogatsza historie intelektualnych debat niz Kosciol Katolicki. W dodatku polski katolicyzm jest bardziej zgrzebny niz brytyjski. Wiec rozumiem, ze jeszcze nie czas w Polsce aby pelnym tekstem omawiac takie tematy jak celibat, pedofilie wsrod duchowienstwa czy swiecenie kobiet. Ale tygodnik podejmuje jednak te trudne tematy i zmaga sie z nimi na tyle, na ile pozwala na to polska wrazliwosc (czy tez nadwrazliwosc). Turowicz tego tak nie robil - moze dlatego, ze czasy byly tez inne i kosciol byl oblezony. Chwala wiec Ksiedzu Redaktorowi. Prowadzi pismo swiatle, otwarte, odwazne i last but not least ciekawe. Zycze mu stu dwudziestu lat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gust GESZEFT Bonieckiego IP: *.mad.east.verizon.net 25.07.04, 16:52 Golym okiem widac ze CIA wykupilo TP. Takie pismo musialo by upasc gdyby mialo sie utrzymywac z reklam (dla swieckich katolikow?). Wykupywanie katolicich pism dla propagandy nie jest czyms nowym. Juz za Allende w Chile CIA wykupilo najwieksza gazete i oplacalo lapowkami switych biskupow katolickich: www.foia.state.gov/Reports/ChurchReport.asp Widac po tekstach ze niektore artykuly sa gotowcami przygotowywanymi przez ludzi z innego kregu kulturowego (slownictwo). No i ta milosc fo Ministra Prawdy: tygodnik.onet.pl/1629,1138285,dzial.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gust Re: GESZEFT Bonieckiego (link poprawiony) IP: *.mad.east.verizon.net 25.07.04, 16:53 Golym okiem widac ze CIA wykupilo TP. Takie pismo musialo by upasc gdyby mialo sie utrzymywac z reklam (dla swieckich katolikow?). Wykupywanie katolicich pism dla propagandy nie jest czyms nowym. Juz za Allende w Chile CIA wykupilo najwieksza gazete i oplacalo lapowkami switych biskupow katolickich: www.foia.state.gov/Reports/ChurchReport.asp Widac po tekstach ze niektore artykuly sa gotowcami przygotowywanymi przez ludzi z innego kregu kulturowego (slownictwo). No i ta milosc fo Ministra Prawdy: tygodnik.onet.pl/1629,1138285,dzial.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GT biegly ekspert z zadyszka IP: *.carnegie.brightok.net 27.07.04, 03:25 "Ksiadz Boniecki/prosze przyjac szczere zyczenia urodzinowe/,potrzebuje jeszcze w tym roku nowego naczelnego.Bardzo mlodego,gruntownie wyksztalconego na bardzo dobrej uczelni/np.UW lub UJ nigdy zas tragiczny KUL/,znajacego biegle dwa jezyki obce,swiatowego,ponad podzialami w polskim kosciele.Oczywiscie,ze ks.Boniecki nie dorasta nawet do stop red.Turowicza,ale przeciez to tylko ksiadz." 1. Dlaczego mlodego? skad ten kult mlodosci? 2. Czy jezyki, ktore zna ks. Boniecki, sa nie tymi jezykami, ktore red. nacz. znac powinien? 3. Czy ks. Boniecki nie jest swiatowy? Ktos, kto pisze jak Ty, zdradza, ze malo wie o Bonieckim i Tygodniku. Ale przeciez jestes tylko anonimowym forumowym recenzentem, ktory dowoli moze rzucac slowa na wiatr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pomroczny Niedlugo zacznie niewyraznie mamrotac po nosem? IP: *.sympatico.ca 25.07.04, 13:04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pizarro MÓDLMY SIĘ O POWRÓT KS JUBILATA NA BOŻE PASTWISKO! IP: *.torun.mm.pl 25.07.04, 14:17 Ks. Adam to typowa zagubiona owieczka, wymykająca sie ostatnimi laty spod opieki Dobrego Pasterza! Woli poddawac się indoktrynacji na bezboznych tarasach Babilonu w red. gw na ul czerskiej niż przebywać na bożych pastwiskach.Zawsze na posterunku,czujny,smagający słowem wszelką niepoprawność, nawet samego Ojca Świętego, kiedy przychodzi potrzeba "ekumenicznego"wsparcia red. adama Michnika i jego gazety wyborczej.Wspólnie z p. red. Jożefą Hennelowa,pracowitą pszczółką z ul. Wiślnej od kilkunastu lat w jednym szeregu poprawności z towarzystwem, kręgiem ideowym tak miłym gazecie wyb.W poprzedni weekend nawet zaangażował się w identyfikację dyrektora Radio Maryja Tadeusza Rydzyka w Maybachu za milion euro!Prześcignął w swojej dociekliwośći nawet michnikowski dodatek metro.To typowy niewierzący a co najmniej wątpiącu"sługa koscioła" Momentami odnoszę wrażenia,że zabiegany w tematyce doczesnej, codziennej poprawnośći nie ma nawet czasu na przeczytanie...brewiarza, gdyś jutrznię rozpoczyna od lektury gw!Ale może ten jubileusz otzrżwi odrobinę ks.Adama, wszak to zawsze okazja do refleksji nad swoim dotychczasowym postępowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKK Życzmy szanownemu Jubilatowi aby nie mial okazji IP: 5.2.* / *.chello.pl 26.07.04, 19:16 obchodzić swoich 71 urodzin! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Ks. Adam Boniecki kończy 70 lat IP: 80.51.31.* 25.07.04, 14:17 Wszystkiego najlepszego ! Podziękowania dla Szanownego Jubilata który jest w kosmicznej odległości od żenujących uwag dotychczasowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonasz Widziałem go jak przemawiał nad grobem "św. Jacka" IP: 212.160.161.* 25.07.04, 16:44 Niegdyś prenumerowałem TP (nie było to takie proste). Od czasu jednak, gdy TP stał się tubą GW przestałem go kupować i czytać. Ks. Jubilata widziałem ostatnio (oczywiście w TV) jak przemawiał nad trumną Jacka Kuronia. Było to dla mnie coś niezwykle żenującego. Jak można kogoś zupełnie niewierzącego w Boga, kto całym swym życiem to zaświadczał, przedstawiać jako osobę niemalże świętą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obiektywnie DOPIERO 70 lat, a już tak posunięte niemyślenie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 17:53 Spierałbym się z przedmówcą, że jubilat nie dorasta do red.Turowicza. Red. Turowicz spowodował tylko spadek popularności Obłudnika Powszechnego, podczas gdy ks.Boniecki dobił go do dna! Ta Unia Wolności jakoś dziwnie nie miała szczęścia w polskim społeczeństwie. No i dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 Re: DOPIERO 70 lat, a już tak posunięte niemyśle 25.07.04, 20:04 Ulubiony ksiądz wszystkich michnikowców, typowy przedstawiciel katolewicy, Obłudnik pod jego kierownictwem zszedł kompletnie na psy, nie ma tam nic ciekawego, promuję się różnych zdeklarowanych ateistów, typu Lema, angażuję się w popieranie UW i PO(pisał o tym K. Kozłowski), a to co powiedział Boniecki o trockiście Kuroniu było żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;-P Re: DOPIERO 70 lat, a już tak posunięte niemyśle IP: *.acn.pl 26.07.04, 15:25 Yossarian18 - ulubiny szczekacz wszystkich ubeków, typowy przedstawiciel naziolstwa, obłudnik ,forum gazety z jego obecnością zeszło kompletnie na psy, nie ma tam nic ciekawego, promuje różnych zadeklarowanych faszystów typu Dmowski, angażuje się w popieranie LPR i NOP (pisał o tym ojcec mateusz, czy jak mu tam), a to co powiedział yossarian18 o Kuroniu, bohaterze narodowym było żałosne... I tak się można bawić, rzucać, szczekać, obrażać. Dużo trudniej napisać coś sensownego... Żebyś zrozumiał - moja powyższa wypowiedź jest merytorycznie tyle samo warta, co Twoja (i dlatego tak ją ustylizowałem). Postaw konkretne zarzuty, podpierając je dowodami, a nie nikomu nie znanymi nazwiskami, to wtedy można porozmawiać. Zdefiniuj pojęcia "katolewica", "trockista", "michnikowiec" (używasz pojęć negatywnie nacechwanych, ale póki co nie niosących żadnej treści - tak jak kiedyś mówiło się o "burżujach", "wrogach ustroju", "podżegaczach" itd.), uzasadnij dlaczego zaliczasz kogoś do takiej, a nie innej kategorii. Póki co, Twoje wypowiedzi nie różnią się niczym od komunistycznej propagandy (AK to "zapluty karzeł reakcji" - dlaczego? - bo tak! - poszukaj analogii w swoich wypowiedziach). Nie wiem, co chcesz udowodnić, tego typu bełkotem, nie niosącym żadnej treści i nie pozwalającym na dyskusję. Nie dziw się, że ludzie Cię obrażają - jeżeli rzucasz garścią obelg bez pokrycia, to co mają robić. Aha, bynajmniej nie usprawiedliwiam tych kretynów, zaspamowujących te forum swoimi śmieciowatymi, antyklerykalnymi postami. Chcę tylko zauważyć, że przejmują w jeszcze bardziej chamskiej formie metody Twoje i oszołoma. Swoją agresją prowokujecie agresje, ot co. Jeżeli wypowiadasz się o ks. Bonieckim, to postaw mu konktretne zarzuty, bazując na jasnych, przejrzystych pojęciach i konkretnych jego wypowiedziach i działaniach. Jeśli coś piszesz, uzasadnij to tak, aby Twoją wypowiedź dało się rozpatrywać w kategoriach prawda/fałsz. Jeżeli masz rację, nikomu nie uda się wykazać Twojego błędu (oczywiście bardzo idealizuję, ale może to w końcu da szanse na podjęcie dyskusji). Jeżeli chcesz być typowym szczekaczem w stylu goebelsowko-komunistycznym (tutaj powiniemem użyć pewnego nazwiska, ale nie będę ryzykował procesu...) to proszę bardzo - nie wiem, czemu ma to służyć poza wzbudzaniem nienawiści i wkurzaniem ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack Re: DOPIERO 70 lat, a już tak posunięte niemyśle IP: *.proxy.aol.com 26.07.04, 16:21 Powiedziales tym typom dokladnie to, o czym mysle, nie majac nigdy z zamiaru z nimi polemizowac. Z drugiej strony swiadczy to o osrodkach, ktore rzekomo staraja sie promowac. Nacjonalistyczne, szowinistyczne slogany to jedyny ich potencjal myslowy. O slownictwie tylko wspomne, bo to czesc logiki, (jesli wogole rozumieja znaczenie tego slowa) tych typow. Dla mnie sa to ludzie o nieuksztaltowanej psychice odczuwajacy potrzebe zaistnienia w formie takiej nawet jaka prezentuja. Idealny material porownywalny do naboru kadr w systemach totalitarnych (faszystowskich czy komunistycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 Re: DOPIERO 70 lat, a już tak posunięte niemyśle 26.07.04, 23:17 Tylko, że wszystko to co ja napisałem to prawda, a to co ty o mnie napisałeś to brednie i kłamliwe pmówienia, do których nie będę się odnosił. Gdzieś tam kiedyś napisałem, że Kościół musi zwalczać występek we własnym łonie. I dlatego trzeba walić w V kolumnę ks. Bonieckiego, którego gazeta jest nota bene finasowana przez Sorosa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;-P Re: DOPIERO 70 lat, a już tak posunięte niemyśle IP: *.acn.pl 26.07.04, 23:27 Tyle, że jedyną rzeczą na poparcie Twoich słów są Twoje słowa, a na poparcie moich, moje. Dlaczego to Ty mówisz prawdę a ja kłamię? Argumentacje mamy identyczną... Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 Re: DOPIERO 70 lat, a już tak posunięte niemyśle 26.07.04, 23:41 Ja podałem parę faktów i ze dwie opinie na temat ks. Bonieckiego i jego gazety. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;-P Re: DOPIERO 70 lat, a już tak posunięte niemyśle IP: *.acn.pl 27.07.04, 00:12 Czy stwierdzenia "przedstawiciel katolewicy" (co to w ogóle jest, prosiłem o definicje), "obłudnik" (może jakieś uzasadnienie? Na razie to tylko opinia), "pod jego kierownictwem zszedł na psy" (raczej to subiektywna opinia, którą też wypadałoby uzadanić) "nie ma tam nic ciekawego" (jak poprzednio), "to co napisał o Kuroniu było żałosne" (to już czwarta, moim zdaniem, opinia), "angażuję się w popieranie UW i PO(pisał o tym K. Kozłowski)" (czy to, że ktoś o tym pisał, czyni z tego fakt?), "promuję się różnych zdeklarowanych ateistów, typu Lema" (to byłby fakt, gdyby to uzasadnić), to według Ciebie fakty? Fakt, to rzecz mająca miejsce w rzeczywistości, odwieczny problem to kto ma orzekać, czy coś jest rzeczywiste, czy nie. Zdrowy rozsądek na szczęście rozwiązuje ten problem - za "fakt" uznamy to, co wyda nam się udowodnione (zwracam uwagę na rdzeń słowotwórczy "dowód") i uzasadnione. UZASADNIENIE! Proszę zacząć uzasadniać swoje opinie, to wtedy będzie można mówić o faktach. Na razie, moim zdaniem mamy kilka opinii i twierdzeń, roszczących prawo do bycia prawdziwymi, lecz nie będącymi, ze względu na brak uzasadnienia. Proszę zacząć uzasadniać swoje twierdzenia, Panie yossarian18... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: yossarian18 - yossarian18 IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 27.07.04, 00:56 yossarian18 napisał: > Tylko, że wszystko to co ja napisałem to prawda, a to co ty o mnie napisałeś > to brednie i kłamliwe pmówienia, do których nie będę się odnosił. Gdzieś tam > kiedyś napisałem, że Kościół musi zwalczać występek we własnym łonie. I > dlatego trzeba walić w V kolumnę ks. Bonieckiego, którego gazeta jest nota > mbene finasowana przez Sorosa. Czyżby następny wtrabiający normy z punktu widzenia maksymalizacji mozliwości??? Idolem Oszoloma był Pstrowski. Oszołom - jak się sam przyznajesz - jest Twoim idolem. Wszystko, to co piszesz, powinieneś poddać rozbiorowi nie tylko taktycznemu. Idąc w ślady Oszołoma - choć bardziej delikatnie - pakujesz sie w to samo trzęsawisko bez wyjścia. Po pierwsze, jaka prawdę napisałeś na forum, którą nie dało by się zweryfikować o fakty? Właśna jaźń, wyobrażenie, chcica, horyzonty... Nie jestem zwolennikiem ks. Bonieckiego z bardzo wielu względów. Ale ten czlowiek, stosując mimo wszystko nie uczciwą retorykę kościelną wydaje się dostrzegać - jako jeden z niewielu - rzeczywistość taka, jaka ona jest ze wskazaniem na wasne interesy. Nie chcę błogosławić Twoich poglądów palcami papieża Formozusa wychodząc z założenia, że nawet do wniosków Giovaniego Battisty Cibo z Geniu trzeba... Odpuść więc po katoluicku te swoje zacietrzewienia zgodnie ze wskazaniami w6ynikającymi z Kazania na Górze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Nie czytam "Obłudnika" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 14:57 Nie czytam "Obłudnika", więc nie wiem co teraz pisze ks. Boniecki. Widzę tylko co wyczynia poza swoim pismem. Choćby to żałosne wystąpienie podczas pogrzebu Kuronia, choćby jego pozytywny stosunek do manifestacji gejów i lesbijek, choćby... ten żałosny TP. Te wszystkie jego cechy powodują, że jest dla mediów "autorytetem" moralnym. A nawet niejaka Jolanta Pieńkowska (Wiadomości) i niejaki Turski (Panorama) podali wczoraj wieczorem do publicznego wierzenia, że jest on autorytetem dla całego Kościoła katolickiego w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nabrany Re: Widziałem go jak przemawiał nad grobem "św. J IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 26.07.04, 16:02 Przecież Pan Boniecki ma tyle z katolicyzmem jak Kwaśniwski z Urbanem! Czy TP kiedykolwiek sktytykoał <Nie> Urbana? Oni robia to samo Tylko w rekawiczkach! Do tego są grożni! Bo przez cwaniaKA KOZŁOWSKIEGO MAJA DOSTĘP DO AGENTURU W kOŚCIELE !dLATEGO PUNKTUJĄ NIEWYGODNYCH! tAK JAK TO BYWA W MASONERII!z NATURY NIENAWIDZĄCYCH KATOLIKOW! Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm 100 lat Księże Redaktorze 25.07.04, 23:27 komentarze żałosne w większości. coś się nie podoba, to nie wchodźcie na strony GW. napędzacie tylko Agorze kasę (np. reklamy internetowe) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luteranin Re: Ks. Adam Boniecki kończy 70 lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.04, 23:34 Szanowny Księże! Życzę dużo zdrowia, radości z pracy i posługi duszpasterskiej. To, że praca Księdza opiera się na pojednaniu, zrozumieniu bliźniego i głoszeniu nauki Chrystusa w niezniekształconej formie, powoduje, że jest Ksiądz atakowany przez zgraję ludzi nieżyczliwych i nikczemnych. Proszę się tym nie przejmować, bo czynienie dobra niestety nie wszystkim się podoba. Pozdrawiam serdecznie i życzę dalszych lat w zdrowiu z pożytkiem dla ekumenii i pojednania między Kościołami. ************ Warownym Grodem jest nasz Bóg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ija Ijewna Ticha Akt strzelisty do części forumowiczów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 01:37 Katolicy. Bracia w wierze. Wierze, której sercem jest miłość do bliźnich; wierze, która nakazuje wybaczać i rozumieć; która mówi o ufaniu. Jak ja Wam zazdroszczę. Tej pewności. Tej absolutnej niewzruszonej ufności we własną prawdę, w jej słuszność, w jej prawość. Pewności tak niezłomnej, że iście od Boga byłaby dana, gdyby nie Wasza nienawiść i jad. Szczery, altruistyczny jad, wobec człowieka, który i inteligencją (ach, jak ta inteligencja demoralizuje!), i otwartością serca (tak, tak, pobłażaniem niegodnym, prawda?) znacząco przekracza standardy. Pomódlcie się, proszę. Za siebie. Żeby Bóg Was nie sądził Waszą własną miarą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ObłudnikPowszechny WYJĄTKOWO NIESYMPATYCZNA POSTAĆ - ks.Boniecki.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 11:42 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ija Ijewna Ticha Re: WYJĄTKOWO NIESYMPATYCZNA POSTAĆ - ks.Boniec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 12:10 A co takiego robi, że jest niesympatyczny? Znam go głównie z "Tygodnika", i tam nie wzbudził mojej antypatii. Jeśli można prosić - uzasadnij. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: WYJĄTKOWO NIESYMPATYCZNA POSTAĆ - ks.Boniec IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 26.07.04, 15:36 Bo bierze pieniądze od firmy Holacaust i Powiernictwa Pruskiego! Szkoda gadać!Biedna postać intelektualna -srająca pod drzwi sąsiada z miną ojca złapanego przez 4 letniego tatusia sikającego do do zlewu gdzie jest stos nieumytych statków!OTo poziom dzisiejszych świeckich katolików! Czytaj księży patriotów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nabrany Re: WYJĄTKOWO NIESYMPATYCZNA POSTAĆ - ks.Boniec IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 26.07.04, 15:52 Wielka Postć Ks. Boniecki!A ilu było zwolenników kapusia intelektualnego w Kościele SW Katarzyny na 70 lecie obludnika? Doliczylem się 30 masonów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatel Re: WYJĄTKOWO NIESYMPATYCZNA POSTAĆ - ks.Boniec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 19:12 Droga Iljewno Tichonowna, musi się pani pogodzić z tym, że to co podoba się Pani, nie podoba się Polakom. I odwrotnie też. Przed wielu laty "Tygodnik Powszechny" był świetnym pismem, chętnie czytanym. Z chwilą, gdy zmienił nazwę na "Obłudnik Powszechny", jest nieakceptowalny. Początek jego upadku zaznacza się z chwilą w której red.Turowicz zaczął zmieniać "Tygodnik" w tubę Unii Wolności. A Unia Wolności to organizacja trędowatych społecznie, zarażała trądem wszystko czego się dotknęła. I tak się skończyło, że UW nie weszła do sejmu, a "Obłudnika Powszechnego" prawie nikt do ręki nie bierze. (Boją się trądu, czy jak?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ija Ijewna Ticha Re: WYJĄTKOWO NIESYMPATYCZNA POSTAĆ - ks.Boniec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 00:53 Dziękuję za wyczerpującą merytorycznie i podaną z surdyną odpowiedź. Co do poprawności gramatycznej, wołacz powinien brzmieć w czystej szlachetnej polszczyźnie: Iju Ijewno Ticha (dla wiadomości - to nawiązanie do brzydkiego ateisty Lema i jego Ijona Tichego). Pozdrawiam serdecznie, i polecam primo: kurs logiki, secundo: słownik Doroszewskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: ..."gdyby nie Wasza nienawiść i jad"... IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 27.07.04, 02:03 Gość portalu: Ija Ijewna Ticha napisał(a): > Katolicy. Bracia w wierze. Wierze, której sercem jest miłość do bliźnich; > wierze, która nakazuje wybaczać i rozumieć; która mówi o ufaniu. Jak ja Wam > zazdroszczę. Tej pewności. Tej absolutnej niewzruszonej ufności we własną > prawdę, w jej słuszność, w jej prawość. Pewności tak niezłomnej, że iście od > Boga byłaby dana, gdyby nie Wasza nienawiść i jad. Szczery, altruistyczny > jad, wobec człowieka, który i inteligencją (ach, jak ta inteligencja > demoralizuje!),i otwartością serca (tak, tak, pobłażaniem niegodnym, prawda?) > znacząco przekracza standardy. Pomódlcie się, proszę. Za siebie. Żeby Bóg Was > nie sądził Dla tego osądziła wszystkich Ija Ijewna Ticha :)) W takim razie i ja pozwolę sobie pozdrowić tę sędzinę w imię Jedynego Sprawiedliwego :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ija Ijewna Ticha Re: ..."gdyby nie Wasza nienawiść i jad"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 12:43 Nie. Nie wszystkich. Nienawiść bardzo łatwo odróżnić, nawet od ostrej krytyki. Jeślim uraziła - przepraszam. Jako żywo nie chciałam o tę skazę posądzać wszystkich. Ale jeśli się waszmość poczuwa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eres Re: Ks. Adam Boniecki kończy 70 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 00:59 Podpisuję się pod Twoimi ciepłymi życzeniami eres Odpowiedz Link Zgłoś
panidalloway Re: Ks. Adam Boniecki kończy 70 lat 27.07.04, 13:13 Też się podpisuję, z nadzieją, że tych niężyczliwych, bo nierozumiejących, będzie ubywać. Odpowiedz Link Zgłoś