Dodaj do ulubionych

Jacht gen. Zaruski za komuny a za demokracji

29.07.13, 18:40
Za komuny pływali nim harcerze, dobierani nie z klucza za kasę a z entuzjazmu. do zeglowania.
W demokracji żaglowiec doprowadzono do stanu wraku. Teraz h... wie kto jest armatorem, odbudowywali go biedacy swiadcząc robocizne entuzjazm do żeglowania i kase. ze świnek zbieraną na marzenia. A żegluje na Zaruskim paru cwaniakow wożąc Niemców, Duńczykow, Szwedów i pewnie jednego Polaka przydatnego do zamiatania pokładu i do klucza, ze szkolimy polskich żeglarzy.
Ludzie. Społecznicy. nie dajcie się naciągać na fundacje, . Na czele kazdej zazwyczaj stoi zlodziej.
Obserwuj wątek
    • mariner4 Tatuś w PZPR, przynależność do ZSMP i inne 29.07.13, 19:19
      dowody miłości do PRL i można było płynąć.
      M.
      • zdybex Re: Tatuś w PZPR, przynależność do ZSMP i inne 29.07.13, 19:38
        Zaruski wypłynąl. Może ktoś opublikuje listę zalogi?
        • mariner4 Nie wiem o co Ci chodzi 30.07.13, 09:37
          Co da opublikowanie listy załogi.
          Miałem jacht żaglowy, który sam budowałem przez parę lat. Kupiłem tylko laminatowe skorupy.
          Resztę wykańczałem sam. Co było dobra? A no koszty bazowania były tanie. Teraz to duży koszt, bo mariny nie są dotowane. Ja trzymałem moją łódkę w LOK za grosze. Sprzedałem jacht, bo policzyłem sobie, że znacznie taniej jest wynająć łódkę na tydzień, dwa, niż ponosić koszty przez cały rok.
          Nie znam kryteriów dobierania młodzieży na "Zaruskiego", czy inne duże jachty, więc się nie wypowiadam.
          Mam powody mieć do pana Baranowskiego stosunek ambiwalentny, ale to nie jest temat na to forum.
          M.
      • sclavus huhu... 29.07.13, 19:56
        penderolisz marinerze...
        Ja nie na Zaruskim, tylko na Zewie Morza a przyjaciół dwóch na Pogorii (jeśli ci to cokolwiek mówi) a te twoje dowody miłości do PZPR i PRL, to sobie w doopę wsadź i - nie znając tematu - nie penderol!!!
        OK?
        • zdybex Re: huhu... 29.07.13, 20:06
          Na pociechę. Polskie wybrzeże jest dla zeglarza atrakcyjne jak jeziorko 0,3 ha.
          • sclavus Re: huhu... 29.07.13, 20:42
            ... mógłbyś cóś jaśniej bo nie skumałem :)
      • wiosnaludzikow Re: Tatuś w PZPR, przynależność do ZSMP i inne 30.07.13, 06:51
        mariner4 napisał:

> dowody miłości do PRL i można było płynąć.
        > M.
        Tak. Wtedy pieniądzem nie był pieniądz ale całkowicie polityka i znajomości w gronie partyjniaków. Tatuś z kacykowa, synek z organizacji młodzieżowej ...i płynęli.
        Jedni mogli nawet w stanie wojennym, na specjalne praktyki za granicę wyjeżdżać a niewierni komunie w tym czasie mieli odmowę paszportu lub ten paszport na siłę jako bilet w jedną stronę...wciskano.
    • erte2 Re: Jacht gen. Zaruski za komuny a za demokracji 29.07.13, 21:30
      zdybex
      Żabciu - drugą naturą pisuara i pisuarki jest kłamstwo. Bezczelne, na chama, na rympał - w nadziei że nikt nie sprawdzi a rzucone błoto się przylepi.
      Zbudowany jeszcze w 1939. roku jacht "Generał Zruski" po różnych kolejach losu (była nawet rozważana opcja rozebrania) został zakupiony przez miasto Gdańsk, wyremontowany i pływa po Bałtyku wożąc młodzież żeglarską. W najbliższy weekend będzie w Szczecinie.
      • sclavus Re: Jacht gen. Zaruski za komuny a za demokracji 29.07.13, 21:36
        erte
        Żabciu - odnieś się również do postu marinera... - marynarza, nie żeglarza
      • wiosnaludzikow Re: Jacht gen. Zaruski za komuny a za demokracji 30.07.13, 06:53
        erte2 napisał:

> zdybex
        > Żabciu - drugą naturą pisuara i pisuarki jest kłamstwo. Bezczelne, na chama, na
        > rympał - w nadziei że nikt nie sprawdzi a rzucone błoto się przylepi.
        > Zbudowany jeszcze w 1939. roku jacht "Generał Zruski" po różnych kolejach losu
        > (była nawet rozważana opcja rozebrania) został zakupiony przez miasto Gdańsk, w
        > yremontowany i pływa po Bałtyku wożąc młodzież żeglarską. W najbliższy weekend
        > będzie w Szczecinie.
        Też płynę do Szczecina i zobaczę tę ruinę :) , o której pisze zdybex.
    • szczepan.z.pszczyny Re: Jacht gen. Zaruski za komuny a za demokracji 30.07.13, 04:42
      s/y Zaruski za komuny nie był jachtem harcerskim tylko LOK-owskim. DLa przypomnienia - LOK to był taki nasz krajowy odpowiednik hitlerjugendu.
      • wiosnaludzikow Re: Jacht gen. Zaruski za komuny a za demokracji 30.07.13, 06:54
        szczepan.z.pszczyny napisał:

> s/y Zaruski za komuny nie był jachtem harcerskim tylko LOK-owskim. DLa przypomn
        > ienia - LOK to był taki nasz krajowy odpowiednik hitlerjugendu.
        Hitlerjugendu ? Oszalałeś ?
      • zgred-zisko Re: Jacht gen. Zaruski za komuny a za demokracji 30.07.13, 08:47
        > DLa przypomnienia - LOK to był taki nasz krajowy odpowiednik hitlerjugendu.

Oczywiście. A Polski Czerwony Krzyż, był odpowiednikiem Hakenkreuza.
      • mariner4 Należałem do jachtklubu LOK 30.07.13, 09:41
        Trzymałem tam swój jacht. Wykładałem na kursach żeglarskich w miarę czasu i dalibóg nie odczuwałem stalinowskiego terroru.
        M.
        • wiosnaludzikow Re: Należałem do jachtklubu LOK 30.07.13, 10:21
          mariner4 napisał:

> Trzymałem tam swój jacht. Wykładałem na kursach żeglarskich w miarę czasu i dal
          > ibóg nie odczuwałem stalinowskiego terroru.
          > M.
          Ty Ty, Ty ,,,Ty Hitlerjugend :)
          • mariner4 Prawo jazdy też mam z LOK 30.07.13, 10:25
            Niestety nie dali na PzKw VI "Tiger".....
            M.
      • kotek.filemon Re: Jacht gen. Zaruski za komuny a za demokracji 30.07.13, 10:21
        szczepan.z.pszczyny napisał:

> DLa przypomnienia - LOK to był taki nasz krajowy odpowiednik hitlerjugendu.

Mój ojciec zrobił swego czasu prawko na kursach w LOK-u. Muszę mu wspomnieć, że przez to ma teraz na rękach krew żołnierzy wyklętych...
        • mietowe_loczki Re: Jacht gen. Zaruski za komuny a za demokracji 30.07.13, 10:55
          O kurczę, to teraz będą za tobą łazić i mówić "kotek.filemon, przeproś za ojca".
    • zoil44elwer Re: Jacht gen. Zaruski za komuny a za demokracji 30.07.13, 10:07
      Za komuny były kulty jednostki sekretarzy ale tylko kadencyjne(10-12 letnie) Ale żadnemu nie przyszła do głowy megalomańska myśl by za swego życia nazwać np lotnisko swoim lub poprzednika imieniem.Ba,sekretarz W Jaruzelski internował E Gierka w baraku poligonu drawskiego innych sekr w ORZYSZU a swego następcę(LW) w Rządowym Ośrodku Wypoczynkowym w Arłamowie.
    • mietowe_loczki Re: Jacht gen. Zaruski za komuny a za demokracji 30.07.13, 10:55
      Co ta Platforma znowu to ja nawet nie wiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka