Dodaj do ulubionych

Kto gra z nami "w bambuko"?

07.08.13, 07:11
"Komunistyczny" przeżytek jakim jest obowiązkowy podatek od posiadania odbiornika radiowego czy telewizyjnego - zwany dla zmyłki "abonamentem" ma zostać przypisany (jeden z pomysłów) do opłaty za energię elektryczną.
Z tą opłatą za energię elektryczną też niezły przekręt jest. Nawet jeśli nie zużyjesz nawet 1 Wata ale posiadasz tzw. licznik - i tak dostaniesz solidny rachunek do zapłaty. Ma to niby pokrywać koszty eksploatacyjne. Tyle tylko, że w przypadku awarii na liniach przesyłowych pies z kulawą nogą nie interesuje się stratami ponoszonymi w związku z "niemaniem prądu".
W gospodarstwach domowych może to być jedynie związane z rozmrożeniem się lodówki i innymi drobnymi niedogodnościami ale już nawet w małej firmie produkcyjnej czy usługowej straty są znacznie wyższe. No ale to na marginesie tylko było.
Wracając zaś do "adremu".
Obowiązkowe opodatkowanie odbiorników R i TV było niegdyś swoistym podatkiem od luksusu. Sklep w którym, kupowałeś taki cud techniki powiadamiał Pocztę Polską o namiarach szczęśliwego posiadacza tych dobroci w celu niezwłocznego jego opodatkowania. Szwędali się również różni tacy z dużymi uszami i uprzejmie informowali, że Kowalski pewnie kupił sobie telewizor bo słychać u niego było sygnał dziennika telewizyjnego...
Tak to mniej więcej bywało.
Obecnie mamy demokrację, wolność - w tym wolność wyboru. Wielu z nas (was) posiada TVSat, "kablówkę" czy inne takie tam pierdółki współczesnego świata. Zazwyczaj związane jest to z płaceniem prawdziwego abonamentu - często bardzo wysokiego (nawet za internet - jeśli ktoś chce się nim posługiwać). Sądzę, a wręcz jestem pewien, że każdy operator, który w swoim pakiecie zawarte na kanały TV (sic!) publicznej czy też takiegoż radia musi płacić haracz za prawo jego rozpowszechniania.
To ja się, qźva, pytam - ile razy mam płacić, za coś czego i tak nie oglądam ani nie słucham?
No dobra - już widzę, że mieszkaniec "przedmieścia" pisze, że nie ma "kablówki" ani "satelity" a odbiera to za pomocą "platformy cyfrowej". No i ok! Niech mu Poczta Polska posatwi maleńki dekoderek na kartę. Coś na podobieństwo "pre paid" (to już nawet kiedyś było). Chcesz oglądać cokolwiek "publicznego" - zapłać. Nie płacisz - nie oglądasz ale równocześnie - nie oglądasz - nie płacisz!
Proste!
Prawie tak jak z "ustawą śmieciową"!
No ale to kolejna beczka śmieci... ups... śmiechu - musimy dopłacać aby inni mogli na tym jeszcze zarobić!
Na całym świecie największy biznes robi się na "śmieciach" a może prawidłowo trzeba sprawę nazwać - na surowcach wtórnych.
Na świecie!
W Polsce musimy ich jeszcze sponsorować, segregować, myć - suche i czyste, doskonale posegregowane... sypane są do jednego wora, przepraszam, samochodu.
I tak się nam kręci ta nasza demokratyczna, niepodległa i wolna Polska.

A jak coś - to zawsze można zwalić naszą własną nieudolność, nieuctwo i brak kompetencji na tych co aktualnie są "na górze".
I jak sięgnę pamięcią wstecz - nigdy, nawet za tzw. "komuny" - nie było takiego Rządu na którym by Polacy psów nie wieszali.
Teraz tylko czynią to głośniej i odważniej bo anonimowo (oj, jaki to durny sposób myślenia - nasza anonimowość - obecnie - kończy się w chwili gdy jeden zuchwały i bojowy plemnik wdziera się do jajeczka!).
Obserwuj wątek
    • wiosnaludzikow Re: Kto gra z nami "w bambuko"? 07.08.13, 07:17
      jot-es49 napisał:

> "Komunistyczny" przeżytek jakim jest obowiązkowy podatek od posiadania odbiorni
      > ka radiowego czy telewizyjnego - zwany dla zmyłki "abonamentem" ma zostać przyp
      > isany (jeden z pomysłów) do opłaty za energię elektryczną.
      Ten komunistyczny przeżytek istnieje w wielu krajach, które z komunizmem niewiele miały wspólnego a terytorialnie już na pewno.

• jot-es49 Dopisują do rachunków??? 07.08.13, 07:39
        Może niezbyt precyzyjnie napisałem.
        Nie mam nic przeciw płaceniu za usługę (jaką jest dostęp do programu R lub TV). Za usługę!
        Natomiast za "komunistyczny przeżytek" uważam wszelkiego rodzaju "obowiązkowe" haracze na rzecz firm, które ze swojej działalności i tak czerpią dodatkowe korzyści (w tym konkretnym przypadku - reklamy).
        A jeśli już za coś mam płacić - muszę mieć świadomość, że tam po drugiej stronie, ktoś za coś odpowiada. Tylko tyle!
        Nie godzę się, nigdy nie godziłem na to abym traktowany był jak... katolik, który daje na tacę, żeby ksiądz pomodlił się o deszcz - bez gwarancji, że deszcz ten spadnie akurat wtedy, gdy go potrzeba...
        Nie tylko w Boga nie wierzę! W mądrość Polaków również!
        Nie tylko rząd czy panowie w czarnych kieckach robią z nas idiotów. Często czynimy to sami sobie!
        • wiosnaludzikow Re: Dopisują do rachunków??? 07.08.13, 07:41
          jot-es49 napisał:

> Nie mam nic przeciw płaceniu za usługę (jaką jest dostęp do programu R lub TV).
          > Za usługę!
          Czy w UK, Francji. Niemczech abonament jest komunistycznym przeżytkiem ?
          • jot-es49 Re: Dopisują do rachunków??? 07.08.13, 07:52
            Czy aby oni na pewno płacą za to przy okazji korzystania z energii elektrycznej???
            A może jeszcze ciekawszą formę wymuszania mają?
            Podziel się z nami tymi osiągnięciami cywilizacyjnymi - choć i tak nie zamierzam zamienić Polski na nic innego.
            To jest ten, jak Pawlak w Samych swoich powiedział, "mój wróg, na krwi własnej wyhodowany".
            Obcego nie mam zamiaru szukać!
            • wiosnaludzikow Re: Dopisują do rachunków??? 07.08.13, 07:54
              jot-es49 napisał:

> Czy aby oni na pewno płacą za to przy okazji korzystania z energii elektrycznej
              > ???
              Też. Są jednak różne rozwiązania. Abonament bywa np. płacony wraz z różnymi podatkami.
            • trydzyk Re: Dopisują do rachunków??? 07.08.13, 08:02
              > Czy aby oni na pewno płacą za to przy okazji korzystania z energii elektrycznej
              > ???

W Niemczech od 1.01.2013 obowiazek placenia abonamentu ma kazde gospodarstwo domowe - nawet jesli nie posiadaja dostepu do energii elektrycznej.

F.
              • wiosnaludzikow Re: Dopisują do rachunków??? 07.08.13, 08:08
                trydzyk napisał:
                > W Niemczech od 1.01.2013 obowiazek placenia abonamentu ma kazde gospodarstwo do
                > mowe - nawet jesli nie posiadaja dostepu do energii elektrycznej.
                .... i nie ma litości :)
                • wiosnaludzikow Proponuję przy tej okazji sprzedać 07.08.13, 08:10
                  ...sprzedać TVP2, tematycznie nie związane z kulturą, historią i polonią, PR 2 i lokalne PR.
              • jot-es49 Dobrze im tak! 07.08.13, 08:24
                Sprawiedliwość dziejowa ich dopadła w końcu!
    • wiosnaludzikow abonament jest często mylony 07.08.13, 07:40
      Pamiętam jak nie kto inny ale śp Szymanek Deresz, prawnik (!) i szef kancelarii Prezydenta RP, w dyskusji u Olejnik uznała, że płaci za abonament płacąc za kablówkę czy satelitę. Oczywiście tak nie jest.
      • jot-es49 Re: abonament jest często mylony 07.08.13, 07:47
        wiosnaludzikow napisał:
        > Pamiętam jak nie kto inny ale śp Szymanek Deresz, prawnik (!) i szef kancelarii
        > Prezydenta RP, w dyskusji u Olejnik uznała, że płaci za abonament płacąc za k
        > ablówkę czy satelitę. Oczywiście tak nie jest.

Właśnie tak być powinno! To jest właśnie prawdziwa demokracja. Korzystam więc płacę!

No ale jest jeszcze tyle kasy do zgarnięcia, że trudno się powstrzymać.

Np. abonament za korzystanie z autostrad. Nie ważne, że nie jeździsz nimi, ba, nie masz nawet samochodu. No ale przecież możesz! Więc płać!
        • wiosnaludzikow Re: abonament jest często mylony 07.08.13, 07:56
          jot-es49 napisał:

> wiosnaludzikow napisał:
          > > Pamiętam jak nie kto inny ale śp Szymanek Deresz, prawnik (!) i szef kanc
          > elarii
          > > Prezydenta RP, w dyskusji u Olejnik uznała, że płaci za abonament płacą
          > c za k
          > > ablówkę czy satelitę. Oczywiście tak nie jest.
          >
          > Właśnie tak być powinno! To jest właśnie prawdziwa demokracja. Korzystam więc p
          > łacę!
          Jak z wojska, służby zdrowia, emerytury nie korzystasz to też nie płacisz :)
          • jot-es49 Dokładnie tak jest! 07.08.13, 08:03
            Nie korzystam więc nie płacę!
            Nie płacę więc nie mam pretensji, że nie mogę korzystać.

Za to palę, czasem piję, konsumuję czasem nawet - płacę więc pośrednio wszelkie należne podatki. A za palenie to jestem nawet szykanowany!
    • wiosnaludzikow Szwajcaria nie jest krajem postkomunistycznym 07.08.13, 07:53
      Szwajcarzy płacą abonament w wysokości ok 300 euro rocznie.
      Duńczycy prawie 290 euro itd. itd
      • jot-es49 Wiosno drogi! 07.08.13, 07:58
        Naprawdę uważam, że każdy ma prawo czynić co uważa za stosowne.
        Jeśli płacą widocznie tego chcą, odpowiada im to lub nie mają innego wyboru.

Ja chcę, ja żądam jedynie wolności wyboru.
        • wiosnaludzikow Re: Wiosno drogi! 07.08.13, 08:05
          jot-es49 napisał:

> Naprawdę uważam, że każdy ma prawo czynić co uważa za stosowne.
          > Jeśli płacą widocznie tego chcą, odpowiada im to lub nie mają innego wyboru.
          >
          > Ja chcę, ja żądam jedynie wolności wyboru.

Nie krytykowałem tego co napisałeś. Jedynie starałem się wyjaśnić, że nie ma to nic wspólnego z postkomunizmem.
          Osobiście również nie popieram abonamentu ale mam tu kilka uwag. Zasadnicza to taka, że funkcje edukacyjnooświatowe, kulturowe winny być w TVP realizowane. Z pieniędzy rządowych. Uważam też , że TVP to zbyt duże Bizancjum i należy ograniczyć finansowanie tego molocha. Dla przykładu sprzedać TVP2 ale również niektóre kanały radiowe, które też są finansowane z abonamentu.
          • jot-es49 Już wiem! Eureka! 07.08.13, 08:22
            Mój błąd polegał na tym, iż w wątku założycielskim, nieopacznie, choć w cudzysłowie, umieściłem słowo "komunistyczny".
            Miało to, moim zdaniem, odzwierciedlić moje odczucia do tej formy zdzierstwa, kamuflowania podatków pod jakimś dziwacznym "abonamentem" - czyli krótko mówiąc obłudę, która trwa nadal i żadne zmiany ustrojowe jej nie przeciwstawiły się.
            Nazwijmy to "podatkiem od dobrobytu" (hi,hi,hi...) i będzie ok!

Podatki płacę!
    • wiosnaludzikow Proponuję zwolnić z abonamentu emerytów 07.08.13, 08:12
      ...bo niby po co im funkcje edukacyjnooświatowe a poza tym niech tę kwotę wydają na ćwiczenia lub leki.
      • jot-es49 Optymista! 07.08.13, 08:32
        Emerytury obniżą a podatki podniosą!

Na takie gesty stać jedynie niektóre komercyjne firmy (choć z udziałem Skarbu Państwa).
        Np. zniżki dla seniorów, wszelkiego rodzaju programy 60+ i to bez względu na to czy jesteś na garnuszku ZUS czy nie.
        Już są w niektórych sklepach wyprzedaże dla seniorów... na godzinę przed zamknięciem. Sprzedawany jest towar, który inaczej wylądował by w śmietniku z racji zepsucia się lub upływu terminu przydatności...

Nie wszyscy Polacy to... ekonomiści z wyższej półki. Są też ludzie normalni!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka