Dodaj do ulubionych

Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino

16.08.13, 12:42
Kontrowersyjny bardzo drogi zakup pociągu, ktory nie ma po czym jeździć. I to w dodatku to cacko kupiono w samym dołku kryzysu finansowego i dużego bezrobocia.

Trudno nie zadawać sobie pytania o sens takiego postepowania dalekiego od racjonalnej gospodarki.
Czy pieniądze które chce wydać PKP nie lepiej skierować do ktorejś z fabryk krajowych? Kiedyś Cegielski produkował lokomotywy... Są tez inne fabryki zajmujące sie produkcją pojazdów szynowych. Takie zamówienie dla polskich fabryk, byloby wielką szansą i wielkim wyzwaniem.
Sądzę, ze do czasu wybudowania odpowiednich torów polskie fabryki poradziłyby sobie z technologią pojazdów, moze jeżdżących nieco wolniej niz pendolino... ale przeciez pendolino też nie pomknie po polskich torach z szybkością jaką moze osiągać.

Wygląda na to, ze w czasie najwiekszego kryzysu i gigantycznej dziury budżetowej wyrzucamy pieniądze w bloto.

Zamówienie zlozone w polskiej firmie byloby cegiełką, która jako jedna z miliona potrzebnych łatałaby dziurę w budżecie i zmniejszała bezrobocie.

GW slusznie przypomina przedwojenną luxtorpedę deser.pl/deser/56,116702,14438831,Co_tam_Pendolino__Luxtorpeda_to_bylo_cos__Z_Krakowa.html#BoxSlotIIMT

Dociekliwi zwracają także uwagę na firmę od której kupiono pendolino wirtualnapolonia.com/2013/08/16/od-kogo-po-kupila-pendolino/
Obserwuj wątek
    • kosel_maruwi Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 16.08.13, 12:47
      sawa.com napisała:

> Czy pieniądze które chce wydać PKP nie lepiej skierować do ktorejś z fabryk k
      > rajowych? Kiedyś Cegielski produkował lokomotywy...

A FSO Warszawy...
      Lza sie w oku kreci
      • pis_da_deby Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 16.08.13, 13:52
        kosel_maruwi napisał:

> A FSO Warszawy...
        > Lza sie w oku kreci

A szarotka, bambino, druh, unitra, neptun.
    • obraza.uczuc.religijnych Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 16.08.13, 12:50
      A która krajowa fabryka produkuje szybkie pociągi?
      • losiu4 Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 17.08.13, 12:29
        obraza.uczuc.religijnych napisał:

> A która krajowa fabryka produkuje szybkie pociągi?

już abstrahując od tego czy produkuje czy nie, należy zadać sobie pytanie PO CO kupować "szybkie pociagi" jak nie mają one po czym jeździć by móc wykorzystać swoje możliwości?

Pozdrawiam

Losiu
        • spokojny.zenek Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 17.08.13, 12:43
          Dopóki nie miały po czym jeździć dopóty nie kupowano. W przyszłym roku będą miały po czym jeździć i wtedy będą jeździć. Nie wymaga specjalnej błyskotliwości dostrzeżenie, że jedno z drugim jest skoordynowane czasowo.
          • losiu4 Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 17.08.13, 12:47
            kłopot w tym ze nie jest i nie wiadomo czy będzie, bo juz nie takie zapowiedzi widzieliśmy. To ze tory tu i ówdzie sa przygotowane na prędkosci pow. 160km/h wcale nie znaczy że mogą po nich z pełną prędkością jeździć pociągi z wychylnym pudłem.

Pozdrawiam

losiu
            • spokojny.zenek Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 17.08.13, 14:40
              losiu4 napisał:

> kłopot w tym ze nie jest i nie wiadomo czy będzie, bo juz nie takie zapowiedzi
              > widzieliśmy.

Na przykład w 2005 gdy PiS zapowiadał cuda z autostradami - na przykład powstanie autostrady między Krakowem i Tarnowem w dwa lata. A budowa ruszyło dopiero po 2007, dzięki zmianie ekipy...

To ze tory tu i ówdzie sa przygotowane na prędkosci pow. 160km/h w
              > cale nie znaczy że mogą po nich z pełną prędkością jeździć pociągi z wychylnym
              > pudłem.

Pewnie właśnie dlatego nie zdecydowano się na wychylne pudło.

• dean08 Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 18.08.13, 19:29
                Na razie są tylko zapowiedzi, że gdzieś będzie można jeździć szybciej. Na razie to na CMK pociągi jeżdzą średnio ok. 20 min. dłużej (było 2.35, jest 2.55). Zaś 200 km/h pojedzie spora część wagonów posiadanych przez IC (samodzielne wagony mogą mieć homologację do 200km/h), lokomotywy też są - do czego zatem nam Pendolino? Gdzie i kiedy wykorzysta się jego teoretyczne możliwości?
                • obraza.uczuc.religijnych Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 19.08.13, 11:03
                  Lokomotywy są be bo niepolskie, znaczy Siemensy.
      • tornson Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 19.08.13, 11:11
        obraza.uczuc.religijnych napisał:

> A która krajowa fabryka produkuje szybkie pociągi?
        Swego czasu była PaFaWag, jeden z największych producentów lokomotyw na świecie. Niestety jak do władzy dorwali się neoliberalni talibowie to zaprzestali wspierania badań i rozwoju w rodzimych firmach.
        • wujaszek_joe Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 19.08.13, 13:30
          szkoda że ten pafawag nie robił też srajtasmy na boku, toby niczego już nie brakowało w PRLu
    • m.c.hrabia Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 16.08.13, 12:50
      Kontrowersyjny bardzo drogi zakup pociągu, ktory nie ma po czym jeździć. I to w dodatku to cacko kupiono w samym dołku kryzysu finansowego i dużego bezrobocia.

znowu bełkot dewotki , bicie piany dla piany.
      najgorsze jak dewotki wypowiadają się na temat inny niż zwycięstw Maryi nad bolszewikami.
      • sawa.com Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 16.08.13, 12:56
        m.c.hrabia napisał:

> znowu bełkot dewotki , bicie piany dla piany.
        > najgorsze jak dewotki wypowiadają się na temat inny niż zwycięstw Maryi nad bol
        > szewikami.

Rozumek za malutki u takiego ciula jak ty, by powiedzieć cos do rzeczy. Nic innego nie potrafisz tylko pierniczyć od dewotkach...
        • m.c.hrabia Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 16.08.13, 13:06
          a ty co potrafisz , napisać ze drogo co to znaczy podaj ile ?
          że nie ma po czym jeździć , takie brednie o tylko stara.....może wypisywać .

nienawiść zaślepia cię do stopnia takiego w którym groteskowa jesteś.
          chcesz coś pociągach napisać to się poducz najpierw albo mądrzejszych podpytaj.
        • kosel_maruwi Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 16.08.13, 13:07
          sawa.com napisała:

> u takiego ciula jak ty, ...

No bardzo ladnie :-))
    • gat45 Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 16.08.13, 13:00
      Ja także chcialabym zrozumieć sens zakupu szybkiego pociągu przed położeniem dostosowanych do jego możliwości torów. Może ktoś mógłby mi to przystępnie wytłumaczyć ? A przy okazji także zakup Dreamlinera - po co wydawać szalone pieniądze na jeszcze niesprawdzony model, skoro wokół pełno takich, o których już wiadomo, czy są awaryjne i z jaką częstotliwością ? Suszenie tynków jest zawsze ryzykowne. Ja nie umiem kupować samochodów okazyjnych, zawsze kupuję nowe. I ZAWSZE model, który od minimum półtora roku kręci się po drogach - mnie nie stać na ryzyko sprawdzania.
      • spokojny.zenek Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 16.08.13, 14:42
        A skąd Ci przyszło do głowy, że "przed"?
        • gat45 Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 16.08.13, 15:59
          Usłyszałam w Polskim Radio, że Pendolino po Polsce będzie jeździć z szybkością max 150 km/h ze względu na tory. To nieprawda ?

Pamiętam początki TGV i wiem, że wówczas budowano dla tych szybkościowców nową sieć od podstaw - np trasa kolejowa między Paryżem a Lyonem jest zdublowana.

Bardzo mnie rozczarowałeś tym pytaniem zamiast odpowiedzi. Po Tobie spodziewałam się nieco więcej. Czego nieco więcej - odpowiedz sobie sam. Powiedzmy, że zwyczajnej uprzejmości. Ale nie ty lko,drąż dalej.
          • nazimno Zenus jest obronca calego tego...systemu: 16.08.13, 16:16
            MAPE masz tutaj:

www.plk-sa.pl/fileadmin/PDF/mapy/2013_05_24_mapa_predkosci_linie_ILK_HC.pdf
          • spokojny.zenek jacy wy jesteście żenująco żałośni... 16.08.13, 17:43
            gat45 napisała:

> Usłyszałam w Polskim Radio, że Pendolino po Polsce będzie jeździć z szybkością
            > max 150 km/h ze względu na tory. To nieprawda ?

Jeśli natomiast pojedzie do Zakopanego, to nawet nie 150 km/h i to nie ze względu na tory.
            Tylko co tego? Chyba po to się modernizuje odcinki szlaków i po to skoordynowano zakończenie tych modernizacji z nabyciem zespołów trakcyjnych, żeby jeździć szybciej, niż 150 km/h, prawda?
            Jacy wy jesteście beznadziejnie żałośni. Gdyby w chwili zakończenia modernizacji głównych szlaków nie było jeszcze kupinych zespołów trakcyjnych plulibyście, że "zapomniano zrobić przetarg" i po c w ogóle modernicowano tory, skoro nie ma co po nich jeździć. Skoordynowano jedno z drugim - też wam źle.
            • ave.duce No nie wiem... 16.08.13, 19:31
              ... LEO Express wozi pasażerów w Czechach pociągami Flirt wyprodukowanymi w Siedlcach przez szwajcarskiego Stadlera. Pociągi mogą jeździć 160 km/godz. ...

Czy to nie byłoby obecnie lepsze rozwiązanie?
              • spokojny.zenek Re: No nie wiem... 16.08.13, 21:59
                Nie rozmawiamy o rozwiązaniu na "obecnie" lecz na kilkanaście lat. A tu odpowiedź jest oczywista.
                • ave.duce Re: No nie wiem... 17.08.13, 08:28
                  spokojny.zenek napisał:

> Nie rozmawiamy o rozwiązaniu na "obecnie" lecz na kilkanaście lat. A tu odpowie
                  > dź jest oczywista.

Jeżeli na kilkanaście lat - to można było z tym akurat zakupem spokojnie poczekać.
                  • nazimno ...to za trudne dla zenusia... 17.08.13, 08:48
                    On, nawet tej mapki nie rozumie.
                    • ave.duce Nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni. 17.08.13, 09:22
                      Bo takim sądem, jakim sądzicie, i was osądzą (Mt 7,1).

ps. sroki za l.m. - to wszak słowa św. Mateusza, nie moje ;)
                      • nazimno dedykuje zenusiowi: 17.08.13, 10:26
                        (Mleczko - wcale nie az tak dawno temu jak Mt.)

oknotest.pl/images/obrazy-abc-art/obywatelu-nie-pieprz-bez-sensu.jpg
                        PS1
                        On od dawna jest kazyperda kazdego, biezacego .....systemu.

• spokojny.zenek Re: No nie wiem... 17.08.13, 09:59
                    ave.duce napisała:

> Jeżeli na kilkanaście lat - to można było z tym akurat zakupem spokojnie
                    > poczekać.

Z modernizacją szlaków też można było spokojnie poczekać. Tylko w imię czego?
                    Żeby kretynom licznie reprezenttowanym choćby w tym wątku dać pretekst do idiotycznych narzekań? Na przykład że Uzbekistan i Słowenia nie czekały a my czekamy?
                    Jeśli uważasz, że skoordynowanie nabycia zespołów trakcyjnych z remontem i modernizacją szlaków nie było dobrym pomysłem to co proponujesz w zamian?
                    • ave.duce Re: No nie wiem... 17.08.13, 10:55
                      spokojny.zenek napisał:

> Z modernizacją szlaków też można było spokojnie poczekać.

Nie, akurat z tym nie można było dłużej czekać.

> Tylko w imię czego?
                      > Żeby kretynom licznie reprezenttowanym choćby w tym wątku dać pretekst do idiot
                      > ycznych narzekań? Na przykład że Uzbekistan i Słowenia nie czekały a my czekamy?

Zadziwiasz mnie. Co za znaczenie ma opinia (cytuję) kretynów?

> Jeśli uważasz, że skoordynowanie nabycia zespołów trakcyjnych z remontem i mode
                      > rnizacją szlaków nie było dobrym pomysłem to co proponujesz w zamian?

O to chodzi, że dość kiepskie to skoordynowanie.

W zamian? Remont i modernizację dokończyć, a z kupnem Pendolino zaczekać albo w ogóle z niego zrezygnować na rzecz nieco wolniejszych (i tańszych) zespołów trakcyjnych.

Miłego dnia :)
                      • spokojny.zenek Re: No nie wiem... 17.08.13, 12:24
                        ave.duce napisała:

> spokojny.zenek napisał:
                        >
                        > > Z modernizacją szlaków też można było spokojnie poczekać.

>
                        > Nie, akurat z tym nie można było dłużej czekać.

No widzisz. Też tak uważam. Po co jednak przystosowanie szlaków pod wysokie prędkości (i tak zresztą spóźnione) skoro dopiero potem mielibyśmy się zastanawiac nad zespołami trakcyjnymi?

>
                        > Zadziwiasz mnie. Co za znaczenie ma opinia (cytuję) kretynów?

Nie ma żadnej, jest jednak nieco irytujące kiedy jeden z nich przyssał sie do mnie i chamsko próbuje mnie prowokowac (w kolejnym zresztą wątku, na kolejny temat).

>
                        > > Jeśli uważasz, że skoordynowanie nabycia zespołów trakcyjnych z remontem
                        > i mode
                        > > rnizacją szlaków nie było dobrym pomysłem to co proponujesz w zamian?
                        >
                        > O to chodzi, że dość kiepskie to skoordynowanie.

Co mianowicie miałoby być "kiepskiego"? W przyszłył roku pierwszy szlak będzie przystosowany i zbiegnie sie to z wejściem P do eksploatacji. Lepsza koordynacja by była, gdyby najpierw zmodernizować (wreszcie!) szlaki i wtedy dopiero zacząć sie zastanawiać nad przetargiem???

> W zamian? Remont i modernizację dokończyć, a z kupnem Pendolino zaczekać albo w
                        > ogóle z niego zrezygnować na rzecz nieco wolniejszych (i tańszych) zespołów
                        > trakcyjnych
                        .

Nie ma takich. Są znacznie wolniejsze albo porównywalne (np. Siemansa) ale rażąco droższe.

Miłego dnia
                • hummer Za kilkanaście lat Pendolino będzie przestarzały. 19.08.13, 22:00
                  spokojny.zenek napisał:

> Nie rozmawiamy o rozwiązaniu na "obecnie" lecz na kilkanaście lat. A tu odpowie
                  > dź jest oczywista.

Obecnie nie ma szlaków dla Pendolino. Budowę linii Y przesunięto o jakieś 10 lat.
            • gat45 Re: jacy wy jesteście żenująco żałośni... 17.08.13, 15:34
              Moje wpisy nie były napastliwe, ograniczały się do pytań w sprawach dla mnie niejasnych. Zupełnie nie rozumiem więc tonu twoich odpowiedzi.
              Z przykrością stwierdzam, że Spokojny.zenek, który dotychczas wydawał mi się dyskutantem na pewnym poziomie, właśnie spadł w klasyfikacji Gat do poziomu nicków takich jak ...., ..... czy nawet .......
              Nie odpisuj mi, że ci to wisi. Wiem. Ale to moja prywatna klasyfikacja i już.
      • tornson Też mnie to zastanawia, kiedyś próbowałem znaleźć 19.08.13, 11:14
        odpowiedź u tutejszych lemingów, no ale weź zrozum ten ich bełkot. :(
    • nazimno Kontrakt na 665 mln € 16.08.13, 13:06
      Kontrakt ten obejmuje rowniez wybudowanie osrodka serwisu w Warszawie
      o powierzchni 12 000 m2, gdzie pociagi beda serwisowane przez 17 lat.

www.alstom.com/press-centre/2011/5/A-665-million-euros-contract-in-Poland-for-20-New-Pendolino/
    • humbak Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 16.08.13, 13:26
      Rozjerzyj się po forum leniu.
    • szwampuch58 Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 16.08.13, 13:30
      Kto ma tworzyc nowoczesne technologie,absolwenci politologi?
      • sawa.com Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 16.08.13, 13:49
        szwampuch58 napisał:

> Kto ma tworzyc nowoczesne technologie,absolwenci politologi?

No wlasnie! Technika kolejowe polikwidowano. Politechniki jakoś nie chwalą się wydziałami kolejnictwa.

2 lata temu byla taka oto inicjatywa: List intencyjny w sprawie powołania krajowego centrum badawczo-rozwojowego i edukacyjnego nowoczesnego transportu szynowego CETRANS (od Centrum Transportu Szynowego) podpisano we wtorek na Politechnice Łódzkiej. CETRANS ma stanowić wsparcie naukowe i techniczne, a także kształcić kadry inżynierów, niezbędne do wybudowania w Polsce kolei dużych prędkości oraz wspomagających ją kolei aglomeracyjnych. Dokument podpisali przedstawiciele władz miasta i regionu, PKP, minister infrastruktury i rektor PŁ.
        krakow.naszemiasto.pl/artykul/1109065,cetrans-centrum-szybkiej-kolei-na-politechnice-lodzkiej,id,t.html
        Szukam jakiejś informacji co sie dzieje z ta inicjatywa... i nic nie moge znaleźć.
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 16.08.13, 14:11
          Tutaj masz linka, jak jesteś taka zainteresowana to sob ie poczytaj:
          www.cetrans.p.lodz.pl/aktualnosci/
    • tw_wielgus Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 16.08.13, 13:54
      Do rozważań nad marnością tego świata podrzucę dwa linki:
      tech.wp.pl/kat,130036,title,Polski-pociag-pobil-rekord-Osiagnal-predkosc-ponad-200-kmh,wid,15350946,wiadomosc.html?ticaid=11122d
      forsal.pl/artykuly/685166,pesa_i_newag_gonia_alstom_zakup_pendolino_byl_bez_sensu.html
      Może nasi rządzący nie czytają prasy, stąd poszukiwania dostawcy za granicą? A może uważają, że Włosi produkują lepsze pociągi niż samochody? Cholera wie...?
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 16.08.13, 14:13
        Ale Pesa i Newag wystartowały w tym przetargu?
        • tw_wielgus Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 16.08.13, 14:23
          Widzisz...
          Wydaje mi się, że przy dużych zamówieniach finansowanych z państwowej kiesy należy przede wszystkim brać pod uwagę rodzimych producentów. Z wielu względów to się opłaca.
          Po rozwiązania zagraniczne należy sięgać w sytuacjach, w których jest to konieczne i uzasadnione ekonomicznie. Nie śledziłem kulisów przetargu na pocziąg dużych prędkości, wiem jak łatwo jest przetarg sprofilować w ten sposób żeby wykluczyć konkretne firmy z udziału. Toteż nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie, ale wierzę ( naprawdę głęboko) że odpowiedzi udzieli Ci jej dr. Google (podać adres?)
          • obraza.uczuc.religijnych Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 16.08.13, 14:26
            To skoro nie wiesz czy brali udział po co dajesz link do wiadomości o pociągu newagu? I czy newag w momencie ogłaszania/rozstrzygania przetargu mia pociąg który nam zalinkowałeś?
            • tw_wielgus Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 16.08.13, 14:53
              Dosyć skutecznie podkopujesz moje przekonanie co do słuszności twierdzenia iż obraza.uczuc.religijnych posiadł w wystarczającym stopniu (załóżmy-podstawowym) zdolność czytania ze zrozumieniem.
              • obraza.uczuc.religijnych Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 16.08.13, 15:05
                Ja tam od początku mam wątpliowści co do słuszności wrzucenia przez ciebie tej wklejki o newagu.
                • tw_wielgus Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 16.08.13, 15:25
                  A na to...Na to już nic nie poradzę.
                  • obraza.uczuc.religijnych Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 16.08.13, 15:37
                    A jednak. Wystarczyłoby, żebyś takich linków nie wklejał, bo to bezcelowe.
                    • tw_wielgus Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 16.08.13, 16:35
                      Pewnie że, bezcelowe. Klamka już zapadła. Być może decyzja o zakupie Pendolino spowoduje parę bankructw, grupa ludzi wyląduje na bezrobobiu ale to nie spowoduje utraty dobrego samopoczucia rządzących i ich dumy z nowej zabawki jaką za ciężkie pieniądze ( które Rostowski wydarł z naszych kieszeni) kupili.
                      • obraza.uczuc.religijnych Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 17.08.13, 15:05
                        No pewnie, bo taki newag właśnie pada nie ma zamówień. Widzę wielgus że tobie ta pacynkowata niezależność rzuciła się na głowę niczym piotrusiowi 777. Bo przecież rządzący mieli czekać na newag aż ich pociąg pojedzie 211 km/h.
                        • tw_wielgus Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 19.08.13, 10:47
                          A Pendolino te delkarowane 211km/h pojedzie?
                          Chyba A2 bo przecież nie po naszych sfatygowanych szynach.
                          Odnośnie uwagi o pacynkach...
                          Waść panie Obraza jako i większość elektoratu PO posiadasz syndrom żony alkoholika.
                          • obraza.uczuc.religijnych Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 19.08.13, 10:54
                            Prędzej wielgus ty jesteś elektoratem PO niż ja.
                            Nie wiem czy pendolino tyle pojedzie, zdaje się że na CMK owszem, po to robiono tam remont, ale w przypadku składów mających obsługiwać wielokilometrowe odcinki wymogiem nie jest jedynie prędkość. uważasz, że jako ekspresy powinny w Polsce jeździć składy, które na torach regionalnych służą jako kolej dojazdowa? Powtarzam, żaden polski zakład nie produkuje składów, które były przedmiotem przetargu.
                            • tw_wielgus Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 19.08.13, 12:28
                              To zależy jak się napisze przetarg, jakie się postawi warunki, prawda?
                              Po co nam pociąg o takich możliwosciach?

Już latem na testy do Polski przyjedzie pierwszy pociąg Pendolino zamówiony przez PKP Intercity. Może jeździć ponad 200 km/godz., jednak wymagałoby to setek milionów złotych inwestycji. Wygląda na to, że na większości tras pendolino nie pokaże nawet połowy swoich możliwości

Read more: wyborcza.biz/biznes/1,100896,13977765,Pendolino_nie_pojedzie_z_maksymalna_predkoscia__Potrzebne.html#ixzz2cPS3RK1T
                              • obraza.uczuc.religijnych Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 19.08.13, 12:32
                                Bo tu nie chodzi tylko o prędkość. Tak trudno to zrozumieć? Dalekich tras w wysokim standardzie nie będą przecież obsługiwały szynobusy albo elfy.
                                • tw_wielgus Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 19.08.13, 13:33
                                  No dobrze... Zatem czym się oferta Włochów wyróżniała?
                                  • obraza.uczuc.religijnych Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 19.08.13, 13:44
                                    Tym, że była jedyna?
        • x2468 Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 16.08.13, 16:19
          Newag ten od Kaczyńskiego,Urbańskiego i Jakubasa dostarczył pociągi Warszawie. Panowie obrośli w sadło a warszawiacy schudli:
          warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,11987918,Plaga_awarii_pociagow_SKM__5_letnie_sklady_do_odstawki_.html
          www.wnp.pl/drukuj/9070_1.html
          Może na razie wystarczy?
          • tw_wielgus Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 16.08.13, 17:34
            Być może i tak jest. Na awarie Pendolino pewnie nie będziemy musieli za długo poczekać.

Ps. Często pismaków wykorzystuje się aby zrobić koło pióra konkurencji.
            Oczywiście nie sugeruję, że w tym wypadku tak było.
            • x2468 Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 17.08.13, 09:40
              Tego nie wiemy.Wiemy natomiast ze newag przerabia pociągi z lat 50 na "nowoczesne" i ze psuja się one przy prędkościach około 50 km/godz.Zaryzykowałbyś jazdę takim cudem techniki z prędkością około 200 km/godz? Zamówiłbyś pociągi w firmie dla której problemem jest prędkość około 50/godz? Kaczyński zaryzykował.Urbański z Kaczorem utyli, pociąg w dniu jego premiery z pokazu musiał odholować pociąg ratowniczy bo nie był w stanie ruszyć o własnych silach.I wtedy nie mówiliście o aferze.
              • tw_wielgus Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 19.08.13, 10:49
                Być może, nie jestem ekspertem od kolejnictwa. Natomiast cała ta sprawa zakupu Pendolino mocno zalatuje.
        • ave.duce Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 16.08.13, 19:45
          ... W 2008 r. do przetargu na zakup 20 szybkich składów dla PKP Intercity stanęły cztery firmy: Siemens, Alstom, Bombardier (wraz z bydgoską Pesą) i AnsaldoBreda wespół z nowosądeckim Newagiem. ...
      • aniechto.only Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 16.08.13, 16:33
        tw_wielgus napisał:

>Może nasi rządzący nie czytają prasy, stąd poszukiwania dostawcy za granicą?

To nie rządzący nie czytali prasy ,tylko producenci. Była tylko jedna oferta.

www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/pendolino-mercedes-na-drogi-gminne,346827.html
        • tw_wielgus Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 16.08.13, 17:32
          A jakieś sczegóły oferty przetargowej?

www.tvn24.pl/wiadomosci-wroclaw,44/ustawiony-przetarg-na-auto-wygrac-mogl-tylko-jeden-model,312464.html
          Oczywiście niczego nie sugeruję. Odcinam się od jakichkolwiek sugestii i skojarzeń.
          • aniechto.only Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 16.08.13, 18:07
            "Teraz muszą się tłumaczyć z zakupu, bo eksperci i dziennikarze motoryzacyjni przekonują, że przetarg był napisany specjalnie pod ten konkretny model. "

A czy eksperci i dziennikarze w przypadku pendolino tez biją na alarm? A może polscy producenci zaskarzyli przetarg?
            • tw_wielgus Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 16.08.13, 19:00
              Przecież napisałem, że niczego nie sugeruję. A jeżeli ktoś odczyta to jako sugestię to ja się od tego odcinam.

"Gdy bydgoska Pesa wygrywała w Berlinie (wrzesień ubiegłego roku) legendarny przetarg na wyprodukowanie 470 Linków dla Kolei Niemieckich Deutsche Bahn - za ok 5 mld zł - niemieccy związkowcy byli zbulwersowani i nawet grozili strajkiem. Za to, że obca firma z Polski śmie produkować pociągi dla Niemców, że zabierze im pracę. - Niewiele brakowało, abyśmy nie podpisali tej umowy - wspomina Tomasz Zaboklicki, prezes Pesy. - Wtedy jednak zaproponowaliśmy, by silniki i zespoły hamulcowe do naszych pociągów dostarczali niemieccy producenci. Czyli, część pieniędzy wróci na ich rynek.

A jak to się odbywa w Polsce? W zamówionym za 2,7 mld zł włoskim Pendolino ani jedna część nie pochodzi z naszego kraju, czyli - już na etapie produkcji - budżet kraju nie wzbogacił się nawet o złotówkę. Tymczasem koszt utrzymania tak naszpikowanego techniką pociągu może przewyższyć dochody z jego eksploatacji. Największy biznes zrobi zapewne francuski Alstom - kontrakt jest wart 2,7 mld zł (Pendolino było produkowane przez Fiata Ferroviaria, później firmę przejęła francuska spółka Alstom, fabryka nadal jest we Włoszech).

Pytanie też, czy Pendolino pojedzie z deklarowaną prędkością, czyli 250 kilometrów na godzinę, w polskich warunkach: - Naszym zdaniem nie pojedzie, przede wszystkim ze względu na brak odpowiednich torów oraz stan infrastruktury energetycznej na kolei - komentuje Michał Żurowski, rzecznik Pesy. - To się jeszcze długo nie zmieni, więc deklarowana prędkość jest kosmiczna!
              www.strefabiznesu.pomorska.pl/artykul/producenci-pendolino-nie-zostawia-nam-podatkow-pesa-musi-w-niemczech
              • aniechto.only Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 17.08.13, 12:36
                Dlaczego PESA nie wzięła udziału w przetargu w Polsce?
                • spokojny.zenek Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 17.08.13, 12:38
                  Bo nie wytwarza takich zespołów.
                  • spokojny.zenek Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 17.08.13, 12:40
                    Aha, przepraszam, to było pytanie, które miało sprowokowac Twojego rozmówcę do myśłenia. Zapewne zresztą bezskutecznie.
                    • tw_wielgus Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 19.08.13, 17:33
                      He he he ale jak się okazało zmusiło Ciebie. Chociaż efekt przyznam szczerze nie jest imponujący.

"Czeskie Pendolino z oznaczeniem ČD 680 nie miało szczęścia. Problemy rozpoczęły się już na samym początku, czyli w momencie dostawy pierwszego składu - w roku 2003. Pociągi nie uzyskały dopuszczenia do ruchu na terenie Czech ze względu na problemy techniczne składów. Wszelkie pozwolenia były skompletowane w listopadzie 2005 roku. Jednak na początku roku 2006, czyli zaraz po wprowadzeniu do eksploatacji, nastąpiła lawina usterek w czasie, gdy pociągi obsługiwały trasę Praga - Ostrawa. Wtedy zapadła decyzja o ponownym, czasowym wycofaniu pociągów. Po usunięciu usterek pociągi powróciły do eksploatacji, ale wtedy już było wiadomo, że Czesi z dwudziestu zamówionych pociągów poprzestaną na siedmiu.Z raportu, jaki Koleje Czeskie przygotowały dla PKP, dotyczącego wprowadzenia Pendolino w Czechach, ma wynikać, że powodem licznych niedociągnięć i usterek było niedopasowanie nowoczesnego taboru do czeskiej infrastruktury.

Pociągi Pendolino kursowały m. in. na trasach międzynarodowych, ale większość tych połączeń została wycofana. W tej chwili pociągi „SuperCity Pendolino” kursuje głównie na najbardziej dochodowej trasie kolejowej Czech - między Pragą i Ostrawą."
                • tw_wielgus Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 19.08.13, 10:35
                  Może dlatego, że była w stanie przebić potencjalnych propozycji firmy "Alston"?
                  naszeblogi.pl/40276-od-kogo-po-kupila-pendolino
                  • aniechto.only Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 19.08.13, 13:02
                    Skoro PESA była w stanie przebić propozycje włochów, to tym bardziej powinni byli uczestniczyć w przetargu. Jednak tak nie zrobili. Dlaczego?

Jak informacje podane w linku mialyby tlumaczyć fakt rezygnacji PESY z przetargu ?
                    • tw_wielgus Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 19.08.13, 13:31
                      A czy ja napisałem, że była?
                      Odpowiedz mi tylko na pytanie, po co nam maszyna, której możliwości nie jesteśmy w stanie wykorzystać ze względu na infrastrukturę torową ( pomimo miliardowych nakładów na modernizację torów)?
                      • aniechto.only Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 19.08.13, 17:10
                        tw_wielgus napisał:

> A czy ja napisałem, że była?

Owszem.
                        • tw_wielgus Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 19.08.13, 17:17
                          Też odpowiem pełnym zdaniem:
                          Gdzie?
                          • aniechto.only Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 19.08.13, 18:10
                            Tu:

tw_wielgus napisał:
                            Może dlatego, że była w stanie przebić potencjalnych propozycji firmy "Alston"?
                            • tw_wielgus Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 19.08.13, 18:15
                              "może..." czyli tryb przypuszczający

Tryb przypuszczający – (łac. conditionalis) – jeden z podstawowych trybów w mowie, występujący w większości języków. Wyraża przypuszczenie, wątpliwość, niezdecydowanie, wskazuje na zdystansowanie się mówcy od opisywanych przez niego faktów, Fakty opisane trybem warunkowym mogą być nierzeczywiste, hipotetyczne lub co najmniej wątpliwe.
                              • tw_wielgus Tu masz jeszcze jeden kwiatek ;P 19.08.13, 18:32
                                "Powstała dwa lata później spółka PKP Intercity do przetargu na nowe składy zespolone szykowała się przez kilka lat. Początkowo zakup miał na celu pełne wykorzystanie modernizacji CMK oraz linii E65–Północ z Warszawy do Gdańska, przygotowanej dla pociągów z wychylnym pudłem. Mówił o tym zresztą jeszcze dwa lata temu wiceminister transportu, wcześniej pracujący przy projekcie tej modernizacji Andrzej Massel. – Zdania nie zmieniłem. Powinny być preferowane pociągi z wychylnym pudłem, bo w ten sposób można zapewnić pełną zgodność między inwestycjami infrastrukturalnymi na północnym odcinku E65 a zakupami nowego taboru – to jedna z wypowiedzi ministra Massela już z czasów ministerialnych."

"Wbrew często powtarzanym opiniom, zamówione przez PKP Intercity składy zespołowe Pendolino nie będą mogły w przyszłości być uzupełnione o system aktywnego zawieszenia, czyli tzw. wychylnego pudła – ustalił „Rynek Kolejowy”.

Decyzja o braku technologii „wychylnego pudła” w pociągach Pendolino zamówionych przez PKP Intercity do obsługi linii E65 łączącej Trójmiasto z Katowicami i Krakowem przez Warszawę wzbudziła wiele emocji w branży kolejowej i nie tylko. System ten pozwala bowiem na redukcję sił odśrodkowych działających na pociąg w łukach, dzięki czemu może on pokonywać je szybciej. W jej posiadaniu jest obecnie tylko kilku największych producentów taboru na świecie.

Rezygnacja z zamieszczenia wymogu dostarczenia taboru z technologią „wychylnego pudła” w specyfikacji zamówienia na pociągi zespołowe wydaje się być niezrozumiała głównie z jednego powodu. Otóż trwająca właśnie modernizacja linii E65 łaczącej Trójmiasto z Krakowem i Katowicami przez Warszawę miała w założeniu dostosowywać ją do taboru dysponującego takim systemem. Bez niego pociąg na większości trasy z Gdańska do Warszawy nie będzie mógł nawet zbliżyć się do prędkości 200 km/godz. ze względu na zbyt krętą geometrię toru.

Mimo to władze przewoźnika oraz przedstawiciele resortu transportu przekonują, że taki system w polskich warunkach dałby niewielkie korzyści. Z obliczeń PKP Intercity wynika, że na trasie z Trójmiasta do Warszawy pociąg z aktywnym zawieszeniem jechałby „zaledwie” 12 minut krócej, natomiast z Warszawy do Krakowa zysk czasowy wyniósłby 5 minut. Z kolei podróżujący ze stolicy Polski do Katowic nie odczuliby żadnej różnicy.

Co więcej, PKP Intercity niejednokrotnie tłumaczyło, że pojazdy z „wychylnym pudłem” są o wiele droższe w utrzymaniu, a system bywa awaryjny. Przez przedstawicieli Ministerstwa Transportu byliśmy z kolei przekonywani, że w razie potrzeby pociągi Pendolino będą mogły być doposażone w technologię aktywnego zawieszenia. Producent twierdzi inaczej.

– Polskiej wersji Pendolino nie da się uzupełnić w przyszłości o system aktywnego zawieszenia, czyli tzw. tiltingu – powiedział „Rynkowi Kolejowemu” Gianluigi Canciani z Alstomu, pełniący obowiązki menadżera technicznego projektu dostawy 20 składów zespołowych ETR610 dla PKP Intercity. – Taki system wymaga zupełnie innej konstrukcji oraz elementów wyposażenia, w tym np. innych wózków – dodał. Oznacza to, że taniej byłoby kupić zupełnie nowe pociągi z „wychylnym pudłem” niż doposażyć w tę technologie składy zamówione w 2011 r. przez PKP Intercity."
                              • aniechto.only Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 19.08.13, 18:38
                                tw_wielgus napisał:

Fakty opisane trybem warunkowym mogą być nierzeczywiste, hipote
                                > tyczne lub co najmniej wątpliwe.

Nie mogą.
                                • tw_wielgus Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 19.08.13, 21:45
                                  Ależ mogą...
                                  www.rynek-kolejowy.pl/46489/ujawnienie_galaktycznego_dziobaka_cz_3_czyli_mialo_byc_jak_nigdy_a_wyjdzie_jak_zwykle.htm
                  • obraza.uczuc.religijnych HGW podobno chcą odwołać 19.08.13, 13:09
                    a ona przecież taka patriotka bo kupiła prawie 200 swingów od Pesy dając tym samym zarobić Polakom a nie bawiła się w jakieś Alstomy, Siemensy czy Skody. I po referendum?
                    • tw_wielgus Re: HGW podobno chcą odwołać 19.08.13, 13:20
                      Referendum nic nie da. HGW wszakże zapowiedziała, że nie odda Warszawy bez walki.
                      • obraza.uczuc.religijnych Re: HGW podobno chcą odwołać 19.08.13, 13:31
                        Ale to patriotka, zamówiła 200 swingów od Pesy, nie babrała się z korupcyjnym Alstomem. Patriotów dających miejsca pracy Polakom i nie doprowadzających do bankructw polskich przedsiębiorstw nie powinno się odwoływać.
                        • tw_wielgus Re: HGW podobno chcą odwołać 19.08.13, 13:34
                          A czy ja jej patriotyzmu odmawiam? Tylko kto później będzie Warszawę odbudowywał?
                          • obraza.uczuc.religijnych Re: HGW podobno chcą odwołać 19.08.13, 13:46
                            Jakie odbudowywał? Przecież ona daje pracę Polakom.
                            • tw_wielgus Re: HGW podobno chcą odwołać 19.08.13, 15:33
                              No przecież zapowiedziała, że nie odda Warszawy bez walki!
                              • obraza.uczuc.religijnych Re: HGW podobno chcą odwołać 19.08.13, 15:38
                                Patrioci się nie poddają.
                                • tw_wielgus Re: HGW podobno chcą odwołać 19.08.13, 17:19
                                  Zostawmy patriotów w spokoju.
      • pies_w_studni Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 18.08.13, 00:01
        Cytat z pierwszego artykułu: "Dyrektor [Michalik z Newagu] tłumaczył, że podczas normalnej eksploatacji pojazd nie będzie osiągał tak dużych prędkości, jego maksymalną szybkość określono bowiem na 160 km/godz."
        Zeby porownywac newagowski tramwaj z szybkim pociagiem, o prędkości maksymalnej ok. 250 km/h, trzeba byc zwyklym ignorantem.
    • nazimno Rok 1937, no comments: 16.08.13, 13:58

pl.wikipedia.org/wiki/Pm36
      www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=tMJzt2BFx4w
      • szwampuch58 Re: Rok 1937, no comments: 16.08.13, 14:22
        o czym tu gadac,pokolenie obalaczy socjalizmu wraz z pokoleniem JPII to katastrofa.
        pl.wikipedia.org/wiki/Lataj%C4%85cy_%C5%9Al%C4%85zak
      • spokojny.zenek I słusznie. Tak trzymaj 16.08.13, 17:51
        I słusznie. Jeśli nie masz nic mądrego do powiedzenia to po co masz udawać, ze "komentujesz"?
        • nazimno I słusznie. Tak trzymaj "zenusiu jedynie sluszny" 17.08.13, 08:36
          Ty, gdybys nawet mial cos madrego do powiedzenia, to i tak wyjdzie z tego
          taki sam bzdet jak zawsze.

Natury platnego..... nie da sie zmienic.
    • mariner4 Koleje miały przed wojną dobre perspektywy 16.08.13, 14:14
      Pt 37 Inż. Zembrzuskiego. Pierwsza Dama PKP, Petuszka jak ją zwali kolejarze. Niemcy po inwazji produkowali ja bez zmian do końca wojny. Wspaniały parowóz na parę nasyconą. Zaprojektowany tak, aby byle gdzie można było naprawiać.
      Tylko skąd takich inżynierów brać. "Humanistyczne matołectwo" doprowadziło do likwidacji matematyki na maturze. Durni rodzice się cieszą, że ich pociechy się nie mączą za nadto.
      Tacy sami idioci jak sygnatariusze protestu przeciwko 6 latkom w szkole.
      M.
      • nazimno Kazimierz Zembrzuski zostal profesorem 16.08.13, 14:22
        pozniej Politechniki Warszawskiej.
        Byl uczniem wspanialego konstruktora, prof. A. Xiężopolskiego.
        • mariner4 Albo Zygmunt Puławski 16.08.13, 17:25
          przed 30 skonstruował jeden z najlepszych myśliwców początku lat 30.
          Tylko co za idiota pozwolił temu genialnemu konstruktorowi oblatywać prototypy?
          Facet zginął w 30 roku życia.....
          M.
    • adalberto3 Mały pokerek na Wiejskiej jest wazniejszy ! 16.08.13, 14:52
      www.rp.pl/artykul/16,1039353-Sejmowa-rozgrywka-o-legalny-poker.html
      Komu tam w glowie problemy polskiego przemyslu !
    • a74-7 Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 16.08.13, 19:35
      a to juz bylo ?:
      naszeblogi.pl/40276-od-kogo-po-kupila-pendolino
    • a74-7 Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 16.08.13, 20:42
      . „Gdyby PKP kupiła szybkie pociągi "Pendolino", mielibyśmy do czynienia z jedną z największych afer finansowych.” Janusz Wojciechowski, prezes NIK, rok 2000.

• x2468 Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 17.08.13, 09:46
        Afery nie było wtedy kiedy Kaczoruski z Urbańskim ustawili przetarg pod odpicowane przez Newag spalone pociągi z Trójmiejskiej SKM.Wtedy ani Wojciechowski ani wy nie zająknęliście się nawet słowem o przekręcie.
    • pan.nikt Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 18.08.13, 19:38
      Nie ma takiej możliwości.
      Wtedy zarobił by polski przemysł, polscy pracownicy.

Dzięki "Mądremu" zakupowi zarobią Włosi iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii i kilku POkracznych urzędników.
      Pal licho Włochów, ale "nam" będzie się żyło dostatniej.

POzostaje pytanie o gwarancje, która leci a pociąg stoi "na klockach".

Może to też uwzględniono w "uwarunkowaniach ROZLICZENIA kontraktu"
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 18.08.13, 21:56
        Jak polski przemysł może zarobić na czymś czego nie ma?
        • pan.nikt Re: Nowa Luxtorpeda zamiast pendolino 18.08.13, 22:10
          wyjaśnij?????

Tak Ferrari nie zrobimy, ale dróg dla niego I TAK NIE MA I DŁUUUUUUUUUUUUUUUUUUUGO NIE BĘDZIE
          • obraza.uczuc.religijnych Co mam wyjaśnić? 19.08.13, 09:46
            Że żaden polski producent nie produkuje składów typu pendolino? To chyba oczywiste.
            Drogi są robione i kiedy pendolino przyjedzie będzie miało po czym jechać.
            Wolałbyś jeździć tym co ma zastąpić wysłużone "kible" przewozów regionalnych i różnych kolei regionalnych?
            • pan.nikt Re: Co mam wyjaśnić? 19.08.13, 11:11
              "drogi są robione.............."

ile lat już i ile lat jeszcze??

Nim PO zrobi te drogi Pendolino będzie obiektem muzealnym.
              • obraza.uczuc.religijnych Re: Co mam wyjaśnić? 19.08.13, 11:13
                Pewnie jeszcze długo będą robione zważywszy na ilość kilometrów torów położonych w Polsce. Jak liczba kilometrów wyremontowanych torów rocznie by cię satysfakcjonowała?
    • obeznany44 Re: W sam raz na wywózkę.... 19.08.13, 10:39
      lemingowni..... do moskwy albo nawet na ural !
    • tornson Ilu pasażerów przewoziła Luxtorpeda, 19.08.13, 11:08
      a ilu Pendolino? Trzeba by kupić z 10 razy tyle tych Luxtorped by osiągnąć taką pojemność transportu dla pasażerów jak przy normalnych pociągach. Też nie podoba mi się to Pendolino i uważam za totalny debilizm że neoliberalni talibowie w Polsce stronią całkowicie od wspierania rodzimej myśli technicznej. Ale opracowując własny projekt należy iść w kierunku masowego transportu a nie szynobusów.
      • pan.nikt Re: Ilu pasażerów przewoziła Luxtorpeda, 19.08.13, 11:13
        > wując własny projekt należy iść w kierunku masowego transportu a nie szynobusów

I jedno i drugie jest potrzebne.
        Oczywiście mądrze wykorzystane.

• obraza.uczuc.religijnych Re: Ilu pasażerów przewoziła Luxtorpeda, 19.08.13, 11:18
          I dlatego szynobusy są wykorzystywane przez regiony, a nie jako ekspresowe zespoły trakcyjne na długich odcinkach. A niektórzy by chcieli, żeby jak ekspresy jeździły szynobusy newagu albo pesy.
        • tornson Re: Ilu pasażerów przewoziła Luxtorpeda, 19.08.13, 11:32
          pan.nikt napisał:

> > wując własny projekt należy iść w kierunku masowego transportu a nie szyn
          > obusów
          >
          > I jedno i drugie jest potrzebne.
          > Oczywiście mądrze wykorzystane.
          Szynobusy nadają się na krótkie trasy (np. Lębork-Łeba. albo Gdynia-Hel), a tu była o dalekobieżnych pociągach.
          • pan.nikt Re: Ilu pasażerów przewoziła Luxtorpeda, 19.08.13, 12:40
            a pendolino nie jest takim większym szynobusem????
            • obraza.uczuc.religijnych Re: Ilu pasażerów przewoziła Luxtorpeda, 19.08.13, 12:43
              Nie.
              • pan.nikt Re: Ilu pasażerów przewoziła Luxtorpeda, 19.08.13, 13:06
                uzasadnij
                • obraza.uczuc.religijnych Re: Ilu pasażerów przewoziła Luxtorpeda, 19.08.13, 13:12
                  Jak sam napisałeś, szynobus jest mniejszy.
                  • pan.nikt Re: Ilu pasażerów przewoziła Luxtorpeda, 19.08.13, 13:16
                    większy też szynobus, jak autobus przegubowiec, albo piętrus
                    • obraza.uczuc.religijnych Re: Ilu pasażerów przewoziła Luxtorpeda, 19.08.13, 13:18
                      No nie, pisałeś że szynobus jest mniejszy od pendolino.
                      • pan.nikt Re: Ilu pasażerów przewoziła Luxtorpeda, 19.08.13, 13:20
                        tak Szynobus w wersji standard. Pendlino jest powiększony
                      • pies_w_studni Re: Ilu pasażerów przewoziła Luxtorpeda, 19.08.13, 13:23
                        Gadaj z durniem, to cie osra.
                        • pan.nikt Re: Ilu pasażerów przewoziła Luxtorpeda, 19.08.13, 13:26
                          to wszystko??
                          A jakieś szczegóły techniczne??????
                          • pies_w_studni Re: Ilu pasażerów przewoziła Luxtorpeda, 19.08.13, 13:29
                            en.wikipedia.org/wiki/ETR_610
                            • pan.nikt Re: Ilu pasażerów przewoziła Luxtorpeda, 19.08.13, 13:32
                              no i ??????????
                              • zapijaczony_ryj PiS_dolino 19.08.13, 13:38

jaroslawpawlowski.blox.pl/resource/04.09.2007WilkowiceOk22.jpg
                                • pan.nikt Re: PiS_dolino 19.08.13, 15:38
                                  A TO CO?? Pendolino???????? czy Lux torpeda???
                • tornson Re: Ilu pasażerów przewoziła Luxtorpeda, 19.08.13, 15:38
                  pan.nikt napisał:

> uzasadnij
                  WIĘKSZY to słowo klucz. Lukstorpeda nawet zwykłego osobowego składu PKP by nie pociągnęła, więc stawianie jej jako alternatywy dla Pendolino (czy nawet dla naszych zwykłych składów kolejowych) jest bez sensu).
                  • pan.nikt Re: Ilu pasażerów przewoziła Luxtorpeda, 19.08.13, 15:52
                    A PENDOLINO CIĄGNIE?? czy też jest "monolitem"
                    • pan.nikt Re: Ilu pasażerów przewoziła Luxtorpeda, 19.08.13, 15:53
                      no i zapomniałeś o prawie wieku postępu technicznego
                    • spokojny.zenek Re: Ilu pasażerów przewoziła Luxtorpeda, 19.08.13, 18:17
                      Ani jedno ani drugie. Jest zespołem trakcyjnym.
            • spokojny.zenek Re: Ilu pasażerów przewoziła Luxtorpeda, 19.08.13, 18:37
              pan.nikt napisał:

> a pendolino nie jest takim większym szynobusem????

Nie. Z szynobusem nie ma nic wspólnego. Jest zespołem trakcyjnym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka