2kecaw 06.09.13, 07:24 Rządząca w samorządach PO planuje by szkoły w czasie lekcji szly do kin by to oglądać. Potem na godzinach wychowawczych ma się odbyć dyskusja o tym Jak Bolek obalił w Europie komunizm. żenada - Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
2kecaw on to mial szczęście i nieszczęście 06.09.13, 07:40 Żona w latach siedemdziesiątych to mąż miał szczęście- często wygrywał w totolotka.Kupiliśmy meble, lodówkę, telewizor i samochód. Dla lemingow informacja- każde z tych dóbr to miesiące a w przypadku samochodu to dziesięciolecia oszczędzania. On to miał szczęście w latach siedemdziesiątych lecz gdy został prezydentem stracil- wszak pożyczył swoją teczkę a gdy ponownie ktoś do niej zajrzał okazało się że kilkadziesiąt stron z informacjami o totolotkowym szczęściu wyparowało Odpowiedz Link Zgłoś
cookies9 Re: Jak oceniamy film Wajdy o Bolku 06.09.13, 07:27 Ocenimy po obejrzeniu,ale warto pójść z uwagi na historię,która przedstawia,aktorów i rezysera...Na pewno,film wart obejrzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
bozon.higgsa Re: Jak oceniamy film Wajdy o Bolku 06.09.13, 07:31 cookies9 napisała: > Ocenimy po obejrzeniu,ale warto pójść z uwagi na historię,która przedstawia,akt > orów i rezysera...Na pewno,film wart obejrzenia. Lektura obowiązkowa jak filmy o papieżu JPII. Odpowiedz Link Zgłoś
damakier1 Re: Jak oceniamy film Wajdy o Bolku 06.09.13, 14:49 bozon.higgsa napisał(a): > Lektura obowiązkowa jak filmy o papieżu JPII. Co Ty powiesz? Nie byłam na żadnym i jakoś nikt mnie nie bił. Odpowiedz Link Zgłoś
bozon.higgsa Re: Jak oceniamy film Wajdy o Bolku 06.09.13, 20:39 damakier1 napisała: > bozon.higgsa napisał(a): > > > Lektura obowiązkowa jak filmy o papieżu JPII. > > Co Ty powiesz? Nie byłam na żadnym i jakoś nikt mnie nie bił. > Ja też nie byłem, do bicia już byłem za stary. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 A widziałeś? 06.09.13, 07:31 W PRL jak partia kazała, to się potępiało film nie widząc go. Organizowano masówki podczas których np łódzkie prządki protestowały przeciwk0 filmowi, którego cenzura zresztą nie dopuszczała na ekranu Masz mentalność posłusznego PZPR matołka. Teraz jesteś PiSowskim posłusznym matołkiem. Oglądaj te lizusowskie filmy o JP2, albo o "zamachu" smoleńskim. M. Odpowiedz Link Zgłoś
2kecaw [...] 06.09.13, 07:44 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Rozumiem PO poinformowała Cię o swoich 06.09.13, 08:04 planach związanych z tym filmem. Ważny jesteś. M. Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: Jak oceniamy film Wajdy o Bolku 06.09.13, 07:56 To napisz jeszcze czy w LO czy gimnazjach i na jakiej podstawie tak twierdzisz bardzo dobrze niech dyskutują, lepsze to niż bezczynne siedzenie Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe czekamy na film o Lechu Kaczyńskim 06.09.13, 08:12 jak to obalił komunę, za co go zabito w Związku Radzieckim. Odpowiedz Link Zgłoś
bozon.higgsa Re: czekamy na film o Lechu Kaczyńskim 06.09.13, 08:14 wujaszek_joe napisał: > jak to obalił komunę, za co go zabito w Związku Radzieckim. Baaardzo dowcipne. Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: czekamy na film o Lechu Kaczyńskim 06.09.13, 08:26 bozon.higgsa napisał(a): > wujaszek_joe napisał: > > > jak to obalił komunę, za co go zabito w Związku Radzieckim. > > > > Baaardzo dowcipne. > > > Co się czepiasz? Inną tezę propagują PiSoidalni? Słuszna satyra. Odpowiedz Link Zgłoś
bozon.higgsa Re: czekamy na film o Lechu Kaczyńskim 06.09.13, 08:33 Co się czepiasz? Inną tezę propagują PiSoidalni? Słuszna satyra. Nie słyszałem żeby propagowali taką tezę. Może źle słuchałem,albo niedokładnie? Satyra w moim odczuciu jest po prostu durna. Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: czekamy na film o Lechu Kaczyńskim 06.09.13, 08:42 bozon.higgsa napisał(a): > Co się czepiasz? Inną tezę propagują PiSoidalni? Słuszna satyra. > > > Nie słyszałem żeby propagowali taką tezę. > Może źle słuchałem,albo niedokładnie? > Satyra w moim odczuciu jest po prostu durna. > > Odczucia z reguły są subiektywne...widocznie też nie wsłuchujesz się w to, co "lud smoleński" prawi... Co do "mądrości" rzeczonego zdania, które za satyrę biorę; celne. Odpowiedz Link Zgłoś
bozon.higgsa Re: czekamy na film o Lechu Kaczyńskim 06.09.13, 08:49 Odczucia z reguły są subiektywne. No właśnie.... Zatem podpisujemy protokół rozbieżności? bo ja tego nie uważam za "mądre" zdanie, tym bardziej za satyrę. Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: czekamy na film o Lechu Kaczyńskim 06.09.13, 08:51 bozon.higgsa napisał(a): > Odczucia z reguły są subiektywne. > > No właśnie.... > Zatem podpisujemy protokół rozbieżności? bo ja tego nie uważam za "mądre" zdani > e, tym bardziej za satyrę. > > Dobrze, ze o celności nic nie wspomniałeś... Lech Kaczyński na cokoły, jako że za ojczyznę pod Smoleńskiem "poległ". Odpowiedz Link Zgłoś
bozon.higgsa Re: czekamy na film o Lechu Kaczyńskim 06.09.13, 08:57 Dobrze, ze o celności nic nie wspomniałeś... Lech Kaczyński na cokoły, jako że za ojczyznę pod Smoleńskiem "poległ". Mam Ci przypominać,że nie jestem zwolennikiem Kaczyńskiego,PiSu czy ludu smoleńskiego? Więc po co mi lecisz takimi tekstami? Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: czekamy na film o Lechu Kaczyńskim 06.09.13, 09:02 bozon.higgsa napisał(a): > Dobrze, ze o celności nic nie wspomniałeś... Lech Kaczyński na cokoły, jako że > za ojczyznę pod Smoleńskiem "poległ". > > Mam Ci przypominać,że nie jestem zwolennikiem Kaczyńskiego,PiSu czy ludu smoleń > skiego? > Więc po co mi lecisz takimi tekstami? > > Leciwym to fakt, ale pamiętam iż daleko ci do tej opcji. Szkoda tylko, ze nie zauważasz jak tworzony jest mit Lecha Kaczyńskiego, który z prawdą ma wspólnego...nic. Odpowiedz Link Zgłoś
bozon.higgsa Re: czekamy na film o Lechu Kaczyńskim 06.09.13, 09:07 Leciwym to fakt, ale pamiętam iż daleko ci do tej opcji. Szkoda tylko, ze nie zauważasz jak tworzony jest mit Lecha Kaczyńskiego, który z prawdą ma wspólnego...nic. Pamiętam.Nie popieram,tym bardziej mitów. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Jak oceniamy film Wajdy o Bolku 06.09.13, 08:19 W twoim kole PO w Olsztynie tak zadecydowano? Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony_ryj [...] 06.09.13, 08:42 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Ziewwww,Wacek 06.09.13, 08:42 Legenda i bohater a obszczymurki niech siEm goniOm! Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz zapewne bardzo dobrze 06.09.13, 09:27 2kecaw napisał: > Rządząca w samorządach PO planuje by szkoły w czasie lekcji szly do kin by to o > glądać. Potem na godzinach wychowawczych ma się odbyć dyskusja o tym Jak Bolek > obalił w Europie komunizm. > > żenada - E tam zenada. Moja wolacka opinia jest taka: Dobrze , że powstał taki film. Wałęsa obok Karola Wojtyły to najbardziej znane "twarze" Polski. Trzeba Polskę promować w różny sposób np wykorzystując te "twarze". No i cos niecoś nieuki z Zachodu może dowiedzą się o naszym kraju a nieuki z Polski o naszej historii. To wazne w kontekscie usuwania historii ze szkół. PS sprawa "Bolka" jest bez znaczenia. Nawet jeśli Wałęsa jako mlody człowiek cos tam podpisał to potem uległo to "wymazaniu" (w mojej opinii) na skutek jego późniejszych zasług - do czasu prezydentury oczywiście , bo ta nie była zbyt udana. Ale za prezydenturę go usprawiedliwiam. To nie jego wina,ze zostaŁ prezydentem. On jest człowiekiem "walki" a nie "budowania" . To nasza wina, ze nie wybralismy Mazowieckiego i trzeba bylo , aby Wałęsa znów zawalczył przeciwko sk.rwysyństwu podanemu nam przez "życzliwych. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: zapewne bardzo dobrze 06.09.13, 09:33 To nasza wina, ze nie wybr > alismy Mazowieckiego i trzeba bylo , aby Wałęsa znów zawalczył przeciwko sk.rwy > syństwu podanemu nam przez "życzliwych. Możesz wskazać tych "życzliwych"? Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Nawet się z Tobą zgadzam 06.09.13, 13:10 Bo uważam podobnie. Nigdy nie był to mój idol, ale jest jednak naszą marką eksportową, a świat nie bardzo rozumie, dlaczego jest w Polsce zwalczany. To nam bardzo szkodzi. Zresztą czy istnieje w naszej historii (i nie tylko naszej) jakaś postać do której nie można mieć zastrzeżeń? Jak by potraktowano Piłsudskiego w obecnej Polsce za te wszystkie jego wypowiedzi? I też KK go nienawidził. Masz racje. M. Odpowiedz Link Zgłoś
nomen.klatura [...] 06.09.13, 09:40 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Coś ci się pokręciło gołda 06.09.13, 09:48 nie mówimy tu o filmie "Popiełuszko wolność jest w nas" Rafała Wieczyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Pamiętam Popiełuszkę.Nawet wysłuchałem 06.09.13, 14:42 jednego kazania. To był mały, głupi kaznodzieja. Szkoda, że go zabili. Ale jestem pewien, że on martwy jest dla KK cenniejszy niż żywy. KK żywi się trupami. M. Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony_ryj [...] 06.09.13, 10:21 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
nomen.klatura Kto obejrzał to badziewie "histEryczne"? 06.09.13, 09:59 no kto? Że POsuwacie sie do recenzowania? Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych No włąśnie gołda, wacek nie obejrzał a recenzuje 06.09.13, 10:02 daj mu swój żydowski odpór, czyli z bluzgami w treści zamiast argumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: Kto obejrzał to badziewie "histEryczne"? 06.09.13, 10:26 to prosze napisz swoja recenzję tylko mądrze.....bo jak na razie to umiesz tylko obrażać ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: Kto obejrzał to badziewie "histEryczne"? 06.09.13, 10:31 za dużo wymagasz,jak mądrze napisać idiota? jak zawsze w Polsce najwięcej do powiedzenia mają osobnicy,którzy nie widzieli,nie wiedzą ale mówią. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz nie oceniamy "artystycznosci" 06.09.13, 13:32 nomen.klatura napisała: > no kto? Że POsuwacie sie do recenzowania? Rozumiem, ze nie dyskutujemy o aspekcie artystycznym, grze aktorów, scenariuszu , pomysłach rezysera. To dopiero mozna zrobić po obejrzeniu filmu. Oceniamy sam pomysł- ideę filmu o Wałęsie. I w mojej ocenie zarówno ten pomysł jak i jego realizacja (film promujacy Polske w swiecie) to pozytywy. Fakt , ze zrobił go Wajda jest dodatkowym plusem dla takiej promocji Polski. Aby było jasne- Wajdy nie lubie, nawet bardzo nie lubie za jego "wyczyny" , straciłem do niego szcunek jako do człowieka. Ale to nie zmienia faktu , ze jest świetnym "fachowcem od filmów" i jego nazwisko liczy sie w swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
hasch1 Re: Jak oceniamy film Wajdy o Bolku 06.09.13, 10:07 Dziś, 6.092013 r, godz. 10.04. wypowiadanie się o filmie który widziało zaledwie setka ludzi i to daleko poza granicami kraju, na zamkniętym pokazie, to przejaw megalomańi, a nawet ustawianie tezy, przed faktami. Dobra szkoła prezesa pana. Idź do diabła. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus [...] 06.09.13, 10:20 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Jak oceniamy film Wajdy o Bolku 06.09.13, 10:08 Jeżeli to prawda, to pomysł jest zły. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: Jak oceniamy film Wajdy o Bolku 06.09.13, 10:20 żenadą to ty durniu jesteś. skąd się w Olsztynie taka miernota mentalna wzięła? Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony_ryj [...] 06.09.13, 10:36 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
wasilko Filmu nie widziałem, ale mam pytanie: 06.09.13, 13:53 Jest tam ten słynny skok przez burtę motorów.., tfu! Znaczy się skok przez płot? Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Filmu nie widziałem, ale mam pytanie: 06.09.13, 14:59 wasilko napisał(a): > Jest tam ten słynny skok przez burtę motorów.., tfu! Znaczy się skok przez płot? Jest. Odpowiedz Link Zgłoś
wasilko Re: Filmu nie widziałem, ale mam pytanie: 06.09.13, 15:10 A moment jak się potknął o reling i rzucił słynne hasło dźwiękowe: "k..wa m.ć!", też jest? Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Brawo Wajda !!! 06.09.13, 13:55 www.tvn24.pl/owacja-na-stojaco-dla-walesy,352524,s.html Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Brawo Wajda !!! 06.09.13, 14:04 wiosnaludzikow napisał: > www.tvn24.pl/owacja-na-stojaco-dla-walesy,352524,s.html We people - też była owacja na stojąco. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Życzę Wajdzie i Wałęsie ...OSKARA 18.09.13, 17:42 Podano, że film ma być kandydatem do nagrody Oskara w kategorii film nieanglojęzyczny. Oby !!! Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Co Ty robisz?????? 18.09.13, 18:23 Zaraz "prawdziwki" będą wysyłać petycje do amerykańskiej akademii filmowej. M. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: Co Ty robisz?????? 18.09.13, 18:30 mariner4 napisał: > Zaraz "prawdziwki" będą wysyłać petycje do amerykańskiej akademii filmowej. > M. A Sikorski załatwi z Kerrym i Putinem presję na Akademię Filmową :) Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Klasyczny wręcz przykład jak 18.09.13, 19:50 Oczekiwanie, ze Obama załatwi nam sprawę wiz. Ciemnota uważa, że prezydent USA może łamać prawo. M. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Jak oceniamy film Wajdy o Bolku 06.09.13, 14:00 Najpierw film trzeba obejrzeć, bo ta owacja w Wenecji cos jedak znaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
2kecaw Re: Jak oceniamy film Wajdy o Bolku 06.09.13, 14:55 Zrobili przyjemność Bolkowi- wszak jego obecność to de facto wymuszenie owej owacji tylko tyle w kwestiii Bolka Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Jak oceniamy film Wajdy o Bolku 06.09.13, 15:01 2kecaw napisał: > Zrobili przyjemność Bolkowi- wszak jego obecność to de facto wymuszenie owej ow > acji > > tylko tyle w kwestiii Bolka Oszukuj się dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd O Bolku nie wiem, ale o Wałęsie dobrze 06.09.13, 15:00 Film powstał o 20 lat za późno, ale lepiej późno niż wcale, a PiSiorom pozostało zgrzytanie zębów, bo nie pasuje do ich mitów z krainy mchu i paproci. Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony_ryj Bolek to ty jesteś, tylko cienki bolek 06.09.13, 15:37 2kecaw napisał: > Rządząca w samorządach PO planuje by szkoły w czasie lekcji szly do kin by to o > glądać. Potem na godzinach wychowawczych ma się odbyć dyskusja o tym Jak Bolek > obalił w Europie komunizm. > > żenada - Odpowiedz Link Zgłoś
police.men.1 W Polsce sukces! a wychodzi , że KLAPA! 06.09.13, 17:18 www.wykop.pl/ramka/1641115/wielki-sukces-walesy-a-zagraniczni-dziennikarze-nie-chcieli-go-ogladac/ Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 nijak, bo nie widziałem i oglądać nie zamierzam 06.09.13, 20:15 ...choć nie odmawiam wybitnemu reżyserowi prawa do własnej wizji historii Polski i zyciorysu byłego prezydenta RP. Trzeba jednak pamiętać, że to w dużym stopniu fikcja. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: nijak, bo nie widziałem i oglądać nie zamierz 06.09.13, 20:36 piotr7777 napisał: > ...choć nie odmawiam wybitnemu reżyserowi prawa do własnej wizji historii Polsk > i i zyciorysu byłego prezydenta RP. > Trzeba jednak pamiętać, że to w dużym stopniu fikcja. Taaaak, stoczni nie było, stoczniowców nie było, strajków nie było i Wałęsy też nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: nijak, bo nie widziałem i oglądać nie zamierz 06.09.13, 20:48 Taaaak, stoczni nie było, stoczniowców nie było, strajków nie było i Wałęsy też nie było. nic nie było ,był L.K. Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: nijak, bo nie widziałem i oglądać nie zamierz 06.09.13, 21:47 piotr7777 napisał: > Trzeba jednak pamiętać, że to w dużym stopniu fikcja. No dobra ....podaj przykłady.....tylko dużo Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: nijak, bo nie widziałem i oglądać nie zamierz 07.09.13, 08:01 > No dobra ....podaj przykłady.....tylko dużo Choćby to, że kiedy w grudniu 1970 Wałęsowie oczekują narodzin pierwszego dziecka, podczas gdy w rzeczywistości Bogdan Wałęsa miał już wtedy dwa miesiące. Jeżeli w tym zakresie scenarzysta i reżyser puścili wodze fantazji można zakładać, że takie podkoloryzowanie faktów jest czymś przewijającym się przez cały scenariusz. W innym zakresie odsyłam do artykułu S. Cenckiewicza, bodaj z początków 2012 roku z dawnego Uważam Rze. Odnosząc się do tego, co napisano powyżej - historia człowieka, który dał się złamać a potem zrozumiał swoje postępowanie i odtąd działał po jasnej stronie mocy nie jest niczym nowym. W Biblii mamy Piotra, który wyparł się Jezusa czy Szawła - Pawła prześladowcę chrześcijan, który stał się gorliwym apostołem. W literaturze choćby Jacka Soplicę - księdza Robaka czy Kmicica - Babinicza. Jednak w każdym przypadku mamy do czynienia zarówno z dokładnym opisem okresu hańby jak i okresu chwały. W odniesieniu do osoby Lecha Wałęsy panuje przekonanie, że to nasze dobro narodowe, dlatego nawet jeśli miał ciemne karty należy je tuszować. Ciekawe, że twierdzą to ci sami, którzy uważają, że należy eksponować ciemne karty w polskiej historii - typu szmalcownicy czy Jedwabne i w pisaniu historii opierać się na faktach a nie mitach i legendach. Moim zdaniem brakuje tu konsekwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: nijak, bo nie widziałem i oglądać nie zamierz 07.09.13, 15:13 To nie jest film biograficzny, a wiek dziecka nie jest tu aż tak istotny. Nawet największym reżyserom zdarzają się wpadki Poza tym historia Wałęsy, Solidarność to jest dobry materiał na film (nawet jeśli są tam pewne drobne przekłamania ) Odpowiedz Link Zgłoś
teodor_jeske_choinski_1 Jak oceniamy film Wajdy o Bolku 06.09.13, 21:43 "Człowiek z gówna" Odpowiedz Link Zgłoś
erte2 Re: Jak oceniamy film Wajdy o Bolku 06.09.13, 22:01 teodor_jeske_choinski_1 napisał(a): "Człowiek z gówna" Pośpieszyłeś się. Ten film ma dopiero powstać. A reżyseruje jakiś Krauze czy jakoś tak... Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Jak oceniamy film Wajdy o Bolku 07.09.13, 15:17 Wacuś jak prezespan o "Pokłosiu": nie zobaczy ale wie, że do kitu Odpowiedz Link Zgłoś