Dodaj do ulubionych

Bardzo rozsądne argumenty Mordasewicza

12.09.13, 09:28
w TVN24.
Wcześniejsze emerytury, Okazuje się, że hutnicy płacą dodatkowe ubezpieczenie emerytalne na ten cel, podczas gdy górnicy mają to za friko.
Najwyższy czas, aby wszyscy w Polsce mieli takie same prawa. Dosyć przywilejów.
M.
Obserwuj wątek
    • wiosnaludzikow Re: Bardzo rozsądne argumenty Mordasewicza 12.09.13, 09:37
      mariner4 napisał:

> w TVN24.
      > Wcześniejsze emerytury, Okazuje się, że hutnicy płacą dodatkowe ubezpieczenie e
      > merytalne na ten cel, podczas gdy górnicy mają to za friko.
      > Najwyższy czas, aby wszyscy w Polsce mieli takie same prawa. Dosyć przywilejów.
      > M.
      Ale dlaczego tylko w tej kwestii ?
      Może dosyć przywilejów w np. podatkach.
      • mariner4 On mówił o paru sprawach 12.09.13, 09:45
        Ja tylko jeden przykład podałem.
        Mówił tez o elastycznym czasie pracy i jego znaczeniu dla producentów sezonowych, np mrożonek. Mówił ciekawie.
        Ja się nie godzę na żadne przywileje zawodowe. Każdy sam wybiera sobie zawód i związane z tym konsekwencje. Zalety i wady swojego zawodu przyjmowałem z pokorą.
        Wczoraj obserwowałem jak protestowali związkowcy - marynarze. Ich protesty powinny być kierowane pod adresem Cypru, Wysp Bahama, Vanuatu, Panamy itd. Przyjechali porozrabiać.
        M.
        • ajr-on Re: On mówił o paru sprawach 12.09.13, 10:11
          Jak to się dzieje, że prawie wszystko po 24 latach "wolnej Polski" trzeba zmieniać , reformować bo prawie wszystko jest skonstruowane nie tak jak trzeba ? A te same mordy u Prezydenta, w rządzie , w opozycji co nam to zgotowały. Słuzba zdrowia nr 1 .
        • hasch1 Re: On mówił o paru sprawach 12.09.13, 10:41
          Mnie rozbawił milicjant, to nie literówka, płaczący jak to strzsznie poszkodowani są biedacy.

Tusk z Rostowskim, w moim odbiorze, to durnie, razem i z osobna.
          Gdyby zaczeli od skasowania przywilejów, wszelkich, to zaraz zrobiło by się jaśniej na placu boju. Jednym pociągnięciem. Tak CIACH i po zamiatane.
          Potem można pomyśleć jak zrekompensować faktyczny trud, ponad przeciętną.
          Rozumiał bym przejście na wcześniejszą emeryturę żołnierza, ale tylko jeśli brał udział w akcjach typu Bośnia, Irak, Afganistan i inne podobne. Nie dekownika ze służb remontowych. Policjanta, ze służb typu spec. Nie drogówki, gdzie narażony jest na złamanie paznokcia, przy rozgarnianiu krzaków, że by ukryć się z suszarką. Mandat potrafi wypisać harcerz, na poziomie gimnazjum.
          Górnika na przodku, ale tylko tego.
          Ale to wszystko proporcjonalnie do faktycznego czasu kiedy byli pod wpływem tych, wybitnie, niekorzystnych warunków.
          Krus też do kosza, w całości. Przy tych dopłatach, zwolnieniach podatkowych, bezzasadne ulgi w składkach, w powietrze.
          • volupte Re: On mówił o paru sprawach 12.09.13, 11:33
            Słuszne propozycje wypisujesz , ae nierealne. Każda partia która by to zaproponowała wypada na out , podobnie jak i kazdy rząd . Kartka wyborcza to jednak potega. Mysle że radykalne rozwiazania sa mozliwe na progu kadencji sejmu , pod warunkiem ze ma sie w sejmie wiekszość i w warunkach ostrego kryzysu np. grecki. Ludzie jednak najbardziej lubią cenia ,,ciepłą wodę" co PO udoodnila , żaden rzad wczesniej nie dostał 6 lat od wyborców.
            Tez uważam ze pownno sie radykalnie zadziałac , ale ilu takich jak ty czy ja ? 2% ?
            • fredoo Re: On mówił o paru sprawach 12.09.13, 12:00
              Ale jakby Tusk był chłopem z jajami to powinien teraz machnąć jedną ustawę likwidującą wszystkie przywileje: mundurowe nauczycielskie prokuratorskie itp itd.
              Przynajmniej by wiedział dlaczego spada w sądażach.
              • volupte Re: On mówił o paru sprawach 12.09.13, 12:17
                Racze niemozliwe. Głosów by zabrakło , nawet w PO. Chyba od dawna wie jakie sa nastroje i poszedl drogą na małe kroczki . Ze za małe , to tak uważam, ale to on ma wszystkie informacje nie ja.
              • hasch1 Re: On mówił o paru sprawach 12.09.13, 12:42
                Pan Mordasewicz, wspomniał o wydajności pracy, płacząc że niska w polsce. No fakt, jeśli kowal dostanie tylko młotek i kowadło to, będzie kłopot. Jeśli jednak pracodawca, wyposaży go odpowiednio to już będzie lepiej.
                Tak jakoś , a pro'po mojej pracy. Panie Mordasewicz, Ja już nie dam rady więcej, bo fotoradary mnie ograniczają. Ale przecież kiedy przyjedzie niemiecki kierowca, to On jako legalista, słusznie, stosował się będzie do znaków. Czemu więc po tylu latach wzrostu nie podrównaliśmy stawek płacowych za taką samą robotę, a nawet u nas lepszą, bo niemiec za rozładunek swego wozu się nie weźmie, a polak ma wręcz obowiązek, w wielu firmach. I ON i Ja zarabiamy po jakieś 2.5-3 tyś, do ręki. Ja złotych........

Pomimo wielokrotnie zgłaszanego postulatu, groch o ścianę, aby właśnie niemieckim wzorem ustalić stawki minimum, za fracht/km, nic się nie dzieje. I nie dziwota, że szefowie nie mają z czego zapłacić szoferowi, auta mają serwisy po szopach, szuka się tanich części, często ze szrotów, i to do ciężarówek, a przewoźnicy wykazują straty. Bo śmietankę z transportu, na terenie Naszego kraju, spijają różne "logistic". Ale podatki to jasne, akcyzy, city, vaty, viatole, od środków transportu, pity i co tam jeszcze ...... A taki "logistic" potrafi jeszcze powiedzieć że jemu w Poznaniu to taniej jeżdżą. Taniej to można się do rowu położyć, na lusterku.
                Takich branż jest wiele. Tu opisałem swoją, żeby nie było że piszę o czymś czego nie znam.
                • wujaszek_joe Re: On mówił o paru sprawach 12.09.13, 13:21
                  ja też zażądam skupu interwencyjnego moich produktów.
                • mariner4 Pracodawca ma Ci dać sprzęt, żebyś Ty 12.09.13, 14:02
                  mógł zarobić?
                  Pracodawcy mają rację, że mają w d.... takich jak Ty!
                  Patentowanych leni i pasożytów. Sam se zarób.
                  M.
                  • hasch1 Re: Pracodawca ma Ci dać sprzęt, żebyś Ty 13.09.13, 03:13
                    mariner4 napisał:

> mógł zarobić?
                    > Pracodawcy mają rację, że mają w d.... takich jak Ty!
                    > Patentowanych leni i pasożytów. Sam se zarób.
                    > M.

jeśli pracodawca zatrudnia pracownika, to w tym celu musi ponieśc inwestycję na wyposarzenie jego miejsca pracy. W MOim wypadku jest to samochód. Jeśli Ja sam kupuję takowy, to pracodawca jest Mi nie potrzebny, bo otwieram własną działalność.

A z postu powyrzej. Ja nie żądam od państwa żeby kupowało moją usługę, Ja żądam ochrony prze dampingiem, ze strony tych którzy psują rynek pracy zaniżając stawki. Nic więcej.
                    W niemczech to działa i wystaw zaniżoną stawkę za fracht, a zapewniam Cię że taka umowa nie przejdzie. Wolno jest Ci wykonać usługę nawet gratis, ale musi być podpisana umowa gdzie jasno obie strony deklarują iż jest to jednorazowa akcja promocyjna, lub działanie na rzecz akcji np. harytatywnej.
                    • mariner4 Z postu "powyrzej" 13.09.13, 07:59
                      wynika co innego.
                      Ja jestem końcowym nabywcą towarów. Chcę kupić możliwie tanio. I wisi mi ile producent płaci pracownikom, tak jak im wisi czy mam na to pieniądze.
                      M.
                      • xystos bezpieczna starosc,i radosna 13.09.13, 11:31
                        jedynie drobni chlopi maja starosc zabezpieczona jezeli maja duzo dzieci
                        i wnukow,i niezaduzo ziemi - zeby jeden traktor wystarczyl

w kazdym razie maja wlasny dach nad glowa,wlasne zarcie
                        i wodke wlasnej roboty
                  • sectral Re: Pracodawca ma Ci dać sprzęt, żebyś Ty 13.09.13, 12:04
                    Dla jasności. Zamiast przerzucać się inwektywami ustalmy co jest barierą dla wzrostu wydajności pracy w Polsce, a tym samym do podniesienia zarobków pracownikom - a) lenistwo pracowników - pracują nie wiele, wolno, obijają się, b) chciwość pracodawców - zamiast inwestować wydają pieniądze na własną luksusową konsumpcje, c) polityka rządu zniechęcająca do inwestycji d) światowy kryzys i zacofanie Polski (niedostatek kapitału) . A może wszystkiego po trochę?
                • winniepooh Re: On mówił o paru sprawach 12.09.13, 21:04
                  hasch1 napisał:

Kierowca a pisze po polsku lepiej, niż g.wyborcze dziennikarzyny.
            • wiosnaludzikow Re: On mówił o paru sprawach 12.09.13, 12:21
              volupte napisał:

> Słuszne propozycje wypisujesz , ae nierealne. Każda partia która by to zapropon
              > owała wypada na out , podobnie jak i kazdy rząd .
              bzdura. Świat już odkrył metodę na ten minus demokracji. Wygrane wybory, reformy od razu a przed następnymi wynorami są pierwsze efekty tych reform. Dobre czy złe.
              • volupte Re: On mówił o paru sprawach 12.09.13, 12:26
                Powtarzasz co napisałem o reformach a przy okazj bzdura to nazywasz. Juz jest duzo za późno na radykalne działanie.
                • wiosnaludzikow Re: On mówił o paru sprawach 12.09.13, 14:16
                  volupte napisał:

> Powtarzasz co napisałem o reformach a przy okazj bzdura to nazywasz. Juz jest d
                  > uzo za późno na radykalne działanie.
                  Teraz jest inna sytuacja. Teraz już nie ma czasu na chłodną i spokojną kalkulację polityczną. Teraz nie wyjścia i trzeba reformować.
                  • volupte Re: On mówił o paru sprawach 12.09.13, 14:24
                    Nicnierobienie tez jest wyjsciem. Tusk skalkulowal, że jak ruszy to wszystko to jescze wiecej straci i pewnie tak by było. Kurski ma racje tą chamska powiastka o ludzie. W 2015 r. spróbuje troche ludzi przekupić i chyba po to m.in. rozwala te OFE.
        • wiosnaludzikow Re: On mówił o paru sprawach 12.09.13, 12:17
          Ale nie mówił o równych zasadach w podatkach.
          • volupte Re: On mówił o paru sprawach 12.09.13, 12:28
            A sa jakieś nierówne ? Znów zaczniesz o spólkach komandytowych? Kazdy moze ja załozyc a nie tylo wybrani
            • wiosnaludzikow Re: On mówił o paru sprawach 12.09.13, 13:55
              volupte napisał:

> A sa jakieś nierówne ? Znów zaczniesz o spólkach komandytowych? Kazdy moze ja z
              > ałozyc a nie tylo wybrani
              Sądzisz, że Spółka np Spólka Akcyjna z dużym majątkiem i dorobkiem tak szast prast założy sobie komandytową i już ?
              Nie tylko komandytowe poza tym porównaj opodatkowanie gdybyś działał w sp z oo a jako dIałalność osoby fizycznej. Osoba fizyczna 18 procent spóka 19 procent plus spolka podwójnie bo raz zaplacisz dochód w spólce a drugi raz jako wspolnik.
              Nie ma równości w podatkach. No nie ma i już. Co chcesz udowodnić, że można sposobem , po polsku. A. po co ?
              • volupte Re: On mówił o paru sprawach 12.09.13, 14:19
                Od poczatku tak jest i masz wybór, czy sie rejestrujesz , czy zakładasz sp.z.o.o. Trudno mi powiedziec jak jest dzis , bo robie co innego , ale było cos za coś. Sp. zoo płaci podatek 19% ,a wspólnicy jesli biora dywidente płaca jeszcze raz 19% ( sam ci na to zwróciłem uwage kilka dni temu) , zarejestowani tylko 19% ale nie mogli wrzucac w koszta wszystkiego,mogli prowadzic prosta ksiegowosc ( ksiazka,karta) itp. Jesli jest tak nadal to nierównosc jest pozorna. Sp. komandytowe to niezłe rozwiazanie , coraz modniejsze , bo wyłącza odpowiedzialnosć udziałowców lub akcjonariuszy , ale podatek tez podwójny.
                Masz wybór a to wazne. Nie ma nic darmo , nie chcesz odpowiadac całymmajatkiem za działalnosc frmy to płać podatek.
                Komandytowa tez mozna szast prast otworzyć:-)
      • tacx Re: Bardzo rozsądne argumenty Mordasewicza 12.09.13, 13:37
        Co wy tam obywatele pierdo..cie. Miały być tak

www.youtube.com/watch?v=27y9oKknonc
        (ło jak pienknie mundurowi ze sklepikarzami dojonymi na maxa)

I będzie... jak w tym kraju zostaną sami uprzywilejowani i sami bedą sobie placic na te przywileje. he he.. wiecie ile wynosi emerytura przodkowego w kopalni miedzi? 4 tys z kawałkiem. Jak na polkie warunki to kwota astronomiczna i nei wynikajca nawet z tej pracy w szkodliwych warunkach. Po prostu górnik nie tylko ma przywilej szybszego przejscia na emeryturę - ma jeszcze taki przywilej ze składka emerytalna liczy mu sie razy dwa. To państwo jest dojone bezczelnie i na maxa. bardzo rozbawił mnie wczorajszy widok policjantów na manifestacji. Po prostu szczyt bezczelnosci.
        a wiecie kiedy e rpzywileje się skończą? jak państwo zbankrutuje a ludzie raz na zawsze w końcu je odbiorą. Esbecka emerytura to średnio 3tys zł. Emerytura zwykłego człwoieka który przepracował zycie w PRL to 700-800zł. Moje pokolenie jak ma trochę rozumu we łbie to już samo odkłada sobie na starość ale znajac tych debili z rządu to zrobią wszystko żeby do tych pieniedzy sie dobrac albo sprawić żeby za 30 lat zmieniły się w stos papieru toaletowego
        • volupte Re: Bardzo rozsądne argumenty Mordasewicza 12.09.13, 13:47
          I dlatego te maniwestacje spotykaja sie ze spora obojetnoscia społeczna , a młodych to tam na lekarstwo. Jedna na to bankructwo trzeba z 10 lat poczekać. Teraz zagrabiono OFE , to jakieś 4-5 lat oddechu , a potem to ozczednosci pieniężnych w zł. trzeba bedzie sie pozbyc , bo wariant cypryjski nas czeka.
    • xystos Bardzo rozsądne reguly emerytalne w szwecji 12.09.13, 12:32
      rowne dla Kobiet i mezczyzn

wiek 65 lat oznacza sto procent emeryturu
      ale mozna przejsc na emeryture wczesniej
      gdy sie skonczy 61 lat-wtedy emerytura
      odpowiednio nizsza w zaleznosci kiedy
      miedzy 61 a 65 rokiem zycia podejmie sie emeryture

mozna tez do dnia gdy sie ukonczy lat 70 ale ani miesiaca dluzej
      wtedy emerytura jest odpowiednio wyzsza od tej przy 65 roku zycia
      z tego przywileju kozystaja niektorzy lekarze i wiekszosc naukowcow

powyzsi,z tzw.wolnych zawodow po 70 roku zycia moga pracowac
      i pobierac pelna emeryture lecz ich praca niemoze miec charakteru
      pracy stalej a uposazenie nazywa sie "arvode" i jest opodatkowane
      jako dochod z kapitalu , obecnie 30% i nic pozatem.

powyzsze moglo by funkcjonowac w polsce,nalezy ludziom dac wybor.
      • tanebo Re: Bardzo rozsądne reguly emerytalne w szwecji 12.09.13, 12:36
        A kto za to zapłaci? A co do Szwecji to chyba coś ci się pomyliło.
      • volupte Re: Bardzo rozsądne reguly emerytalne w szwecji 12.09.13, 12:37
        Zachwycasz sie Szwecja , ale skadna to biorą i bilans wpływów i wydatków to mało cie interesuje , a od tego trzeba zaczać.
        • xystos Re: Bardzo rozsądne reguly emerytalne w szwecji 12.09.13, 12:43
          niezachwycam sie szwecja,widze "zgnile jaja" wq naszym systemie rowniez
          zdaza sie ze je obnazam by polacy obcym systemem sie niezachlystneli
          ale system emerytalny jest OK.

w szwecji meszkam wiekszosc mojego zycia i cale moje dorosle zycie
          polskie problemy via TV (Cyfra+) i odwiedziny w kraju rodzicow

zapewniam ze niemam krozawych wlosow,waskoosadzonych rozbieganych oczu
          z dlugim garbatym nosem miedzy nimi
          a tak ogolnie to fajny zemnie facet
          • volupte Re: Bardzo rozsądne reguly emerytalne w szwecji 12.09.13, 13:04
            Szwecje moze na taki system stać ...jeszcze:-) Natomiast jako fajny facet nie powinienes sie wygłupiac z tymi nosami i oczami , bo wydaje mi sie ze w Polsce ludziom jest na ogół obojetne, czy masz szeroki nos i czarna skórę :-)
            • xystos Re: Bardzo rozsądne reguly emerytalne w szwecji 12.09.13, 14:37
              volupte
              rzeczywiscie wyglupilem sie z moja prezentacja
              matka greczynka lecz urodzona w polsce
              wiec chcialem sie zagardowac upewniajac
              forumowiczow ze ma typowy polski wyglad
              to mialo drugie dno ..z mysla ze moze jakas
              forumowiczka zwroci namnie uwage , juz jestem wolny.

nawiazujac do poprzedniego postu,nieliczy sie przepracowanych
              godzin tygodniowo lecz wysokos uzbieranych srodkow na koncie
              emerytalnym ktore jest indywidualne i decyduje o wysokosci emerytury.

poza obowiazkowym systemem emerytalnym istnieje dobrowolne
              ubezpieczenie emerytalne,skladki roczne sa odliczane od podatku
              wzamian placi sie podatek gdy taka emeryture sie podejmie,reguly:

przy oszczedzaniu miesiecznym dotyczy minimum 10 lat oszczedzania
              i conajmniej 55 lat,mozna pracowac biorac prywatna emeryture
              w przypadku jednorazowego depozytu dotyczy conajmniej 10 lat
              zbierajacego odsetki "zamrozenia" i dowolny wiek

syn mojego sasiada z chwila podjecia studiow stal sie "emerytem"
              ojciec jego wplacil depozyt emerytalny gdy dzieciak byl maly
              to uwolnilo studenta od brania "studielån" pozyczki na studia
              wziol to na 5 lat wiec miesieczne dochody mial dobre,nietylko jak
              dla studenta.
              • volupte Re: Bardzo rozsądne reguly emerytalne w szwecji 12.09.13, 14:49
                OK przyjęte wytłumaczenie:-) Naczytałes sie pewnie o ksenofobii Polaków i nie chciałes byc kojarzony z Żydem. Olej to , Polacy w swej wiekszosci ( tak uważam) maja głeboko w d... jakich kto mial przodków. Tylko ci zydozercy i różni tacy są bardziej widoczni.
                Widzisz , u nas tez kombinowano aby stworzyć rówoległy system emerytaln tzw. kapitałowy , bo ta druga cześc o której piszesz , w Szwecji tak wyglada , ale zdechło. Zabrakło w ZUSue kasy , państwa nie stac na coroczne dopłaty ok. 50 mld. wiec ,,rabuje" odłozone w tych funduszach. Life is brutal :-)
                • xystos Re: Bardzo rozsądne reguly emerytalne w szwecji 12.09.13, 14:57
                  volupte

w Polsce jest szwedzki bank NORDEA , z tym bankiem jest zwiazane
                  tow.ubezpieczeniowe LIVIA - ubezpiecza wszystko w tym rowniez
                  ma oferte emerytalna
                  niewiem czy skladki mozna wyrwac polskiemu fiskusowi jak to jest u nas
                  warto jednak popytac by zapewnic sobie nieco wyzsza emeryture
                  to niejest reklama banku lecz zyczliwa informacja,ja tez mam moje ubezpieczenia
                  u nich.
                  • xystos Re: Bardzo rozsądne reguly emerytalne w szwecji 12.09.13, 15:00
                    www.nordea.pl/klienci-indywidualni/oszczednosci-i-inwestycje/regularne-oszczedzanie/indywidualne-konto-emerytalne-ike.htmlznalazlem
                    • xystos Re: Bardzo rozsądne reguly emerytalne w szwecji 12.09.13, 15:01

www.nordea.pl/klienci-indywidualni/oszczednosci-i-inwestycje/regularne-oszczedzanie/indywidualne-konto-emerytalne-ike.html
                      • volupte Re: Bardzo rozsądne reguly emerytalne w szwecji 12.09.13, 15:08
                        maja tzw. IKE ale tam można chyba tylko ok. 10 ts. rocznie odkładc i wtedy jakies ulgi sa , ale raczej nie z bierzacych podatków. Mnie to za bardzo nie interesuje , bo nie potrzebuje funduszu emyrytalnego.
                      • adherent1 Czyja jest Nordea? 12.09.13, 18:36
                        Macie trochę nieświeże informacje.
                        Nordeę przejął PKO BP co znaczy że będzie tylko gorzej.
      • adherent1 Re: Bardzo rozsądne reguly emerytalne w szwecji 12.09.13, 12:46
        xystos napisał:
        > powyzsze moglo by funkcjonowac w polsce,nalezy ludziom dac wybor.
        Podchodzisz jednostronnie do tematu.
        Nie należy liczyć lat przepracowanych, należy liczyć godziny w tych latach przepracowane!
        Jeżeli w reszcie cywilizowanej Europy standardem staje się 35 godzinny
        tydzień pracy to przechodzący na emeryturę Polak w wieku 67 lat
        przepracowuje o 10 lat więcej niż Niemiec, Francuz czy inny beneluks.
        Mordasiewicz czy inni z nim zgadzający się faktycznie inspirują
        wyścig szczurów :-(.
        • des4 Re: Bardzo rozsądne reguly emerytalne w szwecji 12.09.13, 13:14
          masz 100% rację, Japończycy i Koreańczycy zaczęli się dorabiać dopiero wtedy jak skrócili dzień pracy do 28 godzin tygodniowo i wprowadzili 8-tygodniowe urlopy...
        • samantha.1 Re: Bardzo rozsądne reguly emerytalne w szwecji 12.09.13, 14:45
          Przecież wiadomo kogo reprezentuje Mordasiewicz ,
          i o czyje interesy dba!
          Zrobienie z Polaków niewolników pracujących 24h za miskę ryżu,to jego i kolesi
          najważniejsze zadanie.
          Wmawianie debilom ze można siedzieć w pampersie na kasie!
          Emeryci piszący na tym forum nie zdają sobie sprawy w jakie gowno pakiuą swoje dzieci,wnuki?
          • wtopek Re: Bardzo rozsądne reguly emerytalne w szwecji 12.09.13, 14:52
            chyba nie, babciu :)))
            • samantha.1 Re: Bardzo rozsądne reguly emerytalne w szwecji 12.09.13, 15:02
              Zaprzeczysz ,że Mordasiewicz dąży do tego?
              www.tvn24.pl/chcieli-go-uciszyc-tasakiem-jak-kazali-mi-kopac-grob-zaczalem-sie-bac,354133,s.html
              • volupte Re: Bardzo rozsądne reguly emerytalne w szwecji 12.09.13, 15:09
                Dziecko , nie pieprz głupot.
              • xystos Re: Bardzo rozsądne reguly emerytalne w szwecji 12.09.13, 15:10
                samantha.1 napisała:

> Zaprzeczysz ,że Mordasiewicz dąży do tego?
                > www.tvn24.pl/chcieli-go-uciszyc-tasakiem-jak-kazali-mi-kopac-grob-zaczalem-sie-bac,354133,s.html

to degeneracja spoleczenstwa,niewystarczy naglosnic fakt
                trzeba sie zastanowic dlaczego tak sie dzieje
                z moich wakacji w polsce pamietam zyczliwych ludzi,cieplych
                a jezeli juz cos to jakas draka w remizie na tancach

to tred globalny,historycznie pacyfistyczni hindusi tez zaczeli
                gwalcic i mordowac , i te lokalne wojny i wojenki
                • samantha.1 Re: Bardzo rozsądne reguly emerytalne w szwecji 12.09.13, 15:16
                  No właśnie ,dlaczego tak się dzieje?
                  • xystos Re: Bardzo rozsądne reguly emerytalne w szwecji 12.09.13, 15:43
                    noo wlasnie dlaczego ? , normalny czlowiek by sie upil
                    by o tym niemyslec ..ale ja niepije wiec chyba niejestem normalny.
                    • volupte Re: Bardzo rozsądne reguly emerytalne w szwecji 12.09.13, 15:49
                      To skandal , tak nie wolno , jako pól Polak powinieneś sie upijać co drugi dzień , a nie codziennie jak to robia prawdziwi Polacy.;-)
        • samantha.1 Re: Bardzo rozsądne reguly emerytalne w szwecji 12.09.13, 15:41
          "Mordasiewicz czy inni z nim zgadzający się faktycznie inspirują
          wyścig szczurów"
          Do tego dąży Mordasiewicz,to tylko kwestia czasu:
          wyborcza.pl/1,75477,14467992,21_letni_stazysta_Bank_of_America_zmarl__Prawdopodobnie.html
          • adherent1 Re: Bardzo rozsądne reguly emerytalne w szwecji 12.09.13, 18:13
            samantha.1 napisała:

> Do tego dąży Mordasiewicz,to tylko kwestia czasu:
            rel="nofollow">wyborcza.pl/1,75477,14467992,21_letni_stazysta_Bank_of_America_zmarl__Prawdopodobnie.html

Przedsiębiorców "godnie" wspomaga nasze MSZ :-(.
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14594459,Ambasada_Polski_odpowiada_na_zarzuty_dunskich_zwiazkow_.html#BoxWiadTxt
            • volupte Re: Bardzo rozsądne reguly emerytalne w szwecji 12.09.13, 18:26
              A źle?
      • mariner4 Wystarczy się dorobić szwedzkiego poziomu 12.09.13, 13:53
        ekonomicznego. Trzeba na to q...... zarobić, a może nie?
        UE ma nam dać, bo my jesteśmy Chrystusem narodów?
        P..... Hipolicie.
        M.
      • samantha.1 Re: Bardzo rozsądne reguly emerytalne w szwecji 12.09.13, 15:08
        Taki sam system chyba obowiązuje w Niemczech.
        Wiek emerytalny 65-,ale można przejść wcześniej za odpowiednio
        niższe pieniądze.Po osiągnięciu wieku emerytalnego dostajesz 100%
    • niegracz Mordasewicz - głupiec albo manipulant 12.09.13, 17:26
      biznes.newsweek.pl/mordasewicz-nie-zus-inwestycje-glupcy-,artykuly,269795,1.html
      Mordasewicz okłamuje publisie tweirdząc

iż OFE inwestowały w gospodarkę

nie - panie Mordasewicz \

OFE wpuszczały składki ludzi w Grę Hazardową

ani złotówka wpuszczona w Gre Giełdową na rynku wtórnym nie trafiła do przedsiębiorstw notowanych na Giełdzie
      --
      • volupte Re: Mordasewicz - głupiec albo manipulant 12.09.13, 17:37
        To w ofertach pierwotnych nie uczestniczyli? Dywident nie brali?
        • niegracz Re: Mordasewicz - głupiec albo manipulant 12.09.13, 19:27
          volupte napisał:

> To w ofertach pierwotnych nie uczestniczyli? Dywident nie brali?

--
          a ile kupili na rynku pierwotnym ?
          jaki procent wydali na emisje akcji ?
          • volupte Re: Mordasewicz - głupiec albo manipulant 12.09.13, 19:41
            Pretensje do garbatego..... OFE maja ograniczone mozliwosci inwestycji , nie moga nieruchomosci kupowac , ziemi, złota , zagranicznych papierów itp. Natomist pewnie wsperaja gospodarke kupując papiery komercyjne firm , a nie tylko państwa.
            • niegracz Re: Mordasewicz - głupiec albo manipulant 12.09.13, 20:55
              volupte napisał:

> Pretensje do garbatego..... OFE maja ograniczone mozliwosci inwestycji , nie mo
              > ga nieruchomosci kupowac , ziemi, złota , zagranicznych papierów itp. Natomiast
              > pewnie wsperaja gospodarke kupując papiery komercyjne firm , a nie tylko państw
              > a.
              ...
              pewnie ?
              a co konkretnie

a jak kupują zagraniczne papiery to czyja gospodarke "wspierają" ?

a jaka jest gwarancja że ładują pieniądze w sensowne interesy?

to jest system
              " róbta co chceta|

i " bierzta ile chceta"

>>>>>>>>>>>>>
              Panstwo ustaliło ten system
              ale ladowanie składek dalo w ręce prywatne
              bez kontroli Państwa

cos tu nie gra

albo pachnie przekrętem

• volupte Re: Mordasewicz - głupiec albo manipulant 12.09.13, 21:10
                Słuszne spostrzeżenia , nalezy wszystko do ZUS przekazać to zapewne nie bedzie przekretów i ....pieniedzy nie będzie.
              • wiosnaludzikow Re: Mordasewicz - głupiec albo manipulant 13.09.13, 05:13
                niegracz napisał:

> volupte napisał:
                > pewnie ?
                > a co konkretnie
                >
                > a jak kupują zagraniczne papiery to czyja gospodarke "wspierają" ?
                >
                > a jaka jest gwarancja że ładują pieniądze w sensowne interesy?
                Właśnie dlatego nie może być podziału na krajowe i zagraniczne bo ....ma to być opłacalne. Gdzie ? W setki spółek a m.in. w PKO Bank Państwowy.
    • winniepooh Re: Bardzo rozsądne argumenty Mordasewicza 12.09.13, 20:59
      słowa: "mordasiewicz" i "rozsądne" wykluczają się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka