Dodaj do ulubionych

Partia social-liberalna

19.11.13, 14:27
Dlaczego w Polsce od zgonu Kongresu Liberalno-Demokratycznego nie ma partii liberalnej? Za takie nie uważam ani SLD, ani Palikota który zmienił kierunek.Jeśli już coś z przymiotnikiem "liberalny" się tworzy partie liberalne gospodarczo a światopoglądowo konserwatywne - jak imć Kowrwin lub Gowin. Natomiast brakuje mi opcji o poglądach socjalnych w gospodarce i liberalnych światopoglądowo.
Obserwuj wątek
    • m.c.hrabia Re: Partia social-liberalna 19.11.13, 14:33
      dlatego ,że nie ma zapotrzebowania społecznego( jak do tej pory)
      jest na social-moher .
    • sverir Re: Partia social-liberalna 19.11.13, 14:57
      > Natomiast brakuje mi opcji o poglądach socjalnych w gospodarce i liberalnych
      > światopoglądowo.

Masz Zielonych i podobne ugrupowania.
    • volupte Re: Partia social-liberalna 19.11.13, 15:11
      No masz przecież TR - socjalistyczna gospodarczo, mocno liberalna swiatopoglądowo.
    • dystans4 Re: Partia social-liberalna 19.11.13, 15:22
      Samoobrona jest partią dokładnie socjalliberalną, Lepper Andrzej nas o tym zapewniał.
      A ostatnio, wskutek wzajemnej fascynacji i pod ideowym wpływem politycznego partnera (małżonka), socjalliberalny stał się i PiS. Sam prezes, ustami chyba Błaszczaka albo Hofmana, to deklarował. Do czego te usta Błaszczaka i Hofmana służą...
    • widz102 Re: Partia social-liberalna 19.11.13, 15:42
      Partią socjalliberalną, według nowoczesnej dwuosiowej definicji i klasyfikacji partii politycznych jest dziś w Polsce SLD. PO jest partią czysto socjalistyczną, z przegięciem na skrajny komunizm gospodarczy (nacjonalizacja własności Polaków w OFE bez odszkodowania, dyktatura wewnątrzpartyjna). PiS jest wg tej klasyfikacji partią typowo narodowosocjalistyczną- zarówno w warstwie ideowej, jak i gospodarczej. Palikotowcy to także socjaliści-tyle że libertarianie w warstwie obyczajowej.
      Chadeków nie ma. Prawicy nie ma.
      • volupte Re: Partia social-liberalna 19.11.13, 15:47
        Oj bardzo nie lubisz tej PO , a pewnie byłeś jej wyborcą :-)
      • remez2 Re: Partia social-liberalna 19.11.13, 15:53
        nacjonalizacja własności Polaków w OFE bez odszkodowania
        Fajna teoria ale nieprawdziwa.
    • mariner4 To co robisz jest bez sensu 19.11.13, 16:08
      Musiałbyś mieć parę tysięcy odpowiedzi, żeby wynik był miarodajny.
      M.
      • tanebo Re: To co robisz jest bez sensu 19.11.13, 16:12
        Masz na myśli sondę? Nawet nie śniłem o miarodajności.
        • mariner4 Tak. Mam na myśli sondę. 19.11.13, 16:13
          M.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka