Dodaj do ulubionych

zapytanie narzeczonej:)

28.02.06, 22:46
Witam.Mam do Was pytanko: wkrótce wyjdę za Niemca, ślub planujemy w Polsce i chciałabym wiedzieć, jak potoczą się dalej dla mnie sprawy formalne? Rozumiem, że będę miała wtedy pozwolenie na pracę w D, prawda? Ale gdyby się okazało,że będę osobą bezrobotną, będę mogła się zarejestrować bez problemu w Arbeitsamcie i otrzymywać stamtąd oferty pracy? Czy będzie mi przysługiwał jakiś zasiłek? Jak to wygląda po tamtej stronie? Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • ich11 zarejestrować się możesz, ale oferty pracy? 01.03.06, 02:38
      Dobry dowcip, w lutym znów ponad 5 mln zarejestrowanych bez pracy. Arbeitsamt
      chyba nikomu jeszcze pracy nie znalazł!
      Jeżeli dochody w rodzinie będą poniżej minimum socjalnego to dostaniecie ALG II
      (dawniej pomoc socjalna). Jeżeli pracowałaś i byłaś ubezpieczona w Polsce po 1.
      maja 2004 to chyba też ALG I, ale nie jestem pewien.
      • dorothy1 Re: zarejestrować się możesz, ale oferty pracy? 01.03.06, 11:51
        Dzięki. Gdyby jeszcze ktoś mógł się wypowiedzieć na ten temat, byłabym wdzięczna. A gdzie się podziewa nasz forumowicz Walter B?:)
        • diegosia Re: zarejestrować się możesz, ale oferty pracy? 01.03.06, 12:10
          Hej Dorothy,
          ja wyszlam za maz w listopadzie, ale z braku czasu jeszcze niczego nie
          zalatwilam :-( wiec za bardzo niestety pomoc nie moge.
          Normalnie radzilabym zapytac w odp. urzedzie, ale sama sie troche na moim
          zaufaniu w ich znajomosci przepisow troche przejechalam. Wiedzialam od
          kolezanki, ze wlasnie po slubie dostane pozwolenie na prace, zapytalam o to w
          Ausländerbehörde a pan urzednik odp. ze nic wymieniac nie musze, bo przeciez
          jako Polka mam te same prawa co inni obywatele UE. Taaaaaa... a o 7-letnim
          ograniczeniu w dostepie do pracy chyba nikt go nie poinformowal.
          Nie mialam jednak czasu do nich jezdzic i tlumaczyc oczywistych spraw i dlatego
          wszystko jeszcze niepozalatwiane. Jesli mi sie uda podskocze tam w piatek i dam
          znac jesli sie czegos dowiem.
          Mimo wszystko radze Ci podejsc do Arbeitsamtu i zapytac. mysle, ze wpisanie do
          karty poszukujacych pracy nie bedzie problemem, ale nie wiem jak to wyglada z
          ew. zasilkiem. I jak napisal moj poprzednik, pracy lepiej szukac samemu, bo z
          Arbeitsamtu ciezko o ciekawa propozycje.
          Pozdrawiam, gosia.
          • annajustyna Re: zarejestrować się możesz, ale oferty pracy? 01.03.06, 12:31
            Ausländerbehörde moze ci wystawic zaswiadczenie, ze masz prawo pobytu unijne,
            ale pozwolenie na prace wystawia Agentur für Arbeit (dawniej Arbeitsamt).
          • caysee Re: zarejestrować się możesz, ale oferty pracy? 01.03.06, 14:17
            > zaufaniu w ich znajomosci przepisow troche przejechalam. Wiedzialam od
            > kolezanki, ze wlasnie po slubie dostane pozwolenie na prace, zapytalam o to w
            > Ausländerbehörde a pan urzednik odp. ze nic wymieniac nie musze, bo przeciez
            > jako Polka mam te same prawa co inni obywatele UE. Taaaaaa... a o 7-letnim
            > ograniczeniu w dostepie do pracy chyba nikt go nie poinformowal.

Ja mialam jeszcze lepiej. Przed ubieglymi wakacjami luby dowiadywal sie w
            Arbeitsamt co powinnam zalatwic aby moc podjac jakas letnia prace w Niemczech.
            Pani poinformowala go, ze poniewaz Polska nie nalezy do UE to bede miala z tym
            problemy i musze przedstawic takie a takie papiery.

Lubemu szczeka opadla... powiedzial, ze Polska owszem nalezy do Unii i to od roku.

Pani urzedniczce szczeka opadla... ;) i powiedziala, ze w takim razie nic nie
            musze zalatwiac i mam takie same prawa jak inni obywatele UE. I tu moge
            zacytowac ciebi: "Taaaaaa... a o 7-letnim ograniczeniu w dostepie do pracy chyba
            nikt go nie poinformowal."
        • annajustyna Re: zarejestrować się możesz, ale oferty pracy? 01.03.06, 12:29
          Aby otrzymac niemeicki zasilek ALG musialabys w ciagu ostatnich 2 lat pracowac w
          Niemczech przynajmniej 12 miesiecy i oplacac tzw. skladki na ubezp. od
          bezrobocia. Czas przepracowany w Polsce sie nie liczy!!!
          • dorothy1 Re: zarejestrować się możesz, ale oferty pracy? 01.03.06, 15:00
            Przepracować 12 miesięcy...hmmm...jakoś znajomo to brzmi;) Czyli jest dokładnie tak samo jak tutaj. Byłoby jednak miło gdyby była możliwość zarejestrowania się jako osoba poszukująca pracy. Czy po takim zarejestrowaniu też przysługują mi wtedy świadczenia medyczne,tzn możliwość z bezpłatnego korzystania z usług lekarza? Jak to tam wygląda?
            Pozdrawiam wszystkich!
            • caysee Re: zarejestrować się możesz, ale oferty pracy? 01.03.06, 16:10
              Ja na sto procent ci nie powiem, bo ta droga jeszcze przede mna, ale wiem juz,
              ze po slubie idziemy do mojego narzeczonego Krankenkasse i ja bede ubezpieczona
              razem z nim. On jest w Barmer i tam jest takie cos mozliwe, ale cos mi sie o
              uszy obilo, ze nie we wszystkich kasach tak jest.
              • dunia77 Re: zarejestrować się możesz, ale oferty pracy? 01.03.06, 16:14
                We wszystkich "panstwowych" kasach chorych na jedna pracujaca osobe moze sie
                ubezpieczyc cala rodzina. Nie wiem, czy wszystkie prywatne tez tak maja.
                • dede1 Re: zarejestrować się możesz, ale oferty pracy? 01.03.06, 16:23
                  W prywatnych tak nie ma. Moj maz jest ubezpieczony prywatnie i w zw z tym po
                  slubie musielismy wykupic dla mnie oddzielne ubezpieczenie (wykupilismy w
                  prywatnej kasie) i gdy bedziemy miec dziecko musimy je takze ubezpieczyc - nie
                  da rady podciagnac dziecko pod nasze ubezpieczenia.
                  Iza
                  • adanis Re: zarejestrować się możesz, ale oferty pracy? 01.03.06, 16:35
                    W prywatnych nie da sie "na jedna karte".Co miesiac place za siebie i od
                    niedawna dodatkowo tez na moje dziecko.Fakt,ze jest to ponad 200€,zalezy tez
                    chyba od firmy ubezpiecz., ale nie placi sie wcale za leki,nie robi oplaty
                    kwartalnej i oczywiscie ma sie lepsze warunki pobytu np. w szpitalu. Ale jak
                    wczesniej napisalam zalezy od ubezpieczenia.
                    W panstwowej,jesli sie nie myle, cala rodzina moze byc ubezpieczona przez osobe
                    pracujaca.
                    • caysee Re: zarejestrować się możesz, ale oferty pracy? 01.03.06, 18:39
                      A mozecie powiedziec, ktore to sa prywatne, a ktore panstwowe, bo nie mam
                      pojecia? Wprawdzie mi sie to w praktyce nie przyda, ja tylko tak z ciekawosci,
                      ale moze w przyszlosci ktos skorzysta :)
                      • annajustyna Re: zarejestrować się możesz, ale oferty pracy? 01.03.06, 18:53
                        Panstwowe tez sa prywatne:))) przynajmniej czesciowo. Odroznia sie Gesetzliche
                        Krankenverischerung, freiwillige (dla osob zarabiajacych ponad ca. 3850 EUR
                        miesiecznie brutto i dla majacych dzialalnosc gospodarcza) i private. I tu
                        nalezy pamietac, ze przy prywatnym ubezpieczeniu nie moga byc inni niepracujacy
                        badz maloletni czlonkowie rodziny wspolubezpieczeni na jedna stawke... PZDR!
            • annajustyna Re: zarejestrować się możesz, ale oferty pracy? 01.03.06, 18:49
              Bedziesz mitversichert na ubezpieczeniu zdrowotnym meza...
    • fufu_ffm Re: zapytanie narzeczonej:) 05.03.06, 14:46
      Czesc dorothy1 -

W Arbeitsamcie mozesz sie zarejestrowac - jak masz silne nerwy bo jest to
      czesto depresyjne doswiadczenie. Szukaniem pracy jednak najlepiej jest sie
      zajac samemu.

Zalezy w jakiej dziedzinie bedziesz szukac pracy i w jakim regionie bedziesz
      mieszkac.Z tego co wiem bedzrobocie w Baden Wüttenberg oraz w Bawarii jak na
      razie trzyma sie w normie. W Hessen jest juz troche gorzej a w tych nowych
      landach (byle DDR) to wogole fatalnie.

Najlepiej popatrz online pod www.jobpilot.de albo
      www.meinestadt.de/ i to Ci powinno dac jakies pojecie jak to wyglada w
      Twojej branzy czy regionie.

Arbeitsamt ma takze wyszukiwarke ofert "online" ale jest to njagorsza website
      jaka w zyciu widzialam wiec znalezc tam cos jest naprawde trudno.

Byloby dobrze gdybys tez o tym porozmawiala z narzeczonym i przygotowala go na
      to zeby sie tez zaangazowal w Twoje poszukiwania pracy. To znaczy zeby
      porozmawial z wujkami, ciotkami i innymi znajomymi czy gdzies cos sie zwalnia.
      W Niemczech duzo miejsc pracy jest obsadzane przez znajomosci i wiele nie
      trafia wogole na rynek pracy.

Pozwolenie na prace dostaniesz od reki jak pojdziesz do Arbeitsamtu (tylko po
      tym jak juz sie zameldowalas etc.).

Zycze Ci powodzenia.

• ich11 witamina B (Beziehungen) pomaga! :))) 05.03.06, 17:11
        • dorothy1 Re: witamina B (Beziehungen) pomaga! :))) 07.03.06, 13:25
          Dzięki Wam wszystkim za informacje. Już mam teraz jakiś zarys tego co powinnam czynić. Z wykształcenia jestem biologiem:)gdyby ktos coś wiedział na temat tego typu ofert pracy polecam się pamięci;) POZDRAWIAM WSZYST
          KICH
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka