katarynka705 01.12.13, 07:59 jestem wierząca,ale wszechobecność krzyży zwłaszcza w urzędach czy instytucjach państwowych mocno zastanawia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lumpior Re: krzyż nie jest symbolem polskiego państwa 01.12.13, 08:31 katarynka705 napisała: > jestem wierząca,ale wszechobecność krzyży zwłaszcza w urzędach czy instytucjach > państwowych > mocno zastanawia. To dewaluacja,obraza dla tego symbolu. Co sie dzieje w sejmie,krzyż wisi,powieszony nielegalnie.I od tej chwili zaczeły sie problemy,"małpowania" w wieszaniu krzyży.Smutne to i podłe. Odpowiedz Link Zgłoś
katarynka705 Re: krzyż nie jest symbolem polskiego państwa 01.12.13, 08:40 pamiętam jak to się zaczęło - najpierw powiesili krzyż w sejmie /nielegalnie / ,potem już zaczęli wszędzie wieszać gdzie popadnie . Religia w szkołach - początkowo księża nie garnęli się - wysługiwali się katechetami ,bo państwo nie płaciło . Potem pędzili na łeb na szyję ,bo otrzymywali kasę . W jednostkach wojskowych tzw kapelani w stopniu nie niższym niż kapitan / chodzi znów o pieniądze / . Dochodziło do paradoksów ,że likwidowano jednostkę wojskową ,ale kapelan zostawał i kaska dla niego płynęła dalej . Nie ma uroczystości państwowej bez udziału funkcjonariusza KK . Otwarcie hali,autostrady , szkoły ,gminy - poświęcenie - kasa . Itd Odpowiedz Link Zgłoś
2kecaw Re: krzyż nie jest symbolem polskiego państwa 01.12.13, 09:04 Mniej pretensje do Mieszka I oraz do tych co przyszli po nim i od TYSIĄCA lat podtrzymują jego decyzję, że krzyż jest współsymbolem polskiego państwa Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo Re: krzyż nie jest symbolem polskiego państwa 01.12.13, 09:23 Mieszko przyjął tylko chrzest a nie wprowadził Państwa Kościelnego. Odpowiedz Link Zgłoś
2kecaw Re: krzyż nie jest symbolem polskiego państwa 01.12.13, 10:04 A kiedy to moj drogi bylo w Polsce państwo kościelne ? zaciekawiony kecaw Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: krzyż nie jest symbolem polskiego państwa 01.12.13, 20:05 2kecaw napisał: > A kiedy to moj drogi bylo w Polsce państwo kościelne ? > > zaciekawiony kecaw Raczej łatwiej odpowiedzieć kiedy nie było 1945-1989. Odpowiedz Link Zgłoś
gtxl Re: krzyż nie jest symbolem polskiego państwa 01.12.13, 09:25 2kecaw napisał: > Mniej pretensje do Mieszka I oraz do tych co przyszli po nim i od TYSIĄCA lat p > odtrzymują jego decyzję, że krzyż jest współsymbolem polskiego państwa > Symbolami państwa polskiego są godło, wizerunek orła białego, barwy (biało-czerwone) i hymn. Krzyż nie jest symbolem państwa polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: krzyż nie jest symbolem polskiego państwa 01.12.13, 11:35 kecawowi marzy się.są ludzie którzy nie potrafią zyć inaczej nić w parafialnej ciemnocie i zakłamaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Francja ma gorzej :) 01.12.13, 09:46 2kecaw napisał: > Mniej pretensje do Mieszka I oraz do tych co przyszli po nim i od TYSIĄCA lat p > odtrzymują jego decyzję, że krzyż jest współsymbolem polskiego państwa No to pomysl jak paskudnie muszą czuć się Francuzi ! Król Franków Chlodwig oddał ich w niewole Czarnym prawie 500 lat przed tym jak Mieszzko zrobił to z naszym nowoczesnym , na wskroś europejskim i cywilizacyjnie rozwinietym krajem. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Francja ma gorzej :) 01.12.13, 19:58 remik.bz napisał: > No to pomysl jak paskudnie muszą czuć się Francuzi ! Król Franków Chlodwig odda > ł ich w niewole Czarnym prawie 500 lat przed tym jak Mieszzko zrobił to z naszy > m nowoczesnym , na wskroś europejskim i cywilizacyjnie rozwinietym krajem. No ale oni mu lizali dupę a on ich obdarowywał spełniony po udanym lizaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: krzyż nie jest symbolem polskiego państwa 01.12.13, 11:34 nieszczęsny nieuku olsztyński,Mieszko nigdy nie podjął żadnej decyzji o krzyzu jako symbolu. Odpowiedz Link Zgłoś
grba Dookoła krzyża... 01.12.13, 09:40 Virtuti Militari pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Order_Virtuti_Militari_1792.JPG Krzyż Walecznych pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Hel_-_Museum_of_Coastal_Defence_-_Collections_60.jpg Nawet PRL... Krzyż Zasługi pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Krzyz-zaslugi_PRL_Polska.jpg A tu macie foto Wasyla Stalina przy orderach... ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD,_%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B9_%D0%98%D0%BE%D1%81%D0%B8%D1%84%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87.jpg jedyny znak krzyża to Order Krzyża Grunwaldu pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Order_Krzy%C5%BCa_Grunwaldu_kl._I-awers.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Dookoła krzyża... 01.12.13, 09:42 Na wodzie też używamy... Proporzec Marynarki Wojennej... pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Naval_Jack_of_Poland.svg Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz krzyż św. Andrzeja 01.12.13, 09:52 grba napisał: > Na wodzie też używamy... > > Proporzec Marynarki Wojennej... > pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Naval_Jack_of_Poland.svg Ale najwiekszym wyrazem naszej zaleznosci od Watykanu, naszego ciemnogrodu jest krzyz św. Andrzeja uzywany jako znak drogowy (na przejazdach kolejowych). Na takim krzyzu zamordowano apostoła Andrzeja i teraz co? Dlaczego on wszędzie jest ? a nie można by jakiegoś innego znaku dać, gwiazdy Dawida , albo zaratusztriańskiego Faravahar? Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: krzyż św. Andrzeja 01.12.13, 10:03 Sowieci wiele zrobili, żeby zetrzeć wszelką tradycję prawosławną, carską, a i tak wszystko to wróciło na swoje miejsce, bo naród nie może wyskoczyć ze skóry. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: krzyż św. Andrzeja 01.12.13, 20:04 grba napisał: > Sowieci wiele zrobili, żeby zetrzeć wszelką tradycję prawosławną, carską, a i t > ak wszystko to wróciło na swoje miejsce, bo naród nie może wyskoczyć ze skóry. Jeleniu, naiwny Ruscy na prowincji to tylko wóda i sieło,wykorzystuje to cerkiew przy tej ogromnej biedzie to normalne ze ludzie cudu oczekują .Widać to też w Polsce tam gdzie wiecej pracy kler ma mniej poparcia. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Dookoła krzyża... 01.12.13, 19:57 grba napisał: > Na wodzie też używamy... > > Proporzec Marynarki Wojennej... > pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Naval_Jack_of_Poland.svg No i co w ten debilny sposób chcesz udowodnić ?? Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Dookoła krzyża... 01.12.13, 21:31 Właśnie wyróciłeś szachownicę i tym samym przegrałeś... Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Dookoła krzyża... 01.12.13, 14:49 Masz jeszcze parę od przyjaciół waszej organizacji.Zwróć uwagę na rok. encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS1WqlOVyXKyAHiducjH3T9aA_bfG2lsIpA7fF9IH0S_cfJNG6KOQ Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Dookoła krzyża... 01.12.13, 18:14 Jest więcej tego, np. Luftwaffe upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3f/Black_Balkan_cross_of_Luftwaffe_1935-1938.svg/240px-Black_Balkan_cross_of_Luftwaffe_1935-1938.svg.png Eiserner Kreuz był już. Krzyż jest symbolem szeregu państw,np. Malta, Norwegia, Szwecja, Szwajcaria - krzyż jest zawarty we fladze państwa, jest też zawarty w herbach np. Malty, Szwecji, Szwajcarii. W każdym przypadku ma charakterystyczny wygląd. Jak wygląda charakterystyczny polski krzyż? Nie wygląda, bo go nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Dookoła krzyża... 01.12.13, 21:32 Na sztandarach: pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Sztandar_1_DP_im_T_Kosciuszki.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: krzyż nie jest symbolem polskiego państwa 01.12.13, 09:41 Właściwie to może powinniśmy sie cieszyć, że Rzymianie krzyżowali, a nie np. ciachali na gilotynie, bo wówczas wieszali by wszędzie gilotyny. Ciekawe, czy gdyby został spalony na stosie, to czcili by ogniska? Odpowiedz Link Zgłoś
eres2 Re: krzyż nie jest symbolem polskiego państwa 01.12.13, 11:40 Trudno sobie wyobrazić ten odrażający przyrząd jako czczony symbol. Choć robiła gilotyna w swoim czasie inną karierę, a ściślej jej miniatura – jako …zabawka. Miniatura tej paskudnej maszyny była ulubionym gadżetem Johanna Wolfganga von Goethe. Hm… przecież Niemca. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: krzyż nie jest symbolem polskiego państwa 01.12.13, 19:54 wanda43 napisała: > Właściwie to może powinniśmy sie cieszyć, że Rzymianie krzyżowali, a nie np. ci > achali na gilotynie, bo wówczas wieszali by wszędzie gilotyny. Ciekawe, czy gdy > by został spalony na stosie, to czcili by ogniska? Wyobraź sobie co by było gdyby pijany kombajnista Jezusa Bizonem rozjechał :)) Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Przeszkadza Ci krzyż w czyms? 01.12.13, 09:41 katarynka705 napisała: > jestem wierząca,ale wszechobecność krzyży zwłaszcza w urzędach czy instytucjach > państwowych > mocno zastanawia. No i do jakich wniosków doszłaś po tym zastanowieniu? Wiesz chociaz w czym Ci ten krzyż przeszkadza? Odpowiedz Link Zgłoś
katarynka705 Re: Przeszkadza Ci krzyż w czyms? 01.12.13, 09:46 to mi wygląda na znaczenie swoich wpływów . Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Przeszkadza Ci krzyż w czyms? 01.12.13, 09:55 katarynka705 napisała: > to mi wygląda na znaczenie swoich wpływów . A mi to dla odmiany w niczym nie przeszkadza. Przeszkadza mi bezrobocie, dług publiczny, emigracja młodych i energicznych, brak polityki prorodzinnej, dziadostwo w słuzbie zdrowia, dziadostwo wymiaru sprawiedliwości- ale nie krzyż. A Ty pewnie masz odwrotnie? Słuzba zdrowia to nie jest problem- problemem dla Ciebie jest krzyz. No módl sie (bo zadeklarowałas się jako katoliczka) , aby nie zachorować. Odpowiedz Link Zgłoś
katarynka705 Re: Przeszkadza Ci krzyż w czyms? 01.12.13, 10:06 nie przeszkadzałoby mi gdyby nie szła za tym pazerność KK na kasę Odpowiedz Link Zgłoś
lumpior Re: Przeszkadza Ci krzyż w czyms? 01.12.13, 10:26 katarynka705 napisała: > nie przeszkadzałoby mi gdyby nie szła za tym pazerność KK na kasę Jest okazja,przyzwolenie władz to się doi,bierze darowaną kasę,przywileje,ulgi,nie płaci sie podatków.W zamian są głosy wyborcze,czyli władza i też kasa,przywileje... . Zastraszona piekłem ciemnota parafialna wykona każdą wole,no i jest co jest.Może młode pokolenie to zmieni,może? Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Przeszkadza Ci krzyż w czyms? 01.12.13, 11:08 Słaba znajomość historii jest już poważnym problemem w naszym kraju, bo gdyby była lepsza, wtedy by wiedziano, że Kościół kolekcjonując dobra doczesne zawsze przesadza, a kiedy przesadzi, wtedy władza doczesna, często jak bywało chrześcijańska, uwalnia Kościół od tego balastu. I cykl się powtarza... Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Przeszkadza Ci krzyż w czyms? 01.12.13, 11:25 katarynka705 napisała: > nie przeszkadzałoby mi gdyby nie szła za tym pazerność KK na kasę Pazerność na kase ale i dzielenie sie kasa to cechy zarówno społeczności, grup wierzących jak i niewierzących. Nie sądze , abysmy my członkowie Koscioła Katolickiego (miliony ludzi na swiecie) byli bardiej pazerni na kase niż np zlaicyzowane społeczeństwa Zachodu . Ale może sie myle. Podaj proszę źródło danych , którymi posłuzyłaś sie pisząc , że KK czyli wszyscy katolicy jesteśmy jakoś wyjątkowo pazerni na kase. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Przeszkadza Ci krzyż w czyms? 01.12.13, 21:19 remik.bz napisał: . Ale może sie myle. Podaj proszę źródło danych , kt > órymi posłuzyłaś sie pisząc , że KK czyli wszyscy katolicy jesteśmy jakoś wyjątkowo pazerni na kase. Mowa nie o jeleniach którzy utrzymują darmozjadów ,ale o tych w sukienkach , którzy własne matki by w burdelu za parę groszy zatrudniali . Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Przeszkadza Ci krzyż w czyms? 01.12.13, 21:43 kolter-xl napisał: > remik.bz napisał: > > . Ale może sie myle. Podaj proszę źródło danych , kt > > órymi posłuzyłaś sie pisząc , że KK czyli wszyscy katolicy jesteśmy jakoś > wyjątkowo pazerni na kase. > > Mowa nie o jeleniach którzy utrzymują darmozjadów ,ale o tych w sukienkach , kt > órzy własne matki by w burdelu za parę groszy zatrudniali . Katarynka napisała: .....nie przeszkadzałoby mi gdyby nie szła za tym pazerność KK na kasę .... KK to skrót od "Kościół Katolicki"-tak? A Kosciół katolicki to miliony wiernych- tak? Katarynka napisała to co napisała- zarzuciła nam wiernym pazerność na kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Przeszkadza Ci krzyż w czyms? 01.12.13, 21:49 remik.bz napisał: KK to skrót od "Kościół Katolicki"-tak? A Kosciół katolicki to miliony wiernych > - tak? Katarynka napisała to co napisała- zarzuciła nam wiernym pazerność na kasę. Ile ty masz lat ?? od kiedy wy wierni to kościół :))) dla kleru to tylko kler :))) Poza tym dam sobie jajca odciąć ze ona pisząc KK miał na myśli tylko darmozjadów w sukienkach !! Odpowiedz Link Zgłoś
gtxl Re: Przeszkadza Ci krzyż w czyms? 01.12.13, 10:11 A mi to dla odmiany w niczym nie przeszkadza. Zaakceptowałbyś nawet powieszenie krzyża w publicznych szaletach? Zobacz,tym to nawet noszenie symboli religijnych przeszkadza. Co za dzicz. Rząd kanadyjskiej prowincji Quebec wystąpi w nadchodzących tygodniach z propozycją "Karty wartości quebeckich", w której ma zakazać pracownikom instytucji publicznych noszenia widocznych symboli religijnych i związanych z religią nakryć głowy. tnij.org/7gju Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Przeszkadza Ci krzyż w czyms? 01.12.13, 20:01 remik.bz napisał: > A mi to dla odmiany w niczym nie przeszkadza. Przeszkadza mi bezrobocie, dług p > ubliczny, emigracja młodych i energicznych, brak polityki prorodzinnej, dziados > two w słuzbie zdrowia, dziadostwo wymiaru sprawiedliwości- ale nie krzyż. A Ty > pewnie masz odwrotnie? Słuzba zdrowia to nie jest problem- problemem dla Ciebie > jest krzyz. No módl sie (bo zadeklarowałas się jako katoliczka) , aby nie zac > horować. Tobie nie przeszkadza bo indoktrynacja nie pozwala ci zobaczyć ze kraj te katolickie które adorują te skrzyżowane patyki stoją gospodarczo zawsze gorzej od tych które nie oddają mu bałwochwalczego kultu. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: Przeszkadza Ci krzyż w czyms? 01.12.13, 11:39 mnie przeszkadza.jest na siłę wieszany wszędzie znacząc zawłaszczone terytorium. to symbol stosów,inkwizycji,nieuctwa,ciemnoty,walki z postepem. o dzisiejszych zasługach sukienkowych w utrwalaniu opinii o krzyżu nie wspomnę z litości. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Przeszkadza Ci krzyż w czyms? 01.12.13, 14:02 99venus napisał: > mnie przeszkadza.jest na siłę wieszany wszędzie znacząc zawłaszczone terytorium > . > to symbol stosów,inkwizycji,nieuctwa,ciemnoty,walki z postepem. > o dzisiejszych zasługach sukienkowych w utrwalaniu opinii o krzyżu nie wspomnę > z litości. No cóż , masz swoje skojarzenia- Twoja sprawa. Dla mnie, dla katolików krzyż to symbol najwiekszego poswięcenia dla innych poswięcenia w imie milosci do ludzi. Taki symbol nie powinien nikomu (bez względu na swiatopoglad) wadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
gtxl Re: Przeszkadza Ci krzyż w czyms? 01.12.13, 14:12 No cóż , masz swoje skojarzenia- Twoja sprawa. Dla mnie, dla katolików krzyż to symbol najwiekszego poswięcenia dla innych poswięcenia w imie milosci do ludzi. Taki symbol nie powinien nikomu (bez względu na swiatopoglad) wadzić. Ja szanuję to,że tak uważasz. Powiedz mi dlaczego jednak na silę się ten symbol rozpowszechnia? Dlaczego nie wystarcza wam kościół,cmentarz? Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Przeszkadza Ci krzyż w czyms? 01.12.13, 14:12 remik.bz napisał: > . Taki symbol nie powinien nikomu (bez względu na swiatopoglad) wadzić. ty tak myślisz, ale nie masz patentu na nieomylność Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: Przeszkadza Ci krzyż w czyms? 01.12.13, 14:38 a jednak bardzo wielu wadzi.w domu wieszaj ile chcesz,od urzędów państwowych,szkół wara. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Przeszkadza Ci krzyż w czyms? 01.12.13, 14:55 > No cóż , masz swoje skojarzenia- Twoja sprawa. Dla mnie, dla katolików krzyż to > symbol najwiekszego poswięcenia dla innych poswięcenia w imie milosci do ludzi > . Taki symbol nie powinien nikomu (bez względu na swiatopoglad) wadzić. Masz prawo tak uważać i nikt ci tego prawa nie odbiera. Ale uszanuj pogląd innych. Dla mnie to symbol haniebnej i okrutnej śmierci, niesprawiedliwości i narzędzie tortur. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: Przeszkadza Ci krzyż w czyms? 01.12.13, 18:23 no własnie,byłoby miło gdyby polscy katolicy szanowali poglądy innych.jak dotychczas to mamy do czynienia jedynie z agresywną ekspansją religijnych symboli jednego wyznania. dla mnie krzyż stał się wskutek ożywionej działalności polskich katolików symbolem ciemnoty,bezmyślnej dewocji,klerykalizmu,agresji i przemocy. jak katolicy będą szanowali ludzi o odmiennych poglądach to pewnie sami też z czasem będą szanowani. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Przeszkadza Ci krzyż w czyms? 01.12.13, 21:58 remik.bz napisał: > No cóż , masz swoje skojarzenia- Twoja sprawa. Dla mnie, dla katolików krzyż to > symbol najwiekszego poswięcenia dla innych poswięcenia w imie milosci do ludzi > . Taki symbol nie powinien nikomu (bez względu na swiatopoglad) wadzić. Ze niby żołnierze Konstantyna pod tym znakiem poświęcali życie? tak tu zgoda .Jednak Konstantyn to święty a do tego "trzynasty apostoł" dla prawosławnych,wiec niech oni sobie zabiorą jego totem. Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush Polacy to Slowianie, czy Semici ?!Powoli sie gubie 01.12.13, 16:09 Slowianie, czy Semici ?! Powoli sie gubie.. Mnie uczono w szkole, ze Polacy to Slowianie a nie Semici. Chrzescijanstwo to semicka religia. Biblia to semicka ksiega, napisana przez Semitow a nie przez Slowian. Na krzyzu wieszano semitow w czasie Wojen Zydowskich w Palestynie. Krzyz to symbol cierpienia Zydow. Dla Polaka Slowianina - Polska to Ojczyzna. Dla Semity, katolika - Palestyna to Ziemia Swieta. Katolik ma dwie ojczyzny, tak samo jak polski Zyd. Nie ma tu oczywiscie problemu - tylko Polak-katolik musi sie w koncu do Palestyny przyznac ! p. s. A pierdzielenie swiniopasoe o Gwiezdzie Dawida powoli mnie wku...a. A Gwiazda Dawida jest dopiero od poznego sredniowiecza symbolem zydowskim. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Przeszkadza Ci krzyż w czyms? 01.12.13, 19:55 remik.bz napisał: > > No i do jakich wniosków doszłaś po tym zastanowieniu? Wiesz chociaz w czym Ci t > en krzyż przeszkadza? Mi przeszkadza w urzędzie bo wskazuje na jedno ; na brak poszanowania konstytucji !! Odpowiedz Link Zgłoś
qqazz Re: krzyż nie jest symbolem polskiego państwa 01.12.13, 11:11 Ale jak jeesteś wierząca? W instytucjach nie ale jak wyjdziesz to tak? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
samantha.1 Re: krzyż nie jest symbolem polskiego państwa 01.12.13, 11:37 "jestem wierząca" Nie wątpię ,ze wierzysz w gwiazdę , pytanie tylko w którą? Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: krzyż nie jest symbolem polskiego państwa 01.12.13, 11:39 szczęśliwą. Odpowiedz Link Zgłoś
katarynka705 Re: krzyż nie jest symbolem polskiego państwa 01.12.13, 12:08 symbolem / godłem też POLSKI od zawsze był orzeł . To zapisane jest w konstytucji . Krzyż to symbol wiary ? Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: krzyż nie jest symbolem polskiego państwa 01.12.13, 14:40 co to znaczy TEŻ?jedynym godłem Polski był i jest orzeł biały. Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: krzyż nie jest symbolem polskiego państwa 01.12.13, 18:16 Nie wątpię ,ze wierzysz w gwiazdę , pytanie tylko w którą? Ty wierzysz w krzyż? W takim razie grzeszysz, powinnaś wierzyć w Boga a nie w znaki - bałwany. Odpowiedz Link Zgłoś
judeosceptyk Re: krzyż nie jest symbolem polskiego państwa 01.12.13, 14:37 "jestem wierząca" buahaha chyba w Lenina i Trockiego Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: krzyż nie jest symbolem polskiego państwa 01.12.13, 14:53 Masz,pociesz się: encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS1WqlOVyXKyAHiducjH3T9aA_bfG2lsIpA7fF9IH0S_cfJNG6KOQ Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl [...] 01.12.13, 22:02 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
zbysio45 krzyż nie jest symbolem polskiego państwa-nie kłam 01.12.13, 15:03 Po pierwsze nie kłam ze jestes wierzacy bo znam TWOJE (katarynka 705) posty na tym forum a po drugie wierzacy katolik ktory zna naszą historie panstwa polskiego i takich bzdur by nie pisał w tym watku. Informuje szanowną kłamliwą osobe ze z krzyzem i hasłami BÓG,HONOR ,OJCZYZNA na sztandarach gineli Polacy od zamieszchłych dziejow naszego panstwa.Zalecam zwiedzenie muzeum w Warszawie,Krakowie to mozesz sie o tym przekonac wizualnie na eksponatach sztandarow,proporcow wojskowych. Odpowiedz Link Zgłoś
asteroidalny Re: krzyż nie jest symbolem polskiego państwa-nie 01.12.13, 15:28 Zbysiu45 jesteś przedstawicielem moherowej średniowiecznej głupoty. Znasz Konstytucję Polski? Tam masz określoną symbolikę Państwa Polskiego, a o narzędziu zbrodni, w postaci dwóch zbitych desek z podobizną przybitego gwoździami Żyda, nie ma ani jednego słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
asteroidalny [...] 20.12.13, 16:55 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush Krzyż jest symbolem cierpienia Żydów. 01.12.13, 16:24 Krzyż jest symbolem cierpienia Żydów a nie Słowian. Jestes Polakiem/Slowianinem. czy Polakiem/Semita ? Jeszcze raz przypominam: Palestyna to dla Semity i katolika Ziemia Swieta. Polski Żyd sie do tego jasno przyznaje i nie ma tu oczywiscie problemu. Teraz czas na katolikow: Ziemia Swieta dla nas to Palestyna a nie Polska. p. s. Biblie napisali Semici, czy Slowianie ? INRI to znaczy Jezus Nazarenczyk Krol Zydowski..a nie Polski Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: krzyż nie jest symbolem polskiego państwa-nie 01.12.13, 18:19 Krzyż jest znakiem kosmopolitycznej, międzynarodowej organizacji katolików a nie Polski. Wielu Polaków należy do tej organizacji, nawet większość - ale ta organizacja i państwo polskie są rozłączne. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: krzyż nie jest symbolem polskiego państwa-nie 01.12.13, 22:21 Skoro to wiesz to won z tymi patykami z miejsc użyteczności publicznej !! zbysio45 napisał: > Po pierwsze nie kłam ze jestes wierzacy bo znam TWOJE (katarynka 705) posty n > a tym forum a po drugie wierzacy katolik ktory zna naszą historie panstwa pol > skiego i takich bzdur by nie pisał w tym watku. Nikt tak od rzeczy nie pierdzieli jak wierzący w coś tam katolik właśnie. > Informuje szanowną kłamliwą osobe ze z krzyzem i hasłami BÓG,HONOR ,OJCZYZNA n > a sztandarach gineli Polacy od zamieszchłych dziejow naszego panstwa. No tak a kler im w plecy nóż wbijał, popierając papiestwo które nam Polakom nakazywało podporządkowywanie się kolejnym to zaborcom. Zalecam > zwiedzenie muzeum w Warszawie,Krakowie to mozesz sie o tym przekonac wizualnie na eksponatach sztandarow,proporcow wojskowych. No a co ma Jezus do wojaczki ?? Odpowiedz Link Zgłoś
katarynka705 Re: krzyż nie jest symbolem polskiego państwa-nie 20.12.13, 21:10 a ja kieruję do konstytucji Odpowiedz Link Zgłoś
asteroidalny Nie jest symbolem polskiego państwa 01.12.13, 15:20 i nie będzie. Krzyż to narzędzie zbrodni i nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
katarynka705 Re: Nie jest symbolem polskiego państwa 01.12.13, 16:27 ukrzyżowanie nie zaczęło się w chwili męki Jezusa Odpowiedz Link Zgłoś
unkannier.sking autorze wątka a co myślisz 01.12.13, 17:02 o menorze w święto Chanuka w Pałacu Prezydenckim? Odpowiedz Link Zgłoś
asteroidalny I jedno i drugie nie są symbolem polskości. 01.12.13, 17:19 My Słowianie nie jesteśmy ani Żydami ani Palestyńczykami, a naszą Ziemią Świętą jest Polska, a nie Palestyna. Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush Swiete Slowa !!! 01.12.13, 17:25 asteroidalny napisał: > My Słowianie nie jesteśmy ani Żydami ani Palestyńczykami, > a naszą Ziemią Świętą jest Polska, a nie Palestyna Swiete Slowa !!! p. s. Dodam jeszcze, ze w przypadku menory i swieta Chanuki nikt nie probuje nam kitu wciskac, ze to polski symbol narodowy. Co ma miejsce w przypadku krzyza z zydowskiej Golgoty z ukrzyzowanym zydowskim krolem. Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: autorze wątka a co myślisz 01.12.13, 18:24 > o menorze w święto Chanuka w Pałacu Prezydenckim? Nie jestem założycielem wątku, ale się wtrącę. To samo. Państwo powinno się izolować od organizacji religijnych - wszelakich, bez wyjątków, łącznie z Kościołem Latającego Potwora Spaghetti. Ale skoro już umieszcza w państwowych instytucjach symbole jednej z organizacji religijnych, to niech zachowuje do wszystkich kościołów równy dystans i umieszcza tam także ich symbole: półksiężyc, gwiazdę Dawida, krzyż prawosławny, durszlak i inne. Odpowiedz Link Zgłoś
katarynka705 Re: autorze wątka a co myślisz 01.12.13, 19:43 i jeszcze jedno - Jezus był ŻYDEM Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: autorze wątka a co myślisz 01.12.13, 20:51 tego faktu wielu prawdziwych patriotów i aktywistów parafialnych nie przeżyje. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: autorze wątka a co myślisz 01.12.13, 20:50 myślę,że jest to dowód kultury i tolerancji p.prezydenta.o wielu krzyżach tego powiedzieć się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: krzyż nie jest symbolem polskiego państwa 01.12.13, 19:47 katarynka705 napisała: > jestem wierząca,ale wszechobecność krzyży zwłaszcza w urzędach czy instytucjach > państwowych > mocno zastanawia. Co cię zastanawia ? pies też obsikuje swój teren. Odpowiedz Link Zgłoś
qqazz Ale jest symbolem cywilizacyjnym 01.12.13, 21:35 Nie państwowym i nie tylko religijnym. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush Re: Ale jest symbolem cywilizacji sredniowiecza 01.12.13, 22:10 qqazz napisał: > Nie państwowym i nie tylko religijnym. > > Ale jest symbolem cywilizacji sredniowiecza, import z Palestyny. Odpowiedz Link Zgłoś
qqazz Re: Ale jest symbolem cywilizacji sredniowiecza 01.12.13, 22:14 A co proponujesz w zamian? Import z Neandertalu? A może z Konga czy innego Burkina Faso? Ta cywilizacja zbudowała nowoczesny świat, Europę i Polskę i jest tutaj obecna od początku państwowości, co proponujesz w zamian? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Ale jest symbolem cywilizacji sredniowiecza 01.12.13, 22:17 qqazz napisał: > A co proponujesz w zamian? Import z Neandertalu? A może z Konga czy innego Burk > ina Faso? > Ta cywilizacja zbudowała nowoczesny świat, Europę i Polskę i jest tutaj obecna > od początku państwowości, co proponujesz w zamian? Jaka cywilizacja ? katolicka ? Europa rozwijała się wbrew kościołowi a nie z nim . Odpowiedz Link Zgłoś
qqazz Re: Ale jest symbolem cywilizacji sredniowiecza 01.12.13, 22:29 A świstak siedzi.... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush [...] 01.12.13, 23:13 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
grba Przeczytajcie 02.12.13, 08:29 zbigwie.latte24.pl/3522,rosyjska-zagadka-big-bang Odpowiedz Link Zgłoś
asteroidalny To prawda! 20.12.13, 17:04 Krzyż jest symbolem moherowej, średniowiecznej głupoty i nie ma nic a nic wspólnego z Polską. Odpowiedz Link Zgłoś