Dodaj do ulubionych

Wiosna, internet i 45 miejsce!

04.12.13, 07:53
Wiosenko drogi!
Przepraszam, że obok twojego wątku zakładam drugi.
Biadolisz, że Rząd, że Tusk, że środki z Unii, że 45 miejsce na świecie...

Zwróć jednak uwagę na jeden zasadniczy fakt historyczny - do 1989 roku byliśmy "demoludem" i jako taki podlegaliśmy surowym restrykcjom "CoCom" (dla tych co nie pamiętają - zakaz eksportu najnowszych technologii - dostępnych jedynie w USA, Japonii i państwom Europy zachodniej).
Ograniczenia częściowo zostały zniesione w roku 1990 co wcale nie oznacza, że z tą chwilą pojawił się dostęp do internetu.
Tak naprawdę dopiero w 1996 roku pojawił się tzw. PPP - internet wdzwaniany na liniach telefonicznych TP - nr 0202122.
Pierwszy modem (a w zasadzie fax-modem) jaki miałem podpinało się do linii telefonicznej i do kompa przez port COM - dysponował tak zawrotną szybkością, że prawdopodobnie szybciej można było dojść piechotą. Miał jednak zaletę - można było stosować łączenie "tunelowe" czyli łączyć się z innym modemem co dawało możliwość przesyłania elektronicznych danych - plików otwartych (jak faxem) jak i zamkniętych (z rozszerzeniem po kropce).
Było to około 17 lat temu!
Tylko albo aż! Zależy od punktu widzenia!
Po 17 latach znaleźć się na 45 miejscu na świecie zaczynając od powiedzmy 56 kbps do obecnych nawet do tych 16,23 Mbps - to odległość świetlna nieomal, że o cenach dostępu wówczas i dziś już nawet wspominać nie wypada (godzina "surfowania" kosztowała wówczas około 6 zł)...

Też nie jestem zwolennikiem Tuska ani jego rządów, no ale "znaj proporcje mocium panie"...

No i dostępność - jakieś tam LTE, Wi-Fi... Kurza stopa!

I jeszcze jedno - mam nominalnie 40 Mbps i jak myślisz, z jaką prędkością można ściągać pliki z tych krajów bardziej od nas rozwiniętych technologicznie???
Obserwuj wątek
    • wiosnaludzikow Re: Wiosna, internet i 45 miejsce! 04.12.13, 08:01
      jot-es49 napisał:

> Wiosenko drogi!
      > Przepraszam, że obok twojego wątku zakładam drugi.
      > Biadolisz, że Rząd, że Tusk, że środki z Unii, że 45 miejsce na świecie...
      >
      > Zwróć jednak uwagę na jeden zasadniczy fakt historyczny - do 1989 roku byliśmy
      > "demoludem" i jako taki podlegaliśmy surowym restrykcjom "CoCom" (dla tych co n
      > ie pamiętają - zakaz eksportu najnowszych technologii - dostępnych jedynie w US
      > A, Japonii i państwom Europy zachodniej).
      Owszem, biorę to pod uwagę a więc biorę pod uwagę inne demoludy np. Czechu, Rumunię itd. a tylko Słowenia jest chyba za nami. Jeżeli chodzi o ten jeden ranking prędkości internetu bo są jeszcze inne.
      Poza tym minęło bez mała ćwierć wieku w tej dziedzinie i tutaj startowaliśmy razem z państwami zachodnimi gdyż internet w lekko powszechnym uzyciu pojawił się w drugiej połowie lat 90th.
      > Też nie jestem zwolennikiem Tuska ani jego rządów, no ale "znaj proporcje mociu
      > m panie"...
      Rozumiem i staram się te proporcje zachować. Dlatego porównuje osobiście do innych demoludów przede wszystkim no i pamiętaj, że tu chodzi o średnią krajową. Nie tylko o Warszawę ale i Karpaty, Bieszczady itd. itp.
      Natomiast administracja rządowa za wyjątkiem gadżetów ma niezwykle niski udział w wykorzystaniu technologii internetowych. Polska administracja rządowa. Jesteśmy tu o połową słabsi niż np. Czesi...też byłe demoludy.
      • jot-es49 Ależ ja się zgadzam, ale... 04.12.13, 08:19
        Masz niewątpliwie rację, ale to porównanie do Czechów?
        Biorąc pod uwagę obszar i ludność - być o połowę słabsi a nie trzy czy czterokrotnie - nie jest to powód do łez...
        Nie zapominaj, że budowa nowej infrastruktury światłowodowej to są kolosalne koszty.
        Niestety - dopiero światłowody (poza falami radiowymi - infrastruktura jeszcze droższa) dają możliwość łączności szerokopasmowej...
        Większość dostawców nadal siedzi na łączach dzierżawionych od TP...

Na a teraz muszę brać się za pracę bo nawet najszybszy internet sam przez się na chleb nie zapracuje!
        • wiosnaludzikow Re: Ależ ja się zgadzam, ale... 04.12.13, 15:26
          jot-es49 napisał:

> Masz niewątpliwie rację, ale to porównanie do Czechów?
          > Biorąc pod uwagę obszar i ludność - być o połowę słabsi a nie trzy czy czterokr
          > otnie - nie jest to powód do łez...
          > Nie zapominaj, że budowa nowej infrastruktury światłowodowej to są kolosalne ko
          > szty.
          > Niestety - dopiero światłowody (poza falami radiowymi - infrastruktura jeszcze
          > droższa) dają możliwość łączności szerokopasmowej...
          > Większość dostawców nadal siedzi na łączach dzierżawionych od TP...
          Wskaźniki najczęściej są podane w ułamkach procentowych w stosunku do PKB, dotacje unijne również. Mniejszy kraj, mniejsze nakłady większy jak w tym przypadku Polska większe nakłady ale większe budżety.
          ...Michał Boni :(
          • jot-es49 Przecież ja nie o wskaźnikach piszę! 04.12.13, 17:22
            A na ten przykład o odległościach nieco większych na których trzeba tą infrastrukturę fizycznie wykonać! Wykopać dołki, dogadać się z rolnikami, sadownikami i innymi władcami ziemi, wykonać przejścia przez różne cieki wodne, dogadać się z ekologami...
            Pieniądze to jednak nie wszystko.
            A wystarczyłoby aby jeden "mundry" powiedział, że tymi kablami to takie świństwo płynie, że krowy mleka nie dadzą...
            Ot co!

I w tym żaden Tusk, Kaczyński czy Miller a nawet Palikot czy sam Pawlak nie pomoże!
            • wiosnaludzikow Re: Przecież ja nie o wskaźnikach piszę! 04.12.13, 18:42
              jot-es49 napisał:

> A na ten przykład o odległościach nieco większych na których trzeba tą infrastr
              > ukturę fizycznie wykonać! Wykopać dołki, dogadać się z rolnikami, sadownikami i
              > innymi władcami ziemi, wykonać przejścia przez różne cieki wodne, dogadać się
              > z ekologami...
              > Pieniądze to jednak nie wszystko.
              > A wystarczyłoby aby jeden "mundry" powiedział, że tymi kablami to takie świństw
              > o płynie, że krowy mleka nie dadzą...
              Akurat jak jest kasa to reszta nie jest problemem.
              Takie magistrale są kładzione w drogach publicznych, po trakcjach kolejowych itd itp
              Widziałeś np kiedyś maszynę , która kładzie kabel pod ruchliwym skrzyżowaniem nawet nie wstrzymując ruchu :) Na końcu wiertełka jest stosowny nadajnik, czujnik. Jedna doba i położony pod rondem ONZ.
            • wiosnaludzikow Re: Przecież ja nie o wskaźnikach piszę! 04.12.13, 18:59
              jot-es49 napisał:

> A na ten przykład o odległościach nieco większych na których trzeba tą infrastr
              > ukturę fizycznie wykonać! Wykopać dołki, dogadać się z rolnikami, sadownikami i
              > innymi władcami ziemi, wykonać przejścia przez różne cieki wodne, dogadać się
              > z ekologami...
              Mądre kraje inwestujące w technologie mają różne rozwiązania, nie tylko łopata :)
              Podam Ci przykłady :
              ułożenie kabla śwoatłowodowego w kanalizacji ściekowej. Tak !
              ulożenie nowego światłowodu w starym kablu w specjalnej technologii po wyciągnięciu zawartości wnętrza takiego koncentryka magistralnego i wciągnięciu nowych nitek.
            • wiosnaludzikow Technologia ! 04.12.13, 19:24
              Sam myślisz kategoriami kopańie rowów pod kable.
              Zapoznaj się z jedną z technologii gdzie stare kable wymienia się błyskawicznie prawie bez wykopków. Właśnie tu jest problem. Polska nie inwestyje w technologie, nie ma zachęt do inwestowania w technologie.
              youtu.be/1HoB6OOBsOo
              • jot-es49 Re: Technologia ! 05.12.13, 07:10
                wiosnaludzikow napisał:
                > Sam myślisz kategoriami kopańie rowów pod kable.
                > Zapoznaj się z jedną z technologii gdzie stare kable wymienia się błyskawicznie
                > prawie bez wykopków. Właśnie tu jest problem. Polska nie inwestyje w technolog
                > ie, nie ma zachęt do inwestowania w technologie.
                > youtu.be/1HoB6OOBsOo

Z wszystkich twoich wywodów rozumiem, że to Państwo czyli Rząd powinien stworzyć ogólnodostępny, bezpłatny, publiczny internet? Czyż tak?
                Jeśli dobrze cię zrozumiałem to, moim zdaniem, jest to myślenie irracjonalne z kilku powodów.
                Po pierwsze: internet publiczny ma jedną podstawową wadę! Jest publiczny! Nie zabezpieczony a więc nie nadaje się do profesjonalnych zastosowań. Nadaje się do zabawy i rozrywki - choćby pisanie na tym forum. Jednakże bezpieczeństwo profesjonalnie używanych komputerów jest największe wtedy, gdy... nie są podłączone do sieci!
                Nasze polskie giganty - dostawcy internetu tworzą coraz silniejsze serwerownie, coraz silniejsze zabezpieczenia i nie chodzi tu wcale o ewentualnego wirusa czy jakiegoś konika trojańskiego. Nie zapominaj, że coraz częściej najważniejsze dane potrafią nagle wyciekać ciurkiem... Nie wiele daje skrupulatne kodowanie.
                Przypomniałem sobie stare czasy - początki walki z piractwem komputerowym. Kupiłem sobie taki bardzo prosty i fajny... ruski programik. W razie potrzeby (wtargnięcia niepożądanych gości) trzema klawiszami przełączałem tablicę alokacji na tą która była czysta jak łza - nawet skanowanie dysku nie ujawniało jego zajętości na innym FAT... No ale przyszedł moment, że i to nie dawało gwarancji - trzeba było słono płacić za legalne oprogramowanie.
                Do czego zmierzam? Otóż wszelkie nowoczesne technologie nie dają gwarancji np. skopiowania zawartości twego twardziela. Żadne SSL i bardziej wymyślne narzędzia szyfrujące. Coraz częściej powraca się do różnego rodzaju "kluczy" - a wszystko to tylko dlatego, że internet staje się powszechny, coraz bardziej dostępny, coraz bardziej anonimowy.

Po drugie: myślę zatem, że będą, tak czy siak, dwa internety. Jeden do zabawy (wi-fi, hot-spoty, LTE) i drugi profesjonalny oparty na sztywnych łączach, o systemach P2P (peer-to-peer).

I tu potrzebne są pieniądze! Zgoda! Ale one są w portfelach zainteresowanych. I to zarówno tych, którym internet służy do zabawy jak i tych którym służy do pracy...

A podmioty zainteresowane dostarczaniem internetu za kasę - nigdy nie zgodzą się na państwowy, szerokopasmowy, szybki internet bezpłatny.

Poczytaj sobie co się dzieje w USA - tam właśnie trwa internetowa wojna...
                Państwo w niej polegnie! Uwierz mi! Jest bez szans! Zostaną Państwu nadal kabelki i to nawet nie te światłowodowe...
                • wiosnaludzikow Re: Technologia ! 05.12.13, 07:36
                  jot-es49 napisał:

> wiosnaludzikow napisał:
                  > > Sam myślisz kategoriami kopańie rowów pod kable.
                  > > Zapoznaj się z jedną z technologii gdzie stare kable wymienia się błyskaw
                  > icznie
                  > > prawie bez wykopków. Właśnie tu jest problem. Polska nie inwestyje w tec
                  > hnolog
                  > > ie, nie ma zachęt do inwestowania w technologie.
                  > > youtu.be/1HoB6OOBsOo
                  >
                  > Z wszystkich twoich wywodów rozumiem, że to Państwo czyli Rząd powinien stworzy
                  > ć ogólnodostępny, bezpłatny, publiczny internet? Czyż tak?
                  Nie. Odpowiedź na to pytanie znajdziesz analizując następujące kwestie:
                  - czy przy budowie autostrad i dróg szybkiego ruchu, czyli przy wielkich wykopkach, powstały tory kablowej wybudowane przy okazji tej inwestycji (rządowe!) oraz czy są wynajęte, zaoferowane dla operatorów najnowszych technologii telekomunikacyjnych. Przy innych okazjach inwestycyjnych też.
                  - czy są ulgi inwestycyjne dla budujących sici wg najnowszych i najszybszych technologii.
                  Np. czy są ulgi w podatku od nieruchomości z tytułu prowadzonej działalności od zajętych gruntów w miastach i wokół miast dla najszybszych i najnowszych technologii np. na 10 lat.
                  itd. itp
                  > Po pierwsze: internet publiczny ma jedną podstawową wadę! Jest publiczny!
                  NASK !
                  Reszta nie ma nic wspólnego z omawianym tematem.

Czy rozumiesz mnie teraz ?
    • lionold Re: Zielonyludzik 04.12.13, 12:36
      przyswaja tylko przekaz 45 miejsce i sadzi, ze inni te tak majOM.
      • wiosnaludzikow Re: Zielonyludzik 04.12.13, 15:27
        lionold napisał:

> przyswaja tylko przekaz 45 miejsce i sadzi, ze inni te tak majOM.
        W stosunku do Twoich pyskówek podałem statystykę, argumenty. Tym się różnimy.
        • lionold Re: Zielonyludzik 04.12.13, 19:06
          Różnimy się czymś więcej. Ja nie podam ani statystyk ani liczb bo się na tym nie znam i nie muszę. Wystarczy mi, że jot-es49 to podał w sposób sugerujący mi, że się na tym zna i mnie przekonał - chyba, że jest inaczej - ale tego nie wiem. Mnie interesują cechy wypowiedzi, które by świadczyły o obiektywizmie podejścia - a twoje jest zawsze przekorne a'contrario dla zasady - w każdej sprawie i wobec każdego interlokutora, który nie jest z twoich.
          • wiosnaludzikow Re: Zielonyludzik 04.12.13, 21:24
            lionold napisał:
            > . Mnie interesują cechy wypowiedzi, które by świadczyły o obiektywizmie podejśc
            > ia - a twoje jest zawsze przekorne a'contrario dla zasady - w każdej sprawie i
            > wobec każdego interlokutora, który nie jest z twoich.
            Napisz proszę kto to są " Moi" ? Zaintrygowałeś mnie.
        • sclavus Re: Zielonyludzik 04.12.13, 19:10
          ... a nie, że trzeba przypenderolić rządowi???
          heh!
    • douglasmclloyd Re: Wiosna, internet i 45 miejsce! 04.12.13, 17:54
      Polska w ciągu ostatnich 20 lat przegoniła Amerykę, gdzie kable, druty do tej pory wiszą na słupach.
      • wiosnaludzikow Re: Wiosna, internet i 45 miejsce! 04.12.13, 18:43
        douglasmclloyd napisał:

> Polska w ciągu ostatnich 20 lat przegoniła Amerykę, gdzie kable, druty do tej p
        > ory wiszą na słupach.
        A w czym dokładnie przegoniła Amerykę :) ? W zastosowaniu internetu ? W prędkości, w pokryciu ? W czym ?
        • douglasmclloyd Re: Wiosna, internet i 45 miejsce! 04.12.13, 19:03
          wiosnaludzikow napisał:

> douglasmclloyd napisał:
          >
          > > Polska w ciągu ostatnich 20 lat przegoniła Amerykę, gdzie kable, druty do
          > tej p
          > > ory wiszą na słupach.
          > A w czym dokładnie przegoniła Amerykę :) ? W zastosowaniu internetu ? W prędkoś
          > ci, w pokryciu ? W czym ?

Co to za pokrycie, jak tylko burza przyjdzie to druty zrywa i prądu, i internetu brak, że o cenach nieruchomości nie wspomnę.
          • wiosnaludzikow Re: Wiosna, internet i 45 miejsce! 04.12.13, 19:09
            douglasmclloyd napisał:

> wiosnaludzikow napisał:
            >
            > > douglasmclloyd napisał:
            > >
            > > > Polska w ciągu ostatnich 20 lat przegoniła Amerykę, gdzie kable, dr
            > uty do
            > > tej p
            > > > ory wiszą na słupach.
            > > A w czym dokładnie przegoniła Amerykę :) ? W zastosowaniu internetu ? W p
            > rędkoś
            > > ci, w pokryciu ? W czym ?
            >
            > Co to za pokrycie, jak tylko burza przyjdzie to druty zrywa i prądu, i internet
            > u brak, że o cenach nieruchomości nie wspomnę.
            Przey.....ne mają Ci Amerykanie.
            >
            >
            • douglasmclloyd Re: Wiosna, internet i 45 miejsce! 04.12.13, 21:16
              wiosnaludzikow napisał:

> Przey.....ne mają Ci Amerykanie.

Jeśli chodzi o sieć elektryczną to prawie III świat.
    • hummer To Tusk zakładał Internet 04.12.13, 18:31
      >
      > Też nie jestem zwolennikiem Tuska ani jego rządów, no ale "znaj proporcje mociu
      > m panie"...
      Czy może parę zapaleńców z NASK i WASK?
      • 1all.correct Fakt. Teraz jest super, git i byczo. 04.12.13, 18:36
        Niektórym.
        • jot-es49 Nie ma problemu! 04.12.13, 18:50
          Ani z dostępem, ani z szybkością...
          Problem może być jedynie z kasiorką!
          Masz kasę - satelitarny sobie fundujesz na ten przykład...
          • wiosnaludzikow Re: Nie ma problemu! 04.12.13, 21:26
            Odpowiadasz na:
            jot-es49 napisał:

> Ani z dostępem, ani z szybkością...
            > Problem może być jedynie z kasiorką!
            > Masz kasę - satelitarny sobie fundujesz na ten przykład...
            Mowa jest jednak o statystyce.
          • hummer Re: Nie ma problemu! 05.12.13, 18:48
            jot-es49 napisał:

> Ani z dostępem, ani z szybkością...
            > Problem może być jedynie z kasiorką!
            > Masz kasę - satelitarny sobie fundujesz na ten przykład...

Nie przyszło Ci do głowy, że w tej materii też jest postęp?
            Pierwszy WiFi np. to był g. teraz mamy n. Dlaczego od razu nie powstał n?
            • jot-es49 A dlaczego nie od razu 802.11ac? 07.12.13, 09:32
              hummer napisał:
              > Nie przyszło Ci do głowy, że w tej materii też jest postęp?
              > Pierwszy WiFi np. to był g. teraz mamy n. Dlaczego od razu nie powstał n?

Dlaczego sobie żałować?
              Otóż Hummerze drogi - nie da się niestety od razu wskoczyć na najwyższą półkę!
              Przyczyny są prozaiczne!
              Po co na siłę produkować routery "ac" skoro i tak, przynajmniej na razie, niewiele komputerów czy innych gadżetów internetowych takich protokołów nie obsługuje?
              I tak w świecie komputerowym i internetowym trwa czyste szaleństwo...
              Gdyby każdy użytkownik chciał być "na topie" - po pierwsze kosztowałoby go to bardzo drogo a po drugie - nic ci nie dadzą twoje większe możliwości skoro infrastruktura nie nadąża...
              Co z tego, że kupisz samochód, który rozwija 300 km/h jeśli i tak możesz jeździć maksymalnie z połową tej szybkości?

Ale dobrze, że takie możliwości się pojawiają bo to właśnie stanowi siłę napędową dla infrastruktury...
      • lionold Re: młot to drugi haen 04.12.13, 19:10
        wszystko co złe zawsze Tusk: 100 lat temu dzisiaj i 100 sto lat. Muszę zapytać jakiegoś psychiatry jak nazywa się to schorzenie.
        • m.c.hrabia Re: młot to drugi haen 04.12.13, 19:13
          albo i ten sam psychol.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka