Dodaj do ulubionych

Czesław Miłosz nie żyje

• Gość: sunnypol Czy wszyscy WIELCY nas w tym roku chcą opuścić?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 23:06
      .........
      • rolotomasi Re: zmarł Miłosz 15.08.04, 23:36
        Znamienne jest, że Gazetta ręcamy swojego cenzora oczyszczała, ten i inne
        pakiety o Mołoszu, z nieprawomyślnych wpisów, jak np:
        "Biedny zakopmpleksiony i nienawistny kaleka."

< ten^^akurat jest o innym artyście. Tuż obok, na foKra, w obraźliwym pakiecie o
        Największym Poecie doby współczesnej w Polsce; i co? i nie przeszkadza, od
        dłuższego czasu zresztą.
        Niezbadane są wyroki Wielkiego Brzytwiarza tego forum.
      • Gość: grabarz A co ? Szymborska sie w koncu zdecydowala? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 08:49
    • Gość: Literat A kto był przyjacielem tego całego Miłosza w IP: *.twmi.rr.com 16.08.04, 03:02
      Polsce i Ameryce ?

No KTO do cholery ?

Kto był przyjacielem tego KAPITULANTA Miłosza ?

Co ten Miłosz autentycznego zrobił dla Polaków?

Czy tyle somo co te PDALEC michnik ?

Mołosz to nowy NADMUCHANY bohater tak samo jak STALINOWIEC Kuroń !
      • Gość: Polonofil Re: A kto był przyjacielem tego całego Miłosza w IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.08.04, 08:25
        No wlasnie!!! A moze nieoczytany ludek zaczalby studiowac ksiazki np. Joanny
        Salamon lub Marianny Bocian, to wtedy doszloby do niego,ze Wielkim Poeta to
        byl, ale... sp. Zbigniew Herbert, a nie przedstawiciel ludowej wladzy opiewany
        przez "Klozete, przepraszam Gazete Wyborcza"! A Zmarlemu Panu M. niech Bog
        wybaczy i Go przyjmie, choc nie raz jeden krzywdzil slowem "czlowieka
        prostego", a zwlaszcza polskiego! Dixi!
    • t610 Re: Czesław Miłosz nie żyje 16.08.04, 08:50
      Jakos nigdy Ten Gosc mnie nie przekonywal... Kilka jego wypowiedzi...
      • Gość: meerkat Zbigniew Herbert Tez nie zyje! To jest strata! :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 08:52
    • Gość: Adam ·Swida Re: Czesław Miłosz nie żyje IP: 81.219.116.* 16.08.04, 09:06
      Prezydent Krakowa zaproponował, by pochować poetę na Cmentarzu Rakowickim. W
      Alei Zasłużonych, jak myślę. Lewicowy prezydent miasta nie zdaje sobie zapewne
      sprawy, jakim autorytetem dla ludzi pokolenia "Solidarności" był Czesław
      Miłosz. Sądzę, że bardziej stosownym miejscem, dla pochówku, dla nas i dla
      przyszłych pokoleń byłoby miejsce w krypcie w kościele Na Skałce. Jeżeli nie
      stoi to w sprzeczności z ostatnimi życzeniami poety.

• Gość: ADAM MEERKAT MOJE PIERWSZE SPOTKANIE Z JOYCE'M!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 09:10
        Pierwszy raz poznalem Joyce'a w Paryzu w latach 20tych. Znalem go oczywiscie
        duzo wczesniej, bo chodzilem jako 15tolatek na wagary do Bilioteki Kongresu,
        gdzie z obowiazku trzymano w zamknietych zbiorach jeden egzemplarz zakazanego
        wowczas "Ulissesa".
        Joyce dlugo szukal restauracji, bo mial slaby wzrok i wechem sie kierowal.
        Uratowal nas wreszcie jego sekretarz, mlody wysoki Irlandczyk ze zlamanym nosem
        o ponurej twarzy. "Beckett- przedstawil sie krotko. -Sam Beckett" (podobno
        pozniej sam tez cos napisal-nie czytalem). Kiedy juz zjedlismy (Tournedot a la
        Rossini- Joyce lubil francuska kuchnie) zaczalem recytowac z pamieci fragmenty
        Ulissesa. Kiedy przerwalem, by nawilzyc wyschniete gardlo kieliszkiem
        Pouillacu, zauwazylem ze po twarzy Joyce'a splywaja lzy.
        -Nie sadzielem, ze mlodzi ludzie w purytanskiej Ameryce znaja moje dziela-
        powiedzial lamiacym sie glosem.-A jaki jest Twoj ulubiony cytat z Ulissesa?
        (Joyce od poczatku zwracal sie do mnie przez duze <Ty>)

"Wujaszek John ma dlugi trzon, a ciotka Agata to ta rzecz kosmata"-
        odpowiedzialem bez wahania.
        Autor "Dublinczykow" po prostu sie rozplakal.

cdn.

P.S.Kolejnych 10 stron wspomnien dopisze jak wytrzezwieje.
    • Gość: epola Re: Czesław Miłosz nie żyje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.04, 09:43
      Brak mi słów. Wielka osobowość - wielka spuścizna. Wieczna pamięć.
    • Gość: Kagan Ciszej nad ta trumna! IP: *.lib.unimelb.edu.au 16.08.04, 10:26
      To bylo do przewidzenia (prawa biologii)... Niemniej, konserwa nawet w
      Australii uzywa jego smierci aby popychac swoj wozek... Wstyd i jeszcze raz
      wstyd... :(
    • Gość: avaga Re: Czesław Miłosz nie żyje IP: 81.210.25.* 16.08.04, 12:23
      ['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']
    • Gość: hrabia Re: Czesław Miłosz nie żyje IP: *.231.187.159.catv.rdsor.ro 16.08.04, 12:49
      To fakt, nie wiele wiecej mozna powiedziec. Ledwo co umarl Kuron, teraz Milosz,
      za niedlugo pewnie przyjdzie pora na papieza. Potem tylko Szymborska i paru
      innych i trudno bedzie znalezc w naszym "wspanialym bohaterskim spoleczenstwie"
      jakikolwiek autorytet.
      • Gość: meerkat Przepraszam, a GIERTYCH i o. RYDZYK??? n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 13:03
        • rolotomasi Re: zmarł Milosz 16.08.04, 13:59
          Zbigniew Herbert w Hańbie domowej J.Trznadla: „Rozgorzała walka z burżuazyjną
          nauką, i tak dalej. Technika tej walki była prosta. Poszedłem raz, chyba w roku
          1950, na otwarte zebranie ZMP, żeby posłuchać. Wstał rosły blondyn i powiedział
          , że trzeba skończyć z burżuazyjnymi profesorami: kto z was rozprawi się z pro-
          fesorem Konradem Górskim? - Na to jakaś łapa poniosła się w górę: ja! - Dobrze!
          Na czym to polegało? Wchodzi profesor, zaczynał wykład o Krasińskim, wtedy
          oddelegowany do zwalczania wstał: pan profesor tutaj mówi o Krasińskim, ale pan
          nie podkreśla roli walki klasowej w literaturze polskiej - i tak dalej, aż do
          skutku. Starszy pan, trochę zdenerwowany, zaczynał: to nie jest temat mojego
          wykładu! - nawiązywał do swojego przerwanego wątku. Ale za chwilę tamten,
          czujny, znów wstał: no tak, ale nie ma o walce klasowej... -
          A co działo się, jeżeli ta nasza analogia ma być prowadzona dalej, we
          Wiedniu, rok przed Anschlussem? Był taki filozof z Koła Wiedeńskiego, Moritz
          Schlick, który został zastrzelony przez studenta faszystę w gmachu uniwersytetu.
          Trzeba się cieszyć, że u nas do tego nie doszło. Ale tu i tam bojówki chodziły
          na wykłady takich `strasznych ludzi`, jak Wittgenstein czy Tatarkiewicz, i też
          wyli. "
          Gsy żyje się wystarczająco długo i do tego za granicą,jak zmarły Miłosz, to pew-
          ne FAKTY są zapominane, a to jest nie w porządku wobec prawdy i losów ludzkich.

[forumowym bojówkarzom o.Mariana vel HomoCośTamma alias o.Osioła z miasta GDyni,
          cytuję]
    • Gość: krakuska z wyboru Re: Czesław Miłosz nie żyje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.04, 13:50
      Dziękuję zbig44 za MP3 ze słowami Poety.
      Nawt jeżeli nie wszystkie wiersze Miłosza przemawiały do mnie równie silnie
      (najbardziej lubię te "mickiewiczowskie"), to wiem , że strata jest ogromna i
      znacząca. Dla mnie osobiście jest informacją, że kolejny raz (po odejściu
      Piotra Skrzyneckiego, Państwa Turowiczów. księdza Tischnera) doświadczam
      opustoszenia krakowskich ulic. Już teraz nie ma kogo wyglądać na krakowskiej
      starówce. Jest coraz gorzej...
      • Gość: marcin RIP che-swav mee-wash IP: 62.233.188.* 16.08.04, 14:25
    • Gość: JE Re: Czesław Miłosz nie żyje IP: 66.46.68.* 17.08.04, 04:46
      Jak sie dowiedzialem, ze Milosz umarl, to wlasnie czytalem Doline Issy.
      Przypomnialem sobie, jak kilka miesiecy przed matura, jakies 7 lat temu, Milosz
      spotkal sie z nami w Reytanie. Moze nie samo to spotkanie pamietam, ale to, ze
      spedzilem kilka ladnych dni w czytelni na Wiktorskiej pochlaniajac Milosza.
      Byl on dla mnie, nawet wtedy, tak waznym czlowiekiem, ze nie wypadalo go
      widziec i nie znac na swiezo jego tekstow. Powrocil w mojej pracy
      magisterskiej i teraz znow jest...mam nadzieje, ze zawsze bedzie!
    • Gość: Morena Re: Czesław Miłosz nie żyje IP: 201.1.176.* 17.08.04, 11:04
      Jakze nam przykro! Skladamy kondolencje na rece rodziny przyjaciol.
      Czytelnicy z Brazylii.
    • Gość: Katarzyna Re: Czesław Miłosz nie żyje IP: *.staszow.sdi.tpnet.pl 18.08.04, 07:27
      Uczyłam się o Czesławie Miłoszu na polskim w 6 klasie i ja żegnam poetę.
    • Gość: dodi248 Re: Czesław Miłosz nie żyje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.08.04, 12:29
      cały czas w szkole przerabiało sie wiersze zyjącego poety a teraz nagle go nie
      ma jako.ś tak dziwnie
    • Gość: Robert Re: Czesław Miłosz nie żyje IP: 5.5R4D* / *.wa.westnet.com.au 19.08.04, 12:56
      A ksiedza przy jego smierci nie bylo?
    • Gość: KKK No i pies go trącał! IP: 5.2.* / *.chello.pl 19.08.04, 16:35
    • Gość: asia wałbrzych Re: Czesław Miłosz nie żyje IP: *.wlb.vectranet.pl / 195.117.149.* 19.08.04, 18:02

był wielkim człowiekiem,można się znim zgadzać lub nie ale na szcunek
      zasługuje.Powinnyśmy się cieszyć że chciał być Polakiem i że będzie pochowany w
      Krakowie.Takie umsły rodzą się raz na sto lat i i zasługują na wyjątkowe
      traktowanie i pamięć.
    • Gość: KKK Ciekawe kto bedzie nastepny? IP: 5.2.* / *.chello.pl 19.08.04, 21:53
      Stawiam na Wiśke! Do konca tego roku Wiśka padnie.Ile obstawiacie?
    • Gość: Agnieszka Burkat Re: Czesław Miłosz nie żyje IP: w3cache.* / *.2-0.pl 19.08.04, 22:27
      Niemcy mają Manna, Kolumbijczycy Marqueza, a my Miłosza. Cieszmy się z tego, że
      ukochał polski język (po częsci był Polakiem, czuł się Polakiem). Wszystkie
      gorzkie słowa o nim przeminą, my dla których był kims ukochanym, przeminiemy
      nie pozostawijąc po sobie swiadectwa. Jego myśli pozostaną i nasze wnuki będą
      się nim szczycic.
      Czesc Jego pamieci.
      • Gość: Czesław Niemen nie żyje, Miłosz nie żyje, ja też coś słaby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 02:21
    • Gość: Tato Dziekuje IP: *.server.ntli.net 25.08.04, 19:45
      Zylem na bakier z poezja, do czasu az otrzymalem 'Dar' od Czeslawa Milosza:

Dzień taki szczęśliwy.
      Mgła opadła wcześnie, pracowałem w ogrodzie.
      Kolibry przystawały nad kwiatem kaprifolium.
      Nie było na ziemi rzeczy, którą chciałbym mieć.
      Nie znałem nikogo, komu warto byłoby zazdrościć.
      Co przydarzyło się złego, zapomniałem.
      Nie wstydziłem się myśleć, że byłem kim jestem.
      Nie czułem w ciele żadnego bólu.
      Prostując się, widziałem niebieskie morze i żagle.

Dziekuje za to i za 'Rodzinna Europe' i za wszystkie inne radosci.
      • rolotomasi Re: zmarł Miłosz, epilog 29.08.04, 18:05
        Na pogrzebie:
        " Michnik właściwie dobił Miłosza przypinając mu poprawność polityczną. [..]
        Trzeciorzędny poeta podzieli los innych miernot nikomu nigdzie nieznanych, jak
        następujący laureaci Nobla: T. Mommsen (Niemiec), B. Bjornson (Norweg),
        J.Echegaray (Hiszpan), S.Lagerlof (Szwed), P.Heyse (Niemiec), von Heidenstam
        (Szwed), K. Gielerup (Duńczyk), C. Spitteler (Szwajcar), E.A. Karlfeld (Szwed),
        FE Sillanpaa (Fińczyk), J.V. Jensen (Duńczyk)." za> oz *.avenel01.nj.comcast.net
        Może ten kawałek będzie ostatni, a może nie, ale i tak> M.będzie zapomniany
        • Gość: Jogurt Re: zmarł Miłosz, epilog IP: *.chello.pl 06.09.04, 00:33
          rolotomasi napisał:

> M.będzie zapomniany

"pamięć ludzka jest jak trawa..."

Żeby zapomnieć trzeba mieć co zapominać. O takich jak ty nikt nie zapomni, bo
          jesteś nikim:(
    • Gość: iza Re: Czesław Miłosz nie żyje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 20:56
      szkoda takiego człowieka no ale cóż my na to możemy poradzić a tak po za tym to
      napisałam ten artykuł na język polski ciekawe co na to powiedzą w szkole:)
    • Gość: silesius I znow Rybinski ma racje; nie Michnik IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.09.04, 10:22
      www.wprost.pl/ar/?O=65873
    • storima NewYorkTimes, o Czeslawie Miloszu , 12.09.04 15.09.04, 18:39
      September 12, 2004
      Czeslaw Milosz, 1911-2004
      By LEON WIESELTIER

The death of a man is like the fall of a mighty nation,'' declared Czeslaw
      Milosz in one of the many poems in which he speculated upon the experience of
      dying. The poem explains that the fall occurs because the nation is no longer
      mighty, ''its cities are empty, its population dispersed / . . . its mission
      forgotten, its language lost.'' Yet it is the death of this man that is like the
      fall of a mighty nation, but a nation full and undispersed, its mission honored
      and its language imperishable. The magnitude of Czeslaw Milosz, who died in
      Krakow on Aug. 14 at the age of 93, is almost unimaginable. He was a hero of the
      history of his time and a hero of the literature of his time. For friends and
      for strangers, for lovers of liberty and for lovers of beauty, he was, for more
      than half a century, an indispensable man. Milosz discharged his obligations to
      his age and his obligations to his soul with the same diligence and the same
      depth. The stability of his mind, its preternatural composure, was one of the
      great sanctuaries of the 20th century, a prophecy of the eventual emancipation.
      He had the rare gift of knowing how to be at once troubled and unperturbed. When
      light was needed, he was light; when stone was needed, he was stone. Milosz's
      spiritual intensity never interfered with his historical clarity. His inner
      freedom seems never to have failed him. His life and his work justified, in all
      their complexities, the most elementary belief in the power of the truth. He had
      the face of a hawk and the heart of a dove. He was as tough as time, or almost.

''Like many of my generation, I could have wished that my life had been a more
      simple affair.'' In the ancient and awful year 1951, with that quiet sentence,
      Milosz began ''The Captive Mind,'' his lucid and crushing analysis of the
      intellectual and psychological disfigurements of totalitarianism; and in that
      same year he defected from Communist Poland (he was the cultural attaché at the
      Polish embassy in Paris at the time) and began his long and fecund exile in
      France and then in the United States. ''The Captive Mind'' is one of the
      classics of anti-Stalinism, which is to say it is one of the glories of an
      exceedingly inglorious period in the intellectual history of the West. Milosz
      insisted that the war against totalitarianism was at its foundation a war of
      ideas: ''It was only toward the middle of the 20th century that the inhabitants
      of many European countries came, in general unpleasantly, to the realization
      that their fate could be influenced directly by intricate and abstruse books of
      philosophy.'' The road from concepts to corpses was short and straight. But
      Milosz resisted the impulse to make a romance out of his side, out of the right
      side. ''Speculative thought is vile,'' he remarked in an essay on Pasternak. His
      revolt against one theory was not animated by another theory. ''My own decision
      proceeded not from the functioning of the reasoning mind, but from a revolt of
      the stomach.'' He always spoke of tyranny and its defenders with a kind of
      aristocratic disgust
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka