Dodaj do ulubionych

Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów

IP: *.tarnow.sdi.tpnet.pl 15.08.04, 08:36
Odkąd to istnieje w PL "zagrożenie rodziną"?!
Obserwuj wątek
    • Gość: Blekota Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 08:39
      A gdzie tu widzisz "zagrożenie rodziną"? Bo ja widzę tylko "zagadnienia związane z rodziną".

Niewyspany?
      • Gość: mamompo pielzymów jedynie pocałunek w usta wiąże na trwałe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 09:13
        Dewiantów. którzy chcą Polski ciemnej, drewnianej, pełnej czarnych korników, w
        de...serem z bryndzy byczka Henryczka. Pocałunek w usta facetów, zamiast
        parafiny - parafia, ropy - rozpusta, realizmu - wia(g)ra, oszczędności –
        zbiórka z rent i emerytur lub wynagrodzeń, banku – przekręt (w tym prawicowość,
        lewicowość), prawa - ukamienowanie pod nową plebanię. Taka Polska nie
        potrzebuje pomocy unijnej i jest niezależna od cen ropy.
        • Gość: Klik Ihahahahahaha! Beeeee! Muuuuuu! Bzzzzz! Puffff! IP: *.nas9.vienna1.va.us.da.qwest.net 16.08.04, 17:27
      • Gość: MC2 a podobno mialo byc 150 matolow hahahahahahahahaha IP: *.qld.bigpond.net.au 15.08.04, 09:51
        No widzicie nawiedzone duszyczki...sprane przez czarnoksieznikow mozdzki......
        czyli polska pomalutku budzi sie po dekadzie zaciemnienia czarnym kolorem
        sutann...Pogonilismy komune..pogonimy i zaraze z Vatykanu !!!!!!!!!!!
        • Gość: miś Re: a podobno mialo byc 150 matolow hahahahahahah IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 11:41
          I jest matole. A mózg to niestety sprano tobie dltaego siedz tam gdzie siedzisz
          i nie wracaj tutaj zacofańcu.
          • Gość: Bolek Re: a podobno mialo byc 150 matolow hahahahahahah IP: *.bredband.skanova.com 15.08.04, 14:48
            I Bylo ponad 200 tysiecy.Mniejaszej liczby mogli sie tylko doliczyc matoly -
            matoly, ktore ukonczyly Akademie pierwszomajowe.
        • Gość: TakiSobieTam Re: a podobno mialo byc 150 matolow hahahahahahah IP: router.ds* / *.us.edu.pl 15.08.04, 11:49
          Tam sa biale sutanny matole, za to ty masz czarny mozdzek czerwony z wscieklosci
          komuchu!!!
          • Gość: Sekretarz KCPZPR sprane mozgi hahahahahahahahahahahahaha IP: *.qld.bigpond.net.au 15.08.04, 12:44
            No widzisz.. kiedys mi przewodzilismy, teraz Vatykan z klerem...... jaka
            roznica ??? My bralismy teraz oni biora..My bylismy partia ...oni tez sa
            partia.......My wierzylismy w sluszne cele..oni tez wierza...Chociaz czasami
            odnosze wrazenie ze wsrod nas bylo wiecej wierzacych w nasze cele niz wsrod
            kleru ....oni poprostu wierza w oglupianie ludzi i mamone...
            • Gość: TakiSobieTam Re: sprane mozgi hahahahahahahahahahahahaha IP: router.ds* / *.us.edu.pl 15.08.04, 13:42
              A w co wy wierzyliscie - nie w oglupianie ludzi (przodownictwo pracy itp.), nie
              w mamone (to dla waszych dzieci, Towarzyszu Sekretarzu byly pieniadze na studia
              zagraniczne), wy do perfekcji doprowadziliscie robienie ludziom wody z mozgow i
              kopanie ich w tylki. Uswiadamiam Was Towarzyszu, ze komunizm sie skonczyl i nie
              musicie sie juz bac Kosciola, zreszta moze sie juz nie boicie, co nie
              przeszkadza Wam dalej macic, jak to robiliscie przez lata.
              • Gość: b.Sekretarz KCPZPR My wierzymy w przyszlosc !!!!!!!!!!! IP: *.qld.bigpond.net.au 15.08.04, 14:17
                Wy natomiast cofacie sie w przeszlosc i taka jest miedzy nami roznica..!!!Ktos
                tutaj zauwazyl ze nie mam prawa krytykowac !!! Napisal tez ze komuna sie
                skonczyla.... Otoz nie zgadzam sie z tym absolutnie !!!!Wiem ze komunizm jako
                system zyje w ludziach bardziej niz wam sie wszystkim wydaje..a juz napewno
                zyje w tych ktorzy zostali wychowani przez ten system i w tym systemie !!!
                Musze wam powiedziec ze wyjezdzajac na zachod ...swoja prosbe o przyjecie mnie
                do Austrii umotywowalem tym ze" bylem wysokiej ranga funkcjonariuszem partyjnym
                i po obaleniu systemu ktoremu sluzylem ,poprostu boje sie tam wracac"...i czyzm
                sie roznil wedlug was nieludzki system komunistyczny od tego co dzieje sie
                dzisiaj w Polsce ???? Wasza chec rzadzenia, dyktowania innym co maja robic, w
                co maja wierzyc i om czym maja myslec jest przerazajaca.... juz Tow, Stalin,
                ktorego nigdy nie bylem zwolennikiem mowil.."Kto nie z nami, ten przeciwko nam"
                a coz wy robicie ???? Chetnie zadusicie waszymi rzadnymi zemsty i odwetu lapami
                kazdego kto odwazy sie powiedziec slowo na kosciol, na boga czy tez na
                Papieza !!!Zrobicie z kazdego wariata tylko dla osiagniecia swojego katolico-
                chorego celu !!! Chce przypomniec wam ze stalinizm tez tak mial w
                zwyczaju....wariat byl kazdy kto nie myslal tak jak oni chcieli.... Ja jestem
                tylko komunista..i odcinam sie od Staliznizmu..Wam natomiast z waszymi
                ekstremalnymi, ortodoksyjnymi, skrajnymi pogladami jestescie blizej Stalinizmu
                niz ci ktorzy chca polski swieckiej, ktora nie bedzie faworyzowala tylko
                jednego ugrupowania.... Wiem..wiem..zaraz zostane zaatakowany ze to przeciez
                nie kto inny jak komunisci preferowali Przywodcza role swojej partii.... az
                cisnie sie na usta pytanie..... czy nie widzicie w tym nic zbieznego ?? Nic co
                powie wam..... ze juz znacie takie postepowanie z przeszlosci ???? Kiedys byla
                przewodnia rola Partii....dzisiaj jest przewodnia rola kosciola.... Kiedys byla
                Moskwa, dzisiaj jest Vatykan. Jest jeszcze cos....... w czasach gdy Partia byla
                przewodnia sila w narodzie kazdy mogl sobie wierzyc w co chcial..nikt nie
                musial ukrywac sie ze swoja wiara ... nikt tez nie byl przesladowany z tego
                powodu..bolalo was tylko to ze was ignorowano ale krzyczec mogliscie..... !!!!
                Dzisiaj natomiast nie wolno mi w Polsce publicznie powiedziec ze nie wierze lub
                ze jestem poprostu ateista !!!! Zostane zaszczuty i opluty !!! Mam wierzyc i
                byc posluszny pedofilowi z waszej parafii....innej alternatywy dla polski nie
                ma wedlug was...a ja wam mowie ze jest !!! Polska bedzie wolna od wszelakiej
                masci wichrzycieli z Vatykanu !!!
                • Gość: miś Re: My wierzymy w przyszlosc !!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 14:34
                  Komunisto ale we krwi jednak została ciągota do kłamstwa, glupoty,
                  manipulowania ludzmi! To co ty piszesz to twoja chora wyobraźnia nie mająca nic
                  wspólnego z rzeczywistoscią. Te mity o państwie wyznaniowym, narzucaniu komuś
                  wiary, zacofanie itd jest tak smieszne że tylko ludzie twojego pokroju
                  wychowani w propagandzie byłego systemu są w stanie w to uwierzyć. a na koniec
                  pytanie? Co ty robisz na tym zgniłym zachodzie który przez całe życie
                  zwalczałeś? pojechałeś do tego imperium zła?
                  • Gość: b.sekretarz KCPZPR Do MISIA IP: *.qld.bigpond.net.au 15.08.04, 14:42
                    Wiesz Misiu jestes typowym przedstawicielem tych ktorzy palaja rzadza zemsty i
                    odwetu!! Tego ucza was w waszym kosciele ????? Czytaj uwaznie co napisalem.....
                    Czy fakt ze przyjeto mnie do Austrii na podstawie strachu spowodowanym powrotem
                    do kraju nie mowi ci nic ????
                    Wiec kolego otrzasnij sie zanim bedzie za pozno !!! Toniecie jak wierna rzeka w
                    waszej glupocie , obludzie i zaklamaniu....czarny kolor sutann jest kolorem
                    bardzo zdecydowanym.... powiedzialbym ze bardziej smutnym niz czerwony !!!!
                    • Gość: Lykos Towarzyszu b. Sekretarzu IP: 150.254.85.* 16.08.04, 16:22
                      Chciałem napisać: chyba żyjemy w różnych krajach, bo ja mam zupełnie różne
                      odczucia.

Ale rzeczywiście żyjemy w różnych krajach i taka figura stylistyczna nabiera
                      zupełnie innego znaczenia. Towarzyszu, Wy, jak zawsze, wiecie lepiej. Został
                      Wam monopol na prawdę, którego broniła cenzura. Pewnie, że trochę racji macie.
                      Zgadzam się z Wami, że komuna bynajmniej się jeszcze u nas nie skończyła.
                      Różnię się tylko w ocenie sposobu, w jaki działa. W moim odczuciu dalej rządzi
                      i bruździ i dalej działa na szkodę narodu polskiego. W ludziach ten system
                      także żyje: w ich bierności, wyuczonej bezradności i postawie roszczeniowej.

To, że Was przyjęto w Austrii, nie oznacza, że Wasz argument o czekających Was
                      prześladowaniach jest słuszny. Oznacza, że urzędnik, który zaakceptował Wasze
                      podanie jest naiwny albo przekupny. A jak to jest z Waszą emeryturą? Nie
                      odbieracie przypadkiem polskiej emerytury dla uprzywilejowanych?

A czego się boicie? Czyżbyście dokonali tylu zbrodni, że boicie się nawet post-
                      peerelowskich sądów, które nie są w stanie skazać nawet morderców górników
                      Wujka? Ani morderców Grzesia Przemyka?

Mimo gangreny moralnej rządów post(?)-komunistycznych, obecna Polska różni się
                      nieco od Waszej. W sklepach nie ma już nagich haków ani samotnego octu z
                      musztardą. ZOMO w zasadzie już nie pałuje, chyba że rozgoryczeni górnicy albo
                      stoczniowcy demonstrują pod budynkiem rządu SLD. Tu by Wam serce rosło na taki
                      widok.

Jakoś nikt nie dusi tow. Urbana ani tow. Gadzinowskiego za to, że plują na
                      Kościół i symbole drogie dla patriotów. Przeciwnie, mają się oni dobrze,
                      materialnie chyba nawet lepiej, niż za pierwszej komuny.

Wasze słowa, że zwolennicy Kościoła są bliżej stalinizmu niż komuniści, są nie
                      tylko uwłaczające uczciwym ludziom, są wręcz dowodem stanu Waszego zdrowia
                      psychicznego. Nikt z Was nie musi robić wariata. Wasze słowa Was zdradzają.

Według Was przewodnią siłą jest teraz Kościół, a rolę Moskwy przejął Watykan.
                      Tylko gdy Rywin przyszedł do Michnika, jakoś nie dawał mu do zrozumienia, że
                      wysłał go kardynał Glemp. A może on jest zaślepiony i nieuświadomiony?

Prezesa Orlenu też nie kazał aresztować episkopat, tylko według jednego z
                      towarzyszy - sam główny towarzysz.

Towarzyszu! Piszecie:

"...... w czasach gdy Partia byla przewodnia sila w narodzie kazdy mogl sobie
                      wierzyc w co chcial..nikt nie musial ukrywac sie ze swoja wiara ... nikt tez
                      nie byl przesladowany z tego powodu..bolalo was tylko to ze was ignorowano ale
                      krzyczec mogliscie..... !!!!"

Rzeczywiście, krzyczeć mogliśmy - u cioci na imieninach, gdy byliśmy pewni, że
                      nie ma wśród nas ubeków. Działacze PZPR niższego szczebla jeździli sobie na
                      mszę na zapadłą wieś nie z obawy, żeby ich ktoś rozpoznał i zaszkodził w
                      karierze, ale po prostu chcieli poznać kraj i zwyczaje zacofanego ludu. Moja
                      niegdysiejsza dziewczyna do pierwszej komunii poszła jako osoba dorosła, bo
                      tatuś był prokuratorem i jakoś nie wypadało.

Gdy w latach siedemdziesiątych zmarła moja mama, chciałem zamieścić w "Głosie
                      Wielkopolskim" (który NIE był organem przewodniej siły) nekrolog z krzyżem na
                      środku i wzmiankami o mszach żałobnych. Urzędniczka wzięła projekt tekstu i
                      wyszła na zaplecze, po czym wróciła w towarzystwie Bardzo Smutnej Pani, która
                      oświadczyła, że takich nekrologów nie wolno zamieszczać. Może być z krzyżem,
                      ale z boku. I jeszcze te msze! Na jedną może by się zgodziła. - Dlaczego? - Bo
                      takie są przepisy. Byłem wtedy załamany, ale oburzenie utwierdziło mnie w
                      oporze. Poprosiłem o uzasadnienie na piśmie dla rodziny, która nie uwierzy, że
                      jest to niemożliwe. Pani zaczęła krzyczeć, że takiego uzasadnienia nie może mi
                      dać i dlaczego utrudniam jej życie. W końcu zgodziła się na tekst (ale nie na
                      krzyż na środku) za podwójną opłatą.

Dopiero po publikacji zapisów cenzury w Wolnej Europie przez cenzora
                      Strzyżewskiego z Krakowa dowiedziałem się, że zapisów cenzury nie wolno było
                      ujawniać. Czyli był zapis na zapisy.

Pewnie, że mnie za to nie rozstrzelano, ani nawet nie wyrzucono z pracy, ale
                      był to przykład jednej z niezliczonych szykan, którym poddawano w PRL ludzi
                      wierzących.

Dalej piszecie Towarzyszu Sekretarzu:

"Dzisiaj natomiast nie wolno mi w Polsce publicznie powiedziec ze nie wierze
                      lub ze jestem poprostu ateista !!!! Zostane zaszczuty i opluty !!! "

Na razie to próbujecie opluć nas, katolików. Nie mogę wykluczyć, że gdzieś w
                      Polsce możecie trafić do środowiska, które postąpi podobnie jak góral z
                      przedwojennej anegdoty. Gdy ktoś przy nim bluźnił i twierdził, że nic złego go
                      z tego powodu nie spotka, bo Boga nie ma, góral wzniósł pobożnie oczy do nieba
                      i powiedział:

- Panie Boże, wybacz, że Cię na moment zastąpię.

Po czym mu przysolił. Ale to tylko anegdota, w dodatku przedwojenna. W praktyce
                      często spotykam się z agresywnym ateizmem i lżeniem wiary. Chociaż jest
                      paragraf przeciw takim postawom, wyroki skazujące zdarzają sie rzadko. Rzadko w
                      ogóle ktokolwiek skarży się na takie przypadki, bo z góry wiadomo, że sądy
                      obsadzone przez dawnych wypróbowanych towarzyszy i tak sprawę umorzą ze względu
                      na niska szkodliwość czynu lub brak znamion przestępstwa.

I kończycie:

"Mam wierzyc i byc posluszny pedofilowi z waszej parafii....innej alternatywy
                      dla polski nie
                      ma wedlug was...a ja wam mowie ze jest !!! Polska bedzie wolna od wszelakiej
                      masci wichrzycieli z Vatykanu !!! "

No właśnie, to Wasz poziom dyskusji. I jak tu się dziwić, że za PRL-u było jak
                      było, kiedy rządzili nami tacy sekretarze.

• Gość: Bolek Re: My wierzymy w przyszlosc !!!!!!!!!!! IP: *.bredband.skanova.com 15.08.04, 20:59
                    Towarzyszu wyjechales do Australii nie jako uciekinier tylko jako szpieg
                    bolszewicki.A moze bys tak zmienil Australie na Kube - Fidel czeka tam na
                    ciebie z medalami z trzciny cukrowej.
                • Gość: TakiSobieTam Re: My wierzymy w przyszlosc !!!!!!!!!!! IP: router.ds* / *.us.edu.pl 15.08.04, 15:01
                  Towarzyszu,
                  toz to boicie sie wracac do kraju - czyli nie obce Wam jest uczucie, ktorego
                  doswiadczyli byli zolnierze AK za waszych rzadow. Ciesze sie ze sie z nim
                  zaznajamiacie.
                  Nie jestem zadny zemsty, dla mnie mozecie spokojnie wracac i zyc w tym kraju
                  jako protestant, ateista czy nawet rabin, bylebyscie potrafili uszanowac moje
                  poglady, a nie drwic i nasmiewac sie z nich. Wtedy rowniez ja uszanuje wasze.
                  Jezeli chcecie sie wypowiadac negatywnie o Kosciele, robcie to, ale tak aby nie
                  obrazac innych, ktorzy, choc nawet wychowani w "tym" systemie dalej w niego
                  (Kosciol) wierza. I nie nazywaj ksiezy pedofilami, bo nie wszyscy nimi sa, choc
                  ja - przyznam Ci to - czasem sie zastanawiam na kogo patrze bedac w Kosciele.
                  Nie jestem posluszny ksiezom, bo to nie jest moja wiara, nie glosuje tak jak
                  kaza tylko tak jak uwazam ze bedzie najlepiej...
                  Masz racje, komunizm zyje w ludziach, ale w jaki sposob - Ci, ktorzy odnalezli
                  sie w nowej rzeczywistosci wyklinaja go, Ci ktorzy sie stoczyli - blogoslawia.
                  Co do Papieza - nawet Ty powinienes przyznac, iz jest to obecnie najbardziej
                  znany rodak, ideal dla milionow, niekoniecznie zacofanych ludzi i nie tylko w
                  tym kraju.
                • Gość: JAP Re: My wierzymy w przyszlosc !!!!!!!!!!! IP: *.236.192.61.east.flets.alpha-net.ne.jp 15.08.04, 17:17
                  Szanowny sekretarzu b. PZPR.

Zgadzam sie, ze w okresie od poznego Gomulki nikt nie przesladowal mnie
                  ostentacyjnie za moja wiare, raczej ze starchu niz z prykazu. To co piszesz
                  wskazuje na to, zes sie kiedys wypial na kolesiow, a dzis oni na ciebie.
                • Gość: Klik Aj! A można sie cofać w przyszłość? Geniuszu! IP: *.nas9.vienna1.va.us.da.qwest.net 16.08.04, 17:29
            • Gość: Bartek Re: sprane mozgi hahahahahahahahahahahahaha IP: *.bredband.skanova.com 15.08.04, 14:57
              Ogłupianie i mamnona to specjalności komuchów.Grabież,kłamstwo,oszustwo,to
              stare metody komunistycznych szubrawców.Jesteś tak zaślepiony, że nie widzisz,
              co się dzieje.Szubrawcu - jesteś jednym z nich
              • Gość: ministrant Re: sprane mozgi hahahahahahahahahahahahaha IP: *.blt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.04, 15:31
                Gość portalu: Bartek napisał(a):

> Ogłupianie i mamnona to specjalności komuchów.Grabież,kłamstwo,oszustwo,to
                > stare metody komunistycznych szubrawców.Jesteś tak zaślepiony, że nie
                widzisz,
                > co się dzieje.

Bartek, ty jesteś zaślepiony!!!
                nie ma różnicy między tymi co tak piszą i mówią (np.solidarność), komuchami a
                najbardziej smutne - klerem, który mówi o 10 przykazań ale sam do tego się nie
                stosuje.
                Czas najwyzszy aby Polacy otrząsneli się z ciemnogrodu, który proponuje kler a
                nie biblia.
                • Gość: Bartek Re: sprane mozgi hahahahahahahahahahahahaha IP: *.bredband.skanova.com 15.08.04, 20:47
                  Komuchu- przebierancu za ministranta - te bzdury, ktore ci wpajano na
                  Akademiach pierwszomajowych przedstaw na najblizszym posiedzeniu Partyjnym
        • Gość: jakka_19 Głupiego poznasz po śmiechu IP: *.mckwadrat.no / *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.04, 13:49
          Cieszę się, że nie jesteś Polakiem, bo w Polsce kraj w którym mieszka papież
          pisze się "Watykan", a nie "Vatykan". Życzę Ci, abyś choć raz w życiu spotkał
          tak mądrych ludzi, jak ci, którzy chodzą na pielgrzymki - może byś się czegoś
          od nich nauczył. Oni nie idą tam dla kleru, którego można się czepiać, tylko
          dla Boga, jakkolwiek abstrakcyjnie to dla Ciebie brzmi. A z przekonań
          religijnych śmiać się nie należy, bo nie świadczy to źle o wierzących, tylko o
          tych, którzy się śmieją z kwestii zasługujących na powagę.
        • Gość: JAP Re: a podobno mialo byc 150 matolow hahahahahahah IP: *.228.192.61.east.flets.alpha-net.ne.jp 15.08.04, 14:09
          Kogos pogonil? Czy przypadkiem ktos ci mozgu nie przypiekl, bo watpie zeby
          australijskie slonce tego dokonalo. Moze ze soba zawlakles jakas zaraze, uwazaj
          gdyz moge cie zwiasc na przewlekla kwarantanne.
      • Gość: Cholerka Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów IP: *.arcor-ip.net 15.08.04, 11:14
        O zyciu rodzinnym wie najwiecej metropolita.
        Jak kazdy wie , bo my jestesmy rodzina kosciola.
        To sa nasi tatusie oraz wujkowie sa.
        Gdy beda musieli troche zrezygnowac z przywilejow to bedzie
        klotnia w rodzinie bo mausia - rzad tymczsem pod Belka
        chce podzielic koszty utrzymania .
        A tatusie nie chce bo sie juz przyzwyczaili ze im sie nalezy.
        W konkordatach i parambulach maja zapisane.
        A my niebozadka -dzieci tak stoimy miedzy tatusiem - kosciolem
        a mamusia rzadem . Proponuje sie wyemancypowac bo
        z takimi tatusiami i mamusiami to dalej niz do czestochowy
        albo lichenia to nie dojdziemy.
        A tu do europy podobno trza sie wybrac .
        • Gość: b.Sekretarz KCPZPR Polska to kraj wyznaniowy.... IP: *.qld.bigpond.net.au 15.08.04, 13:12
          Katolicka jaskina lwa.. Nie mozna nic powiedziec bo katole skacza zaraz do
          gardla..... czymz oni sie roznia do nawiedzonych muzulmanow czy ortodoksyjnych
          zydow.. moze tym ze zydzi i muzulmanie sa starsza i bardziej rozsadna grupa
          wyznaniowa..czego nie moge powiedziec o nawiedzonej czesci katolikow
          • Gość: miś Re: dlaczego zmieniasz nick? sekretarzu i MC 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 13:39
            wstydzisz się malwersancie? A wiesz tak naprawde czym różni się wiara katolicka
            od muzełmanów? Tym że my okażemy ci miłosierdie za twoje chamstwo i głupote a
            oni by cię zabili. Może kiedys spotkasz się z ich "rozsądkie" życze ci tego
            • Gość: Misiu !!! Re: dlaczego zmieniasz nick? sekretarzu i MC 2 IP: *.arcor-ip.net 15.08.04, 13:57
              Dziekuje ci bardzo ze nas w ramach milosierdzia jeszcze
              nie zaczynasz mordowac. Za chamstwo i glupote.
              Nam nie uszlo uwadze ze za "chamstwo" i "glupote "albo inaczej
              obrazanie "uczuc religijnych" mozna byc skazanym we
              wspolczesnym procesie czarownicy - vide sprawa Nieznalskiej.

• Gość: antykatol misiu!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 17:22
              • Gość: antykatol Re: misiu!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 17:24
                Na litosc i wybaczenie w wykonaniu katilkow nie ma co liczyc!!! popatrz na
                kilka stron historii K.Kat. Pelne powyzszych frazesow, a krew lala sie i
                plonely stosy nie tylko z dorobkiem innych kultur ...
                • Gość: miś Re:katol wróć do szkoły i się doucz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 22:17
                  a będziesz wiedziłą dlaczego się lala krew, gdzie się lala itd moze uda ci się
                  zrozumieć tamte czasy i prawdziwą role Kościoła w tamtych czasach a nie tych co
                  sie pod niego podszywali i nie mieli z nim nic wspólnego
          • Gość: ICU RN Re: Polska to kraj wyznaniowy.... IP: *.client.comcast.net 15.08.04, 13:50
            muzulmanie sa starsza i bardziej rozsadna grupa
            > wyznaniowa..czego nie moge powiedziec o nawiedzonej czesci katolikow
            Sluchaj, MC2 i b.Sekretarzu KC PZPR, moze w Australii tego nie wiedza, bo
            chodza tam "do gory nogami", ale muzulmanie istnieja od ok. 650 r NE, roku
            ucieczki Mahometa.
            O reszcie twoich wypocin nie chce sie wypowiadac, bo, po prostu szkoda wzroku i
            nerwow na czytanie bzdur. Mam kilka wazniejszych rzeczy do przeczytania.
            Uprzedzajac Twoje pytania: Nie "katechizm", ale "przewodzenie w SA node" (SA to
            Sinoatrial node, w Australii chyba mowia po angielsku, a jesli nie, to zapytaj
            Twojego lekarza), tudziez PSYC 3304.
            • Gość: mick Re: Polska to kraj wyznaniowy.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.04, 11:57
              "...muzulmanie istnieja od ok. 650 r NE, roku
              ucieczki Mahometa."

Nie zgodzę się z tobą. Można by tak mówić ale odnośnie chrześcijaństwa. Co do
              katolicyzmu raczej nie. Fakt, że nie można mówić o jakiejś konkretnej dacie
              powstania tego odłamu chrześcijaństwa, bo to był proces raczej ewolucyjny (np
              kolejne z kapelusza brane dogmaty wiary, jak chociażby niepokalane poczęcie
              ustanowione w 1853 r), ale sorry katolicyzm z pierwotnym chrześcijaństwem ma
              tyle wspólnego co pies z królikiem.
          • Gość: jakka_19 a wasza Polska jaka była? IP: *.mckwadrat.no / *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.04, 13:54
            Wy też wierzyliście w kult jednostki. To co dzieje się obecnie w Kościele nie
            zasługuje na pochwałę, ale Ty nie masz prawa tego krytykować.
          • Gość: noskwicz Re: Polska to kraj wyznaniowy.... IP: *.Moscow.dial.rol.ru 15.08.04, 15:08
            Bol tego komucha ktorego naraz osunieto od koryta jest zrozumialy. Ale czemu to
            bydle pojechalo do Australii a nie do Korei Polnocnej
            • Gość: Bolek Re: Polska to kraj wyznaniowy.... IP: *.bredband.skanova.com 16.08.04, 08:49
              Ból komucha jest zrozumiały. Swinia zawsze pcha się do pełnego koryta.
              • Gość: Agresywny Re: Polska to kraj wyznaniowy.... IP: *.arcor-ip.net 16.08.04, 09:08
                No to co powiedzial glemp wczoraj bylo wyrazna grozba pod adresem
                rzadu . Nie zcytuje doslownie ale brzmialo to mniej wiecejtak:
                kosciol przetrwal tysiac lat a rzad aparatczykow ....
                Nie da sie nie zauwazyc ze w Polsce dzieje sie cos bardzo zlego.
                Nie jest przypadkiem ze mafia ma swe korzenie we Wloszech.
                Struktury organizacji mafijnej bardzo podobne sa do struktur watykanskich.
                Mafia jest takim mutantem - na ktory sklada sie i wiara i hierarchczne
                struktura. Obyczajowosc ktora karze niesubordynacje albo chec wydostania
                sie spod kurateli organizacji . Nie jest przypadkiem
                nazywania szefa tej organizacji ojcem , tak jak w organizacji koscielnej.
                Polski kosciol jest mutantem . Jest mieszanka skladajaca sie
                z elementow wiary chrzescijanskiej i organizacji przestepczej .
                Dobranoc Polsko
                • Gość: Klik Nie "Agresywny" tylko "Walnięty" i to porządnie. IP: *.nas9.vienna1.va.us.da.qwest.net 16.08.04, 17:38
                  • Gość: do klika Re: Nie "Agresywny" tylko "Walnięty" i to porządn IP: *.arcor-ip.net 16.08.04, 22:27
                    kliku , tak sobie kliknales i mowisz walniety i to porzdnie i klik.
                    Tak rzygnales trzema slowami i klik.
                    To moze jeszcze uda ci sie powiedziec dlaczego uwazasz
                    ze mozesz powiedziec poprostu -walniety- bez uzasadnienia .
                    Mozesz powiedziec ze samo porownanie kosciola do mafii jest absurdalne i
                    wytlumaczyc dlaczego ?
                    Samo stwierdzenie ze ktos jest walniety nie jest wypowiedzia cokolwiek wnoszca .
                    Porownujac obie organizacje zauwazam paralele mozna sie byc moze
                    zdenerwowac ze sie osmielam .Ze cos takiego nie powinno mi przyjsc do glowy.
                    Ze jakto kosciol itd .
                    Ja obserwujac to co dzieje sie dookola nie czuje sie skrepowana
                    katolickimi doktrynami lub bogobojnoscia . Dopatrzylam sie podobienstw
                    i tyle .
                    Podobienstw mozna takze dopatrzyc sie miedzy dawnym
                    systemem tzw komunistycznym a tym jak dziala dzisiaj kosciol.
                    Ludzie wcale nie sa tacy pomyslowi wszystko juz bylo-
                    zmienia sie moze ukladanka - klocki zostaja te same .

Nie wiem na czym mogloby polegac moje walniecie ?

• Gość: L Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów IP: *.p-s-inter.net 16.08.04, 10:26
        Ale komizm. " u ludzi bogatych jest bardziej rozbudone życie erotyczne"!
        wykształcony człowiek, Prymas, a takie głupoty gada.
        a może chodzi własnie o to, aby środki antykoncepcyjne, refundowane, były także
        dostępne dla uboższych? ja wiem, że Kościołowi jest na rękę, żeby się ubogim i
        bez szans na zapewnienie dzieciom edukacji rodziły ósemki, bo inaczej nikt nie
        zagłosuje w przyszłości na lpr, ale takie wypowiedzi to kompromitacja
        wyksztłconego człowieka, jakim jest Prymas.
        No i 1500 lat tradycji Kościoła, to, nie oceniając go jako instytucji w ogóle,
        obfituje w wiele wydarzeń, których lepiej, aby Kościól nie wspominał. Na
        autorytet to trzeba zapracowac tu i teraz, Prymasie.
        Pamiętajcie! "" u ludzi bogatych jest bardziej rozbudone życie erotyczne"! -
        Wniosek? Trzeba się bogacić!
        • Gość: Do L Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów IP: *.arcor-ip.net 16.08.04, 11:36
          A skad prymas wie o rozbudzonym zyciu erotycznym - bogatych ?
          On sugeruje ze bogaci zuzyja wiecej srodkow antykoncepcyjnych za ktore zaplaca
          biedni ?
          Czy sugeruje ze bogate zycie erotyczne jest zlem ?
          Czy moze ze ludzie biedni nie maja zycia erotycznego - to i w zwiazku z tym
          antykoncepcja nie jest im potrzebna .
          Ja juz nie wiem -
          Zokazji powstania mowil biedak o Owsiaku
          przedtem rydzyk nawyzywal Owsiaka od antychrystow.
          Teraz w ramach maryjnych uroczystosci o zyciu erotycznym bogatych
          i ubezpieczeniach . Gdyby to co koscol wyprawia nie bylo tak grozne
          spolecznie - np antagonizowanie spoleczenstwa to mozna byloby
          serdecznie sie usmiac

• Gość: Yankover [...] IP: *.sympatico.ca 15.08.04, 08:44
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Henryk Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów - IP: 62.233.169.* 15.08.04, 08:49
      będzie sporo kasy aby pomóc jakiemuś kolejnemu biednemu "uciskanemu" przez
      prokuratorów
      • Gość: Bolek Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów - IP: *.bredband.skanova.com 15.08.04, 15:06
        Matołku zapoznaj się z tabliczką dodawania, nie mówiąc już o dzieleniu i
        mnożeniu.
        • Gość: koloratura Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów - IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.08.04, 20:16
          Bolku, nie ma czegoś takiego jak "tabliczka dodawania"!
    • Gość: hanss kloss osobiście nie rozumiem tego, że katolicy muszą IP: 62.233.169.* 15.08.04, 08:52
      gdzieś iść, aby tam się modlić jakby nie mogli tego samego robić w miejscu
      gdzie żyją - taka wolna dygresja
      • Gość: Biblista Re: osobiście nie rozumiem tego, że katolicy musz IP: *.bielsko.dialog.net.pl 15.08.04, 10:17
        No cóż - to jest stara przypadłość:

Tak mówi Pan o tym ludzie: Tak lubią się wałęsać, swoich nóg nie oszczędzają,
        ale Pan nie ma w nich upodobania, wspomina teraz ich winę i nawiedza ich
        grzechy.
        (Jer. 14:10)

Wymyślili też synowie izraelscy rzeczy niewłaściwe o Panu, Bogu swoim,
        pobudowali sobie świątynki na wzgórzach we wszystkich swoich miejscowościach,
        począwszy od baszty strażniczej aż do grodu warownego;
        I nastawiali sobie słupów i posągów Aszery na każdym wyniosłym pagórku i pod
        każdym zielonym drzewem.
        I spalali tam we wszystkich świątynkach na wyżynach kadzidła jak ludy, które
        Pan uprowadził przed nimi do niewoli; popełniali złe czyny, pobudzając Pana do
        gniewu.
        12. Czcili też bałwany, o których powiedział im Pan: Nie czyńcie tego.
        (2 Król. 17:9-12)

Niejeden człowiek prędzej Bogu postawi murowaną kaplicę ze złoceniami, niż
        zrobi to czego Pan od niego oczekuje.

• Gość: miś Re: nie masz pojecia o Biblii sekciarzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 11:44
          • maaac Re: nie masz pojecia o Biblii sekciarzu 15.08.04, 13:34
            Tu się mylisz. Jakoś tak się składa że średnio statystyczny sekciarz zna lepiej
            Biblię niż średnio statystyczny katolik. Sekciarstwo różni się od
            Chrześcijaństwa dosyć swobodnym podejściem do interpretacji słów tejże Bibli.

Przy okazji mała uwaga - w stosunku do żydów chrześcijaństwo jest sektą, tak
            samo jak w stosunku do kościołów wschodnich - chrześcijaństwo zachodnie jest
            sektą... itd. ;)
            • Gość: Biblista Re: nie masz pojecia o Biblii sekciarzu IP: *.bielsko.dialog.net.pl 15.08.04, 13:52
              Panowie, tu nie trzeba mieć specjalnego "pojęcia"! Pisze jasno - biskup mam
              mieć żonę i dzieci, bo to jest wymaganie minimum dla kogoś, kto ma się
              opiekować kościołem. Przez X wieków księża mieli żony, potem im tego
              zabroniono. Naprawdę nie ma tu wielkiej filozofii, jeśli ktoś nie chce
              złośliwie sprzeciwiać się prawdzie.
              • Gość: miś Re: dalej kręcisz słabymi psudobiblisto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 14:25
                Napisałem ci niżej o słowach Jezusa u Mateusza 19,12! Nie możesz pojąc? Po
                drugie w jakim kontekście kulturowym zył Paweł który wyraźnie pisze iż lepiej
                się nie żenić! Sam żył bez żony! Nie dziesięć wieków kolego księża żyli w
                małzeństwach, już w 4 wieku na synadoach postulowało się celibat, a pustelnicy?
                Kręcisz jak nie wiem. I na koniec do wiadomości, celibat w katolicyźmie to
                sprawa podrzędna, w sumie kompletnie nie istotna. Nie należy do istoty
                kapłaństwa choć pomaga w służbie ludziom.
                • Gość: koloratura Re: celibat kapłanów pomaga w służbie ludziom IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.08.04, 20:21
                  (do Misia):
                  Chyba przeszkadza!
            • Gość: cat Re: nie masz pojecia o Biblii sekciarzu IP: *.bchsia.telus.net 16.08.04, 06:33
              Masz calkowita racje -katolicy nie maja pojecia o Bibli i wyzywaja nawet tych co
              doslownie ja cytuja.Dowodzi to tylko ich ignorancji.Popatrzcie sobie na przemowe
              prymasa ,co w niej wlasciwie jest ? Polityczna przemowa ,zakropiona niechecia do
              rzadu, podkopywanie autorytetu wladz bo "biednym" ksieza kazali placic skladki
              .Smiechu po prostu warte! Prymas niby przywodca duchowy a wlasciwie to
              zarozumialy ksiaze organizacji KK /wlasciwie dobrze powiedzial ,ze trwajacej od
              2 tys. lat/.Pan Jezus nie potrzebowal tego calego przepychu,tych szat,tych
              pieniedzy.Co wlasciwie kosciol uczynil z Jego nauki: organizacje majaca na swoim
              koncie krew milionow ludzi,wiele wojen/do ktorych wiecznie
              podzegal/,powstrzymywanie postepu nauki i medycyny przez setki lat
              ,niedopuszczanie ludzi do jakiegokolwiek oswiecenia ,podwojny standard moralny
              ,sprzedawanie zbawienia za pieniadze jak i przebaczanie za nie grzechow itd...
              Oczywiscie katolicy rzuca sie z zebami do obrony.Ciemnota kwitnie ,do tego
              dostrzegam koniec wolnosci religijnej w Polsce ,kosciol doprowadzi do tego aby
              usunac krytykow w imie "dobra" narodu oczywiscie.Nikt Biblii nie czyta a ci co
              czytaja sa od razu nazwani sekciarzami ,zapominajac ze KK jest najwiekszym
              kultem swiata .Kultem papierza, maryjek,jezuskow,swietych ,figurek,obrazkow itd
              Na glupote i ignorancje nie ma niestety rady.
      • Gość: Bolek Re: osobiście nie rozumiem tego, że katolicy musz IP: *.bredband.skanova.com 15.08.04, 15:10
        Nikt ci nie zabrania modlić się w domu, w Kościele, na polu, w warsztacie.
        A jeżeli intencji pielgrzymów nie rozumiesz to już twoja sprawa.
      • Gość: Bolek Re: osobiście nie rozumiem tego, że katolicy musz IP: *.bredband.skanova.com 15.08.04, 15:21
        Katolicy pielgrzymuja z wlasnej woli. Zapomniales ,ze musowo musiano chodzic w
        marszach pierwszomajowych niosac w reku portrety Lenina, Stalina, Gomulki i
        innych zbrodniarzy komunistycznych.
    • Gość: agnieszka- Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 08:58
      do Pana Andrzeja- wydaje sie ze duza role w blednym rozumieniu zarowno
      przekazu Biblii jak innych tekstow/przekazow stanowi zupelny brak skupienia jej
      czytelnikow... "zagadnienia zwiazane z rodzina"- nie zagrozenia.
    • Gość: tamara Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 09:10
      "sztuczny podział między księżmi a społeczeństwem. "Niewiele można rokować tym,
      którzy chcą wskrzeszać tę tradycję" - to ciekawy komentarz
      arcybiskupa. ...niewiele rokujacy bunt przeciwko sztucznosci podzialu miedzy
      ksiezmi a spoleczenstwem dal nam kiedys Refomacje.Teraz owocuje nowa tradycja
      odchodzenia( setek tysiecy osob na calym swiecie) od hipokryzji kosciola....
      chyba nikt inny nie tworzy tej 'tradycji' lepiej niz sami ksieza poprzez swoje
      bezduszne,materialistyczne i zaklamane podejscie do wiary i spraw
      spoleczenstwa, ktoremu w zalozeniu mieli sluzyc.
      • Gość: yankee Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów IP: *.icpnet.pl 15.08.04, 12:11
        Życiński jestes żałosny jak i ta cała wasza "organizacja". Hasło naśladować
        Chrystusa to zaiste ironia. Nikt tak daleko nie odszedł od nauk Chrystusa jak
        jak hierarchia kościóła katolickiego w Polsce w dużej części łącznie z
        parafianami.
        Zaprawdę bracia powiadam wam, że im bliżej kościoła (katolickiego w Polsce) tym
        dalej od Boga!
    • Gość: Miotła [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 09:26
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: koloratura Re: do Miotły: IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.08.04, 09:50
        Póki co - poszło na Jasną Górę!
        • Gość: koloratura Re: do Miotły: IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.08.04, 11:06
          Po usunięciu postu Miotły, trzeba było usunąć i mój, napisany "w nawiązaniu".
          Teraz mój post nie ma sensu.
          • Gość: Jędrzej Re: do Miotły: IP: 5.2.* / *.chello.pl 15.08.04, 12:02
            Gość portalu: koloratura napisał(a):

> Po usunięciu postu Miotły, trzeba było usunąć i mój, napisany "w nawiązaniu".
            > Teraz mój post nie ma sensu.

---------------------

Nie oczekuj sensowności po działaniach cenzorów tego forum.
    • Gość: arahat Najbardziej wyprani z wlasnego rozumu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.08.04, 10:00
      dotarli do centrali zarzadzanej przez czlonkow sekty z azji srodkowej
      • Gość: mbuwi wlasnego rozumu na tyle aby mafiozom dać pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 10:24
        zgonic wiernych i naciagnąć na datki, bez podatków co też powinno byc karane!
        Tacy czyści w białych szatach, szatanmatach!
      • Gość: atakują_KOŚCIÓŁ Re: Najbardziej wyprani z wlasnego rozumu atakują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 10:40
        Duża w tym zasługa mediów polskojęzycznych i Gazety Wyborczej też, które
        niezmordowanie piorą ich mózgi.
        Jeszcze trochę i w ich głowach nic nie pozostanie do prania. Wypiorą wszystko.
        • Gość: Bolek Re: Najbardziej wyprani z wlasnego rozumu atakują IP: *.bredband.skanova.com 15.08.04, 11:37
          Przez 50 lat prali ci mozgi profesorowie Akademii Pierwszomajowych. Dzisiaj
          kontunuuja to zydo-masonskie pismidla
    • Gość: Biblista Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów IP: *.bielsko.dialog.net.pl 15.08.04, 10:11
      Dla watykańskiego 'ciała kierowniczego' rodziny księży stanowiły widać wielkie
      zagrożenie, skoro w XI wieku zabronili im (wbrew Słowu Bożemu i naturze)
      posiadania żon.

Co mówi Pismo?

Ale biskup ma być nienaganiony, mąż jednej żony, czuły, trzeźwy, poważny,
      gościnny, ku nauczaniu sposobny;
      Nie pijanica wina, nie bitny, nie sprośnego zysku chciwy, ale słuszność
      miłujący, nieswarliwy, niełakomy;
      Który by dom swój dobrze rządził, który by dziatki miał w posłuszeństwie ze
      wszelaką uczciwością;
      (Bo jeźliby kto nie umiał swego własnego domu rządzić, jakoż pieczę będzie miał
      o kościele Bożym?)
      (1 Tym. 3:2-5)

A co oni mówią? Że kapłan musi być wolny od takich 'przyziemnych' spraw. I tak
      Pana Boga setki lat już 'poprawiają', aż ohydne skutki ich nieposłuszeństwa
      stały się jawne wszystkim.
      • maaac Do Biblisty 15.08.04, 10:21
        Co się czepiasz - przecież wyraźnie jest napisane w Bibli, że to chodzi o
        biskupa, a nie zwykłego księdza. ;)
        • Gość: Marksista Re: Do maaaca IP: *.qld.bigpond.net.au 15.08.04, 10:29
          Wiec obudz sie i zauwaz ze Biskup powinien miec rodzine.....powinien
          zwyczajnie poruchac sobie jak kazdy zdrowy chlop-przepraszam za slownictwo...
          ej koles, koles.... straszna to choroba miec w glowie zajoba..... katole z
          Vatykanu opanowali was bardziej niz czerwoni !!! Z pewnoscia bedzie trudniej
          ich pogonic niz komunistow !!!powodzenia
          • maaac Re: Do maaaca 15.08.04, 10:31
            Widzisz sam piszesz BISKUP, nigdzie w Bibli nie ma mowy o zwykłych szeregowych
            księżach. ;)
            • Gość: koloratura Re: Do maaaca IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.08.04, 11:15
              To BISKUPI mogą mieć (i mają?) o f i c j a l n e rodziny, tzn. żony i dzieci?
              Taki - dopóki jest szeregowym księdzem, to nie wolno. Kiedy ( i jeśli) awansuje
              na biskupa, to - proszę bardzo. To chciałeś powiedzieć? Ciekawe ...
              • maaac Re: Do maaaca 15.08.04, 13:28
                Jakbyś poświęcił trochę swojego jakże cennego czasu na przeczytanie całego
                wątku, a nie jedynie ostatniej wypowiedzi to byś coś zrozumiał. A tak p... bez
                sensu. Proponuje zapoznać się z tą treścią, tudzież z dziełem zwanym Biblią. ;)
            • Gość: Biblista Re: Do maaaca IP: *.bielsko.dialog.net.pl 15.08.04, 14:00
              Bo w Biblii w ogóle NIE MA MOWY O KSIĘŻACH. To jest kolejny wymysł papiestwa.
              Ale jeśli przyjąć, że rzymskokatolicki KAPŁAN to nowotestamentowy PREZBITER, to
              wtedy zalecenia dla PREZBITERÓW/BISKUPÓW winny być stosowane do księży. Polecam
              małe studium biblijne:
              1. występowanie terminów episkopos/presbuteros w NT
              2. czy episkopos = presbuteros
              3. czy chociaż raz (1) w NT występują chrześcijańscy 'kapłani' w rozumieniu
              innym od symbolicznego określenia wszystkich wiernych i pełniący jakieś
              funkcje 'ofiarnicze'.
              • maaac Re: Do maaaca 15.08.04, 14:13
                A wyobraź sobie że to wiem ;).

Cytowanie wyrwanych z kontekstu fragmentów Bibli daje właśnie takie efekty jak
                moja wypowiedź zawężająca sprawę małżeństw wyłącznie do biskupów. Jak chcesz
                kogoś przekonać musisz się bardziej starać i nie zakładać posiadania przez
                niego takiej samej wiedzy jak ty sam posiadasz. Większość "obrońców prawdziwej
                wiary" raczej słabo zna Biblię. ;)
                • Gość: Atsil Bib Re: Do maaaca IP: *.bielsko.dialog.net.pl 15.08.04, 16:47
                  > A wyobraź sobie że to wiem ;).
                  To dobrze.

Ja tak 'dyżurnie' przypominam temat celibatu przy różnych okazjach - a nóż
                  widelec, ktoś zajrzy do Pism i się zastanowi.

Pozdr.

B.
      • Gość: Bartek Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów IP: *.bredband.skanova.com 15.08.04, 11:44
        Lekarzu ulecz samego siebie.
      • Gość: miś Re: ej nie ładnie tak manipulować pseudobilblisto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 11:52
        Zacytuj Jezusa z Mateusza 19,12! Widocznie nie możesz tego pojąć!!! Paweł też
        zachęcał aby się nie żenić!!! Sam nie miał żony! doczytaj manipulatorze. A w
        twojej sekcie też znajdą się różne gagatki nie zapominaj o tym. Różnica jest
        taka że wami nikt się nie interesuje i gazety o tym nie napiszą
    • Gość: Koń Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 10:37
      Rozgadało się polskojęzyczne bydełko na tym forum...
      samo ze sobą
      • maaac Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów 15.08.04, 10:40
        Kolega też polskojęzyczny? Witamy w klubie! ;)
        • Gość: ZNIECHĘCAdoDYSKUSJ SMRÓD NIENAWIŚCI DO KOŚCOŁA NA TYM FORUM GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 10:45
          @
          • Gość: Koń Re: SMRÓD NIENAWIŚCI DO KOŚCOŁA NA TYM FORU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 10:48
            Chyba się mylisz to jest przejaw "tolerancji" tego towarzystwa
            • Gość: KłamstwaWyborczej Re: SMRÓD NIENAWIŚCI DO KOŚCOŁA NA TYM FORU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 18:44
              No proszę, Koń, który mówi i w dodatku rozsądnie. Tak, niewątpliwie to forum
              jest dowodem na tolerancyjności środowiska Gazety Wyborczej.
              Oni są "tolerancyjni inaczej".
        • Gość: ok Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów IP: *.do.pl / *.generacja.pl 15.08.04, 10:48
          Biskup Życiński twierdzi, iż równouprawnieniem księży z resztą społeczeństwa:
          >>>próbuje się wprowadzić sztuczny podział między księżmi a społeczeństwem<<<

Czy aby nie przeciwnie?
      • Gość: Bat na Konia Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów IP: *.in-addr.btopenworld.com 15.08.04, 11:16
        "Bydelko"? I to Kon pisze, tak?
        • Gość: Koń Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 11:20
          Koń to koń,nie trzoda chlewna ani rogacizna...
    • Gość: Bra Turystyka religijna IP: *.ds1-amb.adsl.cybercity.dk 15.08.04, 11:06
      Turystyka religijna jest bardzo popularna w PL z jednego prostego wzgeldu. Jest
      tania. Wystarczy kilkadziesiac zlotych i idzie sie w pielgrzymce, ma sie
      zapewnione noclegi i wyrzywienie. Swietna forma wypoczynku dla niezamoznych.
      • Gość: koloratura Re: Turystyka religijna IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.08.04, 11:23
        Pozdrawiam, Bra, masz rację. I to jest właśnie wytłumaczenie, skąd tyle
        młodzieży na pielgrzymkach.
        Za schyłkowej komuny jeździło się na pielgrzymki do Rzymu, Lourdes, Fatimy, bo
        te "pielgrzymki" wychodziły dużo taniej, niż zwiedzanie Europy z Orbisem czy
        Gromadą.
        • Gość: chilum Re: Turystyka religijna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 11:32
          Tak samo z wyjazdami zimowymi do Taize.
          Tani Sylwester za granicą.

--

" Talk is cheap "
      • Gość: Bartek Re: Turystyka religijna IP: *.bredband.skanova.com 15.08.04, 11:50
        Turystko religijna wybierz sie na taka turystyke - zrobisz na tym dobry interes
        i zaoszczedzisz duzo pieniedzy
        • Gość: koloratura Re: Turystyka religijna IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.08.04, 00:36
          Zebyś, Bartku, wiedział, już byłam i to nie raz. W latach osiemdziesiątych
          zwiedziłam spory kawał Europy. Co do robienia dobrych interesów i oszczędzania
          pieniędzy - masz rację. Wprawdzie majątku na tym nie zrobiłam, ale też i
          majątku na tę turystykę nie wydałam (którego to majątku zresztą nie miałam), a
          co widziałam, to moje.
    • Gość: Taki Sobie Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów IP: *.pclk.net / *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.04, 11:16
      Tak mało jeszcze nigdy nie było.Chdziłem,widziałem.Może to pomyłka w
      ocenie.Gazeta Wyborcza lubi w sprawach kościoła koloryzować,ale nigdy nie
      kłamała.Trzeba sprawdzić,może zgubiliście sto tysięcy?
      • Gość: jmk Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 14:35
        żeby tam wcisnąć 150 tyś to trzeba wykarczować park pod JG- Wrona jest skłonny
        to wykonać za pieniądze tej wsi, a nawet wyburzyć chałpy po lewej stronie III
        al. NMP- tylko jak przeor sobi zażyczy ale przy tak małej frekwencji nie widzę
        potrzeby
    • Gość: phiii 35 tys osób jest na średnim komcercie rockowym IP: *.multicon.pl 15.08.04, 12:14
      • Gość: Pawel Re: 35 tys osób jest na średnim komcercie rockow IP: 130.60.71.* 16.08.04, 14:55
        35 tys to ci co przyszli na piechote. Na koncert rockowy raczej nikt nie idzie
        przez kilka dni.
    • Gość: Jerzy Czy dla kleru 'rodzina' jest zagrożeniem IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.04, 12:39

"W głoszonych konferencjach wiele miejsca poświęcano zagadnieniom związanym z
      sektami, narkotykami, alkoholem i rodziną"

Dziwne to położenie rodziny w tym zestawieniu z sektami, narkotykami,
      alkoholem . Czyżby dla kleru rodzina stanowiła zagrożenie?

Chyba tak. Kler woli życie w zboczeniach homoseksualno pedofilskich, albo co
      najwyżej w konkubinacie. Założenie rodziny przez księdza byłoby grzechem
      śmiertelnym, bo oznzaczałoby zerwanie ślubów, tak więc KK promuje 'inne' formy
      seksu, które są tylko grzechem powszednim. Potem kleryk wyspowiada się
      klerykowi i nadal żyją w obłudzie.
    • Gość: lem Co to jest? IP: *.intertel.net.pl 15.08.04, 12:42
      "Niewiele można rokować tym, którzy chcą wskrzeszać tę tradycję" - stwierdził
      arcybiskup."

O co tu chodzi?
      To jest po polsku?
    • Gość: Zielonawy2 Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów IP: 81.210.16.* 15.08.04, 12:45
      A Onet podaje że 200 tysięcy ? Ciekawe ...
      • Gość: Jerzy Onet podaje że 200 tysięcy ? Ciekawe IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.04, 12:47
        Ten zOnetu chyba jest jeszcze w upojeniu Maryjnym i jeszcze nie zszedł z
        obłoków na ziemię
        • Gość: Glob ECHELON IP: *.dyn.iinet.net.au 15.08.04, 12:49
          Czytaj i mysl: deusex.gry-online.pl/htm/st-art-echelon.php
        • Gość: phiii Re: Onet podaje że 200 tysięcy ? Ciekawe IP: *.multicon.pl 15.08.04, 12:53
          Jerzy ! Tzw pielgrzymów przyszło 35 tysięcy. Częstochowa liczy ponad 100
          tysięcy mieszkańców. Ci z Onet-u chyba to zsumowali i wyszło im 200 tysięcy.
          Jakoś tak to pewnie liczyli . hi,hi
          • Gość: koloratura Re: Onet podaje że 200 tysięcy ? Ciekawe IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.08.04, 20:33
            Phii, 100 i 35 tys. to razem 135 tysięcy. A skąd jeszcze 65 tysięcy?
            • Gość: Ed Re: Onet podaje że 200 tysięcy ? Ciekawe IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 17.08.04, 09:48
              Do stanu wliczli jeszcze co druga duszę, bo niekażda mogła byc tak
              uprzywilejowana!!!
    • Gość: Chris Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów IP: *.highway.telekom.at 15.08.04, 12:54
      wpierdoliłbym tym Matołom,którzy kpią z pielgrzymów! wara od wiary i kościoła!
      • Gość: A Chris Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów IP: *.arcor-ip.net 15.08.04, 13:26
        To ma racje wpie..lic tym wszystkim niekatolikom.
        At pozatym gadzinowka zgubila jedno zero nie 35 tysiecy
        a 350 tysiecy ! Drogie tyle co u Owsiaka !
      • Gość: koloratura Re: wara od wiary i kościoła! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.08.04, 20:41
        Jakie to szczęście, Chris, że przez internet nie da się nikomu wp-------ć!Już
        Ty i Tobie podobni dalibyście - fizycznie! - wyraz swemu chrześcijańskiemu
        miłosierdziu!
    • Gość: jakie ZAGROŻENIE? ZAGADNIENIA ZWIĄZANE Z RODZINĄ -napisano jasno IP: *.radioalfa.com.pl / *.crowley.pl 15.08.04, 13:02
      trzeba mieć wyjątkowo złą wolę, żeby to odczytać jako zagrożenie rodziną
    • Gość: gorek Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów IP: *.proxy.aol.com 15.08.04, 13:02
      to jest absurd ze ksiezy nie stac placic za swoja rente i ubezpieczenie!!!!
      jakimi bryczkami oni jezdza,az sie w glowie przewraca!!!ciemny narod daje a oni
      sie afiszuja!!!
      • vika411 Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów 15.08.04, 13:33
        A mnie pan Bog pokaral plcia! ja nie chce byc ani mezczyzna ani kobieta! Ja
        chce byc ksiedzem! .-)
    • Gość: Adam S. U stop Matki Bozej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 15:02
      To piekne przezycie pielgrzymowac do tronu Matki Bozej Krolowej Polski w
      pielgrzymkach pieszych i potem modlic sie u stop Jej cudownego obrazu w te
      uroczystosc Wniebowziecia N.M.P. Mialem szczescie przezyc to dwa razy, biorac
      udzial raz w pielgrzymce warszwskiej w 1976 r., a potem w pomorskiej w 1982.
      Bylo tez wspaniale przezycie swiatowego dnia mlodziezy w Czestochowie w 1991
      r.Przezylem tam z bracmi z mojej lubelskiej wspolnoty neokatechumenalnej to
      historyczne spotkanie po zburzeniu muru berlinskiego.
      • Gość: niewierny Re: U stop Matki Bozej IP: 80.50.28.* 15.08.04, 18:03
        > To piekne przezycie pielgrzymowac do tronu Matki Bozej Krolowej Polski

A czy wiesz,że ta "twoja" Matka nazywała się nie Maria a Miriam, i że fakt jej rzekomego dziewictwa wynika z błędu w tłumaczeniu biblii, jako że słowa dziewica i kobieta są bardzo podobne w wiadomym języku.
        I patrzcie niejaka Miriam królową Polski. Dobre.
      • Gość: wsx A moja wspolnota ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.04, 22:36
        neohipisowska miala jeszcze pelniejsze przezycia po nawachaniu sie kleju. A
        jakie wizje!

Szczerze zachecam sekciarzy z KK (odnowy w duchu swietym, itp) do eksperymentow
        otwierajacych trzecie oko percepcji. Zaszkodzic nie zaszkodzi, bo i tak macie
        kiepski kontakt z normalnym swiatem, a moze pomoc zobaczyc kilka innych swiatow.
    • Gość: Ed Re: "zagrożenie rodziną" IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 15.08.04, 15:18
      Gość portalu: andrzej napisał(a):

> Odkąd to istnieje w PL "zagrożenie rodziną"?!

Pytanie dość intrygujące dla skatoliczonej III RP, choć coraz bardziej realne.
      Mam tu na myśli przede wszystkim zagrożenie Rodziną Radia Maryja wręcz
      defibrującą umysły członków tej skrajnie fundamentalistycznej sekty.
      • Gość: Rand Re: "zagrożenie rodziną" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 18:29
        Frustruj się dalej...
    • werbownik -Lubisz pasozytowanie? Chlopcow? Zostan ksiedzem 15.08.04, 17:01
    • Gość: karol w. ciekawe zjawisko - IP: *.sympatico.ca 15.08.04, 17:14
      200 tysiecy antysemitow wali na ciemna gore aby obejrzec obraz martwej zydowki,
      ktora do niego nie pozowala. no i te farbowane ziola!
      • Gość: henryk_1937 Re: ciekawe zjawisko - IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.04, 17:46
        Co jest ciekawe w tych wszystkich wypowiedziach,to wielka kultura ,respekt do
        innych ze strony ludzi anty klerykalnych.
        A Ci prawdziwi polacy ,to jest jeden wielki
        bełkot,antysemicki,antymasoński,anteuropejski i naturalnie brak znajomosci
        Bibli,tej wsaniałej ksążki/historycznej,kryminalnej,trochę pornograficznej
        I co ciekawe,koścół katolicki zawsze zabraniał czytania,nie wtajemniczonym,Bibli
        Z Poważaniem,i trochę mniej chamstwa es strony klerykałow,/księży,bo to oni
        odpisują/
        • Gość: Kant Re: ciekawe zjawisko - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 19:17
          Napisz coś jeszcze ,głupku rozśmieszasz mnie bardziej niż kabaret
          swoją troską...
    • Gość: mądry Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów IP: 80.50.28.* 15.08.04, 17:51
      Durnota Polaczków nie zna granic.amen.
      • Gość: Rand Re: Jasna Góra: ponad 200 tys............ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 18:35
        Gratuluję,gratuluję wielki mędrcu....a Polska i tak będzie
        słuchać Papieża a nie cadyka z Góry Kalwarii mieszkającego
        w new Yorku....frustruj się biedaku...intelektualny
        • Gość: koloratura Re: czy Polska słucha Papieża IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.08.04, 20:51
          Guzik, Polska będzie słucać Papieża. Polska wogóle nie rozumie co On mówi.
      • Gość: miś Re:ale mnie mądry zaimponowałeś swoją głupotą!Amen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 22:26
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka