Gość: andrzej IP: *.tarnow.sdi.tpnet.pl 15.08.04, 08:36 Odkąd to istnieje w PL "zagrożenie rodziną"?! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Blekota Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 08:39 A gdzie tu widzisz "zagrożenie rodziną"? Bo ja widzę tylko "zagadnienia związane z rodziną". Niewyspany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamompo pielzymów jedynie pocałunek w usta wiąże na trwałe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 09:13 Dewiantów. którzy chcą Polski ciemnej, drewnianej, pełnej czarnych korników, w de...serem z bryndzy byczka Henryczka. Pocałunek w usta facetów, zamiast parafiny - parafia, ropy - rozpusta, realizmu - wia(g)ra, oszczędności – zbiórka z rent i emerytur lub wynagrodzeń, banku – przekręt (w tym prawicowość, lewicowość), prawa - ukamienowanie pod nową plebanię. Taka Polska nie potrzebuje pomocy unijnej i jest niezależna od cen ropy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klik Ihahahahahaha! Beeeee! Muuuuuu! Bzzzzz! Puffff! IP: *.nas9.vienna1.va.us.da.qwest.net 16.08.04, 17:27 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MC2 a podobno mialo byc 150 matolow hahahahahahahahaha IP: *.qld.bigpond.net.au 15.08.04, 09:51 No widzicie nawiedzone duszyczki...sprane przez czarnoksieznikow mozdzki...... czyli polska pomalutku budzi sie po dekadzie zaciemnienia czarnym kolorem sutann...Pogonilismy komune..pogonimy i zaraze z Vatykanu !!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Re: a podobno mialo byc 150 matolow hahahahahahah IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 11:41 I jest matole. A mózg to niestety sprano tobie dltaego siedz tam gdzie siedzisz i nie wracaj tutaj zacofańcu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek Re: a podobno mialo byc 150 matolow hahahahahahah IP: *.bredband.skanova.com 15.08.04, 14:48 I Bylo ponad 200 tysiecy.Mniejaszej liczby mogli sie tylko doliczyc matoly - matoly, ktore ukonczyly Akademie pierwszomajowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TakiSobieTam Re: a podobno mialo byc 150 matolow hahahahahahah IP: router.ds* / *.us.edu.pl 15.08.04, 11:49 Tam sa biale sutanny matole, za to ty masz czarny mozdzek czerwony z wscieklosci komuchu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sekretarz KCPZPR sprane mozgi hahahahahahahahahahahahaha IP: *.qld.bigpond.net.au 15.08.04, 12:44 No widzisz.. kiedys mi przewodzilismy, teraz Vatykan z klerem...... jaka roznica ??? My bralismy teraz oni biora..My bylismy partia ...oni tez sa partia.......My wierzylismy w sluszne cele..oni tez wierza...Chociaz czasami odnosze wrazenie ze wsrod nas bylo wiecej wierzacych w nasze cele niz wsrod kleru ....oni poprostu wierza w oglupianie ludzi i mamone... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TakiSobieTam Re: sprane mozgi hahahahahahahahahahahahaha IP: router.ds* / *.us.edu.pl 15.08.04, 13:42 A w co wy wierzyliscie - nie w oglupianie ludzi (przodownictwo pracy itp.), nie w mamone (to dla waszych dzieci, Towarzyszu Sekretarzu byly pieniadze na studia zagraniczne), wy do perfekcji doprowadziliscie robienie ludziom wody z mozgow i kopanie ich w tylki. Uswiadamiam Was Towarzyszu, ze komunizm sie skonczyl i nie musicie sie juz bac Kosciola, zreszta moze sie juz nie boicie, co nie przeszkadza Wam dalej macic, jak to robiliscie przez lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b.Sekretarz KCPZPR My wierzymy w przyszlosc !!!!!!!!!!! IP: *.qld.bigpond.net.au 15.08.04, 14:17 Wy natomiast cofacie sie w przeszlosc i taka jest miedzy nami roznica..!!!Ktos tutaj zauwazyl ze nie mam prawa krytykowac !!! Napisal tez ze komuna sie skonczyla.... Otoz nie zgadzam sie z tym absolutnie !!!!Wiem ze komunizm jako system zyje w ludziach bardziej niz wam sie wszystkim wydaje..a juz napewno zyje w tych ktorzy zostali wychowani przez ten system i w tym systemie !!! Musze wam powiedziec ze wyjezdzajac na zachod ...swoja prosbe o przyjecie mnie do Austrii umotywowalem tym ze" bylem wysokiej ranga funkcjonariuszem partyjnym i po obaleniu systemu ktoremu sluzylem ,poprostu boje sie tam wracac"...i czyzm sie roznil wedlug was nieludzki system komunistyczny od tego co dzieje sie dzisiaj w Polsce ???? Wasza chec rzadzenia, dyktowania innym co maja robic, w co maja wierzyc i om czym maja myslec jest przerazajaca.... juz Tow, Stalin, ktorego nigdy nie bylem zwolennikiem mowil.."Kto nie z nami, ten przeciwko nam" a coz wy robicie ???? Chetnie zadusicie waszymi rzadnymi zemsty i odwetu lapami kazdego kto odwazy sie powiedziec slowo na kosciol, na boga czy tez na Papieza !!!Zrobicie z kazdego wariata tylko dla osiagniecia swojego katolico- chorego celu !!! Chce przypomniec wam ze stalinizm tez tak mial w zwyczaju....wariat byl kazdy kto nie myslal tak jak oni chcieli.... Ja jestem tylko komunista..i odcinam sie od Staliznizmu..Wam natomiast z waszymi ekstremalnymi, ortodoksyjnymi, skrajnymi pogladami jestescie blizej Stalinizmu niz ci ktorzy chca polski swieckiej, ktora nie bedzie faworyzowala tylko jednego ugrupowania.... Wiem..wiem..zaraz zostane zaatakowany ze to przeciez nie kto inny jak komunisci preferowali Przywodcza role swojej partii.... az cisnie sie na usta pytanie..... czy nie widzicie w tym nic zbieznego ?? Nic co powie wam..... ze juz znacie takie postepowanie z przeszlosci ???? Kiedys byla przewodnia rola Partii....dzisiaj jest przewodnia rola kosciola.... Kiedys byla Moskwa, dzisiaj jest Vatykan. Jest jeszcze cos....... w czasach gdy Partia byla przewodnia sila w narodzie kazdy mogl sobie wierzyc w co chcial..nikt nie musial ukrywac sie ze swoja wiara ... nikt tez nie byl przesladowany z tego powodu..bolalo was tylko to ze was ignorowano ale krzyczec mogliscie..... !!!! Dzisiaj natomiast nie wolno mi w Polsce publicznie powiedziec ze nie wierze lub ze jestem poprostu ateista !!!! Zostane zaszczuty i opluty !!! Mam wierzyc i byc posluszny pedofilowi z waszej parafii....innej alternatywy dla polski nie ma wedlug was...a ja wam mowie ze jest !!! Polska bedzie wolna od wszelakiej masci wichrzycieli z Vatykanu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Re: My wierzymy w przyszlosc !!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 14:34 Komunisto ale we krwi jednak została ciągota do kłamstwa, glupoty, manipulowania ludzmi! To co ty piszesz to twoja chora wyobraźnia nie mająca nic wspólnego z rzeczywistoscią. Te mity o państwie wyznaniowym, narzucaniu komuś wiary, zacofanie itd jest tak smieszne że tylko ludzie twojego pokroju wychowani w propagandzie byłego systemu są w stanie w to uwierzyć. a na koniec pytanie? Co ty robisz na tym zgniłym zachodzie który przez całe życie zwalczałeś? pojechałeś do tego imperium zła? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b.sekretarz KCPZPR Do MISIA IP: *.qld.bigpond.net.au 15.08.04, 14:42 Wiesz Misiu jestes typowym przedstawicielem tych ktorzy palaja rzadza zemsty i odwetu!! Tego ucza was w waszym kosciele ????? Czytaj uwaznie co napisalem..... Czy fakt ze przyjeto mnie do Austrii na podstawie strachu spowodowanym powrotem do kraju nie mowi ci nic ???? Wiec kolego otrzasnij sie zanim bedzie za pozno !!! Toniecie jak wierna rzeka w waszej glupocie , obludzie i zaklamaniu....czarny kolor sutann jest kolorem bardzo zdecydowanym.... powiedzialbym ze bardziej smutnym niz czerwony !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lykos Towarzyszu b. Sekretarzu IP: 150.254.85.* 16.08.04, 16:22 Chciałem napisać: chyba żyjemy w różnych krajach, bo ja mam zupełnie różne odczucia. Ale rzeczywiście żyjemy w różnych krajach i taka figura stylistyczna nabiera zupełnie innego znaczenia. Towarzyszu, Wy, jak zawsze, wiecie lepiej. Został Wam monopol na prawdę, którego broniła cenzura. Pewnie, że trochę racji macie. Zgadzam się z Wami, że komuna bynajmniej się jeszcze u nas nie skończyła. Różnię się tylko w ocenie sposobu, w jaki działa. W moim odczuciu dalej rządzi i bruździ i dalej działa na szkodę narodu polskiego. W ludziach ten system także żyje: w ich bierności, wyuczonej bezradności i postawie roszczeniowej. To, że Was przyjęto w Austrii, nie oznacza, że Wasz argument o czekających Was prześladowaniach jest słuszny. Oznacza, że urzędnik, który zaakceptował Wasze podanie jest naiwny albo przekupny. A jak to jest z Waszą emeryturą? Nie odbieracie przypadkiem polskiej emerytury dla uprzywilejowanych? A czego się boicie? Czyżbyście dokonali tylu zbrodni, że boicie się nawet post- peerelowskich sądów, które nie są w stanie skazać nawet morderców górników Wujka? Ani morderców Grzesia Przemyka? Mimo gangreny moralnej rządów post(?)-komunistycznych, obecna Polska różni się nieco od Waszej. W sklepach nie ma już nagich haków ani samotnego octu z musztardą. ZOMO w zasadzie już nie pałuje, chyba że rozgoryczeni górnicy albo stoczniowcy demonstrują pod budynkiem rządu SLD. Tu by Wam serce rosło na taki widok. Jakoś nikt nie dusi tow. Urbana ani tow. Gadzinowskiego za to, że plują na Kościół i symbole drogie dla patriotów. Przeciwnie, mają się oni dobrze, materialnie chyba nawet lepiej, niż za pierwszej komuny. Wasze słowa, że zwolennicy Kościoła są bliżej stalinizmu niż komuniści, są nie tylko uwłaczające uczciwym ludziom, są wręcz dowodem stanu Waszego zdrowia psychicznego. Nikt z Was nie musi robić wariata. Wasze słowa Was zdradzają. Według Was przewodnią siłą jest teraz Kościół, a rolę Moskwy przejął Watykan. Tylko gdy Rywin przyszedł do Michnika, jakoś nie dawał mu do zrozumienia, że wysłał go kardynał Glemp. A może on jest zaślepiony i nieuświadomiony? Prezesa Orlenu też nie kazał aresztować episkopat, tylko według jednego z towarzyszy - sam główny towarzysz. Towarzyszu! Piszecie: "...... w czasach gdy Partia byla przewodnia sila w narodzie kazdy mogl sobie wierzyc w co chcial..nikt nie musial ukrywac sie ze swoja wiara ... nikt tez nie byl przesladowany z tego powodu..bolalo was tylko to ze was ignorowano ale krzyczec mogliscie..... !!!!" Rzeczywiście, krzyczeć mogliśmy - u cioci na imieninach, gdy byliśmy pewni, że nie ma wśród nas ubeków. Działacze PZPR niższego szczebla jeździli sobie na mszę na zapadłą wieś nie z obawy, żeby ich ktoś rozpoznał i zaszkodził w karierze, ale po prostu chcieli poznać kraj i zwyczaje zacofanego ludu. Moja niegdysiejsza dziewczyna do pierwszej komunii poszła jako osoba dorosła, bo tatuś był prokuratorem i jakoś nie wypadało. Gdy w latach siedemdziesiątych zmarła moja mama, chciałem zamieścić w "Głosie Wielkopolskim" (który NIE był organem przewodniej siły) nekrolog z krzyżem na środku i wzmiankami o mszach żałobnych. Urzędniczka wzięła projekt tekstu i wyszła na zaplecze, po czym wróciła w towarzystwie Bardzo Smutnej Pani, która oświadczyła, że takich nekrologów nie wolno zamieszczać. Może być z krzyżem, ale z boku. I jeszcze te msze! Na jedną może by się zgodziła. - Dlaczego? - Bo takie są przepisy. Byłem wtedy załamany, ale oburzenie utwierdziło mnie w oporze. Poprosiłem o uzasadnienie na piśmie dla rodziny, która nie uwierzy, że jest to niemożliwe. Pani zaczęła krzyczeć, że takiego uzasadnienia nie może mi dać i dlaczego utrudniam jej życie. W końcu zgodziła się na tekst (ale nie na krzyż na środku) za podwójną opłatą. Dopiero po publikacji zapisów cenzury w Wolnej Europie przez cenzora Strzyżewskiego z Krakowa dowiedziałem się, że zapisów cenzury nie wolno było ujawniać. Czyli był zapis na zapisy. Pewnie, że mnie za to nie rozstrzelano, ani nawet nie wyrzucono z pracy, ale był to przykład jednej z niezliczonych szykan, którym poddawano w PRL ludzi wierzących. Dalej piszecie Towarzyszu Sekretarzu: "Dzisiaj natomiast nie wolno mi w Polsce publicznie powiedziec ze nie wierze lub ze jestem poprostu ateista !!!! Zostane zaszczuty i opluty !!! " Na razie to próbujecie opluć nas, katolików. Nie mogę wykluczyć, że gdzieś w Polsce możecie trafić do środowiska, które postąpi podobnie jak góral z przedwojennej anegdoty. Gdy ktoś przy nim bluźnił i twierdził, że nic złego go z tego powodu nie spotka, bo Boga nie ma, góral wzniósł pobożnie oczy do nieba i powiedział: - Panie Boże, wybacz, że Cię na moment zastąpię. Po czym mu przysolił. Ale to tylko anegdota, w dodatku przedwojenna. W praktyce często spotykam się z agresywnym ateizmem i lżeniem wiary. Chociaż jest paragraf przeciw takim postawom, wyroki skazujące zdarzają sie rzadko. Rzadko w ogóle ktokolwiek skarży się na takie przypadki, bo z góry wiadomo, że sądy obsadzone przez dawnych wypróbowanych towarzyszy i tak sprawę umorzą ze względu na niska szkodliwość czynu lub brak znamion przestępstwa. I kończycie: "Mam wierzyc i byc posluszny pedofilowi z waszej parafii....innej alternatywy dla polski nie ma wedlug was...a ja wam mowie ze jest !!! Polska bedzie wolna od wszelakiej masci wichrzycieli z Vatykanu !!! " No właśnie, to Wasz poziom dyskusji. I jak tu się dziwić, że za PRL-u było jak było, kiedy rządzili nami tacy sekretarze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek Re: My wierzymy w przyszlosc !!!!!!!!!!! IP: *.bredband.skanova.com 15.08.04, 20:59 Towarzyszu wyjechales do Australii nie jako uciekinier tylko jako szpieg bolszewicki.A moze bys tak zmienil Australie na Kube - Fidel czeka tam na ciebie z medalami z trzciny cukrowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TakiSobieTam Re: My wierzymy w przyszlosc !!!!!!!!!!! IP: router.ds* / *.us.edu.pl 15.08.04, 15:01 Towarzyszu, toz to boicie sie wracac do kraju - czyli nie obce Wam jest uczucie, ktorego doswiadczyli byli zolnierze AK za waszych rzadow. Ciesze sie ze sie z nim zaznajamiacie. Nie jestem zadny zemsty, dla mnie mozecie spokojnie wracac i zyc w tym kraju jako protestant, ateista czy nawet rabin, bylebyscie potrafili uszanowac moje poglady, a nie drwic i nasmiewac sie z nich. Wtedy rowniez ja uszanuje wasze. Jezeli chcecie sie wypowiadac negatywnie o Kosciele, robcie to, ale tak aby nie obrazac innych, ktorzy, choc nawet wychowani w "tym" systemie dalej w niego (Kosciol) wierza. I nie nazywaj ksiezy pedofilami, bo nie wszyscy nimi sa, choc ja - przyznam Ci to - czasem sie zastanawiam na kogo patrze bedac w Kosciele. Nie jestem posluszny ksiezom, bo to nie jest moja wiara, nie glosuje tak jak kaza tylko tak jak uwazam ze bedzie najlepiej... Masz racje, komunizm zyje w ludziach, ale w jaki sposob - Ci, ktorzy odnalezli sie w nowej rzeczywistosci wyklinaja go, Ci ktorzy sie stoczyli - blogoslawia. Co do Papieza - nawet Ty powinienes przyznac, iz jest to obecnie najbardziej znany rodak, ideal dla milionow, niekoniecznie zacofanych ludzi i nie tylko w tym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAP Re: My wierzymy w przyszlosc !!!!!!!!!!! IP: *.236.192.61.east.flets.alpha-net.ne.jp 15.08.04, 17:17 Szanowny sekretarzu b. PZPR. Zgadzam sie, ze w okresie od poznego Gomulki nikt nie przesladowal mnie ostentacyjnie za moja wiare, raczej ze starchu niz z prykazu. To co piszesz wskazuje na to, zes sie kiedys wypial na kolesiow, a dzis oni na ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klik Aj! A można sie cofać w przyszłość? Geniuszu! IP: *.nas9.vienna1.va.us.da.qwest.net 16.08.04, 17:29 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: sprane mozgi hahahahahahahahahahahahaha IP: *.bredband.skanova.com 15.08.04, 14:57 Ogłupianie i mamnona to specjalności komuchów.Grabież,kłamstwo,oszustwo,to stare metody komunistycznych szubrawców.Jesteś tak zaślepiony, że nie widzisz, co się dzieje.Szubrawcu - jesteś jednym z nich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ministrant Re: sprane mozgi hahahahahahahahahahahahaha IP: *.blt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.04, 15:31 Gość portalu: Bartek napisał(a): > Ogłupianie i mamnona to specjalności komuchów.Grabież,kłamstwo,oszustwo,to > stare metody komunistycznych szubrawców.Jesteś tak zaślepiony, że nie widzisz, > co się dzieje. Bartek, ty jesteś zaślepiony!!! nie ma różnicy między tymi co tak piszą i mówią (np.solidarność), komuchami a najbardziej smutne - klerem, który mówi o 10 przykazań ale sam do tego się nie stosuje. Czas najwyzszy aby Polacy otrząsneli się z ciemnogrodu, który proponuje kler a nie biblia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: sprane mozgi hahahahahahahahahahahahaha IP: *.bredband.skanova.com 15.08.04, 20:47 Komuchu- przebierancu za ministranta - te bzdury, ktore ci wpajano na Akademiach pierwszomajowych przedstaw na najblizszym posiedzeniu Partyjnym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakka_19 Głupiego poznasz po śmiechu IP: *.mckwadrat.no / *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.04, 13:49 Cieszę się, że nie jesteś Polakiem, bo w Polsce kraj w którym mieszka papież pisze się "Watykan", a nie "Vatykan". Życzę Ci, abyś choć raz w życiu spotkał tak mądrych ludzi, jak ci, którzy chodzą na pielgrzymki - może byś się czegoś od nich nauczył. Oni nie idą tam dla kleru, którego można się czepiać, tylko dla Boga, jakkolwiek abstrakcyjnie to dla Ciebie brzmi. A z przekonań religijnych śmiać się nie należy, bo nie świadczy to źle o wierzących, tylko o tych, którzy się śmieją z kwestii zasługujących na powagę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAP Re: a podobno mialo byc 150 matolow hahahahahahah IP: *.228.192.61.east.flets.alpha-net.ne.jp 15.08.04, 14:09 Kogos pogonil? Czy przypadkiem ktos ci mozgu nie przypiekl, bo watpie zeby australijskie slonce tego dokonalo. Moze ze soba zawlakles jakas zaraze, uwazaj gdyz moge cie zwiasc na przewlekla kwarantanne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cholerka Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów IP: *.arcor-ip.net 15.08.04, 11:14 O zyciu rodzinnym wie najwiecej metropolita. Jak kazdy wie , bo my jestesmy rodzina kosciola. To sa nasi tatusie oraz wujkowie sa. Gdy beda musieli troche zrezygnowac z przywilejow to bedzie klotnia w rodzinie bo mausia - rzad tymczsem pod Belka chce podzielic koszty utrzymania . A tatusie nie chce bo sie juz przyzwyczaili ze im sie nalezy. W konkordatach i parambulach maja zapisane. A my niebozadka -dzieci tak stoimy miedzy tatusiem - kosciolem a mamusia rzadem . Proponuje sie wyemancypowac bo z takimi tatusiami i mamusiami to dalej niz do czestochowy albo lichenia to nie dojdziemy. A tu do europy podobno trza sie wybrac . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b.Sekretarz KCPZPR Polska to kraj wyznaniowy.... IP: *.qld.bigpond.net.au 15.08.04, 13:12 Katolicka jaskina lwa.. Nie mozna nic powiedziec bo katole skacza zaraz do gardla..... czymz oni sie roznia do nawiedzonych muzulmanow czy ortodoksyjnych zydow.. moze tym ze zydzi i muzulmanie sa starsza i bardziej rozsadna grupa wyznaniowa..czego nie moge powiedziec o nawiedzonej czesci katolikow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Re: dlaczego zmieniasz nick? sekretarzu i MC 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 13:39 wstydzisz się malwersancie? A wiesz tak naprawde czym różni się wiara katolicka od muzełmanów? Tym że my okażemy ci miłosierdie za twoje chamstwo i głupote a oni by cię zabili. Może kiedys spotkasz się z ich "rozsądkie" życze ci tego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiu !!! Re: dlaczego zmieniasz nick? sekretarzu i MC 2 IP: *.arcor-ip.net 15.08.04, 13:57 Dziekuje ci bardzo ze nas w ramach milosierdzia jeszcze nie zaczynasz mordowac. Za chamstwo i glupote. Nam nie uszlo uwadze ze za "chamstwo" i "glupote "albo inaczej obrazanie "uczuc religijnych" mozna byc skazanym we wspolczesnym procesie czarownicy - vide sprawa Nieznalskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykatol Re: misiu!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 17:24 Na litosc i wybaczenie w wykonaniu katilkow nie ma co liczyc!!! popatrz na kilka stron historii K.Kat. Pelne powyzszych frazesow, a krew lala sie i plonely stosy nie tylko z dorobkiem innych kultur ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Re:katol wróć do szkoły i się doucz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 22:17 a będziesz wiedziłą dlaczego się lala krew, gdzie się lala itd moze uda ci się zrozumieć tamte czasy i prawdziwą role Kościoła w tamtych czasach a nie tych co sie pod niego podszywali i nie mieli z nim nic wspólnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ICU RN Re: Polska to kraj wyznaniowy.... IP: *.client.comcast.net 15.08.04, 13:50 muzulmanie sa starsza i bardziej rozsadna grupa > wyznaniowa..czego nie moge powiedziec o nawiedzonej czesci katolikow Sluchaj, MC2 i b.Sekretarzu KC PZPR, moze w Australii tego nie wiedza, bo chodza tam "do gory nogami", ale muzulmanie istnieja od ok. 650 r NE, roku ucieczki Mahometa. O reszcie twoich wypocin nie chce sie wypowiadac, bo, po prostu szkoda wzroku i nerwow na czytanie bzdur. Mam kilka wazniejszych rzeczy do przeczytania. Uprzedzajac Twoje pytania: Nie "katechizm", ale "przewodzenie w SA node" (SA to Sinoatrial node, w Australii chyba mowia po angielsku, a jesli nie, to zapytaj Twojego lekarza), tudziez PSYC 3304. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mick Re: Polska to kraj wyznaniowy.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.04, 11:57 "...muzulmanie istnieja od ok. 650 r NE, roku ucieczki Mahometa." Nie zgodzę się z tobą. Można by tak mówić ale odnośnie chrześcijaństwa. Co do katolicyzmu raczej nie. Fakt, że nie można mówić o jakiejś konkretnej dacie powstania tego odłamu chrześcijaństwa, bo to był proces raczej ewolucyjny (np kolejne z kapelusza brane dogmaty wiary, jak chociażby niepokalane poczęcie ustanowione w 1853 r), ale sorry katolicyzm z pierwotnym chrześcijaństwem ma tyle wspólnego co pies z królikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakka_19 a wasza Polska jaka była? IP: *.mckwadrat.no / *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.04, 13:54 Wy też wierzyliście w kult jednostki. To co dzieje się obecnie w Kościele nie zasługuje na pochwałę, ale Ty nie masz prawa tego krytykować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noskwicz Re: Polska to kraj wyznaniowy.... IP: *.Moscow.dial.rol.ru 15.08.04, 15:08 Bol tego komucha ktorego naraz osunieto od koryta jest zrozumialy. Ale czemu to bydle pojechalo do Australii a nie do Korei Polnocnej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek Re: Polska to kraj wyznaniowy.... IP: *.bredband.skanova.com 16.08.04, 08:49 Ból komucha jest zrozumiały. Swinia zawsze pcha się do pełnego koryta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agresywny Re: Polska to kraj wyznaniowy.... IP: *.arcor-ip.net 16.08.04, 09:08 No to co powiedzial glemp wczoraj bylo wyrazna grozba pod adresem rzadu . Nie zcytuje doslownie ale brzmialo to mniej wiecejtak: kosciol przetrwal tysiac lat a rzad aparatczykow .... Nie da sie nie zauwazyc ze w Polsce dzieje sie cos bardzo zlego. Nie jest przypadkiem ze mafia ma swe korzenie we Wloszech. Struktury organizacji mafijnej bardzo podobne sa do struktur watykanskich. Mafia jest takim mutantem - na ktory sklada sie i wiara i hierarchczne struktura. Obyczajowosc ktora karze niesubordynacje albo chec wydostania sie spod kurateli organizacji . Nie jest przypadkiem nazywania szefa tej organizacji ojcem , tak jak w organizacji koscielnej. Polski kosciol jest mutantem . Jest mieszanka skladajaca sie z elementow wiary chrzescijanskiej i organizacji przestepczej . Dobranoc Polsko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klik Nie "Agresywny" tylko "Walnięty" i to porządnie. IP: *.nas9.vienna1.va.us.da.qwest.net 16.08.04, 17:38 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do klika Re: Nie "Agresywny" tylko "Walnięty" i to porządn IP: *.arcor-ip.net 16.08.04, 22:27 kliku , tak sobie kliknales i mowisz walniety i to porzdnie i klik. Tak rzygnales trzema slowami i klik. To moze jeszcze uda ci sie powiedziec dlaczego uwazasz ze mozesz powiedziec poprostu -walniety- bez uzasadnienia . Mozesz powiedziec ze samo porownanie kosciola do mafii jest absurdalne i wytlumaczyc dlaczego ? Samo stwierdzenie ze ktos jest walniety nie jest wypowiedzia cokolwiek wnoszca . Porownujac obie organizacje zauwazam paralele mozna sie byc moze zdenerwowac ze sie osmielam .Ze cos takiego nie powinno mi przyjsc do glowy. Ze jakto kosciol itd . Ja obserwujac to co dzieje sie dookola nie czuje sie skrepowana katolickimi doktrynami lub bogobojnoscia . Dopatrzylam sie podobienstw i tyle . Podobienstw mozna takze dopatrzyc sie miedzy dawnym systemem tzw komunistycznym a tym jak dziala dzisiaj kosciol. Ludzie wcale nie sa tacy pomyslowi wszystko juz bylo- zmienia sie moze ukladanka - klocki zostaja te same . Nie wiem na czym mogloby polegac moje walniecie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów IP: *.p-s-inter.net 16.08.04, 10:26 Ale komizm. " u ludzi bogatych jest bardziej rozbudone życie erotyczne"! wykształcony człowiek, Prymas, a takie głupoty gada. a może chodzi własnie o to, aby środki antykoncepcyjne, refundowane, były także dostępne dla uboższych? ja wiem, że Kościołowi jest na rękę, żeby się ubogim i bez szans na zapewnienie dzieciom edukacji rodziły ósemki, bo inaczej nikt nie zagłosuje w przyszłości na lpr, ale takie wypowiedzi to kompromitacja wyksztłconego człowieka, jakim jest Prymas. No i 1500 lat tradycji Kościoła, to, nie oceniając go jako instytucji w ogóle, obfituje w wiele wydarzeń, których lepiej, aby Kościól nie wspominał. Na autorytet to trzeba zapracowac tu i teraz, Prymasie. Pamiętajcie! "" u ludzi bogatych jest bardziej rozbudone życie erotyczne"! - Wniosek? Trzeba się bogacić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do L Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów IP: *.arcor-ip.net 16.08.04, 11:36 A skad prymas wie o rozbudzonym zyciu erotycznym - bogatych ? On sugeruje ze bogaci zuzyja wiecej srodkow antykoncepcyjnych za ktore zaplaca biedni ? Czy sugeruje ze bogate zycie erotyczne jest zlem ? Czy moze ze ludzie biedni nie maja zycia erotycznego - to i w zwiazku z tym antykoncepcja nie jest im potrzebna . Ja juz nie wiem - Zokazji powstania mowil biedak o Owsiaku przedtem rydzyk nawyzywal Owsiaka od antychrystow. Teraz w ramach maryjnych uroczystosci o zyciu erotycznym bogatych i ubezpieczeniach . Gdyby to co koscol wyprawia nie bylo tak grozne spolecznie - np antagonizowanie spoleczenstwa to mozna byloby serdecznie sie usmiac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yankover [...] IP: *.sympatico.ca 15.08.04, 08:44 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henryk Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów - IP: 62.233.169.* 15.08.04, 08:49 będzie sporo kasy aby pomóc jakiemuś kolejnemu biednemu "uciskanemu" przez prokuratorów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów - IP: *.bredband.skanova.com 15.08.04, 15:06 Matołku zapoznaj się z tabliczką dodawania, nie mówiąc już o dzieleniu i mnożeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koloratura Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów - IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.08.04, 20:16 Bolku, nie ma czegoś takiego jak "tabliczka dodawania"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanss kloss osobiście nie rozumiem tego, że katolicy muszą IP: 62.233.169.* 15.08.04, 08:52 gdzieś iść, aby tam się modlić jakby nie mogli tego samego robić w miejscu gdzie żyją - taka wolna dygresja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biblista Re: osobiście nie rozumiem tego, że katolicy musz IP: *.bielsko.dialog.net.pl 15.08.04, 10:17 No cóż - to jest stara przypadłość: Tak mówi Pan o tym ludzie: Tak lubią się wałęsać, swoich nóg nie oszczędzają, ale Pan nie ma w nich upodobania, wspomina teraz ich winę i nawiedza ich grzechy. (Jer. 14:10) Wymyślili też synowie izraelscy rzeczy niewłaściwe o Panu, Bogu swoim, pobudowali sobie świątynki na wzgórzach we wszystkich swoich miejscowościach, począwszy od baszty strażniczej aż do grodu warownego; I nastawiali sobie słupów i posągów Aszery na każdym wyniosłym pagórku i pod każdym zielonym drzewem. I spalali tam we wszystkich świątynkach na wyżynach kadzidła jak ludy, które Pan uprowadził przed nimi do niewoli; popełniali złe czyny, pobudzając Pana do gniewu. 12. Czcili też bałwany, o których powiedział im Pan: Nie czyńcie tego. (2 Król. 17:9-12) Niejeden człowiek prędzej Bogu postawi murowaną kaplicę ze złoceniami, niż zrobi to czego Pan od niego oczekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Re: nie masz pojecia o Biblii sekciarzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 11:44 Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: nie masz pojecia o Biblii sekciarzu 15.08.04, 13:34 Tu się mylisz. Jakoś tak się składa że średnio statystyczny sekciarz zna lepiej Biblię niż średnio statystyczny katolik. Sekciarstwo różni się od Chrześcijaństwa dosyć swobodnym podejściem do interpretacji słów tejże Bibli. Przy okazji mała uwaga - w stosunku do żydów chrześcijaństwo jest sektą, tak samo jak w stosunku do kościołów wschodnich - chrześcijaństwo zachodnie jest sektą... itd. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biblista Re: nie masz pojecia o Biblii sekciarzu IP: *.bielsko.dialog.net.pl 15.08.04, 13:52 Panowie, tu nie trzeba mieć specjalnego "pojęcia"! Pisze jasno - biskup mam mieć żonę i dzieci, bo to jest wymaganie minimum dla kogoś, kto ma się opiekować kościołem. Przez X wieków księża mieli żony, potem im tego zabroniono. Naprawdę nie ma tu wielkiej filozofii, jeśli ktoś nie chce złośliwie sprzeciwiać się prawdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Re: dalej kręcisz słabymi psudobiblisto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 14:25 Napisałem ci niżej o słowach Jezusa u Mateusza 19,12! Nie możesz pojąc? Po drugie w jakim kontekście kulturowym zył Paweł który wyraźnie pisze iż lepiej się nie żenić! Sam żył bez żony! Nie dziesięć wieków kolego księża żyli w małzeństwach, już w 4 wieku na synadoach postulowało się celibat, a pustelnicy? Kręcisz jak nie wiem. I na koniec do wiadomości, celibat w katolicyźmie to sprawa podrzędna, w sumie kompletnie nie istotna. Nie należy do istoty kapłaństwa choć pomaga w służbie ludziom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koloratura Re: celibat kapłanów pomaga w służbie ludziom IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.08.04, 20:21 (do Misia): Chyba przeszkadza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cat Re: nie masz pojecia o Biblii sekciarzu IP: *.bchsia.telus.net 16.08.04, 06:33 Masz calkowita racje -katolicy nie maja pojecia o Bibli i wyzywaja nawet tych co doslownie ja cytuja.Dowodzi to tylko ich ignorancji.Popatrzcie sobie na przemowe prymasa ,co w niej wlasciwie jest ? Polityczna przemowa ,zakropiona niechecia do rzadu, podkopywanie autorytetu wladz bo "biednym" ksieza kazali placic skladki .Smiechu po prostu warte! Prymas niby przywodca duchowy a wlasciwie to zarozumialy ksiaze organizacji KK /wlasciwie dobrze powiedzial ,ze trwajacej od 2 tys. lat/.Pan Jezus nie potrzebowal tego calego przepychu,tych szat,tych pieniedzy.Co wlasciwie kosciol uczynil z Jego nauki: organizacje majaca na swoim koncie krew milionow ludzi,wiele wojen/do ktorych wiecznie podzegal/,powstrzymywanie postepu nauki i medycyny przez setki lat ,niedopuszczanie ludzi do jakiegokolwiek oswiecenia ,podwojny standard moralny ,sprzedawanie zbawienia za pieniadze jak i przebaczanie za nie grzechow itd... Oczywiscie katolicy rzuca sie z zebami do obrony.Ciemnota kwitnie ,do tego dostrzegam koniec wolnosci religijnej w Polsce ,kosciol doprowadzi do tego aby usunac krytykow w imie "dobra" narodu oczywiscie.Nikt Biblii nie czyta a ci co czytaja sa od razu nazwani sekciarzami ,zapominajac ze KK jest najwiekszym kultem swiata .Kultem papierza, maryjek,jezuskow,swietych ,figurek,obrazkow itd Na glupote i ignorancje nie ma niestety rady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek Re: osobiście nie rozumiem tego, że katolicy musz IP: *.bredband.skanova.com 15.08.04, 15:10 Nikt ci nie zabrania modlić się w domu, w Kościele, na polu, w warsztacie. A jeżeli intencji pielgrzymów nie rozumiesz to już twoja sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek Re: osobiście nie rozumiem tego, że katolicy musz IP: *.bredband.skanova.com 15.08.04, 15:21 Katolicy pielgrzymuja z wlasnej woli. Zapomniales ,ze musowo musiano chodzic w marszach pierwszomajowych niosac w reku portrety Lenina, Stalina, Gomulki i innych zbrodniarzy komunistycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka- Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 08:58 do Pana Andrzeja- wydaje sie ze duza role w blednym rozumieniu zarowno przekazu Biblii jak innych tekstow/przekazow stanowi zupelny brak skupienia jej czytelnikow... "zagadnienia zwiazane z rodzina"- nie zagrozenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tamara Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 09:10 "sztuczny podział między księżmi a społeczeństwem. "Niewiele można rokować tym, którzy chcą wskrzeszać tę tradycję" - to ciekawy komentarz arcybiskupa. ...niewiele rokujacy bunt przeciwko sztucznosci podzialu miedzy ksiezmi a spoleczenstwem dal nam kiedys Refomacje.Teraz owocuje nowa tradycja odchodzenia( setek tysiecy osob na calym swiecie) od hipokryzji kosciola.... chyba nikt inny nie tworzy tej 'tradycji' lepiej niz sami ksieza poprzez swoje bezduszne,materialistyczne i zaklamane podejscie do wiary i spraw spoleczenstwa, ktoremu w zalozeniu mieli sluzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yankee Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów IP: *.icpnet.pl 15.08.04, 12:11 Życiński jestes żałosny jak i ta cała wasza "organizacja". Hasło naśladować Chrystusa to zaiste ironia. Nikt tak daleko nie odszedł od nauk Chrystusa jak jak hierarchia kościóła katolickiego w Polsce w dużej części łącznie z parafianami. Zaprawdę bracia powiadam wam, że im bliżej kościoła (katolickiego w Polsce) tym dalej od Boga! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miotła [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 09:26 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koloratura Re: do Miotły: IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.08.04, 09:50 Póki co - poszło na Jasną Górę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koloratura Re: do Miotły: IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.08.04, 11:06 Po usunięciu postu Miotły, trzeba było usunąć i mój, napisany "w nawiązaniu". Teraz mój post nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędrzej Re: do Miotły: IP: 5.2.* / *.chello.pl 15.08.04, 12:02 Gość portalu: koloratura napisał(a): > Po usunięciu postu Miotły, trzeba było usunąć i mój, napisany "w nawiązaniu". > Teraz mój post nie ma sensu. --------------------- Nie oczekuj sensowności po działaniach cenzorów tego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arahat Najbardziej wyprani z wlasnego rozumu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.08.04, 10:00 dotarli do centrali zarzadzanej przez czlonkow sekty z azji srodkowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mbuwi wlasnego rozumu na tyle aby mafiozom dać pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 10:24 zgonic wiernych i naciagnąć na datki, bez podatków co też powinno byc karane! Tacy czyści w białych szatach, szatanmatach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atakują_KOŚCIÓŁ Re: Najbardziej wyprani z wlasnego rozumu atakują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 10:40 Duża w tym zasługa mediów polskojęzycznych i Gazety Wyborczej też, które niezmordowanie piorą ich mózgi. Jeszcze trochę i w ich głowach nic nie pozostanie do prania. Wypiorą wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek Re: Najbardziej wyprani z wlasnego rozumu atakują IP: *.bredband.skanova.com 15.08.04, 11:37 Przez 50 lat prali ci mozgi profesorowie Akademii Pierwszomajowych. Dzisiaj kontunuuja to zydo-masonskie pismidla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biblista Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów IP: *.bielsko.dialog.net.pl 15.08.04, 10:11 Dla watykańskiego 'ciała kierowniczego' rodziny księży stanowiły widać wielkie zagrożenie, skoro w XI wieku zabronili im (wbrew Słowu Bożemu i naturze) posiadania żon. Co mówi Pismo? Ale biskup ma być nienaganiony, mąż jednej żony, czuły, trzeźwy, poważny, gościnny, ku nauczaniu sposobny; Nie pijanica wina, nie bitny, nie sprośnego zysku chciwy, ale słuszność miłujący, nieswarliwy, niełakomy; Który by dom swój dobrze rządził, który by dziatki miał w posłuszeństwie ze wszelaką uczciwością; (Bo jeźliby kto nie umiał swego własnego domu rządzić, jakoż pieczę będzie miał o kościele Bożym?) (1 Tym. 3:2-5) A co oni mówią? Że kapłan musi być wolny od takich 'przyziemnych' spraw. I tak Pana Boga setki lat już 'poprawiają', aż ohydne skutki ich nieposłuszeństwa stały się jawne wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Do Biblisty 15.08.04, 10:21 Co się czepiasz - przecież wyraźnie jest napisane w Bibli, że to chodzi o biskupa, a nie zwykłego księdza. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marksista Re: Do maaaca IP: *.qld.bigpond.net.au 15.08.04, 10:29 Wiec obudz sie i zauwaz ze Biskup powinien miec rodzine.....powinien zwyczajnie poruchac sobie jak kazdy zdrowy chlop-przepraszam za slownictwo... ej koles, koles.... straszna to choroba miec w glowie zajoba..... katole z Vatykanu opanowali was bardziej niz czerwoni !!! Z pewnoscia bedzie trudniej ich pogonic niz komunistow !!!powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Do maaaca 15.08.04, 10:31 Widzisz sam piszesz BISKUP, nigdzie w Bibli nie ma mowy o zwykłych szeregowych księżach. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koloratura Re: Do maaaca IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.08.04, 11:15 To BISKUPI mogą mieć (i mają?) o f i c j a l n e rodziny, tzn. żony i dzieci? Taki - dopóki jest szeregowym księdzem, to nie wolno. Kiedy ( i jeśli) awansuje na biskupa, to - proszę bardzo. To chciałeś powiedzieć? Ciekawe ... Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Do maaaca 15.08.04, 13:28 Jakbyś poświęcił trochę swojego jakże cennego czasu na przeczytanie całego wątku, a nie jedynie ostatniej wypowiedzi to byś coś zrozumiał. A tak p... bez sensu. Proponuje zapoznać się z tą treścią, tudzież z dziełem zwanym Biblią. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biblista Re: Do maaaca IP: *.bielsko.dialog.net.pl 15.08.04, 14:00 Bo w Biblii w ogóle NIE MA MOWY O KSIĘŻACH. To jest kolejny wymysł papiestwa. Ale jeśli przyjąć, że rzymskokatolicki KAPŁAN to nowotestamentowy PREZBITER, to wtedy zalecenia dla PREZBITERÓW/BISKUPÓW winny być stosowane do księży. Polecam małe studium biblijne: 1. występowanie terminów episkopos/presbuteros w NT 2. czy episkopos = presbuteros 3. czy chociaż raz (1) w NT występują chrześcijańscy 'kapłani' w rozumieniu innym od symbolicznego określenia wszystkich wiernych i pełniący jakieś funkcje 'ofiarnicze'. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Do maaaca 15.08.04, 14:13 A wyobraź sobie że to wiem ;). Cytowanie wyrwanych z kontekstu fragmentów Bibli daje właśnie takie efekty jak moja wypowiedź zawężająca sprawę małżeństw wyłącznie do biskupów. Jak chcesz kogoś przekonać musisz się bardziej starać i nie zakładać posiadania przez niego takiej samej wiedzy jak ty sam posiadasz. Większość "obrońców prawdziwej wiary" raczej słabo zna Biblię. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Atsil Bib Re: Do maaaca IP: *.bielsko.dialog.net.pl 15.08.04, 16:47 > A wyobraź sobie że to wiem ;). To dobrze. Ja tak 'dyżurnie' przypominam temat celibatu przy różnych okazjach - a nóż widelec, ktoś zajrzy do Pism i się zastanowi. Pozdr. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów IP: *.bredband.skanova.com 15.08.04, 11:44 Lekarzu ulecz samego siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Re: ej nie ładnie tak manipulować pseudobilblisto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 11:52 Zacytuj Jezusa z Mateusza 19,12! Widocznie nie możesz tego pojąć!!! Paweł też zachęcał aby się nie żenić!!! Sam nie miał żony! doczytaj manipulatorze. A w twojej sekcie też znajdą się różne gagatki nie zapominaj o tym. Różnica jest taka że wami nikt się nie interesuje i gazety o tym nie napiszą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koń Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 10:37 Rozgadało się polskojęzyczne bydełko na tym forum... samo ze sobą Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów 15.08.04, 10:40 Kolega też polskojęzyczny? Witamy w klubie! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZNIECHĘCAdoDYSKUSJ SMRÓD NIENAWIŚCI DO KOŚCOŁA NA TYM FORUM GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 10:45 @ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koń Re: SMRÓD NIENAWIŚCI DO KOŚCOŁA NA TYM FORU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 10:48 Chyba się mylisz to jest przejaw "tolerancji" tego towarzystwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KłamstwaWyborczej Re: SMRÓD NIENAWIŚCI DO KOŚCOŁA NA TYM FORU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 18:44 No proszę, Koń, który mówi i w dodatku rozsądnie. Tak, niewątpliwie to forum jest dowodem na tolerancyjności środowiska Gazety Wyborczej. Oni są "tolerancyjni inaczej". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ok Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów IP: *.do.pl / *.generacja.pl 15.08.04, 10:48 Biskup Życiński twierdzi, iż równouprawnieniem księży z resztą społeczeństwa: >>>próbuje się wprowadzić sztuczny podział między księżmi a społeczeństwem<<< Czy aby nie przeciwnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bat na Konia Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów IP: *.in-addr.btopenworld.com 15.08.04, 11:16 "Bydelko"? I to Kon pisze, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koń Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 11:20 Koń to koń,nie trzoda chlewna ani rogacizna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bra Turystyka religijna IP: *.ds1-amb.adsl.cybercity.dk 15.08.04, 11:06 Turystyka religijna jest bardzo popularna w PL z jednego prostego wzgeldu. Jest tania. Wystarczy kilkadziesiac zlotych i idzie sie w pielgrzymce, ma sie zapewnione noclegi i wyrzywienie. Swietna forma wypoczynku dla niezamoznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koloratura Re: Turystyka religijna IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.08.04, 11:23 Pozdrawiam, Bra, masz rację. I to jest właśnie wytłumaczenie, skąd tyle młodzieży na pielgrzymkach. Za schyłkowej komuny jeździło się na pielgrzymki do Rzymu, Lourdes, Fatimy, bo te "pielgrzymki" wychodziły dużo taniej, niż zwiedzanie Europy z Orbisem czy Gromadą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chilum Re: Turystyka religijna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 11:32 Tak samo z wyjazdami zimowymi do Taize. Tani Sylwester za granicą. -- " Talk is cheap " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Turystyka religijna IP: *.bredband.skanova.com 15.08.04, 11:50 Turystko religijna wybierz sie na taka turystyke - zrobisz na tym dobry interes i zaoszczedzisz duzo pieniedzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koloratura Re: Turystyka religijna IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.08.04, 00:36 Zebyś, Bartku, wiedział, już byłam i to nie raz. W latach osiemdziesiątych zwiedziłam spory kawał Europy. Co do robienia dobrych interesów i oszczędzania pieniędzy - masz rację. Wprawdzie majątku na tym nie zrobiłam, ale też i majątku na tę turystykę nie wydałam (którego to majątku zresztą nie miałam), a co widziałam, to moje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taki Sobie Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów IP: *.pclk.net / *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.04, 11:16 Tak mało jeszcze nigdy nie było.Chdziłem,widziałem.Może to pomyłka w ocenie.Gazeta Wyborcza lubi w sprawach kościoła koloryzować,ale nigdy nie kłamała.Trzeba sprawdzić,może zgubiliście sto tysięcy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jmk Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 14:35 żeby tam wcisnąć 150 tyś to trzeba wykarczować park pod JG- Wrona jest skłonny to wykonać za pieniądze tej wsi, a nawet wyburzyć chałpy po lewej stronie III al. NMP- tylko jak przeor sobi zażyczy ale przy tak małej frekwencji nie widzę potrzeby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phiii 35 tys osób jest na średnim komcercie rockowym IP: *.multicon.pl 15.08.04, 12:14 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: 35 tys osób jest na średnim komcercie rockow IP: 130.60.71.* 16.08.04, 14:55 35 tys to ci co przyszli na piechote. Na koncert rockowy raczej nikt nie idzie przez kilka dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Czy dla kleru 'rodzina' jest zagrożeniem IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.04, 12:39 "W głoszonych konferencjach wiele miejsca poświęcano zagadnieniom związanym z sektami, narkotykami, alkoholem i rodziną" Dziwne to położenie rodziny w tym zestawieniu z sektami, narkotykami, alkoholem . Czyżby dla kleru rodzina stanowiła zagrożenie? Chyba tak. Kler woli życie w zboczeniach homoseksualno pedofilskich, albo co najwyżej w konkubinacie. Założenie rodziny przez księdza byłoby grzechem śmiertelnym, bo oznzaczałoby zerwanie ślubów, tak więc KK promuje 'inne' formy seksu, które są tylko grzechem powszednim. Potem kleryk wyspowiada się klerykowi i nadal żyją w obłudzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lem Co to jest? IP: *.intertel.net.pl 15.08.04, 12:42 "Niewiele można rokować tym, którzy chcą wskrzeszać tę tradycję" - stwierdził arcybiskup." O co tu chodzi? To jest po polsku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zielonawy2 Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów IP: 81.210.16.* 15.08.04, 12:45 A Onet podaje że 200 tysięcy ? Ciekawe ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Onet podaje że 200 tysięcy ? Ciekawe IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.04, 12:47 Ten zOnetu chyba jest jeszcze w upojeniu Maryjnym i jeszcze nie zszedł z obłoków na ziemię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glob ECHELON IP: *.dyn.iinet.net.au 15.08.04, 12:49 Czytaj i mysl: deusex.gry-online.pl/htm/st-art-echelon.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phiii Re: Onet podaje że 200 tysięcy ? Ciekawe IP: *.multicon.pl 15.08.04, 12:53 Jerzy ! Tzw pielgrzymów przyszło 35 tysięcy. Częstochowa liczy ponad 100 tysięcy mieszkańców. Ci z Onet-u chyba to zsumowali i wyszło im 200 tysięcy. Jakoś tak to pewnie liczyli . hi,hi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koloratura Re: Onet podaje że 200 tysięcy ? Ciekawe IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.08.04, 20:33 Phii, 100 i 35 tys. to razem 135 tysięcy. A skąd jeszcze 65 tysięcy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Onet podaje że 200 tysięcy ? Ciekawe IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 17.08.04, 09:48 Do stanu wliczli jeszcze co druga duszę, bo niekażda mogła byc tak uprzywilejowana!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chris Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów IP: *.highway.telekom.at 15.08.04, 12:54 wpierdoliłbym tym Matołom,którzy kpią z pielgrzymów! wara od wiary i kościoła! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Chris Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów IP: *.arcor-ip.net 15.08.04, 13:26 To ma racje wpie..lic tym wszystkim niekatolikom. At pozatym gadzinowka zgubila jedno zero nie 35 tysiecy a 350 tysiecy ! Drogie tyle co u Owsiaka ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koloratura Re: wara od wiary i kościoła! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.08.04, 20:41 Jakie to szczęście, Chris, że przez internet nie da się nikomu wp-------ć!Już Ty i Tobie podobni dalibyście - fizycznie! - wyraz swemu chrześcijańskiemu miłosierdziu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakie ZAGROŻENIE? ZAGADNIENIA ZWIĄZANE Z RODZINĄ -napisano jasno IP: *.radioalfa.com.pl / *.crowley.pl 15.08.04, 13:02 trzeba mieć wyjątkowo złą wolę, żeby to odczytać jako zagrożenie rodziną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorek Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów IP: *.proxy.aol.com 15.08.04, 13:02 to jest absurd ze ksiezy nie stac placic za swoja rente i ubezpieczenie!!!! jakimi bryczkami oni jezdza,az sie w glowie przewraca!!!ciemny narod daje a oni sie afiszuja!!! Odpowiedz Link Zgłoś
vika411 Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów 15.08.04, 13:33 A mnie pan Bog pokaral plcia! ja nie chce byc ani mezczyzna ani kobieta! Ja chce byc ksiedzem! .-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam S. U stop Matki Bozej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 15:02 To piekne przezycie pielgrzymowac do tronu Matki Bozej Krolowej Polski w pielgrzymkach pieszych i potem modlic sie u stop Jej cudownego obrazu w te uroczystosc Wniebowziecia N.M.P. Mialem szczescie przezyc to dwa razy, biorac udzial raz w pielgrzymce warszwskiej w 1976 r., a potem w pomorskiej w 1982. Bylo tez wspaniale przezycie swiatowego dnia mlodziezy w Czestochowie w 1991 r.Przezylem tam z bracmi z mojej lubelskiej wspolnoty neokatechumenalnej to historyczne spotkanie po zburzeniu muru berlinskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewierny Re: U stop Matki Bozej IP: 80.50.28.* 15.08.04, 18:03 > To piekne przezycie pielgrzymowac do tronu Matki Bozej Krolowej Polski A czy wiesz,że ta "twoja" Matka nazywała się nie Maria a Miriam, i że fakt jej rzekomego dziewictwa wynika z błędu w tłumaczeniu biblii, jako że słowa dziewica i kobieta są bardzo podobne w wiadomym języku. I patrzcie niejaka Miriam królową Polski. Dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsx A moja wspolnota ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.04, 22:36 neohipisowska miala jeszcze pelniejsze przezycia po nawachaniu sie kleju. A jakie wizje! Szczerze zachecam sekciarzy z KK (odnowy w duchu swietym, itp) do eksperymentow otwierajacych trzecie oko percepcji. Zaszkodzic nie zaszkodzi, bo i tak macie kiepski kontakt z normalnym swiatem, a moze pomoc zobaczyc kilka innych swiatow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: "zagrożenie rodziną" IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 15.08.04, 15:18 Gość portalu: andrzej napisał(a): > Odkąd to istnieje w PL "zagrożenie rodziną"?! Pytanie dość intrygujące dla skatoliczonej III RP, choć coraz bardziej realne. Mam tu na myśli przede wszystkim zagrożenie Rodziną Radia Maryja wręcz defibrującą umysły członków tej skrajnie fundamentalistycznej sekty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rand Re: "zagrożenie rodziną" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 18:29 Frustruj się dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol w. ciekawe zjawisko - IP: *.sympatico.ca 15.08.04, 17:14 200 tysiecy antysemitow wali na ciemna gore aby obejrzec obraz martwej zydowki, ktora do niego nie pozowala. no i te farbowane ziola! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henryk_1937 Re: ciekawe zjawisko - IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.04, 17:46 Co jest ciekawe w tych wszystkich wypowiedziach,to wielka kultura ,respekt do innych ze strony ludzi anty klerykalnych. A Ci prawdziwi polacy ,to jest jeden wielki bełkot,antysemicki,antymasoński,anteuropejski i naturalnie brak znajomosci Bibli,tej wsaniałej ksążki/historycznej,kryminalnej,trochę pornograficznej I co ciekawe,koścół katolicki zawsze zabraniał czytania,nie wtajemniczonym,Bibli Z Poważaniem,i trochę mniej chamstwa es strony klerykałow,/księży,bo to oni odpisują/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kant Re: ciekawe zjawisko - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 19:17 Napisz coś jeszcze ,głupku rozśmieszasz mnie bardziej niż kabaret swoją troską... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mądry Re: Jasna Góra: 35 tys. pielgrzymów IP: 80.50.28.* 15.08.04, 17:51 Durnota Polaczków nie zna granic.amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rand Re: Jasna Góra: ponad 200 tys............ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 18:35 Gratuluję,gratuluję wielki mędrcu....a Polska i tak będzie słuchać Papieża a nie cadyka z Góry Kalwarii mieszkającego w new Yorku....frustruj się biedaku...intelektualny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koloratura Re: czy Polska słucha Papieża IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.08.04, 20:51 Guzik, Polska będzie słucać Papieża. Polska wogóle nie rozumie co On mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Re:ale mnie mądry zaimponowałeś swoją głupotą!Amen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 22:26 Odpowiedz Link Zgłoś