Dodaj do ulubionych

Pan premier na Podkarpaciu, wybiórczo

30.03.14, 16:19
Ja to rozumiem, ale jak się chwalić, to się chwalić :)

pbs.twimg.com/media/Bj9p_6OCYAAkt2T.jpg
Rzut beretem, a był mógł być

i.wp.pl/a/f/jpeg/31793/upa_pomnik_hruszowice_600.jpeg
I całkiem zapomniał o Kalnikowie , wybaczam, spindoktorzy nie wiedzą, a szkoda :)
Obserwuj wątek
    • 99venus Re: Pan premier na Podkarpaciu, wybiórczo 30.03.14, 17:25
      fakt,że w Polsce można stawiać pomniki mordercom odpowiedzialnym za ludobójstwo polskiej ludności na Kresach,że władza na to nie reaguje dowodzi,że żyjemy w dzikim kraju.
      • des4 Re: Pan premier na Podkarpaciu, wybiórczo 30.03.14, 20:53
        to wyjedź...
        • remez2 Re: Pan premier na Podkarpaciu, wybiórczo 30.03.14, 21:00
          des4 napisał:

> to wyjedź...
          Czy 99venus prosił Cię o radę?
          • 99venus Re: Pan premier na Podkarpaciu, wybiórczo 30.03.14, 21:28
            nie,nie prosiłem ale poczuł się do obowiazku obrony upowców.
        • 99venus Re: Pan premier na Podkarpaciu, wybiórczo 30.03.14, 21:27
          może ty byś zostawił ojczyznę banderowcom.ja nie.
      • 141288bs Re: Pan premier na Podkarpaciu, wybiórczo 31.03.14, 22:42
        i tak bez tla...gdzies PO drodze zgubili plansze energetycznych ciagow?
    • 99venus Re: Pan premier na Podkarpaciu, wybiórczo 30.03.14, 21:53
      pielęgnować trzeba prawdę i pamięć a nie stawiac pomniki zbrodniarzom i kłamac.
    • x2468 Re: Pan premier na Podkarpaciu, wybiórczo 31.03.14, 00:07
      A wasi bracia gwałciciele maja swoje miejsce Berlinie. Dziki kraj?
      www.figuren-modellbau.de/russen/berlin-soviet-army-memorial.jpg
      www.tripticon.de/das-sowjetische-ehrenmal-im-treptower-park/
      Ten drugi pomnik zajmuje około 10 hektarów.Ten pierwszy jest mniejszy około 4 hektarów.
      I jeszcze pomnik pilotów Commonwealthu którzy zginęli bombardując Berlin w tym również Polaków.
      en.wikipedia.org/wiki/Berlin_1939-1945_Commonwealth_War_Graves_Commission_Cemetery
    • hummer Drugi Protasiewicz :) /nt 31.03.14, 00:38
      jola.iza1 napisała:

> Ja to rozumiem, ale jak się chwalić, to się chwalić :)
      >
      > pbs.twimg.com/media/Bj9p_6OCYAAkt2T.jpg
      > Rzut beretem, a był mógł być
      >
      > i.wp.pl/a/f/jpeg/31793/upa_pomnik_hruszowice_600.jpeg
      > I całkiem zapomniał o Kalnikowie , wybaczam, spindoktorzy nie wiedzą, a s
      > zkoda :)
    • ave.duce Re: Pan premier na Podkarpaciu, wybiórczo 31.03.14, 10:36
      Masz za złe, że nie był?

i.wp.pl/a/f/jpeg/31793/upa_pomnik_hruszowice_600.jpeg
      • x2468 Re: Pan premier na Podkarpaciu, wybiórczo 31.03.14, 12:07
        Pokaz cały pomnik:
        eholiday.smcloud.net/mapy/zdjecia/big/hruszowice-1.jpg
        • ave.duce Re: Pan premier na Podkarpaciu, wybiórczo 31.03.14, 13:11
          Na miejscowym cmentarzu (na pd-zach. skraju wsi) w październiku 1994 r. poświęcono pomnik
          z napisem "Chwała bohaterom UPA, bojownikom o wolną Ukrainę". Pomnik z czerwonego piaskowca zbudowany jest w kształcie bramy, której połowy połączone są u góry metalowym tryzubem.
          • ayran Re: Pan premier na Podkarpaciu, wybiórczo 31.03.14, 13:25
            Tablica przed którą stoi Tusk na zdjęciu podlinkowanym w inauguracyjnym wpisie wątku wygląda tak:

www.nowylubliniec.pl/vardata/obrazki/10000009/1.jpg
            Ale, jak rozumiem, najważniejsze, to sobie porządnie pobiadolić, że wcześniej nie pojechał do Hruszowic, w celu zdemolowania pomnika poświęconego bojownikom UPA.
            • des4 ot, taka mała manipulacyjka 31.03.14, 14:04
              forumowej dyżurantki

pokazać zdjęcie premiera stojącego przed pomnikiem

a potem zbliżenie na tabliczki

no i wychodzi, że premier czci pamieć upowców

z paniusi wyszła szmata
              • ave.duce ? 31.03.14, 14:17
                Forum ze Dworum/Freedom
              • x2468 Re: ot, taka mała manipulacyjka 31.03.14, 14:19
                Tez tak to odebrałem dlatego wkleiłem ten pomnik upowców.
                • 99venus Re: ot, taka mała manipulacyjka 31.03.14, 19:16
                  to dziwne,ale ja tego tak NIE odebrałem.wprost przeciwnie.
                  • remez2 Re: ot, taka mała manipulacyjka 31.03.14, 19:26
                    99venus napisał:

> to dziwne,ale ja tego tak NIE odebrałem.wprost przeciwnie.
                    Ja również.
            • ave.duce Re: Pan premier na Podkarpaciu, wybiórczo 31.03.14, 14:18
              Stąd moje pytanie do autorki wątku.

forum.gazeta.pl/forum/w,28,150332075,150340503,Re_Pan_premier_na_Podkarpaciu_wybiorczo.html
            • 99venus Re: Pan premier na Podkarpaciu, wybiórczo 31.03.14, 19:15
              w tej tablicy nie widzę NICZEGO NIEWŁAŚCIWEGO.wprost przeciwnie.o pomniku upowskich bandytów tego powiedzieć się nie da.
              skoro władza nie może,nie potrafi,nie chce to może w końcu kibole i narodowcy zaprowadzą porządek?
        • 99venus Re: Pan premier na Podkarpaciu, wybiórczo 31.03.14, 19:12
          to jest dowód wyjątkowego sku...syństwa!takiego pomnika nie stawia się cichcem w ciągu jednej nocy.czy w Polsce jest Policja,ABW?
      • 99venus Re: Pan premier na Podkarpaciu, wybiórczo 31.03.14, 19:10
        uważam za SKANDAL,że w Polsce ukraińscy nacjonaliści stawiają NIELEGALNE pomniku ludobójców naruszając polskie prawo a władze nie reagują.takich pomników jest sporo.tolerowanie tego stanu wystawia władzom jak najgorsze świadectwo a ja twierdzę,że jest to dowód kompletnego nihilizmu moralnego i patriotycznego.
        • x2468 Re: Pan premier na Podkarpaciu, wybiórczo 31.03.14, 19:24
          Podpowiem ci ze pomnik stoi już 17 lat.
          • remez2 Re: Pan premier na Podkarpaciu, wybiórczo 31.03.14, 19:28
            x2468 napisał:

> Podpowiem ci ze pomnik stoi już 17 lat.
            Istnieje pojęcie zasiedzenia nieruchomości ale tu ono raczej nie ma zastosowania.
            • hummer Re: Pan premier na Podkarpaciu, wybiórczo 31.03.14, 20:49
              remez2 napisał:

> x2468 napisał:
              >
              > > Podpowiem ci ze pomnik stoi już 17 lat.
              > Istnieje pojęcie zasiedzenia nieruchomości ale tu ono raczej nie ma zast
              > osowania.

Zawsze można wziąć kilof
              www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/gallery?Site=NW&Date=20090428&Category=FOTWYDARZENIA&ArtNo=121082661&Ref=PH

www.irekw.internetdsl.pl/chryszczata/
              Protasiewicz dał przykład :)
          • 99venus Re: Pan premier na Podkarpaciu, wybiórczo 01.04.14, 10:22
            to jest 17 lat polskiej hańby!
      • jola.iza1 Re: Pan premier na Podkarpaciu, wybiórczo 02.04.14, 18:17
        ave.duce napisała:

> Masz za złe, że nie był?

Ja , hmm, czasyma mam. / tyle tylko, że co ja mogę/
        A wiem co myślą w Hruszowicach, albo albo, albo wolna Ukraina , albo nie zawracajcie dupy , przykre, ale prawdziwe .
        • 99venus Re: Pan premier na Podkarpaciu, wybiórczo 02.04.14, 20:18
          mam lepszą propozycję dla Hruszowic:albo zaczniecie przestrzegać polskiego prawa i zlikwidujecie pomnik bandytów i morderców ale sp.......
    • veglie Re: Pan premier na Podkarpaciu, wybiórczo 31.03.14, 15:16
      jola.iza1 napisała:

> Ja to rozumiem, ale jak się chwalić, to się chwalić :)
      >
      > pbs.twimg.com/media/Bj9p_6OCYAAkt2T.jpg
      > Rzut beretem, a był mógł być
      >
      > i.wp.pl/a/f/jpeg/31793/upa_pomnik_hruszowice_600.jpeg
      > I całkiem zapomniał o Kalnikowie , wybaczam, spindoktorzy nie wiedzą, a s
      > zkoda :)

Jeżeli będzie wiedział, że sondaże wzrosną wieniec w Hruszowicach też złoży.Dla władzy wszystko...
      • 99venus ;a tak wyglądają fakty w sprawie Kalnikowa 31.03.14, 19:21
        www.zapalowski.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=2089:moje-interpelacja-w-sprawie-nielegalnych-pomnikow&catid=20:moim-zdaniem&Itemid=54
        oczywiście wszyscy wiedzą co się dzieje tylko żadna władza nic nie może i nie potrafi.
        co za sku...syństwo!
        • veglie Re: ;a tak wyglądają fakty w sprawie Kalnikowa 31.03.14, 20:55
          Uważnie przeczytałem. Masz rację.
          • 99venus Re: ;a tak wyglądają fakty w sprawie Kalnikowa 31.03.14, 21:30
            dziękuję.
        • x2468 Re: ;a tak wyglądają fakty w sprawie Kalnikowa 31.03.14, 21:02
          Niemcy maja w centrum swojej stolicy pomnik żołnierzy radzieckich z wszelkimi klamotami na cokołach i dają rady. Nie słychać protestów i nie widać smarowania hakenkreuzów na cokołach. My mamy problem z jednym małym, tysiące razy mniejszym pomnikiem. Male narody maja małe problemy, może dlatego z nimi nawet Putin się chcąc nie chcąc musi liczyć.
          • 99venus Re: ;a tak wyglądają fakty w sprawie Kalnikowa 31.03.14, 21:29
            my nie mamy żadnego problemu z jednym małym pomnikiem.my mamy problem z wieloma takimi pomnikami i brakiem rozliczenia sprawców ludobójstwa dokonanego na przeszło 100 tysiącach polskich obywateli,w wyjatkowo bestialski sposób.
            i tylko o to chodzi,bo tak się dziwnie składa,że nie wszystkim odpowiada bezkarność masowych zbrodni ale....de gustibus.
            • x2468 Re: ;a tak wyglądają fakty w sprawie Kalnikowa 31.03.14, 22:02
              miałem na myśli pomnik 4 śpiących w Warszawie.
              Kiedy 6 Armia von Paulusa poszła do sowieckiej niewoli liczyła 110000 tysięcy ludzi. Wróciło z niewoli 6000. Zostali wykończeni jako bezbronni jeńcy. Jak widać Niemcy maja również co liczyć pomimo to pomników swoich dawnych śmiertelnych wrogów nie niszczą. Zostawmy martwych w spokoju, starajmy się żyć w zgodzie sąsiadami którzy wojnę znają jedynie z opowiadań.
              • bard333 Re: ;a tak wyglądają fakty w sprawie Kalnikowa 31.03.14, 22:37
                to byli zołnierze, idąc na front liczyli sie z tym, że zginą, albo pójda do niewoli. Poza tym, mimo że sowiety byli ich sojusznikami, to na nich później napadli, więc byli agresorami.

Walczyli i ginęli z bronią w ręku

dzielni ukraińcy walczyli z kobietami, starcami i dziećmi, a i tak tylko z takimi bezbronnymi, gdy mieli przeciw sobie kilku akowców, spieprzali, aż onuce gubili.

Jesli to prawda, że w Polsce nadal stoją pomniki tego upowskiego bydła, to jest to niebywały skandal i szczerze mówiąc mam nadzieję, że szybko stąd znikną
                • remez2 Re: ;a tak wyglądają fakty w sprawie Kalnikowa 31.03.14, 22:43
                  tiny.pl/qngb2
                • x2468 Re: ;a tak wyglądają fakty w sprawie Kalnikowa 31.03.14, 23:34
                  To byli żołnierze którzy szli na front bo nie mieli wyjścia.Politycy wywołali wojnę i na ta wojnę pognali miliony ludzi którym najczęściej wojaczka nie była w głowie. Idąc na front mieli jakaś szanse przeżyć, odmowa pójścia to była śmierć. Początkowo masowo się poddawali.Wyżej wymieniona 6 Armia Von Paulusa tylko w jednej operacji wzięła do niewoli ponad 200000 tysięcy sowieckich żołnierzy. Niestety szybko się okazało ze jeńcy sowieccy padaj ofiara masowych zbrodni hitlerowskich hord(nie tylko Niemcy walczyli i mordowali w Rosji) Wniosek był jeden.Łatwiej przeżyć na froncie niż w niemieckiej niewoli i to właśnie tych żołnierzy upamiętnia pomnik 4 śpiących. Nie Stalina czy Woroszyłowa lecz szare ofiary wojny i wy dzisiaj z tym skromnym ich pomnikiem kilkuset tysięcy ofiar wojny walczycie, to jest hańbą. Nikt albo prawie nikt nie usprawiedliwia zbrodni UPA jednak nie powinno się ich wnukom stawiania pomników gdzieś na wsi skoro maja taka potrzebę. Nasza rola jest wyjaśnianie co, jak i dlaczego się stało. Jeśli to zrobimy to te dzisiaj pielęgnowane pomniki same rozlecą się gdzieś w krzakach lu w jakiejś Kozłowce.
                  • bard333 Re: ;a tak wyglądają fakty w sprawie Kalnikowa 01.04.14, 00:36
                    i gdyby nie stalin, armia czerwona i ruski naród, hitler nigdy nie odważył by sie rozpętac wojny, nie byłoby Auschwitz, holokaustu, powstań, nie zginęłoby miliony ludzi.

Stawianie pomnika komuś kto rozpętał piekło IIWW jest idiotyzmem
              • 99venus Re: ;a tak wyglądają fakty w sprawie Kalnikowa 01.04.14, 10:25
                nikt Niemców nie mordował,przeważnie zginęli z głodu i chorób.poniesli konsekwencje swojej agresji i rospetania II wojny,jak niemieccy żołnierze zachowywali się w czasie walki i okupacji podbitych krajów wiemy.
                w porównaniach należy stosować jednak umiar i logikę.
                • remez2 Re: ;a tak wyglądają fakty w sprawie Kalnikowa 01.04.14, 10:30
                  w porównaniach należy stosować jednak umiar i logikę.
                  Jeden z najbardziej deficytowych towarów, wręcz niedostępnych części polskich polityków. Przez epigonizm trafił m.in. na FK.
                  • 99venus Re: ;a tak wyglądają fakty w sprawie Kalnikowa 01.04.14, 12:28
                    tak na marginesie,słuchałem wczoraj wieczorem w tvn24,starszej,80 letniej kobiety z Wałcza,która jako 10 letnie dziecko była świadkiem mordowania swojej rodziny i sąsiadów przez banderowców.wszystkim tolerancyjnym wobec nieprzedawnionej zbrodni i zwolennikom "pojednania" polecałbym wysłuchanie tej wypowiedzi i zastanowieniem się nad przyczyną niespotykanego poziomu emocji-po 70 latach!!!coś w tym musi być.
                    a takich ludzi w Polsce są tysiące.
                    i tylko tyle.
    • bard333 Re: Pan premier na Podkarpaciu, wybiórczo 31.03.14, 23:31
      i co? on niby składa kwiaty banderowcom? tak głupi to nawet jego prowadzący nie jest...
      • remez2 Re: Pan premier na Podkarpaciu, wybiórczo 31.03.14, 23:36
        bard333 napisał:

> on niby składa kwiaty banderowcom?
        Skąd taki wniosek?
        • x2468 Re: Pan premier na Podkarpaciu, wybiórczo 31.03.14, 23:52
          Z pustego czerepu.
    • 99venus wiadomość z sierpnia 2013 r 01.04.14, 12:38
      Pomnik w kształcie łuku chwały z godłem Ukrainy został w 1994 r. wzniesiony z inicjatywy Związku Ukraińców w Polsce na cmentarzu komunalnym w Hruszowicach k. Przemyśla. Umieszczono na nim napis „Chwała bohaterom UPA, bojownikom o wolną Ukrainę”.
      Andrzej Kunert zapowiedział likwidację pomnika.NO I CO???
      zwracam uwagę,że pomnik został nielegalnie postawiony przez Związek Ukraińców w Polsce!!!No i co?jak widać ukraińcom z polskim paszportem w Polsce wolno wszystko.nawet łamać prawo i uprawiać antypolską propagandę.
      ale przynajmniej wiemy na czym polegała ta "walka o wolną Ukrainę" - na mordowaniu w bestialski sposób bezbronnych dzieci,kobiet,starców.
      • x2468 Re: wiadomość z sierpnia 2013 r 01.04.14, 15:09
        No widzisz. dzięki pomnikowi się o tym mówi a nie szepce po kątach że komuna wymordowała bogu ducha winnych ukraińskich patriotów.
        Niemcy nie zdelegalizowali NPD przynajmniej z dwóch powodów. Po pierwsze aby nazioli mieć na oku i kontrolować po drugie aby musieli uważać na to co mówią. Jak widać takie postępowanie jest skuteczne.
        • 99venus Re: wiadomość z sierpnia 2013 r 01.04.14, 17:44
          w Niemczech skuteczne,w Polsce nie.nie wyobrażam sobie w Niemczech takiej sytuacji z pomnikiem jak w Polsce przez kilkanaście lat.ukraińscy nacjonaliści mieszkajacy w Polsce nawet nie ukrywają swoich banderowskich poglądów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka