Dodaj do ulubionych

Dziwna awantura z Pendolino

21.05.14, 22:19
PKP Intercity ogłosiło przetarg wymagając zdolności do jazdy 250km/h potwierdzonej przez polski instytut.
Pendolino dostarczyło pociągi o odpowiedniej konstrukcji ale IC nie chce ich przyjąć, bo okazało się, że w Polsce nie ma ani kawałka toru, na którym można by taką prędkość rozwinąć. IC teraz domaga się od Pendolino kar, sprawa zapewne skończy się przed sądem.
Można się spodziewać, co zrobi Pendolino. Zabierze taki pociąg np. do Niemiec, każe tam TUV przeprowadzić odpowiednie testy - i puści IC z torbami.
Obserwuj wątek
    • porannakawa01 Re: Dziwna awantura z Pendolino 21.05.14, 22:24
      Mieć pretensję do wytwórni mebli, że klient po zamówieniu mebla otrzymał wymiary dokładne i po dostarczeniu do klienta ten nie ma gdzie mebla ustawić?
    • ludwik_7125 Re: Dziwna awantura z Pendolino 21.05.14, 22:30
      Tylko że homologacja dotyczy dosłownie tego toru, po którym Pendolino ma jeździć. W Niemczech więc nie można homologować do polskiego toru. Kwestia dotyczy zapisu w zamówieniu. Chodzi o system sygnalizacji ERTMS-2 (miał być gotowy odcinek, gdy Pendolino dojedzie). W Polsce chyba na jesień będzie pierwszy po testach, ale posiadamy ERTMS-1, na którym spokojnie można osiągnąć wymagane 250km/h. Jak dla mnie to byłaby kwestia aneksu do umowy między IC i Alstomem.
      • hummer To zaskarżą polskie prawo 21.05.14, 23:21
        ludwik_7125 napisał:

> Tylko że homologacja dotyczy dosłownie tego toru, po którym Pendolino ma jeździ
        > ć. W Niemczech więc nie można homologować do polskiego toru.

To teraz niech się IC sądzi firmą córką od torów. :)
        • chateau Re: To zaskarżą polskie prawo 21.05.14, 23:48
          Mocno żenująca sytuacja. Niestety nie ma paragrafu na walenie w ciula, więc prawnicy obu stron nieźle zarobią.
    • lionold Re: Dziwna awantura z Pendolino 21.05.14, 23:01
      Awantura jest dęta - dziwna to jest ta dyskusja, a 99% dyskutantów ma tylko 1% informacji w temacie czyli wiedzę żadną. Ciekawe co powiedzą jak w jesieni "nie daj Boże" pojedzie. Niejeden mondralawyjdzie na pier_dolino.
      • dobrymzimu Re: Dziwna awantura z Pendolino 21.05.14, 23:12
        Nikt kontraktu nie podpisał. A podpisy to fałszerstwa i mistyfikacja. Te Tysiace bankietów się nie odbły nikt z PO na nich nie chlał., To tylko wsioki z PSL.
        • dobrymzimu Re: Dziwna awantura z Pendolino 21.05.14, 23:31
          Facet o typowo polskim nazwisku Szejnfeld, poseł PO, opowiadał o testach prędkości i Pierdolino ,. Wszystko bylo super. Ile ten Szejnfeld wziął w łapę aby takie głupoty opowi adać Jaka stawkę łapówkowa ma ten zydek? Chcę mu dać pare centów aby pochwalił widok z mojego okna, bo chcę sprzedać norę bez widoku nieba.
          • lech1966 Re: Dziwna awantura z Pendolino 21.05.14, 23:44
            dobrymzimu napisał:

> Facet o typowo polskim nazwisku Szejnfeld, poseł PO, opowiadał o testach prędko
            > ści i Pierdolino ,. Wszystko bylo super. Ile ten Szejnfeld wziął w łapę aby ta
            > kie głupoty opowiadać Jaka stawkę łapówk
            > owa ma ten zydek? Chcę mu dać pare centów aby pochwalił widok z mojego okn
            > a, bo chcę sprzedać norę bez widoku nieba.

on jedyny sie do tego nadaje..
            • dobrymzimu Re: Dziwna awantura z Pendolino 21.05.14, 23:48
              Szejnfeld osiwiał z głupoty bo to głupi żud.
          • ludwik_7125 Re: Dziwna awantura z Pendolino 21.05.14, 23:51
            Zastanów się lepiej, który z polskich wytwórców pociągów jest w stanie osiągnąć górne warunki eksploatacyjne (v max) Centralnej magistrali od już?
    • man_sapiens Re: Dziwna awantura z Pendolino 21.05.14, 23:51
      Nie jesteśmy sami. Francuskie koleje państwowe SNCF zamówiły u Alstoma i Bombardiera 2.000 (dwa tysiące) pociągów podmiejskich za 15 (piętnaście) miliardów euro. Pięknie.
      No i teraz okazało się, że trzeba we Francji przebudować 1300 dworców - co szósty/siódmy - żeby te nowe pociągi mogły na nie wjechać. Bez przebudowy zahaczyłyby o stare perony dostosowane do starych, wąskich wagonów. Link niestety po niemiecku albo po angielsku.
      • gat45 Re: Dziwna awantura z Pendolino 22.05.14, 08:42
        Mogę jeszcze dostarczyć sporo linków po francusku.... Cała Francja się śmieje, zgrzytając jednocześnie zębami. A główny dyrektor od kolei oznajmił wczoraj, że skąd, on nie widzi żadnych podstaw do swojej dymisji :(
        • absurdello Bo jego limuzyna, którą go wożą do pracy 22.05.14, 13:28
          nie zaczepia o krawężnik podjeżdżając pod dom czy pracą, a z peronów nie korzysta ;)
          • gat45 Re: Bo jego limuzyna, którą go wożą do pracy 22.05.14, 15:50
            Nie śmiej się, właśnie ta łajza oznajmiła, że "co to jest 50 milionów przy rocznym budżecie 12 miliardów". A ponieważ tradycyjnie 1 sierpnia lubią wzrastać taryfy biletów pasażerskich - ciekawa jestem, jak to się odbędzie w tym roku.
    • snajper55 Czyżby? 22.05.14, 04:14
      man_sapiens napisał:

> PKP Intercity ogłosiło przetarg wymagając zdolności do jazdy 250km/h potwierdzo
      > nej przez polski instytut.
      > Pendolino dostarczyło pociągi o odpowiedniej konstrukcji ale IC nie chce ich pr
      > zyjąć, bo okazało się, że w Polsce nie ma ani kawałka toru, na którym można by
      > taką prędkość rozwinąć. IC teraz domaga się od Pendolino kar, sprawa zapewne sk
      > ończy się przed sądem.
      > Można się spodziewać, co zrobi Pendolino. Zabierze taki pociąg np. do Niemiec,
      > każe tam TUV przeprowadzić odpowiednie testy - i puści IC z torbami.

Tu są podane całkiem inne fakty:

"Chodzi o prędkość maksymalną. Pendolino zamówione przez PKP miały jeździć z prędkością 250 km na godzinę, tymczasem Alstom chce dostarczyć składy o prędkości maksymalnej 160 km na godzinę. Sprawa oparła się o interwencję dyplomatyczną ministerstwa infrastruktury we francuskiej ambasadzie.

Producent: szybciej i tak się nie da

Alstom tłumaczy, że dopuszczalna prędkość na polskich torach i tak nie przekracza 160 km na godzinę, a homologacja pozwalająca jeździć z większą prędkością ma być gotowa dla wszystkich 20 składów pod koniec roku.

Polska strona nie chce się zgodzić na takie ustępstwo. Choćby z powodu rozkładu jazdy, który zakłada, że pociągi będą jeździć z prędkością 200 km na godzinę."

www.tvp.info/14573748/pendolino-na-polskich-torach-znacznie-wolniejsze/

S.
      • absurdello A w ogóle, to po co komu takie szybkie 22.05.14, 13:31
        pociągi w naszej "kulturze" technicznej i obyczajowej (np. nieświeży dróżnik albo kolekcjonerzy pamiątkowego drutu miedzianego i osprzętu) ?

Wielkość i skutki katastrof rosną z kwadratem prędkości ///
      • man_sapiens Re: Czyżby? 22.05.14, 13:42
        > "Chodzi o prędkość maksymalną. Pendolino zamówione przez PKP miały jeździć z pr
        > ędkością 250 km na godzinę, tymczasem Alstom chce dostarczyć składy o prędko
        > ści maksymalnej 160 km na godzinę
        .

Fizycznie te pociągi są zdolne do jazdy 250km/h. Tylko nie da się ich na taką prędkość w Polsce homologować, bo w Polsce tory pozwalają rozwinąć prędkość tylko 160km/h. To jest formalne a nie techniczne ograniczenie do 160km/h. Jak już się Polska takich torów dorobi, to homologacja na 250 zapewne nie będzie problemem, można by to sprawdzić testując skład w innym kraju.
        Krótko mówiąc: urzędnicy rozpisali przetarg zakładając, że w Polsce będą w 2014r tory po których da się jeździć 250km/h. Takie tory nie powstały i urzędnicy chcą za to karać dostawcę pociągu. Ukarani powinni być debile rozpisujący przetarg. A z Alstomem PKP powinno się porozumieć, że test zostanie teraz przeprowadzony np. w Niemczech czy Hiszpanii, a po stworzeniu odpowiednich warunków Alstom postara się o polską homologacje.
        • frostu Re: Czyżby? 23.05.14, 12:33
          U nas można już teraz jeździć 200 km/h, z perspektywą na 230 km/h. Obie strony są winne. Alstom nawet wniosek do dopuszczenia do ruchu na 160 km/h złożył niekompletny i często fatalnie przetłumaczony.
    • zapijaczony_ryj a mnie smieszą zarzuty NI, dlaczego poslka nie 22.05.14, 07:09
      kupiła polskiego pociagu produkowanego przez Pesę?
      A niby jak miała kupić jak Pesa nie złożyła oferty przetargowej?
      • hummer Skoro w SIWZ było 250 km/h 22.05.14, 08:23
        zapijaczony_ryj napisał:

> kupiła polskiego pociagu produkowanego przez Pesę?
        > A niby jak miała kupić jak Pesa nie złożyła oferty przetargowej?

To dziwne byłoby jakby złożyła.
    • man_sapiens Re: Dziwna awantura z Pendolino 22.05.14, 13:18
      Powiedzmy że kupuję szafę. I jako warunki podaję:
      - szafa ma mieć 4,5m wysokości.
      - mają być przeprowadzone w moim mieszkaniu testy potwierdzające, że ta szafa nie przewróci się.
      Stolarz robi szafę i dostarcza mi ją. Wtedy:
      Ja: "zyg zyg, marchewka, moje mieszkanie ma tylko 2,5 metra wysokości, a gdzie testy potwierdzające że w moim mieszkaniu ta szafa się nie przewróci?"
      Stolarz: "Możemy test zrobić u sąsiada, który ma wyższe mieszkanie"
      Ja: "Figa z makiem, w zamówieniu napisałem, że testy mają być zrobione w moim mieszkaniu. Testy u sąsiada potwierdzą, że szafa nie przewraca się u sąsiada, a ja chce testy zrobione w moim mieszkaniu"
      Stolarz: "ale pana mieszkanie ma tylko 2,5m, dlatego zróbmy testy u sąsiada"
      Ja: "Nie, bo w zamówieniu żądałem testu w moim mieszkaniu. Płacisz pan karę pół miliona dziennie. Może kiedyś zechce mi się podwyższyć pokój, wtedy zobaczymy. A w ogóle to chcę zamiast tej pana szafy wziąć szafę od szwagra, on robi szafy 2,5metrowe i taka mi wystarczy bo przecież moje pokoje nie są wyższe"
      Stolarz: "To ja idę do sądu"
      Jak myślicie, kto wygra w sądzie?
      • der-chef Re: Dziwna awantura z Pendolino 22.05.14, 15:20
        W polskim sądzie Ty wygrasz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka