Dodaj do ulubionych

Na ratunek prof. Chazanowi

02.07.14, 11:59
Hanna Gronkiewicz-Waltz jednak zdecydowała się, by bronić prof. Chazana, który poinformował pacjentkę, że nie wyraża zgody na aborcję w jego szpitalu ciężko i nieodwracalnie uszkodzonego płodu ze względu na konflikt sumienia. Jednocześnie nie wskazał, gdzie takiej aborcji kobieta może dokonać.

Wygląda na to, że Pani Prezydent postawiła na dyrektora, który łamie prawa pacjentek i który utrzymuje, że nadal będzie to robił, natomiast nie troszczy się o pacjentki, które chcą w godnych warunkach, w publicznym szpitalu uzyskać świadczenia, które im się należą.

Kontrola przeprowadzona w Szpitalu im. Św. Rodziny w Warszawie jasno wykazała, że Profesor Chazan złamał prawo pacjentki. Jeżeli rzeczywiście zapadnie decyzja o utrzymaniu go na stanowisku dyrektora szpitala, będzie to szkodliwym precedensem, który pokaże, że władze publiczne, a w tym przypadku Prezydent Warszawy, mają za nic obowiązujące prawo w Polsce. Jednocześnie będziemy mieć do czynienia ze zwycięstwem ideologii nad medycyną, co znacznie utrudni ochronę praw pacjentek i pacjentów oraz wyegzekwowanie należnych im świadczeń.

Można się tylko domyślać, że poza znanymi, konserwatywnymi poglądami Hanny Gronkiewicz-Waltz, dodatkowym czynnikiem, którym się kieruje w tej sprawie, są zbliżające się wybory i strach przed narażeniem się Kościołowi. Jeżeli ostatecznie zapadnie decyzja o pozostawieniu prof. Chazana na stanowisku dyrektora Szpitala Św. Rodziny, jasno pokaże to, że Pani Prezydent nie dba o kobiety w potrzebie, które chcą mieć dostęp do zdrowia reprodukcyjnego, w tym do porady antykoncepcyjnej czy legalnego przerwania ciąży.

Mam jednak nadzieję, że warszawianki nie zapomną jej, że dała przyzwolenie na łamanie praw pacjentów i pacjentek i dadzą tego wyraz w wyborach.
Obserwuj wątek
    • humbak Re: Na ratunek prof. Chazanowi 02.07.14, 12:03
      Pani Prezydent, Panią Prezydent... czy to aby nie jest temat dla RPO, albo RPK? Do sądu gościa, skoro prawo złamał.
      • humbak Re: Na ratunek prof. Chazanowi 02.07.14, 12:04
        W ostateczności z powództwa cywilnego.
    • remez2 Re: Na ratunek prof. Chazanowi 02.07.14, 12:06
      Osoba, konsultująca na co dzień swoje decyzje z Duchem Świętym, nie ma przesadnie dużego wyboru.
      • humbak Re: Na ratunek prof. Chazanowi 02.07.14, 12:14
        Owszem ma. Zasadniczo każdy katolik konsultuje się z duchem świętym. Dość często. Teoretycznie przynajmniej 2x dziennie. Nazywa się to modlitwą. Od przestrzegania prawa to jednak nie zwalnia.
        • remez2 Re: Na ratunek prof. Chazanowi 02.07.14, 12:35
          humbak napisał:

> Owszem ma.
          Nie napisałem, że nie ma. Napisałem, że nie ma przesadnie dużego wyboru.
          > Zasadniczo każdy katolik konsultuje się z duchem świętym. Dość częst
          > o. Teoretycznie przynajmniej 2x dziennie. Nazywa się to modlitwą.
          Tej pani Duch Święty, przed posiedzeniami RPP siadał na ramieniu i podpowiadał właściwe pomysły, o czym sama publicznie poinformowała. O tym, że przestał komunikatu nie było.
          > Od przestrzegania prawa to jednak nie zwalnia.
          Którego? Bożego, naturalnego czy stanowionego przez ludzi?
          • humbak Re: Na ratunek prof. Chazanowi 02.07.14, 13:02
            > Nie napisałem, że nie ma. Napisałem, że nie ma przesadnie dużego wyboru.

Nadal obstaję przy wersji że ma.

> Tej pani Duch Święty, przed posiedzeniami RPP siadał na ramieniu i podpowiadał
            > właściwe pomysły, o czym sama publicznie poinformowała. O tym, że przestał komu
            > nikatu nie było.

Wiele to nie zmienia w tym, co napisałem.

> Którego? Bożego, naturalnego czy stanowionego przez ludzi?

Nie nudź.
            • remez2 Re: Na ratunek prof. Chazanowi 02.07.14, 13:16
              humbak napisał:

> > Nie napisałem, że nie ma. Napisałem, że nie ma przesadnie dużego wybor
              > u
              .
              >
              > Nadal obstaję przy wersji że ma.
              Że ma duży wybór.
              > > Tej pani Duch Święty, przed posiedzeniami RPP siadał na ramieniu i podpow
              > iadał
              > > właściwe pomysły, o czym sama publicznie poinformowała. O tym, że przest
              > ał komu
              > > nikatu nie było.
              >
              > Wiele to nie zmienia w tym, co napisałem.
              Tak sądzisz?
              >
              > > Którego? Bożego, naturalnego czy stanowionego przez ludzi?
              >
              > Nie nudź.
              Dołączyłeś do piga. Gratuluję. EOT
              • humbak Re: Na ratunek prof. Chazanowi 02.07.14, 13:24
                Jak sobie życzysz.
    • adam111115 Re: Na ratunek prof. Chazanowi 02.07.14, 12:57
      Od razu wiedziałem że tak Hanka się zachowa. To było do bólu przewidywalne, niestety...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka