Dodaj do ulubionych

Wielu księży to religijni analfabeci

10.07.14, 21:20
Kościół czekają kolejne lata spadku. Wystarczy pójść na dowolną mszę w niedzielę. Średnia wieku wiernych to ponad 50 lat. Gdzie jest młodzież? Odchodzi coraz szybciej, bo w Kościele nie widzi dla siebie nic atrakcyjnego - mówi prof. Józef Baniak, socjolog religii z Wydziału Teologicznego Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu. To prawda. Większość kazań jest po prostu nudna. I nie zrozumiała. To wina katolickiej nowomowy którą nas "ubogacają".
Obserwuj wątek
    • bogucjusz Re: Wielu księży to religijni analfabeci 10.07.14, 21:25
      antyk-acap napisał:

> Kościół czekają kolejne lata spadku.

Alleluja i do przodu! :-)
      • wariant_b Re: Wielu księży to religijni analfabeci 10.07.14, 23:36
        > Alleluja i do przodu! :-)

Wielu woli Alleluja i od tyłu!.
    • dupeteczek Re: Wielu księży to religijni analfabeci 10.07.14, 21:29
      Do seminarium zawsze, jak pamiętam szli gorzej uczący się, mający nikłe szanse na normalne uczelnie. Oczywiście był mały procent autentycznie wierzących, idących z pobudek religijnych lub niegłupich "uciekających" przed wojskiem, ale większość, to miernoty intelektualne. Znam kilku.
      Teraz taki jeden z drugim będzie mi mówił jak mam żyć:)
      • antyk-acap Re: Wielu księży to religijni analfabeci 10.07.14, 21:46
        Weź pod uwagę jeszcze kilka czynników - większość księży to synowie chłopów. Po pierwsze - na wsi się zapie.... Nie ma tam miejsca dla leni. Po drugie - na wsi ksiądz to był kiedy "ktoś". Więc jeśli urodziłeś się na wsi, pracować ci się za bardzo nie chciało, uczyć także a chciałeś mieć wygodne życie to szedłeś do seminarium. A jeśli jeszcze nie ciągnęło cię do kobiet a do dzieci tak to miałeś nawet "powołanie".
    • qqazz Re: Wielu księży to religijni analfabeci 10.07.14, 21:57
      A kiedy ostatnio byłeś w kościele?

pozdrawiam
      • antyk-acap Re: Wielu księży to religijni analfabeci 10.07.14, 22:00
        W ostatnią niedzielę. Poszedłem na kazanie tylko.
        • qqazz Re: Wielu księży to religijni analfabeci 10.07.14, 23:02
          Kazanie to ukoronowanie całej liturgii słowa, a tam jest czytanie ze starego testamentu, psalm, czytanie z dziejów apostolskich i ewangelia, wszystko tworzy całość, nic dziwnego że nie rozumiesz jak usłyszałeś wycinek, a moze po prostu marny intelekt ci nie pozwolił na zrozumienie prostego kazania.

pozdrawiam
          • m.c.hrabia Re: Wielu księży to religijni analfabeci 10.07.14, 23:05
            ale mają dłuższe niż Hofman , i to wystarczy do robienia kariery.
          • antyk-acap Re: Wielu księży to religijni analfabeci 10.07.14, 23:17
            Ja je doskonale zrozumiałem. Było po prostu głupie.
            • qqazz Re: Wielu księży to religijni analfabeci 10.07.14, 23:30
              Tak się akurat składa, że twoja opinia nie jest dla mnie specjalnie autorytatywna, więc zakładam, ze jednak to Ty jesteś zbyt głupi żeby cokolwiek zrozumieć z tego co słyszałeś.

pozdrawiam
              • antyk-acap Re: Wielu księży to religijni analfabeci 10.07.14, 23:38
                Dyskryminujesz mnie więc wal się!
                • qqazz Re: Wielu księży to religijni analfabeci 10.07.14, 23:43
                  Widzę ze taki głupio - madry jestes i do tego pewnie zakompleksiony, co tu można by było dyskryminować?

pozdrawiam
                  • antyk-acap Re: Wielu księży to religijni analfabeci 10.07.14, 23:52
                    Masz typowo katolicką przypadłość. W młodości miałem religijnych kolegów. To były lata 90'. Wtedy modne było chodzenie na "Oazy". I pamiętam że co inteligentniejszy koleś tam chodził to szybciej wylatywał. Dlaczego? To proste - zadawał pytania. A Kościół nie jest od zadawania pytań. Tym bardziej trudnych pytań. Kościół jest od klepania za katabasem magicznych formułek. I cieszenia się jacy to katolicy są dobrzy. Zresztą nic w tym dziwnego. Kto chciałby należeć do sekty w której nie ma takich zasad? Sęk w tym że katolik po wyjściu z budynku z krzyżem na dachu musi przeżywać dysonans poznawczy - jak to? Nikt nie chce wyznawać moich zasad rodem ze starożytnego bliskiego wschodu? Nikt nie wieży w bajki o chodzeniu po wodzie? Nikt nie szanuje bardziej pojedynczej komórki od dorosłej kobiety? Przecież te zasady dał mi Bóg. Jak można je odrzucić? Przecież to jest odrzucenie Boga. A skoro ten Bóg jest najlepszy, jest dobry to ci którzy go odrzucają muszą być źli. To musi boleć, co?
                    • douglasmclloyd Re: Wielu księży to religijni analfabeci 10.07.14, 23:55
                      antyk-acap napisał:

> Masz typowo katolicką przypadłość. W młodości miałem religijnych kolegów. To by
                      > ły lata 90'. Wtedy modne było chodzenie na "Oazy". I pamiętam że co inteligentn
                      > iejszy koleś tam chodził to szybciej wylatywał. Dlaczego? To proste - zadawał p
                      > ytania. A Kościół nie jest od zadawania pytań. Tym bardziej trudnych pytań. Koś
                      > ciół jest od klepania za katabasem magicznych formułek. I cieszenia się jacy to
                      > katolicy są dobrzy. Zresztą nic w tym dziwnego. Kto chciałby należeć do sekty
                      > w której nie ma takich zasad? Sęk w tym że katolik po wyjściu z budynku z krzyż
                      > em na dachu musi przeżywać dysonans poznawczy - jak to? Nikt nie chce wyznawać
                      > moich zasad rodem ze starożytnego bliskiego wschodu? Nikt nie wieży w bajki o c
                      > hodzeniu po wodzie? Nikt nie szanuje bardziej pojedynczej komórki od dorosłej k
                      > obiety? Przecież te zasady dał mi Bóg. Jak można je odrzucić? Przecież to jest
                      > odrzucenie Boga. A skoro ten Bóg jest najlepszy, jest dobry to ci którzy go odr
                      > zucają muszą być źli. To musi boleć, co?

Błądzisz synu, po takich otrzepuje się kurz z sandałów i idzie dalej.
                      • antyk-acap Re: Wielu księży to religijni analfabeci 10.07.14, 23:57
                        Nie mów do mnie synu bo nie jesteś moim ojcem.
                        • douglasmclloyd Re: Wielu księży to religijni analfabeci 10.07.14, 23:59
                          antyk-acap napisał:

> Nie mów do mnie synu bo nie jesteś moim ojcem.

Ten dysonans pownaczy strasznie cię musi boleć.
                      • kolter-nr Re: Wielu księży to religijni analfabeci 11.07.14, 10:35
                        douglasmclloyd napisał:

> Błądzisz synu, po takich otrzepuje się kurz z sandałów i idzie dalej.

No wiesz i rozumiesz co dalej zapisano ? Bóg odda mu w dniu sądu . Katolicy nie czekali tak długo juz nazajutrz były tam mordujące innowierców zakony krzyżowe
                    • qqazz Re: Wielu księży to religijni analfabeci 11.07.14, 00:07
                      Zadawał pytania?
                      Pewnie głupie i z góry zakładał że odpowiedź inna niż oczekuje bedzie zła, taki nastolatek z mlekiem pod nosem który mysli ze wszystkie rozumy pozjadał.
                      Wiem wiem, sam to przechodziłem jak byłem nastoletnim gó...arzem.

pozdrawiam
                      • antyk-acap Re: Wielu księży to religijni analfabeci 11.07.14, 00:09
                        I za to wylatuje się z Oazy?
                        • qqazz Re: Wielu księży to religijni analfabeci 11.07.14, 00:17
                          Oaza ma formować i rozwijac moralnie a nie wspierać głupotę.

pozdrawiam
                          • kolter-nr Re: Wielu księży to religijni analfabeci 11.07.14, 10:43
                            qqazz napisał:

> Oaza ma formować i rozwijac moralnie a nie wspierać głupotę.

Oaza to kuźnia janczarów , bezmyślnych powielaczy prawd sekty . Taka przybudówka jak Komsomoł czy Hitlerjugend
                        • kolter-nr Re: Wielu księży to religijni analfabeci 11.07.14, 10:41
                          antyk-acap napisał:

> I za to wylatuje się z Oazy?

Skoro masz więcej we łbie niż szympans , to nie pasujesz
                      • kolter-nr Re: Wielu księży to religijni analfabeci 11.07.14, 10:39
                        qqazz napisał:

> Zadawał pytania?
                        > Pewnie głupie i z góry zakładał że odpowiedź inna niż oczekuje bedzie zła, taki
                        > nastolatek z mlekiem pod nosem który mysli ze wszystkie rozumy pozjadał.
                        > Wiem wiem, sam to przechodziłem jak byłem nastoletnim gó...arzem.

Nie ma głupich pytań kiedy mowa o idiotycznych dogmatach , nie ma nic głupszego niz katolickie dogmaty wiary ,więc nie dziwi ze nawet ktoś z IQ 70 może zadawać trudne dla plebana pytania
                        >
                        >
                        > pozdrawiam
              • kolter-nr Re: Wielu księży to religijni analfabeci 11.07.14, 10:29
                qqazz napisał:

> Tak się akurat składa, że twoja opinia nie jest dla mnie specjalnie autorytatyw
                > na, więc zakładam, ze jednak to Ty jesteś zbyt głupi żeby cokolwiek zrozumieć z
                > tego co słyszałeś.

No a Ty rozumiesz jak to możliwe ze szaman przy ołtarzu samego boga z nieba ściąga i w opłatku aresztuję ??
                • antyk-acap Re: Wielu księży to religijni analfabeci 11.07.14, 10:32
                  Czy masz na myśli transsubstancjację?
                  • kolter-nr Re: Wielu księży to religijni analfabeci 11.07.14, 10:36
                    antyk-acap napisał:

> Czy masz na myśli transsubstancjację?

Zapominałem dodać ze to co w kielichu z Jezusa zostało na noc w skrzynce zamykają na kluczyk :))
            • douglasmclloyd Re: Wielu księży to religijni analfabeci 10.07.14, 23:43
              antyk-acap napisał:

> Ja je doskonale zrozumiałem. Było po prostu głupie.

Najwidoczniej ksiądz mówił do ciebie.
          • kolter-nr Re: Wielu księży to religijni analfabeci 11.07.14, 10:28
            qqazz napisał:

> Kazanie to ukoronowanie całej liturgii słowa, a tam jest czytanie ze starego te
            > stamentu, psalm, czytanie z dziejów apostolskich i ewangelia, wszystko tworzy całość, nic dziwnego że nie rozumiesz jak usłyszałeś wycinek, a moze po prostu marny intelekt ci nie pozwolił na zrozumienie prostego kazania.

No i dlatego to taka nuda , kogo w XXI wieku obchodzą bajki palestyńskich kozojebców
    • douglasmclloyd Czym się martwisz? 10.07.14, 23:39
      Ciesz się, że meczety i synagogi są pełne.
      • inocom Re: Czym się martwisz? 10.07.14, 23:42
        douglasmclloyd napisał:

> Ciesz się, że meczety i synagogi są pełne.

A co masz do nich?
        • douglasmclloyd Re: Czym się martwisz? 10.07.14, 23:43
          inocom napisał:

> douglasmclloyd napisał:
          >
          > > Ciesz się, że meczety i synagogi są pełne.
          >
          > A co masz do nich?

Po czym wnosisz?
          • inocom Re: Czym się martwisz? 10.07.14, 23:45
            douglasmclloyd napisał:

> inocom napisał:
            >
            > > douglasmclloyd napisał:
            > >
            > > > Ciesz się, że meczety i synagogi są pełne.
            > >
            > > A co masz do nich?
            >
            > Po czym wnosisz?

Po wiedzy. W Synagodze pod Białym Bocianem spraszani są innowiercy by uczestniczyli w nabożeństwie. Potrzeba 10 sztuk by było ważne. A to główna Synagoga Wrocławia.
            • douglasmclloyd Re: Czym się martwisz? 10.07.14, 23:47
              inocom napisał:

> Po wiedzy. W Synagodze pod Białym Bocianem spraszani są innowiercy by uczestnic
              > zyli w nabożeństwie. Potrzeba 10 sztuk by było ważne. A to główna Synagoga Wroc
              > ławia.

I nie przeraża cię to?
              • inocom Re: Czym się martwisz? 10.07.14, 23:48
                douglasmclloyd napisał:

> inocom napisał:
                >
                > > Po wiedzy. W Synagodze pod Białym Bocianem spraszani są innowiercy by ucz
                > estnic
                > > zyli w nabożeństwie. Potrzeba 10 sztuk by było ważne. A to główna Synagog
                > a Wroc
                > > ławia.
                >
                > I nie przeraża cię to?

Nawet głupota mnie nie przeraża, bo tylko niektórzy starzeją się szybciej niż Wszechświat. Wolno im.
                • douglasmclloyd Re: Czym się martwisz? 10.07.14, 23:50
                  inocom napisał:

> Nawet głupota mnie nie przeraża, bo tylko niektórzy starzeją się szybciej niż W
                  > szechświat. Wolno im.

Daj na mszę, bo pieprzysz od rzeczy.
                  • antyk-acap Re: Czym się martwisz? 10.07.14, 23:53
                    No widzisz? Pisze do ciebie.
                    • douglasmclloyd Re: Czym się martwisz? 10.07.14, 23:56
                      antyk-acap napisał:

> No widzisz? Pisze do ciebie.

Nie widzę.
                      • inocom To uwierz :) 10.07.14, 23:59
                        douglasmclloyd napisał:

> antyk-acap napisał:
                        >
                        > > No widzisz? Pisze do ciebie.
                        >
                        > Nie widzę.

Mt 12.
                        31 Dlatego powiadam wam: Każdy grzech i bluźnierstwo będą odpuszczone ludziom, ale bluźnierstwo przeciwko Duchowi nie będzie odpuszczone. 32 Jeśli ktoś powie słowo przeciw Synowi Człowieczemu, będzie mu odpuszczone, lecz jeśli powie przeciw Duchowi Świętemu, nie będzie mu odpuszczone ani w tym wieku, ani w przyszłym.
                        • douglasmclloyd Re: To uwierz :) 11.07.14, 00:02
                          inocom napisał:

> douglasmclloyd napisał:
                          >
                          > > antyk-acap napisał:
                          > >
                          > > > No widzisz? Pisze do ciebie.
                          > >
                          > > Nie widzę.
                          >
                          > Mt 12.
                          > 31 Dlatego powiadam wam: Każdy grzech i bluźnierstwo będą odpuszczone ludziom,
                          > ale bluźnierstwo przeciwko Duchowi nie będzie odpuszczone. 32 Jeśli ktoś pow
                          > ie słowo przeciw Synowi Człowieczemu, będzie mu odpuszczone, lecz jeśli powie p
                          > rzeciw Duchowi Świętemu
                          , nie będzie mu odpuszczone ani w tym wieku, ani w p
                          > rzyszłym.

A tak wogóle, to o co ci chodzi?
                          • inocom O imponderabilia. 11.07.14, 00:06
                            douglasmclloyd napisał:

> > > > No widzisz? Pisze do ciebie.
                            > > >
                            > > > Nie widzę.
                            > >
                            > > Mt 12.
                            > > 31 Dlatego powiadam wam: Każdy grzech i bluźnierstwo będą odpuszczone lud
                            > ziom,
                            > > ale bluźnierstwo przeciwko Duchowi nie będzie odpuszczone. 32 Jeśli kt
                            > oś pow
                            > > ie słowo przeciw Synowi Człowieczemu, będzie mu odpuszczone, lecz jeśli p
                            > owie p
                            > > rzeciw Duchowi Świętemu
                            , nie będzie mu odpuszczone ani w tym wieku, a
                            > ni w p
                            > > rzyszłym.
                            >
                            > A tak wogóle, to o co ci chodzi?
                            >
                            • douglasmclloyd Nie używaj słów których znaczenia nie rozumiesz nt 11.07.14, 00:13
                              • inocom Wyjaśnij więc termin :) 11.07.14, 00:16
                                • douglasmclloyd Wygoogluj sobie nt 11.07.14, 00:18
                                  • inocom Już siegamy do googla :) 11.07.14, 00:20
                                    A samemu nie potrafisz?
                                    • douglasmclloyd Re: Już siegamy do googla :) 11.07.14, 00:26
                                      inocom napisał:

> A samemu nie potrafisz?

Wiem co to znaczy.
                                      • inocom Choć tyle dobrego :) 11.07.14, 00:28
                                        douglasmclloyd napisał:

> inocom napisał:
                                        >
                                        > > A samemu nie potrafisz?
                                        >
                                        > Wiem co to znaczy.
                                        >
                          • qqazz Re: To uwierz :) 11.07.14, 00:09
                            Wiara to łaska, nie kazdemu widac jest ona dana.

pozdrawiam
                            • antyk-acap Re: To uwierz :) 11.07.14, 00:10
                              Jak choroba psychiczna...
                              • inocom Re: To uwierz :) 11.07.14, 00:13
                                antyk-acap napisał:

> Jak choroba psychiczna...

Coś mniej więcej takiego.
                                wyborcza.pl/1,75476,8136375,grisza_nie_chce_miliona_dolarow.html
                                Wiem, jak zarządzać światem. Dlaczego więc miałbym biec za milionem?
                              • douglasmclloyd Re: To uwierz :) 11.07.14, 00:14
                                antyk-acap napisał:

Mówisz z autopsji?
                                • antyk-acap Re: To uwierz :) 11.07.14, 00:16
                                  Nie. Na podstawie obserwacji.
                                  • douglasmclloyd Re: To uwierz :) 11.07.14, 00:20
                                    antyk-acap napisał:

> Nie. Na podstawie obserwacji.

Tak myślałem, przecież żaden przygłup nie przyzna się, że jest idiotą. Jakby wiedział, że jest idiotą, nie byłby idiotą.
                                    • inocom Re: To uwierz :) 11.07.14, 00:21
                                      douglasmclloyd napisał:

> antyk-acap napisał:
                                      >
                                      > > Nie. Na podstawie obserwacji.
                                      >
                                      > Tak myślałem, przecież żaden przygłup nie przyzna się, że jest idiotą. Jakby wi
                                      > edział, że jest idiotą, nie byłby idiotą.

Ponoć Sokrates powiedział. "Wiem, że nic nie wiem" i go zabili ci mądrzejsi :)
                              • qqazz Niezbadane sa wyroki boskie 11.07.14, 00:26
                                antyk-acap napisał:

Nas Pan obdarzył swą łaska, na ciebie jak mniemam zesłał chorobę. Mogę mu tylko dziękować, że nie jestem na twoim miejscu. Choć kto wie, moze On ma jakis plan wobec twojej osoby rozłozony na dłuzszy okres czasu i to czym doswiadcza ciebie teraz czy raczej na co ci zezwala pozwoli ci lepiej pojąć to co ważne i prawdziwe w przyszłości, moze dzięki temu bedziesz mógł dostąpić łaski większej niż My. Taż Szaweł też był pierwszym Jego wrogiem a stał się Apostołem Narodów.

pozdrawiam
                                • inocom Re: Niezbadane sa wyroki boskie 11.07.14, 00:29
                                  qqazz napisał:

> antyk-acap napisał:
                                  > > Jak choroba psychiczna...
                                  >
                                  > Nas Pan obdarzył swą łaska, na ciebie jak mniemam zesłał chorobę. Mogę mu tylko
                                  > dziękować, że nie jestem na twoim miejscu. Choć kto wie, moze On ma jakis plan
                                  > wobec twojej osoby rozłozony na dłuzszy okres czasu i to czym doswiadcza ciebi
                                  > e teraz czy raczej na co ci zezwala pozwoli ci lepiej pojąć to co ważne i prawd
                                  > ziwe w przyszłości, moze dzięki temu bedziesz mógł dostąpić łaski większej niż
                                  > My. Taż Szaweł też był pierwszym Jego wrogiem a stał się Apostołem Narodów.

Ewangelii po sobie nie zostawił. A po śmierci mistrza, to każdy go kochał :)
                                • antyk-acap Re: Niezbadane sa wyroki boskie 11.07.14, 00:31
                                  Pan to ten grecki bóg pasterzy?
                                  • taniarada Re: Niezbadane sa wyroki boskie 11.07.14, 09:05
                                    Antyk-acap i spółka .Wywody i zwody sięgają aż do nieba .Nie wiedziałem ,że to forum tylu mądrych ludzi tu spłodziło .Pisz w nawiasie (zapijaczony ryj ).Wpisy od rana do wieczora z totalnym bełkotem komunikacyjnym .Nie sposób tego ogarnąć i przeczytać.A właściwie nie ma po co.Wdawać się w pyskówki i przekonywanie kogoś co zawraca kijem rzekę.
                                • kolter-nr Re: Niezbadane sa wyroki boskie 11.07.14, 10:49
                                  qqazz napisał:

> Nas Pan obdarzył swą łaska, na ciebie jak mniemam zesłał chorobę.

Czyli On nie wierzący w gadające osły jest chory a wy nie :))

>Mogę mu tylkodziękować, że nie jestem na twoim miejscu.

Bo nagle okazałby sie ze żyjesz w prawdziwym nie urojonym świecie .

Choć kto wie, moze On ma jakis plan
                                  > wobec twojej osoby rozłozony na dłuzszy okres czasu i to czym doswiadcza ciebie teraz czy raczej na co ci zezwala pozwoli ci lepiej pojąć to co ważne i prawdziwe w przyszłości, moze dzięki temu bedziesz mógł dostąpić łaski większej niż My.

No popatrz a przecież wasz pan pozostawia wam ponoć wolną wolę , sugerujesz zet o wszystko kłamstwo i pan kieruje życiem przez siebie wybranych ??

>Taż Szaweł też był pierwszym Jego wrogiem a stał się Apostołem Narodów.

Wrogiem pozostał , odrzucając sporo tego o czym Jezus mówił.
                                • sverir Re: Niezbadane sa wyroki boskie 11.07.14, 11:44
                                  Podobno zło dobrem należy zwyciężać, a grzechem jest już samo gniewanie się na swojego brata. Jak godzisz ten przekaz ze swoją wiarą i postępowaniem? Pytam z ciekawości.
                            • wariant_b Re: To uwierz :) 11.07.14, 08:45
                              qqazz napisał:
                              > Wiara to łaska, nie kazdemu widac jest ona dana.

To coś jak z rozumem - też nie każdemu jest dany.
                              Niektórzy w zamian dostają łaskę wiary.
                            • kolter-nr Re: To uwierz :) 11.07.14, 10:41
                              qqazz napisał:

> Wiara to łaska, nie kazdemu widac jest ona dana.

W USA zbadali , i wyszło im ze 50% księży to ateiści
      • kotek.filemon Re: Czym się martwisz? 11.07.14, 10:25
        douglasmclloyd napisał:

W Bulandzie?
      • kolter-nr Re: Czym się martwisz? 11.07.14, 10:31
        douglasmclloyd napisał:

No a czemu to On ma sie cieszyć stuknięty antysemito ??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka