Dodaj do ulubionych

Zmiany w karaniu kierowców

28.07.14, 09:35
polska.newsweek.pl/pijani-kierowcy-co-zmieni-sie-w-prawie-newsweek-pl,artykuly,278314,1.html

Zobaczymy, co z tego zostanie, jak przejdzie przez Sejm.

Miejmy nadzieję, że w końcu jazda bez uprawnień będzie traktowana jako przestępstwo, a nie wykroczenie.
Obserwuj wątek
    • humbak Re: Zmiany w karaniu kierowców 28.07.14, 09:44
      Zobaczymy. Alkomaty w samochodzie to postulat dla przemysłu, nie bezpieczeństwa.
      • instant.crush Re: Zmiany w karaniu kierowców 28.07.14, 09:46
        humbak napisał:

> Zobaczymy. Alkomaty w samochodzie to postulat dla przemysłu, nie bezpieczeństwa
        > .

Apteczka też.
        • zapijaczony_ryj Apteczka potrafi się przydać 28.07.14, 09:49
          instant.crush napisał:

> humbak napisał:
          >
          > > Zobaczymy. Alkomaty w samochodzie to postulat dla przemysłu, nie bezpiecz
          > eństwa
          > > .
          >
          >
          > Apteczka też.
          >
        • humbak Re: Zmiany w karaniu kierowców 28.07.14, 09:51
          Apteczkę w przypadku doznania obrażeń przez użytkowanika pojazdu wykorzysta każdy. Alkomat tylko ten, kto i tak ma wątpliwości czy powinien prowadzić.
          • instant.crush Re: Zmiany w karaniu kierowców 28.07.14, 09:54
            Apteczka nie wpływa na bezpieczeństwo, a to właśnie zarzuciłeś w przypadku alkomatu.
            • humbak Re: Zmiany w karaniu kierowców 28.07.14, 10:06
              Nie wpływa? Jeżeli na skutek zdarzenia drogowego dojdzie do poważnego urazu z intensywnym krwotokiem na przykład, to dostępność wyposażenia apteczki w połączeniu z podstawową wiedzą na temat I pomocy nie pomoże?
              • instant.crush Re: Zmiany w karaniu kierowców 28.07.14, 10:14
                To zależy, jak to rozumieć. W moim rozumieniu apteczka nie zwiększa bezpieczeństwa na drodze, podobnie jak nie zwiększa bezpieczeństwa na drodze karetka. Mówimy tutaj o innej funkcji. Zwiększaniu bezpieczeństwa na drodze służy to, co działa prewencyjnie i pomaga zapobiegać wypadkom.
                • instant.crush Re: Zmiany w karaniu kierowców 28.07.14, 10:16
                  Zresztą to tylko spór o nazewnictwo. Nie kwestionuję konieczności posiadania apteczki.
                  • smalltownboy Re: Zmiany w karaniu kierowców 28.07.14, 13:13
                    Apteczka nie jest obowiązkowa.
                    • instant.crush Re: Zmiany w karaniu kierowców 28.07.14, 13:56
                      smalltownboy napisał:

> Apteczka nie jest obowiązkowa.

W Polsce nie jest.
                • humbak Re: Zmiany w karaniu kierowców 28.07.14, 10:27
                  Zwiększanie bezpieczeństwa przez zmniejszanie skutków zajść. Alkomat takiej funkcji nie pełni. Osoba mająca wątpliwości i ewentualnie korzystajaca z alkomatu raczej wypadku nie spowoduje, bo albo się nie zdecyduje prowadzić, albo będzie się wlec jak ostatnia pierdoła. Mówię oczywiście w kategoriach ogólnych. Ciul, co ma 1,5 promila we krwi, wie że jest pijany i bez alkomatu w schowku.
                  • instant.crush Re: Zmiany w karaniu kierowców 28.07.14, 13:59
                    Ale to miałoby być nie dla ciuli, tylko właśnie dla tych, którzy nie mają pewności, czy po wczorajszym już mogą siąść za kółko. Zresztą temat alkomatu jest mało istotny, bo bardziej istotne są inne zmiany, które lądują przez ten nieszczęsny alkomat na dalszym planie.
                    • inocom Re: Zmiany w karaniu kierowców 22.12.14, 20:06
                      instant.crush napisał:

> Ale to miałoby być nie dla ciuli, tylko właśnie dla tych, którzy nie mają pewno
                      > ści, czy po wczorajszym już mogą siąść za kółko. Zresztą temat alkomatu jest ma
                      > ło istotny, bo bardziej istotne są inne zmiany, które lądują przez ten nieszczę
                      > sny alkomat na dalszym planie.

Oddziaływanie alkoholu na psychomotorykę to nie krzywa dzwonowa. Organizm się dostosowuje do spadającego stężenia i nawet nie powiedziałbyś, że dana osoba jest na bani.

W Kijowie złapano panią bizneswoman co miała ponad 12 promili po 3 dniach nie picia. Wcześniej piła przez miesiąc dzień w dzień - rozwiodła się z mężem. Kobieta normalnie mówiła i się zachowywała. Wpadła bo przekroczyła prędkość. Alkomat wyrzucił z siebie Err, to ją wzięli na krew.
    • zapijaczony_ryj alkomat w każdym samochodzie? 28.07.14, 09:48
      Przypomina mi sprawę owych słynnych gaśnic samochodowych, które to ktos produkuje i zbijaq kasę, a kierowcom tylko walaja się niepotrzebnie w samochodach, w razie pożaru samochodu są bezużyteczne.

Tak samo będzie i z alkomatami, no bo niech mnie ktoś powie na ch... alkomat debilowi, który mając 3 promile alkoholu wsiada w swoją BeeMę i taranuje ludzi idących chodnikiem?
      Ja tam mam alkomat od lat, ale noe po to , zeby się sprawdzać po zakrapianej impezie, tylko następnego dnia jak chcę jechać.
      Tak, ze czarno to widzę, na debili nie ma skutecznego lekarstwa i im żadne alkomaty , czy zaostrzone przepisy nie pomogą.
      • instant.crush Re: alkomat w każdym samochodzie? 28.07.14, 09:52
        zapijaczony_ryj napisał:

> Ja tam mam alkomat od lat, ale noe po to , zeby się sprawdzać po zakrapianej im
        > pezie, tylko następnego dnia jak chcę jechać.

- Wiąże się to przede wszystkim z intencją, aby ograniczyć tak zwanych przypadkowych nietrzeźwych. Ludzie w Polsce bardzo często siadają za kółkiem tłumacząc sobie, że są trzeźwi, bo pili poprzedniego dnia - powiedział Tusk.
        • zapijaczony_ryj To niech sobie kupiom alkomat, jest tańszy niż 28.07.14, 10:09
          instant.crush napisał:

> zapijaczony_ryj napisał:
          >
          > > Ja tam mam alkomat od lat, ale noe po to , zeby się sprawdzać po zakrapia
          > nej im
          > > pezie, tylko następnego dnia jak chcę jechać.
          >
          >
          > - Wiąże się to przede wszystkim z intencją, aby ograniczyć tak zwanych przy
          > padkowych nietrzeźwych. Ludzie w Polsce bardzo często siadają za kółkiem tłumac
          > ząc sobie, że są trzeźwi, bo pili poprzedniego dnia - powiedział Tusk.

>
          >
          kolacja w knajpie, a starcza na jeden rok do kalibracji
        • volupte Re: alkomat w każdym samochodzie? 28.07.14, 12:58

> - Wiąże się to przede wszystkim z intencją, aby ograniczyć tak zwanych przy
          > padkowych nietrzeźwych. Ludzie w Polsce bardzo często siadają za kółkiem tłumac
          > ząc sobie, że są trzeźwi, bo pili poprzedniego dnia - powiedział Tusk.

>
          Tu bardziej potrzeban jest wiedza , niz alkomat. Jak bedzie pewny że jest trzeźwy to i tak nie skorzysta z alkomatu.
      • instant.crush Re: alkomat w każdym samochodzie? 28.07.14, 09:56
        A jeśli chodzi o gaśnice czy inne rzeczy, w które powinien być wyposażony samochód, to tutaj dobrze by było, gdyby te przepisy były ujednolicone w ramach UE. Byłoby to na pewno wygodniejsze dla kierowców, bo nie trzeba by sprawdzać, gdzie, co jest wymagane.
        • nazimno Konwencja wiedenska. 28.07.14, 10:23
          Masz miec tylko to, co jest wymagane w pojezdzie w kraju zarejestrowania pojazdu.
          W innym kraju nie moga zadac nic ponad to.
          Czesto o tym policja nie wie, zeby bylo "smieszniej".

• nazimno I uzupelnienie: 28.07.14, 10:25

www.magazynauto.pl/porady/przepisy/ruch-drogowy-2878/news-nie-wymagane-za-granica,nId,1019830
          • instant.crush Re: Konwencja wiedenska. 28.07.14, 10:38
            nazimno napisał:

> Masz miec tylko to, co jest wymagane w pojezdzie w kraju zarejestrowania pojazd
            > u.
            > W innym kraju nie moga zadac nic ponad to.
            > Czesto o tym policja nie wie, zeby bylo "smieszniej".

Mnie akurat bardziej interesuje, czy polska policja o tym wie.
            • nazimno Przeczytales odsylacz? 28.07.14, 10:48
              Stoi jak wol w drugim akapicie tekstu artykulu.
              • instant.crush Re: Przeczytales odsylacz? 28.07.14, 11:10
                nazimno napisał:

> Stoi jak wol w drugim akapicie tekstu artykulu.

W drugim akapicie mowa jest o pojazdach zarejestrowanych w Polsce, wyjeżdżających poza granice Polski. A ja pisałem o polskiej policji w kontekście odwrotnej sytuacji.
                • nazimno Wypowiadal sie tam Pan M. Kakolewski. 28.07.14, 11:12
                  Zobacz, kto "zacz".
    • ayran Re: Zmiany w karaniu kierowców 28.07.14, 10:22
      Newsweek 07-01-2014 , ostatnia aktualizacja 08-01-2014 12:03

Z tego to akurat nic nie zostanie, bo to sensacja sprzed prawie siedmiu miesięcy, która w międzyczasie zdążyła się zestarzeć i w znaczącej części zdezaktualizować.
      • instant.crush Re: Zmiany w karaniu kierowców 28.07.14, 10:36
        ayran napisał:

> Newsweek 07-01-2014 , ostatnia aktualizacja 08-01-2014 12:03
        >
        > Z tego to akurat nic nie zostanie, bo to sensacja sprzed prawie siedmiu miesięc
        > y, która w międzyczasie zdążyła się zestarzeć i w znaczącej części zdezaktualiz
        > ować.

Widziałem daty. Wczoraj w którejś stacji mówili o zmianach i nadal była mowa o karach pieniężnych 5tys. i 10tys., ale przede wszystkim o traktowaniu jazdy bez uprawnień jako przestępstwa a nie wykroczenia i to mnie najbardziej cieszy. Nie widziałem jednak całego materiału, więc co do pozostałych szczegółów się nie wypowiem. Była też mowa o pomyśle, żeby kierowcy złapani na jeździe po alkoholu mieli obowiązek montowania alkolocku w swoich samochodach.

• volupte Re: Zmiany w karaniu kierowców 28.07.14, 13:00
          To podobna produkcja ,,przestepców" , jak w przypadku tzw. rowerzystów. Do ostatniej amnestii dla nich , to prawie 5 tys. siedziało w tiurmie. Komu to było potrzebne?
          • instant.crush Re: Zmiany w karaniu kierowców 28.07.14, 13:55
            volupte napisał:

> To podobna produkcja ,,przestepców" , jak w przypadku tzw. rowerzystów. Do osta
            > tniej amnestii dla nich , to prawie 5 tys. siedziało w tiurmie. Komu to było po
            > trzebne?

Raczej trudno się spodziewać, żebyśmy mieli do czynienia z masowymi odsiadkami, biorąc pod uwagę, jak niechętnie sądy orzekają wyrok bez zawiasów w przypadku jazdy pod wpływem, ale sama wizja wyroku spełniałaby pewnie lepszą rolę prewencyjną niż śmieszny mandat w postaci 500zł.
            • volupte Re: Zmiany w karaniu kierowców 28.07.14, 14:05
              A te 5 tys. to skąd było? Własnie z tej łagodnosci sadów. karali zawiasami zamiast grzywna i przy nastepnym jakims potknieciu trzeba było odwieszac , a z góry mozna przewidziec , że taki ,,menel" ( bo tacy głównie siedzieli) znów na rower pod wpływem wsiądzie.
              • instant.crush Re: Zmiany w karaniu kierowców 28.07.14, 14:12
                Na rowerach może i głównie menele jeździli. Nie o tym jest dyskusja, a o kierowcach. Jeśli by przeprowadzić statystyki odnośnie tego, kto stracił prawo jazdy po przekroczeniu ilości punktów, to szczerze wątpię, żeby wyszło Ci, że to głównie menele. Podobnie jak z młodymi cwaniakami, którzy jeszcze nawet nie zdążyli zrobić prawka.
                • volupte Re: Zmiany w karaniu kierowców 28.07.14, 14:24
                  Co to ma do rzeczy, ze za punkty traca prawko? Jesli potem jeżdza to inne zagrozenie , niz jak ktos nie ma wcale.
                  • instant.crush Re: Zmiany w karaniu kierowców 28.07.14, 14:28
                    volupte napisał:

> Co to ma do rzeczy, ze za punkty traca prawko? Jesli potem jeżdza to inne zagro
                    > zenie , niz jak ktos nie ma wcale.

Mówię o sytuacji, w której to nie sąd orzeka o utracie uprawnień. Pozostaje więc albo nieposiadanie uprawnień, bo się ich nigdy nie posiadało albo się je utraciło z powodu przekroczenie ilości punktów karnych.
    • inocom Butelki zwrotne 28.07.14, 12:27
      instant.crush napisał:

> polska.newsweek.pl/pijani-kierowcy-co-zmieni-sie-w-prawie-newsweek-pl,artykuly,278314,1.html
      >
      > Zobaczymy, co z tego zostanie, jak przejdzie przez Sejm.
      >
      > Miejmy nadzieję, że w końcu jazda bez uprawnień będzie traktowana jako przestęp
      > stwo, a nie wykroczenie.

Dla tego kraju butelki zwrotne są problemem nie do rozwiązania, a co dopiero pijani kierowcy :)
    • volupte Re: Zmiany w karaniu kierowców 28.07.14, 12:54
      A jest to przestepstwo?
      • instant.crush Re: Zmiany w karaniu kierowców 28.07.14, 13:42
        volupte napisał:

> A jest to przestepstwo?

Jeszcze nie. Ale wygląda na to, że będzie.
        • smalltownboy Re: Zmiany w karaniu kierowców 28.07.14, 13:47
          Tusk mówił, że chodzi o to, że jeśli ktoś dostanie sądowy zakaz jazdy autem i złamie ten zakaz to ten fakt będzie przestępstwem. Nie jazda bez uprawnień jako taka.
          • volupte Re: Zmiany w karaniu kierowców 28.07.14, 13:50
            To taka obraza sadu:-)
          • instant.crush Re: Zmiany w karaniu kierowców 28.07.14, 13:52
            smalltownboy napisał:

> Tusk mówił, że chodzi o to, że jeśli ktoś dostanie sądowy zakaz jazdy autem i z
            > łamie ten zakaz to ten fakt będzie przestępstwem. Nie jazda bez uprawnień jako
            > taka.

Czyli groteska w postaci 500zł za jazdę bez uprawnień zostanie utrzymana, jeśli ten brak uprawnień nie będzie wynikał z decyzji sądu?
            • volupte Re: Zmiany w karaniu kierowców 28.07.14, 13:59
              A chciałbyś zamykać , czy produkowac przestepców?
              • instant.crush Re: Zmiany w karaniu kierowców 28.07.14, 14:00
                volupte napisał:

> A chciałbyś zamykać , czy produkowac przestepców?

Chciałbym, żeby brak uprawnień był traktowany poważnie, bo dzisiaj nie jest.
                • volupte Re: Zmiany w karaniu kierowców 28.07.14, 14:10
                  A nie jest? 500 zl i wysiadka z auta ( holowanie , dojazd itp.) to jednak kara.
                  • instant.crush Re: Zmiany w karaniu kierowców 28.07.14, 14:15
                    volupte napisał:

> A nie jest? 500 zl i wysiadka z auta ( holowanie , dojazd itp.) to jednak kara.

To są kpiny, a nie kara. Jeśli weźmiesz pod uwagę prawdopodobieństwo kontroli, jadąc zgodnie z przepisami i sprawdzenia uprawnień w stosunku do wysokości ewentualnej kary, to przeciętny człowiek zarabiający przysłowiową średnią krajową, może sobie bez problemu pozwolić, żeby takie ryzyko podjąć. Szczególnie, jeśli na przykład samochód jest jego narzędziem pracy.
                    • instant.crush Re: Zmiany w karaniu kierowców 28.07.14, 14:17
                      Poza tym nie wiem, skąd wziąłeś to, że samochód musi być odholowany. Jest po prostu zakaz jazdy i tyle. Jak samochód nie stoi na środku drogi czy generalnie nie ma stwarza zagrożenia, to nie ma żadnego holowania.
                      • volupte Re: Zmiany w karaniu kierowców 28.07.14, 14:27
                        To juz policja decyduje. A gosć jesli go złapia nie w miejscowości gdzie mieszka , to tez ma troche kłopotu.
                        • instant.crush Re: Zmiany w karaniu kierowców 28.07.14, 14:30
                          volupte napisał:

> To juz policja decyduje. A gosć jesli go złapia nie w miejscowości gdzie mieszk
                          > a , to tez ma troche kłopotu.

A skąd masz takie informacje? Samochód może zostać odholowany, jeśli stoi w miejscu, w którym zagraża bezpieczeństwu ruchu. Nie mówiąc już o sytuacji, gdy na przykład pasażer ma prawo jazdy, to wtedy już w ogóle problemu nie ma.
                    • volupte Re: Zmiany w karaniu kierowców 28.07.14, 14:26
                      No widzisz jakie dyscyplinowanie kierowców. Są ostrozni i jeżdza bezpiecznie bez prawka:-)
                      • instant.crush Re: Zmiany w karaniu kierowców 28.07.14, 14:33
                        volupte napisał:

> No widzisz jakie dyscyplinowanie kierowców. Są ostrozni i jeżdza bezpiecznie be
                        > z prawka:-)

Jak napadniesz na bank i jesteś poszukiwany, to też się raczej potem nie wychylasz, ale jakichś daleko idących pomysłów by z tego wysnuwał.
                        • volupte Re: Zmiany w karaniu kierowców 28.07.14, 14:43
                          A masz jakis pomysł ....ciekawy:-)
    • jakub_p4 Re: Zmiany w karaniu kierowców 18.12.14, 15:01
      Problemy tu są dwa, pierwszy, to nałogowiec i to taki totalny ma gdzieś przepisy, on pije i jedzie, nie potrzebuje do tego uprawnień, po drugie sądy podchodzą zbyt łagodnie do tych spraw, i za przeproszeniem nie zgadzam się, że przykładowo jak jechał rowerem po 3 piwach, to po co go zamykać? Ano po to, że mógł bujnąć się na rowerze, a ty ratując jego możesz walność z drzewo i zginąć. Jak dla mnie nie powinno być litości dla pijących za kółkiem. Jedynie co to wprowadził bym jesze jedną granicę, powiedzmy 0,6 promila, i od tego pułapu bezwzględne więzienie. Na podobnej zasadzie powinny być dla kazdego obowiązkowe apteczki. Po co? Bo obowiązkiem jest udzielenie pomocy przy wypadku, a bez apteczki co zrobisz? Skąd weżmiesz przykładowo ustnik, a jak ktoś jest poraniony, to istnieje ryzyko zarażenia ewentualnie różnymi chorobami. Więc po co ryzykować? Ostatnio jak znajomy, który kupował składane nosze do samochodu (jest ratownikiem medycznym i po jednym wypadku stwierdził, że jeżeli jego pomoc ma być skuteczna to musi to mieć), powiedział mi, ze jak chcę to mogę przy okazji kupić taką lepszą apteczkę i wyjaśnił mi parę spraw. Jak chcecie zobaczyć jakie różnice są pomiędzy tym co dostaniecie w markecie lub na stacji, a tym co faktycznie może się przydać w przypadku wypadku, to proponuję odwiedzić steronę www.apteczkowy.pl
      • volupte Re: Zmiany w karaniu kierowców 18.12.14, 16:15
        Zrobisz zrzutke na nowe więzienia?
        • jakub_p4 Re: Zmiany w karaniu kierowców 22.12.14, 18:58
          Nie, ale wystarczy wypuścić alimenciarzy, tych co nie płacą, bo nie mają i pomóc im odpowiednio nie wiem przekwalifikować się i pilnować by pracowali, jak się by migali to dopiero zamykać, a z tego co czytałem, to teraz na równi siedzą ci co się migają, jak i np ci których małżonka puściła kantem z kochankiem pozbawiając majątku )owszem połowy, ale dla niektórych spłacenie tej połowy to bankructwo, bo cześć gotówki łyka pani i władczyni, reszta się rozchodzi do firm i pracowników). Kolejna grupa "siedząca" (tu mam przykład znajomego, którego baba, zadeklarowana lesbijka co się po czasie okazało, wzięła na dziecko, a później okaząło się, że jego alimenty na dziecko to utrzymanie dziecka, jego mamusi i jej kochanki. Jak facet się zorientował, to przestał płacić, było to już jakiś czas temu i ostatnio jak rozmawialiśmy to już ma zawiasy za to ale płacić nadal nie zamierza, nawet za cenę odsiadki i pewnie to się tak skończy. Kolejna grupa dla mnie jak dla mnie do zwolnienia, to osoby częściowo z "oszustwami gospodarczymi", na zasadzie (w lokalnej prasie był u nas opisywany taki przypadek). Gośc miał firmę, rozbił się z nieswojej winy, jak leżał w szpitalu, to coś sie tak poukładało, że z OC sprawcy za zniszczony towar mało co dostał,. z tytułu nie płaconego najmu właściciel zajął to co było w sklepie czy na magazynie i gośc popłynął na całego (w tym czasie ZUSi i US nie płacił bo jak - prawie miesiąc nieprzytomny. Miał sprawę karną o oszustwo (jeden z dostawców towaru). Dostał zawiasy, bo podobno w Polsce można nie płacić dostawcy i ten nie ma podstaw do sprawy karnej jak się płaci ZUS i US, tu tego nie było więc oszust jak ta lala (z tego co pisali, takie są wyznaczniki w Sądach - płacisz ZUS i US może być tylko cywilna z nakazem zapłaty, nie zapłacisz ZUS i US możesz mieć karną, ja na prawie się nie znam, wiec pisze to co przeczytałem). Nie mniej, gośc dostał zawiasy z obowiązkiem naprawienie szkody, wiadomo, że na dzień dzisiejszy będą na rehabilitacji nie spełni tego warunku i pewnie pójdzie siedzieć. Dalej ile osób siedzi za batonika? Zwolnić tych, to będzie miejsce dla pijaków za kółkiem, bo dla mnie nie ma różnicy, pomiędzy takim 'kierowcą", a osobą strzelającą na oślep z broni. Trafi, nie trafi....
          • volupte Re: Zmiany w karaniu kierowców 22.12.14, 20:15
            Aleś sie rozpisał fantasto:-) Naiwnosć. Prawo dla kierowców jest wystarczająco surowe.
            • jakub_p4 Re: Zmiany w karaniu kierowców 27.12.14, 16:18
              Nie fantasto, tylko jak czytam, że ktoś np za niepłacenie faktury za 5000zł bo miał nie zapłacony ZUS idzie siedzieć, a drugi za jazdę pod wpływem tylko dlatego, że rozwalił w nocy wiatę na przystanku i tylko dlatego że była nic nie ma ofiar to mnie trafia...Podobnie jak czytam, że jedzie jeden z drugim i ma powiedzmy półtora promila i adwokata w rodzinie lub prokuraturze i sprawa ciągnie się już 4 rok i widać ewidentnie, że wszystko jest robione po to aby się przedawniła, a z drugiej strony matka z małym dzieckiem bez środków do życia chodzi na grób męża i nie ma z czego żyć, bo ubzepieczalnie nie wypłąci odszkodowania do końca sprawy sądowej bo teoretycznie do końca procesu "nie ma winnego" to mnie trafia, więc jedź mi od fantastów tylko spojrzyj realnie na to co się dzieje...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka