niutka 14.08.03, 09:14 Witam. Słyszałam, że nadmiar serotoniny może wywoływać migrenowe bóle głowy. Spotkaliście się z czymś takim? A jeśli to prawda, czy moze to znaczyc o tym, iz mam za silne leki antydepresyjne? Niutka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
donjuan Re: nadmiar serotoniny? 14.08.03, 11:46 Zdarza sie ze depresja i migrena sa ze soba powiazane niczym dwa bieguny magnesu. Totez sztuka zycia jest wybrac taki rodzaj pracy , tryb zycia i stosunek do ludzi i swiata aby zachowac ten dosc chwiejny stan rownowagi pomiedzy tymi stanami . A szczegolnie do innych ludzi , bo to oni decyduja czy zycie jest rajem czy tez pieklem. Odpowiedz Link Zgłoś
niutka Re: nadmiar serotoniny? 14.08.03, 12:35 Tyle tylko, ze jak brałam inny lek (Effectin), to te bole głowy nie występowały. Zaczęłam je odczuwać dopiero przy Trazodonie, a to podobno jeden z silniejszych leków antydepresyjnych. Niutka Odpowiedz Link Zgłoś
iwona.grobel Re: nadmiar serotoniny? 14.08.03, 13:32 Myslę, że chodzi tu bardziej o tolerancję konkretnie działającego preparatu, nie o sile działania, a to jest indywidualne. U niektórych osób preparaty "serotoninowe" powodują bóle głowy, innym te praparaty na takie bóle pomagają. Wiem na przykład od jednego z neurologów, że ma dobre doświadczenia z lekami przeciwdepresyjnymi w leczeniu migren. Potwierdzili to pacjenci, z którymi rozmawiałam. Naprawdę nie można powiedzieć, że trazodon jest silniejszy od wenlafaksyny (Efectin) i odwrotnie. Trzeba dobrać lek, który będzie skuteczny i jednocześnie dobrze tolerowany. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś