remez2 02.08.14, 21:15 Od 1989 r. było 25 ministrów sprawiedliwości. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fiu-bzdziu2010 Re: Polska demokracja w praktyce. 02.08.14, 21:20 co rok prorok, jak w dobrej wielodzietnej rodzinie Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Mam nieodparte wrażenie, 02.08.14, 21:22 że ilość, nie przeszła w jakość a... wręcz odwrotnie remez2 napisał: > Od 1989 r. było 25 ministrów sprawiedliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Mam nieodparte wrażenie, 02.08.14, 21:30 don.kichote napisał: > że ilość, nie przeszła w jakość a... No wiesz, przywoływać materializm dialektyczny. > wręcz odwrotnie Moje wrażenie przerodziło się w pewność. Odpowiedz Link Zgłoś
gtxl3 Re: Mam nieodparte wrażenie, 02.08.14, 21:38 że ilość, nie przeszła w jakość a... wręcz odwrotnie Przecież bogini sprawiedliwości ma opaskę na oczach, a ministrowie klapki. tiny.pl/qsfvv Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Mam nieodparte wrażenie, 02.08.14, 21:48 Czy fason togi przewiduje kieszenie? Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Mam nieodparte wrażenie, 02.08.14, 21:49 Temida ma opaskę na oczach aby nie widziała, która strona przyniosła większe dary. Ale minister z klapkami, to już przegięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: Mam nieodparte wrażenie, 02.08.14, 22:12 remez2 napisał: > Temida ma opaskę na oczach aby nie widziała, która strona przyniosła większe da > ry. Wprawdzie o tej opasce, to mnie inaczej uczono, ale to za komuny było! > Ale minister z klapkami, to już przegięcie. W rzeczy samej... Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Mam nieodparte wrażenie, 02.08.14, 22:27 don.kichote napisał: > remez2 napisał: > > > Temida ma opaskę na oczach aby nie widziała, która strona przyniosła więk > sze da > > ry. > > Wprawdzie o tej opasce, to mnie inaczej uczono, ale to za komuny było! Starożytni Grecy byli mądrzy i znali życie. Uznali, że każdy ma swoją cenę, bogini również. btw - w Dekalogu nie ma przykazania - nie kłam. Zbyt często by go łamano. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Mam nieodparte wrażenie, 03.08.14, 16:43 don.kichote napisał: > że ilość, nie przeszła w jakość a... > wręcz odwrotnie > > remez2 napisał: > > > Od 1989 r. było 25 ministrów sprawiedliwości. > Najlepszy Minister sprawiedliwości to taki który PRAKTYCZNIE przeszedł(przesiedział) KPK,KK,KKW!Czyli byli opozycjoniści. > Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: ? 02.08.14, 22:28 dupeteczek napisał: > Co to ma do demokracji w praktyce? To, że w demokracji nadwiślańskim każdy może być ministrem sprawiedliwości. Taka równość wobec prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
dupeteczek Re: ? 02.08.14, 22:38 Duża rotacja na tym stanowisku nie świadczy o tym, że każdy może być ministrem sprawiedliwości. Świadczy raczej o braku kompetentnych ludzi, lub złych decyzjach personalnych. Co ma do tego demokracja w praktyce? Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: ? 02.08.14, 22:45 dupeteczek napisał: > Duża rotacja na tym stanowisku nie świadczy o tym, że każdy może być ministrem > sprawiedliwości. Serio/ :-) > Świadczy raczej o braku kompetentnych ludzi, lub złych decyzjach personalnych. Masz rację. I jeszcze o kilku dziwnych zjawiskach. > Co ma do tego demokracja w praktyce? Słyszę od autorytetów, że mamy demokrację. W efekcie jej realizacji mamy opisany stan. Co jeszcze jest niejasne? Odpowiedz Link Zgłoś
dupeteczek Re: ? 02.08.14, 22:53 Mam wrażenie, że inaczej definiujemy demokrację. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: ? 02.08.14, 22:58 dupeteczek napisał: > Mam wrażenie, że inaczej definiujemy demokrację. Niewykluczone. Odpowiedz Link Zgłoś
dupeteczek Re: ? 02.08.14, 23:24 Gdyby minister sprawiedliwości był wybierany w demokratycznych wyborach, to ciąg Twojego rozumowania byłby dla mnie oczywisty. Jako, że minister sprawiedliwości jest powoływany(!) przez prezydenta po rekomendacji premiera, to wybacz, ale nie wiem o czym piszesz i co chciałeś przekazać:( Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: ? 02.08.14, 23:36 dupeteczek napisał: > Gdyby minister sprawiedliwości był wybierany w demokratycznych wyborach, to cią > g Twojego rozumowania byłby dla mnie oczywisty. Trudno sobie wyobrazić coroczne wybory. A już całkowitą fantazją byłby wybór niektórych z nich. > Jako, że minister sprawiedliwości jest powoływany(!) przez prezydenta po rekome > ndacji premiera, to wybacz, ale nie wiem o czym piszesz i co chciałeś przekazać :( To, że oprócz fatalnej polityki personalnej (nie kadrowej) udało się osiągnąć jedno - to co jedni budują, inni burzą. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: ? 03.08.14, 00:03 dupeteczek napisał: > Co ma do tego demokracja? Golono - strzyżono? Odpowiedz Link Zgłoś
dupeteczek Re: ? 03.08.14, 00:16 Gdyby w Polsce była np. monarchia lub komunizm, to też byś obwiniał ustrój o dużą rotację ministrów sprawiedliwości? Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: ? 03.08.14, 00:25 dupeteczek napisał: > Gdyby w Polsce była np. monarchia lub komunizm, to też byś obwiniał ustrój o du > żą rotację ministrów sprawiedliwości? O dużą rotację złych ministrów. A tu obciążam ustrój, który oddaje władzę ludziom, którzy nie powinni jej mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
dupeteczek Re: ? 03.08.14, 00:41 Demokracja w Polsce oddaje władzę zwycięskiej partii i zwyczajowo jej szefowi jako premierowi. To wszystko z przyspieszonego kursu demokracji w Polsce:) Co z tymi ministrami sprawiedliwości, jako skutkami polskiej demokracji w praktyce? Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: ? 03.08.14, 00:48 dupeteczek napisał: > Demokracja w Polsce oddaje władzę zwycięskiej partii i zwyczajowo jej szefowi j > ako premierowi. To wszystko z przyspieszonego kursu demokracji w Polsce:) Na skróty to u nas na wsi chodzimy do knajpy. ;-) > Co z tymi ministrami sprawiedliwości, jako skutkami polskiej demokracji w praktyce? Bardzo kiepsko. O oblatach nie wspominając. :- ( Odpowiedz Link Zgłoś
dupeteczek Re: ? 03.08.14, 01:08 Gdzieś się mijamy w rozumieniu demokracji. Dobranoc Remezie, spadam bo jutro muszę być rześki i kwitnący:) Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: ? 03.08.14, 01:10 dupeteczek napisał: > Gdzieś się mijamy w rozumieniu demokracji. Ważne, że rozmawiamy. > Dobranoc Remezie, spadam bo jutro muszę być rześki i kwitnący:) Kolorowych snów. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: ? 03.08.14, 16:27 remez2 napisał: > to co jedni budują, inni burzą. Na przykład? Odpowiedz Link Zgłoś
gtxl3 Re: ? 03.08.14, 16:30 spokojny.zenek napisał: > remez2 napisał: > > > to co jedni budują, inni burzą. > > Na przykład? Np. murarze i ci, co rozbierają budynki przeznaczone do rozbiórki. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: ? 03.08.14, 16:32 Nie o ty pytam. Pytam co na przykład zostało "zbudowane" przez ministra numer N a "rozebrane" przez ministra nr N+1. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: ? 03.08.14, 18:36 spokojny.zenek napisał: > Nie o ty pytam. Pytam co na przykład zostało "zbudowane" przez ministra numer N > a "rozebrane" przez ministra nr N+1. No i to, co zawsze w takim wypadku. Wystarczy poprosić o konkret i cisza :-) Problemem jest nie tyle ilość, ile jakość tych ministrów. Obok wybitnych (Cimoszewicz, Ćwiąkalski) i bardzo dobrych (Kwiatkowski) zdarzali się bardzo słabi oraz kilka katastrofalnie złych, wyrządzających gigantyczne szkody - Jaskiernia, Kaczyński, Ziobro, Gowin. W żadnym innym resorcie nie zdarzyło się aż czterech tak skrajnych szkodników w ciągu ćwierćwiecza. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: ? 03.08.14, 16:57 spokojny.zenek napisał: > remez2 napisał: > > > to co jedni budują, inni burzą. > > Na przykład? Sędzia Kryże:Będą krzyże KS (PRL)! Sędzia Kryże jr(PiS) Będą krzyże w każdym sądzie,rządzie,więzieniu,szpitalu,przedszkolu,szkole,na morzu i na lądzie..... Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Polska demokracja w praktyce. 02.08.14, 22:38 To właśnie jest demokratyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
jane-panzram Re: Polska demokracja w praktyce. 02.08.14, 23:40 Ja pamietam, ze jak bylam gowniara w latach '90 to srednio co rok byl nowy premier. Pewnie duza ilosc tych ministrow sprawiedliwosci to tamte lata przypada? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Polska demokracja w praktyce. 04.08.14, 10:18 Za PO też zmiany na tym stołku to rzadkich nie należą. Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re: Polska demokracja w praktyce. 03.08.14, 08:26 remez2 napisał: > Od 1989 r. było 25 ministrów sprawiedliwości. A jak wyglądałaby - wg Ciebie - polska demokracja w teorii? Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Polska demokracja w praktyce. 03.08.14, 09:29 ave.duce napisała: > remez2 napisał: > > > Od 1989 r. było 25 ministrów sprawiedliwości. > > A jak wyglądałaby - wg Ciebie - polska demokracja w teorii? Gdyby? Odpowiedz Link Zgłoś
gtxl3 Re: Polska demokracja w praktyce. 03.08.14, 10:08 remez2 napisał: > ave.duce napisała: > > > remez2 napisał: > > > > > Od 1989 r. było 25 ministrów sprawiedliwości. > > > > A jak wyglądałaby - wg Ciebie - polska demokracja w teorii? > Gdyby? Wiadomo...gdyby to PiS rządził. Przecież nie masz chyba żadnych wątpliwości co do standardów demokracji w wykonaniu partii PO. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Polska demokracja w praktyce. 03.08.14, 10:12 gtxl3 napisał: > remez2 napisał: > > Gdyby? > Wiadomo...gdyby to PiS rządził. Przecież nie masz chyba żadnych wątpliwości co > do standardów demokracji w wykonaniu partii PO. Najmniejszych wątpliwości nie mam. Ale gdyby rządziło PiS lub nie daj Boże SLD, to dalej byłaby praktyka. Odpowiedz Link Zgłoś
gtxl3 Re: Polska demokracja w praktyce. 03.08.14, 10:22 remez2 napisał: > gtxl3 napisał: > > remez2 napisał: > > > Gdyby? > > Wiadomo...gdyby to PiS rządził. Przecież nie masz chyba żadnych wątpliwoś > ci co > > do standardów demokracji w wykonaniu partii PO. > Najmniejszych wątpliwości nie mam. Ale gdyby rządziło PiS lub nie daj Boże SLD, > to dalej byłaby praktyka. Ja się nie znam, dawno już się pogubiłem w tym wszystkim. Może to te upały? Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Polska demokracja w praktyce. 03.08.14, 10:37 > Ja się nie znam, dawno już się pogubiłem w tym wszystkim. Nie Ty jeden. :-) > Może to te upały? Siedzę na tarasie - 32 stopnie w cieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Polska demokracja w praktyce. 03.08.14, 17:05 remez2 napisał: > ave.duce napisała: > > > remez2 napisał: > > > > > Od 1989 r. było 25 ministrów sprawiedliwości. > > > > A jak wyglądałaby - wg Ciebie - polska demokracja w teorii? > Gdyby? Kardinale St Wyszyński jako tron i ołtarz w1(inter rex) Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re: Polska demokracja w praktyce. 04.08.14, 07:54 remez2 napisał: > ave.duce napisała: > > > remez2 napisał: > > > > > Od 1989 r. było 25 ministrów sprawiedliwości. > > > > A jak wyglądałaby - wg Ciebie - polska demokracja w teorii? > Gdyby? Nie "gdyby", ale jaką liczbę ministrów, wg Ciebie, przewiduje demokracja w teorii i jaką liczbę ministrów uznałbyś za dowód, że teoria i praktyka demokracji idą w parze? Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Polska demokracja w praktyce. 04.08.14, 10:01 ave.duce napisała: > Nie "gdyby", ale jaką liczbę ministrów, wg Ciebie, przewiduje demokracja w teorii Nie mam pojęcia, nie wiem również ilu diabłów mieści się na końcu szpilki. I nie pisałem niczego o teorii demokracji. > i jaką liczbę ministrów uznałbyś za dowód, że teoria i praktyka demokracji idą w parze? Taką, która zapewniłaby właściwe działanie tego wyjątkowo ważnego resortu. btw - obawiam się, że stosowanie zasady co rok to prorok, w tej dziedzinie nie jest właściwe Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony_ryj Dwa lata rządów PiS i ponad setka zmian w rządzie 03.08.14, 09:00 to dopiero było wariatkowo: pl.wikipedia.org/wiki/Kalendarium_rz%C4%85du_Kazimierza_Marcinkiewicza Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Polska demokracja w praktyce. 04.08.14, 10:16 Cóż... na spójność i przejrzystość prawa raczej nie ma to pozytywnego wpływu. Odpowiedz Link Zgłoś