remik.bz
04.12.14, 15:05
Pewne ostatnie zdarzenie przekonało mnie ,ze zyjemy chyba w państwie nieludzkim. Odnoszę wrażenie ,że w sposób całkowicie celowy i zamierzony obniża sie emerytom przyszłe i tak głodowe emerytury.
Przyszła do mnie z prośba o radę pewna pani , która kilka miesięcy temu nabyła prawo do emerytury. Jest na okresie wypowiedzenia (firma prowadzi taka polityke ,ze zwalnia ludzi z prawem do emerytury , aby zatrudnia młodych na ich miejsce), lada moment pozostanie bez środków do zycia.
Ale ZUS do tej pory nie wydaje decyzji emerytalnej. Nie wydaje , bo wiele dokumentów bardzo starych, powyciąganych z archiwów , czy wydawanych nawet niedawno wzbudza "wątpliwości". Wyjasnianie tych wątpliwości to droga przez mękę dla osoby niemłodej , schorowanej. Na dodatek wiele wątpliwości muszą wyjaśniac pracodawcy czy ich nastepcy . Nie wszędzie jest zrozumienie i chęć szybkiego działania. Tym bardziej ,że pytania ZUS-u sa często takie, że sprawiaja wrażenie idiotycznych np nie mają wpłuwu na wysokość emerytury , ale odwlekaja sprawę (np w którym miesiącu w roku 1991 była wypłacona nagroda - która bez względu na miesiąc wlicza się do podstawy).
No i kompletnie nie rozumiem dlaczego ZUS sprawdza "prawdziwość" dokumentów podpisanych przez osoby typu dyrektor czy główny księgowy. Jesli są podejrzenia fałszerstwa- to na policje. A nie wymóg udowadniania , ze się nie jest wielbłądem ,ze Księgowy wie co podpisał.
No cóż, ta pani moze nie przyjąć deczyzji emerytalnej pomijającej wiele składników przy wyliczeniach. Może dochodzic swych praw w sądzie (jak pewnie poradzi Zenek). Tyle ,ze do zakończenia sprawy umrze z głodu, bo nie będzie miec emerytury.
Nasze państwo to juz nie ch.j, d.pa i kamieni kupa. To państwo nieludzkie.
Miarą naszego człowieczeństwa jest stosunek do ludzi słabych, niedołężnych. Nigdy nie będę szanował władzy, państwa , w którym tak traktuje sie emerytów- choćby nawet przedstawiciel tego państwa miał wazną funkcję unijną. W nosie mam unijną funkcje. Ale nie mam w nosie losu tej emerytki.
No cóż , jestem tylko Wolakiem .