Dodaj do ulubionych

Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo

04.12.14, 15:05
Pewne ostatnie zdarzenie przekonało mnie ,ze zyjemy chyba w państwie nieludzkim. Odnoszę wrażenie ,że w sposób całkowicie celowy i zamierzony obniża sie emerytom przyszłe i tak głodowe emerytury.
Przyszła do mnie z prośba o radę pewna pani , która kilka miesięcy temu nabyła prawo do emerytury. Jest na okresie wypowiedzenia (firma prowadzi taka polityke ,ze zwalnia ludzi z prawem do emerytury , aby zatrudnia młodych na ich miejsce), lada moment pozostanie bez środków do zycia.
Ale ZUS do tej pory nie wydaje decyzji emerytalnej. Nie wydaje , bo wiele dokumentów bardzo starych, powyciąganych z archiwów , czy wydawanych nawet niedawno wzbudza "wątpliwości". Wyjasnianie tych wątpliwości to droga przez mękę dla osoby niemłodej , schorowanej. Na dodatek wiele wątpliwości muszą wyjaśniac pracodawcy czy ich nastepcy . Nie wszędzie jest zrozumienie i chęć szybkiego działania. Tym bardziej ,że pytania ZUS-u sa często takie, że sprawiaja wrażenie idiotycznych np nie mają wpłuwu na wysokość emerytury , ale odwlekaja sprawę (np w którym miesiącu w roku 1991 była wypłacona nagroda - która bez względu na miesiąc wlicza się do podstawy).
No i kompletnie nie rozumiem dlaczego ZUS sprawdza "prawdziwość" dokumentów podpisanych przez osoby typu dyrektor czy główny księgowy. Jesli są podejrzenia fałszerstwa- to na policje. A nie wymóg udowadniania , ze się nie jest wielbłądem ,ze Księgowy wie co podpisał.
No cóż, ta pani moze nie przyjąć deczyzji emerytalnej pomijającej wiele składników przy wyliczeniach. Może dochodzic swych praw w sądzie (jak pewnie poradzi Zenek). Tyle ,ze do zakończenia sprawy umrze z głodu, bo nie będzie miec emerytury.
Nasze państwo to juz nie ch.j, d.pa i kamieni kupa. To państwo nieludzkie.
Miarą naszego człowieczeństwa jest stosunek do ludzi słabych, niedołężnych. Nigdy nie będę szanował władzy, państwa , w którym tak traktuje sie emerytów- choćby nawet przedstawiciel tego państwa miał wazną funkcję unijną. W nosie mam unijną funkcje. Ale nie mam w nosie losu tej emerytki.
No cóż , jestem tylko Wolakiem .
Obserwuj wątek
    • religijnych.uczuc.obraza Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 04.12.14, 15:12
      Na szczęście w Małopolsce wygrało PiS i to się wreszcie skończy. Ta pani będzie miała wysoką emeryturę i nie będzie musiała przedstawiać żadnych dokumentów.
      • zapijaczony_ryj Na dodatek dostanie darmowe mieszkanie 05.12.14, 06:54
        religijnych.uczuc.obraza napisał:

> Na szczęście w Małopolsce wygrało PiS i to się wreszcie skończy. Ta pani będzie
        > miała wysoką emeryturę i nie będzie musiała przedstawiać żadnych dokumentów.
        • mn7 Re: Na dodatek dostanie darmowe mieszkanie 05.12.14, 08:47
          To mieszkanie też tam będzie czy na drugim końcu Polski?
    • nazimno Gowniana archiwizacja. 04.12.14, 15:18
      Sprawa dotyczy kogos z mojej dalszej rodziny na Slasku.
      Zaginela dokumentacja z trzech miejsc pracy.
      ZUS robi wylacznie trudnosci osobie wystepujacej o emeryture i opoznia sprawe do oporu.
      ZADNEJ pomocy ze strony ZUSu nie ma.

Czyli - padnij z glodu albo sie odczep.

Sposob archiwizowania dokumenacji o przebiegu pracy to w Polsce HORROR.

• remik.bz Re: Gowniana archiwizacja. 04.12.14, 15:30
        nazimno napisał:

>
        > ZUS robi wylacznie trudnosci osobie wystepujacej o emeryture i opoznia sprawe d
        > o oporu.
        > ZADNEJ pomocy ze strony ZUSu nie ma.
        >
        Dokladnie o tym pisze. Odnosze wrażenie ,że to jest działanie celowe. O tym ,że archiwizacja jest gó.niana po prostu wszyscy ( w tym władza) wiemy. Zaniżanie emerytur z powodów gów.ianej archiwizacji to moim zdaniem działanie celowe i po prostu skandal.
        Powtórzę : miara naszego człowieczeństwa jest stosunek do ludzi starych niedołężnych.
        • nazimno Dzicz jest gora. 04.12.14, 17:29
          Nie ma na to sposobu - jak na razie.
      • erte2 Re: Gowniana archiwizacja. 05.12.14, 11:21
        nazimno napisał:

Sprawa dotyczy kogos z mojej dalszej rodziny na Slasku. Zaginela dokumentacja z trzech miejsc pracy. ZADNEJ pomocy ze strony ZUSu nie ma.
        A jakiej pomocy spodziewałbyś się? ZUS powinien wynająć detektywów, przeszukiwać archiwa czy może po prostu uwierzyć na słowo?
    • tornson Tak działa dziki neoliberalny kapitalizm. 04.12.14, 16:24
      Więcej pieniędzy na chorych, niepełnosprawnych, emerytów, to wyższe podatki, a wyższe podatki to mniej w kieszeniach oligarchów i glob-mafii, czyli tych którzy defacto tym państwem rządzą.
    • marbor1 Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 04.12.14, 18:17
      Nasuwa mi się taka refleksja. Czy ta pani musiała czekać z kompletowaniem niezbędnych dokumentów na ostatnią chwilę?
      Ja wybierając się na emeryturę, już dwa lata przed zwróciłam się do osoby wystawiającej wnioski do ZUS-u o przejrzenie moich dokumentów w teczce personalnej, czy czasem nie muszę
      jeszcze coś uzupełnić. Tak się złożyło, że musiałam jeszcze dostarczyć jeden dokument z przedsiębiorstwa, które zostało zlikwidowane. Miałam dwa pełne lata na uzupełnienie tego dokumentu. Dostarczyłam dokument na czas, bez nerwów i paniki.
      • czan-dra Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 04.12.14, 18:23
        No i popsułaś taką piękną tezę, że ten kraj jest do d..y, bo rządzi PO, gdyby rządził PiS, to ZUS od razu po pierwszej komunii zbierał by dokumenty na przyszłą emeryturę, a tak, taki cudny wątek do kosza.
        • nazimno Krotko, propagandowy sierzancie. 04.12.14, 18:36
          Dokumenty, o ktorych pisalem zaginely w ZUS.
          Jest na to kwit.

• spokojny.zenek Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 04.12.14, 18:55
        Tak brutalnie postawić z głowy na nogi tak dobrze zapowiadający się wątek?
      • remik.bz Może Zenek cos powie ? 04.12.14, 20:32
        marbor1 napisała:

> Nasuwa mi się taka refleksja. Czy ta pani musiała czekać z kompletowaniem niezb
        > ędnych dokumentów na ostatnią chwilę?
        > Ja wybierając się na emeryturę, już dwa lata przed zwróciłam się do osoby wysta
        > wiającej wnioski do ZUS-u o przejrzenie moich dokumentów w teczce personalnej,
        > czy czasem nie muszę
        > jeszcze coś uzupełnić.

Ciekawe. Ta pani mówiła ,że chciała wcześniej złozyc dokumenty, jeszcze gdy nie miała wieku emerytalnego. Nie dalo się , bo wnioski o emeryturę przyjmowane sa dopiero po nabyciu prawa do emerytury. Może Ty po prostu miałaś już to prawo? Albo ktoś w ZUS-ie po ludzki Ci pomógł. Moja znajoma wprost powiedziała ,ze ja pogonili , bo "za wcześnie". Może Zenek cos na ten temat powie?
        No jak Zenku , czy mozna wystąpic o weryfikacje dokumentów emerytalnych przed nabyciem prawa do emerytury?
        A jesli tak to kiedy? Miesiąc wcześniej? Rok wcześniej? Może 10 lat? Może jeszcze wczesniej?
        • spokojny.zenek Czytanie boli? 04.12.14, 20:44
          • jureek Re: Czytanie boli? 04.12.14, 20:59
            Chyba stałby się cud, gdybyś choć raz po ludzku po prostu odpowiedział wprost na zadane pytanie bez wymądrzania się albo zgrywania głupa.
            Oczywiście, że czytanie nie boli, ale znaleźć w gąszczu przepisów ten, o który akurat zadano Ci pytanie, wcale takie proste nie jest.
            Całkiem możliwe, że nie jest tak, że złośliwie każesz komuś szukać, chociaż znasz odpowiedź, bo po prostu tej odpowiedzi nie znasz, boisz się, że korona by Ci z głowy spadła, gdybyś napisał po prostu "nie wiem"?
            • spokojny.zenek Re: Czytanie boli? 04.12.14, 21:14
              Chyba stałby się cud, gdyby remik choć raz przemówił ludzkim głosem - bez tych jego plugawych manipulacji i złośliwego przekręcania tego, co napisali inni.
              • remik.bz proste pytanie do prawnika 04.12.14, 21:42
                spokojny.zenek napisał:

> Chyba stałby się cud, gdyby remik choć raz przemówił ludzkim głosem - bez tych
                > jego plugawych manipulacji i złośliwego przekręcania tego, co napisali inni.

Zenku , proste pytanie do Ciebie, jako prawnika : czy mozna złożyć do ZUS-u dokumenty w sprawie decyzji o wysokosci emerytury ( i nie czepiaj się sformułowań- pytam jako prosty Polak-Szarak a nie prawnik) przed nabyciem prawa do emerytury w celu ich weryfikacji ?
              • jureek Re: Czytanie boli? 05.12.14, 08:13
                spokojny.zenek napisał:

> Chyba stałby się cud, gdyby remik choć raz przemówił ludzkim głosem - bez tych
                > jego plugawych manipulacji i złośliwego przekręcania tego, co napisali inni.

Mam rozumieć, że obraziłeś się na jakiegoś forumowicza i dlatego nie odpowiesz na proste pytanie, chociaż odpowiedź mogłaby się przydać także innym forumowiczom.
                No, widzę, że w dąsaniu się bierzesz przykład z góry, choćby np. z sędziów z PKW.
                Obrażanie się zamiast działania.
                • wiosnaludzikow Re: Czytanie boli? 05.12.14, 13:09
                  Zenek ? Nie ! On zastępuje niedobory intelektualne agresją. Jak wiele biurw politrucznych tutaj.
                  • religijnych.uczuc.obraza Re: Czytanie boli? 05.12.14, 13:16
                    Cieszą mnie twoje argumenty.
              • mn7 Re: Czytanie boli? 05.12.14, 08:58
                Ostatnio wciąż słyszymy o cudach, ale na ten nie ma co liczyć.
        • marbor1 Re: Może Zenek cos powie ? 04.12.14, 23:30
          Wniosek o przejście na emeryturę wystawia zakład pracy i z kompletem niezbędnych dokumentów wysyła do ZUS-u. Tak przynajmniej było kiedy ja przechodziłam na emeryturę.
          I tak jak już pisałam, na dwa lata przed przejściem na emeryturę prosiłam odpowiedzialną osobę o sprawdzenie mojej teczki personalnej, czy są w niej wszystkie wymagane dokumenty do wniosku o emeryturę i czy nie muszę czegoś uzupełnić. Z takimi sprawami nie można zwlekać na ostatnią chwilę.
          • remik.bz Re: Może Zenek cos powie ? 05.12.14, 09:29
            marbor1 napisała:

> Wniosek o przejście na emeryturę wystawia zakład pracy i z kompletem niezbędny
            > ch dokumentów wysyła do ZUS-u. Tak przynajmniej było kiedy ja przechodziłam na
            > emeryturę.

I tak jest nadal. ZUS te dokumenty weryfikuje . I to jest problem , o którym wątek.

> I tak jak już pisałam, na dwa lata przed przejściem na emeryturę prosiłam odpow
            > iedzialną osobę o sprawdzenie mojej teczki personalnej, czy są w niej wszystkie
            > wymagane dokumenty do wniosku o emeryturę i czy nie muszę czegoś uzupełnić. Z
            > takimi sprawami nie można zwlekać na ostatnią chwilę.

Czy to była osoba z ZUS-u , która działała oficjalnie? Jesli tak to znaczy ,że ja zostałem wprowadzony w błąd. Powiedziano mi ,że dokumenty do weryfikacji mozna złozyć dopiero po nabyciu prawa do emerytury (np wieku)
            • religijnych.uczuc.obraza Re: Może Zenek cos powie ? 05.12.14, 09:36
              Czyli jeśli ludzie byli za komuny poza ZUSem to skąd ZUS ma wiedzieć o ich składkach jeśli nie dostarczy mu się tych dokumentów?
    • piq to jest argument za likwidacją ZUSu... 04.12.14, 18:35
      ...i emerytur zusowskich, jeszcze zanim zbankrutują same ze szczętem. Ja od wielu lat żyję poza systemem i odkładam sobie sam na emeryturę, rozsądnie inwestując pieniądze. Uważam, że żaden rząd do tej pory nie tknął ZUSu, bo to rezerwuar kaski dla władzusi, a wyborach świetny argument PRowski dla lewactwa (w tym PiSu, który na przykład rozpętywał też kampanię przeciwko prywatyzacji służby zdrowia).

Pieniądze emerytalne ludzi można łacno sensownie pomnażać uruchamiając fundusze inwestycyjne o określonym profilu gwarantowane przez państwo. Na przykład budowa nieruchomości na wynajem (bardzo potrzebna), inwestycje w nowe technologie czy w infrastrukturę, czy na przykład w ubezpieczenia zdrowotne - wszystko to, co jest potrzebne społecznie, ale i daje zyski.

Ale dryfujące władzuchny nigdy nic z tym nie zrobiły. Ja już 15 lat temu, porzucając moją ostatnią pracę etatową, odpuściłem sobie wpłaty do tej złodziejskiej instytucji.
      • spokojny.zenek Re: to jest argument za likwidacją ZUSu... 04.12.14, 18:58
        Zauważ jednak, że przytłaczająca większość nie potrafiłaby tak mądrze planować starość, jak ty to robisz. Najpierw więc nie odkładaliby niczego, zgodnie z polskim "jakoś to będzie" a potem i tak i tak wyciągnęliby rękę do państwa. A wtedy nikt nie pytałby Cię o zdanie - chyba zdajesz sobie z tego sprawę?
        • remik.bz Ludzie za Gierka byli głupi 04.12.14, 20:35
          spokojny.zenek napisał:

> Zauważ jednak, że przytłaczająca większość nie potrafiłaby tak mądrze planować
          > starość, jak ty to robisz. Najpierw więc nie odkładaliby niczego, zgodnie z pol
          > skim "jakoś to będzie" a potem i tak i tak wyciągnęliby rękę do państwa. A wted
          > y nikt nie pytałby Cię o zdanie - chyba zdajesz sobie z tego sprawę?

Masz rację Zenku. Ludzie pracujący w czasach Gierka byli idiotami. Mogli przeciez rozsądnie zaplanowac swoją starość , ubezpieczyć się w jakimś szwajcarskim towarzystwie czy może po prostu lokowac pieniadze w nieruchomoscich albo dolarach (nie wiem czy zrozumiałes ironię- ktos ci wytłumaczy co groziło za dolary)
          • spokojny.zenek Re: Ludzie za Gierka byli głupi 04.12.14, 20:43
            Ty potrafisz cokolwiek napisać na temat i bez tego idiotycznego udawania, że nie rozumiesz o co chodzi?
          • piq przejście musiałoby być stopniowe i płynne... 05.12.14, 02:22
            ...dla tych, co mają już kasę w ZUSie i od niej zależą na starość. To oczywiste. Jest natomiast kwestia dalszych pokoleń i lat.
        • piq nie masz racji, ludzie nie są głupi... 05.12.14, 02:20
          ...trzeba tylko znieść przymus płacenia do ZUSu a wprowadzić korzyści podatkowe związane z ubezpieczaniem się na starość (które już dzisiaj jakieś są w postaci odpisu od wpłat na IKE). Uważanie Polaków za idiotów przez rządzących, którzy zwykle są głupsi niż średnia, to główna bariera dla normalności w Polsce. Nawiasem: kasa wpłacana co miesiąc na konta towarzystw inwestycyjnych inwestowana w gospodarkę to szansa na sfinansowanie tego, na co budżetu nie stać. Takie poniekąd partnerstwo publiczno-prywatne.
          • spokojny.zenek Re: nie masz racji, ludzie nie są głupi... 05.12.14, 06:47
            Nie ma najmniejszej wątpliwości, że znikoma mniejszość rzeczywiście doczekałaby do emerytury - przytłaczająca większość wcześniej zlikwidowałaby ubezpieczenie albo w ogóle nie płaciła składek bo horyzont czasowy to kilka dni, góra miesięcy.
    • 3kaczyjar Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 04.12.14, 18:55
    • sverir Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 04.12.14, 21:41
      > No i kompletnie nie rozumiem dlaczego ZUS sprawdza "prawdziwość" dokumentów pod
      > pisanych przez osoby typu dyrektor czy główny księgowy. Jesli są podejrzenia f
      > ałszerstwa- to na policje

Na policję, a wtedy będzie:
      "No i kompletnie nie rozumiem dlaczego ZUS zgłasza na policję podejrzenie fałszerstwa dokumentów podpisanych przez osoby typu dyrektor czy główny księgowy. Przecież można wyjaśnić, choćby ze znajomą, a nie od razu donosić".
      • remik.bz Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 04.12.14, 21:48
        sverir napisał:

> > No i kompletnie nie rozumiem dlaczego ZUS sprawdza "prawdziwość" dokument
        > ów pod
        > > pisanych przez osoby typu dyrektor czy główny księgowy. Jesli są podejrze
        > nia f
        > > ałszerstwa- to na policje
        >
        > Na policję, a wtedy będzie:
        > "No i kompletnie nie rozumiem dlaczego ZUS zgłasza na policję podejrzenie fałsz
        > erstwa dokumentów podpisanych przez osoby typu dyrektor czy główny księgowy. Pr
        > zecież można wyjaśnić, choćby ze znajomą, a nie od razu donosić".

A niby dlaczego ? Jesli ZUS ma podejrzenia o dokonanie przestępstwa to zgłasza a nie "donosi".
        Sprawa dotyczyła dokumentu z lat 80-tych. Konkretnie tzw "ksiązeczki zdrowia pracownika". Były tam potwierdzenia zatrudnienia w konkretnych latach.
        • remik.bz Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 04.12.14, 21:52
          remik.bz napisał:

> Sprawa dotyczyła dokumentu z lat 80-tych. Konkretnie tzw "ksiązeczki zdrowia pr
          > acownika". Były tam potwierdzenia zatrudnienia w konkretnych latach.

Uzupełniam dla Zenka- to był jedyny dowód zatrudnienia w tym okresie. Resztę pożarł system archiwizacji dokumentów i zmiany ustrojowe po 1989.
        • marbor1 Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 04.12.14, 23:42
          Na litość Remik, nie ośmieszaj się t.zw. "książeczka zdrowia" z okresami zatrudnienia nigdy nie była dokumentem, zastępującym świadectwa pracy.
        • sverir Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 00:06
          > A niby dlaczego ?

Konsekwencja nie jest Twoją najmocniejszą stroną. Dlatego niby nie widzę zrozumienia dla zawiadamiania policji i ciągania Twojej znajomej na przesłuchania, gdy wystarczy donieść jakiś dokument lub nawet kilka.
          • spokojny.zenek Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 06:49
            Inwencja remika w wymyślaniu kolejnych znajomych, ich przygód i wypowiedzi, jest niewyczerpana.
          • remik.bz Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 09:34
            sverir napisał:

> > A niby dlaczego ?
            >
            > Konsekwencja nie jest Twoją najmocniejszą stroną. Dlatego niby nie widzę zrozum
            > ienia dla zawiadamiania policji i ciągania Twojej znajomej na przesłuchania, gd
            > y wystarczy donieść jakiś dokument lub nawet kilka.

Nie zawsze mozna donieść.
            Tu był konkretny przykład. Fakt wypłacenia pewnej kwoty pracownikowi na dokumencie do ZUS potwierdziła własnym podpisem Główna Księgowa. Weryfikator z ZUS zażądał dowodu potwierdzającego taką wypłatę. Księgowa ( moim zdaniem słusznie) stwierdziła ,że skoro jest jej podpis , to ona bierze za to odpowiedzialność i żadnych dodatkowych dowodów nie będzie dawać .A jak weryfikator ma podejrzenia fałszerstwa to niech zgłosi to policji.
            I co ma zrobić emeryt?
            • sverir Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 16:08
              > Tu był konkretny przykład.

Ze złodziejami czy z czymś tam też podawałeś konkretne przykłady.
        • spokojny.zenek Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 06:48
          Remik nie błaznuj.
    • mietowe_loczki Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 04.12.14, 23:53
      Akurat tak się składa, że w mojej rodzinie mam sporo osób, które ostatnio odchodziły na emeryturę i żadna z nich nie doświadczyła tego, o czym piszesz. Nie podkoloryzowałeś "odrobinkę" tej historii?
      • remik.bz Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 09:25
        mietowe_loczki napisała:

> Akurat tak się składa, że w mojej rodzinie mam sporo osób, które ostatnio odcho
        > dziły na emeryturę i żadna z nich nie doświadczyła tego, o czym piszesz. Nie po
        > dkoloryzowałeś "odrobinkę" tej historii?

Nie podkoloryzowałem.
        Na dodatek dowiedziałem się ,ze różna ZUS-y różnie podchodzą do tych samych spraw. Widać u Ciebie trafino na bardziej "ludzki" ZUS
        • mietowe_loczki Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 11:02
          Na ludzkie ZUS-y, bo nic nie było załatwiane w jednym urzędzie. A może te "moje" osoby wystarczająco wcześniej dowiadywały się, jakie formalności muszą być spełnione, żeby przejście na emeryturę nie było takie bolesne? Sama niestety mam nawyk zostawiania pewnych rzeczy na ostatnią chwilę, ale jeśli coś mi nie wyjdzie, nie obrażam się na cały świat, tylko winię swoje roztrzepanie. Wiem, że starsi ludzie często nie radzą sobie ze zderzeniem z systemem, ale naprawdę wiele można załatwić wcześniej, a urzędnicy nie gryzą i chętnie udzielą informacji (to już nie te czasy, kiedy pozwalali sobie warczeć na petentów).
          • mietowe_loczki Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 11:10
            I jeszcze dodam coś, co całkowicie rozsadzi ci mózg. Z moją osobistą ciotką skontaktowała się urzędniczka ZUS-u, która podpowiedziała jej, jakie jeszcze może złożyć dokumenty, żeby jej świadczenia było choć trochę wyższe. Inny urzędnik w imieniu mojej osobistej matki wyjaśniał błąd innej urzędniczki, która błędnie ją poinformowała, że coś tam (nie pamiętam co, nieistotne). Przy czym żadna z tych spraw nie była załatwiana na ostatnią chwilę i można było na spokojnie wszystko wyprostować. Może powinieneś poradzić swojej starszej znajomej, żeby poszła do ZUS-u i porozmawiała z urzędnikami jak z ludźmi, a nie agentami wrogiego totalitarnego systemu Herr Thuske i Frau Kopatsch.
    • erte2 Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 01:01
      remik.bz
      remisiu ptaszyno - albo w ogóle nie wiesz nic na temat przepisów, albo (co prawdopodobniejsze) - powiedzmy, konfabulujesz.
      Po pierwsze - przypisywanie podłych intencji czy to państwu jako takiemu czy konkretnym urzędnikom jest samo w sobie manipulacją. Przepisy emerytalne same w sobie nie są ani podłe, ani intencjonalne - po prostu regulują zasady i kryteria naliczania, przyznawania i wypłaty świadczeń emerytalnych, a dokumenty na podstawie których świadczenia są wyliczane,muszą być wiarygodne i jednoznaczne.
      I - uwierz mi - tylko takimi kryteriami kieruje się urzędnik naliczający świadczenie. A weź pod uwagę że dysponuje on pieniędzmi publicznymi i nie może sobie po prostu nimi szastać.
      Poza tym - jeśli ta pani nie zgadza się z zusowskim wyliczeniem i uważa że emerytura jest za niska - to zawsze istnieje droga sądowa. I nie jest prawdą to co piszesz że oddanie sprawy do sądu wstrzymuje wypłatę świadczenia (chyba że wszystkie dokumenty budzą wątpliwości); wstrzymana jest tylko część sporna która w przypadku wygranej jest wypłacana wraz z odsetkami. Więc albo nie masz o tym pojęcia, albo celowo kłamiesz (co, wziąwszy pod uwagę twoje "pokrewieństwo dusz z Jarosławem Kaczyńskim jest wielce prawdopodobne).
      Tak czy owak na każdym kroku i przy każdej okazji starasz się jak możesz aby to państwo, tę Polskę maksymalnie zohydzić, opluć i obrzucić błotem. Jet to dosyć obrzydliwe i nie bardzo wiem czemu służy.
      • spokojny.zenek Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 06:58
        Przy czym słowo "błoto" jest w wypadku plugawego zachowania remika eufemizmem.
        • wiosnaludzikow Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 07:26
          spokojny.zenek napisał:

> Przy czym słowo "błoto" jest w wypadku plugawego zachowania remika eufemizmem.
          Remik przy Tobie to lord z Wersalu.
      • remik.bz Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 09:22
        erte2 napisał:

> remik.bz
        > remisiu ptaszyno - albo w ogóle nie wiesz nic na temat przepisów,

Nie muszę znac przepisów. Kieruję się tylko wolacka logiką. Skoro ZUS przez tyle lat zbierał jakies obowiązkowe składki mające charakter podatku to do diabła powinien mieć to gdzieś zewidencjonowane. Jesli nie ma z różnych przyczyn, to jego wina. W tej sytuacji powinien pomagać po prostu przyszłemu emerytowi w ustaleniu stanu faktycznego, wręcz razem to powinni robić- jak partnerzy.
        Pewnie zaraz wydrwisz taką wolacką logike. Państwo nie może być partnerem dla obywatela z definicji-prawda?

> Po pierwsze - przypisywanie podłych intencji czy to państwu jako takiemu czy ko
        > nkretnym urzędnikom jest samo w sobie manipulacją.

Oczywiście ten brak pomocy, arogancja wynika z pozytywnych intencji :)

> Poza tym - jeśli ta pani nie zgadza się z zusowskim wyliczeniem i uważa że emer
        > ytura jest za niska - to zawsze istnieje droga sądowa. I nie jest prawdą to co
        > piszesz że oddanie sprawy do sądu wstrzymuje wypłatę świadczenia (chyba że wsz
        > ystkie dokumenty budzą wątpliwości); wstrzymana jest tylko część sporna która w
        > przypadku wygranej jest wypłacana wraz z odsetkami.

Akurat w tej sprawie radziłem się u zaprzyjaźnionego prawnika. Stwierdził ,ze po otrzymaniu decyzji mozna ja przyjąć ( i jest po ptokach) , albo odmówic przyjecia i wtedy jest skarga do jakiegoś sądu (nie pamiętam - pracy czy administracyjnego - Zenek będzie wiedział) składana za posrednictwem..... ZUS. Dopiero gdy ta skarga nie zadziała to sąd 'normalny".
        Ale nie wykluczm ,ze ten znajomy po prostu sie pomylił. Może jest możliwośc przyjęcia decyzji i zaskarżenia jej częściowo ( w części na którą własnie nie wydano decyzji) chociaż trudno mi sobie to wyobrazić

> ojęcia, albo celowo kłamiesz (co, wziąwszy pod uwagę twoje "pokrewieństwo dusz
        > z Jarosławem Kaczyńskim jest wielce prawdopodobne).

Wole juz to od pokrewieństwa np z Tuskiem.

> Tak czy owak na każdym kroku i przy każdej okazji starasz się jak możesz aby to
        > państwo, tę Polskę maksymalnie zohydzić, opluć i obrzucić błotem. Jet to dosyć
        > obrzydliwe i nie bardzo wiem czemu służy.

O jakim obrzucaniu błotem mówisz ? Ujmuje się za ludźmi starymi , chorymi, niedołężnym , którzy całe zycie uczciwie pracowali a ich jedyna wina jest ,że (powtórzęz za Zenkiem) nie zadbali o swoja ememryturę. Nie wiem jak mozna było to zrobić w czasach komuny poza ZUS-em - Zenek pewnie wie.
        Teraz ci ludzie potrzebuja pomocy. Pomocy nas wszyskich. Czyli pomocy państwa. Jesli państwo nie tylko im nie pomaga , ale stwarza bariery to ja takie działania ostro piętnuje. W moim odczuciu to nie jest obrzydliwe jak sugerujesz , ale wręcz pozytywne.
        Powtórzę jeszcze raz ; miarą naszego człowieczeństwa jest nasz stosunek do ludzi starych, chorych, niedołężnych.
        PS mówiąc szczerze dla mnie kompletnie niezrozumiałe jest (nie użyję Twoich określeń ) stawanie w tej sprawie przeciwko tym emerytom i akceptowanie takich działań urzędu państwowego.
        • religijnych.uczuc.obraza Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 09:35
          remik.bz napisał:

> Nie muszę znac przepisów.

Dziękujemy bardzo.
          • jureek Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 10:10

> > Nie muszę znac przepisów.
            >
            > Dziękujemy bardzo.

My, czyli kto? W czyim imieniu dziękujesz?
            I co w tym takiego dziwnego, że ktoś napisał, że nie musi znać przepisów? Uważasz, że musi? A z czego ten obowiązek ma wynikać? Ty znasz wszystkie przepisy, mądralo?
            • religijnych.uczuc.obraza Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 10:16
              Nie znam wszystkich przepisów ale jeśli jakaś kwestia mnie dotyczy to warto żebym się z przepisami zapoznał. Dla mnie jest bardzo dziwne że ktoś otwarcie pisze że nie musi znać przepisów w sprawie, która jest dla niego ważna. Ale wiem że to niemodne jest.
              • jureek Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 10:25

> Nie znam wszystkich przepisów ale jeśli jakaś kwestia mnie dotyczy to warto żeb
                > ym się z przepisami zapoznał. Dla mnie jest bardzo dziwne że ktoś otwarcie pisz
                > e że nie musi znać przepisów w sprawie, która jest dla niego ważna. Ale wiem że
                > to niemodne jest.

Aha, i jeśli coś dla Ciebie jest dziwne, to zamykasz dyskusję i w ogóle nie ustosunkowujesz się merytorycznie do innych argumentów.
                Przepisów jest zaś tyle, tyle różnych ustaw, rozporządzeń, przepisów proceduralnych itd., że wcale się nie dziwię, że ktoś może ich nie znać nawet w ważnej dla niego sprawie. Gdyby każdy znał ważne dla niego przepisy, to co mieliby do roboty prawnicy?
                • religijnych.uczuc.obraza Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 10:51
                  Skoro remik nie zna przepisów to niech polega na tym co mówi mu urzędnik albo mafiozo prawniczy, dzięki czemu trochę te przepisy pozna, a nie obraża się na cały świat. Remik dziwi się jak pracujący w PRLu będący poza Zusem ma załatwiać sobie jakieś papiery a nie dziwi się skąd Zus ma wiedzieć o tym że ów ktoś pracował w tamtym okresie.
            • spokojny.zenek Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 11:07
              Nikt nie musi znać wszystkich przepisów, jeśli jednak chce napastliwie te przepisy krytykować, to wypada przynajmniej z grubsza się w nich orientować. Podobnie, tak się jakoś przyjęło, że należy mieć orientację w przepisach, które kogoś bezpośrednio i żywotnie dotyczą. A jeśli ktoś nie ma ochoty lub zdolności, by się w tych przepisach zorientować, powinien skorzystać z porady kogoś kompetentnego z przynajmniej z jakiegoś popularnego poradnika, na przykład gazetowego albo internetowego.
        • erte2 Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 10:22
          remik.bz
          Twoja "wolacka logika" jest rzeczywiście porażająca.
          Powtarzam raz jeszcze - urzędnik w ZUS-ie nie jest z założenia "wredny" a przepisy nie są wymierzone "przeciw". To są przepisy i działania mające na celu racjonalne wydawanie naszych pieniędzy.
          Jeśli możesz mieć pretensje do czegokolwiek to do PRL-u, bo w "państwie ie robotników i chłopów" obywatel nie miał indywidualnego konta a składki ZUS-wskie były odprowadzane od funduszu płac (tak się to nazywało). I jedynym dokumentem z tego okresu mówiącym o stażu pracy i wynagrodzeniu było świadectwo pracy, wydawane każdemu kto się z roboty zwalniał. I tych dokumentów trzeba było pilnować, a razie zagubienia - wystąpić o duplikat (lub gdy firma nie istnieje - do Archiwum gdzie takie dokumenty powinny być przekazane. oczywiście bywa że i w archiwach nie ma dokumentów - wtedy niestety pozostaje droga sądowa (Sąd pracy i Ubezpieczeń Społecznych) i dowody typu właśnie wpisy w książeczkach ubezpieczeniowych, zeznania świadków itp. które Sąd może uznać lub nie. Czy to takie trudne?
          • jureek Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 10:29
            erte2 napisał:

> Powtarzam raz jeszcze - urzędnik w ZUS-ie nie jest z założenia "wredny" a przep
            > isy nie są wymierzone "przeciw". To są przepisy i działania mające na celu racj
            > onalne wydawanie naszych pieniędzy.
            > Jeśli możesz mieć pretensje do czegokolwiek to do PRL-u, bo w "państwie ie robo
            > tników i chłopów" obywatel nie miał indywidualnego konta a składki ZUS-wskie by
            > ły odprowadzane od funduszu płac (tak się to nazywało).

Mam pytanie. Od kiedy ZUS prowadzi indywidualne konto składkowe?
            • erte2 Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 11:27
              jureek napisał:
              Mam pytanie. Od kiedy ZUS prowadzi indywidualne konto składkowe?
              Od momentu wprowadzenia reformy emerytalnej, czyli od wczesnych lat '90. Na wszystko to co przedtem trzeba mieć świadectwa pracy niestety. Dura lex sed lex.
          • bimota Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 11:22
            I JAK KTOS PRZECHODZIL NA EMERYTURE TO MUSIAL TE WSZYSTKIE PAPIERY PRZEDSTAWIC ZUSOWI ?
          • remik.bz Typowo "peowska" logika 06.12.14, 08:35

erte2 napisał:

> remik.bz
            > Twoja "wolacka logika" jest rzeczywiście porażająca.
            > Powtarzam raz jeszcze - urzędnik w ZUS-ie nie jest z założenia "wredny" a przep
            > isy nie są wymierzone "przeciw". To są przepisy i działania mające na celu racj
            > onalne wydawanie naszych pieniędzy.

No i widzisz Erte - nigdy sie nie zrozumiemy.
            Ja pisze o krzywdzie ludzkiej , o koniecznosci pomagania im a Ty o racjonalnym wydawaniu naszych pieniedzy.
            Trudno znaleźć płaszczyznę porozumienia. Jesli uważasz ,że Twoje pieniądze sa wazniejsze od godnej starości tych ludzi, którzy nie z własnej winy są teraz bardzo biedni- to oczywiście masz rację. To zgodne z "peowską " logiką. Liczy sie kasa a nie człowiek.
            Ja natomiast uważąm, ze mamy obowiązek im pomagać. Bo jesli nie my to kto ?
            Nie mozna udawać ,ze nie ma sprawy , a każdego kto ujmuje się za tymi ludźmi traktować jako wroga państwa i obrzucać wyzwiskami (jak to robi wielu moich przeciwników)
            Nie życze im niczego złego , ale pewnie zmienią zdanie gdy za iles tam lat w podeszłym wieku i zniedołężniali zderzą się z byc może jeszcze gorszym systemem.
            A z tym "nowoczesnym" zadbaniem o własna starość też róznie moze być i to nie z winy "dbających" , ale to inny temat. Skok na jeden z filarów juz mielismy i jakoś nikt nie protestował .
            • spokojny.zenek Re: Typowo "peowska" logika 06.12.14, 10:03
              remik.bz napisał:

> Jesli uważasz ,że Twoje pieniądze sa w
              > azniejsze od godnej starości tych ludzi, którzy nie z własnej winy są teraz bar
              > dzo biedni- to oczywiście masz rację. To zgodne z "peowską " logiką. Liczy sie
              > kasa a nie człowiek.

Ale plugawiec z ciebie. Oczywiście jest słówko "jeśli" więc wydaje ci się, że jesteś rozgrzeszony.

• wariant_b Re: Typowo "peowska" logika 06.12.14, 10:19
              > Trudno znaleźć płaszczyznę porozumienia. Jesli uważasz ,że Twoje pieniądze
              > sa wazniejsze od godnej starości tych ludzi, którzy nie z własnej winy są teraz
              > bardzo biedni- to oczywiście masz rację. To zgodne z "peowską " logiką.
              > Liczy sie kasa a nie człowiek.

To akurat jest zgodne z każdą, a nie tylko peowską logiką.
              Skoro znaczna część świadczeń emerytalnych nie pochodzi ze składek,
              a z dopłat budżetowych, to pieniądze te zabierane są wszystkim.
              Państwo nie dodrukuje dodatkowych pieniędzy, musi je ściągnąć.
              Notabene, w formie podatków np. VAT czy akcyzy - również od emerytów.
              Ale z tego, że składamy się wszyscy, nie oznacza, że dostać mają wszyscy.
              I wcale nie muszą tego dostać w gotówce, bo dość popularny w Polsce
              jest model, że to z emerytury dziadka czy babci żyje cała rodzina,
              a żerowanie na ludziach starych i przez to dość naiwnych jest dość
              popularną formą biznesu.

> Ja natomiast uważąm, ze mamy obowiązek im pomagać. Bo jesli nie my to kto?

No właśnie! Więc dlaczego rząd PiS-u obciął o połowę składkę rentową, która
              w związku z krótkowzrocznością twórców reformy AWS (w skład której wchodziło
              również Porozumienie Centrum Jarosława Kaczyńskiego, choć nie on sam,
              bo ROP oferował miejsce na liście dające mandat poselski, a AWS tylko takie,
              w którym o mandat z dalszej pozycji listy wyborczej należałoby powalczyć)
              była przeszacowana. Prawo do renty za rządów PiS straciło pół miliona osób,
              a liczba rencistów od wprowadzenia składki zmalała prawie o połowę.
              Dlaczego ją obciął, zamiast rozszerzyć zakres świadczeń, na które przeznaczone
              miały być te środki zamiast finansować je z innych źródeł, na przykład z zaniżonej
              składki chorobowej. Dlaczego nie przeznaczył ich na powiększenie kwoty
              przeznaczonej na ochronę zdrowia bądź właśnie na emerytury? Miał do tego
              wystarczającą większość sejmową, tak jak ją miał na przejęcie mediów publicznych
              czy wprowadzenie "blokowana list", a więc ewidentne oszustwo wyborcze.

Dlaczego, jeśli możecie, nie pomagacie potrzebującym, a pomagacie sobie samym.
              A potem gęby pełne frazesów, którymi nikogo się nie nakarmi, ale wyzyskać można.
              • xystos Re: Typowo "peowska" logika 06.12.14, 10:28
                a slyszales o emeryturach obywatelskich ?
                sa kraje gdzie niema ZUS-ów,emerytury
                podobnie jak armia,szkolnictwo itp
                wyplaca sie z budzetu,z podatkow

a cala armia zusowskich nierobow moze sie
                oddac radosnemu hobby uprawy np. ziemniakow !
                • xystos Re: Typowo "peowska" logika 06.12.14, 10:47
                  jeszcze troszke wytrzymajcie,po zwyciestwie
                  stworzymy Wielkie Ksiestwo Polskie

kraj bez zydów,kraj w 99% Slowianski

kraj pod chroniacymi skrzydlami
                  Orla WszechSlowian

to sie stanie naprawde-juz wkrótce !
              • remik.bz Re: Typowo "peowska" logika 06.12.14, 12:42
                wariant_b napisał:

>
                > > Ja natomiast uważąm, ze mamy obowiązek im pomagać. Bo jesli nie my to kto
                > ?
                >
                > No właśnie! Więc dlaczego rząd PiS-u obciął o połowę składkę rentową, która
                > w związku z krótkowzrocznością twórców reformy AWS (w skład której wchodziło
                > również Porozumienie Centrum Jarosława Kaczyńskiego, choć nie on sam,
                > bo ROP oferował miejsce na liście dające mandat poselski, a AWS tylko takie,
                > w którym o mandat z dalszej pozycji listy wyborczej należałoby powalczyć)
                > była przeszacowana. Prawo do renty za rządów PiS straciło pół miliona osób,
                > a liczba rencistów od wprowadzenia składki zmalała prawie o połowę.
                > Dlaczego ją obciął, zamiast rozszerzyć zakres świadczeń, na które przeznaczone
                > miały być te środki zamiast finansować je z innych źródeł, na przykład z zaniżo
                > nej
                > składki chorobowej. Dlaczego nie przeznaczył ich na powiększenie kwoty
                > przeznaczonej na ochronę zdrowia bądź właśnie na emerytury? Miał do tego
                > wystarczającą większość sejmową, tak jak ją miał na przejęcie mediów publicznyc
                > h
                > czy wprowadzenie "blokowana list", a więc ewidentne oszustwo wyborcze.

Jaki to wszystko o czym piszesz ma związek z moim postem ?
                A tak nawiasem to chyba od 7 lat rządzi ktos inny niz PiS. A rząd z definicji odpowiada za to co się dzieje w kraju. Rząd, nie opozycja. Dlatego czepiam się rządu.

> Dlaczego, jeśli możecie, nie pomagacie potrzebującym, a pomagacie sobie samym.
                > A potem gęby pełne frazesów, którymi nikogo się nie nakarmi, ale wyzyskać można

Tego znowu po wolacku nie rozumiem. Dlaczego piszesz do mnie w liczbie mnogiej?
                I niby w czym i jak mam sobie pomóc ? Mam przestać wstawiać się za biednymi i wtedy będzie OK , wtedy sobie pomogę ?
                • wariant_b Re: Typowo "peowska" logika 06.12.14, 16:02
                  remik.bz napisał:
                  > Jaki to wszystko o czym piszesz ma związek z moim postem ?

Ano taki, że gadanina, nawet "szlachetna" jest tylko czczą gadaniną.
                  Być może na niektórych to działa, bo chcą dobrzy i szlachetni tanim
                  kosztem, a mowa nic nie kosztuje. Ale inni patrzą hochsztaplerom
                  na ręce i nie dadzą się znowu okraść.

> A tak nawiasem to chyba od 7 lat rządzi ktos inny niz PiS.

No i bardzo dobrze - państwo robi się coraz bardziej przewidywalne.
                  W działaniu administracji państwowej, w tym także ZUS-u nastąpiła
                  widoczna poprawa. Że to ciągle za mało, to inna sprawa, ale wszystko
                  idzie w sensownym kierunku. Powolutku pniemy się w górę w światowych
                  rankingach.

Łagodnie przeszliśmy przez kryzys i nie dotknął on głównie najsłabszych
                  ekonomicznie. Prace minimalne i emerytury wzrosły w stosunku do płac
                  średnich. Dlaczego tak nie działo się w okresie "prosperity" z czasów PiS,
                  kiedy płace minimalne potrafiły wzrosnąć o 4%, gdy zarobki w grupie
                  najlepiej zarabiających o 26%? Dlaczego podstawową stawkę podatku
                  PiT obniżono tylko o 1%, a najbogatsi zyskali najwięcej?

> Mam przestać wstawiać się za biednymi i wtedy będzie OK

A któż ci wierzy, że wstawiasz się za biednymi?
                  Wstawiasz się za PiS-em, a biedni to Kaczyński i spółka nie są.
                  Patriotyczni, biedni ale honorowi, prawdziwi katolicy - dobry kawał!
                  • remik.bz Wstawiam się za PiS ? 06.12.14, 20:48
                    wariant_b napisał:

>>
                    > > Mam przestać wstawiać się za biednymi i wtedy będzie OK
                    >
                    > A któż ci wierzy, że wstawiasz się za biednymi?

Ci którzy mnie znaja osobiście i nie mysla w kategoriach stereotypów lansowanych przez niektóre media głównego nurtu.

> Wstawiasz się za PiS-em,

Konkretnie proszę i to cytatem z tego wątku .

a biedni to Kaczyński i spółka nie są.
                    > Patriotyczni, biedni ale honorowi, prawdziwi katolicy - dobry kawał!

A co mnie obchodzi Kaczyński i spółka? O tym wątek ? Nie żartuj . Nie zmieniaj tematu dyskusji.
        • spokojny.zenek Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 10:46
          Nie musisz znać ale napastliwie krytykować te nieznane sobie przepisy to możesz i nie widzisz w tym niczego dziwnego?
    • wiosnaludzikow Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 06:08
      remik.bz napisał:

> Pewne ostatnie zdarzenie przekonało mnie ,ze zyjemy chyba w państwie nieludzki
      > m. Odnoszę wrażenie ,że w sposób całkowicie celowy i zamierzony obniża sie emer
      > ytom przyszłe i tak głodowe emerytury.
      Jednocześnie posłowie jak np. Hofman okradają tych biednych emerytów.
      Pytam niezłośliwie. Czy wypowiadałeś się gdzieś Remik nt czynu Hofmana i muszkieterów?
      • tlss Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 06:25
        Państwo latami zbierało składki, i państwo latami dochodziło składek jeśli nie były płacone (ZUS). Jakim więc sposobem ZUS nie wie co i jak i kiedy pobierał ? Dlaczego to odchodzący na emeryturę musi wszystko udowadniać ? To po co jest ZUS ?
        Kolejna perła - rejestracja w PUP. Urzędnik może oddalić ciebie bez rejestracji jeśli nie dostarczysz jakiegoś dokumentu dotyczącego zatrudnienia (dla przykładu nie masz jednej z umów zleceń np: 1 miesięcznej). No i musisz latać szukać byłego zleceniodawcy. Czas leci zasiłku nie ma. No i nie ma żadnej decyzji od której można się odwołać. Podobnie jest z sytuacją zasiłku chorobowego po ustaniu pracy. ZUS wypłaca go najczęściej 1,5 - 2 miesiące po samym fakcie. Samo zwolnienie dostarczone do ZUS nie wystarcza należy jeszcze wypełnić druk Z-10. A czas leci, i środków do życia nie ma.
        To jest świadoma polityka, skierowana na obniżanie świadczeń (ZUS) i zaniżanie statystyk bezrobocia - jak to jest w przypadku PUP.
        • wiosnaludzikow Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 06:53
          tlss napisała:

> Państwo latami zbierało składki, i państwo latami dochodziło składek jeśli nie
          > były płacone (ZUS). Jakim więc sposobem ZUS nie wie co i jak i kiedy pobierał ?
          > Dlaczego to odchodzący na emeryturę musi wszystko udowadniać ? To po co jest Z
          > US ?
          Nasze polskie nieudacznictwo. Po prostu.
        • mietowe_loczki Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 08:32
          Po co masz "latac szukac" bylego pracodawcy? W twoim interesie jest dopominac sie o kazdy dokument dotyczacy twojego zatrudnienia. To chyba nie jest takie dziwne? A wypelnienie druku Z-10 zajmuje naprawde tak duzo czasu? 15 minut? Jako wlasciciel firmy moglabym ci podac faktyczne upierdliwosci, jakich doswiadczaja przedsiebiorcy, ale w tym watku mi sie nie chce.
          • tlss Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 08:45
            Dla celów rejestracji ten dokument jest nieistotny - nie wpływa na wysokość zasiłku jako, że nie były od niego odciągane składki zusowskie. Zdarza, się iż takie umowy wystawiane są co miesiąc i jeżeli się przyznasz, iż takiego dokumentu ci brakuje odeślą Ciebie bez rejestracji.
            No i teraz założ sobie, że miałeś taką umowę w Wałbrzychu mieszkasz teraz w Warszawie a zleceniodawca jest nieuchwytny.
            Powinno być tak, iż liczą się dokumenty złożone, tak jak jest w przypadku składania świadectw pracy w sytuacji podjęcia pracy - tylko na podstawie złożonych dokumentów nalicza się wysokość przysługującego urlopu.
            Co do Z-10 przesyłają informację o konieczności jego wypełnienia po około 3 tygodniach od przesłania do ZUS zwolnienia lekarskiego.
            Także podtrzymuje to co napisałem.
            • mietowe_loczki Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 10:52
              tlss napisała:

> Dla celów rejestracji ten dokument jest nieistotny - nie wpływa na wysokość zas
              > iłku jako, że nie były od niego odciągane składki zusowskie. Zdarza, się iż tak
              > ie umowy wystawiane są co miesiąc i jeżeli się przyznasz, iż takiego dokumentu
              > ci brakuje odeślą Ciebie bez rejestracji.
              > No i teraz założ sobie, że miałeś taką umowę w Wałbrzychu mieszkasz teraz w War
              > szawie a zleceniodawca jest nieuchwytny.

Powtarzam: w twoim interesie jest zbieranie wszystkich umów, które kiedykolwiek podpisałeś. Ja mam ich całą teczkę i też pewnie je trzymam po bógwico, ale trzymam.

> Powinno być tak, iż liczą się dokumenty złożone, tak jak jest w przypadku skład
              > ania świadectw pracy w sytuacji podjęcia pracy - tylko na podstawie złożonych d
              > okumentów nalicza się wysokość przysługującego urlopu.

No i ZUS powinien tak robić, a nie dopominać się o dokumenty, które mogą ci podnieść wysokość świadczenia.

> Co do Z-10 przesyłają informację o konieczności jego wypełnienia po około 3 tyg
              > odniach od przesłania do ZUS zwolnienia lekarskiego.
              > Także podtrzymuje to co napisałem.

A nie lepiej wcześniej się dowiedzieć, jaki komplet dokumentów należy złożyć?
              • tlss Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 17:11
                Nie potrzebnie powtarzasz. Bo wystarczy się wczytać w to co napisałem.
                Jeśli chodzi o zasiłek chorobowy - zwolnienie lekarskie składał w ZUS pracodawca bo miał tutaj taki obowiązek. I teraz ja z ZUS otrzymałem po 3 tygodniach zawiadomienie, iż mam wypełnić druk z-10 i go złożyć. A na tym druku w sumie pytania czy ja w okresie chorobowego świadczę jakąś inną pracę - przecież ZUS pobiera składki więc powinien to wiedzieć.
                Efekt jest taki, iż chorobowe otrzymam pewnie w styczniu (za listopad).
                I proszę nie mylić dwóch sytuacji, które opisuje tj. próby rejestracji w PUP z zasiłkiem chorobowym.
                Dodam jeszcze, iż muszę donieść do PUP zaświadczenie z ZUS, iż pobrałem w danym okresie zasiłek chorobowy a nie otrzymam go do momentu, kiedy nie zostanie mi przyznany decyzją zasiłek chorobowy z ZUS. Czyli pewnie będę mógł się zarejestrować na początku stycznia.
                I teraz załóżmy sytuację w której nie jestem, iż ktoś nie ma środków na opłaty, na życie to co ma robić przez te 1,5 do 2 miesięcy ?
                System jest tak skonstruowany, aby maksymalnie wydłużyć procedury oraz możliwie jak najbardziej utrudnić dochodzenie swoich uprawnień.
          • jureek Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 08:59
            mietowe_loczki napisała:

> Po co masz "latac szukac" bylego pracodawcy? W twoim interesie jest dopominac s
            > ie o kazdy dokument dotyczacy twojego zatrudnienia. To chyba nie jest takie dzi
            > wne?

Owszem, to jest dziwne, że ZUS nie prowadzi ewidencji wpłacanych na moją emeryturę składek i wymaga jakichś dodatkowych dokumentów to potwierdzających. Po jaką cholerę instaluje się w tej instytucji jakieś systemy informatyczne, skoro i tak potrzebne są papierki?
            • bimota Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 09:41
              ALE NAWET PAPIERKI SIE POWINNO EWIDENCJONOWAC... I POWINNY U NICH BYC.
            • nazimno Porownanie. 05.12.14, 09:58
              ZUS doskonale wie, jak wyglada ewidencja skladek np. w RFN, czyli za Odra.
              Wystarczy zerznac z sasiada, nic nie trzeba wymyslac.

Niestety - nie robi tego.
              Od typowego systemu bankowego ewidencji kont nie rozni sie to wiele.
              Wprowadzenie czegos takiego to betka.

• jureek Re: Porownanie. 05.12.14, 10:04
                nazimno napisał:

> Niestety - nie robi tego.
                > Od typowego systemu bankowego ewidencji kont nie rozni sie to wiele.
                > Wprowadzenie czegos takiego to betka.

Ale po co, kiedy można tym obowiązkiem obarczyć obywatela, i jeszcze ludzie uważają, że tak powinno być. Niech obywatel się stara i sam archiwizuje dokumenty, żeby mieć pod ręką, kiedy będą potrzebne.
                • mietowe_loczki Re: Porownanie. 05.12.14, 10:58
                  A ty nie archiwizujesz swoich pitów i innych dokumentów? Opłaconych rachunków? Systemy są zawodne. Też mnie wkurza trzymanie teczek papierów w miejscu, gdzie powinnam trzymać swoją porcelanę Rosenthala, czy jakiekolwiek inne leminże zakupy, ale nic nie działa idealnie i trzeba umieć dbać o swoje.
                  • jureek Re: Porownanie. 05.12.14, 11:04
                    mietowe_loczki napisała:

> A ty nie archiwizujesz swoich pitów i innych dokumentów? Opłaconych rachunków?
                    > Systemy są zawodne.

Tak, archiwizuję swoje dokumenty. Jednak w przypadku ZUS-u nie chodzi o żadną awarię systemu, to jest reguła, że przerzuca się na obywatela obowiązek archiwizowania.
                    • religijnych.uczuc.obraza Re: Porownanie. 05.12.14, 11:09
                      Skoro ktoś, jak pisze remik, w PRLu był poza Zusem to jak Zus miał to archiwizować?
                    • spokojny.zenek Re: Porownanie. 05.12.14, 11:10
                      Podaj jakiś konkret.
                    • mietowe_loczki Re: Porownanie. 05.12.14, 11:26
                      Nie wiem, czy się przerzuca bardziej, niż w przypadku innych instytucji. Ja po prostu zbieram i tyle. Dbam o swoje, nie nastawiam się, że państwo za mnie wszystko załatwi.
                      • jureek Re: Porownanie. 05.12.14, 11:31
                        mietowe_loczki napisała:

> Nie wiem, czy się przerzuca bardziej, niż w przypadku innych instytucji. Ja po
                        > prostu zbieram i tyle. Dbam o swoje, nie nastawiam się, że państwo za mnie wszy
                        > stko załatwi.

No i git, że tak robisz. Nie upoważnia Cię to jednak do wymagania od innych, żeby też odwalali zamiast państwa robotę, na którą przecież idą ich podatki. Nie chodzi o to, żeby państwo wszystko za mnie załatwiało, ale niech chociaż załatwia to, za co bierze kasę.
                        • mietowe_loczki Re: Porownanie. 05.12.14, 11:32
                          Ach jasne. Poczekajmy, aż minie 50 lat od transformacji. Pewnie wtedy wszystkie systemy będą działały bez zarzutu. Ale na razie nie działają i trzeba dbać o swoje.
                        • spokojny.zenek Re: Porownanie. 05.12.14, 12:01
                          Państwo bierze jakąś kasę za odtwarzanie dokumentów sprzed wielu lat, kiedy składki teoretycznie tylko odliczane przez pracodawcę trafiały po prostu do wspólnego wora???
                  • nazimno To jest naiwny poglad. 05.12.14, 11:08
                    Wystarczy pozar ( hipotetycznie - nikt Ci tego nie zyczy), aby zalatwic Twoje archiwum na amen.

Systemy archiwizacji na serwerach z redundancja nosnikow danych calkowicie wykluczaja
                    taki przypadek.

Indolencja jednych jest cecha nieuchronnie zagrazajaca rozsadkowi innych.

• mietowe_loczki Re: To jest naiwny poglad. 05.12.14, 11:28
                      Czyli co - nie zbierać, bo może wybuchnąć pożar? Pewnie. Może się też zdarzyć milion innych rzeczy, ale to nie jest argument za tym, żeby nie robić sobie backupów.
                      • nazimno To jest wniosek pokretny. 05.12.14, 12:26
                        1. Zbierac dla siebie.

2. ZUS tez musi zbierac, tak samo jak Ty, a nawet lepiej, poniewaz jest administratorem
                        systemu skladkowego i nalezy wykluczyc pomylki, lewe skladki, oszustwa, balagan i tak dalej
                        - TAK JAK W BANKACH robi sie to z kasa.

3. W razie pozaru masz dane rezerwowe autoryzowane.

4. Bank (ZUS tez powinien miec) ma takie systemy archiwizacji, ze pozar nie jest mu straszny.

I tyle.
            • mietowe_loczki Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 10:53
              Nie prowadzi?
              • jureek Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 11:05
                mietowe_loczki napisała:

> Nie prowadzi?

Skoro prowadzi, to po jakiego wuja domaga się jeszcze jakichś papierków dokumentujących to, co prowadzi?
                • spokojny.zenek Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 11:09
                  A domaga się takich papierków? Ty w ogóle wiesz czego dotyczy ten wątek?
                  • jureek Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 11:13
                    spokojny.zenek napisał:

> A domaga się takich papierków? Ty w ogóle wiesz czego dotyczy ten wątek?

W tym wątku ktoś pisał, że ZUS domagał się umowy-zlecenia na jeden miesiąc, bo bez tego nie chciał przyjąć całego wniosku.
            • spokojny.zenek Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 11:00
              A nie prowadzi? Skąd takie rewelacyjne informacje?
              • mietowe_loczki Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 11:03
                Cicho. Nie prowadzi i już.

Przyznam, że mało komfortowo czuję się w roli obrońcy ZUS-u, tym bardziej, że sama mam z nimi na pieńku z pewnymi sprawami, ale takiego natężenia demagogii nie znoszę.
              • jureek Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 11:06
                spokojny.zenek napisał:

> A nie prowadzi? Skąd takie rewelacyjne informacje?

Od miętowych loczków.
                • spokojny.zenek Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 11:08
                  Od miętowych loczków wykpiwających tę rewelację?
          • wiosnaludzikow Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 13:13
            Ale po co to robić homosowieticusie ?
            W piśmie do Policji jak fotoradar zrobi fotkę z przekroczeniem prędkości trzeba podać oprócz persel pracownika, który prowadził wiele innych danych które w systemach pod pesel figurują. Zajmuje to 10 minut .....ale po co ? Homosowieticusie, po co ?
        • erte2 Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 11:35
          tlss napisała:
          Państwo latami zbierało składki, i państwo latami dochodziło składek jeśli nie były płacone (ZUS).
          Owszem, ale tylko od osób prowadzących indywidualną działalność gospodarczą, czyli tzw. "prywaciarzy". I ci ludzie nie mają problemów z udowodnieniem ani wysokości składek, ani okresu zatrudnienia, bo to wszystko znajduje się w archiwach ZUS-u.
          Inna sprawa że ci "prywaciarze" wpłacali tylko niezbędne minimum i dzisiaj mają "emeryturki" Ale to już oddzielny temat.
      • remik.bz Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 09:23
        wiosnaludzikow napisał:

> Jednocześnie posłowie jak np. Hofman okradają tych biednych emerytów.
        > Pytam niezłośliwie. Czy wypowiadałeś się gdzieś Remik nt czynu Hofmana i muszki
        > eterów?

Nie , nie o tym watek.
        • jureek Re: OT 05.12.14, 10:00
          remik.bz napisał:

> > Jednocześnie posłowie jak np. Hofman okradają tych biednych emerytów.
          > > Pytam niezłośliwie. Czy wypowiadałeś się gdzieś Remik nt czynu Hofmana i
          > muszki
          > > eterów?
          >
          > Nie , nie o tym watek.

No ale skoro już Cię o to zagadnięto, to chyba nic by się nie stało, gdybyś krótko napisał, co sądzisz o czynach Hofmana i muszkieterów?
          • adherent1 Re: OT 05.12.14, 10:44
            jureek napisał:
            > No ale skoro już Cię o to zagadnięto, to chyba nic by się nie stało,
            > gdybyś krótko napisał, co sądzisz o czynach Hofmana i muszkieterów?

Wydaje się że oddalamy się od problemu. Remik opisał problemy jednej
            osoby uznając że dotyczą one dużej liczby odchodzących na emeryturę.
            Ty uznajesz że, konieczne i obowiązkowe jest wyrażenie opinii o kilku
            złodziejach z pośród 460 posłów.
            Wydaje się że w nowoczesnym świecie przechodzimy do indywidualizacji
            to znaczy państwo może już zajmować się sprawami indywidualnych ludzi
            a przez to grup i całego społeczeństwa. Nie odwrotnie. Państwo załatwiając
            problemy społeczeństwa czy jeszcze gorzej grup w tym społeczeństwie
            idzie na łatwiznę.
            • jureek Re: OT 05.12.14, 11:08
              adherent1 napisał:

> jureek napisał:
              > > No ale skoro już Cię o to zagadnięto, to chyba nic by się nie stało,
              > > gdybyś krótko napisał, co sądzisz o czynach Hofmana i muszkieterów?

> Wydaje się że oddalamy się od problemu. Remik opisał problemy jednej
              > osoby uznając że dotyczą one dużej liczby odchodzących na emeryturę.
              > Ty uznajesz że, konieczne i obowiązkowe jest wyrażenie opinii o kilku
              > złodziejach z pośród 460 posłów.

Tyle pisania, a nie prościej po prostu odpowiedzieć na to, o co pytają? Zauważam, że na tym forum punktem honoru jest nieodpowiadanie wprost na pytania.
              • remik.bz Odejście od tematu dyskusji 06.12.14, 09:26
                jureek napisał:

> Tyle pisania, a nie prościej po prostu odpowiedzieć na to, o co pytają? Zauważa
                > m, że na tym forum punktem honoru jest nieodpowiadanie wprost na pytania.

Problem polega na tym ,ze w dyskusji nalezy po prostu trzymac sie tematu. Takie są zasady od Starożytności.
                Stosowanie metody "pytanie nie na temat" to bardzo pospolity chwyt mający za zadanie odwrócenie uwagi od głównego wątku.
                Nie posądzam Wiosnyludzików o celowe działanie .Znam go z forum, szanuje i wiem ,ze takich metod nie stosuje z premedytacją- dlatego odpowiedziałem na jego pytanie.
                Ale stosując metodę "pytań dodatkowych nie na temat" mozna rozwalić każdą dyskusje.
          • remik.bz OK 05.12.14, 12:05
            jureek napisał:

> remik.bz napisał:
            >
            > > > Jednocześnie posłowie jak np. Hofman okradają tych biednych emerytó
            > w.
            > > > Pytam niezłośliwie. Czy wypowiadałeś się gdzieś Remik nt czynu Hofm
            > ana i
            > > muszki
            > > > eterów?
            > >
            > > Nie , nie o tym watek.
            >
            > No ale skoro już Cię o to zagadnięto, to chyba nic by się nie stało, gdybyś kró
            > tko napisał, co sądzisz o czynach Hofmana i muszkieterów?

OK. Tego typu "chwyt" uważam za zmianę tematu dyskusji (czyli rzecz niezbyt ładną, zawsze mozna utworzyć osobny wątek), ale odpowiem

Czyny tych ludzi uważam za haniebne. Możemy wrócić do tematu mojego wątku?
            • wiosnaludzikow Re: OK 05.12.14, 13:15
              >Czyny tych ludzi uważam za haniebne. Możemy wrócić do tematu mojego wątku?
              Czy zgodzisz się, że jest to złodziejstwo i oszustwo ?
              • remik.bz Re: OK 05.12.14, 20:34
                wiosnaludzikow napisał:

> >Czyny tych ludzi uważam za haniebne. Możemy wrócić do tematu mojego wątku?
                >
                > Czy zgodzisz się, że jest to złodziejstwo i oszustwo ?

O kwalifikację prawna spytaj Zenka. Ja swoje powiedziałem.
        • mietowe_loczki Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 10:54
          Ahahhahahahaha. Coś pięknego. Cały remik.
    • fredoo Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 11:03
      Przechodziłem niedawno na emeryturę i muszę napisać same pochwały pod adresem ZUS.
      Zawiozłem dokumenty raz tylko i dostałem emeryture bez zwłoki. Jedno świadectwo pracy było nieprawidłowo wystawione to ZUS sam wysłał pismo i sprawę zalatwił a ja dostałem wyrównanie. Ponieważ nadal pracuje więc co pół roku zawożę zaświadczenia z pracy a oni mi doliczają okresy składkowe.
      Mało tego kiedyś pani w zusie podpowiedziała mi jak przesunąć wypłaty na następny rok aby zmniejszyc podatek
      • religijnych.uczuc.obraza Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 11:11
        Chore państwo i tyle.
        • mietowe_loczki Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 11:19
          Totalna degeneracja. Narząd kopulacyjny, pośladki i geologicznych skał odchody.
          • religijnych.uczuc.obraza Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 11:26
            Istnieje teoretycznie tylko państwo .
        • jureek Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 11:28

> Chore państwo i tyle.

Chore? Przecież tak jak opisał to fredoo to powinno być chyba normalnie.
          • mietowe_loczki Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 11:30
            Agoro, wprowadź Czcionkę Ironii i Sarkazmu.
            • religijnych.uczuc.obraza Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 11:41
              Pewnie ten post fredoo powinien być pisany taką czcionką. Bo przecież ZUS i urzędasy takie wredne som...
      • adherent1 Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 05.12.14, 13:38
        fredoo napisał:
        > Mało tego kiedyś pani w zusie podpowiedziała mi jak przesunąć wypłaty
        > na następny rok aby zmniejszyc podatek

Też spotkałem się z pozytywną obsługą (innej osoby) w ZUS. Takich
        przypadków(?) jest coraz więcej. Nie bardzo można znaleźć popularne
        miejsca czy formy do pochwalenia takiej pracy.
        Widać że wielu ludzi pracujących w urzędach widzi pracę jako usługi.
        Czyli jest/będzie coraz lepiej.
      • nazimno Jarzabek, to Wy jeszcze zyjecie? 05.12.14, 15:40
    • man_sapiens Cud nad Wisłą 05.12.14, 11:11
      Polacy płacą bardzo małe składki na emerytury: wielu nie płaci w ogóle (KRUS, umowy-zlecenia), inni płacą składki nieproporcjonalnie niskie w stosunku do otrzymywanych świadczeń (grnicy, mundurowi). I raptem wszyscy maj wysokie emerytury - cud po prostu.
      Nie zmienia to faktu, ze ZUS mógłby być bardziej wydajny i przyjazny dla swoich klientów.
      • man_sapiens Re: Cud nad Wisłą 05.12.14, 11:19
        Jeszcze pracujący na własny rachunek - nawet gdy zarabiają miliony płacą składkę od 60% średniej krajowej
      • wiosnaludzikow Re: Cud nad Wisłą 05.12.14, 13:16
        >Polacy płacą bardzo małe składki na emerytury
        Tak ? A gdzie płacą większe ?
        • sverir Re: Cud nad Wisłą 05.12.14, 16:03
          > Tak ? A gdzie płacą większe?

Nie chodzi o procent, tylko o kwotę. Odprowadza człowiek 160 złotych (320 z pracodawcą) a potem chce, żeby emerytura wynosiła średnią krajową.
          • nazimno Policz sobie sam albo oszacuj. 05.12.14, 16:15
            Policz:

1. liczbe miesiecy skladkowych przez 45 lat pracy i kumulacje kapitalowa (%) skladek w tym okresie.

2. wyjdzie Ci ostateczny kapital zebrany na koncie emerytalnym

3. ocen swoj (matematycznie oszacowac sie to da na podstawie statystyk) czas przezycia po otrzymaniu emerytury

4. wylicz, po ilu latach zebrany kapital ulegnie wyzerowaniu na skutek wyplacania emerytury

Dopiero wtedy bedziesz mogl cos powiedziec, kto kogo i jak robi w konia.

PS
            Zobacz jaki jest np. sredni czas zycia gornikow zatrudnionych na dole w kopalniach.
            To tak dla otrzezwienia.
    • xystos Re: Nowoczesne, chyba nieludzkie państwo 06.12.14, 10:18
      niemartw sie , jeszcze dni pare,tygodni w porywach

gdy zwyciezymy zydow wygonimy
      emerytow nakarmimy
      i dzieci dostana nowe prawdziwe dziecinstwo

tzw "polscy"politycy juz siedza na walizkach
      ale siedza i doja polakow do ostatka

dno juz Narod Polski osiagnol
      teraz tylko w góre ...
      ZEN
Inne wątki na temat: