Dodaj do ulubionych

Jestem za Arłukowiczem

01.01.15, 19:22
W końcu on stara się wydać jak najmniej z moich, podatnika, pieniędzy.Zupełnie nie rozumiem dlaczego media popieraja lekarzy. Ich pazerność jest obrzydliwa.
Obserwuj wątek
    • mariner4 Ja też 01.01.15, 19:32
      M.
    • spokojny.zenek Re: Jestem za Arłukowiczem 01.01.15, 19:38

forum.gazeta.pl/forum/w,28,156043154,156048570,Peerelowska_mentalnosc_wiecznie_zywa.html
      • zoil44elwer Re: Jestem za Arłukowiczem 01.01.15, 20:10
        spokojny.zenek napisał:
        Ja jestem nawet przed BA! Nie chowam się ZA nim.
        >
        > forum.gazeta.pl/forum/w,28,156043154,156048570,Peerelowska_mentalnosc_wiecznie_zywa.html
    • kota7 Re: Jestem za Arłukowiczem 01.01.15, 19:47
      Pijana radiolog przyjmowała na SOR w warszawskim szpitalu przy ul. Barskiej" - poinformował serwis Kontakt24 jeden z internautów. Okazało się, że lekarka miała ponad promil alkoholu. Została zdjęta z dyżuru.
      • spokojny.zenek Re: Jestem za Arłukowiczem 01.01.15, 19:51
        Jaki to ma związek z samozatrudnionymi lekarzami rodzinnymi przyjmującymi we własnych gabinetach?
    • man_sapiens Re: Jestem za Arłukowiczem 01.01.15, 19:51
      A ja nie.

System wynagradzania przychodni i szpitali jest chory i to jest podstawowe źródło wszystkich kłopotów. O tym, która instytucja dostanie pieniądze za leczenie nie decyduje pacjent, który wybierałby najlepsze placówki, a te mając więcej pieniędzy rozbudowywałyby się a kiepskie przychodnie i szpitale byłby skazane na wymarcie. Decyduje o tym urzędnik z NFZ przyznający limity. Dostają znajomi królika albo wszyscy po równo - jakość leczenia nie ma przy tym znaczenia (chyba, że ktoś wierzy w deklaracje urzędników).

Na dodatek system finansowania lekarzy domowych jest wręcz kabaretowy. Lekarzowi najlepiej, jeżeli zapiszą się do niego sami młodzi i zdrowi ludzie Wtedy dostaje za nich pieniądze bez pracy. Jeżeli ktoś zapisany u lekarza staje się pacjentem - czyli przychodzi na wizytę po pomoc - to lekarz ma z nim pracę ale nie ma więcej pieniędzy. Jeszcze gorzej jeżeli takiego pacjenta trzeba wysłać na badania albo skierować do specjalisty - lekarz domowy traci jeszcze więcej.

Lekarzy a szczególnie specjalistów jest u nas za mało. Nic się nie robi , żeby także to zmienić.

Arłukowicz opanował do perfekcji umiejętność strojenia zatroskanych i oburzonych min. Jest też niezrównany w propagandowych zagrywkach. Ale nie robi nic, żeby cokolwiek zmienić w chorym systemie finansowania lecznictwa.

Zawód lekarza to źródło utrzymania jak każde inne i lekarze mają prawo starać się zarabiać więcej albo tyle co dotąd. Robią to mniej lub bardziej sprawnie. Zdaniem ministra Arłukowicza nie jest pantomima (w tym jest świetny) ale poprawianie organizacji lecznictwa - a w tym jest beznadziejny.
      • taniarada Nie jestem 01.01.15, 19:59
        Kolega powyżej napisał prawie wszystko .Ałrukowicz już dawno powinien podać się do dymisji.Lub po prostu zostać wyrzucony.On i ten rząd nic nie robią by poprawić byt chorych Polaków i Polek w tym kraju.Także NFZ powinien być już dawno rozwiązany.To paranoja by taki urząd istniał i wydawał decyzje.
        • spokojny.zenek Re: Nie jestem 01.01.15, 20:02
          Po prostu trzeba zrealizować ideę twojego idola Kononowicza. Wtedy będzie super.
          • taniarada Re: Nie jestem 01.01.15, 20:36
            spokojny.zenek napisał:

> Po prostu trzeba zrealizować ideę twojego idola Kononowicza. Wtedy będzie super
            > .
            Po prostu jak ktoś ma inne zdanie to go niszczysz .Był tu taki człowiek .Został zablokowany ,bo wykłócał się o swoją świętą, jedyną rację. Wszyscy wobec niego byli nieukami. Kto nie miał swoich bliskich i umierających w polskich szpitalach i patrzących z bliska na opiekę służby zdrowia .To wiele nie może powiedzieć .Na limity ,na lekarstwa ,na beznadziejność i wymogi tej służby. Nie masz pieniędzy to zdychasz natychmiast i pies z kulawą nogą ci nie pomoże.Jeśli je masz umierasz godnie.
        • zoil44elwer Re: Nie jestem 01.01.15, 20:34
          Arłukowicz ze swoimi urzędasami w grudniu (20)2013 roku zmienił w NFZ Kody materiałów i produktów medycznych(pampersów,kul,wózków inwalidzkich) Lekarze wypisywali wnioski do NFZ ze złymi kodami więc pacjenci inwalidzi musieli wracać do lekarza rodzinnego po skierowanie np do chirurga bo tylko specjalista może podpisać wniosek o....kule a potem znów do wojewódzkiego oddziału NFZ.W cwanym okresie bożonarodzeniowym obniżył refundację protez,wózków inwalidzkich o 25 %(z 800 do 600zł)
          B Arłukowicz:Moim podstawowym zadaniem jest troska o zdrowie i interes pacjenta1
      • m.c.hrabia Re: Jestem za Arłukowiczem 01.01.15, 20:00
        ale poprawianie organizacji lecznictwa - a w tym jest beznadziejny.

oczywiście ty wiesz jak powinno być poprawnie , zgłoś się ,może zastąpisz Arłukowicza.
        • man_sapiens Re: Jestem za Arłukowiczem 01.01.15, 21:19
          Przykład: na operację zaćmy w znanym w okolicy świetnym szpitalu czeka się ponad rok (gdy jest się zakwalifikowanym do pilnego zabiegu, emeryci czekają znacznie dłużej). Od mniej więcej początku października ten szpital nie wykonuje takich zabiegów w ramach kontraktu z NFZ, bo już jest wyczerpany limit. Ale w tym czasie są dalej wolne limity w szpitalu znanym w okolicy z partaczenia tego zabiegu i kolejka jest rzędu tylko 2 miesięcy.
          Ten dobry szpital mógłby bez żadnych nakładów podnieść ilość zabiegów o 1/3 gdyby go nie krępowały limity, oczywiście kosztem partaczy. Ale to nie do pomyślenia dla Arłukowicza żeby to nie urzędnicy z NFZ ale pacjenci decydowali do kogo pójść na zabieg.
          • zoil44elwer Re: Jestem za Arłukowiczem 01.01.15, 21:45
            man_sapiens napisał:

> Przykład: na operację zaćmy w znanym w okolicy świetnym szpitalu czeka się pona
            >.
            > Ten dobry szpital mógłby bez żadnych nakładów podnieść ilość zabiegów o 1/3 gdy
            > by go nie krępowały limity, oczywiście kosztem partaczy. Ale to nie do pomyślen
            > ia dla Arłukowicza żeby to nie urzędnicy z NFZ ale pacjenci decydowali do kogo
            > pójść na zabieg.
            >
            Ten ponoć dobry szpital(niepubliczny)wykonuje inne zabiegi okulistyczne czy tylko te najbardziej opłacalne jak np operacja zaćmy.
            • man_sapiens Re: Jestem za Arłukowiczem 01.01.15, 22:16
              To jest publiczny szpital i wykonuje przeróżne zabiegi. Oddział okulistyki jest na świetnym poziomie i pod koniec każdego roku wstrzymuje wykonywanie niemal wszystkich zabiegów. Piszę o zaćmie bo to bardzo często wykonywany zabieg (i zdarzył się w mojej rodzinie).
              Ale co to ma do rzeczy z idiotyzmem obecnego systemu finansowania?
              • zoil44elwer Re: Jestem za Arłukowiczem 02.01.15, 01:09
                man_sapiens napisał:

> To jest publiczny szpital i wykonuje przeróżne zabiegi. Oddział okulistyki jest
                > na świetnym poziomie i pod koniec każdego roku wstrzymuje wykonywanie niemal w
                > szystkich zabiegów. Piszę o zaćmie bo to bardzo często wykonywany zabieg (i zda
                > rzył się w mojej rodzinie).
                > Ale co to ma do rzeczy z idiotyzmem obecnego systemu finansowania?
                > Dlatego niektóre szpitale są świetne bo "dostają" kontrakty na najbardziej opłacalne procedury medyczne albo zamiast leczyć mażdżycową nogę,amputują.
                • man_sapiens Re: Jestem za Arłukowiczem 02.01.15, 11:35
                  Aha, czyli ty uważasz, że wszyscy lekarze, szpitale i przychodnie są tak samo dobre. Jedyna różnica jest taka, że niektóre dostają lepsze kontrakty - nie od swoich pacjentów (ci nie mają na to żadnego wpływu) ale od urzędników NFZ.
                  Ja uważam, że są lepsi i gorsi lekarze, tak samo przychodnie, oddziały i szpitale. Te lepsze są takie dlatego, że zatrudniają lepszych lekarzy i pielęgniarki, są lepiej zorganizowane, mają lepsze procedury i przestrzegają ich, inwestują w odpowiedni sprzęt. Lekarze są lepsi bo się więcej i pilniej uczą, są bardziej sumienni i inteligentni, mają więcej talentu i więcej praktyki. Niestety lekarze i instytucje nie mogą być za to wynagradzani przez pacjentów leczących się z NFZ, bo to nie oni decydują o tym, ile kto dostanie limitów.
          • mietowe_loczki Re: Jestem za Arłukowiczem 01.01.15, 23:22
            Ten dobry szpital mógłby bez żadnych nakładów podnieść ilość zabiegów o 1/3 gdyby go nie krępowały limity, oczywiście kosztem partaczy. Ale to nie do pomyślenia dla Arłukowicza żeby to nie urzędnicy z NFZ ale pacjenci decydowali do kogo pójść na zabieg.

Zgadzam się z tobą, ale już słyszę wrzask pracowników tego szpitala. Byłaby awantura na cały kraj, gorsza niż ta, którą mamy zawsze pod koniec roku. Wiesz doskonale, że to nie przejdzie.
      • spokojny.zenek Re: Jestem za Arłukowiczem 01.01.15, 20:01
        Zgoda. Popatrz jednak, co było gdy wprowadzono kilka lat temu rzeczywiste przetargi na opiekę specjalistyczną. Pojawiły się nowe podmioty, ośmieliły się te przetargi wygrać a wtedy podniósł się wrzask, że emeryt przyzwyczaił się do przychodni X a tu nagle wredne urzędasy nie dały jej kontraktu i został bez opieki.
        Po roku - to samo.
      • rickky Re: 100 procent racji!!! 01.01.15, 20:04
        Szkoda tylko, że na temat wypowiadają się ludzie, którzy pojęcie maja żadne.
        • taniarada Re: 100 procent racji!!! 01.01.15, 20:14
          rickky napisał:

> Szkoda tylko, że na temat wypowiadają się ludzie, którzy pojęcie maja żadne.
          A w czym kolego masz sto procent racji.Jak przez prawie osiem lat trwa ten burdel zwany służbą zdrowia .Tu nie potrzeba znawcy .I czyja to wina ,że co roku to samo.A burdel trwa dalej .
          • az43 Re: 100 procent racji!!! 01.01.15, 20:29
            a 8 lat temu było lepiej?
            • hordol a po co siegac tak daleko wstecz? 01.01.15, 20:36
              www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-sprawdzila-nfz.html
              • taniarada Re: a po co siegac tak daleko wstecz? 01.01.15, 20:46
                hordol napisała:

> www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-sprawdzila-nfz.html
                Tylko jest małe ale .Po dostaniu się do specjalisty lub szpitala ,jedynie ksiądz może zrobić znak krzyża nad głową.Ale dalej bronimy polityki tego rządu i ministra Arłukowicza.I zawsze to możemy zwalić na Kaczyńskiego.Dlaczego on nie zaczął reformy służby zdrowia.
                • az43 Re: a po co siegac tak daleko wstecz? 02.01.15, 13:50
                  Reformy zdrowia nie było,nie ma i nie będzie z prostego powodu-nie są tym zainteresowani lekarze.Oni położą każdą próbę poprawy sytuacji.W bałaganie łatwiej o dochody.
              • az43 Re: a po co siegac tak daleko wstecz? 02.01.15, 13:49
                To prawda i jest dla mnie oczywiste,że ewidentnie jest to wina lekarzy.
            • zoil44elwer Re: 100 procent racji!!! 01.01.15, 20:40
              az43 napisał:

> a 8 lat temu było lepiej?
              A przed wojną(2) było lepiej? 76 lat temu!
          • rickky Re: 100 procent racji!!! 01.01.15, 20:46
            taniarada napisał(a):

> rickky napisał:
            >
            > > Szkoda tylko, że na temat wypowiadają się ludzie, którzy pojęcie maja żad
            > ne.
            > A w czym kolego masz sto procent racji.Jak przez prawie osiem lat trwa ten burd
            > el zwany służbą zdrowia .Tu nie potrzeba znawcy .I czyja to wina ,że co roku to
            > samo.A burdel trwa dalej .

Dałeś kolejny dowód na to, że nie potrafisz wyciągnąć wniosków z prostego, pojedynczego zdania.
          • volupte Re: 100 procent racji!!! 01.01.15, 22:01
            Jaki burdel. Jest całkiem nieźle.
      • volupte Re: Jestem za Arłukowiczem 01.01.15, 22:19

,,Na dodatek system finansowania lekarzy domowych jest wręcz kabaretowy. Lekarzowi najlepiej, jeżeli zapiszą się do niego sami młodzi i zdrowi ludzie Wtedy dostaje za nich pieniądze bez pracy. Jeżeli ktoś zapisany u lekarza staje się pacjentem - czyli przychodzi na wizytę po pomoc - to lekarz ma z nim pracę ale nie ma więcej pieniędzy. Jeszcze gorzej jeżeli takiego pacjenta trzeba wysłać na badania albo skierować do specjalisty - lekarz domowy traci jeszcze więcej. "
        Przychodząc na wizyte do lekarza , lekarz ma wiecej pracy z chorym niz ze zdrowym? A niby czemu? Obu trzeba zbadać . A za te wizyty u specjalisty to też lekarz płaci ? No bo skoro traci to chyba tak.
    • zoil44elwer Re: Jestem za Arłukowiczem 01.01.15, 20:04
      Brutus też był(stał) za Cezarem.Z nożem(sztyletem)
    • volupte Re: Jestem za Arłukowiczem 01.01.15, 21:59
      A wiadomo o co chodzi ? Cała ta dyskusja mętna więc pewnie o kasę.
      • zoil44elwer Re: Jestem za Arłukowiczem 01.01.15, 22:12
        volupte napisał:

> A wiadomo o co chodzi ? Cała ta dyskusja mętna więc pewnie o kasę.
        Lekarze rodzinni wydadzą kasę na flagowy pomysł BA:pakiet onkologiczny.Więc nie będdzie kasy na podstawowe badania laboratoryjne niezbędne w diagnozowaniu innych chorób.
        • volupte Re: Jestem za Arłukowiczem 01.01.15, 22:20
          Znasz sie na tym? Ja nie więc trudno mi sie spierać.
          • x2468 Re: Jestem za Arłukowiczem 02.01.15, 00:30
            Świetnie się zna. Przecież w PRL był na etacie sztygara.
            • zoil44elwer Re: Jestem za Arłukowiczem 02.01.15, 03:00
              x2468 napisał:

> Świetnie się zna. Przecież w PRL był na etacie sztygara.
              >
              Za PRL po południu dostałem od lekarza zakładowego skierowanie do Poradni Naczyniowej i rano zbadał mnie lekarz specjalista.Dziś(RP3) na podobne badanie w tej samej poradni przyszpitalnej(szpital górniczy wKatowicach Ochojcu) trzeba czekać 8-12 miesięcy.
          • zoil44elwer Re: Jestem za Arłukowiczem 02.01.15, 02:45
            volupte napisał:

> Znasz sie na tym? Ja nie więc trudno mi sie spierać.
            Na 50 badań pacjentów "podejrzanych onkologicznie" 28 % MUSI by trafionych(?) bo inaczej lekarz rodzinny nie dostanie zwrotu kosztów badań zleconych przez niego.
            • volupte Re: Jestem za Arłukowiczem 02.01.15, 11:40
              To lekarz płaci za badanie czy NFZ ?
      • wujaszek_joe Re: Jestem za Arłukowiczem 01.01.15, 22:21
        m.in. o kasę. chcą im coś uszczknąć, a lekarze stwierdzili że dalej nie moga się cofnąć.
        • x2468 Re: Jestem za Arłukowiczem 02.01.15, 00:32
          Uszczknąć? Nie żartuj.Minister daje 1 miliard oni chcą1,5 miliarda.
        • inocom Można zmienić zawód. 02.01.15, 00:33
          wujaszek_joe napisał:

> m.in. o kasę. chcą im coś uszczknąć, a lekarze stwierdzili że dalej nie moga si
          > ę cofnąć.
          >
          • zoil44elwer Re: Można zmienić zawód. 02.01.15, 03:09
            Albo wyemigrować? Bo przyjdą lekarze z UK'rainy i z pocałowaniem ręki przyjmą oferty Arłukowicza.
            • trollik.morski Re: Można zmienić zawód. 02.01.15, 07:06
              zoil44elwer napisał: ... Bo przyjdą lekarze z UK'rainy ...
              Już przyszli!!! :/ Byłem u takiego, zastępującego mego l. rodzinnego:(
              • man_sapiens Re: Można zmienić zawód. 02.01.15, 11:39
                W UE jest średnio 0 50% więcej lekarzy (na 10 tys. mieszkańców) niż w Polsce, jeszcze gorzej ze specjalistami. Póki nie rozbudujemy studiów medycznych, nie usprawnimy specjalizacji i nie zachęcimy zdolnej młodzieży do studiowania medycyny powinniśmy ściągać dobrych lekarzy z Ukrainy, Białorusi czy Kazachstanu (a także z krajów arabskich, Afryki itd. itp.).
                • adherent1 Re: Można zmienić zawód. 02.01.15, 11:50
                  man_sapiens napisał:
                  > Póki nie rozbudujemy studiów medycznych, nie usprawnimy specjalizacji
                  > i nie zachęcimy zdolnej młodzieży do studiowania medycyny powinniśmy
                  > ściągać dobrych lekarzy z Ukrainy, Białorusi

Pominąłeś jeden szczegół - Naczelna Izba Lekarska - przeciwstawi się
                  wszystkiemu co może służyć pacjentom a nie przyniesie członkom korporacji
                  już funkcjonującym dodatkowego dochodu.
                • spokojny.zenek Re: Można zmienić zawód. 02.01.15, 12:16
                  man_sapiens napisał:

> powinniśmy ściągać dobrych lekarzy z Ukrainy, Białorusi czy Kazachstanu (a ta
                  > kże z krajów arabskich, Afryki itd. itp.).

siłą?
    • trollik.morski Rozmarzyłem się ... 02.01.15, 07:02
      ... w 2015r nastąpi likwidacja/kasata NFZ :/
      Zlikwidować to paskudztwo udowadniające słuszność twierdzenia Parkinsona!!!
      absurdum.pl/?p=68
    • fredoo Re: Jestem za Arłukowiczem 02.01.15, 10:29
      Arłukowicz tkwi w chrym systemie, którego nie da się naprawić i o tym wiedzą wszyscy bo to system komunistyczny rodem z PRL-u. Tym bardziej mi go szkoda bo robi co może aby nie zmarnowac naszych pieniędzy. Uważam że aby uzdrowić system zdrowia w Polsce to trzeba to oddać nie lekarzom ani politykom ale ekonomistom coś typu Balcerowicz..
      • spokojny.zenek Re: Jestem za Arłukowiczem 02.01.15, 12:17
        System kontraktowania usług u przedsiębiorców i corocznego negocjowania cen jest rodem z PRL?
      • astropolis Re: Jestem za Arłukowiczem 15.01.15, 11:18
        AWS miała taki pomysł by "pieniądze chodziły za pacjentem" wraz z książeczkami i miała nastąpić decentralizacja służby zdrowia - największe protesty były wówczas wśród lekarzy - potem wybory wygrało SLD i zamieniono ten pomysł na NFZ - centralnie sterowany i mamy to co mamy - czyli jedno wielkie G.... Nikt nie ma odwagi przeprowadzić tej reformy - bo to by bolało! Wnerwia mnie to, że znaczna część mojej pensji idzie właśnie w to G.....Gdybym odkładała do skarpety - przynajmniej byłoby mnie stać na prywatną opiekę zdrowotną.
        • glowka-sodowka Re: Jestem za Arłukowiczem 15.01.15, 13:00
          przy nowotworze albo przeszczepie też???
          tfu, tfu, oczywiście nie życzę Tobie i nikomu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka