15.01.15, 11:29
Masakra na kredytach we frankach biznes.onet.pl/waluty/wiadomosci/bank-centralny-szwajcarii-zniosl-minimalny-kurs-wymiany-franka/kvzgb Chyba jedyne wyjście to kilka dni przeczekać , a nie płacić dzis raty nawet jak zapada termin. Lepiej za kilka dni opoźnienia zapłacic odsetki niz dziś płacic powyzej 4.2 zł za franka.
Obserwuj wątek
    • 13kisiel Re: Masakra.. 15.01.15, 11:38
      rynek...wolny rynek teraz nie psi?
    • religijnych.uczuc.obraza A premierka milczy!! 15.01.15, 11:48

• mietowe_loczki Re: A premierka milczy!! 15.01.15, 11:50
        Pan Premier Kaczyński zrobiłby z tym porządek raz dwa.
        • religijnych.uczuc.obraza Re: A premierka milczy!! 15.01.15, 12:03
          Premier Kaczyński przede wszystkim nie pozwoliłby Bankowi Centralnemu Szwajcarii na takie posunięcie.
        • dystans4 Re: A premierka milczy!! 15.01.15, 13:41
          Nie, absolutnie nie, nie tak powinno się mówić. Powinno być:

Pan Premier Kaczyński zrobi z tym porządek raz dwa.

Jak tylko dojdzie do władzy.
          A jak nie Pan Premier Kaczyński, to Pan Prezydent Putin.
      • volupte Re: A premierka milczy!! 15.01.15, 11:50
        No właśnie , skandalicznie milczy:-)
        • religijnych.uczuc.obraza Re: A premierka milczy!! 15.01.15, 12:02
          Próbuje te kłopoty przykryć górnictwem ale nie uda jej się to!
          • volupte Re: A premierka milczy!! 15.01.15, 12:06
            Raczej odwrotnie , bo z tym frankiem to dopiero dziś. Zadzwonił Tusk do premiera Szwajcarii i mamy przykrywke problemu kopalni:-)
            • religijnych.uczuc.obraza Re: A premierka milczy!! 15.01.15, 12:12
              Ja się jednak uprę że motyw z górnictwem był uprzedzającą zagrywką prową mającą przysłonić problemy kredytobiorców we franku.
              • volupte Re: A premierka milczy!! 15.01.15, 12:16
                Ja jednak mam inne zdanie i sie z nim zgadzam.:-)
                • religijnych.uczuc.obraza Re: A premierka milczy!! 15.01.15, 12:20
                  Bo za dużo tvnu się naoglądałeś.
                  • ave.duce Re: A premierka milczy!! 15.01.15, 12:51
                    religijnych.uczuc.obraza napisał:

> Bo za dużo tvnu się naoglądałeś.

Zamiast trwać przy TvTrwam!
                  • volupte Re: A premierka milczy!! 15.01.15, 12:54
                    Ogladam Republike i Trwam:-)
                    • religijnych.uczuc.obraza Re: A premierka milczy!! 15.01.15, 13:29
                      Stacje te dawno zostały zlikwidowane przez reżim.
                      • snajper55 Re: A premierka milczy!! 15.01.15, 13:43
                        religijnych.uczuc.obraza napisał:

> Stacje te dawno zostały zlikwidowane przez reżim.

Ale nadają z podziemia. Tylko nikomu o tym nie mów!

S.
                    • 13kisiel Re: A premierka milczy!! 15.01.15, 13:31
                      volupte 15.01.15, 12:54
                      Ogladam Republike i Trwam:-)

Jedyne Polskie stacje TV
                      • religijnych.uczuc.obraza Re: A premierka milczy!! 15.01.15, 13:51
                        Polskie ale np. Republika działa tylko dzięki esbeckiej kasie Solorza.
      • nazimno Re: A premierka milczy!! 15.01.15, 21:48
        Gadal(a)bys cos robiac brzuszki?
    • volupte Re: Masakra.. 15.01.15, 13:27
      ale złoto tez w góre .www.kitco.com/market/
      • dystans4 Re: Masakra.. 15.01.15, 13:44
        Rubel ma pokrycie także w złocie.
        Pan Prezes z PiSem na dodatek, też.
        • 13kisiel Re: Masakra.. 15.01.15, 13:45
          trzeba jak Kopaczówna ukryć się w domu aż problem minie
        • volupte Re: Masakra.. 15.01.15, 13:47
          I dlatego jak złoto 40% zjechał w dół :-) Tylko złoto w dwa lata a rubel w kilka miesiecy.
      • volupte Re: Masakra.. 15.01.15, 17:43
        złoto dzis w górę prawie 3% . Goni franka?www.kitco.com/market/
    • piq jak ktoś bierze kredyt na 30 lat we frankach,... 15.01.15, 20:17
      ...i to na dodatek na spadkach myśląc, że tak będzie zawsze, to jest idiotą. Tak to można wziąć kredyt na mikser spłacalny w ciągu roku albo najwyzej na auto na dwa lata. To przykre, ale prawdziwe. Kredyt długoterminowy bierze się z reguły w walucie, w której się zarabia.

Jeśli ludność więcej uwagi przykłada na rozkminienie instrukcji do smarkfona niż problemu kredytu mieszkaniowego na kilkaset tysięcy albo i milion obciążającego budżet rodziny na 30 lat, to to oznacza dwie rzeczy:
      - ci ludzie będą głosować w wyborach, rany boskie, i będą mieli taką samą wagę głosu jak mój, przeto decydują o kierunkach polityki państwa wiele razy na wiele lat
      - ergo demokracja jest do dupy, bo niekompetentna trzoda ludzka zajmuje się sprawami, na których się nie zna.

Mogę ich tylko żałować, że głupi.
      • boblebowsky Re: jak ktoś bierze kredyt na 30 lat we frankach, 15.01.15, 20:23
        piq napisał:

> ...i to na dodatek na spadkach myśląc, że tak będzie zawsze, to jest idiotą.

No więc tego właśnie nie mogę pojąć. Jak to możliwe, że ludzie się tak idiotycznie połaszczyli?
        Z drugiej strony nie pamiętam, żeby ktokolwiek wspominał wtedy o ryzyku kursowym.
        • volupte Re: jak ktoś bierze kredyt na 30 lat we frankach, 15.01.15, 20:31
          Nie przesadzaj , wszędzie pisano o ryzyku kursowym , ty;lko zwyczajnie to bagatelizowano.
      • volupte Re: jak ktoś bierze kredyt na 30 lat we frankach, 15.01.15, 20:30
        ,,. To przykre, ale prawdziwe. Kredyt długoterminowy bierze się z reguły w walucie, w której się zarabia. " Niby tak ale niekoniecznie :-) Ktos chce ryzykować to sobie ryzykuje. Różnica w kosztach odsetek jest a zwłaszcza była bardzo znaczna. A czy 20-30 lat gospodarka Szwajcarii wytrzyma tak silnego franka to sie zobaczy.
        • brysio76 Re: jak ktoś bierze kredyt na 30 lat we frankach, 15.01.15, 20:32
          Moim zdaniem franek wróci do poziomu nieco wyższego niż "przed katastrofą". To teraz to totalna panika oraz szukanie nowego punktu oparcia.
          • volupte Re: jak ktoś bierze kredyt na 30 lat we frankach, 15.01.15, 20:37
            Szwajcaria skupiła 500 mld. euro za ,,dodrukowanego " franka , maja czym spekulować .
            • inocom Re: jak ktoś bierze kredyt na 30 lat we frankach, 15.01.15, 21:44
              volupte napisał:

> Szwajcaria skupiła 500 mld. euro za ,,dodrukowanego " franka , maja czym spekul
              > ować .

Jeden płacze drugi się cieszy. Nie wszyscy wzięli kredyty we frankach.
        • piq dlatego napisałem "z reguły",... 15.01.15, 22:22
          ...niektórzy wzięli kredyt, gdy frank był po 2,50 i byli uchachani. gdy osiągnął 2 zł.
          • volupte Re: dlatego napisałem "z reguły",... 15.01.15, 22:41
            Ci to raczej padli. Nawet chyba im sie nie opłaci spłacać kredytu. Nie ma u nas upadłości osobistej to i kłopot.
            • piq jest tzw. upadłość konsumencka,... 16.01.15, 00:52
              ...ale szczerze mówiąc, nie wiem, jak się to stosuje do frankowców. Może się stosuje. Znowelizowana w styczniu bodaj na korzyść upadających.
              • volupte Re: jest tzw. upadłość konsumencka,... 16.01.15, 00:57
                Żartujesz czy nie mieszkasz w Polsce. Ta upadłość to droga przez mekę i podobno dopiero kilkanaści zostało przez sądy pozytywnie aądzone.
    • inocom Jaka masakra? 15.01.15, 21:35
      volupte napisał:

> Masakra na kredytach we frankach biznes.onet.pl/waluty/wiadomosci/bank-centralny-szwajcarii-zniosl-minimalny-kurs-wymiany-franka/kvzgb Chyba jedyne wyjście to kilka dni przeczekać , a nie płacić dzis raty nawet jak zapada termin. Lepiej za kilka dni opoźnienia zapłacic odsetki niz dziś płacic powyzej 4.2 zł za franka.

Zapłacą chwilowo więcej za kapitał, mniej za odsetki.
      • volupte Re: Jaka masakra? 15.01.15, 22:42
        Pytanie ile czasu bedzie to chwilowo - rok czy kilka?
        • inocom Re: Jaka masakra? 15.01.15, 23:06
          volupte napisał:

> Pytanie ile czasu bedzie to chwilowo - rok czy kilka?

Ryzyko kredytobiorcy i banku. Bo z gołodupca to nic nie ściągną, prócz hipoteki, która jest niższa od kwoty kredytu.
          • volupte Re: Jaka masakra? 16.01.15, 00:59
            Raczej jak długo frank będzie mocny, bo banki bedą czekać , albo rozłożą na więcej lat.
            • inocom Re: Jaka masakra? 16.01.15, 08:35
              volupte napisał:

> Raczej jak długo frank będzie mocny, bo banki bedą czekać , albo rozłożą na wię
              > cej lat.

Widzisz, mądrze prawisz. Jeśli banki przegną, to zostaną ze stertą mieszkań na rynku, czyli z niczym. Bardziej na terminowych spłatach zależy bankom, niż klientom. Bank ma pole manewru jest nim marża, prowizja. Lepiej wyjść na 0, niż zostać z kasą ulokowaną w hipoteki, na które nie ma popytu.

Mogą też wysprzedawać franki i tak ujemnie oprocentowane dążąc do zbicia jego kursu. Kto miał zrealizować zyski już to zrobił wczoraj. Kto wie czy franek nie będzie po 3 zł na koniec roku?
            • inocom Re: Jaka masakra? 16.01.15, 09:04
              volupte napisał:

> Raczej jak długo frank będzie mocny, bo banki bedą czekać , albo rozłożą na wię
              > cej lat.

Frank dla jednych jest walutą kredytową, a dla innych walutą oszczędnościową. Mam nadwyżkę gotówki wymieniam na franki. Do pewnego momentu to działa, tak jak działają piramidy finansowe (kupiłem 1000 franków i zarobiłem 10-15% w ciągu roku, podczas gdy lokaty dają góra parę procent). Ale wątpię by Ci co kupili franka po 5.20 zł zbili na lokacie krocie. A ktoś musiał po tyle kupować, skoro franek osiągnął taki kurs.

Prócz obrotu akcjami - na cholerę Ci 0.000000000000000000000000000000000000000001% udziału w jakiejś firmie gdzie musisz mieć maklera by sprzedać akcje, istnieją inwestycje w waluty. Bardziej płynne niż akcje.
    • douglasmclloyd E tam 15.01.15, 22:37
      Jak kogoś stać na mieszkanie po 10 tys. za metr, to na franka po 4.30 go nie stać?
    • bard333 lekarze, górnicy, frankowcy... 15.01.15, 22:48
      kto jeszcze platfonsom został...? a w CBOS 40% POparcia...

buahahahaha...;)))
      • religijnych.uczuc.obraza Prawnicy 16.01.15, 08:21

• palnick1 Wysłać Kopaczkę do Orbana na kurs 16.01.15, 00:59
      Jak reprezentować wyborców i dbać o Naród.
      • volupte Re: Wysłać Kopaczkę do Orbana na kurs 16.01.15, 01:00
        Pojedź sobie i zobacz jak dbaja o Naród.
        • palnick1 Re: Wysłać Kopaczkę do Orbana na kurs 16.01.15, 01:13
          Byłem. Szkoda, że to nie Polska.
          • inocom Re: Wysłać Kopaczkę do Orbana na kurs 16.01.15, 08:46
            palnick1 napisała:

> Byłem. Szkoda, że to nie Polska.

A coś poza stolicą widziałeś?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka