Gość: Obywatel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 20:57 Żebyśmy nie zaprzepaścili wszystkiego,co zostało wywalczone przez "Solidarność" - ZMOWA PRZY OKRĄGŁYM STOLE, zaprzepaściła wszystko! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Sławek Nałęcz Re: Zmarł Marek Karp IP: *.man.polbox.pl 13.09.04, 12:21 Osobiście znałem pana Marka Karpia. Był nieprzeciętny: - odważnie stawał po właściwej stronie: przy podziemnej "Solidarności" i razem z walczącymi o niepodległość Litwinami, - miał wolę, wizję i umiejętność wytrwałej pracy dla dobra publicznego; niezależnie od układów tworzył, udoskonalał i wspierał najsprawniejszą ze znanych mi instytucji publicznych III RP - Ośrodek Studiów Wschodnich, - wspólnie z żoną ciężko pracował i z niemałą biznesową odwagą realizował marzenia o odtworzeniu najlepszych tradycji ziemiańskich; z pasją historyka odbudował piękny dwór i stworzył jedno z najnowocześniejszych gospodrstw rolnych na Podlasiu, - był kochającym mężem i oparciem dla swojej dalszej rodziny. Wyrastał ponad układy polityczne i lokalne. Pewnie stawiał czoła życiowym przeciwnościom. Był pełen życia i tyle miał jeszcze do zrobienia ... Wszystko skończyło się nagle: samochód zgniotły dwa TIRy ... szpital ... i zdmuchnięty nagle płomyk nadziei. Panie! Przyjmij Go do siebie, pociesz tych, którzy Go kochali i wspomagaj tych, którzy będą teraz potrzebowali wsparcia. Sławek Nałęcz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławek Nałęcz Zmarł człowiek dużego formatu .. za wcześnie (i) IP: *.man.polbox.pl 13.09.04, 12:26 Osobiście znałem pana Marka Karpia. Był nieprzeciętny: - odważnie stawał po właściwej stronie: przy podziemnej "Solidarności" i razem z walczącymi o niepodległość Litwinami, - miał wolę, wizję i umiejętność wytrwałej pracy dla dobra publicznego; niezależnie od układów tworzył, udoskonalał i wspierał najsprawniejszą ze znanych mi instytucji publicznych III RP - Ośrodek Studiów Wschodnich, - wspólnie z żoną ciężko pracował i z niemałą biznesową odwagą realizował marzenia o odtworzeniu najlepszych tradycji ziemiańskich; z pasją historyka odbudował piękny dwór i stworzył jedno z najnowocześniejszych gospodrstw rolnych na Podlasiu, - był kochającym mężem i oparciem dla swojej dalszej rodziny. Wyrastał ponad układy polityczne i lokalne. Pewnie stawiał czoła życiowym przeciwnościom. Był pełen życia i tyle miał jeszcze do zrobienia ... Wszystko skończyło się nagle: samochód zgniotły dwa TIRy ... szpital ... i zdmuchnięty nagle płomyk nadziei. Panie! Przyjmij Go do siebie, pociesz tych, którzy Go kochali i wspomagaj tych, którzy będą teraz potrzebowali wsparcia. Sławek Nałęcz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slawomir Redo Re: Zmarł Marek Karp IP: *.adsl.highway.telekom.at 16.09.04, 22:08 Marka Karpa poznałem w Taszkencie. Był tam z delegacją OSW. Ujął mnie wielką wiedzą i bezpośredniością. Potem spotkaliśmy się w OSW. Kiedy oprowadził mnie po OSW, wiedziałem, że spotkałem nie tylko człowieka o wielkiej wiedzy i bezpośredniości, ale profesjonalistę, który Ośrodek wprowadził w obieg międzynarodowy, nie tylko w Europie ale i poza nią. On i jego pracownicy stali się dla mnie przykładem, jak można rzeczowo analizować sprawy Wschodu. Dzięki Niemu i ich pracy, stali się też ludźmi o dojrzałych i pragmatycznych ocenach, przybliżających politykom i decydentom, czym Wschód był, jest i do czego dąży. Odszedł wielki człowiek ! Sławomir Redo Odpowiedz Link Zgłoś