silencius
02.06.15, 14:05
wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,PO-i-PSL-zlozyly-projekt-ustawy-zwiazany-z-programem-Pierwsza-praca,wid,17593867,wiadomosc.html?ticaid=114f95
Ale to już było ! - Pracodawca będzie mógł otrzymać refundację wynagrodzenia przez okres 12 miesięcy, co miesiąc otrzymując środki w wysokości najniższego wynagrodzenia.
W Polsce pracodawca który się dorabia to kawał sk.... ! Podobny program już kiedyś obowiązywał i na czym polegał ?
Pracodawca zatrudniał bezrobotnego z urzędu pracy i oferował mu wtedy 500 zł na rękę, drugie 500 zatrzymywał w swojej kieszeni. Oczywiście pracownik miał wybór zgodzić się na wyzysk lub zrezygnować z pracy. Po roku gdy kończył się program pracownikowi podkładało się świnię i zwalniało dyscyplinarnie. Szantażując żądaniem naprawienia szkody albo powiadomieniem prokuratury pracodawca wymuszał milczenie pracownika. i pędził do urzędu po nowego bezrobotnego z programu.
Skąd o tym wiem - otóż opowiedział mi właśnie o takim przypadku kierownik Urzędu Pracy jednego z miast na Warmii. Co więcej nie miał pomysłu jak sobie z tym radzić bo ustawa o refundacji nie dawał mu żadnych uprawnień ani możliwości odmowy.
Tak więc moja opinia o programie jest taka - nie da się powtórzyć skoku na kasę jak w przypadku stoczni ale dobre i trzy miliardy którymi da się zasilić kieszenie wiernych wyborców PSL-u i Platformy.