Dodaj do ulubionych

Marcin Król "Byliśmy głupi"

23.12.15, 13:00
Wspaniałą lektura, sama sobie kupiłam pod choinkę, i już rozpakowałam, bo czemu by nie. Jak ktoś nie ma pomysłu na prezent, albo chce zrozumieć ten syf, który się teraz w Polsce dzieje koniecznie powinien kupić/przeczytać. Marcin Krl pisał ją jeszcze przed wyborami, ale chyba jest prorokiem, bo przewidział ten scenariusz. Książka do przeczytnia w jeden dzień, ale do wielokrotnego użytku. Chociaż nienawidzę mazania po książkach, tu zrobiłam wyjątek, bo chcę się podzielić z wami kilkoma cytatami. Mam nadzieję, ze ktoś ją jeszcze przeczyta i będziemy mogli podyskutować, żeby nie było, ze smaa ze sobą gadam:-)

Cytat 1 (wklepuję ręcznie, będą literówki)

(...)Dominacja inteligenckiej aktywności politycznej, siła spokoju i jedności nie wszystkim się podobały. Więc, za dopuszczeniem m.in. J. Kaczyńskiego Lech Wałęsa rozwiązał Komitet Obywatelski i komitety obywatelskie funkcjonujące w licznych miastach w Polsce. Po okropnym ostanim zebraniu KO, kiedy Wałęsa poniżał intelektualistów łącznie z Jerzym Turowiczem, nastąpił koniec jedności. Wałęsa tego chciał i potrafił być chamem, ale jak potraktowano Wałęsę po wyborach 4 czerwca? Przecież nagle ten przywódca, ten symbol, ten wzór stał się tylko i wyłącznie przewodniczącym związku zawodowego. Nie wiem, jak można było wówczas zapewnić Wałęsie odpowiednią rolę, ale wiem, że nie wolno go było tak po prostu zostawić. Zignorować. Nikt z rządu ani z przywództwa sejmowego z nim nie rozmawiał, nie konsultował się nawet dla pozoru. Czyżby sądzono, że minął czas użyteczności Wałęsy, że sami intelektualiści i inteligenci świetnie sobie poradzą? Czy nie była to forma reakcji na tyloletnią dominację bezwzglednego i brutalnego przywódcy? A jednocześnie symbolu plksich przemian i niezwykle utalentowanego polityka. Rozpoczęła się próba przekształcenia Wałęsy w żywy symbol, ale on nie chciał na tym poprzestać. Czy była to próba świadoma? Nie. Wynikała z bezmyślności i niezdolności poradzenia sobie z "chamem" Wałęsą w kulturalnym i liberalnym świecie. Nikt nie chciał odsunąć Wałęsy. Ale nikt nie chciał go też przysunąć. Pojawiły się wyjątki, ludzie, którzy dostrzegli, że na sprzyjaniu Wałęsie, przeciwko ludziom inteligenckiej władzy można zrobić karierę polityczną. Oni, między innymi przyszłe Porozumienie Centrum, nie mieli wtedy jednak żadnej władzy. Pozwolono im wykorzystać Wałęsę. To już nie był błąd, to była głupota. I nie da się powiedzieć czyja. Nas wszystkich.
Obserwuj wątek
    • indeed4 Toż to staroć 23.12.15, 13:07
      już dawno omawiany i przedyskutowany. Na święta kupujesz sobie takie archiwalia?
      • indeed4 Początek 2014 roku 23.12.15, 14:28
        wyborcza.pl/magazyn/1,136528,15414610,Bylismy_glupi.html
      • aniechto.only Re: Toż to staroć 23.12.15, 19:44
        indeed4 napisał:

> już dawno omawiany i przedyskutowany.

Na tłiterku. Czytać indyczek nie musi.
    • buldog2 Re: Marcin Król "Byliśmy głupi" 23.12.15, 13:33
      Co to, Wałęsa ma być symbolem utalentowanego polityka?
      Wałęsa, o którym Kuroń (albo Michnik) mówił, że "sierżant w okopach"? Wałęsa ślący wiernopoddańczy list do Jaruzelskiego, którego (powiedzieć lapsusy - mało) idiotyzmy wygłaszane w czasie jego prezydentury wydawano w formie broszur? Czy Wałęsa, który wspólnie z Porozumieniem Centru zniszczył autorytet Solidarności i utorował drogę do władzy postkomunie i hochsztaplerom od ArtB, Telegrafu, FOZZ?

Nie myślę mu dokopywać, ale dla porządku wskażę własny tekst na temat:
      forum.gazeta.pl/forum/w,28,81586104,81586104,Spor_o_Walese_czesc_I.html

(wątek na FKraj, póki co, jest, tylko wyszukiwarka go nie znajduje).

--
      Sztandar PiS dumnie powiewa - © xyz_xyz1, PiS.
      • axyzaaa Re: Marcin Król "Byliśmy głupi" 23.12.15, 14:22
        buldog2 napisał:

> Co to, Wałęsa ma być symbolem utalentowanego polityka?

Chyba nie o to chodziło. Raczej o to, że zrobili z niego symbol z lenistwa i z braku dalszej chęci do budowania z nim politycznego obozu, a nie docenili go jako polityka, który w polskim społeczeństwie w tamtym czasie umiejętnie wykorzystywał nastroje społeczne - a do tego przyznasz, trzeba mieć polityczny talent.
      • az43 Re: Marcin Król "Byliśmy głupi" 23.12.15, 14:47
        Wałęsa przy Maliniaku i Lechu jawi się jako mąż stanu.
        • axyzaaa Re: Marcin Król "Byliśmy głupi" 23.12.15, 15:22
          az43 napisał:

> Wałęsa przy Maliniaku i Lechu jawi się jako mąż stanu.
          >
          Wałęsa jest mężem stanu. Przy wszystkich swoich wadach, pomino swojej buty, arogancji i tego, że przed wyborami na prezydenta w 1990 podgrzał w narodzie antysemickie nastroje. O tym właśnie pisze Marcin Król. Byliśmy głupi, że nie widzieliśmy w nim męża stanu - tak rozumiem jego wykład na ten temat.
          • buldog2 Re: Marcin Król "Byliśmy głupi" 23.12.15, 19:26
            Zdecydowanie nie. Najodpowiedniejszym dla niego określeniem jest "cwany bufon".
            Wszystkie osiągnięcia Solidarności były dokonane jeśli nie obok, to z minimalnym jego udziałem, jego wkład intelektualny, moralny i wszelki inny w odzyskanie niepodległości jest żaden (przeczytaj zalinkowany tekst), kompromitacja urzędu prezydenta w niepodległej Polsce - ogromna. Jeszcze raz polecam mój tekst - wszystko w szczegółach. Dajmy spokój Wałęsie, na głowie mamy inne zmartwienia.
            • axyzaaa Re: Marcin Król "Byliśmy głupi" 23.12.15, 19:31
              buldog2 napisał:
              Dajmy spokój Wałęsie, na głowie mamy inne zmartwienia.
              >
              Jak chcemy rozkminić dlaczego dzisiaj w Polsce jest taka rozpierducha nie możemy pomijać wkładu Wałęsy, w to co dobre i co złe wydarzyło się przez ostatnie 30 lat z okładem. Ja tylko cytuję tego, który kiedyś myślał podobnie do ciebie, ale teraz zmienił zdanie. Jestem w połowie książki, jak doczytam dlaczego to wklepię:-)
              • buldog2 Re: Marcin Król "Byliśmy głupi" 23.12.15, 20:08
                OK. I, proszę także, odnieś się do mojego tekstu.
            • erte2 Re: Marcin Król "Byliśmy głupi" 21.09.17, 18:43
              buldog2 napisał:
              ...co napisał, i spuentował:
              Jeszcze raz polecam mój tekst - wszystko w szczegółach.

Tyle że mój drogi "analityku polityczny" tak się składa że to Lech Wałęsa jest tym o którym świat wie że to On był był przywódcą ruchu który przywrócił Polsce niepodległość, że to Lech Wałęsa jest laureatem pokojowego Nobla, że to na Niego w latach '80. były skierowane oczy Polaków, że to ten "nieznany mężczyzna z wąsami" był główną postacią zarówno Porozumień Sierpniowych jak i obrad Okrągłego Stołu.
              Zdjęcie z Wałęsą gwarantowało przepustkę do Sejmu i Senatu, a o jego wizytę zabiegali najważniejsi przywódcy polityczni ówczesnego świata.
              Rozumiem że ty na jego miejscu zrobiłbyś to wszystko lepiej, szybciej i taniej. Różnica jest taka że na miejscu Wałęsy był Wałęsa, a na twoim ty. I dobrze.
    • axyzaaa Polski antysemityzm 23.12.15, 14:19
      (...) My byliśmy także głupi sądząc, ze najgorsze cechy naszego społeczeństwa zostały zatarte czy też uszlachetnione poprzez "Solidarność". W drugie połowie 1990 roku było tak, jakby "Solidarność" w ogóle nigdy nie istniała. I tak jest do dzisiaj.Jednych to zdumiewa, innych boli. Ani śladu po "Solidarności"

Dla mnie sprawą zaskakującą i przekraczającą wszelkie granice cywilizowanego zachowania, jakiego przecież oczekiwałem, było wprowadzenie do kampanii przeciwko Mazowieckiemu niespodziewanie silnego wątku antysemickiego. Niełatwo wskazać, kto zaczął, i kto był winien. Ważne jest tylko, że się udało. Niektórzy namawiali Mazowieckiego, który pochodził z dobrej rodziny szlacheckiej z okolic Płocka, żeby jakoś to dementować/ Dementował biskup Orszulik, ale z dzisiejszej perspektywy nie jest to istotne, a Mazowiecki oczywiście nie mógł się poniżyć do polemizowania na ten temat.
      (...)
      Polskie społeczeństwo, a w każdym razie niektóre jego grupy, od dawna były podatne na antysemityzm i być może nawet rację mają ci, którzy uważają, że przypadek polskiego społeczeństwa nie jest poważniejszy od nastrojów istniejących lub drzemiących podskórnie w innych krajach. W 1968 roku nie wymyślono antysemityzmu, ale po raz drugi, powtarzając wzorzec endecki, posłużono się drzemiącym antysemityzmem w celach politycznych. Wstrętna morda Polaka antysemity ujawniła się ze zdumiewająca łatwością.(...) Nie potrafię zrozumieć ogromnej liczny ludzi, którzy oczywiście otwarcie i nigdy nie przyznali się do antysemityzmu, ale jednocześnie mogli go tolerować z pewną kpiną i uśmieszkiem(...) W 1968 roku byłem wstrząśnięty i oburzony. Dzisiaj jestem tylko pełen pogardy i brak mi nadziei.(...) Antysemityzm przypominany w ówczesnej kampanii (Mazowiecki) już pozostał w polskim życiu politycznym. I chociaż oficjalnie jest na marginesie, to wystarczy spojrzeć na ilość komentarzy w internecie, by się przekonać jak jest blisko, jak jest ledwie skrywany pod powłoką przyzwoitości(...) Antysemityzm stanowi dowód na społeczną głupotę. Jakiej części społeczeństwa? Nie wiem. Ale na tyle dużej, lub na tyle wymownej, że mamy z nim nieustanie do czynienia. Antysemityzm to nie tylko podłość, to przede wszystkim zwycięstwo głupoty.(...) Z antysemityzmem kłopot zawsze mają ludzie dobrze wychowani. Unikają antysemitów, udają, że nie słyszą ich sugestii, nie chcą mieć z nimi nic wspólnego. Ale ten brak reakcji można wytłumaczyć także tym, że w gruncie rzeczy nie ma się nadziei na wylenienie antysemityzmu. Skoro wszystkie dramaty XX wieku tego nie spowodowały, to jest to po prostu niemożliwe. A wobec tego trzeba pamiętać, ze zawsze część społeczeństwa jest głupia, trzeba to brać pod uwagę w myśleniu o polityce. W 1990 roku"Solidarność" czy raczej przekonanie o jej trwałych skutkach moralnych i edukacyjnych spowodowały, ze zapomnieliśmy o antysemityzmie. Przypomniał się jednak sam.(...)
      • buldog2 Re: Polski antysemityzm 23.12.15, 20:13
        Niełatwo wskazać, kto zaczął, i kto był winien.

Czyżby? Przypomnę: w czasie kampanii prezydenckiej BBC relacjonowało, jak Wałęsa publicznie zapewniał że jest (prawdziwym? - było to już w obiegu? - nie pamiętam. W każdym razie Wałęsa był wtedy z Kaczyńskimi, Glapińskim i Co.) Polakiem, cały napletek, a jak kto chce, może wejść z nim w bramę.
        Wtedy też krakowscy tramwajarze, zwolennicy Wałęsy, pobili zwolenników Mazowieckiego (podaję za BBC).

--
        Sztandar PiS dumnie powiewa - © xyz_xyz1, PiS.
        Anwad patrzy na ciebie - © Prezes PiS.
        • axyzaaa Re: Polski antysemityzm 23.12.15, 20:23
          buldog2 napisał:
          > Wtedy też krakowscy tramwajarze, zwolennicy Wałęsy, pobili zwolenników Mazowiec
          > kiego (podaję za BBC).
          >
          Piszesz o drugiej fali antysemityzmu. Król wspomina o endecji. Musisz przeczytać książkę, wszystkiego nie wkleję, on Wałęsy nie usprawiedliwia, tylko mówi, że gdyby mógł cofnąłby się o kilka kroków w osądzaniu go, bo gdyby było to możliwe i udało im się wtedy porozumieć Polska nie byłaby dzisiaj w czarnej dupie (twój tekst przeczytam, słowo). Pisze, że straszną głupotą było wystawianie Mazowieckiego przeciwko Wałęsie. Pisze to po 26 latach od tamtego zdarzenia, czyli długo mu zajęło, żeby to zrozumieć.
        • pkt4a Re: Polski antysemityzm 23.12.15, 21:53
          A jakiś ksiądz z Płocka wystawił Mazowieckiemu glejt że on wg płockich dokumentów parafialnych pochodzi z dziada pradziada z katolickiej rodziny i z tym Zydami i napletkami nie ma nic wspólnego
          pees
          Dlaczego akty chrztu w K.K. kupowane przez Zydów podczas II Wojny Swiatowej chroniły ich przed śmiercią ? Dlaczego niemieccy okupanci będący katolikami i protestantami uważali je za tzw mocne i dobre papiery ?

• lech1966 Re: Polski antysemityzm 23.12.15, 23:01
            pkt4a napisał:

> A jakiś ksiądz z Płocka wystawił Mazowieckiemu glejt że on wg płockich dokument
            > ów parafialnych pochodzi z dziada pradziada z katolickiej rodziny i z tym Zydam
            > i i napletkami nie ma nic wspólnego
            > pees
            > Dlaczego akty chrztu w K.K. kupowane przez Zydów podczas II Wojny Swiatowej chr
            > oniły ich przed śmiercią ? Dlaczego niemieccy okupanci będący katolikami i prot
            > estantami uważali je za tzw mocne i dobre papiery ?

Na klamrach pasów Niemcy mieli napisane Gott mit uns, stąd przekonanie że KK nie kłamie,,a to tacy sami oszuści jak inni,,za kasę zrobią każdą rzecz..I nie ważne czy to uratuje komuś życie czy nie,,,liczy się kasa.. Gdyby nie liczyła się kasa to KK powinien wszystkim żydom wystawić akty chrztu/ wiemy że tak nie było..
      • pkt4a Re: Polski antysemityzm 23.12.15, 20:47
        "axyzaaa"
        Miałem kiedyś w dalszej rodzinie księdza który pracował przed wojną k.Wilna a po wojnie na Podlasiu a który zmarł kilkadziesiat lat temu.
        W mojej biblioteczce było parę odziedziczonych książek z plebanii w której on urzedował ,ksiązki były podpisane jego imieniem i nazwiskiem. Po przegladnięciu tych ksiązek okazały sie one antysemickimi publikacjami typu "jak to Zydzi porywali chrześcijańskie na macę" albo "o tym jak Zydzi w Poznaniu ukradli hostię i ją przebijali szpilkami sprawdzając czy będzie kapała krew i w tym miejscu profanacji powstał kościół" - książka z tymi zapamietanymi 2 przykładami ,gruuuba cegła to tłumaczenie z jęz. francuskiego z około 1900 roku wydana przez wydawnictwo kościelne bodajże z Poznania. Czym prędzej wyrzuciłem te ksiązki na makulaturę czego z zasady nie robię aby nikt z domowników nie zainfekował się antysemickimi treściami przyniesionymi z plebanii na Podlasiu.
        W rodzinie mówiło sie że ten ksiądz miał nawet zostać biskupem. A jak sie po latach okazało był to zwyczajny antysemicki głupek i pewnie w takim antysemickim duchu indoktrynował swoich parafian. Nie dziwmy sie więc że mając takich księży katolicy nagminnie palili swoich sąsiadów Zydów w stodołach co opisuje w najnowszej książce dr Mirosław Tryczyk "Miasta śmierci.Sąsiedzkie pogromy Zydów"-wyd 2015
        • axyzaaa Re: Polski antysemityzm 23.12.15, 20:54
          pkt4a

To ciekawe co piszesz w kontekście pytania Marcina króla kto pierwszy zaczął. Ja nie wiem, ja tylko mogę powtórzyć za nim to pytanie - z całym uszanowaniem rzecz jasna. Przypomniało mi się pytanie jakie arcybiskup Hoser zadał księdzu Lemańskiemu, czego potem nawet niespecjalnie się wypierał nawet. Pamiętasz to pytanie?
          • pkt4a Re: Polski antysemityzm 23.12.15, 21:16
            "axyzaaa"

Tak , pamietam to pytanie Hosera
            Pytał ks.Lemańskiego czy jest obrzezany że tak leżą jemu na sercu sprawy dobrych relacji z Zydami ,itd
            Antysemityzm to dziedzictwo katolicyzmu i póżniejszego protestantyzmu , już kilkast lat temu w Państwie Kościelnym organizowano żydowskie getta , nakazywano Zydom nosic spiczaste czapki dla ich oznakowania.
            Katolik Adolf Hitler zainfekowany kościelnym antysemityzmem czerpał z niego pełnymi garściami i ten antysemityzm uprzemysłowił.

www.racjonalista.pl/kk.php/s,3088/q,Watykan.skarby.SS.i.antysemityzm
    • axyzaaa Uderz w stół nt 23.12.15, 14:23
      teodor_jeske_choinski_1 napisał(a):

> a u was murzynow bija...
      >
      >
      >
      >
    • pol_2015 Re: Intelektualiści hahaha 23.12.15, 14:39
      Mazowieckie, Michniki, Geremki to prawdziwi hochsztaplerzy udający intelektualistów, mający swoje mentalne korzenie w głębokiej komunie i z której tak naprawdę nigdy się nie wyleczyli, do końca pozostają tzw. opozycją laicką.

To właśnie na łamach „Wrocławskiego Tygodnika Katolickiego” Tadeusz Mazowiecki w haniebny sposób zaatakował biskupa Czesława Kaczmarka, oskarżając go o wrogość wobec PRL, bycie kryminalistą, wrogiem narodu polskiego i agentem USA. Zbrodnicze - według Tadeusza Mazowieckiego - poglądy biskupa Kaczmarka polegały na tym, że biskup Kaczmarek był przeciwny upaństwowieniu rolnictwa. Zdaniem Mazowieckiego biskup Kaczmarek skłócał Kościół z władzą, czym według Mazowieckiego przeszkadzał w działalności Kościoła, podczas gdy „masy katolickie” chciały się włączyć w budowę Polski pod rządami komunistów. Dodatkowo biskup Kaczmarek podpadł Mazowieckiemu, bo gdy Episkopat Polski po aresztowaniu Prymasa odciął się od Prymasa, to biskup Kaczmarek potępił Episkopat.

Artykuł:
      prawy.pl/z-kraju/9974-haniebna-przeszlosc-tadeusza-mazowieckiego
      Herbert o Michniku
      prawy.pl/z-kraju/9974-haniebna-przeszlosc-tadeusza-mazowieckiego
      • pol_2015 Re: Herbert o Michniku 23.12.15, 14:41
        www.youtube.com/watch?v=txNvAPMQTRY
      • axyzaaa Załóż se własny wątek, co? nt 23.12.15, 14:48

• a12a2a A co, nie pasi brzydka prawda także o 24.12.15, 02:17
          Mazowieckim, o jego PRLowskich wybrykach?
    • az43 Re: Polski antysemityzm 23.12.15, 14:48
      Murzynów u nas też biją a antysemityzm jest powszechny.
      • axyzaaa Re: Polski antysemityzm 23.12.15, 14:49
        az43 napisał:

> Murzynów u nas też biją a antysemityzm jest powszechny.
        >
        Nie tylko Murzynów. Nawet Polaków o ciemniejszym kolorze skóry.
    • aniechto.only Re: Marcin Król "Byliśmy głupi" 23.12.15, 20:05
      axyzaaa napisał(a):

> Wspaniałą lektura, sama sobie kupiłam pod choinkę, i już rozpakowałam, bo czemu
      > by nie.

Dzięki za polecenie. Z przyjemnością poczytam. Indyk zalinkował bardzo ciekawy wywiad z Królem ( trafiło się ślepemu indykowi ziarno:)

Moja przewodniczka po życiu duchowym Hannah Arendt uważała, że myślenie to jest najpoważniejsza rzecz pod słońcem i jeśli nie traktuje się go serio, to nie rozumie się świata. A dzisiaj nie traktujemy poważnie myślenia, ono jest jeszcze jedną rozrywką w rynkowej ofercie.

Źródłem wszystkich naszych problemów jest upadek myślenia. W gruncie rzeczy o to chodzi. Myślenia, które traktowało samo siebie nieprawdopodobnie poważnie. Skupić się i przeczytać cztery kolumny czegoś istotnego bez żarcików, przerywników, czegoś, co nie zostało umajone atrakcyjnymi zdjęciami, filmikiem - to jest dziś wyczyn jak wyprawa na Marsa.

Ten wywiad tez warto przeczytać , pierwszy raz albo kolejny.

wyborcza.pl/magazyn/1,136528,15414610,Bylismy_glupi.html
      • axyzaaa Re: Marcin Król "Byliśmy głupi" 23.12.15, 20:13

>
        > Ten wywiad tez warto przeczytać , pierwszy raz albo kolejny.

Już go tu linkowałam, Indyk prochu nie wymyślił, ale ja mu odpuszczam odkąd mi udowodnił, że to on pierwszy wymyślił Maliniaka nie wchodzę z nim w tego typu polemiki.

:D
        • aniechto.only Re: Marcin Król "Byliśmy głupi" 23.12.15, 20:18
          axyzaaa napisał(a):

> Już go tu linkowałam, Indyk prochu nie wymyślił, ale ja mu odpuszczam odkąd mi
          > udowodnił, że to on pierwszy wymyślił Maliniaka nie wchodzę z nim w tego typu p
          > olemiki.

A tak go chciałam chociaż raz pochwalić ;)
          • axyzaaa Re: Marcin Król "Byliśmy głupi" 23.12.15, 20:25

>
            > A tak go chciałam chociaż raz pochwalić ;)

Błagam, nie w moim wątku! On jest wyjątkowo namolny,a nie chcę, żeby tu się rozsiadł i dudę dyskutantom zawracał:(
    • axyzaaa Re: No cóż... 23.12.15, 20:31
      teodor_jeske_choinski_1 napisał(a):

> nie można polemizować z propagandą starozakonną, skoro cenzor starotestamentowy
      > czuwa...
      >
      Ale z czym chcesz polemizować konkretnie?
    • pispisia Re: Marcin Król "Byliśmy głupi" 23.12.15, 22:37
      Wydawało mi się kiedyś , że nie może być gorszy kmiot od Wałęsy na stanowisku prezydenta, teraz widzę , że być może
      • erte2 Re: Marcin Król "Byliśmy głupi" 21.09.17, 19:05
        pispisia napisała:

Wydawało mi się kiedyś , że nie może być gorszy kmiot od Wałęsy na stanowisku prezydenta..

Żabuchno, ten "kmiot" załatwił nam większą część oddłużenia zagranicznego przez co mogliśmy odetchnąć i zacząć inwestować. Ten "kmiot" doprowadził do wyprowadzenia z Polski sowieckich wojsk w ten sposób umożliwiając nam wejście do NATO i UE. Ten "kmiot" jako jedyny polski przywódca i jeden z niewielu ze świata wygłosił przemówienie w Kongresie amerykańskim; został tam przywitany i pożegnany owacją na stojąco.
        A przyznam że najbardziej żałosne są te różne "intelektualistyczne" gdakania jaki to ten Wałęsa cham, prostak i niewykształcony kmiot, co to mówi "poszłem", "przyszłem" i "nie chcem ale muszem".
        Tyle że zamiast teraz się wymądrzać i snuć wizje co to by się i jak zrobiło, i o ile byłoby to lepiej - trzeba było wtedy po prostu to zrobić.
    • a12a2a Wszystko ok. Poza jednym. Poza clou sprawy, 24.12.15, 02:38
      problemu.
      Otóż Pan Król i jego środowisko, ze względów stricte ideowych, ideologicznych, nie chce (nie chcą) przyznać, iż "polski antysemityzm" miał (i niestety ma) jednak podstawy merytoryczne, racjonalne. Na tyle silne, iż trwające dl dziś (ale o tym na marginesie). I piszę o tym jako "ktoś" odwołujący się do tradycji piłsudczykowskiej, a nie endeckiej,. Ale piszę uczciwie, świadomie, ze świadomościom wynikającego z tego zła, problemów. Jednak piszę. W duchu wolnościowym, liberalnym. To Wy, Wasza strona, rżnięcie głupa, pomijacie sprawę, temat, itd., itp. Zakrzykujecie, cenzurjuecie; a potem się dziwicie, że tak to wygląda.
      I, niestety, z całym szacunkiem, ale Pan Król także rżnie głupa. Przez takie teksty "antysemityzm" będzie tylko rósł.
      • kaczezero Re: Wszystko ok. Poza jednym. Poza clou sprawy, 24.12.15, 02:44
        polski antysemityzm ma biologiczne podstawy, i kacze odchody. polacy placa codzien za swoj antysemityzm i beda sami zdychac w wojnie, bo nikt im nie pomoze. antysemitom sie nie pomaga.
      • kaczezero Popierasz polski mord Zydow w Jedwabnem i Kielca? 24.12.15, 02:47
        Pokaz swoje antysemickie ziobra!
      • a12a2a Re: Wszystko ok. Poza jednym. Poza clou sprawy, 24.12.15, 02:49
        PS. Chodzi oczywiście, o kwestię Żydów polskich czy rosyjskich(wówczas sowieckich), którzy jednak - co potwierdził naukowo IPN - stanowili nadmiar w stalinowskim aparacie terroru. Nadmiar kadrowy. I u Stalina, i u Bieruta. To oni mordowali, porywali, torturowali, gwałcili. Polskich "faszystów" w latach 40- i 50-tych. I skala tych zbrodni była tak wielka, iż marzec '68 się udał. Bez tych zbrodni, bez ich masowości, nie byłoby "sukcesu" owego marca...
        Ale o tym Ci Król nie powie, nie napisze...
        • kaczezero Usprawiedliwiacz komuszy marzec 1968? 24.12.15, 03:04
          Do dzisiaj placi Polska za ten brutalny i nielegalny akt wyrzucania ludzi (POLAKOW) z ich kraju. nazizm i kaczyzm ci pozwala byc antysemita, cy patriotyzm polski? Baw sie, a cene placic musisz!
      • axyzaaa Jeszcze ciebie tu brakowało 24.12.15, 03:38
        Nie obchodzi mnie twoje zdanie, byłabym wdzięczna, gdybyś się nie wtrącał. I nie zamierzam za to przepraszać.
      • axyzaaa Poza tym sam Marcin Król uczciwie pisze 24.12.15, 03:42
        że część społeczeństwa uważa za zwyczajnie głupią i nie zamierza z nią dyskutować. Tak więc sam widzisz, tam są drzwi.
        • antyk-acap2.0 Re: Poza tym sam Marcin Król uczciwie pisze 25.12.15, 14:59
          Są tacy co uważają że Amerykanie nie wylądowali na Księżycu. Mamy z nimi dyskutować?
          • axyzaaa Re: Poza tym sam Marcin Król uczciwie pisze 25.12.15, 15:07
            antyk-acap2.0 napisał(a):

> Są tacy co uważają że Amerykanie nie wylądowali na Księżycu. Mamy z nimi dyskut
            > ować?

No wlaśnie. Tylko, że my nie wchodzimy z nimi w dyskusje na ten temat, ale ich wszystkich strasznie swędzi i świerzbi, żeby nas na siłę ewangelizować radosnymi nowinami z pogranicza faktów i mitów oraz teorii spiskowych. I im bardziej starasz się ich odgonić tym bardziej stają się namolni. Pislamiści są tego wręcz podręcznikowym przykładem.
      • erte2 Re: Wszystko ok. Poza jednym. Poza clou sprawy, 21.09.17, 19:19
        a12a2a napisał(a):
        Otóż Pan Król i jego środowisko, ze względów stricte ideowych, ideologicznych, nie chce (nie chcą) przyznać, iż "polski antysemityzm" miał (i niestety ma) jednak podstawy merytoryczne, racjonalne.
        A jakież to są te merytoryczne i racjonalne podstawy? W jaki sposób osiadli przed wiekami polscy Żydzi niszczyli Polskę i działali na jej niekorzyść? Co złego zrobili i jak nas skrzywdzili?
        No i jakie ma podstawy teraz, dziś, obecnie i na czym to polega?
    • axyzaaa Sprawiedliwość społeczna i żądza władzy 25.12.15, 14:51
      Natomiast nasz brak rozsądku i rozeznania był powodem tego, r w takim czasie społecznym zamiast budować państwo opiekuńcze, uznaliśmy, że wolność sama wygra. Nie myślę o państwie opiekuńczym starego typu, ale o tym by ludziom pomóc w okresie zejściowym i zatroszczyć się o nich. By zbudować fundamenty nowego kapitalizmu demokratycznego i opiekuńczego.. Wówczas już na świecie taki kapitalizm nie istniał, nie było wzorów, ale mozna było wybrać inną drogę. Wybrano jednak model wolnorynkowego społeczeństwa, w którym każdy miał sobie poradzić. Nie rozumieliśmy z jak zniszczoną tkanką społeczną mamy do czynienia, jak bardzo społeczeństwo było zdewastowane, i dlatego Tadeusz mazowiecki nie wygrał wyborów, bo nie miał nie mógł jeszcze mieć sukcesów do pokazania. Wolnością żyły setki tysięcy, a w niedostatku żyły miliony. Jak można było od nich oczekiwać, ze zrozumieją o co chodzi w walce politycznej, której sens i poziom widać było na przykładzie sporów w Komitecie Obywatelskim.(...) Żądza władzy jest silniejsza od roztropności, przyzwoitości, od poczucia interesu wspólnego. Teraz wiem, ze kto nie rozumie tej straszliwej namiętności, nie rozumie rzeczywistej polityki. Ale i tak namiętność ta pozostaje dla mnie tajemnicza.
      • axyzaaa W okresie przejściowym,a nie zejściowym:D 25.12.15, 14:58
        Word mi nie podkreślił:-)
        • pkt4a Re: W okresie przejściowym,a nie zejściowym:D 25.12.15, 15:46
          tak sie właśnie zastanowiłem przy tym "zejsciowym" , hm..że niby jak ktoś ma z 80 lat to chyba jest już "zejściowy" tak mi się wydawało

--
          www.facebook.com/marrafri/photos/a.785849798108440.1073741830.785836604776426/1129315040428579/?type=3&theater
          • buldog2 Re: W okresie przejściowym,a nie zejściowym:D 25.12.15, 15:57
            W Rumunii za komuny, jak kto skończył 70 lat, karetka pogotowia miała do niego nie jeździć. Taki był przepis, na szczęście ludzie nie trzymali się go.
          • erte2 Re: W okresie przejściowym,a nie zejściowym:D 21.09.17, 19:22
            pkt4a
            Czepiasz się jak mokra dupa popiołu.
    • xystos Re: Marcin Król "Byliśmy głupi" 25.12.15, 17:07

Czy ten tytul jest w wersji audio ?

ZEN
      • axyzaaa Nie widzę, ale jest wywiad z Marcinem Królem 25.12.15, 17:34
        dzięki temu, ze spytałeś, sama z przyjemnością posłucham

www.tvn24.pl/inny-punkt-widzenia,37,m/marcin-krol,304236.html
    • axyzaaa Balcerowicz i rola Prezydenta 31.12.15, 15:37
      Nieoczekiwanie, chociaż dziś widać, ze można się było tego spodziewać i starać się przeciwdziałać, sporne okazały się sprawy pozornie drugorzędne: ambicje grupowe, stosunek do przeszłości, stozunek do Kościoła, stosunek do lustracji czy własnie stosunek do Wałęsy, który nigdy swojje partii nie miał (...). Ani słowa o gospodarce, ani słowa o pomocy społęcznej, o edukacji, służby zdrowia czy o finansach. Finanse zostawiono Leszkowi Balcerowiczowi. Już Mazowiecki popełnił ten błąd, kktóry uznał sprawy gospodarczo-finansowe za oddzielną dziedzinę, do której nie będzie się wtrącał. Ocenić działań Leszka balcerowicza nie potrafię. Jednak Balcerowicz, co mu pewnie odpowiadało, był zostawiony sam sobie. Zupełnie jakby gospodarka i finanse nie podlegały kontroli państwa.

Czy niemożliwa, nie do wyobrażenia byłą konstrukcja następująca:silny, także z poparciem społecznym i moralnym parlament, sprawny rząd w niewielkim stopniu i tylko w zakresie nadzoru i kontroli uzalezniony od parlamentu oraz prezydent symbolicznie reprezentujący Polskę i z pewnego oddalenia pilnujący,żeby nie stało się głupstwo? Taka konstrukcja byłą możliwa. Jednak ujawniła się ciemniejsza stroja polityki, czyli całkowita niezdolność do współpracy między ludźmi, ktorzy jeszcze do niedawna wydawali się politycznymi i moralnymi wzorami.

Nie sądzę bowiem, by istotą walki politycznej byo zdobycie władzy dla włądzy(...) Skandaliczne zachowanie wszystkich aktorów w roku 1991 doprowadziło do nonsensownej ordynacji wyborczej, do stworzenia prezydentury, ktora miala przeciez być chwilowa, na użytek Wałęsy ostała się do dzisiaj. Prezydent silny, bo z wyboru powszechnego, jest słaby, bo ma bardzo ograniczone uprawnienia.

I teraz uwaga! Marcin Król nie pisząc to jeszcze nie wiedział

Ten pomysł, nieznany na świecie, nie musi mieć złych skutków, ale bardzo łatwo takie miec może!
    • rabbi.rozencwajg Wstyd Polacy! 21.09.17, 16:49
      wolna-polska.pl/wiadomosci/jonny-daniels-polska-dla-zydow-najbezpieczniejszym-krajem-europie-2017-09

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka