Dodaj do ulubionych

Towarzysz Rzepliński

24.04.16, 12:26
Nie jest dla nikogo tajemnicą, że obecny szef Trybunału Konstytucyjnego, to niegdysiejszy funkcjonariusz zbrodniczej organizacji o nazwie Polska Zjednoczona Partia Robotnicza. To jest oczywiste, nikt tego nie neguje. Jakim więc prawem ten bolszewik szarogęsi się w naszej ojczyźnie?
Obserwuj wątek
    • erte2 Re: Towarzysz Rzepliński 24.04.16, 12:32
      żuczku, Rzepliński Rzeplińskim, ale co powiesz o niejakim stanisławie piotrowiczu, zasłużonym prokuratorze stanu wojennego czy wojciechu jasińskim, etatowym współpracowniku SB? O ich przynależności do tej "zbrodniczej organizacji" nawet nie wspomnę.
      • zoil44elwer Re: Towarzysz Rzepliński 28.04.16, 17:38
        erte2 napisał:

> żuczku, Rzepliński Rzeplińskim, ale co powiesz o niejakim stanisławie piotrowic
        > zu, zasłużonym prokuratorze stanu wojennego czy wojciechu jasińskim, etatowym w
        > spółpracowniku SB? O ich przynależności do tej "zbrodniczej organizacji" nawet
        > nie wspomnę.
        Dziadek był w Legionach(I Kadrowa)-ojciec u Łupaszki w AK.Więc i ja musiałem być w jakiejś bandzie to wstąpiłem do MO.Mój syn jest w ABWerze.Pedzioł mi jedyn gorol.Polskie drogi.....
    • yoma Re: Towarzysz Rzepliński 24.04.16, 12:33
      Przecież u was w pisie to rekomendacja, nie wada.
      • tw_wielgus Re: Towarzysz Rzepliński 28.04.16, 18:13
        A powiedz mi yoma jak ty wyczuwasz, że ten czy ów dyskutant jest z pis'u?
        Głęboko wciągasz nowem powietrze? A może podpowiada Ci to logika zero-jedynkowa, jak w najprostszej wersji komputera Atari.
        1- Tusk, bożyszcze, dobrobyt, autostrady, stadiony, niskie podatki, powszechna szczęśliwość, unia, bezpieczeństwo, skrobanki.
        0 - pis - wszystko pozostałe.
        Dlaczego pytam? Ano dlatego, że staram się unikać stereotypowego myślenia narzucanego przez propagandę i postpezetpeerowski sposób myślenia - kto nie skacze ten jest z PiS.
        • tw_wielgus Re: Towarzysz Rzepliński 28.04.16, 18:24
          Coby nie być gołosłownym:

www.hfhr.pl/wspieraja-nas/dotacje/open-society/
    • pies_na_czarnych Re: Towarzysz Rzepliński 24.04.16, 13:25
      Czy istnieje prawo zakazujace nadawania wysokich stanowisk panstwowych bylym czlonkom PZPR? Zaloze sie, ze takiego prawa nie ma. PiS rzadzi wiec moze takie prawo uchwalic.
      Dlaczego tego nie robia? :)
      • adamszem Towarzysz "psie..." 24.04.16, 14:49
        W maju 1982 r. przeprowadziłem pewien eksperyment. Poprosiłem mianowicie 3 uczniów z różnych szkół (każdego osobno, w innym czasie) kończących szkołę podstawową, aby mi uzasadnili wprowadzenie stanu wojennego w oparciu o ówczesną Konstytucję PRL i uchwałę Rady Państwa. Wszyscy trzej (nie znali się i nie wiedzieli wzajemnie o sobie) po kilkunastominutowej analizie tych tekstów doszli do wniosku, że stan wojenny był nielegalny. Tymczasem towarzysz Rzepliński (wówczas już doktor prawa!!!) potrzebował 30 (słownie: trzydzieści) lat, aby dojść do tego samego wniosku (i to zdaje się pod przymusem). Oto prawdziwa wiedza tego bolszewickiego prawnika, który dzisiaj ma czelność panoszyć się w Polsce. Nie pytam więc towarzyszu "psie_na_czarnych": kto nadał Rzeplińskiemu tytuł profesorski?, nie pytam kto mu dał tytuł doktora, nie pytam kto mu dał dyplom ukończenia studiów, nie pytam wreszcie kto mu dał świadectwo dojrzałości. Pytam: kto mu dał świadectwo ukończenia szkoły podstawowej?
        • yoma Re: Towarzysz "psie..." 24.04.16, 16:45
          > kończących szkołę podstawową, aby mi uzasadnili wprowadzenie stanu wojennego w oparciu o ówczesną Konstytucję PRL i uchwałę Rady Państwa. 

Buuuahaha :)
        • erte2 Re: Towarzysz "psie..." 24.04.16, 18:31
          adamszem napisał:

W maju 1982 r. przeprowadziłem pewien eksperyment. Poprosiłem mianowicie 3 uczniów z różnych szkół (każdego osobno, w innym czasie) kończących szkołę podstawową, aby mi uzasadnili wprowadzenie stanu wojennego w oparciu o ówczesną Konstytucję PRL i uchwałę Rady Państwa. Wszyscy trzej (nie znali się i nie wiedzieli wzajemnie o sobie) po kilkunastominutowej analizie tych tekstów doszli do wniosku, że stan wojenny był nielegalny.

Nawet domyślam się co było dalej. Wszyscy trzej zostali wyrzuceni ze szkoły, a ich rodzice dostali wezwania na przesłuchania oraz pouczeni że następnym razem zostaną aresztowani. A ty dostałeś awans, nagrodę pieniężną i medal "Za utrwalanie władzy ludowej".
          • pogromca_bzdury Re: Towarzysz "psie..." 24.04.16, 20:57
            Potem i tak wywalili go ze "słyżby" za mitomanię.
        • mietowe_loczki Re: Towarzysz "psie..." 10.05.16, 08:21
          Ale nie odpowiedziałeś na pytanie piesa_na_czarnych.
    • volupte Re: Towarzysz Rzepliński 24.04.16, 13:29
      Manipulujesz. Zapoznaj sie z zyciorysem.
      • man_sapiens Re: Towarzysz Rzepliński 24.04.16, 13:56
        Powiedzmy otwarcie - nie manipuluje tylko łże. Łgarstwo jest podstawą pisiackiej propagandy.
        • camille_pissarro Re: Towarzysz Rzepliński 24.04.16, 15:11
          To w końcu durniu należał Rzepliński do PZPR czy nie , kto tu łże ? Był przez pewien czas II Sekretarzem Podstawowej Organizacji Partyjnej PZPR na Uniwersytecie Warszawskim, więc przestań łgać. Łgarstwo, socjotechnika była podstawa Platfusiej propagandy sukcesu.
          • tw_wielgus Re: Towarzysz Rzepliński 28.04.16, 18:26
            Ojej kiedyś tam był, co nie zmienia faktu, że go z PZPR wywalili. A zostać usuniętym z PZPR to czyn heroiczny.
        • tw_wielgus Re: Towarzysz Rzepliński 28.04.16, 18:21
          Powiedzmy otwarcie, że nie kłamie. Chociaż nie do końca opisał skomplikowany życiorys tego wybitnego prawnika:
          "Co ciekawe, Rzepliński z braćmi Kaczyńskimi zna się jeszcze z czasów studiów prawniczych na Uniwersytecie Warszawskim. Byli na jednym roku. Ukończyli studia w 1971 r.

W tym samym roku Rzepliński wstąpił do PZPR. Postawił na karierę naukową. Specjalizował się w kryminologii i prawach człowieka. Z PZPR został usunięty na początku stanu wojennego w 1981 r. Przyłączył się do Solidarności, był ekspertem obywatelskiego Centrum Inicjatyw Ustawodawczych Solidarności. Po 1989 r. zaangażował się w działalność Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka. "

PZPR to już przeszłość, obecnie Rzepliński ma innych sponsorów,

"Z kolei Helsińska Fundacja Praw Człowieka, której wieloletnim prezesem był prof. Andrzej Rzepliński (obecny prezes Trybunału Konstytucyjnego), w 2015 roku otrzymała prawie 1.000.000,- USD od Open Society Foundation należącej do? G. Sorosa!"
    • porannakawa01 Re: Towarzysz Rzepliński 24.04.16, 15:14
      I jak ta przynależność Rzeplińskiego do PZPR skończyła?
      Jak i kiedy ją zakończył?
      Precz z komuną to hasło bardziej ciebie przekonuje głoszone przez Kaczyńskiego na wiecach w niepodległej czy też wtedy, w czasach komuny - przez Rzeplińskiego?
      • czekam.na.lewice Re: Towarzysz Rzepliński 24.04.16, 15:59
        porannakawa01 napisała:

> I jak ta przynależność Rzeplińskiego do PZPR skończyła?
        > Jak i kiedy ją zakończył?
        Tu Kawa masz moim zdaniem rację.
        Dla mnie kryterium aktywistów PZPR jest data 13 grudnia 1981. Rzepliński oczywiście spełnia te kryteria i jest pod tym względem bardziej czysty niż np. Karol Karski
        • lech1966 Re: Towarzysz Rzepliński 10.05.16, 08:41
          czekam.na.lewice napisał(a):

> porannakawa01 napisała:
          >
          > > I jak ta przynależność Rzeplińskiego do PZPR skończyła?
          > > Jak i kiedy ją zakończył?
          > Tu Kawa masz moim zdaniem rację.
          > Dla mnie kryterium aktywistów PZPR jest data 13 grudnia 1981. Rzepliński oczywi
          > ście spełnia te kryteria i jest pod tym względem bardziej czysty niż np. Karol
          > Karski

Dziwnym trafem Wałęsę też wywalili z "Totolotka " w tym samym czasie. Zastanawiam się czy to nie jest gra służb??? Może to "śpiochy" SB??
          • religijnych.uczuc.obraza Re: Towarzysz Rzepliński 10.05.16, 08:45
            Och, na pewno. Jak dobrze poszukasz w necie to na pewno znajdziesz jakiś artykuł na ten temat.
    • czekam.na.lewice Re: Towarzysz Rzepliński 24.04.16, 15:16
      adamszem napisał:

> Nie jest dla nikogo tajemnicą, że obecny szef Trybunału Konstytucyjnego, to nie
      > gdysiejszy funkcjonariusz zbrodniczej organizacji o nazwie Polska Zjednoczona P
      > artia Robotnicza. To jest oczywiste, nikt tego nie neguje. Jakim więc prawem te
      > n bolszewik szarogęsi się w naszej ojczyźnie?
      Adamszem. Dlaczego tylko Rzepliński ? A ta cała wataha postPeZetPeeRowców z PiS ? Wręcz sędziów i prokuratorów z okresu władzy bolszewickiej w Polsce.
    • adamszem Jest godz.16 24.04.16, 16:05
      Jest godz. 16.oo. Właśnie kończy się Msza św. żałobna, przemawia prezydent Andrzej Duda. Tam, przed trumną płk. Łupaszki powinien teraz leżeć krzyżem towarzysz Rzepliński i przepraszać za swoich poprzedników, którzy w togach sędziowskich i prokuratorskich zamordowali tego bohatera narodowego. A ten moskiewski pachołek siedzi sobie pewnie teraz przy kawce we własnej chałupie i dalej kpi z Polski i Polaków. A cały tabun zdrajców ojczyzny, również tych na tym forum mu przytakuje.
      • kolor Re: Jest godz.16 24.04.16, 16:58
        A czy krzyzem lezy Kryze i Piotrowicz?
        • pogromca_bzdury Re: Jest godz.16 24.04.16, 17:02
          Pewnie nie, bo w stanie wojennym Rzepliński był zaangażowany mocno w opozycję i publikował w drugim obiegu a co wtedy robili Kryże z Piotrowiczem to niestety doskonale wiadomo. Stąd tak sa kochani przez dzisiejszych piswców a Rzepliński tak znienawidzony.
          • adamszem TW Bolek 28.04.16, 17:16
            TW Bolek był bardziej zaangażowany w opozycję niż tow. Rzepliński. I co z tego wynika?
            • zoil44elwer Re: TW Bolek 28.04.16, 17:50
              adamszem napisał:

> TW Bolek był bardziej zaangażowany w opozycję niż tow. Rzepliński. I co z tego
              > wynika?
              Bolkowi to SB nawet płaciło za zaangażowanie w opozycję.
              • mn7 Re: TW Bolek 28.04.16, 17:54
                Tak jak wam Szafernaker czy słabiej?
      • czekam.na.lewice Re: Jest godz.16 24.04.16, 17:00
        A sédzia Kryże już nie ?
      • pies_na_czarnych Re: Jest godz.16 24.04.16, 17:18
        Wystarczy, ze Duda krzyzem lezy.
        • pogromca_bzdury Re: Jest godz.16 24.04.16, 17:23
          Ale jeszcze powinien przeprosić. Przynajmniej za Kryżego, Piotrowicza i Kaczyńskiego.
      • erte2 Re: Jest godz.16 25.04.16, 00:23
        adamszem
        Posłuchaj drobny esbeku - jednym z najbardziej "zasłużonych" sędziów w PRL-u był niejaki roman kryże, zbrodniarz sądowy mający na sumieniu śmierć wielu polskich patriotów (w tym symbol podziemia antykomunistycznego rotmistrza Pileckiego) osobisty tatuś totumfackiego braci kaczyńskich andrzeja kryże który tylko dlatego nie mordował opozycji bo mu nie pozwolili.
      • czekam.na.lewice Re: Jest godz.16 26.04.16, 05:56
        adamszem napisał:

> Jest godz. 16.oo. Właśnie kończy się Msza św. żałobna, przemawia prezydent Andr
        > zej Duda. Tam, przed trumną płk. Łupaszki powinien teraz leżeć krzyżem towarzys
        > z Rzepliński i przepraszać za swoich poprzedników,
        A dlaczego nie napisałeś, że krzyżem powinien leżeć też np. : Jasiński, Łopiński, Kostrzewski , Kryże, Piotrowicz.
        Jasiński nawet dostał grubą, bardzo grubą pensję za to .
      • kozauwoza Re: Jest godz.16 28.04.16, 18:12
        adamszem napisał:

> którzy w togach sędziowskich
        > i prokuratorskich zamordowali tego bohatera narodowego.

ten bohater narodowy tez cos tam na sumieniu ma. Takie były czasy, nie było ludzi kryształowych.
        • adamszem Gratuluję kozauwoza 30.04.16, 17:50
          Gratuluję towarzyszu dobrego samopoczucia. Co do Rzeplińskiego i jemu podobnych: jest tylko jedno miejsce dla takich s...synów: Powązki. Tam do końca życia tylko o chlebie i wodzie wydobywać szczątki pomordowanych przez ich współtowarzyszy w togach polskich patriotów. Bez żadnego prawa do jakichkolwiek emerytur i rent.
          • czekam.na.lewice Re: Gratuluję kozauwoza 01.05.16, 05:00
            adamszem napisał:

> Gratuluję towarzyszu dobrego samopoczucia. Co do Rzeplińskiego i jemu podobnych
            > : jest tylko jedno miejsce dla takich s...synów: Powązki. Tam do
            > końca życia tylko o chlebie i wodzie wydobywać szczątki pomordowanych przez ich
            > współtowarzyszy w togach polskich patriotów. Bez żadnego prawa do jakichkolwie
            > k emerytur i rent.
            Kryże, symboliczny Kryże, już tam jest ?
          • mietowe_loczki Re: Gratuluję kozauwoza 10.05.16, 08:32
            Jesteś tak koszmarnie ograniczonym człowiekiem, że aż żal.
    • buldog2 Re: Towarzysz Rzepliński 24.04.16, 23:52
      Jeśli oprawca Kryże i oprawca Piotrowicz mają honorowe miejsca w PiSie, a Prezes prowadził szkolenia dla SB, to żaden członek PiS(b) nie może mieć cienia pretensji do kogokolwiek o to, że należał do PZPR.

--
      Sztandar PiS dumnie powiewa - © xyz_xyz1.
      • adamszem [...] 26.04.16, 05:31
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • czekam.na.lewice Re: Prymityw buldog2 29.04.16, 05:49
          adamszem napisał:

> Że jesteś buldog2 prymitywem to wiem od dawna, ale że aż takim prymitywnym prym
          > itywem, tego się nie spodziewałem.
          Przecież podał prawdziwe okoliczności.
        • mietowe_loczki adamszem 10.05.16, 08:34
          Ale co napisał nie tak? Przecież podał fakty. Wiem, że wy w PiS-ie za bardzo ich nie lubicie, ale to już nie nasz, wolnościowców, problem.
    • kozauwoza Re: Towarzysz Rzepliński 28.04.16, 18:02
      to że ktos kiedys należał do PZPR, nie oznacza jeszcze że jest głupi, podły, bez wykształcenia i bez znajomosci swojej roboty. Naprawde uważasz, że każdy, kto należał kiedys do PZPR jest skreślony? może Ci sie to w głowie nie mieści ale były kiedys takie czasy że wiekszośc Polaków gdzieś musiała się zapisać, jak nie do PZPR do do harcerstwa PRLowskiego :-)
      • adamszem Znam towarzyszu 28.04.16, 18:22
        Znam towarzyszu bardzo wielu szacownych obywateli naszej Ojczyzny, którzy nigdy nie zeszmacili się przynależnością do PPR/PZPR/SLD. Owszem, nie osiągnęli wysokich stanowisk. Ale cytując Inkę "zachowali się jak trzeba". Natomiast nic zdrajców spod znaków bolszewickich, a teraz również szkopskich nie usprawiedliwia. Jeśli chcemy, abyśmy żyli w wolnej i własnej Ojczyźnie musimy jak najwcześniej pozbyć się tego tałatajstwa. Najlepiej, gdyby Putin wspólnie z Merkel umieścili ich gdzieś na dalekim Sybirze. Im dalej od Polski, tym lepiej.
        • yoma Re: Znam towarzyszu 28.04.16, 18:45
          I kto to mówi.
        • kozauwoza Re: Znam towarzyszu 28.04.16, 19:53
          adamszem napisał:

> Znam towarzyszu bardzo wielu szacownych obywateli naszej Ojczyzny, którzy nigdy
          > nie zeszmacili się przynależnością do PPR/PZPR/SLD. Owszem, nie osiągnęli wyso
          > kich stanowisk.

głupoty wypisujesz. Ile Ty masz lat? W PRLu nie trzeba było być na wysokim stanowisku żeby mieć obowiązek przynależności do PZPR albo innych bratnich organizacji. Wystarczyło pracować w państwowym zakładzie pracy, szkole państwowej itd.
      • erte2 Re: Towarzysz Rzepliński 28.04.16, 18:55
        kozauwoza napisała:

to że ktos kiedys należał do PZPR, nie oznacza jeszcze że jest głupi, podły, bez wykształcenia i bez znajomosci swojej roboty.....
        i dalej
        ...może Ci sie to w głowie nie mieści ale były kiedys takie czasy że wiekszośc Polaków gdzieś musiała się zapisać, jak nie do PZPR do do harcerstwa PRLowskiego :

No tak nie do końca. Bo o ile z pierwszą częścią mogę się zgodzić (jest mnóstwo na to przykładów, choćby Balcerowicz, Borowski czy właśnie Rzepliński, a nawet niektórzy spośród tych którzy nie rzucili legitymacji po 13. grudnia '81, tak jak Borowski czy Nałęcz), to jednak w apogeum "upartyjnienia" (koniec lat '70.) do PZPR należało nieco ponad dwa milliony, czyli mniej niż 7% dorosłych Polaków. A ja osobiście nawet harcerstwa "nie zaliczyłem", ale nie ze względów ideologicznych, tylko dlatego że od dziecka miałem wstręt do mundurów i wszelkich organizacji paramilitarnych.
        A poza tym należy jeszcze rozróżnić tych którzy którzy byli w PZPR bo dali się nabrać na piękne hasła o równości, demokracji, i tzw. sprawiedliwości społecznej (tacy jak Kuroń, Modzelewski, Geremek czy nawet sama "ikona Solidarności" Anna Walentynowicz /która co prawda do PZPR już nie dotarła, ale aktywistką ZMP była jak najbardziej/) od cynicznych karierowiczów którzy w dupie mieli całą ideologię i zależało im jedynie na awansie, mieszkaniu czy talonie na Malucha.
        No i tak w ogóle nie jest to takie proste. Bo np. to że po 13. grudnia nie poszedłem siedzieć zawdzięczam swojemu koledze ze studiów i z pracy który był jednocześnie I Sekretarzem POP w firmie w której pracowaliśmy, i który ponoć ostro postawił się na jakiś zebraniu w obronie mojej i ówczesnego przewodniczącego "S" (który, nota bene, tez kiedyś był w PZPR, ale się wypisał po roku '70.)
        • kozauwoza Re: Towarzysz Rzepliński 28.04.16, 20:02
          erte2 napisał:

> to jednak w apogeum "upartyjnienia" (koniec lat '70.)
          > do PZPR należało nieco ponad dwa milliony, czyli mniej niż 7% dorosłych Polakó
          > w.
          jasne bo inni należeli do sd, zsl, zsmp, znp itd. :-) nawet jak ktos nie należał bo działał po linii partyjnej. Takie czasy były. Ludzie sie bali, nie wychylali, robili co im każą....
          A ja osobiście nawet harcerstwa "nie zaliczyłem", ale nie ze względów ideolo
          > gicznych, tylko dlatego że od dziecka miałem wstręt do mundurów i wszelkich org
          > anizacji paramilitarnych.
          a ja musiałam bo mi zrobili obowiązkową klasę harcerską. jakoś nikt nie oponował, teraz wszyscy bohaterowie narodowi ;-)
          • erte2 Re: Towarzysz Rzepliński 28.04.16, 21:51
            kozauwoza napisała:
            jasne bo inni należeli do sd, zsl, zsmp, znp itd. :-) nawet jak ktos nie należał bo działał po linii partyjnej. Takie czasy były. Ludzie sie bali, nie wychylali, robili co im każą....

Trochę nas Polaków za nisko cenisz. Owszem, w latach '50. brak legitymacji ZMP raczej blokował drogę na studia, ale już po '56. nieco się w tej materii zmieniło. No i rzeczywiście, brak czerwonej legitymacji (i co gorsza, publiczna dezaprobata dla systemu) raczej blokowała drogę awansu, ale jednak większość z nas dupy nie dała.
            • kozauwoza Re: Towarzysz Rzepliński 29.04.16, 18:18
              erte2 napisał:

> Trochę nas Polaków za nisko cenisz.

a ty przeceniasz :-)
              > ale jednak większość z nas d
              > upy nie dała.
              cały naród dał dupy, siedzielismy ciuchutko wiele lat
    • kozauwoza Re: Towarzysz Rzepliński 28.04.16, 20:09
      za mało Was uczą o PRLu
    • porannakawa01 Re: Towarzysz Rzepliński 28.04.16, 20:17
      Nie jest dla nikogo tajemnicą, że obecny ruski agent Kaczyński, to niegdysiejszy szkoleniowiec zbrodniczej organizacji o nazwie Służba Bezpieczeństwa.
      To jest oczywiste, nikt tego nie neguje.
      Jakim więc prawem ten bolszewik szarogęsi się w naszej ojczyźnie?
      • czekam.na.lewice Re: Towarzysz Rzepliński 29.04.16, 05:51
        porannakawa01 napisała:

> Nie jest dla nikogo tajemnicą, że obecny ruski agent Kaczyński, to niegdysiejsz
        > y szkoleniowiec zbrodniczej organizacji o nazwie Służba Bezpieczeństwa.
        > To jest oczywiste, nikt tego nie neguje.
        > Jakim więc prawem ten bolszewik szarogęsi się w naszej ojczyźnie?
        Kawa , ten lekarz Ci już nie pomaga. Zmień lekarza na klinicznego specjalistę. Lubię Ciebie na tym forum ale Twoja choroba przybrała już patologiczny charakter. No chyba, że to jest chwilowa reemisja.
    • czekam.na.lewice Dorabiał sobie z łaski rządu PO 09.05.16, 18:12
      ...poprzez małżonkę przy CBA.
      telewizjarepublika.pl/cba-zlikwidowalo-rade-konsultacyjna-jej-czlonkiem-byla-zona-prezesa-trybunalu-konstytucyjnego,30655.html
      • czekam.na.lewice Można przyjąć, żę CB Antykorupcyjne 09.05.16, 18:13
        ...korumpowało sędziego Trybunału Konstytucyjnego poprzez zatrudnienie małżonki.
        telewizjarepublika.pl/cba-zlikwidowalo-rade-konsultacyjna-jej-czlonkiem-byla-zona-prezesa-trybunalu-konstytucyjnego,30655.html
        standardy iście ukraińskie.
        • religijnych.uczuc.obraza Re: Można przyjąć, żę CB Antykorupcyjne 10.05.16, 08:19
          Taką głupotę tylko ty mogłeś powiedzieć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka