Dodaj do ulubionych

X Zjazd Parlamentu Studentów RP w Spale

IP: 213.227.90.* 15.04.02, 12:19
Artykul zamieszczony w dzisiejszej "wyborczej" jest napisany albo przez
czlowieka niekompetentnego albo tez zostal on oplacony przez wiadome gremia
uczestniczace w zjezdzie. Pozwole sobie zacytowac...

"...Ustępujący szef popierał na nowego przewodniczącego Tomasza Picura z
Krakowa. I nie chciał dopuścić do wejścia na zjazd stronników innego kandydata -
Przemysława Kowalskiego z Warszawy. Nie zweryfikował ich jako delegatów i
zakazał wpuszczania na salę obrad.

- To skandal! Przed drzwiami stała niemal setka ludzi i nie mogli wejść -
opowiada Marcin Roszkowski, delegat Szkoły Głównej Handlowej z Warszawy. Według
szacunków stronników Kowalskiego wyeliminowano w ten sposób ok. 70 osób...."

Ciekawy jestem z jakiego zrodla autor artykulu wzial te bzdury. Nie mial checi
nawet na poznanie powodow na podstawie ktorych nie wpuszczono
czesci "delegatow". Nie jestem kompetentny aby przedstawiac te dowod, poczekam
na wyjasnienia ze strony osob majacych wieksze niz ja pojecie. Ja wiem tylko
tyle co napisalem powyzej :)) Duzo osob z tych 70 nie to ze nie dostalo prawa
wstepu na obrady zjazdu, po prostu lyszalem glosy "nie bedziemy robic tym
dupkom kworum"... Tak sie dziwnie sklada, ze ustepujacy przewodniczacy
usilowal przedstawic uzasadnienie swojej decyzji o "cofnieciu mandatow",
niestety nie dano mu dojsc do slowa waleniem w sciany, tupaniem, gwizadmi,
nadmieniam iz "kulturalni" studenci popierajacy pana Przemyslawa stlukli szybe
w sali obrad. Chyba to wszystko swiadczy o jakosc podjetych przez te grupe
decyzji... i co najwazniejsze mam duze watpliwosci co do liczb podawanch przez
kandydata Kowalskiego. 180 osob po ich stronie? Jestem w stanie uwierzyc. Ale
jestem ciekawy gdziez te obrady sie odbyly. Z tego co wiem nie odbyly sie
takowe i wszystkie dokumenty fabrykowano w pokoju przez garstke studentow.
Po "mojej" stroni, ktora nie opuscila sali obrad bylo ponad 130 osob... na co
mamy dokumenty, nagrania wideo itp... :))

pozdrawiam zwolennikow Przemyslawa Kowalskiego. Niech zyja lepperowcy!!! :)))
Obserwuj wątek
    • Gość: delegat Re: X Zjazd Parlamentu Studentów RP w Spale IP: *.pwsz.legnica.edu.pl 15.04.02, 14:33
      Kolego chciałbym rozwiać twoje wątpliwości dotyczące "grupki studentów
      fabrykujących wybory". Nie było Ciebie więc wybaczam Tobie.
      W rzeczywistości zebraliśmy się na korytarzu w jednym z budynków. Niestety nie
      było dla niektórych z nas miejsca na sali obrad.
      Jeśli chodzi o ilość to jest to poświadczone podpisanymi na listach.
      Dodatkowo wiesz z kim trzymać bo widocznie żaden z Twoich kolegów nie
      przejechał przez całą Polskę by się dowiedzieć, że list dotyczący złamania
      przez nich statutu PSRP został wczoraj wysłany i powinienes być chyba prorokiem
      by o tym wiedzieć i nieprzyjechać. Dzięki
      • Gość: picco Re: X Zjazd Parlamentu Studentów RP w Spale IP: 213.227.90.* 15.04.02, 15:02
        Witam Cie..

dwie kwestie sa wedlug mnie jasne i sluszne:
        -ze nie zostaly wydane mandaty ludziom, ktorzy chcieli oszukac reszte zjazdu
        tym ze przyslali wiecej delegatow niz wynika to z przepisow
        -ze Damian wyslal informacje o kasacji mandatow za pozno. mogl to zrobic 2 dni
        wczesniej.

jestem jednak ciekaw co wyniknie z tej schizmy. nie mi, szaremu delegatowi
        [ktory ma o tyle madrzejszego przewodniczacego niz reszta "lepperowcow" ;]
        jednak co kolwiek obiektywnie oceniac. to co napisalem jest napisane z mojego
        [no moze nie tylko...] punktu widzenia.

niektorzy oceniali to co sie dzialo na sali jako dobre reality-show, czy jako
        material na telenowele dokumentalna, dl a mniejednak to bylo cos a'la "z kamera
        wsrod zwierzat". na szczescie po wyjsciu z sali tych pieniaczy atmosfera sie
        oczyscila i moglismy w spokoju przystapic do porzadku obrad...

• Gość: obecny Re: X Zjazd Parlamentu Studentów RP w Spale IP: *.ar.wroc.pl 15.04.02, 16:55
          Witam serdecznie wszystkich zainteresowanych zawirowaniami wokół X "Zjazdu"
          sprawozdawczo-wyborczego PSRP. Byłem tam moi mili i widziałem co się tam działo
          a działo się dużo...! Dla wszystkich mniej wtajemniczonych chciałbym nadmienić,
          że cała ta szopka zaczeła się dużo wcześniej. Na miesiąc przed zjazdem Panowie
          anty-lepperowcy (Ci porządni i cisi) wiedzieli co się święci więc postanowili
          coś z tym zrobić. I robili. Wynajeli ochrone jak na meczu piłkarskim, na ironie
          zapomnieli powiadomić "wystarczającą ilość osób" o tym, że do Spały przyjeżdzać
          nie muszą. Ciekawe dlaczego w tym roku nie było nikogo z telewizji, może miało
          być bardziej kameralnie a możę Panowie "cisi" wiedzieli o wszystkim dużo
          wcześniej, no ale niby skąd.....? Przykro mi bardzo, że tak dużo pieniędzy
          podatników zostało zmarnowanych tylko dlatego, że Panowie "cisi" wykazali się
          brakiem jaj..... zresztą to też jestem w stanie zrozumić ale to już inna
          historia. Pozdrawiam wszystkich !! Obecny
          • Gość: picco Re: X Zjazd Parlamentu Studentów RP w Spale IP: 213.227.90.* 15.04.02, 21:07
            nie kryje tego ze wiedzialem po co na zjazd jade, nie usiluje usprawedliwiac
            bylego Przewodniczacego. jego czyny przed zjazdem sa dla mnie niewyjasnione.
            pewnie nigdy sie nie dowiem o szczegolach zakuluraowch zagrywek...

niestety trzeba sie pogodzic z dzisiejszymi czasami. ludzi chca wladzy i zrobia
            wszystko by ja zdobyc. niewazne ze po trupach. od kilku lat jestem anarchista -
            jednak mam zasade, ze robie cos o co mnie prosza. proszono mnie o pozostanie na
            sali, wiec to zrobilem... zreszta wiedzialem ze zaplacono mi za 3 dniowa
            wycieczke tylko po to by oddac 1 glos.. :) mam wszystko gdzies, parlament byl
            i zostanie [o ile nie zostanie rozwiazany] fikcja, mnozeniem stolkow i pensji,
            miejscem prywatnych telefonow itp. ja sie dobrze bawilem... mimo pozostajacego
            niesmaku z dwoch ponizszych powodow

szkoda ze nie doszlo do kulturalnej i demokratycznej walki. nie doszlo to do
            skutku dzieki dwom stronom:
            -ustepujacy przewodniczacy za pozno powiadomi:
            -NIELEGALNYCH delegatow, przez co Ci NIELEGALNI delegaci nie mogli wziac
            udzialu w obradach i glosowaniu
          • Gość: obecny Re: X Zjazd Parlamentu Studentów RP w Spale IP: *.ar.wroc.pl 16.04.02, 15:29
            Drogi Picco jestem zaszokowany Twoją poezją wypowiedzi, myślałeś aby zostać
            bajko-pisarzem......? Twój opis, przebiegu obrad jest świetny ale dalece
            odbiega od rzeczywistości, po pierwsze nie powiadomiliście tz "NIELEGALNYCH" o
            braku mandatów [ czy to jest brak żetelności,czy celowe niedopatrzenie..]; po
            drugie jedziesz po kolesiu który był w T-shercie, za jego lekceważące podejście
            [a gdzie miał się przebrać, poza tym to wy zlekceważyliście wiele osób] po
            trzecie te wasze 130 osób ..[ z obserwatorami !!!]..
        • Gość: Byłem Re: X Zjazd Parlamentu Studentów RP w Spale IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 15.04.02, 17:39
          Witam!
          Panie Picco, ja też tam bylem i powiedzmy sobie szczerze to co tam się działo
          by straszne. Ale sądze, że jest to wina obu stron. Niech Pan nie mówi, że Zjazd
          który sie odbyL w sali obrad był taki doskonały, bo to co tam się działo w
          czasie głosowania było śmieszne: ściągi,robienie wszystkiego "na szybciocha",
          bo wiemy , że wszyscy są za Picurem.Niech mi Pan nie mówi, że te 60 czy 70
          delegatów nie wpuszczonych była jak to oświadczył były Przewodniczący -pijani,
          albo jak to mówił wcześniej: zgłoszenia zostały wysłane za póżno czy też, że
          informacje od RektorOw w sprawie ilości studentów na uczelni nie zostały
          dostarczone na czas. Osobiście dostałem delegacje bez problemów, a nie wysłałem
          zaświadczenia z uczelni o ilości studentów i niestety nie wysłałem w dokładnym
          terminie zgłoszenia.Chociaż nie twierdze, że wszyscy byli "w terminach" ale 60
          osób!!!!
          Ale za to zgadzam się z Tobą, że wiele osób z tzw. "II Zjazdu" przesadziło,
          ale u "Nas" też były pewne osoby które mówiły w sposób który bym nie nazwała
          kulturalnym.
          Reasumując sądze, że reakcje, zarówno jednej jak i drugiej strony były
          nienajlepsze, ale mówiąc szczerze teraz żałuje, że nie opuściłem sali obrad po
          tym co widziałam i usłyszałam na "Legalnym Zjeżdzie PSRP".
          • Gość: picco Re: X Zjazd Parlamentu Studentów RP w Spale IP: 213.227.90.* 15.04.02, 20:49
            btw-jakiej jestes plci? dla mnie to nie ma znaczenia, ale twierdzisz w jednym
            zdaniu "bylem, wyslalem" a w innym "widzialam i uslyszalam". czy literowka czy
            kolopoty z okresleniem wlasnej osobowosci? ;) i prosze... nie per Pan... w
            Necie przyjelo sie mowienie "Ty"... bardzo prosze mnie nieuzasadnienie nie
            wywyzszac.

a tak swoja droga - zgadzacie sie z artkulem z dzisiejszej "wyborczej" ?

pozdrawiam tym razem wszystkich =)
    • Gość: góral Re: X Zjazd Parlamentu Studentów RP w Spale IP: *.uni.opole.pl 15.04.02, 22:15
      Kolego picco! serdecznie Cię pozdrawiam i zastanawiam sie, gdzie Ty masz uszy?!
      gdybyś wyraźnie słuchał tego, co mają do powiedzenia obydwie strony w sprawie
      niedopuszczenia ok. 70-ciu osób do udziału w obradach, zrozumiałbyś, że panowie
      Dobrzycki i Picór chcieli w dość sprytny sposób pozbyć się z sali swoich
      przeciwników, by w ten sposób nie stracić władzy i, nie ukrywajmy, kasy.
      Niestety, a raczej na szczęście, zrobili to niezgodnie z prawem, co zresztą
      potwierdziła Komisja Rewizyjna przyznając tym osobom mandaty, i mam nadzieję,
      że poniosą konsekwencje swojego postępowania. Sprawa z mandatami jest tym
      bardziej dziwna, że jeszcze trzy dni wcześniej było wszystko w porządku. Swoją
      drogą, gdyby nie mieli sobie nic do zarzucenia, to dlaczego bali się uczciwej
      walki wyborczej.
      Co do obrad grupy, która opuściła salę posiedzeń, to jej liczba rzeczywiście
      wynosiła ok. 180 osób i to posiadających mandaty, co jest potwierdzone
      pisemnie. Natomiast "wasze" 130 osób - czy to też tylko były osoby z mandatami,
      czy w tą liczbe były też wliczone inne osoby znajdujące się na sali?
      "Nasze" obrady, choć może w niezbyt komfortowych warunkach, spełniały wszystkie
      wymogi formalne i miejmy nadzieję, że sprawa zostanie rozwiązana po myśli prawa
      i dobra studentów, a moje siedzenie w Żubrze do 5-tej nad ranem nie pójdzie na
      marne.
      • Gość: picco Re: X Zjazd Parlamentu Studentów RP w Spale IP: 213.227.90.* 16.04.02, 14:04
        "Niestety, a raczej na szczęście, zrobili to niezgodnie z prawem, co zresztą
        potwierdziła Komisja Rewizyjna przyznając tym osobom mandaty, i mam nadzieję,
        że poniosą konsekwencje swojego postępowania."

hehs, a czy wiesz ze na naszych obradach tylko 2 osoby z komisji rewizyjnej
        otrzymaly absolutorium?? tak samo jak i przeslawna rada studentow z
        czlowiekiem, ktory nie ma szacunku do delegatow i wystepuje w t-shircie i
        polarze podczas gdy reszta sali ma na sobie granitury itp stroje swiadczace o
        ich powaznym stosunku do wagi obrad?

czy wiesz, ze Damian mial racje kiedy niedopusicil kilkudziesieciu osob (roznie
        podaja rozne zrodla, ale jest to w granicach 55-80 osob) do uczestnictwa w
        zjezdzie? tylko ze wy nie chcieliscie wysluchac jego argumentow [popartych
        opinia i ministerstwa i kancelarii prawnej] i w debilny sposob zachowywaliscie
        sie na sali potem ja opuszczajac??

z niecierpliwoscia czekam na jakiekolwiek oficjalne wiadomosci dotyczace X
        Zjazdu w Spale. jestem niezmiernie ciekaw, ktoraz z opcji wygra. niezaleznie od
        tego caly zjazd nalezy bedzie uznac za porazke. bo jest i opcja rozwiazania
        Parlamentu Studentow Rzeczypospolitej Polskiej....
        • Gość: góral Re: X Zjazd Parlamentu Studentów RP w Spale IP: *.uni.opole.pl 16.04.02, 18:16
          Picco, czy mógłbyś napisać te argumenty za niedopuszczeniem np. całości
          Politechniki Wrocławskiej? Na jakiej podstawie prawnej to zrobił? A może tą
          podstawą była świadomość wyborczej porażki?
          Co do głosowania nad absolutorium dla KR - czy te osoby, które dostały u was
          absolutorium, były po waszej stronie? Jeżeli tak, to wszystko jest jasne...
          Ja czekam też na formalne rozwiązanie tej sprawy z nadzieją, że idea
          parlamentaryzmu nie upadnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka