Dodaj do ulubionych

Polskie multi-kulti odniosło sukces

31.07.16, 21:44
wyborcza.pl/1,75399,20481277,francuscy-katolicy-i-muzulmanie-solidarnie-przeciw-terrorystom.html
Przed jednym z kościołów w 16. dzielnicy Paryża, uważanej za zamożną i mocno konserwatywną, zobaczyłem widok niezwykły: kilka odświętnie ubranych rodzin muzułmańskich wychodzących z niedzielnej mszy w towarzystwie lokalnych parafian i wdających się z nimi w przyjazne rozmowy. Jeden z muzułmańskich gości miał na sobie koszulkę z napisem "Terroryzm nie ma wyznania ani tożsamości narodowej".

www.bankier.pl/wiadomosc/Przyjazne-gesty-w-relacji-muzulmanow-z-chrzescijanami-3567296.html
Marsze braterstwa były i są organizowane w wielu miastach, w tym w Tuluzie i w Lyonie. Imamowie w meczetach całej Francji zachęcali wiernych, aby na znak solidarności z chrześcijanami brali udział w niedzielnych mszach świętych.

wiadomosci.radiozet.pl/Wiadomosci/Swiat/Ksiadz-zabity-przez-terrorystow.-Muzulmanie-odmawiaja-pogrzebu-00026053
Teraz społeczność muzułmańska w Saint-Étienne-du-Rouvray ogłosiła, że nie ma zamiaru odprawiać pogrzebu jednemu z napastników. ? Nie będziemy zatruwać islamu tą osobą ? powiedział cytowany przez ?Le Parisien? Mohammed Karabila, miejscowy imam. ? To co zrobił ten młody mężczyzna jest grzechem. Już nie jest częścią naszej wspólnoty

--------------------

Ludziki na całym świecie zobaczyły, że można żyć.
Obserwuj wątek
    • pies_na_czarnych Wreszcie ktos o tym powiedzial po polsku. 01.08.16, 01:27
      W piatek wszystkie gazety na zachodzie o tym pisaly. Na polskim internecie nie moglem znalezc zadnej wzmianki na ten temat. W koncu ktos wspomnial o tym wiele znaczacym gescie.

Teraz społeczność muzułmańska w Saint-Étienne-du-Rouvray ogłosiła, że nie ma zamiaru odprawiać pogrzebu jednemu z napastników. ? Nie będziemy zatruwać islamu tą osobą ? powiedział cytowany przez ?Le Parisien? Mohammed Karabila, miejscowy imam. ? To co zrobił ten młody mężczyzna jest grzechem. Już nie jest częścią naszej wspólnoty
    • czekam.na.lewice Re: Polskie multi-kulti odniosło sukces 01.08.16, 08:56
      antiproton napisał:

> wyborcza.pl/1,75399,20481277,francuscy-katolicy-i-muzulmanie-solidarnie-przeciw-terrorystom.html
      > [i]Przed jednym z kościołów w 16. dzielnicy Paryża, uważanej za zamożną i mocno
      > konserwatywną, zobaczyłem widok niezwykły: kilka odświętnie ubranych rodzin mu
      > zułmańskich wychodzących z niedzielnej mszy w towarzystwie lokalnych parafian i
      > wdających się z nimi w przyjazne rozmowy. Jeden z muzułmańskich gości miał na
      > sobie koszulkę z napisem "Terroryzm nie ma wyznania ani tożsamości narodowej".[
      > /i]
      > Marsze braterstwa były i są organizowane w wielu miastach, w tym w Tuluzie i w
      > Lyonie. Imamowie w meczetach całej Francji zachęcali wiernych, aby na znak soli
      > darności z chrześcijanami brali udział w niedzielnych mszach świętych.
      >
      > wiadomosci.radiozet.pl/Wiadomosci/Swiat/Ksiadz-zabity-przez-terrorystow.-Muzulmanie-odmawiaja-pogrzebu-00026053
      > Teraz społeczność muzułmańska w Saint-Étienne-du-Rouvray ogłosiła, że nie ma z
      > amiaru odprawiać pogrzebu jednemu z napastników. ? Nie będziemy zatruwać islamu
      > tą osobą ? powiedział cytowany przez ?Le Parisien? Mohammed Karabila, miejscow
      > y imam. ? To co zrobił ten młody mężczyzna jest grzechem. Już nie jest częścią
      > naszej wspólnoty
      Szacunek dla inicjatorów i organizatorów !
    • sverir Re: Polskie multi-kulti odniosło sukces 01.08.16, 09:14
      "To co zrobił ten młody mężczyzna jest grzechem. Już nie jest częścią naszej wspólnoty"

Zapomniał miejscowy imam, że jego koledzy z krajów arabskich ogłosili już dawno, że nikt, kto podąża drogą Mahometa, nie może być wykluczony ze wspólnoty. Nawet największy grzesznik i terrorysta.
      • xyz_xyz1 Re: Polskie multi-kulti odniosło sukces 01.08.16, 09:33
        I co z tego skoro on uważa iż za to co zrobił bez względu na wszytko powędruje do raju? A imamowie z krajów arabskich tylko go w tym utwierdzali i utwierdzają innych chętnych.
        Mnie niepokoi iż i w Polsce jest pewna grupa osób wyznająca islam będących Polakami (Tatarzy) - trzeba uważać bo i tam mogą się pojawić chętni na męczenników.
        • czekam.na.lewice Re: Polskie multi-kulti odniosło sukces 01.08.16, 11:50
          xyz_xyz1 napisał:

> Mnie niepokoi iż i w Polsce jest pewna grupa osób wyznająca islam będących Pola
          > kami (Tatarzy) - trzeba uważać bo i tam mogą się pojawić chętni na męczenników.
          >
          Jestem spokojniejszy jak Ty nad tym czuwasz :)
        • buldog2 Re: Polskie multi-kulti odniosło sukces 01.08.16, 12:29
          Jednak protest. To nie temat na podejmowanie w tej konwencji i tym kontekście.
        • inocom Tatarzy to szyici 01.08.16, 12:45
          xyz_xyz1 napisał:

> I co z tego skoro on uważa iż za to co zrobił bez względu na wszytko powędruje
          > do raju? A imamowie z krajów arabskich tylko go w tym utwierdzali i utwierdzają
          > innych chętnych.
          > Mnie niepokoi iż i w Polsce jest pewna grupa osób wyznająca islam będących Pola
          > kami (Tatarzy) - trzeba uważać bo i tam mogą się pojawić chętni na męczenników.

Nawet Sverir Ci wyjaśni, że oni nie obcinają łbów.
          • aniechto.only Re: Tatarzy to szyici 01.08.16, 18:41
            Polscy Tatarzy są sunnitami . Polecam ABC islamu dla niedouczonych:

www.wiez.com.pl/islam/index.php?id=9

• inocom Mea maxima culpa. 01.08.16, 20:29
              aniechto.only napisała:

> Polscy Tatarzy są sunnitami . Polecam ABC islamu dla niedouczonych:
              >
              > www.wiez.com.pl/islam/index.php?id=9
              >
              • xyz_xyz1 Re: Mea maxima culpa. 02.08.16, 06:32
                A mnie to naprawdę nie interesuje jak pokazało życie w każdym wyznawcy islamu w każdej chwili moze obudzić się pragnienie męczeństwa. Lepiej na zimne dmuchać niż się sparzyć.
                • zoil44elwer Re: Mea maxima culpa. 19.08.16, 12:22
                  Bolek po "Arabskiej Wiośnie" poleciał do Afryki Płn poradzić muzułmanom jak mają pzeprowadzić transformację ustrojową.Ale muzułmanie pogonili polską legendę bo:Miał w klapie Matkę oską(żydówkę) albo Araby widzą skutki polskiej transformacji robionej pod parasolem ochronnym Bolka.Jestem 100procentowo pewny że żaden uchodźca dobrowolnie nie przybędzie do RP3.
      • inocom Mahomet obrzynał łby kapłanom? 01.08.16, 10:56
        sverir napisał:

> "To co zrobił ten młody mężczyzna jest grzechem. Już nie jest częścią naszej ws
        > pólnoty"
        >
        > Zapomniał miejscowy imam, że jego koledzy z krajów arabskich ogłosili już dawno
        > , że nikt, kto podąża drogą Mahometa, nie może być wykluczony ze wspólnoty. Naw
        > et największy grzesznik i terrorysta.

Daj linka.
        • sverir Re: Mahomet obrzynał łby kapłanom? 01.08.16, 12:09
          Chyba nie zrozumiałeś. Tzn. na pewno nie zrozumiałeś.
          • inocom Re: Mahomet obrzynał łby kapłanom? 01.08.16, 12:43
            sverir napisał:

> Chyba nie zrozumiałeś. Tzn. na pewno nie zrozumiałeś.

Zarżnięcie, a następnie oberżnięcia łba prawdziwemu klesze w wieku 84 lat nie jest żadnym osiągnięciem. Na naszych oczach narodził się nowy święty. Oddał życie za wartości. Za imponderabilia.

Co pozostało islamistom? Wykopać nieudacznika ze cmentarza.
            • sverir Re: Mahomet obrzynał łby kapłanom? 01.08.16, 18:52
              A ja uprzejmie wyjaśniam, że zgodnie z deklaracjami imamów, żaden muzułmanin nie może zostać wykluczony z grona wiernych. Nawet największy grzesznik.
              • aniechto.only Re: Mahomet obrzynał łby kapłanom? 01.08.16, 19:14
                sverir napisał:

> A ja uprzejmie wyjaśniam, że zgodnie z deklaracjami imamów,

Której szkoły?
                • sverir Re: Mahomet obrzynał łby kapłanom? 02.08.16, 06:59
                  "Której szkoły?"

Nie wystarczy Ci, że uważa się tak w Al-Azhar?
              • pies_na_czarnych Re: Mahomet obrzynał łby kapłanom? 01.08.16, 19:21
                Odmowili mu pochowku. Ciebie tez zaden ksiadz nie moze wykluczyc z grona wiernych, ale moze odmowic pochowku lub pochowac cie pod plotem :(
                • sverir Re: Mahomet obrzynał łby kapłanom? 02.08.16, 07:01
                  "Odmowili mu pochowku. Ciebie tez zaden ksiadz nie moze wykluczyc z grona wiernych, ale moze odmowic pochowku lub pochowac cie pod plotem"

Na razie to chyba mi obojętne, co zrobi ze mną ksiądz. Może jak będę starszy, zrobi mi to różnicę.
              • inocom Re: Mahomet obrzynał łby kapłanom? 01.08.16, 20:26
                sverir napisał:

> A ja uprzejmie wyjaśniam, że zgodnie z deklaracjami imamów, żaden muzułmanin ni
                > e może zostać wykluczony z grona wiernych. Nawet największy grzesznik.

Ale pochowania zgodnie z zasadami wiary mogą już odmówić.
                • sverir Re: Mahomet obrzynał łby kapłanom? 02.08.16, 06:59
                  "Ale pochowania zgodnie z zasadami wiary mogą już odmówić"

Wszystko mogą, są chyba wolnymi ludźmi.
                  • inocom Re: Mahomet obrzynał łby kapłanom? 03.08.16, 19:13
                    sverir napisał:

> "Ale pochowania zgodnie z zasadami wiary mogą już odmówić"
                    >
                    > Wszystko mogą, są chyba wolnymi ludźmi.

No właśnie.
    • adalberto3 Francuskie doświadczenia nie są nam potrzebne. 01.08.16, 10:45
      Może nareszcie Polak mądry przed szkodą.
      • xyz_xyz1 Re: Francuskie doświadczenia nie są nam potrzebne 01.08.16, 11:09
        No nie do końca jestem pewny. Czy naszych muzułmanów objęto prewencyjnym nadzorem czy bedace w Polsce osoby wyznania islamskiego tez małą nadzór? Jeśli tak to ok. Jeśli nie to nie jest dobrze bo zawsze może się objawić jakiś chętny do raju.
      • czekam.na.lewice Re: Francuskie doświadczenia nie są nam potrzebne 01.08.16, 11:36
        adalberto3 napisał:

> Może nareszcie Polak mądry przed szkodą.
        Dokładnie tak !
    • zoil44elwer Re: Polskie multi-kulti odniosło sukces 01.08.16, 11:30
      Polskie kulti-multi w Ojczyźnie św JP2:rzymsko-katoliccy kibice kibice Cracowii i Wisły rozmawiają przy pomocy maczet,nunczako......
      • buldog2 Re: Polskie multi-kulti odniosło sukces 01.08.16, 12:31
        Ale bomb na postronnych nie detonują.
        Poza tym... prawda.

--
        SŁOWO I DIEŁO utinoje ! GOJDA ! GOJDA ! - PiS(b).
      • belphegor-pisu Re: Polskie multi-kulti odniosło sukces 01.08.16, 13:06
        Jak przebiega podróż?
    • pies_na_czarnych Re: Polskie multi-kulti odniosło sukces 01.08.16, 11:45
      Wizyta Franciszka była dużym przeżyciem dla agnostyka, który z rosnącym niepokojem widzi, ile mrocznego pogaństwa kryje się za niby-chrześcijańskimi frazesami, które klepią liczni polscy biskupi, księża, katoliccy politycy, publicyści, katecheci w szkołach. Bardzo jestem ciekaw, co oni czuli, słuchając Franciszka. Bo chyba nie mogą całkiem olać go jako kolesia z mainstreamu, skoro aby uważać się za katolika, trzeba przecież uważać papieża za namiestnika Chrystusa.

Zwłaszcza interesuje mnie, co czują ci, którzy na spotkaniach z papieżem siadali w pierwszych rzędach i gorliwie wykonywali wszystkie przepisane obrządkiem czynności. Bardzo na przykład mnie interesuje, co czuł arcykatolicki min. Antoni Macierewicz konsekwentnie patronujący lustracyjnej wendecie, kiedy słuchał kazania na Wawelu, gdzie Franciszek przestrzegał przed niechrześcijańską "pamięcią negatywną", która "spojrzenie umysłu i serca obsesyjnie koncentruje na złu, zwłaszcza popełnionym przez innych".

Co, słysząc te słowa, czuli ultraradiomaryjni członkowie nowej Rady IPN, których sumienie obciąża dręczenie bohaterskiego gen. Ścibora-Rylskiego? Co czuje min. Mariusz Błaszczak w przeddzień papieskiej wizyty wyśmiewający się z multikulti po wysłuchaniu słów wypowiedzianych podczas czuwania z młodymi, gdzie papież zachęcał do chrześcijańskiego "widzenia wielokulturowości nie jako zagrożenia, ale jako szansy". Bardzo bym też chciał się dowiedzieć, co czuł samokonsekrowany min. Jarosław Gowin, który niedawno opowiadał, że muzułmańskich uchodźców wpuszczać do Polski nie wolno, bo będą wysadzali polskie niemowlęta w powietrze, gdy Franciszek wzywał do okazania uchodźcom chrześcijańskiej gościnności i przypominał, że chrześcijańskie "serce miłosierne otwiera się, aby przyjmować uchodźców oraz imigrantów".

Nie wierzę w nagłą przemianę politycznie praktykujących w wierzących z papieżem Franciszkiem chrześcijan. Premier Szydło już ostudziła nadzieje. Ale może się pojawi nutka zakłopotania w niektórych rozpalonych politycznym strachem sercach małej wiary. Może np. Andrzej Duda pomyśli, że skoro w partyjnym interesie ułaskawił Mariusza Kamińskiego, to po wysłuchaniu papieża, w imię rugowania "negatywnej pamięci", może - równie bezprawnie, a przynajmniej słusznie - ułaskawić gen. Ścibora-Rylskiego, żeby ochrzczone 1050 lat temu państwo nie hańbiło się pogańskim maltretowaniem bohaterskiego starca?

Najbardziej jednak mnie interesuje, co czuli naprawdę wierzący katolicy, księża i biskupi, gdy zobaczyli przepaść dzielącą chrześcijańskie przesłanie papieża od codzienności nominalnie najbardziej katolickiego kraju w Europie. Ilu polskich katolików posłucha Franciszka i założy robocze buty pielgrzymów, by ochrzcić swój kraj i Kościół, a ilu będzie dalej drzemało na wygodnych kanapach?

wyborcza.pl/1,75968,20481671,gdyby-udalo-sie-ochrzcic-polski-katolicyzm.html#BoxGWImg
    • j-k W czym ? 01.08.16, 11:57
      ze Cyganie (przepraszam: Romowie) sa mile widziani jako Grajki na na Weselach i w Knajpach ?
      • inocom Re: W czym ? 02.08.16, 00:51
        j-k napisał:

> ze Cyganie (przepraszam: Romowie) sa mile widziani jako Grajki na na Weselach i
        > w Knajpach ?

W życiu.
        Cyganów też nazywam Cyganami. Nie jestem w Czerskiej.
        • belphegor-pisu Re: W czym ? 02.08.16, 00:54
          No kapusiu znowu ci się udało naskarżyć lewakom. Będzie premia u Kosmy Lenia-Złotowskiego.
    • buldog2 Re: Polskie multi-kulti odniosło sukces 01.08.16, 11:59
      Z wielkim szacunkiem i uznaniem to widzę.
      Życzę im, żeby udało się im przezwyciężyć wszystkie trudności, być może niebezpieczeństwa, jakie napotkają. I żeby w Europie nadal byli u siebie w domu.
    • pies_na_czarnych Re: Polskie multi-kulti odniosło sukces 01.08.16, 12:15
      Francuski dziennikarz w samolocie wracającym z Krakowa do Rzymu zadawał Franciszkowi pytanie, które chciałoby mu zadać wielu ludzi. - Dlaczego nigdy nie używasz słowa "islam", gdy mówisz o zamachach terrorystycznych? Jak zatrzymać islamską przemoc? - pytał. - Jeśli mam mówić o islamskiej przemocy, muszę mówić o przemocy katolickiej. My też mamy swoich fundamentalistów - odparł papież.
      • inocom Re: Polskie multi-kulti odniosło sukces 01.08.16, 13:05
        pies_na_czarnych napisała:

> Francuski dziennikarz w samolocie wracającym z Krakowa do Rzymu zadawał Francis
        > zkowi pytanie, które chciałoby mu zadać wielu ludzi. - Dlaczego nigdy nie używa
        > sz słowa "islam", gdy mówisz o zamachach terrorystycznych? Jak zatrzymać islams
        > ką przemoc? - pytał. - Jeśli mam mówić o islamskiej przemocy, muszę mówić o prz
        > emocy katolickiej. My też mamy swoich fundamentalistów - odparł papież.

Franek ma rację.
        • pies_na_czarnych Re: Polskie multi-kulti odniosło sukces 01.08.16, 13:12
          Szkoda, ze malo kto to zauwaza. Wiekszosc nie rozumie, a inni udaja, ze nie slyszeli.
          deser.gazeta.pl/deser/56,111858,20483291,swiatowe-dni-mlodziezy-dobiegly-konca-ale-zostaly-po-nich,,13.html
          • buldog2 Re: Polskie multi-kulti odniosło sukces 01.08.16, 18:07
            Czy ja wiem, czy musi?
            Jeśli omawia całość historii, to, oczywiście, tak.
            Jeśli mówi o teraźniejszości, to niekoniecznie. Może o tym powiedzieć, ale nie musi.
            Natomiast niemówienie, że to islam, jest jakąś formą cenzury i zakłamania. Tej cenzury jest więcej.
    • aniechto.only Re: Polskie multi-kulti odniosło sukces 01.08.16, 18:45
      Polskie mono-kulti raczej , no i gdzie ten sukces?
      • inocom Re: Polskie multi-kulti odniosło sukces 03.08.16, 01:50
        aniechto.only napisała:

> Polskie mono-kulti raczej , no i gdzie ten sukces?

Ślepy jesteś?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka